- W empik go
Domowy wyrób win - ebook
Domowy wyrób win - ebook
Winiarstwo owocowe ma niemal tak długą tradycję, jak wytwarzanie win z winogron. Już w XIII wieku, zwłaszcza w północnej Francji, popularnością cieszyły się jabłeczniki (z niewiadomych przyczyn uparcie w Polsce nazywane cydrami, od francuskiego cidre). Na terenie Polski wytwarzano od czasów saskich wina z wiśni, owoców róży czy porzeczek. Ta tradycja przetrwała aż do czasów współczesnych, a „domowi winiarze” śmiało sięgnęli po inne owoce...
Spis treści
Wprowadzenie 5
Wino z agrestu 19
Wino z agrestu i porzeczek 19
Wino z aronii 20
Wino z berberysu 21
Wino z czarnego bzu 21
Wino z czereśni 22
Wino z daktyli 22
Wino z derenia 23
Wino z dyni 23
Wino z owoców dzikiej róży 24
Wino z fig 24
Wino z głogu 25
Wino z gruszek 25
Wino z jabłek 26
Wino z soku jabłkowego 26
Jabłecznik (cydr) 27
Jabłecznik wytrawny 27
Wino z jabłek suszonych 28
Wino z jabłek i rodzynek 29
Wino z jabłek i gruszek 29
Wino z czarnych jagód 30
Wino z jarzębiny 30
Wino z jeżyn 31
Wino z malin 31
Wino z mandarynek 32
Wino z kwiatów mlecza 32
Wino z mniszka 33
Wino z morw 33
Wino z pigwy 33
Wino z pomarańczy 34
Wino z pomidorów 34
Wino porzeczkowe mieszane 35
Wino z rajskich jabłek 35
Wino z rabarbaru 36
Wino z rodzynek 36
Wino z ryżu 37
Wino z ryżu i rodzynek 37
Wino z suszonych śliwek 38
Wino z tarniny 38
Wino z truskawek 39
Wermut 39
Wermut II 40
Wino z wiśni 40
Wino z wiśni i porzeczek 41
Wino z wiśni, porzeczek i brzoskwiń 41
Wino z winogron 42
Wino z winogron i jabłek 42
Wino z żyta 43
Wino z żyta i rodzynek 43
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-60786-45-1 |
Rozmiar pliku: | 400 KB |