- nowość
- promocja
-
W empik go
Aronia. Uzdrawiająca moc - ebook
Aronia. Uzdrawiająca moc - ebook
Kiedy zapytasz naukowców, jakie owoce są najzdrowsze na świecie, bez wahania wskażą nie egzotyczne jagody z Ameryki Południowej, tylko właśnie aronię. Te niepozorne i nadal niedoceniane owoce są źródłem ogromnych ilości składników prozdrowotnych, między innymi polifenoli. W jednym z badań wykazano, że w aronii znajduje się około dziesięciu razy więcej polifenoli niż w pozostałych badanych owocach jagodowych. To dzięki nim aronia ma wiele pozytywnych właściwości dla zdrowia człowieka. Ochrona serca i układu krążenia, zapobieganie nowotworom, wspomaganie odporności i utrzymanie prawidłowej masy ciała to jedne z wielu supermocy tego wspaniałego owocu.
Z książki dowiesz się, jakie właściwości prozdrowotne ma aronia, kiedy warto ją stosować, czy są przeciwwskazania do jej spożywania i jak wykorzystać potencjał leczniczy i kulinarny tych owoców.
Agata Lewandowska – dietetyczka z kilkunastoletnim doświadczeniem, autorka ponad 20 poradników dietetycznych. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SWPS, ukończyła też liczne kursy i szkolenia. Pisze artykuły, prowadzi warsztaty, wykłady i webinary.
Spis treści
Spis treści
Od autorki
Kilka słów o roślinie, jaką jest aronia
Prozdrowotne składniki owoców aronii
Jak działa aronia?
Dlaczego potrzebujemy przeciwutleniaczy?
Czy można mieć stan zapalny cały czas i nawet o tym nie wiedzieć?
Aronia a otyłość i cukrzyca
Aronia a choroby układu krążenia
Aronia a zdrowy i sprawny mózg
Właściwości przeciwstarzeniowe aronii
Zapobieganie nowotworom za pomocą diety
Aronia a infekcje
Inne właściwości prozdrowotne aronii
Działanie ochronne owoców aronii na przewód pokarmowy
Aronia w naszej diecie
Jak wykorzystać owoce aronii?
PRZEPISY Z ARONIĄ
Jesienna sałatka owocowa z aronią
Kompot z czereśniami i aronią
Klasyczny babciny sok z aronii
Sorbet z aronią
Kolorowa sałatka z aronią
Omlet z jabłkami i aronią
Koktajl owocowy z aronią
Kisiel lniany z aronią
Sałatka z kaszą gryczaną, kozim serem i aronią
Koktajl z burakiem i sokiem z aronii
Deser twarogowy z aronią
Śledzie z aronią
Jesienne owoce pod kruszonką
Pieczona owsianka z bananem, orzechami i aronią
Wybrana bibliografia
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-7147-149-0 |
Rozmiar pliku: | 1,5 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
- Od autorki
- Kilka słów o roślinie, jaką jest aronia
- Prozdrowotne składniki owoców aronii
- Jak działa aronia?
- Dlaczego potrzebujemy przeciwutleniaczy?
- Czy można mieć stan zapalny cały czas i nawet o tym nie wiedzieć?
- Aronia a otyłość i cukrzyca
- Aronia a choroby układu krążenia
- Aronia a zdrowy i sprawny mózg
- Właściwości przeciwstarzeniowe aronii
- Zapobieganie nowotworom za pomocą diety
- Aronia a infekcje
- Inne właściwości prozdrowotne aronii
- Działanie ochronne owoców aronii na przewód pokarmowy
- Aronia w naszej diecie
- Jak wykorzystać owoce aronii?
- PRZEPISY Z ARONIĄ
- Jesienna sałatka owocowa z aronią
- Kompot z czereśniami i aronią
- Klasyczny babciny sok z aronii
- Sorbet z aronią
- Kolorowa sałatka z aronią
- Omlet z jabłkami i aronią
- Koktajl owocowy z aronią
- Kisiel lniany z aronią
- Sałatka z kaszą gryczaną, kozim serem i aronią
- Koktajl z burakiem i sokiem z aronii
- Deser twarogowy z aronią
- Śledzie z aronią
- Jesienne owoce pod kruszonką
- Pieczona owsianka z bananem, orzechami i aronią
- Wybrana bibliografiaOD AUTORKI
Naukowcy zapytani o to, jakie owoce obiektywnie są najzdrowsze, bez wahania wskazują m.in. aronię, czarny bez, rokitnik, dziką różę, jagody lub jeżyny. Są one źródłem ogromnej liczby składników przeciwutleniających, m.in. polifenoli (w tym różnych flawonoidów, np. antocyjanów). W jednym z projektów badawczych, w którym oceniano zawartość polifenoli w sokach z czterech rodzajów małych jagód, okazało się, że w aronii było ich aż około dziesięciokrotnie więcej niż w pozostałych badanych owocach.
Antocyjany (będące jednocześnie ciemnofioletowymi barwnikami) to główne składniki, które przyczyniają się do aktywności przeciwutleniającej i przeciwzapalnej owoców jagodowych oraz przynoszą ogólne korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania ich ekstraktu. Mają one dużą aktywność biologiczną i wykazują niską toksyczność, dlatego badacze interesują się nimi w kontekście profilaktyki i leczenia chorób przewlekłych, w tym otyłości, cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych, chorób oczu, a także nowotworów. Antocyjany, które znajdują się w aronii, występują też w innych ciemnofioletowych oraz czerwonych owocach, np. jagodach, jeżynach, czarnym bzie, a także borówkach, malinach, truskawkach lub winogronach. Jest to jeden z głównych powodów, dla którego owoce jagodowe uważa się za bardzo zdrowe i wartościowe w diecie. Antocyjany znajdziemy też w niektórych warzywach – np. w czarnej marchwi lub czerwonej kapuście. Są od dawna szeroko stosowane jako barwniki spożywcze naturalnego pochodzenia i powszechnie uznawane za bezpieczniejsze niż barwniki syntetyczne. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) dopuszcza do stosowania koncentraty soków owocowych i warzywnych (np. z czarnej marchwi) zawierające antocyjany jako naturalne barwniki spożywcze.KILKA SŁÓW O ROŚLINIE, JAKĄ JEST ARONIA
Aronia czarna, której łacińska nazwa to Aronia melanocarpa, jest wieloletnim krzewem z rodziny Rosaceae. Wywodzi się z Ameryki Północnej. Do Europy sprowadzono ją na początku XX wieku. Obecnie aronia czarna uprawiana jest na całym świecie, jednak największą popularnością cieszy się w północnych krajach Europy, takich jak Łotwa, Litwa, Estonia, Dania i Szwecja, a także w państwach wschodniej i środkowej Europy, takich jak Niemcy, Czechy, Bułgaria, Polska i Serbia. Polska jest największym na świecie producentem aronii – odpowiada za prawie 90% światowej produkcji. Bardzo dużo krzewów aronii z przeznaczeniem przemysłowym uprawia się też w Rosji. Co ciekawe, oprócz aronii czarnej istnieją też jej inne, mniej popularne odmiany: czerwona – Aronia arbutifolia, a także purpurowa – Aronia prunifolia. Krzewy aronii mają dużą tolerancję na zimno i są roślinami odpornymi, więc mogą być uprawiane w trudnych warunkach i chłodniejszym klimacie. Dorastają do wysokości 2–3 metrów. Podczas kwitnienia (od maja do czerwca) obsypują się baldachami składającymi się z 20–30 małych białych kwiatów, na miejscu których później dojrzewają owoce w postaci czarnych jagód o średnicy 6–13 milimetrów. Owoce aronii przypominają wyglądem czarną porzeczkę.
Ze względu na kwaśno-gorzki, cierpki smak i silne właściwości ściągające owoce aronii rzadko są jadane na surowo, tak jak np. borówki, porzeczki lub jagody. Aronia jest wykorzystywana głównie w przetworach – sokach, syropach, dżemach, sosach owocowych, napojach, powidłach oraz galaretkach. Suszone owoce wykorzystuje się jako składnik naparów owocowych i dodatek smakowy do herbat. Jest też często używana do wyrobu napojów alkoholowych – win owocowych, nalewek, likierów i wódek.
Prozdrowotne składniki owoców aronii
Głównymi składnikami aronii o potencjale prozdrowotnym lub dietetycznym są:
- witamina C (która zwalcza wolne rodniki, sprzyja regeneracji oraz pracy układu odpornościowego, a także produkcji kolagenu w tkankach, np. skóry),
- polifenole (np. kwasy fenolowe, antocyjany, procyjanidyny, flawanole i flawonole. Całkowita zawartość fenoli, flawonoidów i proantocyjanidyn w ekstrakcie z aronii jest aż około czterokrotnie wyższa niż w ekstrakcie z borówki czarnej, również uważanej za bardzo zdrowy owoc),
- związki mineralne (np. cynk, magnez, selen, miedź, mangan, żelazo), które są niezbędne do wytwarzania ważnych enzymów w organizmie,
- błonnik pokarmowy (który wymiata z jelit resztki pokarmu i produkty przemiany materii, a także jest pożywką dla dobrych dla nas bakterii),
- kwasy organiczne (mogące obniżać indeks glikemiczny posiłku i zmniejszać skok poziomu cukru we krwi po jego spożyciu).
Głównymi polifenolami uważanymi za źródło supermocy aronii są antocyjany, spośród których zidentyfikowano m.in. cyjanidyno-3-O-galaktozyd i cyjanidyno-3-O-arabinozyd – jedne z najważniejszych związków o działaniu prozdrowotnym.
Owoce aronii zawierają również potas i wapń, niewielką ilość witamin z grupy B (w tym kwas foliowy), witaminę E oraz dość dużo witaminy K (pod względem zalecanego dziennego spożycia).ARONIA W NASZEJ DIECIE
Owoce aronii zaczynają dojrzewać już w drugiej połowie lipca, ale dopiero w sierpniu osiągają pełną dojrzałość, wartości i walory smakowe. Gdy owoce zmienią kolor z zielonkawego na ciemnofioletowy, warto poczekać jeszcze dwa tygodnie, by upewnić się, że są dojrzałe. Uważa się, że najlepszy termin zbiorów, jeśli chodzi o wielkość owoców i zawartość dobroczynnych antocyjanów, to koniec sierpnia lub pierwsze dni września. Wtedy też rozwijają najlepszy smak – mają mniej goryczki i są bardziej słodkie. Dojrzałe owoce aronii są z natury słodkie, ale jednocześnie charakterystycznie cierpkie (z powodu obecności garbników). Można je spożywać na surowo, ale z powodu tego wytrawnego posmaku nie są one tak popularne jak inne owoce jagodowe. Sok z aronii bez cukru lub z niewielkim jego dodatkiem może przypominać wytrawne czerwone wino (niektórym będzie to pasować, a innym wręcz przeciwnie).
Ciekawostka
Żeby zmniejszyć goryczkę owoców aronii, można je zamrozić na około dwie doby przed spożyciem. Dzięki temu poprawi się ich smak. Można też po prostu wykorzystać aronię jako dodatek do innych produktów i owoców – np. dodać porcję do koktajlu jogurtowego z malinami albo do smoothie na bazie jabłek. W praktyce najczęściej aronia używana jest jako surowiec na soki i przetwory.
Aronię dobrze przechowuje się w lodówce – jeśli zamierzamy to robić dłużej, najlepiej trzymać ją w szufladzie z obniżoną temperaturą (wiele lodówek ma taką szufladę z przeznaczeniem do przechowywania mięs i wędlin). Jeśli mamy dużo owoców i chcemy jeść je przez całą zimę, warto podzielić je na porcje i zamrozić. Mrożenie owoców jagodowych (aronii, truskawek, malin i innych) wygląda zawsze podobnie – najpierw owoce przebieramy (by odseparować te nadpsute), oczyszczamy je, potem starannie myjemy i osuszamy (mrożenie mokrych owoców nie jest najlepszym pomysłem, ponieważ pokryją się warstwą lodu, a zamarzająca woda może zniszczyć strukturę skórki i spowodować rozmięknięcie owoców). Następnie rozkładamy na tacy na płasko, tak by się nie stykały, i mrozimy. Dopiero zamrożone owoce przesypujemy do pojemników lub woreczków. Jeśli wsypiemy owoce do woreczka przed mrożeniem, jest duża szansa, że się skleją, a podczas zamrażania może nawet pouszkadzają i po rozmrożeniu otrzymamy nieapetyczną pulpę. Zamrożone owoce możemy spokojnie przechowywać całą zimę (z reguły zaleca się, by spędzały w zamrażarce do sześciu miesięcy, a najlepiej mniej niż cztery). Jagody aronii można także suszyć, ale nie należy tego robić na słońcu, ponieważ stracą część właściwości.
Wiele osób pyta, jak przechowywanie wpływa na działanie prozdrowotne owoców aronii oraz jakie rodzaje przetworów są najzdrowsze. Fakty przedstawiają się następująco:
- Za optymalną temperaturę do przechowywania aronii uważa się 3°C – zbadano, że po sześciu miesiącach przechowywania w temperaturze 3°C zawartość polifenoli zmniejsza się jedynie o 30%. Uwaga: mowa tu o eksperymencie naukowym, w warunkach domowych nie poleca się przechowywania aronii w lodówce aż tak długo. Z reguły zaleca się, by świeże owoce zjeść w ciągu dwóch tygodni od włożenia do lodówki, chyba że były bardzo świeże (prosto z krzaka), wtedy ten okres można lekko wydłużyć.
