Facebook - konwersja
Czytaj fragment
Pobierz fragment

  • Empik Go W empik go

Dieta antyrakowa. Przepisy na zdrowe życie - ebook

Wydawnictwo:
Data wydania:
17 listopada 2023
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, MOBI
Format MOBI
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najczęściej wybieranych formatów wśród czytelników e-booków. Możesz go odczytać na czytniku Kindle oraz na smartfonach i tabletach po zainstalowaniu specjalnej aplikacji. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
(2w1)
Multiformat
E-booki sprzedawane w księgarni Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu - kupujesz treść, nie format. Po dodaniu e-booka do koszyka i dokonaniu płatności, e-book pojawi się na Twoim koncie w Mojej Bibliotece we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu przy okładce. Uwaga: audiobooki nie są objęte opcją multiformatu.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment

Dieta antyrakowa. Przepisy na zdrowe życie - ebook

Liczba zachorowań na nowotwory stale rośnie. To jasne, że nikt z nas nie chce doświadczyć tej choroby. Ale czy na co dzień robisz wszystko, by się przed nią uchronić? Dzięki tej książce dowiesz się, czego się wystrzegać, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Poznasz szeroki wachlarz naturalnych składników żywności o działaniu przeciwzapalnym, ochronnym i antynowotworowym.Odkryjesz, jak wielką moc w staraniach o zdrowie mają warzywa zielone, cebulowe, strączkowe, owoce jagodowe i cytrusowe, a także przetwory owsiane, orzechy, kiełki, zioła i przyprawy - czyli top 10 produktów wspomagających nas w profilaktyce antynowotworowej.

Obszerną część teoretyczną książki uzupełnia bogaty zbiór przepisów na śniadania, obiady, kolacje, surówki, przekąski i prozdrowotne koktajle.

AGATA LEWANDOWSKA – dietetyk z ponad 10-letnim doświadczeniem, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SWPS. Interesuje się sportem i wpływem codziennej diety na zdrowie. Autorka 10 poradników m.in. Dieta wzmacniająca odporność, Przepisy na młodość. Dieta anti-aging; Warzywa, które leczą; Dieta zdrowych jelit; Niski indeks glikemiczny; Pokonaj nadciśnienie dietą DASH. Prowadzi stronę internetową oraz bloga pod adresem www.lewandowskaagata.pl.

Spis treści

Słowo od Autorki

Styl ży­cia a wy­stę­po­wa­nie no­wo­two­rów

Czyn­ni­ki ry­zy­ka wy­stą­pie­nia no­wo­two­ru

Mo­ni­to­ro­wa­nie sta­nu zdro­wia

Jak powstają no­wo­two­ry?

Stres oksy­da­cyj­ny, wol­ne rod­ni­ki i re­ak­tyw­ne for­my tle­nu

Nie­wła­ści­wy spo­sób ży­wie­nia a no­wo­two­ry

Sub­stan­cje tok­sycz­ne i po­ten­cjal­nie szko­dli­we w żyw­no­ści

Nie­bez­piecz­ne opa­ko­wa­nia i ak­ce­so­ria ku­chen­ne

Nie­do­bo­ry i nad­mia­ry oraz ich kon­se­kwen­cje

Tech­ni­ki ku­li­nar­ne i nie­bez­pie­czeń­stwa z nimi zwią­za­ne

Cze­go uni­kać w kuch­ni i jak neu­tra­li­zo­wać za­gro­że­nia?

Cze­go uni­kać w die­cie?

Ja­kie skład­ni­ki chro­nią nas przed no­wo­two­ra­mi?

Wi­ta­mi­ny

Skład­ni­ki mi­ne­ral­ne

Ka­ro­te­no­idy

Po­li­fe­no­le ro­ślin­ne

Glu­ko­zy­no­la­ny

Be­ta­la­iny

Glu­ta­tion

Me­la­to­ni­na

Kwa­sy tłusz­czo­we ome­ga 3

CLA

Chlo­ro­fil

Błon­nik

Pro­bio­ty­ki i pre­bio­ty­ki

Die­ty i sty­le ży­wie­nia w pro­fi­lak­ty­ce raka

Die­ta o ni­skim in­dek­sie gli­ke­micz­nym

Die­ta we­ge­ta­riań­ska

Die­ta azja­tyc­ka

Die­ta DASH

Die­ta śród­ziem­no­mor­ska

Pro­duk­ty an­ty­no­wo­two­ro­we

Wa­rzy­wa i kieł­ki

Owo­ce

Orze­chy

Sie­mię lnia­ne i olej lnia­ny

Pro­duk­ty zbo­żo­we

Po­zo­sta­łe skład­ni­ki

PRZE­PI­SY

Śnia­da­nia na do­bry po­czą­tek

Noc­na owsian­ka (bez go­to­wa­nia)

Jo­gurt z ka­szą ja­gla­ną i owo­ca­mi

Płat­ki jęcz­mien­ne z mar­chew­ką i żu­ra­wi­ną

Owsianka z jabł­kiem i mig­da­ła­mi

Ka­napki z ło­so­siem i rzod­kiew­ką

Ka­napki z pa­stą cur­ry

Śnia­danio­wa ka­sza na roz­grzew­kę

Ka­napki z hu­mu­sem i ba­zy­lią

Bu­raczkowa ka­sza gry­cza­na na słod­ko

Pa­sta z czer­wo­nej fa­so­li z mię­tą

Cze­kokasza z orze­cha­mi

Wrap z jaj­kiem i awo­ka­do

Omlet owsia­ny z ja­go­da­mi

Ka­napki z ko­zim se­rem i tru­skaw­ka­mi

Śnia­danio­wa sa­łat­ka słod­ko-sło­na

Ka­napki z pi­kant­nym twa­roż­kiem

Po­żyw­ne obia­dy

Zupa z so­cze­wi­cy z po­mi­do­ra­mi

Pie­czone ko­tle­ty z czosn­kiem i pie­trusz­ką

Pie­czone ko­tle­ty z fa­so­lą

Sa­łatka z ka­pu­sty i kur­cza­ka

Sa­łatka z dor­szem i pa­ro­wa­ny­mi wa­rzy­wa­mi

In­dyk z so­sem wę­gier­ko­wym

In­dyk gril­lo­wa­ny z ka­la­fio­rem i so­sem musz­tar­do­wym

Zupa koko­so­wa z ry­żem

Ma­ka­ron z ło­so­siem i ru­ko­lą

Pie­czona ryba ze szpa­ra­ga­mi

Ma­ka­ron z cie­cie­rzy­cy z do­mo­wym pe­sto z ru­ko­li

Kur­czak go­to­wa­ny w jo­gur­cie

Go­łąbki z ka­szą gry­cza­ną

Dorsz w pe­sto z bro­ku­ła­mi

Sa­łatka z fa­so­lą, ki­szo­nym ogór­kiem i ry­żem

We­gańskie ka­szot­to

Zupa z pstrą­ga z ziem­nia­ka­mi i wstąż­ka­mi z cu­ki­nii

Kur­czak z ma­li­na­mi

Omlet ja­gla­ny z jar­mu­żem i fa­so­lą

Zupa jarzy­no­wa z fa­so­lą, se­za­mem i ko­len­drą

Su­rów­ki peł­ne wi­ta­min

Su­rówka z ka­la­rep­ki

Su­rówka z cy­ko­rii z grusz­ką i żu­ra­wi­ną

Ko­rzenna su­rów­ka z se­le­ra

Su­rówka bro­ku­ło­wa z ogór­kiem ma­ło­sol­nym

Su­rówka z ka­la­fio­ra

Su­rówka z bu­racz­ków

Su­rówka z bruk­sel­ki i awo­ka­do

Su­rówka z po­ma­rań­czą

Su­rówka z jar­mu­żu z su­szo­ny­mi po­mi­do­ra­mi

Su­per­kok­taj­le i soki

Sok z czer­wo­nej ka­pu­sty i jabł­ka

Smo­othie jabł­ko­we z se­le­rem i kieł­ka­mi bro­ku­łów

Kok­tajl z bu­ra­kiem i aro­nią

Ak­sa­mitny kok­tajl ja­gla­ny z ma­li­na­mi

Su­perkoktajl an­ty­ok­sy­da­cyj­ny

Smo­othie zi­mo­we z jar­mu­żem

Sok z bia­łą ka­pu­stą i mar­chew­ką

Kok­tajl z su­ro­wym ka­kao

Kok­tajl brzo­skwi­nio­wy z im­bi­rem i kur­ku­mą

Zie­lony sok z bro­ku­ła­mi i jar­mu­żem

Kok­tajl z żu­ra­wi­ną, ana­na­sem i man­go

Sok z grejp­fru­ta i grusz­ki

Zie­lony kok­tajl mocy

Od­żyw­cze ko­la­cje

Ka­sza gry­cza­na z se­rem feta i so­sem żu­ra­wi­no­wym

Sa­łatka z pę­cza­ku z in­dy­kiem i musz­tar­dą

Ta­tar śle­dzio­wy z fa­so­lą

Sa­łatka z so­cze­wi­cą i su­szo­ny­mi po­mi­do­ra­mi

Sa­łatka z kur­cza­kiem, brzo­skwi­nią i gra­na­tem

Ka­napki z pi­kant­ną pa­stą ja­jecz­ną

Chłodnik z bo­twi­ną

Ka­napki z ma­słem czosn­ko­wym i in­dy­kiem

Sa­łatka ziem­nia­cza­na ze śle­dziem

Sa­łatka z bu­ra­kiem, ko­zim se­rem i orze­cha­mi

Krem z ka­la­fio­ra z se­le­rem i pie­trusz­ką

Chru­piąca ka­pu­sta z kre­mo­wym di­pem czosn­ko­wym

Ka­napki ze „smal­cem” z fa­so­li

Krem z grosz­ku z chip­sa­mi jar­mu­żo­wy­mi

Sa­łatka z jaj­kiem, zie­lo­ny­mi wa­rzy­wa­mi i oliw­ka­mi

Sa­łatka ze szpi­na­kiem, ma­ka­ro­nem, fetą i czar­nusz­ką

Ryż słodko-kwa­śny

Bibliografia

Kategoria: Kuchnia
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-8151-156-8
Rozmiar pliku: 11 MB

FRAGMENT KSIĄŻKI

SŁOWO OD AUTORKI

Wszy­scy bo­imy się no­wo­two­rów. Część z nas ze­tknę­ła się już z tym pro­ble­mem w bliż­szej lub dal­szej ro­dzi­nie albo wśród zna­jo­mych. Naj­pierw jest szok, po­tem stre­su­ją­ce ba­da­nia, peł­ne na­pię­cia ocze­ki­wa­nie i dia­gno­za, któ­ra wy­wra­ca wszyst­ko do góry no­ga­mi – to dro­ga, któ­rą prze­szło już bar­dzo wie­lu lu­dzi. Nie­ste­ty wciąż nie zna­my le­kar­stwa na raka, a ro­ko­wa­nia w przy­pad­ku nie­któ­rych jego od­mian są umiar­ko­wa­nie opty­mi­stycz­ne lub po pro­stu złe.

Wszy­scy bo­imy się no­wo­two­rów, więc… nie lu­bi­my o nich sły­szeć, my­śleć ani mó­wić. Za to lu­bi­my od­su­wać od sie­bie myśl o ewen­tu­al­nym za­cho­ro­wa­niu i spy­chać ją na naj­dal­szy kra­niec świa­do­mo­ści.

Ile razy sły­sza­łeś od ko­goś, kto pali: „daj spo­kój, na coś trze­ba umrzeć!”; od ko­goś, kto źle się od­ży­wia: „ży­cie jest za krót­kie, żeby się umar­twiać”, od ko­goś, kto miał w ro­dzi­nie no­wo­twór: „ta­kie geny, bę­dzie, co ma być!” albo od ko­goś, kogo styl ży­cia zna­czą­co od­bie­ga od za­le­ca­ne­go: „to nie ma zna­cze­nia!”? A może to­bie też zda­rzy­ło się wy­gła­szać ta­kie ha­sła?

To wszyst­ko ma zna­cze­nie. I to duże. A w chwi­li za­cho­ro­wa­nia, gdy obie­ra­my nową per­spek­ty­wę, jest już czę­sto za póź­no na zmia­ny i je­dy­ne, co nam po­zo­sta­je, to wy­rzu­ty su­mie­nia, że nie dba­li­śmy o sie­bie bar­dziej. Nie musi tak być!

Styl ży­cia oraz die­ta mają ogrom­ny wpływ na to, czy w przy­szło­ści za­cho­ru­je­my na no­wo­twór czy nie (na­wet, je­śli ktoś w na­szej ro­dzi­nie cho­ro­wał i po­dej­rze­wa­my, że mo­gli­śmy odzie­dzi­czyć pew­ne skłon­no­ści do za­cho­ro­wa­nia). Fak­tycz­nie, ist­nie­ją no­wo­two­ry, na któ­rych wy­stą­pie­nie mamy nie­wiel­ki wpływ (spo­wo­do­wa­ne np. spe­cy­ficz­ną in­fek­cją, po­wi­kła­niem in­nej cho­ro­by, de­fek­tem ge­ne­tycz­nym, czyn­ni­ka­mi ze­wnętrz­ny­mi). Jed­nak wie­le z nich (np. rak żo­łąd­ka, gar­dła i prze­ły­ku, rak trzust­ki, rak pę­che­rza mo­czo­we­go, tar­czy­cy, je­li­ta gru­be­go, pier­si, pro­sta­ty czy płuc) może wy­stą­pić (lub nie!) w za­leż­no­ści od tego, co jemy i jak ży­je­my. War­to wy­ko­rzy­stać tę prze­wa­gę, zgro­ma­dzić nie­zbęd­ną wie­dzę i zmie­nić swo­je na­wy­ki już te­raz. Wła­śnie w tym celu po­wsta­ła ta książ­ka.

STYL ŻYCIA
A WYSTĘPOWANIE NOWOTWO­RÓW

To, że nasz styl ży­cia ma ol­brzy­mi wpływ na zdro­wie, jest spra­wą ty­leż oczy­wi­stą, co sze­ro­ko ba­ga­te­li­zo­wa­ną. Wie­le osób de­kla­ru­je, że zna do­sko­na­le za­sa­dy zdro­we­go ży­wie­nia i sty­lu ży­cia, ale nie wpro­wa­dza ich przez np. brak cza­su, ni­ską mo­ty­wa­cję, wy­go­dę czy obo­jęt­ność.

Oczy­wi­ście, może wy­god­niej jest jeść co­kol­wiek, za­miast go­to­wać zdro­we po­sił­ki, i ła­twiej jest le­żeć w wol­nym cza­sie przed te­le­wi­zo­rem, niż pójść na spa­cer czy ro­wer. Jed­nak war­to pa­mię­tać, że każ­dy wy­bór, któ­re­go do­ko­nu­je­my w ży­ciu, ma swo­je kon­se­kwen­cje.

Już kilka lat temu uważano, że nawet 60% przypadków nowotworów może być spowodowanych przez czynniki takie jak dieta i palenie papierosów. Naukowcy wysuwają też tezę, że nawet połowy zachorowań można by uniknąć dzięki właściwemu odżywianiu i regularnej aktywności.

Więk­szość z nas jest przy­zwy­cza­jo­na do zdro­wia i do­bro­sta­nu. Mamy w zwy­cza­ju my­śleć, że otrzy­ma­li­śmy to wszyst­ko za dar­mo oraz bez­ter­mi­no­wo. Nie­ste­ty tak nie jest. Na­gły szok, zwią­za­ny z po­gor­sze­niem sta­nu zdro­wia lub po­waż­ną cho­ro­bą, spra­wia, że za­czy­na­my się za­sta­na­wiać nad tym, co mo­gli­śmy zro­bić le­piej. Cóż, prze­szło­ści nie zmie­ni­my, ale te­raz, do­pó­ki je­ste­śmy zdro­wi, mo­że­my za­wal­czyć o to, by tak po­zo­sta­ło. Wszy­scy zna­my po­wie­dze­nie „le­piej za­po­bie­gać, niż le­czyć”. Wpro­wa­dzaj­my je w ży­cie. Na tym po­le­ga wła­śnie pro­fi­lak­ty­ka.

Czynniki ryzyka wystąpienia nowotworu

Pa­le­nie ty­to­niu Po­wszech­nie wia­do­mo, że ist­nie­je zwią­zek pa­le­nia ty­to­niu z wy­stę­po­wa­niem raka płuc, ale czy wiesz, że pa­le­nie pa­pie­ro­sów zwięk­sza też ry­zy­ko wy­stą­pie­nia no­wo­two­ru jamy ust­nej i gar­dła? Nie­ste­ty nie­zdro­we jest nie tyl­ko pa­le­nie czyn­ne, ale tak­że bier­ne, o czym po­win­ny pa­mię­tać oso­by, któ­rym zda­rza się pa­lić przy dzie­ciach czy zna­jo­mych.

Nad­uży­wa­nie al­ko­ho­lu Nie bez wpły­wu na zdro­wie po­zo­sta­je też nad­uży­wa­nie al­ko­ho­lu (szcze­gól­nie wy­so­ko­pro­cen­to­we­go). Oso­by, któ­rych do­ty­czy ten pro­blem, czę­ściej cho­ru­ją np. na raka wą­tro­by, gar­dła i prze­ły­ku. Po­nad­to al­de­hyd octo­wy (ta sama sub­stan­cja, któ­re po­wo­du­je złe sa­mo­po­czu­cie w trak­cie kaca) jest uzna­wa­na za czyn­nik tok­sycz­ny i mu­ta­gen­ny.

Pro­mie­nio­wa­nie UV Za­gro­że­niem dla na­sze­go zdro­wia (oprócz uży­wek czy nie­pra­wi­dło­wej die­ty) jest nad­mier­na eks­po­zy­cja na pro­mie­nio­wa­nie UV – czy­li zbyt duże wy­sta­wie­nie skó­ry na dzia­ła­nie słoń­ca lub lamp w so­la­rium. Może ono skut­ko­wać wy­stą­pie­niem raka skó­ry. Co cie­ka­we, ist­nie­ją czyn­ni­ki die­te­tycz­ne, któ­re mogą czę­ścio­wo ni­we­lo­wać nie­ko­rzyst­ny wpływ pro­mie­nio­wa­nia na skó­rę, ale na tym sku­pi­my się w dal­szej czę­ści książ­ki.

Chro­nicz­ny stres, prze­mę­cze­nie, brak na­le­ży­tej re­ge­ne­ra­cji czy nie­do­bór snu Te czyn­ni­ki rów­nież po­śred­nio przy­czy­nia­ją się do wzro­stu ry­zy­ka za­cho­ro­wa­nia na po­waż­ne cho­ro­by. Weź to pod uwa­gę i ni­g­dy wię­cej nie mów, że od­po­czy­nek to stra­ta cza­su.

Oty­łość Oka­zu­je się, że wpływ na ry­zy­ko no­wo­two­ro­we ma tak­że na­sza masa cia­ła, a w po­pu­lar­nym ha­śle „schud­nij dla zdro­wia” jest wie­le mą­dro­ści.

Oty­łość już od daw­na sta­no­wi osob­ną jed­nost­kę cho­ro­bo­wą, a tak­że po­twier­dzo­ny czyn­nik ry­zy­ka in­nych cho­rób. We­dług naj­now­szych in­for­ma­cji może się ona wią­zać aż z 239 po­ten­cjal­ny­mi po­wi­kła­nia­mi i cho­ro­ba­mi! Roz­po­zna­je­my ją przy BMI ≥ 30.

BMI – wskaźnik masy ciała w odniesieniu do wzrostu
BMI nie jest narzędziem idealnym, ale łatwo go wyliczyć. Możesz go oszacować nawet bez pomocy specjalisty i orientacyjnie ocenić swoją sylwetkę.

+--------------------------------------+--------------------------------------+
| BMI = | masa |
| | |
| | wzrost |
+--------------------------------------+--------------------------------------+

Nad­mier­ne na­gro­ma­dze­nie tkan­ki tłusz­czo­wej w cie­le za­bu­rza rów­no­wa­gę nie­któ­rych hor­mo­nów oraz sprzy­ja wy­dzie­la­niu sub­stan­cji pro­za­pal­nych. Oty­łość uzna­je się za cho­ro­bę prze­bie­ga­ją­cą z dłu­go­trwa­łym pro­ce­sem za­pal­nym. Taki stan może sprzy­jać uszko­dze­niom ko­mó­rek, a tak­że ich na­si­lo­ne­mu na­mna­ża­niu i za­bu­rze­niu na­tu­ral­nych me­cha­ni­zmów ich uśmier­ca­nia. Krót­ko mó­wiąc, stan za­pal­ny or­ga­ni­zmu zwią­za­ny z oty­ło­ścią zwięk­sza ry­zy­ko za­cho­ro­wa­nia na no­wo­twór.

Oso­by oty­łe czę­ściej cho­ru­ją np. na raka je­li­ta gru­be­go, trzust­ki, wą­tro­by, pę­che­rzy­ka żół­cio­we­go, ner­ki, prze­ły­ku, pier­si, trzo­nu ma­ci­cy i chło­nia­ka. Co wię­cej, oty­łość może być czyn­ni­kiem, któ­ry po­gor­szy ro­ko­wa­nia już w przy­pad­ku zdia­gno­zo­wa­nia cho­ro­by.

Ni­ska ak­tyw­ność fi­zycz­na Uwa­ża się ją za je­den z czyn­ni­ków zwięk­sza­ją­cych ry­zy­ko no­wo­two­rów. Re­gu­lar­ny ruch po­pra­wia krą­że­nie, me­ta­bo­lizm i sprzy­ja za­cho­wa­niu pra­wi­dło­wej masy cia­ła. Za­po­bie­ga tak­że za­par­ciom. Wy­ka­za­no, że ak­tyw­ność fi­zycz­na wią­że się z niż­szą za­cho­ro­wal­no­ścią na raka pier­si, trzo­nu ma­ci­cy, a tak­że je­li­ta gru­be­go.

Monitorowanie stanu zdrowia

Sko­ro je­ste­śmy przy sty­lu ży­cia, war­to wspo­mnieć, że dba­nie o sie­bie to nie tyl­ko zdro­wa die­ta, ruch czy uni­ka­nie uży­wek, ale tak­że re­gu­lar­ne ba­da­nia okre­so­we. Cza­sem, mimo naj­więk­szych sta­rań, cho­ru­je­my i wte­dy na­sze szan­se w star­ciu z cho­ro­bą za­le­żą od jak naj­szyb­sze­go jej wy­kry­cia i nie­zwłocz­ne­go roz­po­czę­cia le­cze­nia.

Wielu przypadków śmiertelnych choroby nowotworowej dałoby się uniknąć, gdyby zostały one odpowiednio wcześnie wykryte i leczone. Dlatego badajmy się regularnie i nie zaniedbujmy profilaktyki!

Wie­le ba­dań pro­fi­lak­tycz­nych mo­że­my zro­bić za dar­mo w wy­zna­czo­nych pla­ców­kach. To żad­na fa­ty­ga, a okre­so­wa kon­tro­la pier­si, na­rzą­dów rod­nych, pro­sta­ty, skó­ry, zna­mion czy je­lit może ura­to­wać nam ży­cie.

JAK POWSTAJĄ NOWOTWORY?

No­wo­two­ry to jed­ne z naj­groź­niej­szych cho­rób, z ja­ki­mi współ­cze­sna me­dy­cy­na ma do czy­nie­nia. Na­dal nie zna­my w peł­ni wszyst­kich me­cha­ni­zmów ich po­wsta­wa­nia. Je­ste­śmy też czę­sto bez­rad­ni, je­śli cho­dzi o ich le­cze­nie. Czym wła­ści­wie jest no­wo­twór i jak po­wsta­je?

Za­cznij­my od wy­ja­śnie­nia, jak funk­cjo­nu­ją ko­mór­ki ludz­kie­go cia­ła. Nasz or­ga­nizm jest bo­wiem ol­brzy­mim zbio­rem ko­mó­rek, z któ­rych każ­da wy­ko­nu­je waż­ną, spe­cy­ficz­ną dla sie­bie pra­cę. Gru­py ko­mó­rek łą­czą się w tkan­ki, tkan­ki w na­rzą­dy, a na­rzą­dy w ukła­dy. Każ­dy pro­ces w or­ga­ni­zmie ma swój czas i miej­sce (oraz sens).

Ży­cie i pra­ca ko­mó­rek są re­gu­lo­wa­ne przez wie­le róż­nych czyn­ni­ków (np. hor­mo­ny, cia­ła od­por­no­ścio­we). War­to tu do­dać, że na­sze ko­mór­ki nie żyją wiecz­nie. Te, któ­re za­czy­na­ją pra­co­wać wa­dli­wie czy nie­wy­dol­nie, są blo­ko­wa­ne i nisz­czo­ne. W ich miej­sce po­wsta­ją nowe – spraw­ne i go­to­we do dzia­ła­nia. Na tym po­le­ga tak­że re­ge­ne­ra­cja or­ga­ni­zmu.

Pro­blem za­czy­na się wte­dy, gdy ko­mór­ka za­czy­na pra­co­wać wa­dli­wie, ale nie re­agu­je na sy­gna­ły na­wo­łu­ją­ce ją do za­prze­sta­nia pra­cy i ocze­ki­wa­nia na znisz­cze­nie. Taka zbun­to­wa­na ko­mór­ka może na­mna­żać się w spo­sób nie­kon­tro­lo­wa­ny. Z jed­nej ko­mór­ki po­wsta­ją dwie, z dwóch czte­ry i tak da­lej – a to wszyst­ko w bar­dzo szyb­kim tem­pie. Na­gle, po sto­sun­ko­wo krót­kim cza­sie, w na­szym cie­le sta­cjo­nu­je cała ar­mia zbun­to­wa­nych ko­mó­rek, opie­ra­ją­cych się wszel­kiej kon­tro­li. Może ona się sku­piać np. w guz lub na­ciek. Jest to coś no­we­go, nie­pra­wi­dło­we­go, nie­ty­po­we­go – mię­dzy in­ny­mi dla­te­go na­zy­wa­my ją no­wo­two­rem.

No­wo­two­ry dzie­li­my na ła­god­ne i zło­śli­we. No­wo­two­ry ła­god­ne zwy­kle są wy­raź­nie od­dzie­lo­ne od tkan­ki, w któ­rej po­wsta­ły, nie na­cie­ka­ją jej, nie za­ra­sta­ją i nie nisz­czą. No­wo­two­ry zło­śli­we nie­ste­ty po­wo­du­ją znisz­cze­nie oko­licz­nych tka­nek oraz ła­two się roz­prze­strze­nia­ją (dają prze­rzu­ty), co jest du­żym za­gro­że­niem dla zdro­wia oraz ży­cia.

Tkan­ka no­wo­two­ro­wa (je­śli nie za­cznie­my le­cze­nia) ro­śnie nie­kon­tro­lo­wa­nie, prze­ra­sta­jąc zdro­we tkan­ki i upo­śle­dza­jąc ich czyn­ność. To tak, jak­by cały czas rósł w nas wiel­ki pa­so­żyt. Może to pro­wa­dzić do za­bu­rzeń pra­cy wie­lu na­rzą­dów i ukła­dów, rów­nież tych nie­zbęd­nych do ży­cia.

Funk­cje ko­mó­rek no­wo­two­ro­wych zna­czą­co od­bie­ga­ją od nor­mal­nych, a or­ga­nizm so­bie z nimi nie ra­dzi. Co gor­sza, ta­kie zbun­to­wa­ne ar­mie mogą „wy­sy­łać” swo­ich zwia­dow­ców na cały or­ga­nizm i two­rzyć nowe sku­pi­ska w tkan­kach czy na­rzą­dach bar­dzo od­da­lo­nych od pier­wot­ne­go ogni­ska (na­zy­wa­my to prze­rzu­ta­mi). Ce­chą cha­rak­te­ry­stycz­ną ko­mó­rek więk­szo­ści no­wo­two­rów zło­śli­wych jest wła­śnie zdol­ność do szyb­kie­go, nie­kon­tro­lo­wa­ne­go na­mna­ża­nia, opor­ność na znisz­cze­nie za po­mo­cą tra­dy­cyj­nych me­cha­ni­zmów i zdol­ność do two­rze­nia prze­rzu­tów.

Być może za­da­jesz so­bie py­ta­nie, dla­cze­go ko­mór­ka na­gle za­czy­na się bun­to­wać? Dzie­je się tak, po­nie­waż uszko­dze­niu ule­ga jej ma­te­riał ge­ne­tycz­ny (DNA). To tak, jak­by ktoś zro­bił jej „pra­nie mó­zgu” i ka­zał funk­cjo­no­wać zu­peł­nie ina­czej niż do tej pory. Czę­sto bywa też tak, że uszko­dze­niu ule­gnie jed­no­cze­śnie wię­cej niż jed­na ko­mór­ka. Uszko­dze­nie ge­ne­tycz­ne ko­mó­rek na­zy­wa­my mu­ta­cją.

Uszko­dze­nia mogą mieć róż­ne przy­czy­ny, np. dzia­ła­nie wol­nych rod­ni­ków lub tok­syn obec­nych w cie­le (np. zje­dzo­nych lub wdy­cha­nych). Mogą je wy­wo­ły­wać rów­nież czyn­ni­ki ze­wnętrz­ne (ta­kie jak na­pro­mie­nio­wa­nie, spe­cy­ficz­na in­fek­cja bądź sub­stan­cje tok­sycz­ne w śro­do­wi­sku ży­cia i pra­cy). Do­dat­ko­wy czyn­nik to pre­dys­po­zy­cje ge­ne­tycz­ne, któ­re mniej lub bar­dziej zwięk­sza­ją skłon­no­ści do nie­któ­rych no­wo­two­rów.

Stres oksydacyjny, wolne rodniki i reaktywne formy tlenu

Re­ak­tyw­ne for­my tle­nu (RFT) to czą­stecz­ki, któ­re po­sia­da­ją co naj­mniej je­den wol­ny atom tle­nu (oraz je­den lub kil­ka nie­spa­ro­wa­nych elek­tro­nów). Mó­wi­my o nich, że są wy­so­ce re­ak­tyw­ne, bo usil­nie dążą do re­ak­cji che­micz­nej.

Wol­ny atom tle­nu ak­tyw­nie szu­ka dla sie­bie pary w naj­bliż­szym oto­cze­niu. Gdy znaj­dzie od­po­wied­nią dla sie­bie czą­stecz­kę, łą­czy się z nią, za­zwy­czaj roz­ry­wa­jąc jej do­tych­cza­so­we wią­za­nia i do­pro­wa­dza­jąc do jej uszko­dze­nia lub znisz­cze­nia.

Do re­ak­tyw­nych form tle­nu na­le­żą np. wol­ne rod­ni­ki, tlen sin­gle­to­wy oraz nad­tle­nek wo­do­ru (w przy­ro­dzie ist­nie­ją tak­że re­ak­tyw­ne for­my azo­tu). Mają one róż­ną bu­do­wę che­micz­ną i wła­ści­wo­ści, ale łą­czy je szko­dli­wy wpływ na na­sze ko­mór­ki. Być może się zdzi­wisz, ale te szko­dli­we czą­stecz­ki nie two­rzą się w or­ga­ni­zmie w wy­ni­ku pa­to­lo­gii czy ano­ma­lii, ale są nam po­trzeb­ne do nie­któ­rych za­cho­dzą­cych w nim pro­ce­sów. Po­wsta­ją rów­nież jako nie­unik­nio­ny sku­tek ubocz­ny wy­twa­rza­nia ener­gii.

Wszyst­ko jest w po­rząd­ku, do­pó­ki w na­szym cie­le pa­nu­je rów­no­wa­ga. Utle­nia­ją­ce (oksy­da­cyj­ne) czą­stecz­ki (np. RFT) są neu­tra­li­zo­wa­ne przez en­zy­my prze­ciw­u­tle­nia­ją­ce (an­ty­ok­sy­da­cyj­ne) lub prze­ciw­u­tle­nia­cze wy­twa­rza­ne w na­szym or­ga­ni­zmie bądź do­star­cza­ne z ze­wnątrz. Pro­blem po­wsta­je wte­dy, kie­dy RFT jest bar­dzo dużo, a me­cha­ni­zmy ich neu­tra­li­za­cji są zbyt mało wy­dol­ne, by so­bie z nimi po­ra­dzić. Tego typu za­bu­rze­nie rów­no­wa­gi na­zy­wa­my stre­sem oksy­da­cyj­nym.

Stres oksy­da­cyj­ny uwa­ża się za istot­ny czyn­nik ry­zy­ka wie­lu po­waż­nych cho­rób (w tym no­wo­two­rów). Wol­ne rod­ni­ki i re­ak­tyw­ne for­my tle­nu bio­rą udział we wszyst­kich eta­pach po­wsta­wa­nia no­wo­two­rów. Są np. jed­ną z przy­czyn uszko­dze­nia DNA ko­mó­rek oraz mu­ta­cji. W stre­sie oksy­da­cyj­nym no­wo­twór ła­twiej się też roz­wi­ja.

Ilość RTF zwięk­sza się, gdy mamy do czy­nie­nia mię­dzy in­ny­mi z za­nie­czysz­czo­nym po­wie­trzem, roz­ma­ity­mi tok­sy­na­mi w oto­cze­niu i żyw­no­ści bądź z używ­ka­mi (pa­pie­ro­sy, nad­miar al­ko­ho­lu). Wte­dy je­ste­śmy bar­dziej na­ra­że­ni na stres oksy­da­cyj­ny i jego przy­kre kon­se­kwen­cje. Szcze­gól­nie, je­śli nie do­star­cza­my so­bie od­po­wied­niej ilo­ści prze­ciw­u­tle­nia­czy (an­ty­ok­sy­dan­tów).

Na szczę­ście nie je­ste­śmy cał­kiem bez­sil­ni w star­ciu z roz­ma­ity­mi za­gro­że­nia­mi. Or­ga­nizm ludz­ki dys­po­nu­je wie­lo­ma spraw­ny­mi me­cha­ni­zma­mi obron­ny­mi, któ­re chro­nią nas przed mu­ta­cja­mi i no­wo­two­ra­mi. Przez całe na­sze ży­cie ko­mór­ki mogą wie­lo­krot­nie ulec roz­ma­itym mu­ta­cjom, ale cho­ro­ba zo­sta­je zdu­szo­na w za­rod­ku. Za­zwy­czaj pro­blem po­ja­wia się, gdy ist­nie­je sil­na pre­dys­po­zy­cja ge­ne­tycz­na lub pro­wa­dzi­my styl ży­cia, któ­ry sprzy­ja po­wsta­wa­niu raka (np. nie­pra­wi­dło­wa die­ta, pa­le­nie ty­to­niu, nad­uży­wa­nie al­ko­ho­lu, prze­wle­kły stres, nie­do­bór snu). Or­ga­nizm bom­bar­do­wa­ny ze­wsząd nie­ko­rzyst­ny­mi czyn­ni­ka­mi w koń­cu nie daje rady się bro­nić i do­pusz­cza do mu­ta­cji, a na­stęp­nie do roz­wo­ju groź­nej cho­ro­by.

