Niebezpieczne zboża. Groźny gluten - ebook

Oceń:
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, MOBI
Format MOBI
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najczęściej wybieranych formatów wśród czytelników e-booków. Możesz go odczytać na czytniku Kindle oraz na smartfonach i tabletach po zainstalowaniu specjalnej aplikacji. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
(2w1)
Multiformat
E-booki sprzedawane w księgarni Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu - kupujesz treść, nie format. Po dodaniu e-booka do koszyka i dokonaniu płatności, e-book pojawi się na Twoim koncie w Mojej Bibliotece we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu przy okładce. Uwaga: audiobooki nie są objęte opcją multiformatu.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Wydawnictwo:
ISBN:
978-83-64278-30-3
Język:
Polski
Data wydania:
13 maja 2013
Rozmiar pliku:
5,1 MB
Zabezpieczenie:
Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
Cena Virtualo
22,70 zł
24,20 zł
Cena w punktach Virtualo:
2270 pkt.

Pełny opis

Niemal we wszystkich kulturach produkty zbożowe są podstawowym elementem diety. Czy rzeczywiście są one zdrowe dla każdego? Dla osób, które są uczulone na gluten – białko znajdujące się we wszystkich zbożach – produkty mączne są toksyną i zagrażają ich życiu. Natomiast dla tych, którzy mają na nie nadwrażliwość, spożywanie ich powoduje groźne choroby, rzadko jednak kojarzone z tym produktem. Dzięki Autorce – naturoterapeutce i dietetyczce z 30 – letnim doświadczeniem, będziesz mógł sam przekonać się o wartościach terapeutycznych diety bezglutenowej, która pomaga w leczeniu i zapobiega ponad 200 przewlekłym chorobom, mającym związek z celiakią i nietolerancją glutenu. Znajdziesz tu także informacje na temat Specyficznej Diety Węglowodanowej, która jest w stanie wyleczyć również wiele poważnych chorób. Zdrowe życie to życie bez glutenu.

Spis treści

Wstęp
Moja historia
Co to jest gluten i dlaczego prowadzi do choroby?

Co to jest celiakia?
Teoria toksyczna
Teoria autoimmunologiczna
Teoria dziedziczna
Postacie kliniczne celiakii
Postać klasyczna choroby trzewnej
Postać niema
Postać ukryta, późno ujawniająca się
Celiakia letalna – choroba Dühringa

Nietolerancja glutenu a alergia
Reakcja krzyżowa układu immunologicznego powodem niepowodzeń diety bezglutenowej
Diagnostyka celiakii

Uzależnienie od zbóż i produktów mącznych zawierających gluten
Dlaczego jesteśmy tak wrażliwi na podstawowy składnik naszej diety?
Jakie wady ma dieta wysokozbożowa dla zdrowia całej populacji?
Zespół nieszczelnych jelit
Ocena przepuszczalności bariery jelitowej
Leczenie i zapobieganie

Drugi mózg – przewód pokarmowy
Unikalny układ nerwowy przewodu pokarmowego, nasz drugi mózg
Trochę historii
Fizjologia układu nerwowego jelit
Zadziwiające podobieństwo do mózgu
95% serotoniny produkowane jest w jelitach
Zależności między obydwoma układami są ciągle nie do końca wyjaśnione

Rak i jego powiązania z nietolerancją zbóż
W jaki sposób gluten podnosi ryzyko zachorowalności na choroby nowotworowe?

Powiązania chorób autoimmunologicznych z chorobą trzewną (celiakią) i nietolerancją glutenu
Wpływ glutenu na produkcję przeciwciał
Powiązanie chorób z autoagresji z nadwrażliwością na gluten
Autoimmunologiczne choroby tarczycy a gluten
Przewlekłe limfocytowe zapalenie tarczycy – choroba Hashimoto
Choroba Gravesa-Basedowa
Cukrzyca insulinozależna
Cukrzyca typu 2. insulinoniezależna
Autoimmunologiczne schorzenia wątroby
Reumatyzm schorzeniem układu immunologicznego
Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS)
Młodzieńcze przewlekłe zapalenie stawów
Zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa
Toczeń trzewny układowy
Gorączka reumatyczna


Osteoporoza a gluten
Co to jest osteoporoza
Wpływ glutenu na osteoporozę

Wpływ glutenu na układ nerwowy i pracę mózgu
Trochę historii
Szeroki zasięg problemów neurologicznych spowodowanych nadwrażliwością na gluten
Zatrucie sporyszem też może się zdarzyć
Wpływ glutenu na stany psychiczne, zmiany nastroju i zachowania
Kłopoty z koncentracją
Ataksja
Stwardnienie boczne zanikowe
Stwardnienie boczne zanikowe (Sclerosis lateralis amyotrophica) choroba Lou Gehriga
Stwardnienie rozsiane
Padaczka
Gluten może być przyczyną padaczki
Schizofrenia
Rola glutenu w schizofrenii
Autyzm
Wpływ glutenu na autyzm

Rola glutenu w powstawaniu przewlekłych chorób zapalnych jelit
Choroba Leśniowskiego-Crohna
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego
Wpływ glutenu na zespół jelita drażliwego

Kiedy dieta bezglutenowa nie pomaga
Dieta bezglutenowa i bezskrobiowa (Specyficzna Dieta Węglowodanowa)
Jak działa dieta bezglutenowa i bezskrobiowa (Specyficzna Dieta Węglowodanowa)
Dieta
Produkty bezwzględnie zabronione w diecie
Produkty dozwolone
Badania i publikacje na temat diety bezglutenowej i bezskrobiowej (Specyficznej Diety Węglowodanowej)

Lista chorób autoimmunologicznych według dr. Jamesa Braly’ego i Ronna Hoggana, które stwierdzono u pacjentów cierpiących na celiakię
Obszerna lista stanów chorobowych powiązanych z nadwrażliwością na gluten i chorobą trzewną

Przepisy Diety Bezglutenowej i Bezskrobiowej (Specyficznej Diety Węglowodanowej)
Produkty dozwolone i zabronione w diecie
Sosy do sałatek
Pasty do chleba
Dania obiadowe
Dania mięsne
Potrawy z ryb
Chleby i bułki
Ciasta i desery

Przepisy diety wegetariańskiej, bezmlecznej i niezawierającej gliadyny
Pasty do chleba
Sałatki wegetariańskie
Zupy
Dania obiadowe
Chleby bezglutenowe
Ciasta i desery

Podziękowania
Bibliografia
Wykaz zdjęć