- Liofilizacja (suszenie poprzez zamrażanie i usuwanie wody) pozwala zachować więcej składników bioaktywnych niż suszenie w wysokiej temperaturze (ta zwłaszcza w połączeniu ze światłem słonecznym powoduje straty niektórych składników). W liofilizowanych produktach aroniowych stwierdza się też najwyższą zawartość związków bioaktywnych w porównaniu ze świeżymi owocami (jest to dość oczywiste, ponieważ po usunięciu wody z owoców składniki w nich zawarte są bardziej stężone). W domu oczywiście nie przeprowadzimy liofilizacji, ale zakup liofilizowanych owoców aronii, jeśli nie mamy dostępu do świeżych, wydaje się dobrym pomysłem. Jeśli zaś własnoręcznie suszymy owoce – unikajmy agresywnego działania wysokiej temperatury i dajmy owocom więcej czasu.
- Średnie stężenie polifenoli w wytłokach z aronii było około pięciokrotnie wyższe niż w soku z aronii. Dzieje się tak dlatego, że dużo polifenoli znajduje się m.in. w skórce. Jeśli robimy sok za pomocą wyciskarki lub sokowirówki, warto zużyć także wytłoki – np. do wypieków, na przetwory itp.
- Żeby zachować jak najwięcej wartości, soki i przetwory z aronii należy przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu (idealne byłyby piwnica lub chłodny garaż). Zbadano, że antocyjany soku z aronii w ciągu sześciu miesięcy przechowywania w temperaturze 25°C uległy znacznemu rozkładowi, a ich stężenie spadało liniowo. Już sama obróbka termiczna wpływa na obniżenie ich zawartości, ale jest oczywiście nieodzowna, jeśli robimy jakiekolwiek przetwory i weki. Należy więc zadbać o dobre warunki przechowywania. Warto też dodać, że nie wszystkie składniki aronii giną w wyższej temperaturze. Chociaż antocyjany są na nią nieco bardziej wrażliwe, to nie wpływa ona np. na bardzo wartościowe procyjanidyny.
Jak wykorzystać owoce aronii?
Aronia, podobnie jak inne owoce jagodowe, sprawdzi się do przygotowania:
- koktajli i smoothies,
- deserów mlecznych i jogurtowych,
- kompotów i innych napojów,
- zup owocowych,
- lodów sorbetowych i klasycznych,
- kisieli i galaretek,
- suszów owocowych na napary i do herbaty,
- ciast i innych wypieków,
- deserów typu owoce pod kruszonką,
- sałatek,
- przetworów – dżemów, powideł, syropów,
- owsianek, płatków z jogurtem,
- omletów na słodko, placuszków, racuchów,
- ciepłych i zimnych sosów do mięs i serów (na podobnej zasadzie jak żurawina lub brusznica),
- wyrobów alkoholowych (nie poleca się ich jednak w racjonalnej codziennej diecie, ponieważ każda dawka alkoholu, nawet ze zdrowymi owocami, to niestety trucizna dla organizmu, która nie pozostaje bez wpływu na zdrowie),
- soków świeżych, gotowanych i pasteryzowanych.
Sok z aronii można spożywać codziennie, jako dodatek do innych potraw lub osobno. Jest dość intensywny w smaku, więc warto go rozcieńczyć lub dodać do innego soku, np. jabłkowego lub do koktajlu. Lepiej też pić go małymi łykami do posiłku niż między posiłkami. Szybkie spożycie nawet pozornie niewielkiej ilości mocnego soku (np. pół szklanki) może wywołać efekt przeczyszczający, ponieważ bardzo silnie działa on na jelita (szczególnie u osób wrażliwych). Nie jest to groźne, ale nieprzyjemne, więc lepiej sobie tego oszczędzić.
