Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.). Część 2. Pokarm dla ciała i ducha - ebook

Oceń:
Format ebooka:
PDF
Format PDF
czytaj
na laptopie
czytaj
na tablecie
Format e-booków, który możesz odczytywać na tablecie oraz laptopie. Pliki PDF są odczytywane również przez czytniki i smartfony, jednakze względu na komfort czytania i brak możliwości skalowania czcionki, czytanie plików PDF na tych urządzeniach może być męczące dla oczu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na laptopie
Pliki PDF zabezpieczone watermarkiem możesz odczytać na dowolnym laptopie po zainstalowaniu czytnika dokumentów PDF. Najpowszechniejszym programem, który umożliwi odczytanie pliku PDF na laptopie, jest Adobe Reader. W zależności od potrzeb, możesz zainstalować również inny program - e-booki PDF pod względem sposobu odczytywania nie różnią niczym od powszechnie stosowanych dokumentów PDF, które odczytujemy każdego dnia.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
ISBN:
978-83-7969-779-3
Język:
Polski
Rok wydania:
2014
Rozmiar pliku:
6,0 MB
Zabezpieczenie:
Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
Cena Virtualo
24,80 zł
26,40 zł
Cena w punktach Virtualo:
2480 pkt.

Pełny opis

Jest to kontynuacja cyklu książek poświęconych historii jedzenia, dietetyki i medycyny w antyku klasycznym i wczesnym Bizancjum. Autorzy przedstawiają studia odnoszące się do kolejnych grup pokarmów – kontynuując wątek podjęty w części I książki Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.) pt. Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (nr XVI, ser. „Byzantina Lodziensia”), opisując rolę roślin strączkowych i warzyw, immanentnych składników diety starożytnych. Analizują też znaczenie mięs, podrobów i wyrobów wędliniarskich w kuchni i praktyce medycznej. Ważne są też teksty odnoszące się do kulturowych, ideologicznych i ekonomicznych aspektów żywności w życiu ówczesnych społeczności grecko-rzymskich i bizantyńskich. Aprowizacja Antiochii nad Orontesem nabiera znaczenia studium przypadku, zaś tekst o nawykach żywieniowych, smakoszostwie i poszczeniu ilustruje kontekst antropologiczny i historyczny diety. Pozwala zrozumieć pozamaterialne przyczyny konkretnej praktyki dietetycznej na podstawie drobiazgowej i erudycyjnej analizy setek świadectw źródłowych ówczesnego piśmiennictwa i pokazuje religijne znaczenie zwyczajów żywieniowych. Publikacja stanowi syntetyczne ujęcie zarządzania dostępnością żywności dla dużych skupisk ludzkich tego okresu. Antiochia nad Orontesem jest dobrym przedmiotem badań ze względu na długotrwałą (i ciągle aktualną) tradycję badań archeologicznych i stosunkowo bogaty zasób źródeł pisanych.

Spis treści

Wstęp – Maciej Kokoszko 1

Rozdział I. Aprowizacja Antiochii nad Orontesem w czasach cesarstwa rzymskiego. Status quaestionis – Paweł Filipczak 3

Uwagi wstępne  3

1. Zaopatrzenie w wodę  6

2. Zaopatrzenie w produkty rolne i zwierzęce  32

Rozdział II. Pokarm dla zdrowia ciała. Rośliny strączkowe, warzywa, mięso oraz produkty zwierzęce – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 53

Cele badawcze – Maciej Kokoszko 53

Wstęp. Dietetyka, farmakologia i sztuka kulinarna w źródłach medycznych (II–VII w.)  – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 55

1. Rola roślin strączkowych (óspria) w świetle źródeł medycznych pomiędzy II a VII w.  – Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka, Krzysztof Jagusiak 67

Soczewica – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak 76

Bób – Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 96

Łubin – Zofia Rzeźnicka 116

2. Rola warzyw w diecie na podstawie źródeł medycznych w okresie pomiędzy II a VII w.  – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 127

Dzika flora jadalna – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 144

Sałata – Zofia Rzeźnicka 169

Kapusta – Krzysztof Jagusiak 176

Rzodkiew – Maciej Kokoszko 184

Burak – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak 190

Czosnek – Zofia Rzeźnicka 196

Cebula – Krzysztof Jagusiak 203

Por – Maciej Kokoszko 208

3. Rola mięsa w okresie pomiędzy II a VII w. w świetle źródeł medycznych – Zofia Rzeźnicka 213

3.1. Zwierzęta czworonożne  226

3.2. Drób  305

3.3. Podroby i inne produkty pochodzenia zwierzęcego  376

3.4. Wyroby wędliniarskie  426

Wnioski – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka 448

Słowniczek wybranych terminów greckich – Zofia Rzeźnicka 456

Rozdział III. Od obżarstwa do postu – praktykowanie wstrzemięźliwości od pokarmu przez chrześcijan do VII w. – Sławomir Bralewski 463

Wykaz skrótów 523

Bibliografia 527

Źródła  527

Opracowania  549

Summary 575

Indeks osobowy 585


Indeks nazw geograficznych i etnicznych 599