- W empik go
Dieta dla urody - ebook
Dieta dla urody - ebook
Marzysz o lśniących, gęstych włosach? Twoje paznokcie są kruche i łamliwe? A może masz kłopoty z cerą i zrobisz wszystko, by wreszcie zaczęła być gładka i naturalnie piękna?
Nie musisz wydawać majątku na kosmetyki ani „cudownie” działające reklamowane witaminy. W pierwszej kolejności zadbaj o swoją urodę… od wewnątrz, stosując odpowiednią dietę! Niektóre produkty spożywcze mogą poprawić koloryt i nawilżenie skóry, zahamować wypadanie włosów i spowolnić powstawanie oznak starzenia się. Są też takie, które wspomagają leczenie trądziku i łupieżu.
Dzięki tej książce dowiesz się, co warto jeść, gdy ma się cerę tłustą, suchą i naczynkową, po które produkty sięgać, by wzmocnić włosy i paznokcie; i jak się odżywiać, by przedłużyć młodość i zapewnić sobie witalny wygląd.
Oto przepisy na łatwe w przygotowaniu i pyszne dania, które powinny stale gościć w twoim menu. Możesz mieć pewność, że gdy zaczniesz jeść zdrowo, skorzysta na tym nie tylko twój wygląd, ale też samopoczucie i zdrowie.
Spis treści
Spis treści
Rozdział 1. Skóra jako ważny narząd
Rozdział 2. Jak dieta wpływa na kondycję skóry?
• Podstawy, bez których nie ruszysz dalej
Rozdział 3. Zasady zdrowego odżywiania
• Czego potrzebuje twój organizm?
• O czym jeszcze warto pamiętać, komponując swój jadłospis?
Rozdział 4. Co jeść, żeby zadbać o skórę?
• Najważniejsze składniki pokarmowe
• Jak powstają niedobory składników odżywczych?
• Czy osoba otyła może być niedożywiona?
• Grillowany indyk z salsą truskawkową
• Krem z batata, pietruszki i gruszki
• Kasza jaglana z owocami egzotycznymi
• Sok antyoksydacyjny z kapustą
• Kurczak zapiekany z warzywami
• Zielona pasta do chleba, makaronu, warzyw
Rozdział 5. Skóra z problemami
Przepisy. Skóra sucha i rogowaciejąca
• Krem czekoladowy z orzechami
• Kokosowa marchewka z groszkiem
• Miętowy twarożek z warzywami
• Sałatka zimowa z mango i awokado
• Koktajl odżywczy z surowym kakao
• Pieczone warzywa z aromatycznym sosem
Przepisy. Skóra przetłuszczająca się
• Sałatka z ziemniakami i soczewicą
• Nocna owsianka z owocami lata
• Surówka z kalarepki z kurkumą
• Kanapki z humusem i krewetkami
• Sałatka wiosenna z rzodkiewką, szparagami i awokado
• Sałatka makaronowa z fasolą i suszonymi pomidorami
• Kolorowe szaszłyki z rozmarynem
• Łatwa zupa rybna z pomidorami i brązowym ryżem
• Makaron z cieciorki z pesto pietruszkowym
• Sałatka z pieczonymi warzywami
• Sałatka z indykiem, brzoskwiniami i cykorią
• Pieczone ziemniaki z dipem twarożkowym
• Sałatka z pomarańczą, koprem włoskim i mozzarellą
• Kasza jaglana z cieciorką i kuminem
• „Kanapki” z sałaty rzymskiej
• Sałatka z wątróbką i malinami
Rozdział 6. Skóra starzejąca się
• Czy można powstrzymać zmarszczki?
• Dieta spowalniająca starzenie
Przepisy. Skóra starzejąca się
• Wege bowl ze strączkami i ziemniakiem
• Koktajl ze zdrowymi tłuszczami
• Makaron z łososiem i natką pietruszki
• Sałatka karotenowa z dynią i szpinakiem
• Surówka brukselkowa z sosem z awokado
• Żółty koktajl z fitoestrogenami
• Sałatka śledziowa z fasolą i buraczkiem
• Składniki odżywcze dla włosów
• A co z suplementami na włosy i paznokcie?
• Kanapki z jajkiem i pastą słonecznikową
• Sałatka z buraczkami, pomarańczą i kaszą gryczaną
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-7773-379-0 |
Rozmiar pliku: | 12 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Dbałość o urodę zwykle traktuje się mniej poważnie niż dbanie o zdrowie. Tymczasem nasz wygląd w dużym stopniu rzutuje na nasze samopoczucie. Warto też pamiętać o tym, że kondycja skóry, włosów i paznokci świadczy przecież o zdrowiu oraz stanie odżywienia organizmu. Jeśli skóra jest szara i przesuszona, włosy łamliwe i wypadające, a paznokcie kruche – można wysnuć wniosek, że to nie tylko lekki defekt kosmetyczny, ale że coś niedobrego dzieje się z naszym ciałem i lada chwila możemy spodziewać się objawów innego rodzaju.
Pod pojęciem „urody” rozumiemy głównie stan skóry i jej przydatków (czyli włosów i paznokci), ale także sylwetkę i młody wygląd. W książce skupiłam się na wpływie żywienia na wszystkie powyższe aspekty. Dowiesz się z niej, jak odżywianie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci, oraz co jeść, jeśli nie wyglądają one zbyt dobrze. Poznasz też możliwe przyczyny swoich problemów skórnych i zasady żywienia, które pomogą ci zwalczyć trądzik.
W dalszej części książki znajdziesz informacje o tym, co jeść (a czego nie), żeby dłużej zachować młody wygląd. Na koniec podam też kilka faktów dotyczących cellulitu i obrzęków, które są zmorą wielu kobiet.
Mam nadzieję, że ta książka oraz zamieszczone w niej przepisy pomogą ci zadbać nie tylko o skórę i włosy, ale o dobre funkcjonowanie całego organizmu.Rozdział 1
SKÓRA JAKO WAŻNY NARZĄD
Wiele osób dziwi informacja, że skóra jest narządem. A jest, i to bardzo ważnym! Skóra to największy element powłoki wspólnej, która stanowi barierę oddzielającą organizm od świata zewnętrznego. To tak, jak byśmy owinęli się szczelnie folią spożywczą – tylko naturalną, inteligentną i posiadającą mnogość funkcji.
Po co nam skóra?
Skóra chroni
Skóra chroni narządy, tkanki i krew przed kontaktem z bakteriami oraz szkodliwymi czynnikami. Nie przepuszcza też większości cieczy i gazów, które mogą być niezdrowe lub naruszają równowagę tkanek znajdujących się pod nią.
Zdrowa skóra jest odporna na ucisk, uderzenia, a także rozciąganie (oczywiście do pewnego stopnia), dzięki czemu chroni przed utratą krwi przy lekkich urazach lub przenikaniem szkodliwych drobnoustrojów.
Skóra (wraz z podskórną tkanką tłuszczową) chroni przed nadmierną utratą ciepła. Delikatniejsze części ciała lub takie, które mają mniej podskórnej tkanki tłuszczowej, są dodatkowo owłosione, co ma hamować utratę ciepła. Dziś panuje moda na depilację, ale nasi przodkowie dzięki owłosieniu mogli łatwiej przetrwać chłodne miesiące.
Skóra chroni nas przed promieniowaniem słonecznym. Oczywiście tylko do pewnego stopnia, więc my też musimy chronić ją przed jego negatywnym wpływem.
Skóra reguluje
Skóra jest miejscem bardzo mocno unaczynionym, co również ma wielkie znaczenie w regulacji temperatury ciała. Gdy jest chłodno, naczynia krwionośne się kurczą. Dzięki temu mniej krwi przepływa pod ochłodzoną powierzchnią skóry i mniej się jej wychłodzi. Oprócz tego chłód wywołuje skurcz mięśni podskórnych prowadzący do tego, że drobne włoski na powierzchni skóry stroszą się – powstaje wówczas tak zwana gęsia skórka. Ten nieprzyjemny objaw to nic innego jak zamykanie powietrza w pobliżu skóry, które ma na celu wytworzenie dodatkowej warstwy izolacyjnej. Ten mechanizm doskonale działa u zwierząt, które mają gęstą sierść. U ludzi est to już tylko „pamiątka” po naszych obficiej owłosionych praprzodkach.
W skórze są również umieszczone gruczoły potowe – kolejny ważny element systemu termoregulacji, a także gospodarki elektrolitowej i odtruwania organizmu.
Skóra czuje
W skórze są obecne rozmaite receptory (np. dotyku, bólu, temperatury). Dzięki nim możemy rozpoznawać zmysłem dotyku różne przedmioty oraz unikać niebezpieczeństw, np. gorącego żelazka czy kolców na krzaku róży. To właśnie tym receptorom zawdzięczamy przyjemność płynącą z dotyku.
Skóra a witamina D
W skórze produkowana jest witamina D – substancja niezwykle ważna dla prawidłowego funkcjonowania naszego ciała.
Skóra a odporność
Skóra (oraz jej flora bakteryjna) ma też duże znaczenie dla naszej odporności.
Przydatki skóry
Przydatki skóry to włosy i paznokcie. Powstają one z tkanek, które tworzą skórę. Obecnie uważa się je za ozdobę (wyjątkiem jest niechciane owłosienie ciała). Jednak mało kto wie, że odgrywają one ważne role.
Włosy pełnią funkcję ochronną, np. rzęsy chronią nasze oczy, a owłosienie łonowe – delikatne okolice krocza. Oprócz tego biorą udział w utrzymaniu temperatury. To nie przypadek, że rosną obficie na głowie, która ma znikomą warstwę podskórnej tkanki tłuszczowej i jest bardziej narażona na wychłodzenie.
A jaką rolę odgrywają paznokcie? Przede wszystkim uwrażliwiają opuszki palców na dotyk (zwiększając opór, który odczuwa palec, kiedy np. stukamy w klawisze). Poza tym usztywniają opuszki palców, umożliwiając wykonanie czynności, które bez paznokci byłyby niemożliwe.Grillowany indyk z salsą truskawkową
2 porcje
Składniki
250–300 g piersi indyka
pomidor malinowy
szklanka truskawek
½ małej czerwonej cebuli
łyżka soku z limonki lub cytryny
szczypta chili
2 łyżki oliwy
sól i pieprz świeżo zmielony
Przygotowanie
1. Pół łyżki oliwy wymieszaj z sokiem z limonki, odrobiną soli i pieprzu.
2. Umyj mięso, podziel na dwie części i nasmaruj marynatą. Odstaw na 30–40 minut do lodówki.
3. Sparz pomidor i obierz go ze skórki. Truskawki oczyść z szypułek.
4. Ostrym nożem drobno posiekaj pomidor, cebulę oraz truskawki.
5. Dodaj łyżkę oliwy, odrobinę pieprzu i chili. Wymieszaj i odstaw do lodówki.
6. Patelnię do grillowania natłuść ½ łyżki oliwy.
7. Ugrilluj mięso z obu stron (uważaj, by go nie przypalić).
8. Podawaj mięso z zimną salsą oraz np. kaszą, pełnoziarnistym wrapem lub ryżem.
To łatwe i szybkie danie idealnie sprawdzi się latem.Krem z batata, pietruszki i gruszki
2–3 porcje
Składniki
250 g korzeni pietruszki
½ batata
½ sporej dojrzałej gruszki
1½ szklanki wywaru warzywnego lub wody
½ szklanki mleka (lub napoju sojowego, kokosowego lub migdałowego)
½ łyżeczki suszonego tymianku
2 łyżki oliwy
duży ząbek czosnku
rukola do dekoracji
sól i pieprz
Przygotowanie
1. Batat i pietruszkę obierz i pokrój w kostkę.
2. W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę i podsmażaj warzywa przez 1–2 minuty.
3. Obierz i pokrój gruszkę.
4. Dodaj ją do warzyw wraz z obranym i pokrojonym ząbkiem czosnku.
5. Przemieszaj kilka razy, zdejmij z ognia i ostrożnie zalej wywarem.
6. Gotuj, aż warzywa będą miękkie.
7. Zestaw z ognia, delikatnie rozmieszaj z mlekiem i zmiksuj blenderem na gładki krem.
8. Dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
9. Podawaj posypany rukolą (lub inną zieleniną).
Ta słodkawa zupa o nieoczywistym smaku jest idealna na zimę. Batat możesz zastąpić kawałkiem słodkawej odmiany dyni. Dla koloru (i zdrowia) możesz do niej dodać nieco kurkumy.
Śledzie po grecku
2 porcje
Składniki
2 płaty solonego śledzia z beczki
½ szklanki domowego przecieru z pomidorów (ewentualnie przecieru z kartonika)
duża marchewka
2 cebule
2 listki laurowe
2 kulki ziela angielskiego
łyżeczka miodu
gałka muszkatołowa
łyżka oleju rzepakowego
natka pietruszki
sól i pieprz
Przygotowanie
1. Śledzie mocz w zimnej wodzie przez kilka godzin (co jakiś czas zmieniaj wodę).
2. Marchewkę zetrzyj na drobnej tarce.
3. Cebulę posiekaj i podsmaż na łyżce oliwy. Dodaj marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie i duś na małym ogniu przez 2 minuty.
4. Dodaj przecier pomidorowy, podgrzewaj przez kolejne 2 minuty.
5. Dopraw do smaku, następnie odstaw do przestudzenia. Masa powinna być ciepła, ale nie gorąca.
6. Do masy wmieszaj miód, następnie przelej wszystko do półmiska.
7. Śledzie pokrój w paski i ułóż na półmisku. Lekko zamieszaj, by je przykryć.
8. Odstaw na co najmniej 60−90 minut.
9. Przed podaniem posyp dowolną ilością posiekanej pietruszki.
Potrawę najlepiej przyrządzić dzień wcześniej − gdy postoi w lodówce, jest smaczniejsza.
Sałatka z ziemniakami i soczewicą
2 porcje
Składniki
2 ugotowane ziemniaki (np. z obiadu)
garść ugotowanej czerwonej soczewicy
2 małe ogórki kiszone
2 ugotowane jajka
mała czerwona cebula
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki musztardy ziarnistej
łyżka soku z cytryny
ulubione zioła (np. oregano, lubczyk, rozmaryn, tymianek)
szczypta pieprzu
Przygotowanie
1. Ziemniaki, jajka oraz ogórki pokrój w kostkę.
2. Cebulę pokrój w krążki lub piórka.
3. Wymieszaj wszystkie składniki w salaterce.
4. Dopraw ziołami do smaku.Nocna owsianka z owocami lata
1 porcja
Składniki
5 łyżek płatków owsianych górskich
łyżka zarodków pszennych
½ łyżeczki płynnego miodu
200 g jogurtu naturalnego
200 g drobnych letnich owoców (np. truskawek, borówek, malin)
Przygotowanie
1. Wieczorem wlej jogurt do pucharka i dokładnie wymieszaj z płatkami owsianymi.
2. Przykryj pucharek spodeczkiem i wstaw na noc do lodówki.
3. Rano wmieszaj płynny miód oraz zarodki pszenne i odstaw na chwilę.
4. W tym czasie umyj i oczyść owoce, pokrój na małe kawałki i wszystko wymieszaj.
Sałatka z pieczonymi warzywami
2 porcje
Składniki
2 spore marchewki
6 zielonych szparagów
czerwona cebula
2 łyżki oleju lnianego
olej rzepakowy
łyżka orzechów włoskich
szczypta soli
Przygotowanie
1. Naczynie żaroodporne do zapiekania nasmaruj odrobiną oleju rzepakowego.
2. Cebulę i marchewki obierz, ze szparagów odłam dolną, stwardniałą część łodygi.
3. Marchewki pokrój w cienkie słupki, a cebulę w ósemki.
4. Ułóż marchewki w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
5. Piecz 5–6 minut, a następnie dołóż szparagi oraz cebulę. Piecz kolejne 16–17 minut.
6. Gdy warzywa się pieką, drobno posiekaj orzechy włoskie i wymieszaj z olejem lnianym oraz odrobiną soli.
7. Upieczone warzywa przełóż do salaterki, studź kilka minut, następnie skrop sosem i od razu podawaj.Owsianka z musem wiśniowym
1 porcja
Składniki
150 ml napoju owsianego
4 łyżki płatków owsianych
łyżka ziaren lnu lub chia
łyżka pokruszonych migdałów
½ jabłka
duża garść drylowanych wiśni (mogą być mrożone)
Przygotowanie
1. Napój owsiany podgrzej w rondelku.
2. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce.
3. Dodaj płatki owsiane, zestaw rondelek z ognia i odstaw na 2 minuty.
4. Dodaj ziarna oraz orzechy, wymieszaj i odstaw na kolejne 2–3 minuty. Następnie wymieszaj z jabłkiem.
5. Wiśnie zmiksuj blenderem na gładką masę.
6. Przełóż owsiankę do miseczki i polej wiśniami.
Danie możesz dosłodzić odrobiną stewii, jednak unikaj tej na bazie maltodekstryn (maltodekstryny to też rodzaj cukru).