Przygotowanie soku z aronii jest bardzo proste. Możemy użyć zarówno świeżych owoców, jak i wcześniej zamrożonych – te przemrożone przez kilka dni będą mniej cierpkie i prawdopodobnie dadzą też więcej soku. Jeśli mamy sokownik, wystarczy przepuścić przez niego owoce i otrzymamy świeży sok (który można wypić od razu, zagotować lub zapasteryzować w szklanych butelkach). Nie polecam przepuszczania aronii przez wyciskarkę wolnoobrotową, ponieważ drobne pestki mogą zatkać sitko i w skrajnych przypadkach uszkodzić urządzenie. Większość producentów zabrania wykorzystywania wyciskarek do drobnych owoców pestkowych, takich jak aronia lub porzeczki. Posiadacze wyciskarek czasem jednak używają aronii lub innych drobnych owoców jako niewielkiego dodatku do soków wyciskanych z jabłek. Mała garść owoców dodanych porcjami pomiędzy twardszymi owocami zwykle nie stanowi problemu, ale mimo wszystko podczas wyciskania warto kontrolować stan sitka.
Jeśli nie mamy sokownika ani innego urządzenia do soków, możemy zrobić sok tak, jak robiły to nasze babcie: oczyszczoną świeżą lub rozmrożoną aronię wystarczy wsypać do garnka, zalać wodą (do poziomu owoców) i gotować aż do wrzenia. Sok należy gotować przez około 20–30 minut, co jakiś czas mieszając i miażdżąc owoce łyżką (ewentualnie na koniec dodać nieco cukru), a potem przecedzić i ostudzić. Rozgotowane owoce, które nam zostaną, mogą posłużyć do zrobienia galaretki, dżemu, sosu owocowego do deserów lub jako składnik nadzienia do słodkiej tarty. Jeśli zamierzamy przechowywać sok, lepiej dodać cukier, ponieważ ma on właściwości konserwujące przetwory. Oczywiście można też zapasteryzować go w słoikach lub szklanych butelkach.Jesienna sałatka owocowa z aronią
4 porcje
Składniki
- 1 spore jabłko
- 1 gruszka
- 2 garści różowych winogron
- 1 garść świeżej lub rozmrożonej aronii
- 1 garść orzechów włoskich
- 1–2 łyżki dobrego oleju lnianego (opcjonalnie)
Wykonanie
1. Owoce starannie umyj. Winogrona i aronię oczyść z ogonków.
2. Z jabłka i gruszki wykrój ogonki i gniazda nasienne. Owoce te możesz także obrać, ale zdecydowanie lepiej poprzestać na ich dokładnym umyciu.
3. Orzechy posiekaj.
4. Jabłko i gruszkę pokrój w większą kostkę, winogrona w połówki (możesz przy okazji usunąć pestki).
5. Wszystkie owoce wsyp do salaterki, wymieszaj z orzechami i ewentualnie z olejem, jeśli go używasz.
6. Podawaj od razu.
Wskazówka: jeśli używasz kwaśnych owoców, możesz dodać do sałatki odrobinę dobrego miodu.WYBRANA BIBLIOGRAFIA
Ines Banjari, Andreja Misir, Katarina Šavikin, Stela Jokić, Maja Molnar, H.K.S. De Zoysa, Viduranga Y. Waisundara, Antidiabetic Effects of Aronia melanocarpa and Its Other Therapeutic Properties, „Frontiers in nutrition” 6.11.2017, https://doi.org/10.3389/fnut.2017.00053 (dostęp 2.07.2024).
Alice Chaplin, Christian Carpéné, Josep Mercader, Resveratrol, Metabolic Syndrome, and Gut Microbiota, „Nutrients” 2018, vol. 10 (11), https://doi.org/10.3390/nu10111651 (dostęp 2.07.2024).
Maria Daoutidou, Stavros Plessas, Athanasios Alexopoulos, Ioanna Mantzourani, Assessment of Antimicrobial Activity of Pomegranate, Cranberry, and Black Chokeberry Extracts against Foodborne Pathogens, „Foods” 2021, vol. 10 (3), https://doi.org/10.3390/foods10030486 (dostęp 2.07.2024).
Elena Daskalova, Slavi Delchev, Yulia Peeva, Lyudmila Vladimirova-Kitova, Maria Kratchanova, Christo Kratchanov, Petko Denev, Antiatherogenic and Cardioprotective Effects of Black Chokeberry (Aronia melanocarpa) Juice in Aging Rats, „Evidence-based complementary and alternative medicine: eCAM” 13.08.2015, https://doi.org/10.1155/2015/717439 (dostęp 2.07.2024).
Marie-Jeanne Davicco, Yohann Wittrant, Véronique Coxam, Berries, their micronutrients and bone health, „Current opinion in clinical nutrition and metabolic care” 2016, vol. 19 (6), s. 453–457, https://doi.org/10.1097/MCO.0000000000000324 (dostęp 2.07.2024).
