Kuchnia domowa. Dieta bezmleczna - ebook
Kuchnia domowa. Dieta bezmleczna - ebook
Alergia na gluten lub jego nietolerancja (choroba zwana celiakią) czy nietolerancja pszenicy oznacza ścisłe przestrzeganie diety wolnej od pszenicy i glutenu - to znaczy wyeliminowanie z niej chleba, herbatników, ciastek, pieczywa chrupkiego, ciast, makaronów, bułki tartej, semoliny, dań zapiekanych w cieście, jak również wielu potraw z puszek i gotowych przetwarzanych produktów stanowiących większą część naszej codziennej diety.
Jak rozpoznać, które produkty zawierają pochodne pszenicy i glutenu? Co można jeść w domu i poza nim? Co zrobić, by kuchnia osób cierpiących na to zaburzenie trawienia była urozmaicona i smaczna? Książka zawiera niezbędne informacje o tym, jakie dolegliwości trawienne i inne objawy świadczą o nietolerancji pszenicy i glutenu i jak postępować z chwilą zdiagnozowania. Jej główną część stanowią specjalnie opracowane przepisy kulinarne, w których nie wykorzystuje się produktów zawierających pszenicę i gluten. Jak zrobić wspaniałe zupy, przystawki, lekkie posiłki, dania główne, potrawy rybne i z makaronów, dania z drobiu, mięsa i dziczyzny , jak podać warzywa i przygotować potrawy wegetariańskie, słodkie desery: puddingi, tarty, ciasta i omlety, a także wspaniałe wypieki - herbatniki, ciastka i pieczywo oraz świąteczne uczty - na Wielkanoc oraz Boże Narodzenie.
W książce znajdziesz:
200 przepisów na rodzinne posiłki bez pszenicy i glutenu.
Informacje na temat żywienia dzieci i niemowląt.
Rady, jak postępować na co dzień oraz listę produktów, których należy unikać.
Analizę składu i kaloryczność każdego proponowanego dania.
Spis treści
PRZEDMOWA
WSTĘP
W jaki sposób ta książka może pomóc?
Wzrost częstotliwości występowania alergii na mleko i nietolerancji laktozy
Na czym polega alergia na mleko?
Na czym polega nietolerancja laktozy?
Co to jest nadwrażliwość pokarmowa?
Pierwotna nietolerancja laktozy
Wtórna nietolerancja laktozy
Wrodzona nietolerancja laktozy
Galaktozemia
Symptomy
Alergia na białka mleka
Nietolerancja laktozy
Diagnoza
Leczenie
Na czym polega dieta bezmleczna?
Z czego trzeba zrezygnować?
Zastąpić wyrobami z mleka koziego?
Inne produkty zwierzęce
Jogurt
Sery
Mleko
Soja
Inne substytuty produktów mlecznych
Wapń
Białka
Jedzenie poza domem
Niemowlęta, dzieci i nastolatki
Ciąża i karmienie
Dieta bezmleczna bez alergii i nietolerancji
Zawartość tłuszczu
Jakie korzyści przynosi dieta bezmleczna?
Zdrowa, zbilansowana dieta bez nabiału
Proponowane posiłki
Gotowanie i przepisy kuchenne
Uwagi ogólne
PRODUKTY ZASTĘPCZE
ZUPY, DIPY, PRZYSTAWKI I PRZEKĄSKI
Zupa z zielonej soczewicy z kawałkami pora i ziemniaków
Tajska zupa rybna
Kremowa zupa szpinakowa z gałką muszkatołową
Chowder z wędzonego wątłusza
Kremowa zupa marchewkowa z kolendrą
Zupa miso z tofu, makaronem i wakame
Hummus
Dip z tahini z sokiem cytryny
Serowy dip ze szczypiorkiem
Ziołowy dip z oliwkami i anchois
Empanady z krewetkami i awokado
Placki ziemniaczane z mięsem kraba
Małże nadziewane porem i czosnkiem na chrupko
Fritto misto
Suflet z wędzonych śledzi z zieleniną
Panierowane filety sardynek z ziołami
Nicejskie tarteletki
Roladki z wędzonego łososia nadziewane musem z wędzonego pstrąga
Kalmary z papryką chilli i pomidorami
Chrupiące paski wieprzowiny po chińsku
Szaszłyki z kurczaka marynowanego w limetce i obtoczonego w sezamie
Bruschetta z pieczonymi pomidorkami czereśniowymi
Sałatka z wędzonej kaczki z pikantnymi orzechami włoskimi
Koperty z ciasta półfrancuskiego ze szpinakiem i orzechami piniowymi
Pasta z soczewicy, pieczarek i orzechów
Warzywne tortille z hummusem i chilli
Tortille z bekonem, pomidorami i rukwią wodną
LEKKIE POSIŁKI I OBIADY
Żeberka po karaibsku
Marokańskie kotlety jagnięce
Zapiekanka z golonką i soczewicą
Tarteletki z pancettą i grzybami zapiekane z jajkami
Risotto z sercami karczochów i grzybami posypane szynką parmeńską
Flan z czerwonej soczewicy, bekonu i cebuli
Spaghetti la carbonara
Quesadille z pikantnym kurczakiem
Smażone wątróbki drobiowe w kremowym sosie z wina i szałwii na czosnkowych grzankach
Grillowany tuńczyk na nicejskiej sałatce ziemniaczanej
Placki ziemniaczane
Quiche ze szpinakiem i wędzonym łososiem
Pieczeń z bakłażanów i czerwonej soczewicy
Pieczone nadziewane pieczarki
Ciecierzyca z pomidorami i kolendrą
Szpinak z jajkami na ostro
Frittata z ziemniaków, fasolki i kukurydzy
Kotleciki z batatów i ciecierzycy
DANIA GŁÓWNE – MIĘSNE, RYBNE I WEGETARIAŃSKIE
Pikantny boeuf Stroganow
Duszona wołowina
Wątróbka cielęca z bekonem i sosem z szałwii z winegretem z sherry
Kurczak w kremowym sosie chilli z bazylią i kokosem
Kurczak po kreolsku
Pierś kurczaka z grzybami i boczkiem w kremowym sosie z zielonym pieprzem
Zapiekanka z kurczaka i grzybów
Kurczak w cydrze z grzybami i musztardą z Dijon
Pierś kaczki w sosie z pomarańczy, jałowca i czerwonego wina
Pieczone udka kacze w imbirze i miodzie
Kociołek jagnięcy z kaszą jęczmienną
Kebaby z marynowanej jagnięciny
Tażin z jagnięciny
Sznycle wieprzowe w panierce z orzechów laskowych i szałwii
Smażona ryba po cajuńsku
Filet pstrąga w stylu tandoori
Grillowana troć atlantycka w kremowym sosie z rukwi wodnej
Zapiekanka z ryby, krewetek i pora
Filety makreli w chrupiącej panierce owsianej
Grillowany tuńczyk w salsie verde
Grillowany filet cefala pod dressingiem z soi, miodu i chrzanu
Grillowana raja z ciepłym sosem cebulowo-paprykowym
Pieczony dorsz pod pierzynką serowo-ziołową
Koperkowe naleśniki z wędzonym łupaczem, pomidorami i porem
Zapiekanka z łupacza i pomidorów pod ziemniakami
Szaszłyki z żabnicy i krewetek
Kotleciki z wędzonej ryby
Grzanki z wędzonym dorszem
Gougere ze szpinakiem, migdałami i grzybami
Musaka z soczewicą i grzybami
Śródziemnomorskie lasagne z ciecierzycy i warzyw
Cobbler z grochu i warzyw
Tajskie curry z zielonych warzyw i nerkowców
Strudle grzybowo-orzechowe
WARZYWA
Kalafior przyprawiony kminem rzymskim
Fasolka szparagowa po grecku
Smażona na chrupko kapusta z marchewką i kminkiem
Pikantne warzywa po cajuńsku
Bób z wędzonym boczkiem
Pieczony pasternak w miodzie i sezamie
Ziemniaczano-selerowa boulangre
Krem z ziemniaków purée i musztardy ziarnistej
Purée ziemniaczane z oliwą i pieczonym czosnkiem
Pikantne ziemniaki
„Serowa” polenta z patelni
Makaron sezamowy
Sycylijska caponata
Pikantny ryż
Pudding Yorkshire
SOSY I DODATKI
Sos czosnkowy
Pesto z bazylii i orzechów
Salsa z fasoli i chilli
Kremowy sos z cydru i musztardy ziarnistej
Kokosowy sos curry
Miętowy sos jogurtowy
Kremowy sos chilli z orzechów ziemnych i mleczka kokosowego
Salsa kukurydziano-limetkowa
Sos z pieczonych pomidorów
Sos imbirowo-agrestowy
Pikantny majonez
Salsa pomidorowo-miętowa
Sos pomidorowo-paprykowy
Sos z pomidorów i słodkiej papryki chilli
Sos velouté
Sos chlebowy
Marmolada cebulowa
Domowy ser sojowy
Pikantne orzechy włoskie
Cajuńska mieszanka przypraw
Tortille pszenne
SAŁATKI I DRESSINGI
Sałatka z kurczaka, awokado i rukwi wodnej