Bowl po polsku
1 porcja
Składniki
3 łyżki chudego twarożku
łyżeczka ziarnistej musztardy
łyżka soku z cytryny
kwaskowe jabłko
kiszony ogórek
3–4 liście czerwonej kapusty
5–6 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej
kilka orzechów włoskich
szczypta soli
opcjonalnie rozmaryn lub tymianek
Przygotowanie
1. Twarożek wymieszaj z sokiem z cytryny, musztardą i dopraw do smaku.
2. Przełóż go do małej kokilki do sosów.
3. Jabłko pokrój w grube plastry, a ogórek w słupki.
4. Liście kapusty pokrój w paski.
5. Poukładaj warzywa w misce, dodaj kaszę i orzechy, a pośrodku ustaw kokilkę z sosem.
Z podanych składników możesz też przyrządzić tradycyjną mieszaną sałatkę.Pieczone ziemniaki z dipem twarożkowym
2 porcje
Składniki
4 średnie lub duże ziemniaki
100 g chudego twarożku kanapkowego (do 5% tłuszczu)
łyżka jogurtu
łyżka oleju lnianego lub rzepakowego
mały ząbek czosnku
2–3 gałązki szczypiorku
gałązka koperku
kumin
szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie
1. Ziemniaki dokładnie umyj, ponacinaj i upiecz w łupinach.
2. Twaróg rozrób widelcem z jogurtem, solą i olejem.
3. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do masy.
4. Szczypiorek umyj i drobno posiekaj.
5. Ziemniaki przekrój na pół i ułóż na talerzu łupiną do dołu.
6. Obłóż je gzikiem (czyli masą twarogową), posyp szczypiorkiem, pieprzem i odrobiną kuminu.
Wege bowl ze strączkami i ziemniakiem
1 porcja
Składniki
1 ziemniak ugotowany lub upieczony w łupinie
4 rzodkiewki
2 małe ogórki małosolne
¼ czerwonej papryki
½ opakowania kiełków strączkowych na patelnię (kiełki stir fry)
2 łyżki oliwy + oliwa do smażenia
2 łyżki posiekanego koperku albo lubczyku
łyżeczka sosu sojowego
duża szczypta mielonej ostrej papryki i kurkumy
pieprz i odrobina soli
Przygotowanie
1. Nasmaruj małą patelnię niewielką ilością oliwy i dobrze rozgrzej.
3. Podsmażaj kiełki przez 4–5 minut, mieszając. Na koniec dopraw pieprzem i solą.
4. Dwie łyżki oliwy wymieszaj z posiekanymi ziołami, mieloną papryką, kurkumą i sosem sojowym.
5. Ziemniak obierz ze skórki i pokrój w słupki.
6. Paprykę i ogórek także pokrój w słupki, a rzodkiewki w cienkie plasterki.
7. Warzywa poukładaj w misce, a w środek wstaw małą miseczkę z sosem do maczania lub skropienia.Koktajl ze zdrowymi tłuszczami
1 porcja
Składniki
dojrzały banan
łyżka kruszonego surowego kakao
3 łyżki orzechów włoskich
łyżka zarodków pszennych
4 łyżki jogurtu naturalnego
¼ łyżeczki kurkumy (lub łyżeczka w przypadku startej świeżej kurkumy)
¾ szklanki wody
Przygotowanie
1. Banan obierz i podziel palcami na mniejsze części.
2. Wrzuć do kielicha blendera wysokoobrotowego.
3. Dodaj wodę, jogurt i suche składniki.
4. Zmiksuj na gładki koktajl.
Koktajl dostarcza wartościowych tłuszczów, a także białka, magnezu, witaminy E i silnych przeciwutleniaczy. Jeśli nie masz surowego kakao, możesz wykorzystać zwykłe.
Kanapki z jajkiem i pastą słonecznikową
1 porcja
Składniki
2 kromki chleba razowego
2 suszone pomidory (suche)
2 łyżki pestek słonecznika
duże jajko
rukola lub inna zielenina do posypania
Przygotowanie
1. Suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki i blenderem zmiksuj ze słonecznikiem (w razie potrzeby dodaj niewielką ilość wody).
2. Jajko ugotuj na twardo, następnie schłodź w zimnej wodzie, obierz i pokrój w plasterki.
3. Pastę słonecznikowo-pomidorową rozsmaruj na chlebie i obłóż kawałkami jajka.
4. Kanapki podawaj posypane rukolą.
Do śniadania dołóż dodatkowe warzywa, np. słupki papryki.Sałatka z buraczkami, pomarańczą, i kaszą gryczaną i kaszą gryczaną
1 porcja
Składniki
40–50 g kaszy gryczanej
mała pomarańcza
burak ugotowany lub upieczony w łupinie
4 łyżki ciecierzycy ze słoika
2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich
kilka kropel oliwy
pieprz
⅕ łyżeczki mielonego kuminu
opcjonalnie szczypta mielonych goździków
Przygotowanie
1. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu.
2. Burak oraz pomarańczę obierz i pokrój w kostkę.
3. Wsyp do salaterki, dodaj ciecierzycę, oliwę i przyprawy.
4. Kaszę po ugotowaniu przelej zimną wodą i starannie odcedź.
5. Dodaj do pozostałych składników i dobrze wymieszaj.
6. Posyp orzechami.
WYBRANA BIBLIOGRAFIA
Dawidziak J., Balcerkiewicz M., Dieta jako uzupełnienie leczenia trądziku pospolitego (Acne vulgaris). Część I. Witaminy i minerały, Część II. Kwasy tłuszczowe, indeks glikemiczny, przetwory mleczne, „Farmacja Współczesna” 2016, nr 9.
Piejko L., Mleko, białka mleka a trądzik, „Polish Journal of Cosmetology” 2018, 21(1), s. 45–48.
DiBaise M., Tarleton S.M., Hair, Nails, and Skin: Differentiating Cutaneous Manifestations of Micronutrient Deficiency, Nutrition in clinical Practice, Vol. 34, Issue 4: „Micronutrients”, August 2019, pp. 490–503.
Cashman M.W., Sloan S.B., Nutrition and nail disease, Clinics in Dermatology, Vol. 28, Issue 4, July–August 2010, pp. 420–425.
Szklarczyk M. i in., Choroby oraz pielęgnacja skóry głowy i włosów, Stan skóry wykładnikiem stanu zdrowia, (red.) Godzialska A., Jaśkiewicz J., Oficyna Wydawnicza AFM, Kraków 2012, s. 65–73.
Sybilski A.J., Skóra – najważniejszy narząd naszego ciała. Dbajmy o nią!, „Pediatria i Medycyna Rodzinna” 2012, t. 8, nr 4, s. 375–379.
Fernández-García E., Skin protection against UV light by dietary antioxidants, „Food Function”, 2014, 5(9), 1994–2003.
Piotrowska A. i in., Vitamin D in the skin physiology and pathology, „Acta Biochimica Polonica” 2016, Vol. 63, No. 1.
Pullar J.M. i in., The Roles of Vitamin C in Skin Health, „Nutrients” 2017, 9(8), p. 866.
Kyungho Park, Role of Micronutrients in Skin Health and Function, „Biomol Ther (Seoul)” May 2015, 23(3), pp. 207–217.
Jankowiak W. i in., Kosmetologia wobec problemów cery tłustej i trądzikowej, „Kosmetologia Estetyczna” 5/2016, Vol. 5, s. 501–504.
Osowski S., Znaczenie diety w terapii trądziku pospolitego, „Kosmetologia Estetyczna” 6/2019, Vol. 8, s. 755–760.
Jagła D. i in., Skóra kobiet w okresie menopauzy, „Farmacja Współczesna” 2012, nr 5, 83–87.
Brończyk-Puzoń A. i in., Rola wybranych składników odżywczych diety u kobiet w okresie naturalnej menopauzy – przegląd piśmiennictwa, „Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu” 2016, t. 22, nr 2, s. 83–88.
Weiss E., Katta R., Diet and rosacea: the role of dietary change in the management of rosacea, „Dermatology Practical & Conceptual”, October 2017, 7(4), pp. 31–37.
Surgiel-Gemza A., Gemza K., Trądzik różowaty – metody terapii oraz ocena skuteczności zastosowania kwasu azelainowego i laktobionowego, „Kosmetologia Estetyczna” 5/2018, Vol. 7, s. 543–550.
Koczur P., Kowalska K., Pielęgnacja cery naczynkowej, Stan skóry wykładnikiem stanu zdrowia, (red.) Goździalska A., Jaśkiewicz J., Oficyna Wydawnicza AFM, Kraków 2012, s. 85–94.
Trüeb R.M., The impact of oxidative stress on hair. Dostępny : https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/ics.12286.
Dąbrowska B., Nietolerancja histaminy udaje alergię – dieta antyhistaminowa. Dostępny : https://barbaradabrowska.pl/nietolerancja-histaminy-udaje-alergie-dieta.
Przeciwutleniacze w żywności, praca zbiorowa pod red. W. Grajka, Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa 2007.
Jarosz M. (red.), Normy żywienia dla populacji Polski, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2017.
Włodarek D. i in., Dietoterapia, Księgarnia Medyczna PZWL, Warszawa 2014.
Lewandowska A., Przepisy na młodość. Dieta anti-aging, Wydawnictwo RM, Warszawa 2021.