Wyśmienite sałatki - ebook
Wydawnictwo:
Data wydania:
18 sierpnia 2014
Format ebooka:
EPUB
Format
EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie.
Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu
PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie
jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz
w dziale Pomoc.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną
aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego,
który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire
dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu
w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale
Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy
wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede
wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach
PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu
w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale
Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną
aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego,
który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla
EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu
w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale
Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment
Pobierz fragment w jednym z dostępnych formatów
Wyśmienite sałatki - ebook
Wyśmienite sałatki to pozycja wyjątkowa - przedstawione w tej książce potrawy są wymyślone i przetestowane przez czytelników miesięcznika Przyślij przepis. Znajdziecie tu Państwo sprawdzone kompozycje zarówno na wytworna kolację jak i spotkanie z przyjaciółmi.
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-7778-666-6 |
Rozmiar pliku: | 9,6 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
AMERYKAŃSKA SAŁATKA WALDORF
SKŁADNIKI
2 winne czerwone jabłka
2 gałązki selera naciowego
¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich
¼ szklanki przekrojonych na pół zielonych winogron bez pestek
¼ szklanki rodzynek lub posiekanych daktyli
⅓ szklanki śmietanki 36%
¼ szklanki majonezu
łyżka soku z cytryny
łyżka mielonych orzechów włoskich
½ łyżeczki cukru pudru
Do dekoracji
liście sałaty
5 orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE
Jabłka kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Selera myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Dodajemy z posiekanymi orzechami, rodzynkami i winogronami do jabłek. Mieszamy.
Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno i mieszamy z majonezem. Polewamy sałatkę sosem i posypujemy mielonymi orzechami. Wkładamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Podajemy na liściach sałaty. Dekorujemy połówkami orzechów.ARABSKA Z KUSKUSEM
SKŁADNIKI
1 szklanki kuskusu
3 pomidory
czerwona papryka
surowy ogórek
czerwona cebula
łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanej kolendry
6 łyżek oliwy
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Kuskus zalewamy wrzątkiem według przepisu na opakowaniu. Pomidory sparzamy i obieramy. Razem z papryką i ogórkiem kroimy na kawałki. Cebulę kroimy w plastry.
Warzywa mieszamy z kaszą. Dodajemy oliwę i zieleninę, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Chłodzimy kilka godzin.CEZAR Z ANCHOIS
SKŁADNIKI
40 dag filetów z kurczaka
sałata masłowa
10 dag anchois
łyżka majonezu
2 łyżki octu winnego
½ cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
5 dag żółtego sera
4 grzanki
tymianek
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w paski. Oprószamy solą, pieprzem i tymiankiem. Pieczemy na grillu lub smażymy.
Pieczywo kroimy w kostkę. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 190°C.
Sałatę myjemy i osuszamy. Rwiemy na paski i układamy na talerzu. Anchois odsączamy z oleju, zwijamy w ruloniki i układamy na sałacie. Dodajemy paski mięsa i majonez. Posypujemy grzankami.
Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Sałatkę polewamy oliwą, octem winnym i skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Posypujemy serem.CZOSNKOWA Z OGÓRKAMI MAŁOSOLNYMI
SKŁADNIKI
3 ogórki małosolne
marchewka
½ główki młodej kapusty
6 ząbków czosnku
2 łyżki drobno posiekanej bazylii
mała cebula
2 łyżki jogurtu naturalnego
łyżka majonezu
łyżeczka musztardy sarepskiej
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Warzywa myjemy, dokładnie osuszamy.
Kapustę szatkujemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórki kroimy w zapałkę.
Czosnek i cebulę kroimy w małą kostkę. Warzywa przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem.
Jogurt mieszamy z majonezem, musztardą i bazylią. Sos wlewamy do warzyw, mieszamy.
RADY
Ząbki czosnku możemy przecisnąć przez prasę, zanim dodamy je do sałatki. Zamiast cebuli możemy użyć drobno posiekanej dymki ze szczypiorkiem.DROBIOWO-FASOLOWA
SKŁADNIKI
podwójny filet z kurczaka
brokuł
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
drobiowa kostka rosołowa
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Mięso myjemy. Zalewamy ok. 0,5 l wrzątku i gotujemy z kostką do miękkości. Studzimy. Kroimy w kostkę. Brokuł myjemy i gotujemy na półtwardo. Dzielimy na małe różyczki. Fasolę i kukurydzę odsączamy.
Majonez mieszamy z jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy mięso i warzywa. Dokładnie mieszamy.FASOLKOWO-PAPRYKOWA
SKŁADNIKI
50 dag zielonej fasolki szparagowej
1-2 łyżki majonezu
100 ml śmietany
2 gałązki natki pietruszki
2 gałązki natki selera
ząbek czosnku
papryka
cukier
sól, pieprz
Do dekoracji
białko z jajka ugotowanego na twardo
koperek
10 oliwek
PRZYGOTOWANIE
Fasolkę gotujemy w osolonym wrzątku ze szczyptą cukru. Odcedzamy. Studzimy.
