Dieta bezglutenowa - co wybrać? - ebook
Dieta bezglutenowa - co wybrać? - ebook
Drugie wydanie książki „Dieta bezglutenowa: co wybrać?” zostało napisane przez specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”. Dostarcza wszechstronnej, aktualnej, ugruntowanej naukowo, ale podanej przystępnie wiedzy o diecie bezglutenowej. Przybliża Czytelnikowi:
- właściwości glutenu
- zasady układania diety bezglutenowej w świetle zaleceń żywieniowych
- wartość odżywczą produktów bezglutenowych
- wymagania dotyczące znakowania gotowych produktów bezglutenowych
- praktyczne zasady przygotowywania potraw bezglutenowych
- aktualne zalecenia do stosowania diety bezglutenowej
Publikację wyróżnia obszerna część tabelaryczna z danymi o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych w produktach naturalnie niezawierających glutenu oraz w produktach bezglutenowych wytworzonych przemysłowo.
Książka powstała z myślą o chorych na celiakię i inne choroby glutenozależne, dietetykach, a także osobach gotujących (zawodowo lub w domu).
Spis treści
Przedmowa
1. Kiedy i komu potrzebna jest dieta bezglutenowa? Choroby zależne od glutenu – Anna Rybak, Jerzy Socha
1.1. Celiakia
1.2. Alergia na pszenicę
1.3. Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten (NCNG)
Piśmiennictwo
2. Chemiczne właściwości glutenu – Wojciech Kłys
2.1. Gliadyna i jej toksyczność
2.2. Dyskusyjne prolaminy owsa
2.3. Oznaczanie gliadyny
2.4. Podsumowanie
Piśmiennictwo
3. Zasady układania diety bezglutenowej i jej akceptacja – Anna Stolarczyk
3.1. Podstawowe zasady diety bezglutenowej
3.2. Zasady planowania jadłospisu dla osób na diecie bezglutenowej
3.3. Racjonalne żywienie w celiakii, czyli bezglutenowa piramida żywienia
3.4. Gotowe produkty bezglutenowe w diecie
3.5. Akceptacja diety i jej przestrzeganie
3.6. Ocena sposobu żywienia osób z celiakią
3.7. Rola organizacji zrzeszających pacjentów
3.8. Dieta z ograniczeniem FODMAP w leczeniu osób z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten
3.9. Podsumowanie
Piśmiennictwo
4. Dieta bezglutenowa w świetle zaleceń żywieniowych – Anna Wojtasik, Anna Stolarczyk
4.1. Składniki o szczególnym znaczeniu dla chorych na celiakię
4.2. Inne składniki, na które należy zwracać uwagę, realizując dietę bezglutenową
Piśmiennictwo
5. Rośliny naturalnie bezglutenowe – wartość odżywcza i zastosowanie – Anna Wojtasik, Beata Przygoda, Hanna Kunachowicz
5.1. Charakterystyka roślin naturalnie bezglutenowych
5.2. Wartość odżywcza wybranych roślin bezglutenowych
5.3. Pieczywo bezglutenowe
Piśmiennictwo
6. Wymagania dla produktów bezglutenowych. Informacja dla konsumenta – Hanna Kunachowicz, Anna Wojtasik
6.1. Rys historyczny
6.2. Aktualne wymagania dla produktów bezglutenowych – przepisy prawne
6.3. Na co należy zwracać uwagę przy zakupie produktów bezglutenowych? Jak praktycznie wykorzystać informacje podawane na etykietach?
Piśmiennictwo
7. Zmiany zachodzące w żywności podczas jej wytwarzania i przechowywania – Beata Przygoda, Irena Nadolna
7.1. Jak procesy przetwarzania żywności wpływają na zawartość poszczególnych składników odżywczych?
7.2. Jak przechowywać i przygotowywać żywność, aby ograniczyć straty składników odżywczych i zapobiegać jej zepsuciu?
7.3. Jak poradzić sobie w kuchni? Praktyczne wskazówki
Piśmiennictwo
8. Praktyczne wskazówki i porady – Anna Stolarczyk
8.1. Kuchnia bezglutenowa w domu
8.2. Posiłki bezglutenowe poza domem
8.3. Dieta bezglutenowa w podróży
8.4. Zakupy żywności
8.5. Odpowiedzi na najczęstsze pytania
9. Charakterystyka wartości odżywczej produktów bezglutenowych – Beata Przygoda, Krystyna Iwanow, Irena Nadolna, Hanna Kunachowicz, Anna Wojtasik
9.1. Produkty naturalnie bezglutenowe
9.2. Produkty bezglutenowe wytwarzane przemysłowo
9.3. Omówienie sposobu przygotowania danych do tabel .
9.4. Tabele składu i wartości odżywczej produktów naturalnie bezglutenowych
9.5. Tabele składu i wartości odżywczej produktów bezglutenowych wytworzonych przemysłowo
Piśmiennictwo
10. Wykaz przybliżonych miar i wag wybranych produktów – Krystyna Iwanow
Skorowidz
Kategoria: | Inne |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-200-4991-6 |
Rozmiar pliku: | 5,6 MB |