Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka - ebook
Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka - ebook
Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka to już piąte wydanie cenionego przez studentów i adeptów dietetyki podręcznika. Zawiera aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjologicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki.
W książce omówiono podstawy żywienia człowieka – od znaczenia składników odżywczych przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych. Przedstawiono aktualną klasyfikację diet z ich szczegółową charakterystyką, wadami i zaletami tych diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta.
Omówiono również zasady żywienia w wybranych stanach patologicznych, pacjentów chorych neurologicznie, kardiologicznie, pacjentów z chorobami metabolicznymi, pacjentów po zabiegach chirurgicznych, czy pacjentów chorujących onkologicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych w różnych sytuacjach klinicznych.
Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania dietetyki, został całkowicie zaktualizowany i wzbogacony w nowe treści dotyczące nowoczesnych zasad żywienia człowieka zdrowego i chorego.
Kategoria: | Medycyna |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-200-6537-4 |
Rozmiar pliku: | 8,6 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Zbytek potraw chorobą przypłacić trzeba.
Gamius (1702 r.)
Rozwój nauk o żywieniu człowieka zdrowego i chorego jest bardzo dynamiczny, zwłaszcza w ostatnich dziesięcioleciach. Na przełomie dwudziestego i dwudziestego pierwszego wieku nastąpiły liczne zmiany w poglądach na rolę żywienia w leczeniu różnych chorób.
Obecnie dąży się do upowszechnienia edukacji żywieniowej zarówno ludzi zdrowych, jak i chorych. Ważną rolę odgrywa poradnictwo żywieniowe w chorobach metabolicznych. Książka ta, będąca zarazem podręcznikiem, jest adresowana do dietetyków, żywieniowców, studentów uczących się na uczelniach, studiujących na kierunku Dietetyka oraz innych osób zainteresowanych prawidłowym żywieniem i dietetyką.
W opracowaniu książki wykorzystano wieloletnie doświadczenie autorki, nabyte podczas pracy nauczycielskiej na Wydziale Dietetyki Medycznego Studium Zawodowego w Krakowie oraz Krakowskiej Akademii im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego. Bardzo pomocne w przygotowaniu pozycji były publikacje ówczesnego Instytutu Żywności i Żywienia, obecnie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH, Wydawnictwa Medycyny Praktycznej oraz standardy i materiały dotyczące żywienia, prezentowane podczas różnych konferencji organizowanych przez instytucje i towarzystwa naukowe.
„Dietetyka – żywienie zdrowego i chorego człowieka” składa się z czterech części.
1. Podstawy żywienia człowieka z elementami biochemii.
2. Klasyfikacja i charakterystyka diet.
3. Żywienie w wybranych chorobach.
4. Żywienie dzieci zdrowych i chorych.
W opracowaniu książki korzystano z najnowszych publikacji z zakresu żywienia człowieka. W obecnym wydaniu przedstawiono zalecenia dotyczące żywienia w różnych chorobach, uwzględniono najnowsze „Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie”, wydane przez NIZP-PZH w 2020 r., podano aktualnie produkowane i zalecane preparaty do leczenia żywieniowego enteralnego i parenteralnego oraz środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego stosowane w żywieniu niemowląt i dzieci. Wskazówki żywieniowe dla chorych na cukrzycę, a także w innych chorobach opracowano według najnowszych wytycznych.
Wartość odżywczą wszystkich diet obliczono na podstawie „Tabeli składu i wartości odżywczej żywności”, autorstwa Kunachowicz H. i wsp., Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2017. Zalecenia żywienia niemowląt i dzieci w wieku poniemowlęcym oraz wytyczne żywienia w różnych chorobach przedstawiono, bazując na najnowszych zaleceniach Instytutu Matki i Dziecka, Kliniki Pediatrii WUM, Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”, Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie, Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii Dziecięcej, Hepatologii i Żywienia Dzieci oraz ESPGHAN. W podręczniku uwzględniono dostępne na rynku preparaty do żywienia niemowląt i dzieci w wieku poniemowlęcym.
Bardzo dziękujemy Panu prof. dr. hab. med. Bruno Szczygłowi, Panu prof. dr. hab. med. Mikołajowi Spodarykowi i Pani dr n. med. Elżbiecie Gabrowskiej za cenne uwagi, które zostały wykorzystane w opracowaniu obecnego wydania książki. Koleżankom, wieloletnim nauczycielkom kształcącym dietetyków, mgr Danucie Suchorowskiej i mgr Marii Kret, dziękujemy za sugestie opracowania nowych zagadnień, mgr Bożenie Nawój za udostępnienie wielu materiałów źródłowych. Rodzinie dziękujemy za cierpliwość, zrozumienie i atmosferę stworzoną nam do pracy nad podręcznikiem.
Nowe wydanie książki „Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka” opracowano na podstawie poprzedniego wydania, w którym współautorem była mgr Anna Rudnicka, wieloletnia nauczycielka pierwszej krakowskiej szkoły kształcącej młodzież w zawodzie dietetyka. Pani Anna Rudnicka była założycielką Polskiego Towarzystwa Dietetyki (1986 r.) i długoletnim prezesem Zarządu Głównego PTD. Była Osobą w pełni oddaną sprawom zawodowym dietetyków, o czym pamiętamy.
Pragniemy, aby nowe wydanie książki odegrało ważną rolę w kształceniu dietetyków i popularyzowaniu wiedzy o nowoczesnych zasadach żywienia człowieka zdrowego i chorego.
Autorzy
Rodzinie: Ryszardowi, Robertowi,
Barbarze, Joannie, Michałowi,
Piotrowi, Bartoszowi
i wszystkim Dietetykom.Słowo wstępne
Profesora Brunona Szczygła
Pierwsze wydanie podręcznika ukazało się w roku 2000 pod redakcją mgr Heleny Ciborowskiej i mgr Anny Rudnickiej, założyciela i pierwszego prezesa Polskiego Towarzystwa Dietetyki, i zbiegło się z wprowadzeniem w Polsce studiów wyższych na ustanowionym właśnie kierunku „Dietetyka”. Od dwudziestu lat studia na tym kierunku są w Polsce prowadzone w 10 uniwersytetach medycznych i w 5 wyższych uczelniach rolniczych. Wypuszczają rocznie ponad 700 magistrów będących specjalistami w dziedzinie żywienia człowieka, którzy zarówno w okresie studiów, jak i w pracy zawodowej korzystają z omawianego podręcznika.
Obecne 5. wydanie stanowi rozszerzoną i uaktualnioną wersję wydania czwartego, zawiera zgodne ze współczesnym stanem wiedzy informacje dotyczące:
– naukowych podstaw żywienia człowieka, z uwzględnieniem makro- i mikroskładników odżywczych, norm żywienia i rodzajów diet,
– żywienia w najczęstszych chorobach układu pokarmowego, moczowego, krążenia, neurologicznych, metabolicznych, nowotworach i zakażeniach układu pokarmowego,
– żywienia klinicznego wspomagającego leczenie farmakologiczne i/lub chirurgiczne,
– szeroko omówionego żywienia dzieci zdrowych i chorych, któremu poświęcono ponad 200 stron.
W ostatnich latach dokonuje się bardzo szybki postęp w dziedzinie wiedzy na temat wpływu żywienia na zapobieganie i leczenie chorób, a jak wskazują dane publikowane przez WHO, aż 60% zgonów na świecie ma bezpośredni związek z nieprawidłowym odżywianiem i stylem życia. Niestety, wiedza na temat zdrowego żywienia i stylu życia, mimo rosnącego zainteresowania, jest ciągle niedostateczna i tylko w niewielkim stopniu wpływa na ogólny poziom zdrowia społeczeństwa. Ten obszerny i nowoczesny podręcznik z pewnością będzie dobrym materiałem dydaktycznym w kształceniu studentów medycyny, pielęgniarstwa i dietetyki oraz podnoszeniu poziomu wiedzy w tym zakresie wśród zwykłych polskich rodzin.
Bardzo popieram wydanie kolejnej unowocześnionej wersji tego podręcznika przez PZWL, który ma ogromne zasługi w zakresie szerzenia wiedzy związanej z naukami medycznymi w Polsce.
prof. dr hab. n. med. Bruno SzczygiełSłowo wstępne
Profesora Mikołaja Spodaryka
„Współczesny Sokratesa i wszystkich znakomitości wieku Periklesa, Hippokrates (z Kos), pierwszy położył podstawy dla dyjetetyki chorych, i w księgach swych zostawił nam dwa rozdziały, które przez wieki całe, służyły lekarzom za przewodnika, przy użyciu środków hygijenicznych do leczenia chorób. …w księdze zatytułowanej: Sposób żywienia w chorobach Hippokrates … obszernie przechodzi różne pokarmy, mówi o korzyściach i niekorzyściach wina i uważa wino białe za wyborny środek moczopędny. Według niego, czosnek jest środkiem pobudzającym i moczopędnym, ser rozgrzewającym, soczewica ściągającym. Co do mięs: wieprzowe surowe jest szkodliwe i przedewszystkiem radzi je jeść na zimno. Chleb źle wypieczony sprowadza wzdęcie; za gorący, bywa trudno trawionym.
Człowiek utraca codziennie pewną ilość azotu, węgla, wody i soli; utraty te codzienne, będące wynikiem rozmaitych czynności odżywczych, powinny znaleźć w żywieniu dostateczne wyrównanie; inaczej człowiek niknie, słabnie i ginie.”
HIGIJENA ŻYWIENIA
przez Dra DUJARDIN-BEAMETZA
ODCZYTY Z TERAPII W SZPITALU COCHIN 1885 – 1888
KRAKÓW, Wydawnictwo dzieł lekarskich polskich 1888.
„…Pod nazwą dieta pojmujemy powściąganie się od pewnych pokarmów, które nie odpowiadają stanowi zdrowia osób względnie zdrowych, lub chorych.
Diety bywają rozmaitego rodzaju, właściwe zaś ile jest potraw, tyle mogłoby być diet, gdyż to, co dozwolone jednemu, może być wzbronione drugiemu. Co do chorych, to rozróżniamy dwie diety: ścisłą: rosół, kleik, mleko i jakiś napój i nieścisłą, która dozwala przyjmować już pewne pokarmy.
Dieta w leczeniu chorób odgrywa bardzo ważną rolę, może jeszcze ważniejszą, aniżeli przyjmowanie lekarstw. Dieta jadnakże powinna być stosowaną według indywidualności osoby dotkniętej zapaleniem. Podobnie, jak upusty krwi działają dodatnio u osób krwistych, dotkniętych zapaleniem, a u niedokrwistych byłyby wprost szkodliwe, podobnież rzecz się ma z dietą”.
ENCYKLOPEDIA ILUSTROWANA MEDYCYNY I HYGIENY POPULARNEJ
według Dra Pawła Bonami
WARSZAWA, MAURYCY ORGELBRAND, 1890.
Przytoczone cytaty ze starych podręczników medycznych, choć napisane archaicznym językiem, są w założeniu aktualne, wskazują na zainteresowanie ówczesnych lekarzy żywieniem i rolą odpowiedniej diety w leczeniu chorób. Dietetyka była wtedy i jest nadal nauką o żywieniu człowieka. Dostarczając niezbędnych informacji do opracowywania zasad zdrowego odżywiania się, kreuje prozdrowotny model życia, jest także dyscypliną kliniczną, rozwiązującą problemy żywienia chorych. Dietetyka staje się obecna we wszystkich aspektach życia.
Zainteresowanie tą dyscypliną nauk medycznych jest – jak się wydaje – powszechne. Z jednej strony to dobrze, ponieważ w znacznym stopniu przyczynia się do promocji zdrowego stylu życia, a przez to do obniżenia ryzyka zachorowania na chorobę cywilizacyjną. Druga strona tego zainteresowania to niestety cienie – ponieważ sprzyjają ekspansji pseudowiedzy, nieuczciwości i braku rozumienia istoty dietetyki. Brak rzetelności, moda na odmienność przy braku kompetencji osób zachwalających „cudowne przepisy” spycha dietetykę do poziomu „wiedzy obiegowej”, a w konsekwencji na manowce medycyny.
Internet czy fora społecznościowe, uznawane aktualnie za skarbnicę wiedzy, wykorzystują często „modę na zdrowie”, podając recepty i modele żywienia „na płaski brzuch”, „silne ramiona”, „zdrowe kości i zęby”, „odtrucie i oczyszczenie organizmu”, a także na „redukcję masy ciała – bez wysiłku i wyrzeczeń”, „bramkostrzelność” i „ochronę przed starością”. Do stosowania różnych diet, także „tych leczniczych”, używania witamin i suplementów zachęca prasa kolorowa, reklamy w mediach i niezliczone rzesze celebrytów czy gwiazd scen i boisk. Ta dawka „informacji” legitymizowana jest często przez nieistniejące osoby z nieistniejącym tytułem „specjalista żywieniowiec”. Niestety, brak kontroli merytorycznej nad treściami ogłoszeń czy wygłaszanymi opiniami sprawia, że zalewani jesteśmy informacjami, przepisami i zaleceniami, które przypisywane są dietetykom. Efektem jest promocja nieprawdziwych, a bywa, że szkodliwych zaleceń wygłaszanych przez osoby „interesujące się żywieniem”, których kompetencje nie mają nic wspólnego z dietetyką jako dyscypliną kliniczną.
Dietetyka powinna z definicji koncentrować się na zagadnieniach żywienia człowieka zdrowego i chorego, ocenie stanu odżywienia, a także zapobieganiu chorobom zależnym od żywienia. Jeżeli obszar naukowego zainteresowania dietetyków rozszerzymy o analizy wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia czy biochemicznych podstaw żywienia człowieka – otrzymamy odpowiedź, czym jest dietetyka i jakie kompetencje opisują zawód dietetyka.
Aktualne wydanie podręcznika DIETETYKA. ŻYWIENIE ZDROWEGO I CHOREGO CZŁOWIEKA, autorstwa mgr Heleny Ciborowskiej, jest praktycznym wypełnieniem definicji współczesnej dietetyki. Zasygnalizowane i omówione w zarysie zagadnienia z pogranicza dietetyki i leczenia żywieniowego uzupełniają wiedzę dotyczącą szerokich aspektów żywienia człowieka. Osobnym zagadnieniem jest żywienie ludzi ze zdiagnozowaną niewydolnością przewodu pokarmowego. Autorka, będąc wieloletnim nauczycielem pokoleń dietetyków i wykładowcą kierunku Dietetyka w Krakowskiej Akademii, doskonale wie, jaka wiedza jest potrzebna profesjonalnemu dietetykowi.
W obecnym wydaniu dokonano uaktualnienia wartości odżywczych wszystkich przedstawianych diet, z uwzględnieniem najnowszych zaleceń Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH oraz Instytutu Matki i Dziecka, co stanowi o wartości wydawnictwaniniejszej książki. Podręcznik mgr Heleny Ciborowskiej jest od lat wyznacznikiem jakości kształcenia dietetyków i staje się wzorcem dla edukacyjnych publikacji z zakresu żywienia człowieka. Należy mieć nadzieję, że kształcenie dietetyków na wyznaczonym przez Autorkę poziomie stanie się podstawą rzetelnego poradnictwa dietetycznego i pozwoli na skuteczne rugowanie pseudodietetyki zalecanej przez pseudodietetyków.
dr hab. n. med. Mikołaj Spodaryk, prof. KAAFM
Ordynator Oddziału Leczenia Żywieniowego
Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w KrakowieSłowo wstępne
Doktor Elżbiety Gabrowskiej
Przedstawiona do recenzji książka jest już piątym uaktualnionym wydaniem podręcznika pod tym samym tytułem. Prezentowane w nim treści, tak jak poprzednio, podzielone zostały na cztery zasadnicze części w uzasadnionej merytorycznie kolejności.
Pierwsza z nich obejmuje podstawy żywienia człowieka z elementami biochemii, w której omówiono procesy zachodzące w zdrowym organizmie: procesy energetyczne, gospodarkę wodną, trawienie oraz wchłanianie składników pokarmowych i odżywczych, a także rekomendowane normy spożycia. Pierwsza część monografii zawiera również treści związane z planowaniem posiłków, żywnością funkcjonalną i genetycznie modyfikowaną oraz regulacje prawne związane z bezpieczeństwem, jakością i higieną żywienia.
Część druga jest omówieniem klasyfikacji diet, począwszy od diety podstawowej przeznaczonej dla osób z prawidłową funkcją przewodu pokarmowego po diety terapeutyczne, rekomendowane osobom chorym z różnymi problemami klinicznymi.
Kolejny rozdział poświęcony jest omówieniu zasad żywienia ludzi chorych. Scharakteryzowano w nim żywienie w chorobach przewodu pokarmowego i po zabiegach chirurgicznych. Zwrócono także uwagę na leczenie żywieniowe, podając ogólne informacje dotyczące dojelitowego i pozajelitowego sposobu odżywiania jako alternatywę dla pacjentów, którzy nie mogą, nie powinni odżywiać się w sposób tradycyjny lub z powodu niewydolności przewodu pokarmowego wymagają podania składników odżywczych drogą dożylną. Zawarte informacje dotyczące tej specyficznej formy leczenia zostały zredagowane w sposób bardzo czytelny. Co ważne, podkreślają znaczenie leczenia żywieniowego i przedstawiają w systematyczny sposób zagadnienia wykraczające poza obszar typowych zainteresowań profesjonalnego dietetyka. Zaproponowany przez Panią Helenę Ciborowską zakres informacji staje się istotnym elementem kształcenia dietetyków, którzy zostają przygotowani jako partnerzy dla specjalistów lekarzy w prowadzeniu dożylnej interwencji żywieniowej. W tej części opracowania obszernie opisano także zasady postępowania dietetycznego w chorobach układu moczowego, układu krążenia, chorobach nowotworowych, neurologicznych, zaburzeniach metabolicznych, a także zakażeniach i zatruciach pokarmowych.
Ze względu na specyfikę pacjentów pediatrycznych i mnogość problemów klinicznych, zagadnienia związane z żywieniem dzieci omówiono szczegółowo w odrębnej części monografii – rozdziale czwartym. Autorka najpierw charakteryzuje potrzeby żywieniowe i rozwój dzieci zdrowych, a następnie przechodzi do zagadnień związanych z etiopatogenezą, leczeniem i postępowaniem dietetycznym w typowych, ale także złożonych problemach klinicznych u dzieci.
Niewątpliwym atutem tej książki, podobnie jak jej poprzednich wydań, jest przejrzystość, kompletność i rzetelny sposób przekazywanych treści. Zamieszczone przez Autorkę przykłady planowanych jadłospisów w różnych jednostkach chorobowych mają charakter metodyczny. Zatem każdy, kto próbuje swoich sił w planowaniu diet indywidualnych, uczy się ustalania założeń diety i modyfikowania norm żywienia w chorobie. Po przestudiowaniu zawartych w tej części merytorycznych treści można uzyskać niezbędną wiedzą pozwalającą ustalić modelową rację pokarmową i wykorzystać ją w planowaniu jadłospisów. Ponadto mnogość zamieszczonych w monografii i ocenionych teoretycznie jadłospisów stwarza duże możliwości edukacyjne i odtwórcze młodym pokoleniom dietetyków, pracownikom ochrony zdrowia, nauczycielom, a także pacjentom i opiekunom chorych dzieci.
„Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka” jest nie tylko doskonałym kompendium wiedzy z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego opartym na najnowszych zaleceniach, lecz także źródłem wyjaśnień i uzasadnień charakteru i składu diet zalecanych konkretnym pacjentom. Rozumienie złożonych problemów klinicznych dodaje pewności siebie osobom pracującym z chorymi i podnosi jakość edukacji żywieniowej społeczeństwa.
Kompletność, dokładność i jej praktyczny charakter czyni tę pozycję wyjątkową na rynku wydawniczym. Nic więc dziwnego, że jest najpopularniejszym podręcznikiem z tego zakresu kupowanym przez studentów kierunków medycznych, dietetyków, nauczycieli i pacjentów.
Jako wieloletni praktyk dietetyk i nauczyciel korzystający z podręcznika –
pięknie dziękuję Autorce za tę książkę!
dr n. med. Elżbieta Gabrowska
Oddział Leczenia Żywieniowego, Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie;
Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu, kierunek Dietetyka, Krakowska Akademia im. Andrzeja Frycza ModrzewskiegoWYKAZ SKRÓTÓW
AAAAI (American Academy of Allergy, Asthma & Immunology) – Amerykańska Akademia Alergii, Astmy i Immunologii
AA, ARA – kwas arachidonowy (C20:4 n-6)
AAP (American Academy of Pediatrics) – Amerykańska Akademia Pediatrii
ABA (American Burn Association) – Amerykańskie Stowarzyszenie Oparzeń
ACTH (adrenocorticotropic hormone) – hormon adrenokortykotropowy
ADA (American Diabetes Association) – Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne
ADO – Automatyczna Dializa Otrzewnowa
ADP – adenozynodifosforan
AI (Adequate Intake) – poziom wystarczającego spożycia
AIAT, ALAT, ALT – aminotransferaza alaninowa
AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) – zespół nabytego niedoboru (upośledzenia) odporności
ALA (α-linolenic acid) – kwas α-linolenowy (C18:3 n-3)
AMP – adenozyno-5’-monofosforan
anty-TG2 – przeciwciała przeciw transglutaminazie typu 2
AR – tzw. mieszanki antyrefluksowe, przeciw ulewaniom
ASN – asparagina
AspAT, AST – aminotransferaza asparaginianowa
ATP (adenosine triphosphate) – adenozyno-5’-trifosforan
AZT – autoimmunologiczne zapalenie trzustki
BCAA (branched-chain amino acid) – aminokwasy o rozgałęzionym łańcuchu bocznym
BEE (basal energy expenditure) – podstawowy wydatek energetyczny; podstawowa przemiana materii
BH4 – enzym tetrahydrobiopteryna
BIA (bioelectrical impedance analysis) – bioelektryczna impedancja (analiza składu ciała)
BMI (Body Mass Index) – wskaźnik względnej masy ciała
BMR (basal metabolic rate) – podstawowa przemiana materii
BV (Biological Value) – współczynnik wartości biologicznej białka
c-AMP – nukleotyd cykliczny adenozyno-3’,5’-monofosforan
CD4+ – limfocyt T
CDS (clinical dehydration scale) – kliniczna skala oceny odwodnienia
CF (cystic fibrosis) – mukowiscydoza
CFRD (Cystis Fibrosis-Related Diabetes) – cukrzyca u osób z mukowiscydozą
CFTR (cystic fibrosis transmembrane conductance regulator) – błonowy regulator przewodnictwa (białko tworzące kanał chlorkowy w błonie komórkowej)
ChSN – choroby sercowo-naczyniowe
CLA (conjugated linoleic acid) – skoniugowane dieny kwasu linolowego
CLL – całkowita liczba limfocytów
CMV – cytomegalowirus
CoA (coenzyme A) – koenzym A
CPM – całkowita przemiana materii
CRP (C-reactive protein) – białko C-reaktywne
CS (Chemical Score) – wskaźnik aminokwasu ograniczającego
CSII (continuous subcutaneous insulin infusion) – insulinoterapia metodą ciągłego podskórnego wlewu insuliny
CT – ciśnienie tętnicze
CUN – centralny układ nerwowy
CVD (Cardiovascular Disease) – choroby układu sercowo-naczyniowego
Da – Dalton (jednostka masy atomowej)
DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) – dieta w leczeniu i zapobieganiu nadciśnienia tętniczego krwi
DEXA, DXA (Dual-energy X-ray absorptiometry) – desyntometria (dwuwiązkowa absorpcjometria promieniowania X)
DFE (Dietary Folate Equivalent) – równoważnik folianów
DGLA (dihomo-gamma-linolenic acid) – kwas dihomogammalinolenowy (C20:3 n-6)
DHA (docosahexaenoic acid) – kwas dokozaheksaenowy (C22:6 n-3)
DNA (deoxyribonucleic acid) – kwas deoksyrybonukleinowy
DO – dializa otrzewnowa
DPA (docosapentaenoic acid) – kwas dokozapentaenowy (C22:5 n-3)
DPG – deamidowany peptyd gliadyny
DPN – doustne płyny nawadniające
DPP-4 – inhibitor dipeptydylopeptydazy 4
DXA (Dual-energy X-ray absorptiometry) – podwójna absorpcjometria
EAACI (European Academy of Allergy and Clinical Immunology) – Europejska Akademia Alergologii i Immunologii Klinicznej
EAR (Estimated Average Requirement) – średnie zapotrzebowanie dla grupy
EEG – elektroencefalografia
EER (Estimated Energy Requirement) – szacunkowe zapotrzebowanie na energię
EFA (essential fatty acids) – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)
EFAD – Europejska Federacja Towarzystw Dietetycznych
EFSA (European Food Safety Authority) – Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności
EKG – elektrokardiografia
EMG – elektromiografia
EN (enteral nutrition) – żywienie dojelitowe enteralne
EPA (eicosapentaenoic acid) – kwas ikozapentaenowy (C20:5 n-3)
ERAS (Enhanced Recovery After Surgery) – protokół kompleksowej opieki okołooperacyjnej
ESC (European Society of Cardiology) – Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne
ESH (European Society of Hypertension) – Europejskie Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego
ESPEN (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism) – Europejskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego i Metabolizmu
ESPGHAN – Europejskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci
FAD (flavin adenine dinucleotide) – dinukleotyd flawinoadeninowy
FAO (Food and Agriculture Organization) – Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa
FENS (Federation of European Nutrition Societies) – Federacja Europejskich Towarzystw Żywieniowych
FIT (functional intensive insulin therapy) – funkcjonalna intensywna insulinoterapia
FMN (flavin mononucleotide) – mononukleotyd flawinowy
FOS – fruktooligosacharydy
GABA (gamma-aminobutyric acid) – kwas gamma-aminomasłowy
GB (Gastric Banding) – opasanie żołądka
GDM (Gestational Diabetes Mellitus) – cukrzyca ciążowa
GDP – guanozynodifosforan
GERD (GastroEsophageal Reflux Disease) – refluks żołądkowo-przełykowy
GFR (glomerular filtration rate) – współczynnik filtracji kłębuszkowej (przesączania kłębuszkowego)
GGTP – gamma-glutamylotransferaza
GHP (Good Hygienic Practice) – dobra praktyka higieniczna
GIP – glukozozależny peptyd insulinotropowy
GLA – kwas γ-linolenowy (C18:3 n-6)
GLP-1 – glukagonopodobny peptyd 1
GLs – glukozynolany
GMO (genetically modified organisms) – organizmy modyfikowane genetycznie
GMP – guanozynomonofosforan
GMP (Good Manufacturing Practice) – dobra praktyka produkcyjna
GOS – galaktooligosacharydy
GS (Gastric Sleeve) – rękawowa resekcja żołądka
GTP – guanozynotrifosforan
GUS – Główny Urząd Statystyczny
HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point System) – System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli
HAV (Hepatitis A Virus) – wirus zapalenia wątroby typu A
HbA1c – hemoglobina glikowana
HBV (Hepatitis B Virus) – wirus zapalenia wątroby typu B
HCV (Hepatitis C Virus) – wirus zapalenia wątroby typu C
HD – hemodializa
HDAC – deacetylazy histonowe (enzymy)
HDL (high density lipoprotein) – lipoproteina o dużej gęstości
HIV (human immunodeficiency virus) – ludzki wirus nabytego niedoboru odporności
HRV (human rotavirus) – rotawirus
IADPSG (International Association of the Diabetes and Pregnancy Study Groups) – Międzynarodowe Stowarzyszenie Grup Badań nad Cukrzycą i Ciążą)
IBS (irritable bowel syndrome) – zespół jelita drażliwego (ZJD)
ICDA (International Confederation of Dietetic Associations) – Międzynarodowy Komitet Towarzystw Dietetycznych
ICZE – indywidualne całkowite zapotrzebowanie energetyczne
IDL (intermediate density lipoprotein) – lipoproteina o pośredniej gęstości
IFG (impaired fasting glucose) – nieprawidłowa glikemia na czczo
IG – indeks glikemiczny
IGT (impaired glucose tolerance) – nieprawidłowa tolerancja glukozy
i.m. – podane domięśniowo
INQ (Index Nutritional Quality) – Wskaźnik Jakości Żywieniowej
IPP – inhibitor pompy protonowej
IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry) – Międzynarodowa Unia Chemii Czystej i Stosowanej
IŻŻ – Instytut Żywności i Żywienia
JNKT – jednonienasycone kwasy tłuszczowe
KDIGO (Kidney Disease Improving Global Outcome) – międzynarodowa organizacja non-profit, która na podstawie dowodów naukowych opracowuje i wdraża wytyczne dotyczące praktyki klinicznej w chorobach nerek
KDOQI (Kidney Disease Outcomes Quality Initiative) – Inicjatywa poświęcona badaniu skutków choroby nerek
KT – kwasy tłuszczowe
LA (Linoleic Acid) – kwas linolowy (18:2 n-6)
LADA (Latent Autoimmune Diabetes in Adults) – cukrzyca typu 1 o podłożu autoimmunologicznym
LC PUFA (long chain polyunsaturated fatty acids) – długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe
LCT (long chain triglycerides) – długołańcuchowe kwasy tłuszczowe
LDL (low density lipoprotein) – lipoproteina o małej gęstości
LDL-C (low-density lipoprotein-cholesterol) – cholesterol frakcji LDL
L-DOPA (levodopa) – lewodopa
LGG (Lactobacillus GG) – probiotyczna bakteria
LNAA (large neutral amino acids) – duże obojętne aminokwasy
Lp(a) – lipoproteina (a)
ŁG – ładunek glikemiczny
MAD (modified Atkins diet) – zmodyfikowana dieta Atkinsa (odmiana diety ketogennej)
mc. – masa ciała
MCT (medium chain triglycerides) – triglicerydy średniołańcuchowe
MNA (Mini Nutritional Assessment) – Skrócona Ocena Stanu Odżywienia
MODY (Maturity Onset Diabetes of the Young) – cukrzyca monogenowa, występująca u osób młodych
MRI (magnetic resonance imaging) – rezonans magnetyczny
mRNA (messenger RNA) – informacyjny kwas rybonukleinowy
MSG – wzmacniacz smaku
MS/MS – metoda tandemowej spektrometrii mas
MUFA (monounsaturated fatty acids) – jednonienasycone kwasy tłuszczowe (JNKT)
NAD+ (nicotinamide adenine dinucleotide) – dinukleotyd nikotynamidoadeninowy
NADH – uwodorowany dinukleotyd nikotynamidoadeninowy
NADP+ (nicotinamide adenine dinucleotide phosphate) – fosforan dinukleotydu nikotynamidoadeninowego
NADPH – uwodorowany fosforan dinukleotydu nikotynamidoadeninowego
NASPGHAN (North American Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition) – Północnoamerykańskie Towarzystwo Gastroenterologii Dziecięcej, Hepatologii i Żywienia
NATPOL – Ogólnopolskie Badanie Rozpowszechnienia Czynników Ryzyka Chorób Układu Krążenia
NFK (National Kidney Foundation’s) – Amerykańska Narodowa Fundacja Nefrologiczna
NGT (normal glucose tolerance) – prawidłowa tolerancja glukozy
NIZP-PZH – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny
NKT – nienasycone kwasy tłuszczowe
NLPZ – niesteroidowe leki przeciwzapalne
nmc. – należna masa ciała
NNG – nieceliakalna nadwrażliwość na gluten
NNKT – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
NOS – syntaza tlenku azotu
NPH (Neutral Protamin Hagedorn) – insulina izofanowa
NPU (Net Protein Utilization) – współczynnik wykorzystania białka netto
NPZ – Narodowy Program Zdrowia
NRS (Nutritional Risk Screening) – Ocena Ryzyka Niedożywienia
NT – nadciśnienie tętnicze
OAGB (Mini Gastric Bypass) – minibypass żołądka
OGTT (oral glucose tolerance test) – doustny test obciążenia glukozą (tolerancji glukozy)
ONS (Oral Nutritional Supplements) – doustne suplementy pokarmowe
ONZ – Organizacja Narodów Zjednoczonych
OUN – ośrodkowy układ nerwowy
OZT – ostre zapalenie trzustki