Me­cha­ni­zmy obron­ne słab­ną rów­nież z wie­kiem. Dla­te­go na znacz­ną część no­wo­two­rów cho­ru­ją przede wszyst­kim oso­by star­sze lub doj­rza­łe.Nocna owsianka (bez gotowania)

1 porcja

SKŁADNIKI

- 5 łyżek płatków owsianych górskich
- 200 g jogurtu naturalnego
- łyżeczka miodu (opcjonalnie)
- 200 g mieszanych owoców: truskawki, jagody, borówki, maliny

PRZYGOTOWANIE

1. Wieczorem wlej jogurt do słoika i wymieszaj z płatkami.
2. Słoik szczelnie zakręć i wstaw do lodówki.
3. Rano dodaj miód rozpuszczony nad wrzątkiem i wymieszaj.
4. Owoce oczyść, pokrój i wymieszaj z owsianką.

Do jogurtu możesz też dodać płaską łyżkę nasion chia.

Jogurt z kaszą jaglaną i owocami

1 porcja

SKŁADNIKI

- 35–40 g kaszy jaglanej
- 150 g jogurtu naturalnego
- 100 g jagód lub borówek
- łyżka płatków migdałowych
- łyżeczka dobrej jakości płynnego miodu

PRZYGOTOWANIE

1. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu.
2. Jogurt rozmieszaj z miodem.
3. Dodaj kaszę jaglaną i dobrze połącz.
4. Owoce umyj i dodaj do masy.
5. Podawaj posypane płatkami migdałowymi.

W zależności od sezonu dodawaj do jogurtu inne owoce, np. maliny, morele, brzoskwinie, mango.

Zamiast kaszy jaglanej możesz użyć gryczanej białej. Przed wymieszaniem z kaszą jogurt możesz zmiksować z owocami i miodem.Zupa z soczewicy z pomidorami

2 porcje

SKŁADNIKI

- 90–100 g czerwonej soczewicy
- 400–500 ml domowego przecieru pomidorowego (lub podobna ilość gotowej passaty)
- 2–3 ząbki czosnku
- łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- 6 łodyżek szczypiorku
- sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE

1. Soczewicę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Następnie przelej ją zimną wodą i odcedź.
2. Przecier wlej do garnka, dodaj obrane i posiekane ząbki czosnku oraz przyprawy.
3. Zagotuj mieszankę i duś ją na małym ogniu przez kilka minut.
4. Gdy sos się gotuje, posiekaj szczypiorek.
5. Zmiksuj odsączoną soczewicę z przecierem pomidorowym.
6. Podawaj zupę (po ewentualnym dodatkowym podgrzaniu) posypaną szczypiorkiem.

Szczypiorek możesz zastąpić natką pietruszki. Zupę warto też oprószyć czarnuszką.

Pieczone kotlety z czosnkiem i pietruszką

4 porcje

SKŁADNIKI

- 500 g mielonego mięsa indyka i chudej mielonej wołowiny (¾ indyka)
- 3–4 ząbki czosnku
- 2–3 gałązki natki pietruszki
- duża czerstwa grahamka (100 g)
- ¼ szklanki mleka 1½–2%
- mielona słodka i ostra papryka
- sól i czarny świeżo zmielony pieprz
- olej rzepakowy

PRZYGOTOWANIE

1. Bułkę porwij i nasącz mlekiem (w razie potrzeby użyj więcej mleka).
2. Na płaskiej blasze do pieczenia rozłóż papier do wypieków i rozsmaruj na nim odrobinę oleju (tylko tyle, by kotlety nie przywierały).
3. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub rozetrzyj w moździerzu.
4. Bułkę odciśnij palcami.
5. Posiekaj natkę. Część odłóż do dekoracji.
6. Mięso wymieszaj z przyprawami, natką, bułką i czosnkiem.
7. Uformuj z masy małe spłaszczone kotleciki.
8. Układaj je na blasze, zachowując odstępy.
9. Piecz 20–25 minut w 190 stopniach. Kotlety grubsze i większe będą piekły się dłużej – sprawdzaj kotlety, by ich nie przypalić.

Podawaj posypane natką, np. z ziemniakami i surówką.Surówka z cykorii z gruszką i żurawiną

2 porcje

SKŁADNIKI

- duża cykoria
- duża gruszka
- kilka plasterków pora
- garść suszonej żurawiny bez konserwantów (niesiarkowanej)
- łyżeczka miodu
- 2 łyżki jogurtu
- szczypta soli i pieprz

PRZYGOTOWANIE

1. Warzywa i owoce umyj.
2. Z cykorii wykrój głąb, a liście poszatkuj.
3. Gruszkę zetrzyj na grubej tarce, a por drobno posiekaj.
4. Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku.

Do surówki możesz dodać nieco czosnku.Sok z czerwonej kapusty i jabłka

2 porcje

SKŁADNIKI

- szklanka poszatkowanej czerwonej kapusty
- duże słodkie jabłko
- ½ owocu granatu
- 2 plasterki cytryny

PRZYGOTOWANIE

1. Przygotuj wyciskarkę wolnoobrotową.
2. Umyj warzywa i owoce.
3. Z jabłka wytnij gniazda nasienne. Odkrój skórkę z cytryny i wyjmij nasionka z owocu granatu.
4. Pokrój większe składniki tak, by zmieściły się do wlotu wyciskarki.
5. Uruchom urządzenie i naprzemiennie dodawaj kapustę oraz składniki bardziej miękkie.
6. Przygotowany sok przelej do dwóch kieliszków i podawaj natychmiast po przygotowaniu.

Ten sok to istna bomba antyoksydacyjna, a przy tym niesamowicie wygląda za sprawą czerwonofioletowego koloru. Jeśli nie masz owocu granatu, możesz użyć malin, porzeczek lub żurawiny. Upewnij się, czy twoje urządzenie radzi sobie z drobnymi, miękkimi owocami.

Smoothie jabłkowe z selerem i kiełkami brokułów

2 porcje

SKŁADNIKI

- 2 duże jabłka
- ½ pomarańczy
- gruba łodyga selera naciowego
- garść kiełków brokułów
- woda

PRZYGOTOWANIE

1. Warzywa i owoce umyj. Kiełki opłucz i odsącz.
2. Jabłka i pomarańczę obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Usuń pestki.
3. Seler pokrój w talarki.
4. Wszystkie składniki włóż do kielicha blendera wysokoobrotowego i zalej dużą szklanką wody.
5. Zmiksuj na gładki napój.

Wypij natychmiast po przygotowaniu.

