Facebook - konwersja
Czytaj fragment
Pobierz fragment

Wyśmienite sałatki - ebook

Data wydania:
18 sierpnia 2014
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment
Produkt niedostępny.  Może zainteresuje Cię

Wyśmienite sałatki - ebook

Wyśmienite sałatki to pozycja wyjątkowa - przedstawione w tej książce potrawy są wymyślone i przetestowane przez czytelników miesięcznika Przyślij przepis. Znajdziecie tu Państwo sprawdzone kompozycje zarówno na wytworna kolację jak i spotkanie z przyjaciółmi.

Kategoria: Kuchnia
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-7778-666-6
Rozmiar pliku: 9,6 MB

FRAGMENT KSIĄŻKI

AMERYKAŃSKA SAŁATKA WALDORF

SKŁADNIKI

2 winne czerwone jabłka

2 gałązki selera naciowego

¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich

¼ szklanki przekrojonych na pół zielonych winogron bez pestek

¼ szklanki rodzynek lub posiekanych daktyli

⅓ szklanki śmietanki 36%

¼ szklanki majonezu

łyżka soku z cytryny

łyżka mielonych orzechów włoskich

½ łyżeczki cukru pudru

Do dekoracji

liście sałaty

5 orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE

Jabłka kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny.

Selera myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Dodajemy z posiekanymi orzechami, rodzynkami i winogronami do jabłek. Mieszamy.

Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno i mieszamy z majonezem. Polewamy sałatkę sosem i posypujemy mielonymi orzechami. Wkładamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Podajemy na liściach sałaty. Dekorujemy połówkami orzechów.ARABSKA Z KUSKUSEM

SKŁADNIKI

1 szklanki kuskusu

3 pomidory

czerwona papryka

surowy ogórek

czerwona cebula

łyżka posiekanej natki pietruszki

2 łyżki posiekanej kolendry

6 łyżek oliwy

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

Kuskus zalewamy wrzątkiem według przepisu na opakowaniu. Pomidory sparzamy i obieramy. Razem z papryką i ogórkiem kroimy na kawałki. Cebulę kroimy w plastry.

Warzywa mieszamy z kaszą. Dodajemy oliwę i zieleninę, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Chłodzimy kilka godzin.CEZAR Z ANCHOIS

SKŁADNIKI

40 dag filetów z kurczaka

sałata masłowa

10 dag anchois

łyżka majonezu

2 łyżki octu winnego

½ cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

5 dag żółtego sera

4 grzanki

tymianek

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w paski. Oprószamy solą, pieprzem i tymiankiem. Pieczemy na grillu lub smażymy.

Pieczywo kroimy w kostkę. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 190°C.

Sałatę myjemy i osuszamy. Rwiemy na paski i układamy na talerzu. Anchois odsączamy z oleju, zwijamy w ruloniki i układamy na sałacie. Dodajemy paski mięsa i majonez. Posypujemy grzankami.

Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Sałatkę polewamy oliwą, octem winnym i skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Posypujemy serem.CZOSNKOWA Z OGÓRKAMI MAŁOSOLNYMI

SKŁADNIKI

3 ogórki małosolne

marchewka

½ główki młodej kapusty

6 ząbków czosnku

2 łyżki drobno posiekanej bazylii

mała cebula

2 łyżki jogurtu naturalnego

łyżka majonezu

łyżeczka musztardy sarepskiej

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

Warzywa myjemy, dokładnie osuszamy.

Kapustę szatkujemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórki kroimy w zapałkę.

Czosnek i cebulę kroimy w małą kostkę. Warzywa przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem.

Jogurt mieszamy z majonezem, musztardą i bazylią. Sos wlewamy do warzyw, mieszamy.

RADY

Ząbki czosnku możemy przecisnąć przez prasę, zanim dodamy je do sałatki. Zamiast cebuli możemy użyć drobno posiekanej dymki ze szczypiorkiem.DROBIOWO-FASOLOWA

SKŁADNIKI

podwójny filet z kurczaka

brokuł

puszka czerwonej fasoli

puszka kukurydzy

2 łyżki majonezu

2 łyżki jogurtu naturalnego

drobiowa kostka rosołowa

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

Mięso myjemy. Zalewamy ok. 0,5 l wrzątku i gotujemy z kostką do miękkości. Studzimy. Kroimy w kostkę. Brokuł myjemy i gotujemy na półtwardo. Dzielimy na małe różyczki. Fasolę i kukurydzę odsączamy.

Majonez mieszamy z jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy mięso i warzywa. Dokładnie mieszamy.FASOLKOWO-PAPRYKOWA

SKŁADNIKI

50 dag zielonej fasolki szparagowej

1-2 łyżki majonezu

100 ml śmietany

2 gałązki natki pietruszki

2 gałązki natki selera

ząbek czosnku

papryka

cukier

sól, pieprz

Do dekoracji

białko z jajka ugotowanego na twardo

koperek

10 oliwek

PRZYGOTOWANIE

Fasolkę gotujemy w osolonym wrzątku ze szczyptą cukru. Odcedzamy. Studzimy.

Czosnek przeciskamy przez praskę. Połowę papryki kroimy w kostkę i z czosnkiem dodajemy do fasolki. Wsypujemy posiekane listki pietruszki i selera.

Fasolkę mieszamy z majonezem i śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Pozostałą paprykę i białko kroimy w paski, a oliwki – w krążki. Dekorujemy nimi sałatkę. Posypujemy posiekanym koperkiem.
mniej..

BESTSELLERY

Kategorie: