Szczęśliwe garnki. Kulinarne przepisy na wiosnę - ebook
Szczęśliwe garnki. Kulinarne przepisy na wiosnę - ebook
Nowa autorska seria książek kulinarnych Beaty Pawlikowskiej, która proponuje szybkie, zdrowe i pyszne dania z prostych, naturalnych składników.
" Oto 34 moje ulubione przepisy na wiosnę.
"Wiosenna zupa z zielonym groszkiem, zupa kalafiorowa z młodych warzyw, pasta z bobu do kanapek, brokuły pod migdałowymi płatkami, pierwszomajowa kasza quinoa, wiosenne ziemniaki z fasolką, soczewica z ziołami i chrupkim kalafiorem, majowy barszcz i wiele innych."
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-7945-213-2 |
Rozmiar pliku: | 6,8 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Nigdy później marchewka nie jest tak słodka, pietruszka tak śnieżnie biała, a seler tak aromatyczny. Pierwsze młode warzywa są jak pierwsze promienie słońca po długiej nocy.
Wkrótce pojawia się też cudowny, niezwykły zielony groszek, który jak kometa przemyka przez polskie targowiska i sklepy. Znika zbyt szybko, zanim zdążę się nim nacieszyć. Będę czekać na zielony groszek przez następne jedenaście miesięcy.
Są pierwsze truskawki! Krokusy, tulipany, kosy, skowronki i biedronki. Uwielbiam wiosnę!
Na co dzień gotuję zgodnie z filozofią pięciu przemian.
To bardzo prosta zasada, która mówi o tym, że tak samo jak pory roku następują po sobie w określonej kolejności, tak samo dzieją się pewne procesy wewnątrz ludzkiego organizmu. Każdy z nich jest wspierany przez inną grupę produktów. W praktyce chodzi więc o to, żeby podczas gotowania dodawać składniki w określonej kolejności. Tylko tyle. Żeby każdy z nich pobudził odpowiedni narząd wewnętrzny, a ten z kolei będzie wspierał działanie następnego.
Dlatego zawsze najpierw dodaję marchewkę, seler i korzeń pietruszki, a dopiero potem por. Bo trzy pierwsze należą do żywiołu Ziemi wspierającego żołądek i śledzionę, a por to żywioł metalu powiązany z płucami i jelitem grubym. Żołądek jest przed jelitem, a nie odwrotnie. To logiczne.
Jest pięć żywiołów odpowiadających pięciu porom roku:
1. D – Drzewo, wiosna
2. O – Ogień, lato
3. Z – Ziemia, późne lato
4. M – Metal, jesień
5. W – Woda, zima.
Symbole tych pięciu żywiołów znajdziesz przy składnikach we wszystkich potrawach. Bo idealne danie to takie, które zawiera choćby jeden składnik z każdego żywiołu i dzięki temu odżywia wszystkie wewnętrzne narządy.
Możesz oczywiście wrzucić składniki w przypadkowej kolejności. Myślę jednak, że jeśli spróbujesz zrobić to tak, jak napisałam, odkryjesz, że tak przygotowane jedzenie po prostu lepiej smakuje.
I to jest właściwie jedyny powód, dla którego wszystkie potrawy robię zgodnie z zasadą pięciu przemian i pięciu żywiołów. Tak jest po prostu bardziej smacznie.
O tej starożytnej chińskiej metodzie gotowania napisałam więcej w książce „Moje zdrowe przepisy”. Smacznego!
Bób z ziemniakami i szczypiorkiem
- 0.5 kg świeżego bobu
- 2–3 ziemniaki
- trochę świeżego szczypiorku
Myślisz, że to zbyt proste?
Albo że dobre jedzenie musi być bardzo skomplikowane i pracochłonne?
Właśnie nie.
Najlepsze są proste, naturalne potrawy.
Sezonowe warzywa ugotowane w małej ilości wody i bez przypraw. Jeśli koniecznie musisz, możesz dodać trochę nierafinowanej, niewarzonej soli.
Ja nie dodaję.
Bób myję, zalewam wrzątkiem.
W drugim małym garnku gotuję ziemniaki pokrojone w kostkę.
Przekładam na jeden półmisek, posypuję szczypiorkiem.
I gotowe.