- W empik go
Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej® Przepisy - ebook
Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej® Przepisy - ebook
Smakuj zdrowie każdego dnia!
Z kultową dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej odkryjesz życiodajną moc smacznych potraw, odbudujesz dobrą kondycję Twojego organizmu, poprawisz wygląd swojej skóry, zwalczysz uczucie zmęczenia, ograniczysz infekcje i zwiększysz odporność.
Jedzenie, które spożywasz na co dzień, może być najlepszym i jedynym lekarstwem, jakiego potrzebujesz. W tej książce znajdziesz smaczne przepisy diety warzywno-owocowej. Pokochaj warzywa, zioła, przyprawy, kiszonki. Przejmij kontrolę nad swoim zdrowiem. Naucz się dbać o jakość, a nie o ilość jedzenia. Poznawaj nowe smaki i wybieraj spośród mnóstwa pomysłów na rewolucyjne potrawy!
Autorką książki Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej®. Przepisy jest moja wspaniała synowa Beata. Ma ona nieprzeciętny dar – z łatwością tworzy ciekawe kompozycje potraw, które spełniają kryteria diety warzywno-owocowej. Z radością polecam tę książkę.
dr Ewa Dąbrowska
Kategoria: | Zdrowie i uroda |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-277-2516-5 |
Rozmiar pliku: | 4,8 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Od Autorki
Wprowadzenie
O diecie warzywno-owocowej
Lista zakupów na pierwsze dni diety
Szybkie wskazówki
Na surowo
Surówki
Soki, koktajle, herbatki
Kiszonki
Kiełki
Dania gotowane
Zioła i przyprawy
Przekąski i dodatki
Menu na 10 dni
Menu z modyfikacjami
O wartości pożywienia
Bibliografia
Potrawy, które znajdziesz w książce
Produkty wykorzystane w przepisach
PodziękowaniaO diecie
warzywno-owocowej
Idea diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej jest zaczerpnięta z głodówek leczniczych. Celem metody jest uruchomienie zdolności samoleczenia.
To okazja do oczyszczenia organizmu z toksyn i przywrócenia mu równowagi nie tylko w wymiarze metabolicznym, ale także duchowym i emocjonalnym. Post pozwala uzyskać spokój ducha, zmniejsza pobudzenie i napięcie nerwowe, daje spokojniejszy sen. Pomaga też docenić różnorodność smaków spożywanych na co dzień pokarmów. Wiele osób potwierdza, że wraz ze zmianą nawyków żywieniowych wyostrzyły się im zmysły smaku czy węchu.
W trakcie postu dzienne dostarczamy organizmowi nie więcej niż 800 kcal, czyli 1200 kcal mniej niż zalecane normy dla dorosłego człowieka. Różnica jest olbrzymia! Podczas postu spożywamy też 5 razy mniej białka, 5 razy mniej węglowodanów i aż 20 razy mniej tłuszczu niż w tradycyjnym żywieniu.
Jaki jest powód tych ograniczeń? Otóż głównym celem postu jest uruchomienie mechanizmu tzw. odżywiania wewnętrznego.
Kiedy żyjąc w biegu, nie zastanawiamy się, co i jak jemy, ile energii dostarczamy, a ile wykorzystujemy – organizm traci równowagę i przestaje funkcjonować prawidłowo. Gromadzone przez lata toksyny, nadwaga, brak ruchu prowadzą do wielu chorób. Choroby cywilizacyjne to efekt spożywania wysoko przetworzonych, rafinowanych pokarmów oraz nadmiaru białka i tłuszczu zwierzęcego. Dieta z niską zawartością błonnika, ze sztucznymi dodatkami to przyczyna wielu schorzeń, z miażdżycą i nowotworami na czele.
Post daje możliwość pozbycia się wieloletnich złogów i uszkodzonych tkanek, bo organizm wykorzystuje je jako źródło energii i do regeneracji zdrowych tkanek.
To bardzo skrócony opis sposobu działania postu. Pozbywając się tego, co zakłóca równowagę naszego ciała, przywracamy prawidłowe funkcje wszystkich przemian. Zdolność do samoleczenia to jeden z najbardziej naturalnych mechanizmów w organizmie człowieka – układ immunologiczny to przecież nasz „lekarz wewnętrzny”, który zapobiega, leczy i utrzymuje stan równowagi, dając nam poczucie bezpieczeństwa.
Drastyczne ograniczenie spożycia pokarmów przy dużej ilość spożywanego błonnika doskonale wpływa na układ pokarmowy, tak bardzo zmęczony powszechnym dziś śmieciowym jedzeniem.
Taka terapia oczyszczająca przywraca równowagę organizmu, czyli zdrowie, usuwa przyczynę choroby, którą w głównej mierze jest niewłaściwe żywienie. Dostarcza wielu witamin, błonnika i cennych bioaktywnych składników, uzupełniając tak często spotykane w dzisiejszych czasach niedobory.
Oczywiście trzeba pamiętać, że post jest wyrzeczeniem i wiąże się z pewnym dyskomfortem. Ważniejsze jest jednak to, co możemy zyskać – to kuracja, która odtruwa, alkalizuje i wzmacnia układ odpornościowy, aktywuje samoleczące procesy.
Wiele osób, rozważając podjęcie diety, czuje ciarki przechodzące po plecach nie dlatego, że boi się głodówki. Pojawia się raczej obawa, że nie uda im się pogodzić tego dość rygorystycznego sposobu żywienia ze stylem życia czy pracą. Tak naprawdę jednak to tylko wymówka – jestem o tym przekonana! Ja sama również pracuję zawodowo, podobnie moi bliscy, a przecież każdego dnia dokonujemy zdrowych wyborów, planujemy wydatki na żywność i decydujemy, co znajdzie się na naszych talerzach. Nawet gdy jestem w trasie – a rocznie pokonuję autem kilka tysięcy kilometrów – to ja wybieram, co i kiedy zjem.
Dr Dąbrowska opowiedziała mi kiedyś o swojej rozmowie z pacjentem, który zgłosił się z powodu choroby serca. Był zawodowym kierowcą i zastanawiał się, jak podjąć dietę, skoro spędza w samochodzie cały dzień, nie ma dostępu do świeżych warzyw i owoców, a w dodatku zwyczaje żywieniowe w jego środowisku są dalekie od ideału. „To proste: zamiast słodyczy i przekąsek może pan przecież kupić gotowe mieszanki sałat, kiszone ogórki czy kapustę i zwyczajnie zjeść je ze słoika. Proszę też zabrać w drogę pokrojone marchewki, rzepę czy paprykę i chrupać zamiast batoników. Tak się zaczyna zdrowy styl życia na co dzień” – wyjaśniła mu dr Dąbrowska.
Ta odpowiedź wyraźnie zaskoczyła mężczyznę. Jak przyznał, sam po prostu na to nie wpadł!
Być może my też nie zdajemy sobie sprawy, że zdrowie jest w zasięgu ręki. Zamiast szukać skomplikowanych rozwiązań, które często wymagają nakładów pieniężnych, wybierz prostą dietę opartą na warzywach.
Poszukaj możliwości zaopatrywania się w warzywa i owoce jak najbardziej naturalne – pochodzące z upraw ekologicznych albo własnych działek czy ogródków. Staraj się samodzielnie przygotowywać posiłki, unikając przy tym żywności wysoko przetworzonej, poddanej wysokiej temperaturze czy mrożeniu. Prostota diety warzywno-owocowej zachęca obecnie coraz więcej osób do korzystania z tej metody również jako profilaktyki. Pamiętaj przy tym, że post ma wzbogacić także wewnętrznie – to droga w głąb siebie. Filozofia i tutaj jest prosta: słuchaj swojego ciała, dawaj mu to, co mu służy, myśl o sobie w sposób holistyczny.
Wskazania do przeprowadzenia diety
--------------------------------- --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
profilaktyka zdrowotna poprawa pamięci i odporności, porzucenie nałogów, redukcja masy ciała, pogłębienie duchowości
choroby immunologiczne choroby alergiczne (katar sienny, astma, nietolerancje pokarmowe), częste infekcje wirusowe i bakteryjne, choroby z autoagresji (wrzodziejące zapalenie jelita, gościec reumatoidalny, choroba Hashimoto), zapalenie wątroby, toczeń trzewny, zespół „suchego oka”
choroby endokrynologiczne nadmiar estrogenów, niepłodność, zaburzenia miesiączkowania, dolegliwości związane z menopauzą, torbiele jajników, niedoczynność tarczycy, guzki tarczycy, wysoki poziom prolaktyny
choroby neurologiczne padaczka, udar niedokrwienny mózgu, zaburzenia pamięci, choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane, nerwica, pobudzenie mięśniowe, migreny
zespół metaboliczny x padaczka, udar niedokrwienny mózgu, zaburzenia pamięci, choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane, nerwica, pobudzenie mięśniowe, migreny
choroby zwyrodnieniowe i skórne padaczka, udar niedokrwienny mózgu, zaburzenia pamięci, choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane, nerwica, pobudzenie mięśniowe, migreny
--------------------------------- --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Przeciwwskazania
- lęk przed ograniczeniem ilości pożywienia
• ciężka depresja
• przyjmowanie leków obniżających odporność (sterydy, cytostatyki)
• stany po przeszczepach narządów
• niewydolność nadnerczy
• krańcowe wyniszczenie organizmu
• nowotwory w trakcie chemioterapii i zaawansowane stadia nowotworu
• krańcowa marskość wątroby
• dializa nerek
• nadczynność tarczycy
• cukrzyca typu 1
• ostra porfiria
• niedoczynność nadnerczy
• okres ciąży i karmienia piersią
Co jeść podczas postu?
Niskokaloryczne warzywa i owoce, wraz z jednoczes-nym dostarczaniem organizmowi fitozwiązków, witamin i soli mineralnych, pozytywnie wpływają na oczyszczanie organizmu z toksyn i proces odżywiania wewnętrznego.
Podczas diety powinniśmy spożywać jak najwięcej surowych warzyw. To one zawierają najwięcej enzymów i są pokarmem najbogatszym biologicznie. Należy jednak pamiętać, aby zaopatrywać się w nie u zaufanych dostawców.
Na naszych stołach powinny się znaleźć:
Soki i koktajle z warzyw z dodatkiem owoców (niewielkim – dekoracyjnym lub smakowym), wyciskane na świeżo w prasie lub wyciskarce wolnoobrotowej, surowe zupy warzywne.
Jeśli nie masz wyciskarki, w trakcie postu możesz kupować soki jednodniowe lub dobrej jakości gotowe soki warzywne lub owocowe. Sprawdzaj etykiety, kontroluj, czy produkty nie są przygotowane z dodatkiem cukru lub innych substancji słodzących. Sprawdzaj, w jaki sposób są konserwowane. Obecnie w sklepach można zaopatrzyć się nie tylko w soki, ale i w zakwas z buraków, ogórki kiszone, sok z kapusty kiszonej, które są wytwarzane i konserwowane w tradycyjny sposób, bez użycia sztucznych substancji.------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Owoce w diecie warzywno-owocowej nie powinny być podstawą dań, ale jedynie dodatkiem do nich. Stosuj je w ilościach śladowych – dla poprawy smaku lub dekoracji.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Warzywa i owoce zalecane podczas postu*
------------- -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
liściaste różne rodzaje sałat (roszponka, rukola, rzymska, lodowa, czerwona), seler naciowy, natka pietruszki, jarmuż, botwinka, rzeżucha, koper, zioła
korzeniowe marchewka, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew biała, rzodkiew czarna, rzepa, kalarepa
cebulowe cebula, por, czosnek
psiankowate papryka, pomidor
kapustne kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, brukselka kalarepa
dyniowate* cukinia, ogórki, dynia, kabaczek
owoce jabłka, grejpfruty, cytryny, kiwi, granat, pomarańcza, owoce sezonowe (porzeczki, wiśnie, jagody, maliny, śliwki, borówka amerykańska)
------------- -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- Surówki (jedno- lub kilkuskładnikowe), najlepiej przyrządzane tuż przed spożyciem.
- Kiełki, suszone owoce.
- Kiszonki.
- Przekąski w postaci surowych i suszonych warzyw i owoców (jarmuż, burak, jabłko, suszona śliwka).
- Zupy (krótko gotowane – do 30 minut).
- Warzywa gotowane na parze, pieczone, duszone.
Warzywa i owoce długo moczone w wodzie tracą swoje wartości odżywcze; staraj się je obierać i kroić tuż przed spożyciem albo obróbką termiczną. Gotuj je w małej ilości wody, bo wtedy zachowają więcej składników odżywczych. Wodę z gotowania możesz wykorzystać do przyrządzenia zupy. Najbardziej wskazanym sposobem przygotowania pełnowartościowych dań jest jednak gotowanie na parze pod przykryciem. Parowanie ogranicza utratę cennych substancji i skraca czas przyrządzania warzyw, co pozwala zachować ich smak i kolor. Jeśli zdecydujesz się na gotowanie warzyw w wodzie, należy ją lekko posolić – izotoniczny roztwór wyciągnie z roślin mniej składników mineralnych.
Obróbka termiczna warzyw i owoców powinna być krótka – najwartościowsze są warzywa przygotowane al dente. Po pieczeniu, gotowaniu czy parowaniu należy zahartować rośliny w zimnej wodzie. Warzywa al dente mają doskonały smak, są lekko twarde i chrupiące.
Jeśli to możliwe, nie obieraj warzyw i owoców przed ich gotowaniem – zachowują wtedy więcej witamin i składników mineralnych. Nie bez znaczenia jest też to, że po ugotowaniu łatwiej je obrać. Przygotowując purée z warzyw czy owoców, pamiętaj, że mają one wyższe indeksy glikemiczne niż ich surowe odpowiedniki, a jednocześnie mniejszą zawartość błonnika i mniej substancji odżywczych. Jeśli musisz przechować gotowe dania, trzymaj je w chłodnym miejscu lub w lodówce.
Oprócz tego należy pić wodę mineralna niegazowaną z podwyższoną zawartością magnezu, napary i herbatki ziołowe i owocowe, kompoty z owoców (również suszonych). Podczas postu może brakować magnezu i witaminy D. Składniki te można na etapie diety suplementować.
Dietę świetnie uzupełniają w mikroelementy nieduże dodatki glonów wakame lub agaru, jak również trawa pszeniczna czy jęczmienna. Trawa pszeniczna lub jęczmienna jest świetnym dodatkiem do koktajli; można też stosować produkty sproszkowane, dostępne w sklepach ze zdrową żywnością.
------------------------------------------------------------------------
* Z powodu wysokiego indeksu glikemicznego dynia surowa (IG 65) i kabaczek surowy (IG 65) w trakcie kuracji oczyszczania/postu powinny, podobnie jak owoce, mieć udział śladowy. Rezultaty diety u kuracjuszy, w których menu były duże ilości wymienionych warzyw, były gorsze, pacjenci odczuwali głód, a efekt obniżenia wagi ciała był u nich mniejszy.AGAR – pozyskiwany z krasnorostów, popularny w kuchni japońskiej, gdzie jest wykorzystywany w postaci naturalnych alg jako dodatek do potraw. W Europie bardziej znany jako biały lub lekko żółtawy proszek, który powstaje w procesie odparowywania galaretki z alg. Dzięki doskonałym właściwościom żelującym stanowi zastępnik dla tradycyjnej żelatyny. Świetnie nadaje się do przygotowywania galaretek czy deserów. Jest bogaty w mikroskładniki i witaminy, ma niską wartość kaloryczną. Aż 80% zawartych w nim substancji stanowią polisacharydy, w tym agaroza, agaropektyna, pentza i inne. Ponadto agar zawiera kwas pirogronowy i glukuronowy, przydatne w organizmie człowieka. Zawiera również dużo włókien celulozowych – błonnika (który zwiększa nasycenie potrawą i pomaga obniżyć stężenie tłuszczu w posiłku, ma właściwości absorpcji tłuszczu, co pomaga zredukować poziom cholesterolu we krwi). Algi są też bogatym źródłem jodu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania tarczycy.
Agar tężeje już w 32–35°C, rozpuszcza się w temperaturze 85–95°C, nie musi być przechowywany w lodówce, a przygotowane z nim dania nie rozpuszczą się w temperaturze pokojowej.
Poza deserami, świetnie nadaje się do przygotowania galaretek z jarzyn.
WAKAME – wodorost znany z różnorodności zastosowań kulinarnych, zwłaszcza z wysokiej zawartości składników odżywczych i minerałów.
Wakame jest cienki i żylasty, ma głęboki zielony kolor i jest używany od czasów starożytnych w kuchni azjatyckiej – zwłaszcza japońskiej – gdzie traktuje się go jako specjał. Można go dodawać świeży lub suszony do dań na gorąco, sałatek, zup. Świetnie uzupełnia smak potraw warzywnych.
Właściwości wodorostu wakame:
- regeneruje krew,
- odtruwa organizm,
- reguluje ciśnienie krwi,
- pobudza produkcję hormonów,
- poprawia funkcjonowanie nerek i wątroby,
- zapobiega zaparciom,
- ma właściwości przeciwutleniające, zapobiega fermentacji żywności,
- zawiera witaminy A, B1, B2 i C,
- jest szczególnie bogaty w potas, sód, wapń, fosfor i magnez,
- stanowi dobre źródło rozpuszczalnego błonnika, a także niacyny, kwasu pantotenowego i kwasów omega-3,
- suszony – gdy zostanie namoczony w wodzie, może zwiększyć objętość dziesięciokrotnie.
Wakame jest przy tym bogaty w jod, co sprawia, że zbyt duże jego spożycie nie jest wskazane w przypadku chorób tarczycy.
Coraz większa dostępność warzyw i owoców oraz egzotycznych składników niesie za sobą pokusę włączania ich do diety na własną rękę. W metodzie dr Dąbrowskiej są jednak wskazane konkretne warzywa, które należy jeść w czasie oczyszczania organizmu (postu), a owoce stanowią tylko dodatek smakowy do dań. Dieta dr Dąbrowskiej ma także wymiar holistyczny – całościowo oczyszczamy nasze ciało i ducha. Może być traktowana jako post, który wymaga wyrzeczeń i poświęceń. Czas na spożywanie wymyślnych potraw owocowo-warzywnych przyjdzie więc później, po zakończeniu tego etapu.
Ważnym elementem diety jest też zadbanie o odpowiednią obróbkę i przygotowanie warzyw i owoców do spożycia. Staranne mycie i płukanie roślin może czasem nie wystarczyć – produkty, szczególnie te pochodzące ze sklepów, mogą zawierać różne zanieczyszczenia organiczne i nieorganiczne. Czasem znajdują się na nich niewidoczne drobnoustroje i pasożyty (np. tasiemce i glisty) oraz pozostałości pestycydów.
Skutecznym sposobem mycia warzyw i owoców jest opłukanie roślin pod bieżącą wodą, a następnie dokładne ich umycie w roztworze octu jabłkowego w proporcjach ½ szklanki octu na litr wody. Świetnie sprawdza się też sok z cytryny (2 łyżki na litr wody) lub zalewa z ogórków kiszonych (również 2 łyżki na litr wody) – bakterie chorobotwórcze nie lubią produktów o kwaśnym pH. Kąpiel warzyw lub owoców w takich roztworach powinna trwać ok. 5 min.
Pięciominutowa kąpiel w roztworze sody oczyszczonej (2 płaskie łyżki na litr wody) to z kolei doskonały sposób na usunięcie pestycydów. Dodanie bakterii probiotycznych do wody, w której moczy się jarzyny, również pozwoli zneutralizować pestycydy. Po kąpieli
w roztworze wystarczy opłukać produkty pod bieżącą wodą – są gotowe do spożycia.
Przygotuj się do postu
Kiedy podejmujemy post, towarzyszą temu różne motywacje – profilaktyka, poprawa samopoczucia, odzyskanie energii, poprawa komfortu snu, przemiana duchowa, utrata zbędnych kilogramów, zmiana nawyków żywieniowych czy walka z chorobami, na które medycyna tradycyjna nie ma rozwiązań.
Zmiany wymagają czasu, cierpliwości, wytrwałości i silnej woli. Dobrze jest przygotować się do postu, systematycznie ograniczając spożywanie fast foodów, ograniczając porcje mięsa i nabiału, dbając o odpowiednie nawadnianie ciała (30 ml na 1 kg masy ciała przy prawidłowym BMI), zwiększając udział kiszonek w codziennej diecie. Warto też wprowadzić codzienne gimnastykę, spacery, jazdę na rowerze.
Zachęcam do przygotowania własnych kiszonek, suszonych warzyw, własnych mieszanek przypraw i ziół. Zaopatrz się też w sprzęt, który będzie dla ciebie najwygodniejszy do przyrządzania surówek. Przed rozpoczęciem postu wybierz się na targ i kup warzywa na pierwsze 2–3 dni diety.
Jeśli masz taką możliwość i wskazania zdrowotne, postaraj się wykonać test na nietolerancje pokarmowe i wykluczyć z menu nietolerowane produkty. Jeśli chcesz podjąć post, ponieważ jesteś chory, przyjmujesz leki i zależy ci na poprawie stanu zdrowia – powinieneś post przeprowadzać pod kontrolą lekarza lub dietetyka z doświadczeniem. Będąc w ośrodku na turnusie z dietą warzywno-owocową, poinformuj personel medyczny, jakie leki przyjmujesz.
Jeśli dokucza ci któraś z dolegliwości lub cierpisz na którąś z chorób wymienionych w tabelce na sąsiedniej stronie, wprowadź do diety wymienione przy nich modyfikacje.
