Facebook - konwersja
Czytaj fragment
Pobierz fragment

  • promocja
  • Empik Go W empik go

Dieta SIRT na cztery pory roku - ebook

Wydawnictwo:
Data wydania:
12 września 2020
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, PDF
Format PDF
czytaj
na laptopie
czytaj
na tablecie
Format e-booków, który możesz odczytywać na tablecie oraz laptopie. Pliki PDF są odczytywane również przez czytniki i smartfony, jednakze względu na komfort czytania i brak możliwości skalowania czcionki, czytanie plików PDF na tych urządzeniach może być męczące dla oczu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, MOBI
Format MOBI
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najczęściej wybieranych formatów wśród czytelników e-booków. Możesz go odczytać na czytniku Kindle oraz na smartfonach i tabletach po zainstalowaniu specjalnej aplikacji. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
(3w1)
Multiformat
E-booki sprzedawane w księgarni Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu - kupujesz treść, nie format. Po dodaniu e-booka do koszyka i dokonaniu płatności, e-book pojawi się na Twoim koncie w Mojej Bibliotece we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu przy okładce. Uwaga: audiobooki nie są objęte opcją multiformatu.
czytaj
na laptopie
Pliki PDF zabezpieczone watermarkiem możesz odczytać na dowolnym laptopie po zainstalowaniu czytnika dokumentów PDF. Najpowszechniejszym programem, który umożliwi odczytanie pliku PDF na laptopie, jest Adobe Reader. W zależności od potrzeb, możesz zainstalować również inny program - e-booki PDF pod względem sposobu odczytywania nie różnią niczym od powszechnie stosowanych dokumentów PDF, które odczytujemy każdego dnia.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment

Dieta SIRT na cztery pory roku - ebook

Dieta SIRT stała się słynna na całym świecie po tym, jak brytyjska piosenkarka Adele schudła ponad 40 kilogramów, jedząc posiłki oparte na założeniach tej diety. Jej spektakularna przemiana zainspirowała wiele osób do zawalczenia o zgrabną sylwetkę i zdrowie. Dieta SIRT opiera się na prozdrowotnych i pysznych produktach takich jak np. truskawki, kakao, czerwona cebula, kawa, orzechy włoskie czy oliwa. Dzięki tej książce dowiesz się, że zdrowa dieta nie musi być koszmarem, ale smaczną i przyjemną kulinarną przygodą, która z czasem staje się stałym elementem życia.

W książce nie znajdziesz złudnych nadziei i obietnic bez pokrycia. Za to możesz liczyć na racjonalne podejście do diety SIRT i rzetelną analizę faktów. Dowiesz się z niej między innymi:

·        Jakie są naukowe podstawy diety SIRT i czy warto liczyć na spektakularne efekty

·        Czy rzeczywiście jest tak zdrowa i skuteczna, jak się o niej mówi

·        Jak dostosować ją do polskich warunków i sezonowości produktów

·        W jaki sposób komponować swoje posiłki i czym zastąpić niektóre produkty

·        Jak zaadaptować dietę SIRT do swoich potrzeb i stosować ją bezpiecznie przez cały rok

W dziale z przepisami znajdziesz ponad 80 propozycji na wiosnę, lato, jesień, zimę, a także takich, które sprawdzą się niezależnie od pory roku. Przekonaj się, jak łatwe i szybkie mogą być zdrowe posiłki!

Spis treści

Spis treści

Rozdział 1 Czym są sirtuiny?

Czy ograniczenie kilokalorii wydłuża życie?

Jak działają sirtuiny?

Sirtuiny w leczeniu chorób

Aktywacja sirtuin

Rozdział 2 Koncepcja diety SIRT

Dieta SIRT a racjonalne odżywianie

Czy warto stosować dietę SIRT?

Rozdział 3 Polifenole roślinne – ważny element wszystkich zdrowych diet

Antyoksydanty i wolne rodniki

Stres oksydacyjny

Źródła polifenoli

Rozdział 4 Czy dieta SIRT jest lepsza od innych diet?

Dieta SIRT a modne diety

Wartości zdrowotne diety

Nie tylko sirtuiny

Produkty sirtuinowe

Rozdział 5 Mądre odchudzanie z dietą SIRT

Dlaczego dieta SIRT odchudza?

Jak się odchudzać na diecie SIRT?

Rozdział 6 Czy można stosować dietę SIRT cały rok?

Przepisy. Wiosna

Kawa z kardamonem

Koktajl z selerem naciowym i matchą

Omlet z kurkumą, cebulą i szczypiorkiem

Pasta z tofu, suszonych pomidorów i kaparów

Gofry z łososiem, twarożkiem i cykorią

Placuszki gryczane z twarożkiem szczypiorkowym

Domowe „kapary” z mniszka lekarskiego

Sałatka ze szpinakiem i truskawkami

Sałatka z groszkiem i wędzonym dorszem

Zupa z czerwonej soczewicy

Botwinka z cieciorką i orzechami włoskimi

Pesto z liści rzodkiewki

Makaron z kiełkami na patelnię i rukolą

Dorsz z surówką z rzodkiewek

Makaron z oliwą i ostrą papryczką

Przepisy. Lato

Smoothie owocowo-ogórkowe z kolendrą

Zielona ice tea

Zielone smoothie z selerem i jarmużem

Kawa mrożona

Napój ogórkowy z ziołami

Owsianka z morelami i kurkumą

Twarożek z czereśniami i winogronami

Makaron z truskawkami

Sałatka z kurczakiem i rzodkiewkami

Sałatka z kaszy gryczanej z żurawiną i natką pietruszki

Ziemniaki w sosie z jarmużu

Pikantna pomidorowa

Ryż brązowy z kurczakiem, brokułami, oliwą i pietruszką

Pęczak z pomidorami i fetą

Zielone lody matcha

Żółte naleśniki z jagodami

Deser sernikowy z porzeczkami

Przepisy. Jesień

Koktajl z winogronami

Sok z jabłek, ogórków i natki pietruszki

Napój rumiankowy

Koktajl malinowy

Owsianka z orzechami i kruszonym kakao

Omlet z jarmużem

Łódeczki z cykorii z kaszą jaglaną

Gryczanka ze śliwkami

Pasta bakłażanowa

Sałatka ziemniaczana z łososiem

Surówka z czerwonej kapusty

Zupa z pieczonej papryki

Zupa pieczarkowa z lubczykiem

Polędwiczki z sosem wiśniowym

Spaghetti z tofu i pomidorami

Pudding chia z kawą i gruszką

Przepisy. Zima

Koktajl z jarmużem i owocami

Napój kurkumowy

Chai latte (herbata korzenna z mlekiem)

Koktajl egzotyczny z zieloną herbatą

Kanapki z wędzonym tofu i rukolą

Pasta do kanapek z curry i oliwą

Sałatka z czerwoną cykorią i winogronami

Sałatka śledziowa z cebulą, fasolą i jabłkiem

Sałatka z tofu i pistacjami

Sałatka z burakiem i orzechami włoskimi

Surówka z czerwonej cebuli i ogórków kiszonych

Zupa rybna z lubczykiem i marchewką

Zupa cebulowa

Ryż z indykiem, selerem naciowym i marchewką

Pstrąg z surówką z kiszonej kapusty i cykorii

Ciasto czekoladowe z orzechami

Przepisy. Cały rok

Woda smakowa z owocami

Woda smakowa z ogórkiem

Zielony sok sirtuinowy

Koktajl antyoksydacyjny z burakiem

Sok z marchewki i jabłka

Koktajl kawowy z masłem orzechowym

Bułki z soją

Chleb z kaszy gryczanej

Chleb żytnio-gryczany

Chleb pszenno-żytni z rodzynkami

Najlepsze placuszki bananowe z kakao

Owsianka czekoladowa z suszonymi morelami

Pasta jajeczna z oliwą i pietruszką

Ziemniaki opiekane z kurkumą

Sałatka z fasolą i marchewką

Pikantne placuszki z cukinii

Placki ziemniaczane z twarożkiem i kiełkami cebuli

Tempeh z warzywami

Budyń gryczany z owocami

Krem kakaowy z orzechami

Ciasto z konfiturą

Bibliografia

Kategoria: Poradniki
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-8151-397-5
Rozmiar pliku: 8,6 MB

FRAGMENT KSIĄŻKI

Rozdział 1

CZYM SĄ SIRTUINY?

Or­ga­nizm ludz­ki to nie­zwy­kle skom­pli­ko­wa­ny me­cha­nizm, któ­ry wciąż skry­wa przed ba­da­cza­mi wie­le ta­jem­nic. Na­ukow­cy od lat po­szu­ku­ją spo­so­bu na wy­dłu­że­nie ży­cia czło­wie­ka, a tak­że na sku­tecz­ne za­po­bie­ga­nie i le­cze­nie cho­rób po­ja­wia­ją­cych się w wy­ni­ku sta­rze­nia. Do osią­gnię­cia suk­ce­su w tych po­szu­ki­wa­niach mia­ło ich przy­bli­żyć od­kry­cie sir­tu­in. To ro­dzi­na en­zy­mów o wie­lo­kie­run­ko­wym wpły­wie na or­ga­nizm.

Czym jest en­zym? To czą­stecz­ka, któ­ra uła­twia lub przy­spie­sza re­ak­cje che­micz­ne. Wy­obraź so­bie, że masz za­pla­mio­ny far­tuch ku­chen­ny i chcesz go do­pro­wa­dzić do po­rząd­ku. Mo­żesz mo­czyć go w wo­dzie całą noc – ale w ten spo­sób trud­no bę­dzie po­zbyć się plam. W ich usu­nię­ciu może po­móc pro­szek do pra­nia – no­wo­cze­sne de­ter­gen­ty za­wie­ra­ją mię­dzy in­ny­mi en­zy­my, któ­re uła­twia­ją pra­nie i od­pla­mia­nie.

Sir­tu­iny od­kry­to u droż­dży. Z cza­sem oka­za­ło się, że wy­stę­pu­ją w więk­szo­ści or­ga­ni­zmów, w tym u ssa­ków (czy­li rów­nież lu­dzi). Ale co mają wspól­ne­go z dłu­go­wiecz­no­ścią i zdro­wiem?

Czy ograniczenie kilokalorii wydłuża życie?

Już w 1935 roku od­kry­to, że ist­nie­je moż­li­wość prze­dłu­ża­nia ży­cia gry­zo­ni la­bo­ra­to­ryj­nych po­przez za­sto­so­wa­nie die­ty o ogra­ni­czo­nej ka­lo­rycz­no­ści. Wy­ni­ki tych ba­dań po­twier­dzo­no póź­niej na in­nych or­ga­ni­zmach. Z cza­sem oka­za­ło się, że ży­wie­nie ni­sko­ka­lo­rycz­ne może nie tyl­ko wy­dłu­żać ży­cie, ale tak­że za­po­bie­gać cho­ro­bom zwią­za­nym po czę­ści ze sta­rze­niem (ta­kim jak: no­wo­two­ry, scho­rze­nia neu­ro­de­ge­ne­ra­cyj­ne, cu­krzy­ca czy cho­ro­by ser­co­wo-na­czy­nio­we) bądź je spo­wal­niać.

Wia­do­mo tak­że, że kon­se­kwent­nie sto­so­wa­na die­ta wy­so­ko­ka­lo­rycz­na pro­wa­dzi do cze­goś zu­peł­nie prze­ciw­ne­go – zwięk­sza ry­zy­ko otłusz­cze­nia na­rzą­dów jamy brzusz­nej, oty­ło­ści, za­bu­rzeń go­spo­dar­ki glu­ko­zą i in­su­li­ną, pod­wyż­szo­ne­go ci­śnie­nia krwi. To wszyst­ko może być przy­czy­ną ze­spo­łu me­ta­bo­licz­ne­go, cu­krzy­cy, cho­rób ser­co­wo-na­czy­nio­wych, czy­li po­waż­nych scho­rzeń i sta­nów, któ­re mogą znacz­nie skró­cić ży­cie.

Co to ma wspól­ne­go z sir­tu­ina­mi? Ba­da­nia do­wo­dzą, że dłu­go­trwa­łe ogra­ni­cze­nia ka­lo­rycz­ne rzę­du 30–50% mogą zna­czą­co wy­dłu­żać ży­cie róż­nych or­ga­ni­zmów. Jed­no­cze­śnie w cza­sie ogra­ni­cze­nia ka­lo­rycz­ne­go stwier­dza się wzmo­żo­ną ak­tyw­ność en­zy­mów zwa­nych sir­tu­ina­mi, a an­ty­sta­rze­nio­wy efekt nie wy­stę­pu­je u osob­ni­ków z uszko­dzo­nym ge­nem od­po­wia­da­ją­cym za sir­tu­iny. U ssa­ków wy­ka­za­no też ob­ni­ża­nie się ak­tyw­no­ści sir­tu­in wraz z wie­kiem. We­dług na­ukow­ców to wła­śnie sir­tu­iny bio­rą udział w re­gu­la­cji pro­ce­sów sta­rze­nia się oraz waż­nych aspek­tów me­ta­bo­li­zmu.

Jak działają sirtuiny?

Sir­tu­iny wy­stę­pu­ją w na­szych ko­mór­kach. Do­tych­czas od­kry­to sie­dem ich ro­dza­jów, a każ­dy z nich peł­ni nie­co inne funk­cje. Sir­tu­in nie wi­dać go­łym okiem (po­dob­nie zresz­tą jak ko­mó­rek), jed­nak bio­rą one udział w re­ak­cjach che­micz­nych ma­ją­cych wpływ na zdro­wie i do­bro­stan ca­łe­go na­sze­go or­ga­ni­zmu.