Sałatka z bulgurem
Sałatka marchewkowo-sezamowa
Miętowa sałatka z selera, orzechów i jabłka w majonezie tofu
Chrupiąca sałatka chińska
Sałatka colesław z czerwoną kapustą i pestkami dyni
Sałatka z ogórków, mięty i jogurtu sojowego
Sałatka z pieczonego kopru włoskiego i buraków
Sałatka ryżowa z pieczonymi warzywami i tuńczykiem
Sałatka z batatów i karczochów na ciepło
Francuski dressing estragonowy
Kremowy dressing cytrynowy
Kremowy dressing tahini
Dressing harissa
Dressing limetkowo-kolendrowy
Orientalny dressing sezamowy
Dressing z suszonych pomidorów, bazylii i czosnku
Majonez tofu
CIASTA, DESERY I SŁODKIE SOSY
Krem morelowo-migdałowy
Morelowa tarta Tatin
Pieczona szarlotka
Pieczony tort czekoladowo-migdałowy
Pudding kukurydziany o smaku pomarańczowym
Panierowane banany
Lody z bananów i nerkowców
Lody z czarnych porzeczek
Flan jabłkowo-karmelowy
Pszenno-maślany pudding z czekoladą, śliwkami i whisky
Krem kokosowo-karmelowy
Kawowe zabaglione
Tarta malinowa
Grillowane, glazurowane miodem kebaby ananasowo-figowe z pomarańczowym sosem zabaglione
Ciasto jagodowo-brzoskwiniowe z kokosową kruszonką
Odwracany deser gruszkowo-imbirowy
Pudding ryżowy z rodzynkami, cytryną i mielonymi migdałami
Czekoladowe ciasto brownie
Tarta rabarbarowo-migdałowa
Sernik cytrynowy
Sos czekoladowo-krówkowy
Crème pâtissière
Sos waniliowy
Sos ze świeżych malin
Sos toffi
Sos czekoladowo-kawowy
Krem owsiano-miodowy
Krem z migdałów i tofu
POSIŁKI I PODWIECZORKI DLA DZIECI
Makaron z bekonem i fasolą
Kurczak barbecue
Kurczak korma
Zapiekanka rybna
Szybka pizza
Smażony Quorn z warzywami i makaronem
Makaron z zamiennikiem sera
Czekoladowy deser owsiany
Pudding ryżowo-miodowy
Owocowy trifle
Czekoladowo-orzechowe krówki
Owocowe batoniki
Babeczki miodowo-sezamowo-kukurydziane
WYPIEKI, ŚNIADANIA I NAPOJE
Bułeczki z bekonem, cebulą i szałwią
Foccacia z cebulą, pomidorami i rozmarynem
Babeczki z ziarnami
Bułki kukurydziane
Ciasto marchewkowe z rodzynkami i lukrem cytrynowo-pomarańczowym
Francuskie ciastka z nadzieniem czekoladowo-migdałowym
Krajanka kokosowo-czekoladowa
Ciasteczka rodzynkowo-orzechowe
Rolada waniliowo-truskawkowa
Bułeczki słodowe
Kruche ciasteczka z migdałami i pomarańczą
Korzenne ciasto orzechowo-jabłkowe
Ciasto czekoladowe
Ciasto kukurydziane
Słodkie ciasto kruche
Ciasto francuskie
Ciasto z mąki pełnoziarnistej
Ciasto kruche
Babeczki jagodowe
Placki kukurydziane
Kedgeree
Owsianka
Francuskie tosty
Koktajl bananowo-owsiany
Gorąca czekolada
Napój owocowy
Horchata
Kategoria: | Poradniki |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-7773-472-8 |
Rozmiar pliku: | 3,5 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Przedmowa
Wstęp
W jaki sposób ta książka może pomóc?
Wzrost częstotliwości występowania alergii na mleko i nietolerancji laktozy
Na czym polega alergia na mleko?
Na czym polega nietolerancja laktozy?
Co to jest nadwrażliwość pokarmowa?
Pierwotna nietolerancja laktozy
Wtórna nietolerancja laktozy
Wrodzona nietolerancja laktozy
Galaktozemia
Symptomy
Alergia na białka mleka
Nietolerancja laktozy
Diagnoza
Leczenie
Na czym polega dieta bezmleczna?
Z czego trzeba zrezygnować?
Zastąpić wyrobami z mleka koziego?
Inne produkty zwierzęce
Jogurt
Sery
Mleko
Soja
Inne substytuty produktów mlecznych
Wapń
Białka
Jedzenie poza domem
Niemowlęta, dzieci i nastolatki
Ciąża i karmienie
Dieta bezmleczna bez alergii i nietolerancji
Zawartość tłuszczu
Jakie korzyści przynosi dieta bezmleczna?
Zdrowa, zbilansowana dieta bez nabiału
Proponowane posiłki
Gotowanie i przepisy kuchenne
Uwagi ogólne
Produkty zastępcze
Zupy, dipy, przystawki i przekąski
Zupa z zielonej soczewicy z kawałkami pora i ziemniaków
Tajska zupa rybna
Kremowa zupa szpinakowa z gałką muszkatołową
Chowder z wędzonego wątłusza
Kremowa zupa marchewkowa z kolendrą
Zupa miso z tofu, makaronem i wakame
Hummus
Dip z tahini z sokiem cytryny
Serowy dip ze szczypiorkiem
Ziołowy dip z oliwkami i anchois
Empanady z krewetkami i awokado
Placki ziemniaczane z mięsem kraba
Małże nadziewane porem i czosnkiem na chrupko
Fritto misto
Suflet z wędzonych śledzi z zieleniną
Panierowane filety sardynek z ziołami
Nicejskie tarteletki
Roladki z wędzonego łososia nadziewane musem z wędzonego pstrąga
Kalmary z papryką chilli i pomidorami
Chrupiące paski wieprzowiny po chińsku
Szaszłyki z kurczaka marynowanego w limetce i obtoczonego w sezamie
Bruschetta z pieczonymi pomidorkami czereśniowymi
Sałatka z wędzonej kaczki z pikantnymi orzechami włoskimi
Koperty z ciasta półfrancuskiego ze szpinakiem i orzechami piniowymi
Pasta z soczewicy, pieczarek i orzechów
Warzywne tortille z hummusem i chilli
Tortille z bekonem, pomidorami i rukwią wodną
Lekkie posiłki i obiady
Żeberka po karaibsku
Marokańskie kotlety jagnięce
Zapiekanka z golonką i soczewicą
Tarteletki z pancettą i grzybami zapiekane z jajkami
Risotto z sercami karczochów i grzybami posypane szynką parmeńską
Flan z czerwonej soczewicy, bekonu i cebuli
Spaghetti la carbonara
Quesadille z pikantnym kurczakiem
Smażone wątróbki drobiowe w kremowym sosie z wina i szałwii na czosnkowych grzankach
Grillowany tuńczyk na nicejskiej sałatce ziemniaczanej
Placki ziemniaczane
Quiche ze szpinakiem i wędzonym łososiem
Pieczeń z bakłażanów i czerwonej soczewicy
Pieczone nadziewane pieczarki
Ciecierzyca z pomidorami i kolendrą
Szpinak z jajkami na ostro
Frittata z ziemniaków, fasolki i kukurydzy
Kotleciki z batatów i ciecierzycy
Dania główne – mięsne, rybne i wegetariańskie
Pikantny boeuf Stroganow
Duszona wołowina
Wątróbka cielęca z bekonem i sosem z szałwii z winegretem z sherry
Kurczak w kremowym sosie chilli z bazylią i kokosem
Kurczak po kreolsku
Pierś kurczaka z grzybami i boczkiem w kremowym sosie z zielonym pieprzem
Zapiekanka z kurczaka i grzybów
Kurczak w cydrze z grzybami i musztardą z Dijon
Pierś kaczki w sosie z pomarańczy, jałowca i czerwonego wina
Pieczone udka kacze w imbirze i miodzie
Kociołek jagnięcy z kaszą jęczmienną
Kebaby z marynowanej jagnięciny
Tażin z jagnięciny
Sznycle wieprzowe w panierce z orzechów laskowych i szałwii
Smażona ryba po cajuńsku
Filet pstrąga w stylu tandoori
Grillowana troć atlantycka w kremowym sosie z rukwi wodnej
Zapiekanka z ryby, krewetek i pora
Filety makreli w chrupiącej panierce owsianej
Grillowany tuńczyk w salsie verde
Grillowany filet cefala pod dressingiem z soi, miodu i chrzanu
Grillowana raja z ciepłym sosem cebulowo-paprykowym
Pieczony dorsz pod pierzynką serowo-ziołową
Koperkowe naleśniki z wędzonym łupaczem, pomidorami i porem
Zapiekanka z łupacza i pomidorów pod ziemniakami
Szaszłyki z żabnicy i krewetek
Kotleciki z wędzonej ryby
Grzanki z wędzonym dorszem
Gougere ze szpinakiem, migdałami i grzybami
Musaka z soczewicą i grzybami
Śródziemnomorskie lasagne z ciecierzycy i warzyw
Cobbler z grochu i warzyw
Tajskie curry z zielonych warzyw i nerkowców
Strudle grzybowo-orzechowe
Warzywa
Kalafior przyprawiony kminem rzymskim
Fasolka szparagowa po grecku
Smażona na chrupko kapusta z marchewką i kminkiem
Pikantne warzywa po cajuńsku
Bób z wędzonym boczkiem
Pieczony pasternak w miodzie i sezamie
Ziemniaczano-selerowa boulangre
Krem z ziemniaków purée i musztardy ziarnistej
Purée ziemniaczane z oliwą i pieczonym czosnkiem
Pikantne ziemniaki
„Serowa” polenta z patelni
Makaron sezamowy
Sycylijska caponata
Pikantny ryż
Pudding Yorkshire
Sosy i dodatki
Sos czosnkowy
Pesto z bazylii i orzechów
Salsa z fasoli i chilli
Kremowy sos z cydru i musztardy ziarnistej
Kokosowy sos curry
Miętowy sos jogurtowy
Kremowy sos chilli z orzechów ziemnych i mleczka kokosowego
Salsa kukurydziano-limetkowa
Sos z pieczonych pomidorów
Sos imbirowo-agrestowy
Pikantny majonez
Salsa pomidorowo-miętowa
Sos pomidorowo-paprykowy
Sos z pomidorów i słodkiej papryki chilli
Sos velouté
Sos chlebowy
Marmolada cebulowa
Domowy ser sojowy
Pikantne orzechy włoskie
Cajuńska mieszanka przypraw
Tortille pszenne
Sałatki i dressingi
Sałatka z kurczaka, awokado i rukwi wodnej
Sałatka z bulgurem
Sałatka marchewkowo-sezamowa
Miętowa sałatka z selera, orzechów i jabłka w majonezie tofu
Chrupiąca sałatka chińska
Sałatka colesław z czerwoną kapustą i pestkami dyni
Sałatka z ogórków, mięty i jogurtu sojowego
Sałatka z pieczonego kopru włoskiego i buraków
Sałatka ryżowa z pieczonymi warzywami i tuńczykiem
Sałatka z batatów i karczochów na ciepło
Francuski dressing estragonowy
Kremowy dressing cytrynowy
Kremowy dressing tahini
Dressing harissa
Dressing limetkowo-kolendrowy
Orientalny dressing sezamowy
Dressing z suszonych pomidorów, bazylii i czosnku
Majonez tofu
Ciasta, desery i słodkie sosy
Krem morelowo-migdałowy
Morelowa tarta Tatin
Pieczona szarlotka
Pieczony tort czekoladowo-migdałowy
Pudding kukurydziany o smaku pomarańczowym
Panierowane banany
Lody z bananów i nerkowców
Lody z czarnych porzeczek
Flan jabłkowo-karmelowy
Pszenno-maślany pudding z czekoladą, śliwkami i whisky
Krem kokosowo-karmelowy
Kawowe zabaglione
Tarta malinowa
Grillowane, glazurowane miodem kebaby ananasowo-figowe z pomarańczowym sosem zabaglione
Ciasto jagodowo-brzoskwiniowe z kokosową kruszonką
Odwracany deser gruszkowo-imbirowy
Pudding ryżowy z rodzynkami, cytryną i mielonymi migdałami
Czekoladowe ciasto brownie
Tarta rabarbarowo-migdałowa
Sernik cytrynowy
Sos czekoladowo-krówkowy
Crème pâtissière
Sos waniliowy
Sos ze świeżych malin
Sos toffi
Sos czekoladowo-kawowy
Krem owsiano-miodowy
Krem z migdałów i tofu
Posiłki i podwieczorki dla dzieci
Makaron z bekonem i fasolą
Kurczak barbecue
Kurczak korma
Zapiekanka rybna
Szybka pizza
Smażony Quorn z warzywami i makaronem
Makaron z zamiennikiem sera
Czekoladowy deser owsiany
Pudding ryżowo-miodowy
Owocowy trifle
Czekoladowo-orzechowe krówki
Owocowe batoniki
Babeczki miodowo-sezamowo-kukurydziane
Wypieki, śniadania i napoje
Bułeczki z bekonem, cebulą i szałwią
Foccacia z cebulą, pomidorami i rozmarynem
Babeczki z ziarnami
Bułki kukurydziane
Ciasto marchewkowe z rodzynkami i lukrem cytrynowo-pomarańczowym
Francuskie ciastka z nadzieniem czekoladowo-migdałowym
Krajanka kokosowo-czekoladowa
Ciasteczka rodzynkowo-orzechowe
Rolada waniliowo-truskawkowa
Bułeczki słodowe
Kruche ciasteczka z migdałami i pomarańczą
Korzenne ciasto orzechowo-jabłkowe
Ciasto czekoladowe
Ciasto kukurydziane
Słodkie ciasto kruche
Ciasto francuskie
Ciasto z mąki pełnoziarnistej
Ciasto kruche
Babeczki jagodowe
Placki kukurydziane
Kedgeree
Owsianka
Francuskie tosty
Koktajl bananowo-owsiany
Gorąca czekolada
Napój owocowy
Horchata
Producenci żywnościPrzedmowa
Zdiagnozowanie u członka rodziny jakiejkolwiek alergii lub nietolerancji pewnych produktów to odstraszająca perspektywa dla osoby prowadzącej domową kuchnię, gdyż zdobycie informacji o dietach nie jest łatwe, zwłaszcza znalezienie przepisów na każdy dzień, w których pominięto by chociaż jeden ze składników wywołujących uczulenie. Ta publikacja jest zarówno przydatnym poradnikiem na temat żywienia, jak i książką kucharską pełną przepisów na smaczne, interesujące dania dla całej rodziny. To nieoceniona pozycja dla wszystkich, zwłaszcza rodziców, którzy, być może po raz pierwszy, muszą gotować dla kogoś – siebie lub swoich dzieci – u kogo zdiagnozowano nietolerancję laktozy. Autorkami książki są Emily White – znakomita kucharka, szefowa kuchni i restauratorka, oraz Miller Rogers – praktykująca w Londynie terapeutka żywieniowa.
Emily White jest córką dwojga znanych restauratorów z Suffolk. Kształciła się w szkole kucharskiej Prue Leith, a następnie przez wiele lat pracowała jako szefowa kuchni w wielu londyńskich winiarniach i restauracjach. Na początku lat 90. XX wieku wróciła do Suffolk i założyła niewielką firmę cateringową. Następnie przejęła zarządzanie dobrze prosperującą restauracją swoich rodziców – The Warehouse Brasserie w Colchester. Rozkręciła też własny interes – The Red Onion Bistro w Sudbury. Obecnie pomaga bratu w prowadzeniu jego popularnego pubu-restauracji The Treble Tile w West Bergholt. Jako żona i matka dwojga dzieci w wieku szkolnym głębiej zainteresowała się dietetyką i zdrowym odżywianiem, co przekonało ją, że ograniczenie spożycia nabiału jest rozsądnym krokiem. Wykorzystując swoje doświadczenie zawodowe i domowe, opracowała przepisy na codzienne potrawy bezmleczne, dzięki którym można wyeliminować ze swojej diety produkty zawierające laktozę.
Miller Rogers dorastała w rodzinie, w której panowały egzema, astma i katar sienny. Zainteresowała się wpływem jedzenia na organizm, gdy zdiagnozowano u niej alergię i nietolerancję na różne produkty. W efekcie przywykła do dochodzącego z lodówki silnego zapachu koziego mleka. Wpadła na pomysł, że mogłaby założyć sklep ze zdrową żywnością lub restaurację, w której stołowałyby się osoby na specjalistycznych dietach, toteż studiowała zarządzanie cateringiem i handlem detalicznym. Po zdobyciu doświadczenia u takich dostawców żywności jak Cranks trafiła na plan filmowy. Osiem lat później, jako kierownik produkcji, miała problemy z zachowaniem restrykcyjnej diety w pracy, odwiedziła więc terapeutkę żywieniową. Gdy zrezygnowała z jedzenia produktów mlecznych, nastąpiła znaczna poprawa jej stanu zdrowia. Przestały jej dokuczać alergie i dostrzegła zalety prawidłowego żywienia. Postanowiła więc sama zacząć studiować terapię żywieniem – najpierw zaocznie, a potem w pełnym wymiarze. Obecnie prowadzi własną praktykę (www.difficultdiners.com) i dla lokalnego ośrodka zdrowia przygotowuje program edukacji żywieniowej przeznaczonej dla nastolatków.Zupa z zielonej soczewicy z kawałkami pora i ziemniaków
Zieloną soczewicę łatwo się gotuje, ponieważ nie wymaga namaczania. Stanowi bogate źródło białka i błonnika. Zwykle mam w domu dużo cebuli, ziemniaków oraz soczewicy i często gotuję tę zupę, gdy inne produkty mi się skończą, a chcę szybko przyrządzić pożywny obiad.
W porcji
--------------------------------------- ------
Wartość energetyczna (kcal) 244
Białko (g) 13,8
Tłuszcz (g) 3,9
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (g) 2,22
Nasycone kwasy tłuszczowe (g) 0,44
Węglowodany (g) 41,1
Wapń (mg) 62
--------------------------------------- ------
175 g zielonej soczewicy
2 średnie pory
275 g ziemniaków (waga po obraniu)
1 łyżka oleju słonecznikowego
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka garam masali
1½ l wody
2–3 łyżki bulionu warzywnego w proszku
sól i świeżo zmielony pieprz
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
W dużym garnku zagotuj wodę i zalej nią opłukaną wcześniej soczewicę. Doprowadź do wrzenia i duś 10 minut. Dobrze odcedź.
Umyj, obierz i pokrój pory. Obierz i drobno posiekaj cebulę. Obrane ziemniaki pokrój w drobną kostkę. Rozgnieć obrany czosnek.
Podgrzej olej w dużym garnku i podsmaż na nim cebulę i czosnek, aż zmiękną (około 4 minut). Dodaj garam masalę i odcedzoną soczewicę. Dobrze wymieszaj.
Zalej wrzątkiem i duś jeszcze 15 minut bez przykrycia.
Dodaj ziemniaki, pory i bulion w proszku. Gotuj wszystko bez przykrycia kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną, ale się nie rozpadną.
Przypraw solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku.
Rozlej zupę do podgrzanych miseczek i posyp posiekaną natką pietruszki.
Z podanych ilości składników wychodzi 4–6 porcji.
