Smacznie bez glutenu. Lekko i zdrowo - ebook
Wydawnictwo:
Data wydania:
4 marca 2015
Format ebooka:
EPUB
Format
EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie.
Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu
PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie
jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz
w dziale Pomoc.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną
aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego,
który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire
dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu
w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale
Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy
wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede
wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach
PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu
w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale
Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną
aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego,
który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla
EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu
w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale
Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment
Pobierz fragment w jednym z dostępnych formatów
Smacznie bez glutenu. Lekko i zdrowo - ebook
Lekko & zdrowo to seria wyjątkowych książek kulinarnych zawierających nieskomplikowane przepisy na bardzo smaczne dania.
Każda z książek stanowi niezawodną pomoc w kuchni. Proponowane receptury zostały opracowane z myślą o polskich czytelnikach – zawierają składniki łatwo dostępne w naszych sklepach.
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-280-1749-8 |
Rozmiar pliku: | 5,9 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Smacznie bez glutenu
Nietolerancja glutenu nie jest wyrokiem skazującym chorego na żywienie się mdłymi, pozbawionymi smaku i zapachu potrawami. Owszem, z wielu produktów trzeba zrezygnować, ale nie oznacza to, że nie możemy cieszyć się spaghetti bolognese, świeżym chrupiącym pieczywem czy kotletami w panierce. Każdy produkt zawierający gluten można zastąpić innym, podobnie smakującym. Proponujemy zatem skusić się na domowej roboty bezglutenowe kopytka ze szpinakiem, pożywne sałatki z różnymi gatunkami kasz, sycące dania mięsne i rybne oraz słodkie ciasta. Smacznego!
Uwaga: Tanie żółte sery, niektóre przeciery pomidorowe, fasole w puszce, musztardy mogą zawierać gluten. Kupuj produkty tylko w sprawdzonych sklepach!Zupa krem z dyni
1. Dynię obierz, wydrąż gniazda nasienne, a miąższ pokrój na małe kawałki. Marchew obierz, pokrój na mniejsze części, cebulę i czosnek posiekaj.
2. Warzywa wrzuć do garnka z grubym dnem i podsmażaj na oliwie ok. 3 minut, cały czas mieszając. Dodaj bulion i gotuj około pół godziny pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
3. Całość zblenduj na kremową masę i dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem. Udekoruj zupę jogurtem naturalnym.
+-----------------------------------+-----------------------------------+
| | 1 kg dyni |
| | |
| | marchew |
| | |
| | cebula |
| | |
| | 2 ząbki czosnku |
| | |
| | 750 ml bulionu warzywnego |
| | |
| | pół łyżeczki gałki muszkatołowej |
| | |
| | szczypta startego imbiru |
| | |
| | 2 łyżki oliwy |
| | |
| | 4 łyżki jogurtu naturalnego |
| | |
| | sól i pieprz |
+-----------------------------------+-----------------------------------+
| | 4 |
| | |
| | |
+-----------------------------------+-----------------------------------+
| | 50 min |
| | |
| | |
+-----------------------------------+-----------------------------------+
Nietolerancja glutenu nie jest wyrokiem skazującym chorego na żywienie się mdłymi, pozbawionymi smaku i zapachu potrawami. Owszem, z wielu produktów trzeba zrezygnować, ale nie oznacza to, że nie możemy cieszyć się spaghetti bolognese, świeżym chrupiącym pieczywem czy kotletami w panierce. Każdy produkt zawierający gluten można zastąpić innym, podobnie smakującym. Proponujemy zatem skusić się na domowej roboty bezglutenowe kopytka ze szpinakiem, pożywne sałatki z różnymi gatunkami kasz, sycące dania mięsne i rybne oraz słodkie ciasta. Smacznego!
Uwaga: Tanie żółte sery, niektóre przeciery pomidorowe, fasole w puszce, musztardy mogą zawierać gluten. Kupuj produkty tylko w sprawdzonych sklepach!Zupa krem z dyni
1. Dynię obierz, wydrąż gniazda nasienne, a miąższ pokrój na małe kawałki. Marchew obierz, pokrój na mniejsze części, cebulę i czosnek posiekaj.
2. Warzywa wrzuć do garnka z grubym dnem i podsmażaj na oliwie ok. 3 minut, cały czas mieszając. Dodaj bulion i gotuj około pół godziny pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
3. Całość zblenduj na kremową masę i dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem. Udekoruj zupę jogurtem naturalnym.
+-----------------------------------+-----------------------------------+
| | 1 kg dyni |
| | |
| | marchew |
| | |
| | cebula |
| | |
| | 2 ząbki czosnku |
| | |
| | 750 ml bulionu warzywnego |
| | |
| | pół łyżeczki gałki muszkatołowej |
| | |
| | szczypta startego imbiru |
| | |
| | 2 łyżki oliwy |
| | |
| | 4 łyżki jogurtu naturalnego |
| | |
| | sól i pieprz |
+-----------------------------------+-----------------------------------+
| | 4 |
| | |
| | |
+-----------------------------------+-----------------------------------+
| | 50 min |
| | |
| | |
+-----------------------------------+-----------------------------------+
więcej..