Słodko, zdrowo, świątecznie - ebook
Słodko, zdrowo, świątecznie - ebook
Słodko, zdrowo, świątecznie
Trudno wyobrazić sobie urodziny bez tortu, Boże Narodzenie bez piernikowych słodkości, czy też stół wielkanocny bez mazurka. Wydaje ci się, zdrowe słodycze nie istnieją, a to co zdrowe nie może być równocześnie smaczne? Przekonaj się, że to możliwe! Nie musisz odmawiać sobie słodkich przysmaków. Zdrowe łakocie nie tylko mogą, a wręcz powinny znaleźć się w świątecznym menu. Jedz je bez poczucia winy – to może wyjść Ci na zdrowie!
Monika Mrozowska – aktorka, propagatorka zdrowego odżywiana. Od wielu lat proponuje zdrowe i smaczne potrawy widzom programu „Dzień Dobry TVN”. Autorka i współautorka książek kulinarnych – m.in. Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie (Wydawnictwo Zwierciadło). Wegetarianka. Z pasją angażuje się w akcje prozdrowotne, przede wszystkim związane z edukacją żywieniową.
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-65456-45-8 |
Rozmiar pliku: | 10 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
16 porcji
102 kcal / porcja
deser bezmleczny
bezglutenowy
bezcukrowy,
bez jajek
140 g mąki gryczanej
105 ml (1/3 szklanki) miodu wielokwiatowego
100 g suszonych śliwek
1 średnia cukinia
4 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżka octu
3 łyżeczki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
------------------------------------------------------------------------
Cukinię obieramy ze skórki i ścieramy na drobnej tarce. Suszone śliwki kroimy na małe kawałki. Przesianą mąkę gryczaną łączymy w misce z pozostałymi składnikami, na samym końcu dodajemy ocet i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy posmarowanej olejem kokosowym i pieczemy w 200°C góra/dół ok. 25 minut.
------------------------------------------------------------------------
Zapraszamy do zakupu pełnej wersji książki
------------------------------------------------------------------------