PAH (phenylalanine hydroxylase) – hydroksylaza fenyloalaninowa
PAL (Physical Activity Level) – poziom aktywności fizycznej
PAN – Polska Akademia Nauk
PChN – przewlekła choroba nerek
PD (Parkinson’s disease) – choroba Parkinsona
PEG (percutaneous endoscopic gastrostomy) – przezskórna endoskopowa gastrostomia
PEJ – przezskórna endoskopowa jejunostomia
PER (Protein Efficiency Ratio) – współczynnik wydajności wzrostowej
PFPChUK – Polskie Forum Profilaktyki Chorób Układu Krążenia
PGAL – aldehyd 3-fosfoglicerynowy
PGDM (Pregestational Diabetes Mellitus) – cukrzyca przedciążowa
Phe – fenyloalanina
PKU – fenyloketonuria
PNN – przewlekła niewydolność nerek
p.o. – podane doustnie
POL-HEALTH – Narodowy Program Zapobiegania Nadwadze i Otyłości oraz Przewlekłym Chorobom Niezakaźnym poprzez Poprawę Żywienia i Aktywności Fizycznej
PPM – podstawowa przemiana materii
PSM – pochodne sulfonylomocznika
PTGHiŻDz – Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci
PTDL – Polskie Towarzystwo Diagnostyki Laboratoryjnej
PTH (parathyroid hormone) – parathormon
PTK – Polskie Towarzystwo Kardiologiczne
PTNT – Polskie Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego
PUFA (polyunsaturated fatty acids) – wielonienasycone kwasy tłuszczowe
PZT – przewlekłe zapalenie trzustki
PZW – przewlekłe zapalenie wątroby
RCT – rozkurczowe ciśnienie tętnicze
RDA (Recommended Dietary Allowance) – zalecane dzienne spożycie
RE (retinol equivalent) – równoważnik retinolu
RI (Reference Intake ranges for macronutrients) – referencyjne spożycie (referencyjne zakresy spożycia makroskładników)
RNA (ribonucleic acid) – kwas rybonukleinowy
rRNA (ribosomal RNA) – rybosomalny kwas rybonukleinowy
RTF (ready to feed) – gotowy do spożycia
RYGB (Roux-en-Y Gastric Bypass) – bypass żołądka
rż. – rok życia
SAFA (saturated fatty acids) – nasycone kwasy tłuszczowe
SBS (short bowel syndrom) – zespół krótkiego jelita
SCFA (short chain fatty acids) – krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe
SCT – skurczowe ciśnienie tętnicze
SDDZP – swoiste, dynamiczne działanie pożywienia
SFA (saturated fatty acids) – nasycone kwasy tłuszczowe
SGA (Subjective Global Assessment) – Subiektywna Globalna Ocena Stanu Odżywienia
SGLT-1 – transporter glukozy
SGLT-2 (inhibitors of sodium-glucose-cotransporter) – kotransporter sodowo-glukozowy 2
SPM – spoczynkowa przemiana materii
TBSA (Total Body Surface Area) – całkowita powierzchnia ciała
TC (total cholesterol) – stężenie cholesterolu całkowitego
TC I, TC II – transkobalaminy, białka transportowe transportujące witaminę B₁₂ we krwi
TEE (total energy expenditure) – całkowity wydatek energetyczny
TFA (Trans Fatty Acids) – izomery trans kwasów tłuszczowych
TG (triglycerides) – triglicerdydy
TK – tomografia komputerowa
TPGS – postać witaminy E rozproszonej w wodzie
TPN (total parenteral nutrition) – całkowite żywienie pozajelitowe
TPO – peroksydaza tarczycowa
tRNA (transfer RNA) – transportujący kwas rybonukleinowy
TSH (thyroid-stimulating hormone) – hormon tyreotropowy
tTG – transglutaminaza tkankowa
T3cDM (type 3c diabetes mellitus) – cukrzyca typu 3c
UL (Tolerable Upper Intake Level) – górny tolerowany poziom spożycia
UNU (United Nations University) – Uniwersytet Narodów Zjednoczonych
uPCR (urine protein to creatinine ratio) – wskaźnik białko/kreatynina w moczu
USG – badanie ultrasonograficzne
UVB – promieniowanie ultrafioletowe typu B
VLDL (very low density lipoprotein) – lipoproteina o bardzo małej gęstości
WBT – wymiennik białkowo-tłuszczowy
WBz – wymiennik białkowy
WE – Wspólnota Europejska
WGO (World Gastroenterology Organization) – Światowa Organizacja Gastroenterologiczna
WHO (World Health Organization) – Światowa Organizacja Zdrowia
WHR (Waist to Hip Ratio) – stosunek talia-biodro określający typ sylwetki
WNKT – wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA)
WOBASZ – Wieloośrodkowe Ogólnopolskie Badanie Stanu Zdrowia Ludności
WT – wymiennik tłuszczowy
WW – wymiennik węglowodanowy
WWA – wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne
WZW – wirusowe zapalenie wątroby
ZJD – zespół jelita drażliwego
ZN – zespół nerczycowy
ZW – zapalenie wątroby