Uda­ło się po­wią­zać dzia­łal­ność sir­tu­in z pro­ce­sa­mi ta­ki­mi jak:

- na­si­la­nie utle­nia­nia tłusz­czu w wą­tro­bie i mię­śniach,
- uwal­nia­nie kwa­sów tłusz­czo­wych z tkan­ki tłusz­czo­wej,
- go­spo­da­ro­wa­nie glu­ko­zą,
- sty­mu­la­cja wy­dzie­la­nia in­su­li­ny,
- trans­port cho­le­ste­ro­lu,
- zwięk­sze­nie pro­duk­cji ener­gii,
- zmniej­sze­nie od­kła­da­nia tkan­ki tłusz­czo­wej,
- na­pra­wa DNA (za­po­bie­ga­nie groź­nym mu­ta­cjom),
- re­gu­la­cja od­po­wie­dzi na stres oksy­da­cyj­ny,
- neu­tra­li­za­cja re­ak­tyw­nych form tle­nu (po­ten­cjal­nie szko­dli­wych czą­ste­czek),
- re­gu­la­cja pro­ce­sów za­pal­nych.

Wie­le pro­ce­sów me­ta­bo­licz­nych, któ­re już zna­my i któ­re zda­wa­ły się do­brze wy­ja­śnio­ne przez na­ukow­ców, może rów­no­cze­śnie opie­rać się wła­śnie na dzia­ła­niu sir­tu­in.

Sirtuiny w leczeniu chorób

Być może za­sta­na­wiasz się te­raz, dla­cze­go sir­tu­in nie wy­ko­rzy­stu­je się po­wszech­nie w le­cze­niu cho­rób, sko­ro są ta­kie nie­zwy­kłe. Od­po­wiedź brzmi – jesz­cze na to za wcze­śnie. Sir­tu­iny oraz ich ak­tyw­ność to na­dal no­wość dla na­uki i trwa­ją in­ten­syw­ne ba­da­nia nad ich moż­li­wym uży­ciem. Wciąż za mało wie­my o tych en­zy­mach i o ewen­tu­al­nych skut­kach ubocz­nych ich ak­ty­wo­wa­nia. Re­gu­lu­ją one wie­le pro­ce­sów za­cho­dzą­cych w cie­le w każ­dej mi­nu­cie na­sze­go ży­cia. Pro­ce­sy te łą­czą się i wza­jem­nie na sie­bie wpły­wa­ją. Zdez­ak­ty­wo­wa­nie lub wzmoc­nie­nie któ­re­goś z nich może wy­wo­łać nie­prze­wi­dzia­ne skut­ki. In­ny­mi sło­wy: wpły­wa­jąc na dzia­ła­nie sir­tu­in, mo­że­my coś spek­ta­ku­lar­nie na­pra­wić, ale jed­no­cze­śnie… coś in­ne­go nie­chcą­cy ze­psuć.

Aktywacja sirtuin

Jak już wiesz, sir­tu­iny to biał­ka (peł­nią­ce funk­cje en­zy­mów), po­wią­za­ne z re­gu­la­cją me­ta­bo­li­zmu, sta­rze­niem się i re­ak­cją or­ga­ni­zmu na stres. Naj­cie­kaw­sze i naj­bar­dziej obie­cu­ją­ce jest to, że są po­dat­ne na in­ter­wen­cję far­ma­ko­lo­gicz­ną (czy­li dzia­ła­nie z ze­wnątrz).

Po­cząt­ko­wo za­uwa­żo­no, że czyn­ni­kiem ak­ty­wu­ją­cym sir­tu­iny jest ogra­ni­cze­nie ka­lo­rycz­no­ści die­ty (dłu­go­trwa­łe u zwie­rząt i krót­ko­trwa­łe u lu­dzi) po­wo­du­ją­ce zmia­ny me­ta­bo­licz­ne pro­wa­dzą­ce do spo­wol­nie­nia pro­ce­su sta­rze­nia się. Jed­ną z hi­po­tez wy­ja­śnia­ją­cą przy­czy­nę tego zja­wi­ska było zmniej­sze­nie dzia­łal­no­ści wol­nych rod­ni­ków. Wol­ne rod­ni­ki po­wsta­ją mię­dzy in­ny­mi pod­czas wy­twa­rza­nia ener­gii z po­ży­wie­nia. Mniej po­ży­wie­nia to mniej na­si­lo­ne pro­ce­sy „spa­la­nia” i wol­niej­szy me­ta­bo­lizm, a więc mniej­sza pro­duk­cja wol­nych rod­ni­ków, któ­re mogą uszka­dzać ko­mór­ki i pro­wa­dzić do wcze­śniej­sze­go sta­rze­nia się oraz roz­wo­ju wie­lu cho­rób. Obec­nie wie­my jed­nak na ten te­mat nie­co wię­cej.

Aby en­zy­my sir­tu­ino­we mo­gły dzia­łać, mu­szą po­łą­czyć się z ko­en­zy­mem. Co to jest ko­en­zym? Wy­obraź so­bie wier­tar­kę. Dość skom­pli­ko­wa­ne i za­awan­so­wa­ne tech­nicz­nie urzą­dze­nie, któ­re dzia­ła na prąd. Ale samą wier­tar­ką, na­wet pod­łą­czo­ną do prą­du, nie wy­wier­cisz dziu­ry w ścia­nie, je­śli nie po­łą­czysz jej z od­po­wied­nim wier­tłem. Wier­tło to pro­sty ka­wa­łek me­ta­lu, ale jest nie­zbęd­ny do zro­bie­nia otwo­ru. To wier­tło jest wła­śnie ta­kim ko­en­zy­mem.

Dla en­zy­mów sir­tu­ino­wych ko­en­zy­mem jest NAD+. Nie mu­sisz wie­dzieć do­kład­nie, co to za sub­stan­cja che­micz­na, ale pi­szę o tym, po­nie­waż:

- Kie­dy ko­mór­ka ma dużo glu­ko­zy, NAD+ są po­trzeb­ne, by ją me­ta­bo­li­zo­wać, w związ­ku z tym ich do­stęp­ność ob­ni­ża się.
- Kie­dy w ko­mór­ce jest nie­wie­le glu­ko­zy (na przy­kład na sku­tek ogra­ni­cze­nia ka­lo­rycz­ne­go w die­cie lub pod­czas ak­tyw­no­ści fi­zycz­nej), wię­cej NAD+ jest wol­nych i do­stęp­nych do wy­ko­rzy­sta­nia.

Moż­na to po­rów­nać do pi­lo­tów na ba­te­rie. Im wię­cej mamy wol­nych dzia­ła­ją­cych ba­te­rii – tym wię­cej pi­lo­tów mo­że­my nimi ob­słu­żyć. Te pi­lo­ty to na­sze sir­tu­iny. Gdy mają ba­te­rie, ak­ty­wu­ją się i mogą re­gu­lo­wać wie­le pro­ce­sów w or­ga­ni­zmie. A im wię­cej pi­lo­tów dzia­ła jed­no­cze­śnie – tym więk­szy ich wpływ na or­ga­nizm.

A jak to się ma do od­chu­dza­nia? Je­śli jemy mniej, niż po­trze­bu­je­my, lub „spa­la­my” spo­ro ener­gii np. na sku­tek du­że­go wy­sił­ku – or­ga­nizm znaj­du­je się w sta­nie ła­god­ne­go stre­su i nie­do­bo­ru ener­gii. Za­rzą­dza więc mo­bi­li­za­cję zgro­ma­dzo­nych za­pa­sów, np. gli­ko­ge­nu z wą­tro­by, tłusz­czu z tkan­ki tłusz­czo­wej, i jed­no­cze­śnie zmniej­sza od­kła­da­nie tłusz­czu za­pa­so­we­go (bo prze­cież ener­gia jest po­trzeb­na tu i te­raz, a nie w bli­żej nie­okre­ślo­nej przy­szło­ści). Brzmi zna­jo­mo? Pew­nie. Prze­cież to me­cha­nizm zna­ny od lat. Jed­nak te­raz wie­my, że przy­naj­mniej czę­ścio­wo mogą od­po­wia­dać za nie­go sir­tu­iny, ak­ty­wo­wa­ne po­przez nie­do­bór ener­gii i więk­szą do­stęp­ność ko­en­zy­mu NAD+. Trwa­ją ba­da­nia, któ­re mają przy­bli­żyć szcze­gó­ły tych pro­ce­sów i zwe­ry­fi­ko­wać ak­tu­al­ne hi­po­te­zy.

Po­dej­rze­wa się, że pro­ce­sy, za któ­re od­po­wia­da­ją sir­tu­iny, mogą też wy­dłu­żać ży­cie i wspie­rać zdro­wie. To oczy­wi­ste więc, że szyb­ko sta­ły się obiek­tem licz­nych ba­dań. Na­ukow­cy z ca­łe­go świa­ta po­szu­ku­ją spo­so­bu na ich kon­tro­lo­wa­nie. Są­dzą, że dzię­ki temu w przy­szło­ści bę­dzie­my mieć sku­tecz­niej­sze leki na wie­le po­waż­nych cho­rób.

Co możemy zrobić, by aktywować sirtuiny i cieszyć się ładną sylwetką oraz zdrowiem?

Aktywacja sirtuin może mieć zastosowanie w zapobieganiu i terapii np.:

- insulinooporności i cukrzycy
- otyłości
- chorób sercowo-naczyniowych
- chorób związanych z wiekiem

Istnieje grupa schorzeń, w których stan zdrowia poprawia się po schudnięciu. Należą do nich np. nadciśnienie i insulinooporność. Prawdopodobnie pewną rolę odgrywają tu też sirtuiny.

Wie­my już, że en­zy­my sir­tu­ino­we mogą być ak­ty­wo­wa­ne przez nie­do­bór ener­gii, czy­li po pro­stu die­tę ni­sko­ka­lo­rycz­ną. Taka die­ta po­wo­du­je chud­nię­cie, więc po­win­na być sto­so­wa­na tyl­ko u osób z nad­wa­gą lub oty­ło­ścią. Istot­na jest też jej ja­kość – musi być ona ni­sko­ka­lo­rycz­na, ale nie nie­do­bo­ro­wa (np. ubo­ga w wi­ta­mi­ny).

Nie jest moż­li­we, by (na­wet z przy­czyn zdro­wot­nych) sto­so­wać die­tę ni­sko­ka­lo­rycz­ną w nie­skoń­czo­ność. Ale nie tyl­ko ogra­ni­cze­nie ki­lo­ka­lo­rii do­pro­wa­dza do ak­ty­wa­cji sir­tu­in. Na­ukow­cy od­kry­li, że ist­nie­ją związ­ki, któ­re „na­śla­du­ją” efekt bio­che­micz­ny wy­wo­ła­ny przez die­tę ni­sko­ka­lo­rycz­ną. Mó­wiąc naj­pro­ściej – po spo­ży­ciu tych związ­ków or­ga­ni­zmo­wi wy­da­je się, że jest na die­cie o ob­ni­żo­nej war­to­ści ener­ge­tycz­nej. A to ma swo­je kon­se­kwen­cje w po­sta­ci ak­ty­wa­cji sir­tu­in. Te związ­ki dzie­lą się na syn­te­tycz­ne (te­sto­wa­ne pod ką­tem uży­tecz­no­ści jako leki) i na­tu­ral­ne (któ­re wy­stę­pu­ją w pro­duk­tach spo­żyw­czych). Być może jed­ne i dru­gie będą już za kil­ka–kil­ka­na­ście lat wy­ko­rzy­sty­wa­ne do wy­ro­bu le­ków ak­ty­wu­ją­cych sir­tu­iny i zwal­cza­ją­cych po­waż­ne cho­ro­by.

Naj­czę­ściej wspo­mi­na­nym i naj­le­piej prze­ba­da­nym na­tu­ral­nym związ­kiem ak­ty­wu­ją­cym sir­tu­iny jest re­swe­ra­trol. Wy­stę­pu­je on przede wszyst­kim w wi­nie, wi­no­gro­nach, orze­chach ziem­nych, pi­sta­cjach i róż­nych owo­cach ja­go­do­wych (np. w żu­ra­wi­nie i aro­nii). Oprócz nie­go opi­su­je się też inne związ­ki, ta­kie jak:

- kwer­ce­ty­na (np. ce­bu­la, bro­ku­ły, wi­no­gro­na, lub­czyk, jabł­ka, ka­pa­ry),
- fi­ze­ty­na (np. tru­skaw­ki, ogór­ki, gra­nat),
- kur­ku­mi­na (kur­ku­ma),
- api­ge­ni­na (np. pie­trusz­ka ko­rze­nio­wa i zie­lo­na, se­ler ko­rze­nio­wy i na­cio­wy, wa­rzy­wa li­ścia­ste),
- ka­te­chi­ny i epi­ka­te­chi­ny (np. her­ba­ta, ka­kao, owo­ce ja­go­do­we),
- izo­fla­wo­ny (soja i inne strącz­ki),
- pi­ce­atan­nol (np. wi­no­gro­na, ma­ra­ku­ja, bia­ła her­ba­ta),
- oli­wen­tol (ziar­no żyta),
- sul­fo­ra­fan (wa­rzy­wa krzy­żo­we, np. jar­muż, ka­pu­sta, bro­ku­ły, ka­la­fior, rze­żu­cha),
- teo­bro­mi­na (ka­kao, her­ba­ta),
- hy­drok­sy­ty­ro­zol (oli­wa, wino).

Więk­szość po­wyż­szych związ­ków za­li­cza się do po­li­fe­no­li (prze­czy­tasz o nich wię­cej w roz­dzia­le 3).

Czy to zna­czy, że pi­cie wina i spo­ży­wa­nie pro­duk­tów bo­ga­tych w ak­ty­wa­to­ry sir­tu­in spo­wo­du­je, że na­gle za­cznie­my chud­nąć bez wy­rze­czeń, cie­sząc się przy tym do­brym zdro­wiem? Nie­ste­ty nie. Ży­wie­nie to bar­dzo zło­żo­na dzie­dzi­na i trze­ba wziąć pod uwa­gę znacz­nie wię­cej czyn­ni­ków (w tym skład die­ty i bi­lans ener­ge­tycz­ny, o któ­rych bę­dzie mowa da­lej). Na pew­no jed­nak pro­duk­ty bo­ga­te w ak­ty­wa­to­ry sir­tu­in war­to uwzględ­niać w menu (oczy­wi­ście z ostroż­no­ścią, je­śli cho­dzi o wino). Tym bar­dziej że wy­ka­zu­ją one tak­że inne ko­rzyst­ne ce­chy proz­dro­wot­ne.

