Jedz i pracuj...nad własnym zdrowiem 2 - ebook
Jedz i pracuj...nad własnym zdrowiem 2 - ebook
Druga część bestsellerowej książki.
Jedz i pracuj… to książka dla wszystkich, którzy cały dzień lub jego znaczącą część spędzają poza domem. Dla tych, którym brakuje czasu na gotowanie i najczęściej jadają w stołówkach, restauracjach lub barach szybkiej obsługi. Dla osób wydających sporą część budżetu na jedzenie, które im nie służy i nie zawsze smakuje. Dla wszystkich, którzy chcieliby zadbać o zdrowie i nauczyć się przygotowywania prostych oraz pełnowartościowych posiłków. Nieważne czy mieszkają sami, czy dbają o codziennie wyżywienie kilkuosobowej rodziny.
W książce znajdą się:
• proste, zdrowe, odpowiednio zbilansowane szybkie tygodniowe menu do pracy
• przepisy na poszczególne dni (śniadanie, lunch, przekąska i kolacja)
• menu jesienno-zimowe oraz menu wiosenno-letnie
• listy zakupów (lista weekendowa i krótkie listy dotyczące danego dnia z produktami świeżymi)
• menu inspirowane smakami światowych kuchni
Karolina Szaciłło jest specjalistką od zdrowego trybu życia. Prowadzi warsztaty i szkolenia z zakresu medytacji, zdrowego jedzenia oraz wyjazdowe detoksy wraz z mężem, Maciejem Szaciłło. Jest współautorką poradników dietetycznych, koncentrujących się na zdrowym, oczyszczającym organizm jedzeniu m.in. Jedz i pracuj… nad własnym zdrowiem oraz Detoksy dla zdrowia i urody (Wydawnictwo Zwierciadło).
Maciej Szaciłło jest popularnym ekspertem od zdrowego żywienia oraz ekologicznego typu życia. Wspólnie z żoną, Karoliną Szaciłło, prowadzi liczne kursy, szkolenia i warsztaty zdrowego gotowania, wyjazdowe detoksy oraz zajęcia związane z medytacją, ćwiczeniami oddechowymi i tym podobnymi. Od lat prowadzi także kącik zdrowego gotowania w Dzień Dobry TVN. Jest współautorem licznych publikacji poświęconych zdrowiu i oczyszczaniu organizmu m.in. Jedz i pracuj… nad własnym zdrowiem oraz Detoksy dla zdrowia i urody(Wydawnictwo Zwierciadło).
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-65456-39-7 |
Rozmiar pliku: | 10 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
CO BĘDZIE CI POTRZEBNE?
Waga spożywcza – większość przepisów w „Jedz i pracuj... nad własnym zdrowiem” jest podana w przeliczeniu na gramy. W poprzednich książkach odmierzaliśmy objętości za pomocą szklanki, łyżki czy łyżeczki. Takie przeliczenie było jednak często mało precyzyjne i zbyt kłopotliwe dla czytelnika. Cena: około 20–30 zł.
Blender ręczny (najlepiej z rozdrabniaczem) – nim zmiksujesz większość sosów, musów, zmielesz orzechy czy suszone owoce, przygotujesz surowe ciasta czy pralinki. Cena: około 150 (bez rozdrabniacza) do 300 zł.
Elektryczny młynek do kawy – zmielesz w nim na mąkę nieduże ilości kaszy, przyprawy. Potrzebny do przygotowania past i mieszanek przypraw (np. harissy czy czerwonej pasty curry). Cena: około 60–70 zł.
CO MOŻE CI SIĘ PRZYDAĆ
(ALE NIE JEST KONIECZNE)?
Moździerz – pomoże rozgnieść niewielkie ilości przypraw np. goździków czy ziarenek pieprzu. Można w nim przygotowywać pasty.
Szybkoobrotowy robot kuchenny z metalowym ostrzem – w nim możesz mielić kasze na mąki, przygotowywać musy, sosy, surowe ciasta, orzechy etc.
Szybkowar – dzięki niemu skrócisz czas gotowania wszystkich roślin strączkowych. My nawet namoczoną na noc cieciorkę zawsze gotujemy właśnie w szybkowarze.
Żeliwna patelnia – zdrowa alternatywa dla wszystkich patelni pokrytych teflonem. Raz kupiona starcza na całe życie. Im dłużej się jej używa, tym łatwiej się na niej smaży. Na żeliwnej płycie Maciek smaży naleśniki. Dzięki temu może przygotować dużą ilość w krótkim czasie. Żeliwo świetnie nadaje się do grillowania na sucho np. papryki czy cukinii.
CO NAJLEPIEJ SPRAWDZI SIĘ DO PRZENOSZENIA JEDZENIA?
Szeroki termos obiadowy – korzystałam z takiego przez wiele lat. Utrzymuje temperaturę nawet do 3–4 godzin. Pozwala nie korzystać ze szkodliwej kuchenki mikrofalowej.
Plastikowe pojemniki – świetnie nadają się do przenoszenia kanapek, chleba, sałat, słowem wszystkiego, co możesz zjeść na zimno. Sosy do sałatek i dipy zawsze pakowałam w małe pojemniczki. Super sprawdzają się też plastikowe pojemniki lunchowe z przegródkami.
Trójniak lub czwórniak – dobrze sprawdzi się do przenoszenia większych porcji jedzenia. Sama nigdy nie miałam takiej potrzeby, więc nie kupiłam trójniaka. Te z podwójnymi ściankami podobno przez kilka godzin utrzymują temperaturę jedzenia.
Pojemniki „bento” – w Japonii funkcjonuje cała filozofia komponowania dań na wynos, tzw. bento. Bento ma uwodzić wszystkie zmysły. Ma być kolorowe i ładne. Filozofia spodobała się na Zachodzie. Dziś nawet w Polsce można kupić takie pojemniki. Choć nigdy z nich nie korzystałam, to na pewno jest to ciekawa forma pakowania dań do szkoły czy pracy. Duża liczba przegródek motywuje do przyrządzania zbilansowanych i różnorodnych posiłków.
Przygotowania
JEZIENNO-
-ZIMOWE
PONIŻEJ SPISALIŚMY WSZYSTKIE PRODUKTY (ZA WYJĄTKIEM WARZYW, OWOCÓW, PIECZYWA, PRZYPRAW, MIESZANEK I PIKLI OMÓWIONYCH W TYM ROZDZIALE), KTÓRE SĄ CI POTRZEBNE DO PRZYGOTOWANIA CAŁEGO MENU JESIENNO-ZIMOWEGO. WIĘKSZOŚĆ Z NICH MOŻESZ PRZECHOWYWAĆ W SPIŻARNI, CZĘŚĆ W LODÓWCE. WARZYWA I OWOCE NAJLEPIEJ JEST KUPOWAĆ CODZIENNIE LUB CO DWA, TRZY DNI NA POBLISKIM BAZARZE LUB W WARZYWNIAKU.
JESIENNO-ZIMOWA
lista zakupów
MAKARONY, MĄKI I KASZE:
• 1 opakowanie płatków ryżowych (najlepiej z brązowego ryżu) • 500 g makaronu (pełnoziarnistego, gryczanego, kukurydzianego lub innego bezglutenowego dobrej jakości) • 500 g płatków owsianych • 500 g mąki ryżowej (najlepiej z brązowego ryżu) lub brązowego ryżu • 250 g kaszy jaglanej (opcjonalnie, jeśli lankijski dhal jesz w jej towarzystwie) • 250 g komosy ryżowej • 100 g mąki kukurydzianej • 100 g mąki gryczanej • 150 g kaszy krakowskiej • 100 g mąki ziemniaczanej • 200 g ryżu jaśminowego lub krótkoziarnistego do sushi • 200 g makaronu ryżowego lub sojowego.
ROŚLINY STRĄCZKOWE:
• 500 g czerwonej soczewicy • 100 g białej fasoli • 150 g czarnej soczewicy • 100 g ciecierzycy lub 150 g ciecierzycy odsączonej ze słoika.
PESTKI, ORZECHY I SUSZONE OWOCE:
• 350 g orzechów włoskich • 200 g niesiarkowanych rodzynek • 350 g suszonych śliwek • 150 g wiórków kokosowych • 50 g orzechów nerkowca • 1 małe opakowanie sezamu • 50 g migdałów • 50 g pistacji (opcjonalnie) • 100 g niesiarkowanych moreli.
NABIAŁ LUB TOFU:
• 500 g naturalnego tofu (jeśli pastę körözött przygotowujesz z tofu) lub 350 g naturalnego tofu • 1 kostka fety dobrej jakości (opcjonalnie, jeśli pastę körözött przygotowujesz w wersji wegetariańskiej) • 150 g serka wiejskiego (opcjonalnie, jeśli pastę körözött przygotowujesz w wersji wegetariańskiej).
PRZYPRAWY:
• 1 opakowanie kminu rzymskiego w ziarenkach • 1 opakowanie kurkumy • 1 opakowanie łagodnej mieszanki curry w proszku (bez glutaminianu sodu) • 1 opakowanie nierafinowanej soli (najlepiej różowej soli himalajskiej) • 2 laski wanilii • 1 opakowanie suszonego tymianku • 1 opakowanie pieprzu w ziarenkach lub młynek z ziarenkami pieprzu • 1 pęczek świeżych liści curry lub opakowanie suszonych (opcjonalnie) • 1 opakowanie mielonego kardamonu (opcjonalnie) • 1 opakowanie płatków suszonego chilli • 1 opakowanie sumaku (opcjonalnie) • 1 opakowanie zmielonego cynamonu (najlepiej cejlońskiego) • 1 opakowanie słodkiej papryki w proszku • 1 opakowanie ostrej papryki w proszku • 1 opakowanie liści laurowych • 1 butelka (250 ml) sosu sojowego dobrej jakości (bez glutaminianu sodu) • 1 opakowanie kminku • 1 opakowanie suszonego koperku • 1 opakowanie suszonego imbiru • 1 opakowanie czosnku w proszku • 1 opakowanie przyprawy korzennej dobrej jakości (najlepiej bez cukru i mąki).
NA SŁODKO:
• 1 opakowanie ksylitolu (250 g) • 1 słoik (250 g) wybranej substancji słodzącej, np. nierafinowanego syropu z agawy, melasy buraczanej lub ryżowej • 100 g (1 tabliczka) gorzkiej czekolady (minimum 70%) • 1 słoiczek ulubionych kwaśnych powideł lub dżemu bez cukru, np. powidła śliwkowe lub dżem z czarnej porzeczki • tłuszcz do wysmarowania formy.
TŁUSZCZE:
• 1 butelka (500 ml) oleju roślinnego (najlepiej ryżowego) • 1 l oliwy z pierwszego tłoczenia • 1 butelka (250 ml) zimnotłoczonego oleju (rzepakowego, lnianego lub z lnianki) • 1 słoiczek (250 ml) oleju kokosowego (może być rafinowany) • 1 kostka masła (opcjonalnie, jeśli używasz masła np. do kruchego ciasta węgierskiego).
W SKLEPIE ZE ZDROWĄ ŻYWNOŚCIĄ:
• 1 małe opakowanie skrobi kukurydzianej • 1 małe opakowanie inuliny (opcjonalnie) • 1 opakowanie agaru • 1 opakowanie suszu warzywnego dobrej jakości (bez glutaminianu sodu) lub opakowanie ekologicznych kostek warzywnych dobrej jakości (bez glutaminianu sodu)
INNE:
• 2 l mleka roślinnego (np. sojowego, owsianego, ryżowego) • 2 słoiczki musztardy sarepskiej • 1 butelka (250 ml) octu jabłkowego dobrej jakości • 4 puszki mleka kokosowego dobrej jakości (minimum 75% miąższu kokosowego, bez konserwantów) • 1 małe opakowanie kakao (najlepiej surowego) • 1 l passaty pomidorowej • 1 małe opakowanie suszonych grzybów dobrej jakości (opcjonalnie) • 400 ml soku ananasowego (bez dodatku cukru) • 1 małe opakowanie (200 ml) śmietanki roślinnej, np. sojowej lub owsianej • 1 słoiczek suszonych pomidorów dobrej jakości • 1 butelka (250 ml) octu winnego dobrej jakości.
Lankijska mieszanka
CURRY
(OPCJONALNIE)
KAROLINA Oryginalna składa się aż z 13 przypraw. Na Sri Lance występuje w dwóch rodzajach: prażonej na sucho oraz nieprażonej. Jest dodawana do większości curry, dhalów, a nawet do vade, kotlecików z soczewicy. Ta mieszanka ma rzeczywiście niepowtarzalny, wręcz lekko grzybowy i trudny do opisania smak. Można ją jednak zastąpić klasyczną mieszanką curry dostępną w większości polskich supermarketów. Warto jednak przeczytać jej skład i zwrócić uwagę, aby nie zawierała m.in. glutaminianu sodu oraz dużej ilości soli!
• 4 łyżki nasion kolendry
• 3 łyżki ziarenek kminu rzymskiego
• 1 i 1/2 łyżki nasion kopru włoskiego
• 1 i 1/2 łyżki ziaren czarnego pieprzu
• 1 łyżka ryżu np. Basmati
• 1 łyżka czarnej gorczycy
• 1/2 łyżeczki nasion kozieradki
• 1 laska cynamonu
• 8 goździków
• 10 ziarenek kardamonu
Każdą przyprawę prażymy osobno i na sucho na złotobrązowy kolor (mają wyraźnie zmienić barwę). Uważamy, aby ich nie przypalić. Uprażone przyprawy mieszamy i mielimy w młynku do kawy. Mieszankę możemy przechowywać zamkniętą w słoiczku i najlepiej w ciemnym, suchym miejscu.
------------------------------------------------------------------------
Zapraszamy do zakupu pełnej wersji książki
------------------------------------------------------------------------