Ten napój to źródło antyrakowego sulforafanu. Do smoothie można dodać także zieleninę – roszponkę, szpinak, natkę pietruszki lub bazylię, wówczas – oprócz dodatkowych wartości zdrowotnych – zyska także piękny kolor.Kasza gryczana z serem feta i sosem żurawinowym

2 porcje

SKŁADNIKI

- 100 g kaszy gryczanej
- 65–70 g sera typu feta (8–12% tłuszczu)
- 2 garście świeżej żurawiny
- 3–4 garście zieleniny (np. roszponka, rukola, porwana sałata karbowana)
- łyżka miodu
- tymianek lub mięta
- kardamon

PRZYGOTOWANIE

1. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu.
2. Umyj żurawinę. Opłucz i osusz zieleninę.
3. W rondlu lub na patelni rozgrzej kilka łyżek wody, wrzuć żurawinę i duś na małym ogniu, aż się rozpadnie i powstanie sos. Dopraw sos miodem i szczyptą tymianku oraz kardamonu.
4. Kaszę wsyp do miseczek.
5. Wkrusz na wierzch ser typu feta.
6. Polej sosem żurawinowym i posyp wybraną zieleniną.

Sałatka z pęczaku z indykiem i musztardą

1 porcja

SKŁADNIKI

- 40–50 g pęczaku jęczmiennego
- plaster (70–80 g) pieczonego lub gotowanego na parze fileta z indyka
- marchewka
- ½ małej żółtej papryki
- łyżka tartego sera o wyrazistym smaku (np. parmezanu lub grana padano)
- łyżka oliwy
- łyżeczka ziarnistej musztardy
- natka pietruszki
- pieprz, tymianek

PRZYGOTOWANIE

1. Pęczak ugotuj według instrukcji podanej na opakowaniu, następnie przelej zimną wodą i dobrze odsącz.
2. Marchewkę umyj, obierz i ugotuj na parze. Następnie pokrój w plasterki lub w piórka.
3. Paprykę pokrój w słupki, a indyka w małe kawałki.
4. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki w misce.
5. Dodaj oliwę, musztardę i dopraw do smaku.

By sałatka była ostrzejsza, możesz dodać do niej nieco cebuli.WYBRANA BIBLIOGRAFIA

Neu­bau­er K., Ży­wie­nie i cho­ro­by no­wo­two­ro­we, w: Die­te­ty­ka opar­ta na do­wo­dach pod red. E. Po­nie­wier­ki, Med­pharm Pol­ska, Wro­cław 2016.

Ku­lik-Kup­ka K. i wsp., Wi­ta­mi­ny w wal­ce z no­wo­two­ra­mi, w: „Me­dy­cy­na Ro­dzin­na” 2016; 1(19): 26–31.

Si­kor­ska-Zim­ny K., Wy­bra­ne glu­ko­zy­la­ny i ich po­chod­ne: źró­dła, wła­ści­wo­ści oraz dzia­ła­nie na or­ga­nizm czło­wie­ka, w: „Bro­ma­to­lo­gia i Che­mia Tok­sy­ko­lo­gicz­na” XLIX, 2016, 1: 96–105.

Ma­cie­jew­ska-Ce­bu­lak M., Wpływ nad­wa­gi i oty­ło­ści na po­wsta­wa­nie no­wo­two­rów, w: „Fo­rum Me­dy­cy­ny Ro­dzin­nej” 2017; 11(2): 73–79.

Ko­by­liń­ska A., Ja­nas K.M., Proz­dro­wot­na rola kwer­ce­ty­ny obec­nej w die­cie czło­wie­ka, w: „Po­stę­py Hi­gie­ny i Me­dy­cy­ny Do­świad­czal­nej” (on­li­ne), 2015; 69: 51–62.

Za­le­ga J., Szo­stak-Wę­gie­rek D., Ży­wie­nie w pro­fi­lak­ty­ce no­wo­two­rów. Część I. Po­li­fe­no­le ro­ślin­ne, ka­ro­te­no­idy, błon­nik po­kar­mo­wy, w: „Pro­ble­my Hi­gie­ny i Epi­de­mio­lo­gii” 2013, 94(1): 41–49.

Za­le­ga J., Szo­stak-Wę­gie­rek D., Ży­wie­nie w pro­fi­lak­ty­ce no­wo­two­rów. Część II: Skład­ni­ki mi­ne­ral­ne, wi­ta­mi­ny, wie­lo­nie­na­sy­co­ne kwa­sy tłusz­czo­we, pro­bio­ty­ki, pre­bio­ty­ki, w: „Pro­ble­my Hi­gie­ny i Epi­de­mio­lo­gii” 2013, 94(1): 50–58.

Za­le­ga J., Szo­stak-Wę­gie­rek D., Ży­wie­nie w pro­fi­lak­ty­ce no­wo­two­rów. Część III: Die­ty o wła­ści­wo­ściach prze­ciw­no­wo­two­ro­wych, w: „Pro­ble­my Hi­gie­ny i Epi­de­mio­lo­gii” 2013, 94(1): 59–70.

Ap­ple­ga­te C.C. i wsp., Soy Con­sump­tion and the Risk of Pro­sta­te Can­cer: An Upda­ted Sys­te­ma­tic Re­view and Meta-Ana­ly­sis, w: “Nu­trients” 2018, 10(1).

Lis I. i wsp., Za­sto­so­wa­nie czosn­ku w pre­wen­cji cho­rób no­wo­two­ro­wych, w: „Fo­rum Za­bu­rzeń Me­ta­bo­licz­nych” 2014, t. 5, nr 1: 43–49.

Koss-Mi­ko­łaj­czyk I. i wsp., Bio­ak­tyw­ne fi­to­związ­ki w che­mo­pre­wen­cji prze­wle­kłych cho­rób nie­za­kaź­nych – owo­ce i wa­rzy­wa czy su­ple­men­ty die­ty?, w: „ŻYW­NOŚĆ. Na­uka. Tech­no­lo­gia. Ja­kość”, 2019, 26, 1 (118): 5–14.

Ba­nach K. i wsp., Pol­ska „su­per­żyw­ność” w pre­wen­cji cho­rób no­wo­two­ro­wych, w: „Bro­ma­to­lo­gia i Che­mia Tok­sy­ko­lo­gicz­na” L, 2017, 2: 106–114.

Fung T.T. i wsp., The Me­di­ter­ra­ne­an and Die­ta­ry Ap­pro­aches to Stop Hy­per­ten­sion (DASH) diets and co­lo­rec­tal can­cer, w: „The Ame­ri­can Jo­ur­nal of Cli­ni­cal Nu­tri­tion”, Vol. 92, Is­sue 6, Dec. 2010: 1429–1435.

Zdro­je­wicz Z. i wsp., Jar­muż – sta­re, a za­po­mnia­ne wa­rzy­wo, w: „Me­dy­cy­na Ro­dzin­na” 2016; 1(19): 21–25.

Si­kor­ska-Zim­ny K., Wy­bra­ne glu­ko­zy­la­ny i ich po­chod­ne: źró­dła, wła­ści­wo­ści oraz dzia­ła­nie na or­ga­nizm czło­wie­ka, w: „Bro­ma­to­lo­gia i Che­mia Tok­sy­ko­lo­gicz­na” XLIX, 2016, 1: 96–105.

Cie­cier­ska A. i wsp., Nu­tra­ceu­ti­cal func­tions of beta-glu­cans, w: „Rocz­ni­ki PZH” 2019;70(4).

Żbi­kow­ska A. i wsp., Akry­lo­amid w żyw­no­ści cha­rak­te­ry­sty­ka i spo­so­by ogra­ni­cze­nia, w: „Prze­mysł Spo­żyw­czy” 2018, t. 72, nr 2: 30–35.

Ku­biak M.S., Wie­lo­pier­ście­nio­we wę­glo­wo­do­ry aro­ma­tycz­ne (WWA) – ich wy­stę­po­wa­nie w śro­do­wi­sku i w żyw­no­ści, w: „Pro­ble­my Hi­gie­ny i Epi­de­mio­lo­gii” 2013, 94(1).

Maj­cher­czyk J., Su­rów­ka K., He­te­ro­cy­klicz­ne ami­ny aro­ma­tycz­ne jako za­gro­że­nie che­micz­ne w pro­duk­tach mię­snych pod­da­wa­nych ob­rób­ce ter­micz­nej, w: „ŻYW­NOŚĆ. Na­uka. Tech­no­lo­gia. Ja­kość, 2015, 1 (98): 16–34.

Ca­ły­niuk B. i wsp., Ma­lon­dial­de­hy­de (MDA) – pro­duct of li­pid pe­ro­xi­da­tion as mar­ker of ho­me­osta­sis di­sor­ders and aging, w: „An­na­les Aca­de­miae Me­di­cae Si­le­sien­sis”, 2016; 70: 224–228.

Ra­czuk J. i wsp., Ni­tra­tes and ni­tri­tes in se­lec­ted ve­ge­ta­bles pur­cha­sed at su­per­mar­kets in Sie­dl­ce, Po­land, w: „Rocz­ni­ki PZH” 2014; 65(1).

Waw­rzy­niak A i wsp., Głów­ne źró­dła po­bra­nia azo­ta­nów(III) i azo­ta­nów(V) z ca­ło­dzien­ną ra­cją po­kar­mo­wą u mło­dych ko­biet, w: „Pro­ble­my Hi­gie­ny i Epi­de­mio­lo­gii”, 2011, t. 92 (3).

Ma­jew­ska E. i wsp., Kan­ce­ro­ge­ny che­micz­ne w żyw­no­ści, cz. I, w: „Po­stę­py Tech­ni­ki Prze­twór­stwa Spo­żyw­cze­go” 2011 (1), s. 71–75.

Le­wan­dow­ska A., Die­ta anti-aging, Wy­daw­nic­two RM, War­sza­wa 2019.

Mi­cho­ta-Ka­tul­ska E. i wsp., Pe­sty­cy­dy jako za­gro­że­nie wy­stę­pu­ją­ce w żyw­no­ści, w: „Za­gad­nie­nia Do­radz­twa Rol­ni­cze­go” 2015 (1), s. 40–50.

Ko­wal­ska A. i wsp., Afla­tok­sy­ny – cha­rak­te­ry­sty­ka i wpływ na zdro­wie czło­wie­ka, w: „Po­stę­py Hi­gie­ny i Me­dy­cy­ny Do­świad­czal­nej” (on­li­ne), 2017; 71: 315–327.

Paw­lic­ka, M. i wsp., For­mal­de­hyd i inne sub­stan­cje po­ten­cjal­nie ra­ko­twór­cze. Opa­ko­wa­nia żyw­no­ści, w: „Prze­mysł Spo­żyw­czy” 2015, t. 69, nr 1: 30–31.

Ro­ga­la D i wsp., Bis­fe­nol A – nie­bez­piecz­ny zwią­zek ukry­ty w two­rzy­wach sztucz­nych, w: „Pro­ble­my Hi­gie­ny i Epi­de­mio­lo­gii” 2016, 97(3): 213–219.

Mal­czyk E, Maj­krzak Ż., Ży­wie­nio­we czyn­ni­ki ry­zy­ka roz­wo­ju raka pier­si, w: „Pro­ble­my Hi­gie­ny i Epi­de­mio­lo­gii” 2015, 96(1): 67–76.

Swo­ra-Cwy­nar E i wsp., Wpływ wy­bra­nych skład­ni­ków żyw­no­ści na pro­fi­lak­ty­kę cho­rób no­wo­two­ro­wych, w: „Ko­smos. Pro­ble­my nauk bio­lo­gicz­nych”, t. 67, 2018, nr 2 (319): 391–396.

Bien­kie­wicz M i wsp., Błon­nik po­kar­mo­wy i jego zna­cze­nie w pro­fi­lak­ty­ce zdro­wot­nej, w: „Pro­ble­my Hi­gie­ny i Epi­de­mio­lo­gii” 2015, 96(1): 57–63.

Pu­za­now­ska-Ta­ra­sie­wicz H. i wsp., An­ty­ok­sy­dan­ty a re­ak­tyw­ne for­my tle­nu, w: „Bro­ma­to­lo­gia i Che­mia Tok­sy­ko­lo­gicz­na” XLIII, 2010, 1: 9–14.

Pu­kszta T., Plat­ta A., Tru­skaw­ki jako źró­dło skład­ni­ków bio­ak­tyw­nych wspo­ma­ga­ją­cych pro­fi­lak­ty­kę cho­rób no­wo­two­ro­wych, w: „Bro­ma­to­lo­gia i Che­mia Tok­sy­ko­lo­gicz­na” L, 2017, 3: 234–240.

Tom­czyk J., Olej­nik A., Sul­fo­ra­fan – po­ten­cjal­ny czyn­nik w pre­wen­cji i te­ra­pii cho­rób no­wo­two­ro­wych, w: „ Po­stę­py Hi­gie­ny i Me­dy­cy­ny Do­świad­czal­nej” (on­li­ne), 2010; 64: 590–603.

Szwej­da-Grzy­bow­ska J., An­ty­kan­ce­ro­gen­ne skład­ni­ki wa­rzyw ka­pust­nych i ich zna­cze­nie w pro­fi­lak­ty­ce cho­rób no­wo­two­ro­wych, w: „Bro­ma­to­lo­gia i Che­mia Tok­sy­ko­lo­gicz­na” XLIV, 2011, 4: 1039–1046.

Wło­da­rek D. i wsp., Die­to­te­ra­pia, PZWL, War­sza­wa 2014.

Ja­rosz M. (red.), Nor­my ży­wie­nia dla po­pu­la­cji Pol­ski, In­sty­tut Żyw­no­ści i Ży­wie­nia, War­sza­wa 2017.

Wie­czo­rek J., Wie­czo­rek Z., Związ­ki fe­no­lo­we ogó­łem w po­pu­lar­nych wa­rzy­wach li­ścio­wych i ka­pust­nych oraz wy­bra­nych ro­śli­nach dzi­ko ro­sną­cych, w: „Bro­ma­to­lo­gia i Che­mia Tok­sy­ko­lo­gicz­na” XLIX, 2016, 3: 427–431.
mniej..

BESTSELLERY

Kategorie: