Wyśmienite dania z wieprzowiny - ebook
Wydawnictwo:
Data wydania:
6 listopada 2014
Format ebooka:
EPUB
Format
EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie.
Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu
PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie
jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz
w dziale Pomoc.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną
aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego,
który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire
dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu
w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale
Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy
wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede
wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach
PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu
w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale
Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną
aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego,
który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla
EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu
w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale
Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment
Pobierz fragment w jednym z dostępnych formatów
Wyśmienite dania z wieprzowiny - ebook
Wieprzowina to mięso cenione przez prawdziwych smakoszy – nie bez przyczyny. Książka Wyśmienite dania z wieprzowiny zawiera wyjątkowe przepisy – stworzone i przetestowane przez czytelników miesięcznika "Przyślij przepis". Znajdziesz w niej sprawdzone dania zarówno na uroczysty obiad, spotkanie z przyjaciółmi, jak i wytworna kolację.
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-7778-929-2 |
Rozmiar pliku: | 7,4 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
BIGOS NA ŻEBERKACH
SKŁADNIKI
1,5 kg żeberek
60 dag chudej łopatki wieprzowej
1 kg kiszonej kapusty z marchewką
cebula
łyżeczka cukru
3 łyżki pikantnego keczupu
kilka liści laurowych
ziele angielskie
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Mięso myjemy, wkładamy do garnka z wodą, wsypujemy przyprawy i gotujemy do miękkości na małym ogniu, usuwając szumowiny. Następnie mięso wyjmujemy, lekko studzimy.
Wywar przecedzamy przez sito. Wlewamy do większego garnka.
Wkładamy kapustę, pokrojoną w piórka cebulę i gotujemy na małym ogniu. Z żeberek usuwamy kości. Razem z łopatką kroimy w kostkę i wkładamy do kapusty. Gotujemy do miękkości, doprawiamy. Dodajemy keczup, mieszamy.BITKI Z CEBULKĄ
SKŁADNIKI
10 cienkich plastrów schabu bez kości
3 małe cebule
2 ząbki czosnku
słodkie jabłko
½ kg marchewki
ok. 1 kg ziemniaków
bazylia
koperek
słodka mielona papryka
wołowa kostka rosołowa
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Plastry mięsa oprószamy bazylią i papryką. Smażymy na rozgrzanym oleju. Do szerokiego rondla wlewamy odrobinę wody, zagotowujemy. Wkładamy kotlety.
Na tym samym tłuszczu podsmażamy na złoto pokrojoną w piórka cebulę z czosnkiem. Przekładamy do mięsa i dusimy 20 minut. Wkruszamy kostkę rosołową i dodajemy podzielone na małe kawałki jabłko. Dusimy 20 minut.
Pokrojone ziemniaki i marchewkę gotujemy w parowarze (ok. 40 minut) lub tradycyjnie w wodzie. Posypujemy posiekanym koperkiem.BOCZEK PIECZONY
SKŁADNIKI
1 kg boczku
6 ząbków czosnku
majeranek
liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki oleju
sól
PRZYGOTOWANIE
Odkrawamy skórę z boczku. Czosnek obieramy, 3 ząbki przeciskamy przez praskę i rozcieramy z solą. Nacieramy nim boczek. Resztę czosnku kroimy w paski. Boczek nacinamy, w nacięcia wkładamy paski czosnku. Posypujemy obficie majerankiem.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Wkładamy boczek. Chłodzimy ok. 8 godzin.
Ziele i liście usuwamy. Boczek pieczemy pod przykryciem 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.CZERWONA GOLONKA
SKŁADNIKI
2 golonki (po 35–50 dag)
2 marchewki
cebula
pietruszka
kawałek selera
gałązka lubczyku
kilka gałązek natki pietruszki
łyżeczka soli
2 ziarna ziela ang.
2 łyżki brązowego cukru
2 liście laurowe
⅓ szklanki pikantnego keczupu
2 łyżeczki sosu chili
łyżka octu jabłkowego
pieprz
dymka
PRZYGOTOWANIE
Golonki, myjemy. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy. Cebulę i marchewki rumienimy na suchej patelni.
Mięso, warzywa, zioła, liście laurowe i ziele angielskie wkładamy do szybkowara. Wlewamy 5 szklanek wody, solimy. Gotujemy 45 minut.
Golonki wyjmujemy, usuwamy kości (nie wyrzucamy).
W garnku o grubym dnie karmelizujemy cukier. Mieszamy z ¾ szklanki wywaru. Dodajemy keczup, chili, ocet i pieprz. Sos ma być słodko-kwaśny. Zagotowujemy. Wkładamy golonki, dusimy, obracając, aby przeszły smakiem sosu. Podajemy z kością, posypane dymką.
RADA
Golonki można gotować tradycyjnie, tak długo, aż mięso będzie odchodzić od kości.FORSZMAK
SKŁADNIKI
60 dag wieprzowiny (karkówka lub łopatka)
10 dag wędzonej kiełbasy
10 dag szynki (wędliny)
cebula
2 ogórki kiszone
2 ogórki konserwowe
łyżka koncentratu pomidorowego
1 l bulionu
2 łyżki mąki
5 ziaren ziela angielskiego
2–3 liście laurowe
100 ml oleju
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, kiełbasę w półplasterki, a szynkę w paski. Cebulę siekamy, a ogórki kroimy w małą kostkę.
W garnku smażymy mięso ok. 20 minut na połowie oleju. Wyjmujemy. Wlewamy resztę oleju, wkładamy szynkę i kiełbasę, smażymy 5 minut. Dodajemy cebulę i dusimy ok. 10 minut. Oprószamy mąką, mieszamy.
Do potrawy wkładamy mięso i wlewamy bulion. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy pieprzem i solą. Dusimy ok. godziny. Następnie dodajemy ogórki, koncentrat i ponownie doprawiamy. Mieszamy. Dusimy jeszcze 15 minut.GOLONKA PIECZONA NA CHRUPIĄCO
SKŁADNIKI
1 kg golonki
butelka ciemnego piwa
2 marchewki
kawałek selera
cebula
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
mielona ostra papryka
ziele angielskie
majeranek
miód
olej
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Golonkę opalamy, oczyszczamy. Z 2–3 łyżek piwa, łyżki miodu, soli, pieprzu i majeranku robimy marynatę. Nacieramy mięso. Obkładamy posiekanym czosnkiem i liśćmi laurowymi. Odstawiamy na 12 godzin.
Golonkę z marynatą zalewamy resztą piwa i wrzącą wodą, tak aby mięso było przykryte. Dodajemy ziele i pokrojone warzywa. Dusimy godzinę. Golonkę wyjmujemy, lekko studzimy.
Skórkę golonki nacinamy w kratkę, a mięso posypujemy szczyptą papryki. Formę natłuszczamy olejem. Wkładamy golonkę. Smarujemy miodem. Pieczemy 30 minut w 190°C. Kilka minut przed końcem pieczenia dodajemy pokrojoną w ćwiartki cebulę.
SKŁADNIKI
1,5 kg żeberek
60 dag chudej łopatki wieprzowej
1 kg kiszonej kapusty z marchewką
cebula
łyżeczka cukru
3 łyżki pikantnego keczupu
kilka liści laurowych
ziele angielskie
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Mięso myjemy, wkładamy do garnka z wodą, wsypujemy przyprawy i gotujemy do miękkości na małym ogniu, usuwając szumowiny. Następnie mięso wyjmujemy, lekko studzimy.
Wywar przecedzamy przez sito. Wlewamy do większego garnka.
Wkładamy kapustę, pokrojoną w piórka cebulę i gotujemy na małym ogniu. Z żeberek usuwamy kości. Razem z łopatką kroimy w kostkę i wkładamy do kapusty. Gotujemy do miękkości, doprawiamy. Dodajemy keczup, mieszamy.BITKI Z CEBULKĄ
SKŁADNIKI
10 cienkich plastrów schabu bez kości
3 małe cebule
2 ząbki czosnku
słodkie jabłko
½ kg marchewki
ok. 1 kg ziemniaków
bazylia
koperek
słodka mielona papryka
wołowa kostka rosołowa
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Plastry mięsa oprószamy bazylią i papryką. Smażymy na rozgrzanym oleju. Do szerokiego rondla wlewamy odrobinę wody, zagotowujemy. Wkładamy kotlety.
Na tym samym tłuszczu podsmażamy na złoto pokrojoną w piórka cebulę z czosnkiem. Przekładamy do mięsa i dusimy 20 minut. Wkruszamy kostkę rosołową i dodajemy podzielone na małe kawałki jabłko. Dusimy 20 minut.
Pokrojone ziemniaki i marchewkę gotujemy w parowarze (ok. 40 minut) lub tradycyjnie w wodzie. Posypujemy posiekanym koperkiem.BOCZEK PIECZONY
SKŁADNIKI
1 kg boczku
6 ząbków czosnku
majeranek
liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki oleju
sól
PRZYGOTOWANIE
Odkrawamy skórę z boczku. Czosnek obieramy, 3 ząbki przeciskamy przez praskę i rozcieramy z solą. Nacieramy nim boczek. Resztę czosnku kroimy w paski. Boczek nacinamy, w nacięcia wkładamy paski czosnku. Posypujemy obficie majerankiem.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Wkładamy boczek. Chłodzimy ok. 8 godzin.
Ziele i liście usuwamy. Boczek pieczemy pod przykryciem 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.CZERWONA GOLONKA
SKŁADNIKI
2 golonki (po 35–50 dag)
2 marchewki
cebula
pietruszka
kawałek selera
gałązka lubczyku
kilka gałązek natki pietruszki
łyżeczka soli
2 ziarna ziela ang.
2 łyżki brązowego cukru
2 liście laurowe
⅓ szklanki pikantnego keczupu
2 łyżeczki sosu chili
łyżka octu jabłkowego
pieprz
dymka
PRZYGOTOWANIE
Golonki, myjemy. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy. Cebulę i marchewki rumienimy na suchej patelni.
Mięso, warzywa, zioła, liście laurowe i ziele angielskie wkładamy do szybkowara. Wlewamy 5 szklanek wody, solimy. Gotujemy 45 minut.
Golonki wyjmujemy, usuwamy kości (nie wyrzucamy).
W garnku o grubym dnie karmelizujemy cukier. Mieszamy z ¾ szklanki wywaru. Dodajemy keczup, chili, ocet i pieprz. Sos ma być słodko-kwaśny. Zagotowujemy. Wkładamy golonki, dusimy, obracając, aby przeszły smakiem sosu. Podajemy z kością, posypane dymką.
RADA
Golonki można gotować tradycyjnie, tak długo, aż mięso będzie odchodzić od kości.FORSZMAK
SKŁADNIKI
60 dag wieprzowiny (karkówka lub łopatka)
10 dag wędzonej kiełbasy
10 dag szynki (wędliny)
cebula
2 ogórki kiszone
2 ogórki konserwowe
łyżka koncentratu pomidorowego
1 l bulionu
2 łyżki mąki
5 ziaren ziela angielskiego
2–3 liście laurowe
100 ml oleju
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, kiełbasę w półplasterki, a szynkę w paski. Cebulę siekamy, a ogórki kroimy w małą kostkę.
W garnku smażymy mięso ok. 20 minut na połowie oleju. Wyjmujemy. Wlewamy resztę oleju, wkładamy szynkę i kiełbasę, smażymy 5 minut. Dodajemy cebulę i dusimy ok. 10 minut. Oprószamy mąką, mieszamy.
Do potrawy wkładamy mięso i wlewamy bulion. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy pieprzem i solą. Dusimy ok. godziny. Następnie dodajemy ogórki, koncentrat i ponownie doprawiamy. Mieszamy. Dusimy jeszcze 15 minut.GOLONKA PIECZONA NA CHRUPIĄCO
SKŁADNIKI
1 kg golonki
butelka ciemnego piwa
2 marchewki
kawałek selera
cebula
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
mielona ostra papryka
ziele angielskie
majeranek
miód
olej
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Golonkę opalamy, oczyszczamy. Z 2–3 łyżek piwa, łyżki miodu, soli, pieprzu i majeranku robimy marynatę. Nacieramy mięso. Obkładamy posiekanym czosnkiem i liśćmi laurowymi. Odstawiamy na 12 godzin.
Golonkę z marynatą zalewamy resztą piwa i wrzącą wodą, tak aby mięso było przykryte. Dodajemy ziele i pokrojone warzywa. Dusimy godzinę. Golonkę wyjmujemy, lekko studzimy.
Skórkę golonki nacinamy w kratkę, a mięso posypujemy szczyptą papryki. Formę natłuszczamy olejem. Wkładamy golonkę. Smarujemy miodem. Pieczemy 30 minut w 190°C. Kilka minut przed końcem pieczenia dodajemy pokrojoną w ćwiartki cebulę.
więcej..