Z re­swe­ra­tro­lem (jed­nym z sil­niej­szych ak­ty­wa­to­rów sir­tu­in) wią­że się wiel­kie na­dzie­je. Na ra­zie jed­nak wy­ni­ki ba­dań są dość kon­tro­wer­syj­ne. Cho­ciaż wy­ka­zy­wa­no już po­zy­tyw­ne efek­ty dzia­ła­nia re­swe­ra­tro­lu (w po­sta­ci wy­dłu­ża­nia ży­cia u mu­szek owo­có­wek, po­pra­wy zdro­wia i zmniej­sze­nia oty­ło­ści u gry­zo­ni) na­dal nie wie­my do koń­ca, jak go wy­ko­rzy­stać, by wy­wo­łać po­dob­ne efek­ty u lu­dzi.

Co jesz­cze wpły­wa na sir­tu­iny? Zna­cze­nie ma też skład die­ty. Ży­wie­nie bo­ga­te ener­ge­tycz­nie (prze­ja­da­nie się), a tak­że wy­so­ko­wę­glo­wo­da­no­we, wy­so­ko­cu­kro­we i wy­so­ko­tłusz­czo­we zmniej­sza­ją ak­tyw­ność sir­tu­in, a w dłuż­szej per­spek­ty­wie mogą (z wie­lu po­wo­dów, nie tyl­ko zwią­za­nych z sir­tu­ina­mi) do­pro­wa­dzić do oty­ło­ści i za­bu­rzeń me­ta­bo­licz­nych.

I nie cho­dzi tu o to, że wę­glo­wo­da­ny bądź tłusz­cze są złe, nie­zdro­we i na­le­ży je wy­klu­czyć z menu. Nic bar­dziej myl­ne­go. Waż­ne są jed­nak pro­por­cje skład­ni­ków die­ty i rów­no­wa­ga, o któ­rej od lat mó­wią die­te­ty­cy z ca­łe­go świa­ta. Mo­żesz od cza­su do cza­su jeść słod­kie de­se­ry czy scha­bo­we­go. Jed­nak nie prze­ja­daj się sło­dy­cza­mi i nie spo­ży­waj każ­de­go dnia du­żych ilo­ści tłusz­czu. W ten spo­sób za­dbasz nie tyl­ko o li­nię, ale też o zdro­wie.

Jest jesz­cze jed­na rzecz, któ­rą mo­że­my zro­bić, by ak­ty­wo­wać sir­tu­iny (oraz jed­no­cze­śnie wie­lo­kie­run­ko­wo za­dzia­łać na zdro­wie). Trze­ba po pro­stu ćwi­czyć. Pod­czas wy­sił­ku zu­ży­wa­na jest glu­ko­za, a tak­że do­cho­dzi do sze­re­gu bio­che­micz­nych pro­ce­sów w ko­mór­kach mię­śni.

Nie mu­sisz wy­ko­ny­wać wy­czer­pu­ją­cych tre­nin­gów 5 razy w ty­go­dniu. Nie ma po­trze­by co­dzien­ne­go bie­ga­nia, je­śli tego nie lu­bisz. Nie trze­ba też ha­ro­wać jak wół na si­łow­ni. War­to na­to­miast każ­de­go dnia być umiar­ko­wa­nie ak­tyw­nym. Co to zna­czy? Idź na spa­cer, wy­pró­buj 20–30 mi­nu­to­we se­sje ła­god­ne­go pi­la­te­su lub jogi, po­jeźdź na ro­we­rze lub rol­kach, wy­myśl ak­tyw­ną za­ba­wę z dziec­kiem lub zwie­rza­kiem, po­tańcz, zrób za­ku­py bez sa­mo­cho­du lub wy­pró­buj cho­dze­nie z kij­ka­mi. Moż­li­wo­ści są nie­ogra­ni­czo­ne – na pew­no znaj­dziesz coś dla sie­bie.

Zdro­wy styl ży­cia, czy­li ra­cjo­nal­na die­ta i re­gu­lar­na umiar­ko­wa­na ak­tyw­ność fi­zycz­na, przy­czy­nia­ją się do uzy­ska­nia i utrzy­ma­nia za­rów­no pra­wi­dło­wej masy cia­ła, jak i lep­sze­go zdro­wia.

Wino najlepszym źródłem resweratrolu?

Wino czerwone (szczególnie typu pinot noir czy merlot) jest lepszym źródłem resweratrolu niż wino białe czy sok z winogron. Jednak eksperci zwracają uwagę na to, że w typowej porcji dostarcza ono zbyt małej dawki tego związku, by wywołać istotny efekt zdrowotny. Jednocześnie alkohol sam w sobie nie jest dobry dla zdrowia. Dlatego trwają intensywne badania nad suplementacją resweratrolu i bezpieczeństwem stosowania poszczególnych dawek.Przepisy

WIOSNA

• Kawa z kardamonem

• Koktajl z selerem naciowym i matchą

• Omlet z kurkumą, cebulą i szczypiorkiem

• Pasta z tofu, suszonych pomidorów i kaparów

• Gofry z łososiem, twarożkiem i cykorią

• Placuszki gryczane z twarożkiem szczypiorkowym

• Domowe „kapary” z mniszka lekarskiego

• Sałatka ze szpinakiem i truskawkami

• Sałatka z groszkiem i wędzonym dorszem

• Zupa z czerwonej soczewicy

• Botwinka z cieciorką i orzechami włoskimi

• Pesto z liści rzodkiewki

• Makaron z kiełkami na patelnię i rukolą

• Dorsz z surówką z rzodkiewek

• Makaron z oliwą i ostrą papryczkąPrzepisy

LATO

• Smoothie owocowo-ogórkowe z kolendrą

• Zielona ice tea

• Zielone smoothie z selerem i jarmużem

• Kawa mrożona

• Napój ogórkowy z ziołami

• Owsianka z morelami i kurkumą

• Twarożek z czereśniami i winogronami

• Makaron z truskawkami

• Sałatka z kurczakiem i rzodkiewkami

• Sałatka z kaszy gryczanej z żurawiną i natką pietruszki

• Ziemniaki w sosie z jarmużu

• Pikantna pomidorowa

• Ryż brązowy z kurczakiem, brokułami, oliwą i pietruszką

• Pęczak z pomidorami i fetą

• Zielone lody matcha

• Żółte naleśniki z jagodami

• Deser sernikowy z porzeczkamiPrzepisy

JESIEŃ

• Koktajl z winogronami

• Sok z jabłek, ogórków i natki pietruszki

• Napój rumiankowy

• Koktajl malinowy

• Owsianka z orzechami i kruszonym kakao

• Omlet z jarmużem

• Łódeczki z cykorii z kaszą jaglaną

• Gryczanka ze śliwkami

• Pasta bakłażanowa

• Sałatka ziemniaczana z łososiem

• Surówka z czerwonej kapusty

• Zupa z pieczonej papryki

• Zupa pieczarkowa z lubczykiem

• Polędwiczki z sosem wiśniowym

• Spaghetti z tofu i pomidorami

• Pudding chia z kawą i gruszkąPrzepisy

ZIMA

• Koktajl z jarmużem i owocami

• Napój kurkumowy

• Chai latte (herbata korzenna z mlekiem)

• Koktajl egzotyczny z zieloną Herbatą

• Kanapki z wędzonym tofu i rukolą

• Pasta do kanapek z curry i oliwą

• Sałatka z czerwoną cykorią i winogronami

• Sałatka śledziowa z cebulą, fasolą i jabłkiem

• Sałatka z tofu i pistacjami

• Sałatka z burakiem i orzechami włoskimi

• Surówka z czerwonej cebuli i ogórków kiszonych

• Zupa rybna z lubczykiem i marchewką

• Zupa cebulowa

• Ryż z indykiem, selerem naciowym i marchewką

• Pstrąg z surówką z kiszonej kapusty i cykorii

• Ciasto czekoladowe z orzechamiPrzepisy

CAŁY ROK

• Woda smakowa z owocami

• Woda smakowa z ogórkiem

• Zielony sok sirtuinowy

• Koktajl antyoksydacyjny z burakiem

• Sok z marchewki i jabłka

• Koktajl kawowy z masłem orzechowym

• Bułki z soją

• Chleb z kaszy gryczanej

• Chleb żytnio-gryczany

• Chleb pszenno-żytni z rodzynkami

• Najlepsze placuszki bananowe z kakao

• Owsianka czekoladowa z suszonymi morelami

• Pasta jajeczna z oliwą i pietruszką

• Ziemniaki opiekane z kurkumą

• Sałatka z fasolą i marchewką

• Pikantne placuszki z cukinii

• Placki ziemniaczane z twarożkiem i kiełkami cebuli

• Tempeh z warzywami

• Budyń gryczany z owocami

• Krem kakaowy z orzechami

• Ciasto z konfiturą
mniej..

BESTSELLERY

Kategorie: