Zupy dla zdrowia i urody - ebook
Zupy dla zdrowia i urody - ebook
Plan oczyszczania i regeneracji organizmu za pomocą lekkich i pożywnych zup. Dieta bazująca na zupach jest zdrową alternatywą dla wysokocukrowych diet sokowych i dobrym pomysłem dla tych, którzy nie gustują w zimnych sokach i koktajlach, zwłaszcza w chłodne dni. Co ważne, ten program oczyszczania i szybkiego odchudzania gwarantuje jednocześnie prawidłowe odżywianie. Utrata wagi uzyskiwana jest w zdrowy, harmonijny sposób, bez uczucia głodu i pustki w żołądku. Ten kompaktowy poradnik dwóch brytyjskich autorek nie tylko przedstawia łatwy do stosowania plan posiłków, listy zakupów oraz wskazówki, jak najszybciej uzyskać oczekiwane rezultaty, lecz także prawie 100 przepisów na smaczne
i treściwe zupy i buliony, bogate w błonnik oraz substancje odżywcze stymulujące metabolizm. Diecie zupowej towarzyszy więc nie spadek,
a ożywczy powrót energii, a jej skutkiem jest trwała utrata wagi i regeneracja organizmu.
Kategoria: | Poradniki |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-8074-065-5 |
Rozmiar pliku: | 3,0 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Będziemy z tobą szczere: żebyśmy nie wiem jak pragnęły należeć do grona osób, które traktują swoje ciało jak świątynię przez 365 dni w roku, prawda jest taka, że od czasu do czasu musimy zrównoważyć folgowanie swemu łakomstwu kilkoma dniami ascezy. Znaki są oczywiste: za ciasne spodnie, nieustanne uczucie głodu, chrapka na każde ciasto i ciasteczko, na które tylko padnie nasze spojrzenie.
Nasz organizm zbyt szybko przyzwyczaja się do wzmożonego apetytu i jedzenia coraz więcej – jakoś nie chce być odwrotnie, co bardzo często uważamy za okrutną ironię losu. Jeśli jednak wykażemy się silną wolą i napełnimy kuchenne szafki wyśmienitymi produktami do wyczarowania szybkich i łatwych do przyrządzenia zdrowych potraw, które naprawdę nam smakują, stworzymy sobie najlepszą okazję do rozpoczęcia wszystkiego od nowa.
Kate ciężko pracowała przez ostatnich pięć lat, by nie dopuścić do powrotu kilogramów, które udało się jej zgubić. Doszła wtedy do wniosku, że znacznie łatwiej jest koncentrować się na rzeczach, które można jeść, niż przejmować się tymi, których należy unikać. Naszym zdaniem restrykcyjne ograniczanie się nie działa. Wierzymy w skuteczność właściwego odżywiania, dlatego odkryjesz w tej książce zdrowe, apetyczne, kapitalne zupy, które – mamy nadzieję – staną się w przyszłości twoimi ulubionymi. Dla nas jedzenie zawsze jest przygodą, a powinno być także źródłem przyjemności i radości.
Oddaj się lekturze Zup dla zdrowia i urody, żeby odnaleźć na nowo wewnętrzną i zewnętrzną równowagę. Dobrze się odżywiaj, dbaj o dobre samopoczucie i ciesz się:
- utratą wagi
- budzeniem się co rano z nową energią
- uczuciem lekkości
- lepszym snem
- mniejszym stresem
- jasnością umysłu
- polubieniem na nowo własnego ciała
Nasza filozofia jest szalenie prosta: jadać różnorodne, zdrowe, naturalne i sezonowe produkty oraz gotować od podstaw. Odżywiając się i żyjąc wedle tej zasady, rozpieszczamy się i dbamy o przyjemności, ponieważ bez pośpiechu wybieramy w sklepie ciekawe produkty, planujemy jadłospis i cieszymy się każdym kęsem. Zwracamy większą uwagę na doznania smakowe i własne samopoczucie. Staramy się pomyśleć, zanim coś zjemy, szukamy sposobów na zwiększenie aktywności fizycznej, a także uwolnienie się od stresu i nadmiaru komplikacji w życiu.
Być może nie stanie się to od razu. Zazwyczaj dobrze jest rozpocząć od jednej drobnej, ale realnej zmiany i potraktować ją jako rodzaj katalizatora do dalszych kroków i ulepszeń. Oszukujemy się, że żyją na tym świecie ludzie pod każdym względem doskonali: nie biorą do ust czekolady, co rano medytują i ćwiczą jogę, zanim cała reszta ludzkości zdąży się obudzić i nastawić czajnik. Doskonałość jest przereklamowana, ponieważ w rzeczywistości jest nieosiągalna, a życie doprowadzone do perfekcji prawdopodobnie byłoby dość nudne. Wszyscy jesteśmy niedoskonali, lecz cudowni pomimo wad.
