Facebook - konwersja
Czytaj fragment
Pobierz fragment

Fizjologia żywienia - ebook

Data wydania:
1 stycznia 2019
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, MOBI
Format MOBI
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najczęściej wybieranych formatów wśród czytelników e-booków. Możesz go odczytać na czytniku Kindle oraz na smartfonach i tabletach po zainstalowaniu specjalnej aplikacji. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
(2w1)
Multiformat
E-booki sprzedawane w księgarni Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu - kupujesz treść, nie format. Po dodaniu e-booka do koszyka i dokonaniu płatności, e-book pojawi się na Twoim koncie w Mojej Bibliotece we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu przy okładce. Uwaga: audiobooki nie są objęte opcją multiformatu.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment
134,00

Fizjologia żywienia - ebook

Nowoczesny podręcznik prezentujący aktualne poglądy dotyczące nie tylko zagadnień ze sfery fizjologii żywienia, lecz także pozwalający dokładnie zapoznać się z fizjologią układu pokarmowego, jego funkcją oraz czynnością mechaniczną i hormonalną. Bardzo szczegółowo omawia podstawowe zagadnienia dotyczące wchłaniania i czynności trawiennej organizmu człowieka, a także fizjologię i czynności tkanki tłuszczowej. Porusza również problem, który jest obecnie wyzwaniem cywilizacyjnym, czyli regulację masy ciała. Autorzy omówili również zagadnienia związane z fizjologią i rolą mikrobioty. Duża część publikacji została poświęcona jakości żywienia w różnych okresach życia człowieka, a także zasadom żywienia u osób aktywnych fizycznie, sportowców i u dzieci w wieku rozwojowym. Ciekawym fragmentem książki jest przedstawienie roli nowych elementów diety, coraz powszechniej włączanych do codziennego menu, np. nasion chia, jagód goji, zielonej kawy, morwy białej, które podniesiono do rangi prozdrowotnych składowych pożywienia. Książka, omawiająca dokładnie rolę poszczególnych składowych osi pokarmowej, z pewnością będzie służyć nie tylko studentom wydziałów lekarskich, dietetyki i fizjoterapii, lecz także lekarzom i dietetykom.

Kategoria: Medycyna
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-200-5879-6
Rozmiar pliku: 6,0 MB

FRAGMENT KSIĄŻKI

Autorzy

mgr Zuzanna Chęcińska-Maciejewska

Katedra i Zakład Fizjologii

Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu

mgr Klaudia Cugini

Absolwentka Wydziału Lekarskiego I

kierunek Dietetyka

Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu

prof. dr hab. n. med. Agnieszka Dobrowolska

Katedra i Klinika Gastroenterologii, Dietetyki i Chorób Wewnętrznych

Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu

dr n. med. Magdalena Gibas-Dorna

Katedra i Zakład Fizjologii

Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu

dr n. med. Alina Grochowalska

Instytut Ochrony Zdrowia

Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Staszica w Pile

mgr Izabela Janik

Absolwentka Wydziału Lekarskiego I

kierunek Dietetyka

Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu

dr hab. n. med. Jacek Karczewski

Katedra i Klinika Gastroenterologii, Dietetyki i Chorób Wewnętrznych

Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu

dr Paweł Kołodziejski

Katedra Fizjologii i Biochemii Zwierząt

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

dr n. med. Emilia Korek

Katedra i Zakład Fizjologii

Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu

prof. dr hab. n. med. Hanna Krauss

Katedra i Zakład Fizjologii

Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu

dr inż. Ewelina Ewa Książek

Katedra Agroinżynierii i Analizy Jakości

Instytut Chemii i Technologii Żywności

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

prof. dr hab. Paweł Maćkowiak

Katedra Fizjologii i Biochemii Zwierząt

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

dr n. med. Ewa Miller-Kasprzak

Katedra i Zakład Fizjologii

Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu

mgr Aneta Miżdal

absolwentka Wydziału Lekarskiego II

kierunek Dietetyka

Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu

dr n. med. Leszek Niepolski

Katedra i Zakład Fizjologii

Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu

mgr Agnieszka Pompecka

absolwentka Wydziału Lekarskiego II

kierunek Dietetyka

Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu

dr inż. Ewa Pruszyńska-Oszmałek

Katedra Fizjologii i Biochemii Zwierząt

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

dr Maciej Sassek

Katedra Fizjologii i Biochemii Zwierząt

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

dr n. med. Ewelina Swora-Cwynar

Katedra i Klinika Gastroenterologii, Dietetyki i Chorób Wewnętrznych

Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu

dr Ewa Śliwicka

Zakład Biochemii

Katedra Biomedycznych Podstaw Aktywności Fizycznej

Akademia Wychowania Fizycznego im. Eugeniusza Piaseckiego w Poznaniu

dr n. med. Magdalena Warchoł

Katedra i Zakład Fizjologii

Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu

Oskar Wojciech Wiśniewski, student

Wydział Lekarski I

kierunek lekarski

Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w PoznaniuLudzie z natury dobrzy pragną wiedzy.

Leonardo da Vinci

Szanowni Państwo!

Kierując się myślą wyrażoną przez Leonarda da Vinci, przekazujemy Państwu kompendium podstawowej wiedzy na temat fizjologii żywienia.

Biorąc do ręki ten podręcznik, zapoznają się Państwo z funkcjonowaniem układu pokarmowego oraz strukturami i czynnikami odpowiedzianymi za regulację łaknienia. Ze względu na rozwój badań dotyczących tkanki tłuszczowej uzyskają też Państwo najnowszą wiedzę na temat jej roli w organizmie człowieka. W kolejnych rozdziałach znajdą Państwo informacje na temat regulacji gospodarki wodno-elektrolitowej, zapotrzebowania energetycznego organizmu człowieka oraz roli, jaką odgrywają w nim białka, węglowodany, tłuszcze, mikroelementy i witaminy. Przygotowując podręcznik, staraliśmy się zawrzeć w nim najważniejsze informacje dotyczące zmian metabolicznych i hormonalnych związanych ze wzrostem i redukcją masy ciała, omówiliśmy też znaczenie układu pokarmowego i sposobu żywienia w utrzymaniu prawidłowej funkcji immunologicznej ludzkiego organizmu. Ze względu na rosnącą liczbę publikacji oraz zainteresowanie świata medycznego rolą mikrobioty jelitowej, przeanalizowaliśmy zarówno czynniki żywieniowe wpływające na jej kształtowanie, jak i ogromną rolę, jaką odgrywa ona w funkcjonowaniu organizmu jako całości. W książce znalazły się ponadto najnowsze zasady żywienia w różnych okresach życia oraz w odniesieniu do osób aktywnych fizycznie. