Uczta małego alergika - ebook
Uczta małego alergika - ebook
Alergie dotykają coraz więcej dzieci, a z roku na rok liczba ta lawinowo wzrasta. Rodzice coraz częściej zmuszeni są do modyfikowania diety swoich maluchów ze względu na alergie lub pokarmowe nietolerancje. Nie jest to zadanie łatwe – wyeliminować część składników i zachować pyszny smak.
Katarzyna Błażejewska-Stuhr obala mit, że posiłki dla alergików nie mogą być smaczne. Podaje zalecenia dietetyczne oraz podpowiada, w czym występują najpopularniejsze alergeny i jak je zastępować. W Uczcie małego alergika znajdziesz m.in. przepisy na typowe posiłki zmodyfikowane pod kątem alergików (lody bez użycia jajek oraz pizza czy makaron bez glutenu) i wegańskie zamienniki nabiału (ser żółty, ser biały, jogurt).
W książce Uczta małego alergika zawarte są m.in.:
• przepisy na pyszne śniadania, obiady i kolacje,
• informacje o tym, się jakie są przyczyny alergii i metody ich leczenia;
• praktyczne wytyczne jak rozpoznawać objawy alergii,
Informacje, na czym polega różnica między alergią a nietolerancja pokarmową.
Katarzyna Błażejewska-Stuhr – dietetyk kliniczny, psychodietetyk. Wyznaje zasadę, że można jeść niemal wszystko, ważne są proporcje. W proponowanych dietach, jak również w edukacji pacjentów kładzie nacisk na produkty sezonowe, regionalne i – co ważne – naturalne. Autorka bestsellerowych książek, m.in. Koktajle dla zdrowia i urody czyli jak zamieszać w swoim życiu, Koktajle dla zdrowia i urody czyli pysznie, świeżo, kolorowo oraz Koktajle dla zdrowia i urody, czyli zdrowo, smacznie, wyjątkowo (Wydawnictwo Zwierciadło).
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-8132-088-7 |
Rozmiar pliku: | 9,0 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
bezglutenowy
130 g mąki gryczanej
(ja zmieliłam kaszę gryczaną niepaloną)
75 g mąki ryżowej
50 g mąki kukurydzianej
15 g drożdży
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka pestek słonecznika
1 niepełna łyżeczka soli
1 szczypta cukru
250 ml wody
1 łyżka oleju
1 łyżka kaszy kukurydzianej lub tartej bezglutenowej bułki do posypania formy
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, przykryte ściereczką. Po 1–2 godzinach posmaruj foremkę, np. keksówkę olejem, wsyp odrobinę kaszy kukurydzianej lub bezglutenowej tartej bułki i obsyp nią foremkę. Przełóż ciasto i ponownie zostaw do wyrośnięcia (co najmniej na kolejną godzinę).
Piecz przez 20 minut w temperaturze 220ºC, następnie na około pół godziny zmniejsz temperaturę do 180ºC. Gotowy chleb wyjmij z foremki, zawiń w ściereczkę i zostaw do wystygnięcia.
PODSTAWOWY
chleb z kaszy gryczanej niepalonej
500 g kaszy gryczanej niepalonej
2 garści słonecznika
2–3 łyżeczki soli himalajskiej
woda (zalewamy kaszę ½ cm nad ziarna)
Kaszę zalej wodą i zostaw na dobę lub dwie. W tym czasie pod wodą rozpoczyna się proces fermentacji i powstaje nasz zakwas.
Po 1–2 dniach moczenia zblenduj kaszę (lub przeciśnij ją przez wolnoobrotową wyciskarkę). Dodaj słonecznik i sól. Foremkę do chleba wyłóż papierem do pieczenia (można go natłuścić). Przelej do niej ciasto i zostaw jeszcze na godzinkę. Chleb piecz w temperaturze 200ºC (ale wstaw do zimnego piekarnika, to bardzo ważne) przez około godzinę (ja sprawdzam, czy po włożeniu do ciasta patyczek do szaszłyka jest wilgotny czy suchy).
POMIDOROWO-DYNIOWY
chleb z kaszy gryczanej niepalonej
500 g kaszy gryczanej niepalonej
2 garści słonecznika
2 garści pestek dyni
10 suszonych pomidorów
2–3 łyżeczki soli himalajskiej
woda (zalewamy kaszę ½ cm nad ziarna)
Chleb przygotuj tak jak chleb gryczany podstawowy (str. 52), ale przed zmieleniem kaszy zmiksuj ok. 10 suszonych pomidorów, następnie dodaj do nich namoczoną kaszę i zblenduj wszystko razem. Do gotowego ciasta wsyp 2 garści pestek dyni. Jak w podstawowym przepisie, chleb pozostaw w foremce do wyrośnięcia i wstaw do zimnego piekarnika.
BUŁKI
bezglutenowe
150 g mąki jaglanej
70 g mąki gryczanej
200 g mąki ziemniaczanej
60 g zmielonych pestek słonecznika
50 g mielonego siemienia lnianego
350 ml wody
20 g drożdży
½ łyżeczki soli
1 szczypta cukru
Drożdże wymieszaj z wodą i szczyptą cukru. Gdy zaczną rosnąć, wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Ciasto pozostaw na co najmniej godzinę w ciepłym miejscu, aby urosło.
Namocz ręce, formuj bułki i wykładaj je na blaszkę z papierem do pieczenia posmarowanym olejem lub włóż ciasto do ¾ wysokości nasmarowanej olejem formy do muffinek. Zostaw na kolejne pół godziny.
Wstaw bułki do zimnego piekarnika i nastaw go na 180ºC – piecz bułeczki przez około pół godziny.
------------------------------------------------------------------------
Zapraszamy do zakupu pełnej wersji książki
------------------------------------------------------------------------