---------------------------- --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
nadciśnieniei/lub obrzęki ograniczenie soli i zawierających jej dużą ilość ogórków kiszonych (sól może wywołać wzrost ciśnienia lub obrzęki)
otyłość i/lub cukrzyca odmiana diety bazująca na surowych warzywach okazała się bardziej skuteczna niż wersja z gotowanymi warzywami; dodatkowo należy ograniczać słodkie owoce i sok z jabłek
choroba wrzodowa w pierwszych dniach diety wyłącznie gotowane warzywa lub soki warzywne (niekiedy rozcieńczone wodą); możliwe biegunki podczas kryzysu ozdrowieńczego; po zregenerowaniu błony śluzowej można jeść surowe warzywa
zaparcia zwiększenie ilości wody w diecie, np. 2 dodatkowe szklanki wody przed głównymi posiłkami; można również włączyć babkę płesznik lub Raphacholin (wyciąg z rzodkwi), a także wykonać lewatywę lub hydrokolonoterapię
wzdęcia warto dodawać do potraw zmielony kminek z majerankiem, można przejść na kilka dni na dietę wyłącznie sokową
wysypka zwiększyć dowóz wody i wykonać lewatywę
gorączka należy więcej leżeć, dużo pić, włączyć czosnek, kurkumę, ziołowe kapsułki Padma, witaminę C, citrosept (ekstrakt z pestek grejpfruta)
choroby autoimmunologiczne wykluczenie produktów nietolerowanych; poprawę może przynieść również rezygnacja z roślin psiankowatych (pomidor, papryka)
---------------------------- --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pod żadnym pozorem nie odstawiaj leków na własną rękę w domu, bez zgody lekarza prowadzącego bądź lekarza nadzorującego w ośrodku.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sprzęty w kuchni
Aby zdrowo się odżywiać, nie potrzebujesz w kuchni wielu narzędzi. Do przyrządzania surówek i dań podczas postu wystarczą ostry nożyk do warzyw, obieraczka, deska do krojenia. Przyda się na pewno wielostronna tarka kuchenna do warzyw. Warto też mieć różnej wielkości słoiki szklane z zakrętkami, w których będziesz transportować posiłki (naczyń można używać wielokrotnie, a żywność przechowuje się w nich idealnie). Większy słoik dwulitrowy lub kamionkowe naczynie sprawdzi się przy przygotowywaniu zakwasu z buraków, kiszonek z warzyw czy ogórków małosolnych.
Do przyrządzania dań na parze wystarczy nakładka na garnek z przykrywką, a do pieczenia – standardowe wyposażenie piekarnika. Dobrym pomysłem jest zaopatrzenie się w kilka szklanych lub glinianych naczyń z pokrywkami, w których można zapiekać warzywa.
W mojej kuchni ważne miejsce zajmują też:
- blender – każdy, niezależnie od typu czy marki, jest w stanie sprostać zadaniu przyrządzenia koktajlu. Przygotowując koktajl z całych warzyw i owoców, nie pozbywasz się cennego błonnika. W blenderze można też przygotować mieszanki przypraw albo zupę krem;
- szatkownica – to moje ulubione narzędzie, często korzystam z tej w tarce wielościankowej. Szatkownica daje możliwość szybkiego przygotowania surówek z kapusty;
- temperówka do warzyw lub spiralizer (wybór zależy od tego, jak dużo warzywnych makaronów przygotowujesz – ja korzystam z ręcznego spiralizera); mała prosta kiełkownica, w której wyhodujesz kiełki na bieżąco wykorzystywane do dań. Ja używam dwóch małych kiełkownic, w których w odstępie kilku dni wysiewam świeże kiełki. Kiełki można też uprawiać w zwykłych słoikach;
- narzędzie do wydrążania jabłek – korzystam z niego często, świetnie sprawdza się przy robieniu otworów w warzywach i nadziewania ich innymi warzywami;
- wyciskarka wolnoobrotowa – zdecydowanie ją polecam osobom ceniącym zdrowie płynące z natury, mającym dostęp do dobrej jakości warzyw i owoców. Wyciskane soki to źródło witamin, fitozwiązków, minerałów. Wyciśnięte wiórki zawierają doskonałej jakości błonnik. Można je wykorzystać do zagęszczania zup kremów, przygotowania spodów do różnych potraw, ciastek, warzywnych muffinek czy pasztetów warzywnych.Kolejność jedzenia potraw
w diecie warzywno-owocowej
+-----------------------------------------------------------------------------------------------------------+
| 1. Surowe |
+-----------------------------------------------------------------------------------------------------------+
| warzywa surowe, musy z surowych warzyw, |
| surówki, kiszonki, świeżo wyciskane soki |
| warzywno-owocowe, koktajle |
+-----------------------------------------------------------------------------------------------------------+
| 2. Gotowane |
+-----------------------------------------------------------------------------------------------------------+
| warzywa pieczone, gotowane, duszone, zupy, kompoty, musy z gotowanych warzyw i owoców, pasteryzowane soki |
+-----------------------------------------------------------------------------------------------------------+
Posiłek zaczynaj od jedzenia surowych warzyw – przygotowanych z nich surówek, soków i kiszonek. To one są najcenniejsze, zawierają aktywne enzymy, anty-
oksydanty, m.in. polifenoli, likopenu, witaminy C, E, beta-karoten, chlorofil, mikroelementy i błonnik. To w takiej formie nasze organizmy najłatwiej je przyswajają. Podczas obróbki termicznej powyżej 40°C wiele enzymów ulega uszkodzeniu i traci swoją naturalną wartość biologiczną, dlatego gotowane i duszone potrawy powinny być jak najkrócej poddawane obróbce termicznej, a w trakcie posiłku jedzone po surowych. Planuj czas na posiłki, nie jedz w biegu, dokładnie przeżuwaj każdy kęs.
Przepisy, które znajdziesz w książce, są ułożone właśnie w tej kolejności: potrawy z surowych warzyw, kiszonki, kiełki, potrawy gotowane, zioła i przyprawy, przekąski. Są to dania, które trafiają na mój stół, kiedy podejmuję post.
Na końcu książki znajdziesz również przykłady podstawowego menu diety warzywno-owocowej i przykłady menu dla osób, które muszą dopasować kurację do indywidualnych potrzeb.
Dla wielu osób czas oczyszczania ciała jest też czasem oczyszczania ducha, wewnętrzną przemianą, dlatego na ostatnich stronach książki znalazł się krótki tekst O wartości pożywienia Dariusza Piórkowskiego SJ.
Zachęcam do dzielenia się przepisami na grupie fb: Przepisy diety warzywno-owocowej według metody dr Ewy Dąbrowskiej, poświęconej wymianie doświadczeń kulinarnych podczas postu, oraz systematycznego odwiedzania oficjalnej strony ewadabrowska.pl.
Życzę powodzenia, wytrwałości i wciąż nowych pomysłów w kuchni
Beata A. DąbrowskaSurówka z czerwonej kapusty
Składniki
- ¼ małej główki czerwonej kapusty
- 1 jabłko
- natka pietruszki
- kiełki rzodkiewki
- ulubione zioła (opcjonalnie)
- sól himalajska
- pieprz
Przygotowanie
Kapustę poszatkuj, jabłko umyj i pokrój w wąskie łódeczki. Dodaj przyprawy, posyp posiekaną natką pietruszki i kiełkami.
Kapustę po szatkowaniu możesz ubić np. wałkiem – będzie wtedy bardziej chrupiąca.
Czerwona kapusta zawiera witaminy B, C, A i E, a także kwas foliowy i flawonoidy. Swój charakterystyczny kolor zawdzięcza składnikom, których nie ma pokrewna jej odmiana – kapusta biała. Antocyjany, naturalne barwniki, są przeciwutleniaczami – chronią m.in. przed nowotworami. Kapusta czerwona ma więcej witamin niż jej biała odpowiedniczka, przede wszystkim przewyższa ją zawartością witamin z grupy B oraz witaminy C.
Surówka „dobra bakteria”
Składniki
- 1 pomidor
- 1 czerwona papryka
- 2 średnie ogórki kiszone, małosolne lub świeże
- ½ cebuli
- kurkuma
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól ziołowa
Przygotowanie
Pomidor, paprykę i ogórki umyj i pokrój w kostkę. Dodaj posiekaną cebulę. Całość skrop sokiem z cytryny, wymieszaj z ulubionymi ziołami.
Ogórki kiszone lub małosolne, jak wszystkie produkty poddawane fermentacji, zawierają kwas mlekowy – nadaje on warzywom smak i ma korzystny wpływ na pracę jelit. Jest probiotykiem, co oznacza, że przywraca naturalną florę organizmu i poprawia odporność.