Czosnek przeciskamy przez praskę. Połowę papryki kroimy w kostkę i z czosnkiem dodajemy do fasolki. Wsypujemy posiekane listki pietruszki i selera.
Fasolkę mieszamy z majonezem i śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Pozostałą paprykę i białko kroimy w paski, a oliwki – w krążki. Dekorujemy nimi sałatkę. Posypujemy posiekanym koperkiem.
SKŁADNIKI
2 winne czerwone jabłka
2 gałązki selera naciowego
¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich
¼ szklanki przekrojonych na pół zielonych winogron bez pestek
¼ szklanki rodzynek lub posiekanych daktyli
⅓ szklanki śmietanki 36%
¼ szklanki majonezu
łyżka soku z cytryny
łyżka mielonych orzechów włoskich
½ łyżeczki cukru pudru
Do dekoracji
liście sałaty
5 orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE
Jabłka kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Selera myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Dodajemy z posiekanymi orzechami, rodzynkami i winogronami do jabłek. Mieszamy.
Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno i mieszamy z majonezem. Polewamy sałatkę sosem i posypujemy mielonymi orzechami. Wkładamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Podajemy na liściach sałaty. Dekorujemy połówkami orzechów.ARABSKA Z KUSKUSEM
SKŁADNIKI
1 szklanki kuskusu
3 pomidory
czerwona papryka
surowy ogórek
czerwona cebula
łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanej kolendry
6 łyżek oliwy
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Kuskus zalewamy wrzątkiem według przepisu na opakowaniu. Pomidory sparzamy i obieramy. Razem z papryką i ogórkiem kroimy na kawałki. Cebulę kroimy w plastry.
Warzywa mieszamy z kaszą. Dodajemy oliwę i zieleninę, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Chłodzimy kilka godzin.CEZAR Z ANCHOIS
SKŁADNIKI
40 dag filetów z kurczaka
sałata masłowa
10 dag anchois
łyżka majonezu
2 łyżki octu winnego
½ cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
5 dag żółtego sera
4 grzanki
tymianek
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w paski. Oprószamy solą, pieprzem i tymiankiem. Pieczemy na grillu lub smażymy.
Pieczywo kroimy w kostkę. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 190°C.
Sałatę myjemy i osuszamy. Rwiemy na paski i układamy na talerzu. Anchois odsączamy z oleju, zwijamy w ruloniki i układamy na sałacie. Dodajemy paski mięsa i majonez. Posypujemy grzankami.
Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Sałatkę polewamy oliwą, octem winnym i skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Posypujemy serem.CZOSNKOWA Z OGÓRKAMI MAŁOSOLNYMI
SKŁADNIKI
3 ogórki małosolne
marchewka
½ główki młodej kapusty
6 ząbków czosnku
2 łyżki drobno posiekanej bazylii
mała cebula
2 łyżki jogurtu naturalnego
łyżka majonezu
łyżeczka musztardy sarepskiej
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Warzywa myjemy, dokładnie osuszamy.
Kapustę szatkujemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórki kroimy w zapałkę.
Czosnek i cebulę kroimy w małą kostkę. Warzywa przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem.
Jogurt mieszamy z majonezem, musztardą i bazylią. Sos wlewamy do warzyw, mieszamy.
RADY
Ząbki czosnku możemy przecisnąć przez prasę, zanim dodamy je do sałatki. Zamiast cebuli możemy użyć drobno posiekanej dymki ze szczypiorkiem.DROBIOWO-FASOLOWA
SKŁADNIKI
podwójny filet z kurczaka
brokuł
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
drobiowa kostka rosołowa
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Mięso myjemy. Zalewamy ok. 0,5 l wrzątku i gotujemy z kostką do miękkości. Studzimy. Kroimy w kostkę. Brokuł myjemy i gotujemy na półtwardo. Dzielimy na małe różyczki. Fasolę i kukurydzę odsączamy.
Majonez mieszamy z jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy mięso i warzywa. Dokładnie mieszamy.FASOLKOWO-PAPRYKOWA
SKŁADNIKI
50 dag zielonej fasolki szparagowej
1-2 łyżki majonezu
100 ml śmietany
2 gałązki natki pietruszki
2 gałązki natki selera
ząbek czosnku
papryka
cukier
sól, pieprz
Do dekoracji
białko z jajka ugotowanego na twardo
koperek
10 oliwek
PRZYGOTOWANIE
Fasolkę gotujemy w osolonym wrzątku ze szczyptą cukru. Odcedzamy. Studzimy.
Czosnek przeciskamy przez praskę. Połowę papryki kroimy w kostkę i z czosnkiem dodajemy do fasolki. Wsypujemy posiekane listki pietruszki i selera.
Fasolkę mieszamy z majonezem i śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Pozostałą paprykę i białko kroimy w paski, a oliwki – w krążki. Dekorujemy nimi sałatkę. Posypujemy posiekanym koperkiem.
więcej..