Szczęśliwe garnki. Kulinarne przepisy na zdrowe ciastka - ebook
Szczęśliwe garnki. Kulinarne przepisy na zdrowe ciastka - ebook
Nowa autorska seria książek kulinarnych Beaty Pawlikowskiej, która proponuje szybkie, zdrowe i pyszne dania z prostych, naturalnych składników.
" Wymyśliłam te ciastka, bo jem tylko zdrowe rzeczy.
Bez cukru, słodzików, margaryny, białej mąki, jajek czy śmietany.
Zamiast tego: świeże owoce, płatki różnych zbóż, suszone owoce, nasiona i przyprawy.
Absolutnie zdrowe i zrobione wyłącznie z prostych, naturalnych składników.
Pyszne, szybkie i zdrowe.
Ja osobiście je uwielbiam! "
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-7945-217-0 |
Rozmiar pliku: | 5,1 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Wystarczy zatrzymać się w czasie, puścić wszystkie myśli i dać się porwać.
Poczujesz wolność i radość.
I słodki zapach dobiegający z piekarnika – jeśli akurat będziesz piekł ciastka.
Historia moich ciastek jest krótka.
Jem tylko i wyłącznie zdrowe rzeczy.
Nie kupuję żadnych przetworzonych produktów.
A czym jest cukier, margaryna, śmietana albo biała mąka?
Żadna z tych rzeczy nie rośnie w ziemi ani na drzewie.
Każda z nich jest robiona w przemysłowej fabryce żywności, gdzie dla obniżenia kosztów i przyśpieszenia procesu technologicznego stosuje się wiele różnych chemicznych rozpuszczalników, konserwantów i innych substancji.
A biała mąka wiesz dlaczego jest biała?
Bo została chemicznie wybielona. I w dodatku usunięto z niej prawie wszystkie cenne naturalne składniki, żeby można było ją dłużej przechowywać i taniej sprzedać.
Ale tak sobie kombinowałam, że skoro można gotować stuprocentowo zdrowe potrawy – a ja takie gotuję. Z kasz, świeżych warzyw, suszonych warzyw strączkowych i prostych przypraw.
Skoro można piec stuprocentowo zdrowy chleb – a ja taki piekę. Na żytnim zakwasie, z pełnowartościowej, razowej mąki żytniej, jaglanej, jęczmiennej, gryczanej, z orzechami i innymi pysznymi dodatkami.
To istnieje zapewne sposób, żeby zrobić takie ciastka, które byłyby pyszne, łatwe i stuprocentowo zdrowe.
Eksperymentowałam z różnymi składnikami, aż wreszcie opracowałam idealną recepturę!
Świeże owoce, płatki różnych zbóż, suszone owoce, nasiona i przyprawy.
Upiekłam pierwsze, drugie, trzecie,
a potem dałam się porwać wyobraźni.
Gdyby Aztekowie piekli takie ciastka, to z czym by je zrobili? Z czekoladą, oczywiście! A do tego z wanilią i papryczką chili!
A gdyby jaskiniowcy piekli takie ciastka, to z czym? Z poziomkami! Bo poziomki już wtedy rosły na Ziemi!
A gdyby hobbity piekły takie ciastka, to oczywiście zrobiłyby je z owoców kiwi!
A świąteczne elfy upiekłyby takie ciastka z żurawiną.
A Indianie z plemienia Algonkinów znad Wielkich Jezior Ameryki Północnej?... Tak, tak, oni też mają u mnie swoje ciastka.
Bez cukru, ale cudownie słodkie.
Bez mąki i jajek, ale w mocnym kształcie.
Bez sztucznego tłuszczu, za to z chrupiącymi orzechami.
Absolutnie całkowicie naturalne i zrobione wyłącznie z prostych, nieprzetworzonych składników.
I w dodatku jeśli spodziewasz się gości, to zrobienie ciastek zajmuje piętnaście minut. Wstawiasz do piekarnika, pół godziny później wyjmujesz gorące i zjadasz od razu razem z przyjaciółmi.
Pyszne, szybkie i zdrowe.
Ja osobiście je uwielbiam!Afrykańskie ciastka z czekoladą i orzeszkami ziemnymi
W starej części Mombasy nad Oceanem Indyjskim w labiryncie małych uliczek toczy się codzienne życie. Ktoś robi pranie w drewnianej balii, mężczyźni siedzą nad czarkami gorącej kawy, dzieci bawią się wózkiem na kółkach, w bramie leży oskrobany maniok, a obok w wielkiej metalowej misie prażą się orzeszki ziemne.
Świeżo zebrane i wyłuskane z łupinek, cudownie aromatyczne i chrupiące. Zapakowane w kawałek wczorajszej kenijskiej gazety, gorące i pachnące – to najlepsza przekąska w tropikalne popołudnie.
- 2 banany
- 4 soczyste morele albo 1 brzoskwinia
- 2 łyżki dobrego, ciemnego kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kurkumy
- szczypta suszonego imbiru
- 10 łyżek płatków owsianych
- 5 suszonych moreli pokrojonych w małe kawałki
- 2 łyżki rodzynek
- garść nasion słonecznika
- garść z grubsza posiekanych niesolonych orzechów arachidowych (czyli orzeszków ziemnych)
Banany rozgnieć widelcem na lepką masę.
Morele (lub brzoskwinię) zetrzyj na tarce na grubych oczkach i razem z sokiem dodaj je do bananów.
Dodawaj stopniowo pozostałe składniki, wymieszaj dokładnie.
Na blasze rozłóż papier do pieczenia, łyżką z pomocą palców formuj płaskie ciasteczka, piecz w 180 stopniach przez 35 minut.