Wyśmienite dania z makaronu i ryżu - ebook
Wyśmienite dania z makaronu i ryżu - ebook
Ludzie dzielą się ponoć na tych, którzy uwielbiają ryż i tych, którzy bardziej cenią makaron. Jednak po wypróbowaniu dań z tej książki - decyzja może być naprawdę trudna.
Wyśmienite dania z ryżu i makaronu to kilkadziesiąt znakomitych przepisów stworzonych i przetestowanych przez czytelników miesięcznika PRZYŚLIJ PRZEPIS!
Orientalna zapiekanka z ryżem czy makaron słodko pikantny z sezamem? Risotto z groszkiem i parmezanem czy roladki z bakłażana i spaghetti. Odpowiedź musicie znaleźć sami..
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-7778-860-8 |
Rozmiar pliku: | 8,0 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
25 dag makaronu cannelloni
50 dag mięsa mielonego
250–300 ml domowego przecieru pomidorowego
puszka groszku
3 ząbki czosnku
15 dag startej goudy
2 łyżki śmietany
2 łyżki oliwy
zioła: oregano, tymianek, bazylia
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Farsz: mięso podsmażamy na rozgrzanej oliwie, mieszamy, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy przecierem pomidorowym, wsypujemy zioła i chwilę dusimy. Wkładamy odsączony groszek, mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy śmietaną. Cannelloni napełniamy farszem i kładziemy w naczyniu jedno obok drugiego. Po ułożeniu jednej warstwy smarujemy cienko farszem. Układamy kolejną warstwę makaronu. Jeśli zostanie trochę farszu, wykładamy go na wierzch.
Posypujemy żółtym serem. Pieczemy pod przykryciem ok. 30 minut w temp. 200°C.
Małgorzata GasekSKŁADNIKI
opakowanie makaronu cannelloni
70 dag mielonego mięsa wołowego
2 małe kabaczki
2 puszki pokrojonych pomidorów
główka czosnku (polskiego)
duża cebula
kilka kropel tabasco
100 ml śmietanki 30%
30 dag twardego żółtego sera
bułka
jajko
olej
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE
Makaron gotujemy 3 minuty w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Odcedzamy.
Do mięsa dodajemy ½ główki drobno posiekanego czosnku, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, sól i pieprz. Wyrabiamy. Dodajemy drobno pokrojone kabaczki, mieszamy.
Pomidory przekładamy do garnka. Dodajemy resztę posiekanego czosnku i wlewamy 200 ml wody. Zagotowujemy. Doprawiamy tabasco, solą i pieprzem.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy śmietankę. Cannelloni napełniamy farszem i układamy w naczyniu jedno obok drugiego. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Cannelloni pieczemy ok. 30 minut. Następnie posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy jeszcze kilka minut, aż ser się roztopi.
RADA
Jeśli ktoś woli mniej pikantne dania, może zmniejszyć ilość czosnku i zrezygnować z tabasco. Sos pomidorowy warto doprawić bazylią i oregano.
Karolina BełzakSKŁADNIKI
1½ szklanki ryżu basmati
sok z 1 cytryny
2 łyżki masła
1⁄3 łyżeczki gorczycy
1⁄3 łyżeczki kurkumy
szczypta chili
1⁄3 łyżeczki mielonego imbiru
garść orzeszków ziemnych
PRZYGOTOWANIE
Ryż płuczemy, zalewamy ok. 3 szklankami wody i gotujemy tak, aby był sypki. Odcedzamy i studzimy. Mieszamy z sokiem z cytryny.
Na patelni roztapiamy masło. Wsypujemy gorczycę i prażymy ok. 3 minut. Następnie dodajemy kurkumę, imbir, chili i orzeszki. Wsypujemy ryż. Podgrzewamy na małym ogniu, dokładnie mieszając.
RADA
Gorczycę prażymy ostrożnie, bo potrafi strzelać jak popcorn. Danie podajemy jako alternatywę dla tradycyjnie przygotowanych ziemniaków lub ryżu.
Karolina WójcikSKŁADNIKI
20 dag bobu
20 dag fasolki szparagowej
10 dag grubego makaronu, np. świderków
cukinia
½ papryczki chili
2 łyżki pesto
2 łyżki oliwy
dowolne zioła, np. czubryca zielona, estragon, bazylia, lubczyk ogrodowy
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy.
Bób i fasolkę myjemy. Z fasolki usuwamy końce i kroimy na kawałki o długości ok. 1½ cm. Warzywa gotujemy na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Z bobu usuwamy skórki.
Cukinię myjemy. Miąższ chili siekamy, a cukinię kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oliwie. Dodajemy fasolkę, bób i makaron. Mieszamy z pesto. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
Katarzyna Szatkowska