Kusi nas często myślenie, że powinniśmy całkowicie przemodelować swój styl życia, zacząć wszystko od nowa i odsunąć na bok pozytywne rzeczy, które już mamy. Głęboko wierzymy, że jedna zmiana pociąga za sobą kolejną i że możemy dobrze się czuć w ciągu tego procesu. Nawet jeśli chodzi jedynie o jedzenie odrobinę mniej lub odrobinę zdrowiej, musimy przyzwyczaić się do tego, jak czuje się nasz organizm, gdy nie rzucamy się łapczywie na pożywienie, kiedy tylko przyjdzie nam ochota, lecz świadomie wybieramy posiłek. Jest takie piękne buddyjskie powiedzenie, że zamiast tkwić w przekonaniu, iż małe dobre uczynki niczego nie zmienią, należy wyobrazić sobie dzban, który napełnia się kropla po kropli.
Mając to wszystko na względzie, opracowałyśmy program oczyszczania organizmu dietą bazującą na zupach. Można go łatwo rozpocząć dwudniowym oczyszczaniem w trakcie weekendu, a jeśli naszłaby cię ochota, by wytrwać dłużej, przygotowałyśmy także cykle pięcio- i siedmiodniowe. Liczymy na to, że nasze przepisy będą tyleż inspiracją, co wskazówką, i w rezultacie pokochasz swoją zdrową naturę, która rozsmakuje się nawet w jarmużu i tofu (obiecujemy!).
1. ROZWIĄZANIE PROBLEMÓW
dwudniowe podstawowe oczyszczanie, którego celem jest rozwiązanie problemu nadmiernego zatrzymywania się wody w organizmie oraz pozwolenie ciału na odpoczynek
2. PRZYWRACANIE RÓWNOWAGI
siedmiodniowe oczyszczanie prowadzące do spadku wagi
3. REGENERACJA
siedmiodniowe oczyszczanie dla poprawy i przywrócenia prawidłowego trawienia
4. ODNOWA
pięciodniowe, bogate w substancje odżywcze oczyszczanie energetyzująceROZDZIAŁ 2 PO CO NAM OCZYSZCZANIE
Oczyszczanie jest dla nas po prostu sposobem na doprowadzenie organizmu do stanu równowagi. Znasz to uczucie, kiedy długo pozwalałaś sobie na zbyt wiele, a chciałabyś wstawać rano z łóżka nieco bardziej sprawnie i ogólnie mieć więcej energii? Nieobce są nam też te chwile, kiedy wiemy, że nasz układ trawienny z czymś się zmaga: czujemy się obrzmiałe lub ociężałe albo na przykład nie tolerujemy pokarmów, które w innej sytuacji – gdy jesteśmy na wakacjach albo mamy dobry nastrój – pałaszujemy bez żadnych przykrych konsekwencji.
Jeśli tylko zechcemy wsłuchać się w nasze ciało, odbierzemy jego sygnały i zorientujemy się, że przydałoby się kilka dni prostego jedzenia i życia. W dzisiejszym pędzącym naprzód świecie niełatwo jest zwolnić. Wielu z nas jakoś uchodzi płazem to, że ciągle gonią resztkami sił, fundując sobie od czasu do czasu wakacje głównie po to, żeby uzupełnić zapas energii. Poświęcenie czasu na regenerację organizmu, uzupełnienie niedoborów i zatroszczenie się o swoje ciało wydaje się niedostępnym luksusem. Kiedy jednak go sobie ofiarujemy, korzyści będą trwałe.
OZNAKI, ŻE MOŻE PRZYDAĆ CI SIĘ OCZYSZCZANIE:
- spadek energii
- uczucie zmęczenia po posiłku
- problemy z zaparciami, luźnymi stolcami lub nieregularnym wypróżnianiem
- przytępiony umysł
- kłopoty ze snem albo trudności z budzeniem się
- częste uczucie napięcia i niepokoju
- zachcianki na konkretne produkty i potrawy bądź poczucie uzależnienia od pewnych produktów i pokarmów
- uczucie wzdęcia, ciężkości
- przybieranie na wadze
- ogólne poczucie, że funkcjonujesz na pół gwizdka
JAKIE SĄ CELE OCZYSZCZANIA:
- odzyskanie witalności i jasności myślenia
- pomoc w osiągnięciu i utrzymaniu prawidłowej wagi ciała
- stworzenie warunków dla głębokiego, regenerującego snu
- regularne, zdrowe wypróżnienia
- energia przez cały dzień
- pozytywny, zrównoważony stosunek do jedzenia
- entuzjazm i ożywienie w podejściu do życia
PO CO NAM OCZYSZCZAJĄCE ZUPY?
Transformacja, jaka zachodzi w kociołku, jest kwintesencją i cudem, czymś subtelnym i delikatnym.
I Yin (239 r. p.n.e.)