Simona Dragan, Florina Andrica, Maria-Corina Serban, R. Timar, Polyphenols-rich natural products for treatment of diabetes, „Current medicinal chemistry” 2015, vol. 22 (1), s. 14–22, https://doi.org/10.2174/0929867321666140826115422 (dostęp 2.07.2024).
Makar A. Gerasimov, Irina B. Perova, Konstantin I. Eller, Michail Y. Akimov, Anna M. Sukhanova, Galina M. Rodionova, Galina V. Ramenskaya, Investigation of Polyphenolic Compounds in Different Varieties of Black Chokeberry Aronia melanocarpa, „Molecules” 2023, vol. 28 (10), https://doi.org/10.3390/molecules28104101 (dostęp 2.07.2024).
Vidhu Gill, Vijay Kumar, Kritanjali Singh, Ashok Kumar, Jong-Joo Kim, Advanced Glycation End Products (AGEs) May Be a Striking Link Between Modern Diet and Health, „Biomolecules” 2019, vol. 9 (12), https://doi.org/10.3390/biom9120888 (dostęp 2.07.2024).
Nikola Gligorijević, Dragana Stanić-Vučinić, Mirjana Radomirović, Marija Stojadinović, Urmila Khulal, Olgica Nedić, Tanja Ćirković Veličković, Role of Resveratrol in Prevention and Control of Cardiovascular Disorders and Cardiovascular Complications Related to COVID-19 Disease: Mode of Action and Approaches Explored to Increase Its Bioavailability, „Molecules” 2021, vol. 26 (10), https://doi.org/10.3390/molecules26102834 (dostęp 2.07.2024).
Dominika Głąbska, Dominika Guzek, Barbara Groele, Krystyna Gutkowska, Fruit and Vegetable Intake and Mental Health in Adults: A Systematic Review, „Nutrients” 2020, vol. 12 (1), https://doi.org/10.3390/nu12010115 (dostęp 2.07.2024).
Katarzyna Gryta, Katarzyna Paradowska, Resweratrol – budowa, właściwości i wpływ na organizm ludzki, „Postępy Fitoterapii” 2022, nr 2, s. 85–91, https://doi.org/10.25121/PF.2022.23.2.85 (dostęp 2.07.2024).
Jessie Hawkins, Christy Hires, Colby Baker, Lindsey Keenan, Melanie Bush, Daily supplementation with aronia melanocarpa (chokeberry) reduces blood pressure and cholesterol: a meta analysis of controlled clinical trials, „Journal of dietary supplements” 2021, vol. 18 (5), s. 517–530, https://doi.org/10.1080/19390211.2020. 1800887 (dostęp 2.07.2024).
Haitao Jiang, Wanli Zhang, Xiangxin Li, Yan Xu, Jiankang Cao, Weibo Jiang, The anti-obesogenic effects of dietary berry fruits: A review, „Food research international” 2021, vol. 147, https://doi.org/10.1016/j.foodres.2021.110539 (dostęp 2.07.2024).
Tomislav Jurendić, Mario Ščetar, Aronia melanocarpa Products and By-Products for Health and Nutrition: A Review, „Antioxidants” 2021, vol. 10 (7), https://doi.org/10.3390/antiox10071052 (dostęp 2.07.2024).
Tunde Jurikova, Jiri Mlcek, Sona Skrovankova, Daniela Sumczynski, Jiri Sochor, Irena Hlavacova, Lukas Snopek, Jana Orsavova, Fruits of Black Chokeberry Aronia melanocarpa in the Prevention of Chronic Diseases, „Molecules” 2017, vol. 22 (6), s. 944, https://doi.org/10.3390/molecules22060944 (dostęp 2.07.2024).
Kamila Kasprzak-Drozd, Tomasz Oniszczuk, Jakub Soja, Marek Gancarz, Karolina Wojtunik-Kulesza, Ewa Markut-Miotła, Anna Oniszczuk, The Efficacy of Black Chokeberry Fruits against Cardiovascular Diseases, „International journal of molecular sciences” 2021, vol. 22 (12), https://doi.org/10.3390/ijms22126541 (dostęp 2.07.2024).
Jisu Kim, Kang Pa Lee, Suji Beak, Hye Ra Kang, Yong Kyun Kim, Kiwon Lim, Effect of black chokeberry on skeletal muscle damage and neuronal cell death, „Journal of exercise nutrition & biochemistry” 2019, vol. 23 (4), https://doi.org/10.20463/jenb.2019.0028 (dostęp 2.07.2024).