Nigdy nie gotuj soczewicy w osolonej wodzie, bo zrobi się twarda. Spróbuj zieloną soczewicę zastąpić czerwoną lub brązową i odpowiednio do niej dostosuj czas gotowania.Tajska zupa rybna
Zupy są ważną częścią tajskich posiłków. Jada się je osobno lub z ryżem jako główne danie. Tajska zupa rybna jest popularna ze względu na subtelny, ale złożony smak, na który składają się trawa cytrynowa, kolendra i orzech kokosowy. Nie jest to skomplikowana potrawa, choć na początku może się tak wydawać. Można ją wstępnie przygotować wcześniej (tj. do etapu dodawania ryby).
W porcji
--------------------------------------- ------
Wartość energetyczna (kcal) 182
Białko (g) 27,0
Tłuszcz (g) 5,2
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (g) 1,51
Nasycone kwasy tłuszczowe (g) 1,11
Węglowodany (g) 7,3
Wapń (mg) 83
--------------------------------------- ------
250 g surowych krewetek królewskich
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
1 łyżeczka nasion kolendry
2 łyżki oleju arachidowego
2 l wody (albo wywar rybny)
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżeczki świeżo startego imbiru
1 gałązka trawy cytrynowej
6 łodyg świeżej kolendry bez liści
szczypta szafranu lub kurkumy
1½ łyżki tajskiego sosu rybnego
1½ łyżki słodkiego sosu chilli
sok z 1 limetki
4 suszone liście papedy (można zastąpić startą skórką limetki)
400 ml mleka kokosowego z puszki
sól i świeżo zmielony pieprz
6 małych kalmarów (można wykorzystać ramiona)
250 g pokrojonych filetów siei (bez skóry)
175 g przegrzebków, każdy pokrojony na 3–4 kawałki
10 świeżych liści bazylii
Obierz krewetki, zachowaj ich skorupki na wywar. Przekrój skorupiaki wzdłuż na pół i, jeśli trzeba, usuń wnętrzności. Włóż krewetki z powrotem do lodówki. Do zupy dodaje się je później, wraz z rybą.
W dużym garnku zagotuj wodę i wrzuć do niej skorupki krewetek. Gotuj bez przykrycia 20 minut.
Odcedź wywar i odstaw, a skorupki wyrzuć. Zamiast wody możesz użyć wywaru rybnego (około 1½ litra).
Obierz i drobno pokrój cebulę. Rozgnieć obrany czosnek. Obierz i drobno posiekaj gałązkę trawy cytrynowej i łodygi kolendry.
Podgrzej dużą patelnię do smażenia lub wok. Wrzuć nasiona kminu i kolendry i mieszaj minutę, uważając, aby się nie przypaliły, inaczej nabiorą gorzkiego posmaku. Odstaw do wystygnięcia.
Utłucz nasiona w moździerzu lub zmiel młynkiem elektrycznym. Ponownie podgrzej patelnię lub wok z olejem i smaż cebulę, czosnek, imbir i trawę cytrynową około 4 minut, aż cebula zmięknie.
Dodaj zmielone nasiona, łodygi kolendry, szafran oraz sosy i zamieszaj. Dodaj wywar, sok z limetki, liście papedy oraz mleko kokosowe i dobrze wymieszaj.
Doprowadź do wrzenia i duś bez przykrycia 15 minut. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Otrzymany wywar możesz schłodzić i odstawić do lodówki.
Oczyść i pokrój w paski kalmary.
Tuż przed podaniem doprowadź zupę do wrzenia, a następnie wrzuć ryby i owoce morza. Gotuj 4 minuty, od czasu do czasu mieszając, aż dodane składniki dobrze się zagrzeją.
Podawaj zupę od razu w podgrzanych miseczkach, posypaną siekaną bazylią i kolendrą.
Z podanych ilości składników wychodzi 6 porcji.
Sezonowo zmieniaj składniki (ryby i owoce morza). Dla ułatwienia sobie pracy możesz kupić w supermarkecie mrożone kalmary, krewetki królewskie i małże. Rozmroź je tuż przed wrzuceniem do wrzącej zupy, a potem dobrze ugotuj.Kremowa zupa szpinakowa z gałką muszkatołową
To świeżo i apetycznie wyglądająca zielona zupa. Aby wywarła większe wrażenie na domownikach, przed podaniem dodaj trochę śmietany sojowej i delikatnie zamieszaj po wierzchu. Im krócej szpinak się gotuje, tym więcej zachowuje koloru i składników odżywczych.
W porcji
--------------------------------------- ------
Wartość energetyczna (kcal) 130
Białko (g) 5,1
Tłuszcz (g) 3,5
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (g) 0,59
Nasycone kwasy tłuszczowe (g) 0,09
Węglowodany (g) 26,7
Wapń (mg) 116
--------------------------------------- ------
2 łyżki oleju roślinnego
1 duża cebula
2 gałązki selera naciowego
450 g ziemniaków (waga po obraniu)
1 l mocnego wywaru warzywnego
200 g szpinaku
¼ łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
sól i świeżo zmielony pieprz
napój owsiany
Grubo pokrój cebulę. Umyj i posiekaj seler naciowy. Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki.
W dużym garnku podgrzej olej. Podduś na nim cebulę i seler około 5 minut, aż zmiękną. Dopilnuj, aby nie zbrązowiały. Dodaj ziemniaki i dobrze wymieszaj.
Wlej wywar, doprowadź do wrzenia i duś około 20 minut, aż ziemniaki zaczną się rozpadać, a cebula będzie miękka.
Dobrze opłucz szpinak, usuń twarde ogonki, ale pozostaw miękkie. Wrzuć szpinak do garnka i zamieszaj go tak, aby cały zanurzył się w wywarze. Przykryj garnek pokrywką i gotuj zupę około 4 minut. (Szpinaku nie można gotować zbyt długo, w przeciwnym razie zrobi się szary). Powoli ostudź zupę.
Zmiksuj zupę blenderem lub mikserem, aż zrobi się gładka i kremowa. Przypraw gałką muszkatołową, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Przed podaniem delikatnie podgrzej zupę i, jeśli trzeba, rozrzedź ją odrobiną napoju owsianego.
Z podanych ilości składników wychodzi 4–6 porcji.
Szpinak można zastąpić rukwią wodną. Powstaje wówczas pyszna, pożywna zupa.
Kupuję kostki bulionowe Marigold (wersję wegańską), dostępne w sklepach ze zdrową żywnością. Dają smaczny wywar jarzynowy.Chowder z wędzonego wątłusza
Chowder to kremowa zupa na bazie wywaru rybnego, pochodząca z Ameryki Północnej. Często zastępuje cały posiłek. Ziemniaki powinny zacząć się rozpadać, aby zagęściły zupę. Dodanie słodkiej kukurydzy nie tylko wynika z tradycji, ale też nadaje potrawie bardziej kremową konsystencję.
W porcji
--------------------------------------- ------
Wartość energetyczna (kcal) 197
Białko (g) 19,4
Tłuszcz (g) 4,0
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (g) 1,19
Nasycone kwasy tłuszczowe (g) 0,35
Węglowodany (g) 26,3
Wapń (mg) 45
--------------------------------------- ------
1 średni por
1 łyżka oleju roślinnego
1 duża cebula
450 g ziemniaków (waga po obraniu)
725 ml wywaru warzywnego, rybnego lub drobiowego
450 g obranego ze skóry i ości wędzonego fileta wątłusza
170 g mrożonej, świeżej lub puszkowanej (odcedzonej) kukurydzy
1 płaska łyżka tapioki
400 ml napoju owsianego
2 łyżki świeżo posiekanej kolendry
Umyj, obierz i grubo pokrój por. Posiekaj drobno cebulę. Obierz i grubo pokrój ziemniaki.
W dużym garnku podgrzej olej i podsmaż cebulę z porem około 5 minut, aż zmiękną, ale nie zbrązowieją.
Dodaj ziemniaki i podgrzewaj około 3 minut, regularnie mieszając. Wlej wywar, dobrze zamieszaj i duś 20 minut, aż ziemniaki i por będą miękkie.
Pokrój rybę w małą kostkę i wraz z kukurydzą oraz tapioką dodaj do zupy. Duś 5 minut. (Jeśli używasz świeżej kukurydzy z kolby, dodaj ją wtedy, gdy ziemniaki pogotują się 5 minut).
Wlej napój owsiany i podgrzej potrawę. Podawaj zupę w ciepłych miseczkach, przybraną świeżą kolendrą.
Z podanych ilości składników wychodzi 6 porcji.
Dla urozmaicenia wypróbuj ten przepis z krabem, małżami lub krewetkami. Aby przygotować wegetariańską zupę, zastąp wywar rybny warzywnym. Nawet zupa z ziemniaków i kukurydzy będzie smaczna i pożywna.
Przypisy
J. Brostoff i L. Gamlin, The Complete Guide to Food Allergy and Intolerance, 1998, Bloomsbury Publishing.
R. Ballentine, Diet and Nutrition, 1978, Himalayan International Institute.
Procentowa zawartość białka w suchych, nieprzetworzonych ziarnach soi oraz w mokrej masie. McCance, Widdowson, Composition of Foods (V wydanie), 1991, Royal Society od Chemistry, Cambridge.
McCance i Widdowson, Composition of Foods (V wydanie) 1991, Royal Society od Chemistry, Cambridge.
J.S. Garrow i W.P.T. James, Human Nutrition and Dietetics (IX wydanie), 1998, Churchill Livingstone.
McCance, Widdowson, op. cit.
Journal of the American Dietetic Association, Lust i inni, 96 (1996), str. 46–48.