Zupa pojawiła się około pięciu tysiącleci temu, gdy człowiek obok polowań zaczął uprawiać rolę, hodować zwierzęta i zbierać plony, co było przełomowym etapem w rozwoju ludzkości. Kiedy ludzie zaczęli wrzucać rozmaite składniki do kociołka z wodą zawieszonego nad paleniskiem, powstawały buliony, kleiki i gulasze. Wcześniej żywność pieczono lub smażono oddzielnie. Wynalazek gotowania w wodzie lub duszenia na wolnym ogniu jednocześnie wielu różnych składników spowodował, że do diety można było włączyć znacznie szerszy asortyment roślin, ziaren i zbóż, a mięso dostarczało więcej wartości odżywczych, gdy gotowano je wraz z kośćmi.
W XVIII wieku pojawiły się w Paryżu pierwsze restauracje, gdzie serwowano wywary na kościach. Krzepiącymi potrawami były zwykle mięsne wywary albo buliony, które pomagały „odrestaurować” witalność i siły: stąd słowo „restauracja”. W różnych kulturach przez stulecia stosowano gotowane na kościach rosoły jako lekarstwo, a rosół z kury zasługuje na osobną książkę. Zupa od dawna miała swoje istotne miejsce w medycynie tradycyjnej. W ajurwedzie praktykuje się kurację oczyszczającą w postaci zupy (kitchari), która wspomaga przywrócenie „trawiennego ognia”, wpływającego nie tylko na to, jak nasz organizm przyswaja przyjmowane pożywienie, lecz także na wszystkie myśli i emocje. Podsycanie tego ognia czy też agni jest sposobem na utrzymanie ogólnego zdrowia.
W chińskiej medycynie od tysięcy lat uważa się, że spożycie miski zupy przed każdym posiłkiem korzystnie wpływa na zdrowie, a współczesne badania wskazują, iż praktyka ta prowadzi do pochłaniania mniejszej liczby kalorii w ciągu całego dnia.
A zatem zupa nie tylko krzepi, to także fantastyczny środek, jeśli chcesz w zdrowy sposób tracić zbędne kilogramy. Dobra wiadomość jest taka, że nie musisz przestrzegać diety opartej na okrytej złą sławą zupie kapuścianej, do wymyślenia której nikt tak naprawdę się nie przyznał, jak wynika z naszych intensywnych poszukiwań w Internecie. Jeśli mowa o prawidłowym odżywianiu, okazuje się, że różnorodność jest kluczowym czynnikiem korzystnych, długofalowych zmian i wyborów. Tak jak wszyscy, lubimy podążać za żywieniowymi trendami. Nasze kuchenne szafki są wypełnione olejem kokosowym, jarmużem oraz rozmaitymi nasionami, z którymi nie bardzo wiemy, co począć. Jednocześnie uwielbiamy prostotę i kulinarne dziedzictwo zupy. Zupa regeneruje, oczyszcza i poprawia samopoczucie. Okazuje się także, że wytrzymuje próbę czasu jako danie sprzyjające utracie wagi.
Badacze dowiedli, że zupa zapewnia uczucie sytości na dłużej w porównaniu z tymi samymi składnikami o takiej samej wartości kalorycznej zjedzonymi na sucho. A to dlatego, że w postaci zupy składniki zajmują więcej miejsca w żołądku, co szybciej wyłącza apetyt czy też hormon głodu niż na przykład sałatka. Grelinę, wspomniany hormon głodu, uwalniają wyspecjalizowane komórki ścian żołądka, gdy jest on pusty. Hormon ten jest następnie transportowany wraz z krwią do ośrodka głodu i sytości w podwzgórzu, by poinformować cię, że jesteś głodna. Gdy żołądek się napełni, produkcja greliny ustaje, a sygnał głodu zostaje wyłączony. Zupa dłużej zalega w żołądku, dlatego dłużej czujemy się syci. W eksperymencie przeprowadzonym w programie telewizji BBC 10 rzeczy, które musisz wiedzieć o utracie wagi u uczestników, którzy zjedli zupę, uczucie sytości utrzymywało się do półtorej godziny dłużej niż w grupie kontrolnej spożywającej pokarmy stałe popijane szklanką wody.
DLACZEGO SAMODZIELNE GOTOWANIE PRZYNOSI WIĘCEJ KORZYŚCI
Treść dostępna w pełnej wersji eBooka.Podziękowania
Dziękujemy ci za kupienie tej książki i korzystanie z naszych przepisów – mamy nadzieję, że potrawy ci smakują!
Składamy podziękowania zespołowi wydawnictwa Orion, zwłaszcza Tamsin, Amandzie i Helen, a także Clare Hulton oraz Victorii Wells za jej nieocenione porady żywieniowe.
Jak zwykle jesteśmy wdzięczne naszej przyjaciółce i utalentowanej fotograficzce Reguli Ysewijn.
Dziękujemy naszym mentorom i nauczycielom, bez których nigdy nie udałoby się nam wymyślić tak wielu zup!