Na-Hyun Kim, Jonghwan Jegal, Yun Na Kim, Jeong-Doo Heo, Jung-Rae Rho, Min Hye Yang, Eun Ju Jeong, Chokeberry Extract and Its Active Polyphenols Suppress Adipogenesis in 3T3-L1 Adipocytes and Modulates Fat Accumulation and Insulin Resistance in Diet-Induced Obese Mice, „Nutrients” 2018, vol. 10 (11), https://doi.org/10.3390/nu10111734 (dostęp 2.07.2024).
Agata Lewandowska, Cholesterol pod kontrolą, RM, Warszawa 2023.
Agata Lewandowska, Czarny bez. Uzdrawiająca moc, RM, Warszawa 2024.
Agata Lewandowska, Dieta antyrakowa, RM, Warszawa 2021.
Agata Lewandowska, Dieta dla mózgu, RM, Warszawa 2022.
Agata Lewandowska, Polskie superfoods na cztery pory roku, RM, Warszawa 2021.
Agata Lewandowska, Lecznicze zioła i przyprawy, RM, Warszawa 2024.
Zhongxin Liang, Hongrui Liang, Yizhan Guo, Dong Yang, Cyanidin 3-O-galactoside: A Natural Compound with Multiple Health Benefits, „International journal of molecular sciences” 2021, vol. 22 (5), https://doi.org/10.3390/ijms22052261 (dostęp 2.07.2024).
Milica Milutinovic, Radmila Velickovic Radovanovic, Katarina Šavikin, Sasa Radenkovic, Marjan Arvandi, Milica Pesic, Milica Kostic, Bojana Miladinovic, Suzana Brankovic, Dusanka Kitic, Chokeberry juice supplementation in type 2 diabetic patients – impact on health status, „Journal of applied biomedicine” 2019, vol. 17 (1), s. 218–224, https://doi.org/10.32725/jab.2019.020 (dostęp 2.07.2024).
Ewa Olechno, Anna Puścion-Jakubik, Jolanta Soroczyńska, Katarzyna Socha, Monika Cyuńczyk, Małgorzata Elżbieta Zujko, Antioxidant Properties of Chokeberry Products-Assessment of the Composition of Juices and Fibers, „Foods” 2023, vol. 12 (21), https://doi.org/10.3390/foods12214029 (dostęp 2.07.2024).
Ewa Olechno, Anna Puścion-Jakubik, Małgorzata Elżbieta Zujko, Chokeberry (A. melanocarpa (Michx.) Elliott) – A Natural Product for Metabolic Disorders?, „Nutrients” 2022, vol. 14 (13), https://doi.org/10.3390/nu14132688 (dostęp 2.07.2024).
Kate Phuong-Nguyen, Bryony A. McNeill, Kathryn Aston-Mourney, Leni R. Rivera, Advanced Glycation End-Products and Their Effects on Gut Health, „Nutrients” 2023, vol. 15 (2), https://doi.org/10.3390/nu15020405 (dostęp 2.07.2024).
Natalia Płatosz, Natalia Bączek, Joanna Topolska, Dorota Szawara-Nowak, Janina Skipor, Stanisław Milewski, Wiesław Wiczkowski, Chokeberry anthocyanins and their metabolites ability to cross the blood-cerebrospinal fluid barrier, „Food chemistry” 2021, vol. 346, https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.128730 (dostęp 2.07.2024).
Yulin Ren, Tyler Frank, Gunnar Meyer, Jizhou Lei, Jessica R. Grebenc, Ryan Slaughter, Yu G. Gao, A. Douglas Kinghorn, Potential Benefits of Black Chokeberry (Aronia melanocarpa) Fruits and Their Constituents in Improving Human Health, „Molecules” 2022, vol. 27 (22), https://doi.org/10.3390/molecules27227823 (dostęp 2.07.2024).
Dumitriţa Rugină, Zoriţa Diaconeasa, Cristina Coman, Andrea Bunea, Carmen Socaciu, Adela Pintea, Chokeberry Anthocyanin Extract as Pancreatic β-Cell Protectors in Two Models of Induced Oxidative Stress, „Oxidative medicine and cellular longevity” 31.05.2015, https://doi.org/10.1155/2015/429075 (dostęp 2.07.2024).
Dorota Sosnowska, Dominika Kajszczak, Anna Podsędek, The Effect of Different Growth Stages of Black Chokeberry Fruits on Phytonutrients, Anti-Lipase Activity, and Antioxidant Capacity, „Molecules” 2022, vol. 27 (22), https://doi.org/10.3390/molecules27228031 (dostęp 2.07.2024).
Dorota Sosnowska, Anna Podsędek, Alicja Z. Kucharska, Proanthocyanidins as the main pancreatic lipase inhibitors in chokeberry fruits, „Food & Function” 2022, vol. 13 (10), s. 5616–5625, https://doi.org/10.1039/d1fo04429j (dostęp 2.07.2024).
Katarina Šavikin, Nemanja Menković, Gordana Zdunić, Dejan Pljevljakušić, Slavica Spasić, Nevena Kardum, Aleksandra Konić-Ristić, Dietary supplementation with polyphenol-rich chokeberry juice improves skin morphology in cellulite, „Journal of medicinal food” 2014, vol. 17 (5), https://doi.org/10.1089/jmf.2013.0102 (dostęp 2.07.2024).
Mandica-Tamara Tolić, Irena Landeka Jurčević, Ines Panjkota Krbavčić, Ksenija Marković, Nada Vahčić, Phenolic Content, Antioxidant Capacity and Quality of Chokeberry (Aronia melanocarpa) Products, „Food technology and biotechnology” 2015, vol. 53 (2), s. 171–179, https://doi.org/10.17113/ftb.53.02.15.3833 (dostęp 2.07.2024).
Iwona Wawer, Aronia. Polski paradoks, Agropharm S.A., Warszawa 2005.
Jie Wei, Guokun Zhang, Xiao Zhang, Dexin Xu, Jun Gao, Jungang Fan, Zhiquan Zhou, Anthocyanins from Black Chokeberry (Aroniamelanocarpa Elliot) Delayed Aging-Related Degenerative Changes of Brain, „Journal of agricultural and food chemistry” 2017, vol. 65 (29), s. 5973–5984, https://doi.org/10.1021/acs.jafc.7b02136 (dostęp 2.07.2024).
Haichao Wen, Hui Cui, Hehe Tian, Xiaoxu Zhang, Liyan Ma, Charles Ramassamy, Jingming Li, Isolation of Neuroprotective Anthocyanins from Black Chokeberry (Aronia melanocarpa) against Amyloid-β-Induced Cognitive Impairment, „Foods” 2021, vol. 10 (63), https://doi.org/10.3390/foods10010063 (dostęp 2.07.2024).
Wanbin Zhao, Pengju Cai, Nan Zhang, Tongtong Wu, Aidong Sun, Guoliang Jia, Inhibitory effects of polyphenols from black chokeberry on advanced glycation end-products (AGEs) formation, „Food chemistry” 2022, vol. 392, https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.133295 (dostęp 2.07.2024).
Yue Zhu, Jia-ying Zhang, Yu-long Wei, Jing-yi Hao, Yu-qing Lei, Wan-bin Zhao, Yu-hang Xiao, Ai-dong Sun, The polyphenol-rich extract from chokeberry (Aronia melanocarpa L.) modulates gut microbiota and improves lipid metabolism in diet-induced obese rats, „Nutrition & metabolism” 2020, vol. 17, https://doi.org/10.1186/s12986-020-00473-9 (dostęp 2.07.2024).
Jana Šic Žlabur, Nadica Dobričević, Stjepan Pliestić, Ante Galić, Daniela Patricia Bilić, Sandra Voća, Antioxidant Potential of Fruit Juice with Added Chokeberry Powder (Aronia melanocarpa), „Molecules” 2017, vol. 22 (12), https://doi.org/10.3390/molecules22122158 (dostęp 2.07.2024).
BESTSELLERY
- 5,00 zł
- 5,00 zł
- Wydawnictwo: ArtVitaeFormat: EPUB MOBIZabezpieczenie: Watermark VirtualoKategoria: KuchniaTa książka wyjaśnia czym jest indeks glikemiczny (IG), na czym polega jego decydujący wpływ na to, czy ubytek wagi będzie trwały. Zawiera liczne, przydatne tabele z wartościami indeksów glikemicznych wybranych produktów spożywczych13,66 zł13,66 zł
- EBOOK
53,10 zł 59,00
Rekomendowana przez wydawcę cena sprzedaży detalicznej.
- Wydawnictwo: LiteratFormat: PDFZabezpieczenie: Watermark VirtualoKategoria: KuchniaPoznaj właściwości lecznicze warzyw, a także ich zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Znajdziesz tu również informacje m.in. na temat tego, jakie są najlepsze metody przetwarzania warzyw, jaka jest rola błonnika.3,50 zł3,50 zł