Facebook - konwersja
Czytaj fragment
Pobierz fragment

  • Empik Go W empik go

Firma cateringowa - ebook

Wydawnictwo:
Data wydania:
1 stycznia 2013
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, MOBI
Format MOBI
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najczęściej wybieranych formatów wśród czytelników e-booków. Możesz go odczytać na czytniku Kindle oraz na smartfonach i tabletach po zainstalowaniu specjalnej aplikacji. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
(2w1)
Multiformat
E-booki sprzedawane w księgarni Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu - kupujesz treść, nie format. Po dodaniu e-booka do koszyka i dokonaniu płatności, e-book pojawi się na Twoim koncie w Mojej Bibliotece we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu przy okładce. Uwaga: audiobooki nie są objęte opcją multiformatu.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment

Firma cateringowa - ebook

„Czas na biznes“ to seria mini-poradników dla rozważających założenie własnej działalności w konkretnej branży. Poznaj charakterystykę rynku i konkurencję w sektorze, który najbardziej Cię interesuje. Dowiedz się jakiej kadry potrzebujesz, w co musisz wyposażyć lokal, a co najważniejsze – ile to wszystko kosztuje. W poradniku znajdziesz również rady dotyczące planu marketingowego czy technicznego, a także analizę SWOT.

Kategoria: Poradniki
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-63799-10-6
Rozmiar pliku: 326 KB

FRAGMENT KSIĄŻKI

Początki cateringu w Polsce nie należały do najłatwiejszych. Zajmującym się tego typu usługami firmom, które zaczęły się pojawiać pod koniec lat 80. ubiegłego wieku, wróżono rychły koniec. Jako argument przedstawiono konserwatywne podejście Polaków do kwestii przygotowywania posiłków na zamówienie. Wielu sceptyków nie widziało sensu w zlecaniu przygotowania tradycyjnych dań, które można przecież wykonać samemu lub z pomocą zaprzyjaźnionej „kucharki”. Rację miały jednak firmy, które walczyły o utrzymanie na niesprzyjającym wówczas rynku. Zmiany społeczno-polityczne, które wkrótce nadeszły, pokazały, że podjęte działania miały sens. Branża zaczęła zyskiwać na znaczeniu. Kolejny przełom w postaci wstąpienia naszego kraju do Unii Europejskiej i otwierania granic przyniósł wzrost świadomości obywateli oraz zmianę ich przyzwyczajeń. Dziś usługi cateringowe są jednym z największych i najmocniejszych sektorów branży gastronomicznej oraz HoReCa (Hotele, Restauracje, Catering).

Przeanalizujemy współczesny rynek tego typu usług, sprawdzimy, co wchodzi w ich skład, oraz jak na nim działać, aby móc liczyć na rozwój i konkretne zyski.

Charakterystyka rynku

Choć cała branża gastronomiczna była jedną z niewielu, która nie odczuła zbytnio skutków kryzysu i która rośnie z roku na rok, to w jej ramach poszczególne segmenty przechodzą cykliczne wahania.

Jednym z nich jest właśnie catering, którego dynamiczny rozwój w 2009 r. poważnie wyhamowały problemy w gospodarce światowej. Wzrosty z ostatnich dwóch lat pokazują jednak, że koniunktura w tym sektorze powróciła.

Rynek usług cateringowych powoli się nasyca, jednak wszystko wskazuje na to, że przed nim jeszcze długie lata rozwoju. Związane jest to z wciąż dużym potencjałem wynikającym z preferencji Polaków. Na jedzenie poza domem wydają oni tylko ok. 5% domowego budżetu, podczas gdy np. Niemcy ok. 35% a Amerykanie nawet 50%. Według „Gazety Prawnej” rynek ten charakteryzuje się wzrostem w tempie 15-30% rocznie.

Największą jego część – ok. 80% – stanowi tzw. catering koncesyjny. Jego odbiorcami są głównie firmy, które korzystają z usług firm cateringowych w ramach obsługi bankietów, pikników, konferencji, eventów, koncertów czy dostarczania posiłków dla pracowników.

Pozostała część rynku należy w głównej mierze do tzw. cateringu kontraktowego. Jest on opanowany przez największych przedstawicieli branży, którzy podpisują w jego ramach 2-3 letnie kontrakty na usługi cateringowe i zbiorowego żywienia ze szkołami, szpitalami, ośrodkami pomocy społecznej, sanatoriami, a także firmami. Wartość tylko tego sektora jest wyceniana na ok. 2,5 mld zł, zaś całego rynku cateringowego – na ok. 20 mld zł.

Rywalizacja działających na rynku firm cateringowych o duże zamówienia na obsługę imprez firmowych czy konferencji, doprowadziła do tego, że pozyskanie tego typu zleceń jest coraz trudniejsze. Alternatywą jest rosnący udział zamówień od klientów indywidualnych. Sprzyja temu zmiana przyzwyczajeń konsumentów, którzy coraz częściej zamawiają z zewnątrz obiady czy potrawy na małe domowe uroczystości. O ile kilka lat temu obserwowano trend organizacji przyjęć komunijnych, chrzcin, urodzin, rocznic itp. w wynajętych lokalach, to od niedawna imprezy te powracają do domów Polaków. Jednak przygotowanie strony kulinarne w związku z dużą oszczędnością czasu coraz częściej zlecają zewnętrznym firmom. Niszą w prywatnym sektorze stają się także wieczory kawalerskie i panieńskie. Niektóre z działających na rynku firm szacują, że zamówienia od osób prywatnych stanowią ok. 30% wszystkich ich zleceń.

Konkurencja

Na polskim rynku konkurencja w ramach działalności cateringowej jest bardzo silna. Przyczynia się do tego bardzo duże zróżnicowanie samych usług. Skutkiem tego jest wyraźne rozdrobnienie rynku i podział firm na kilka typów. Największą grupę stanowią małe i średnie firmy, które specjalizują się głównie w dostarczaniu śniadań, lunchów i obiadów do firm i biurowców, ale także w obsłudze różnego rodzaju imprez na kilkadziesiąt, maksymalnie kilkaset osób. Znacznie mniej jest dużych firm cateringowych obsługujących wielkie gale, bale, targi nawet na kilka tysięcy osób. Ich obroty są jednak znacznie większe.

Poza wymienionymi konkurencję stanowią też hotele, a właściwie ich kuchnie, które poza zabezpieczaniem własnych potrzeb coraz częściej wychodzą z ofertą na zewnątrz swojego hotelowego obiektu.

Od pewnego czasu z rynku co jakiś czas dochodzą sygnały o planowanym wejściu do sektora usług cateringowych największych producentów z branży gastronomicznej. Giełdowe spółki spożywcze coraz wyraźniej zaznaczają, że jest on dla nich bardzo interesujący.
mniej..

BESTSELLERY

Kategorie: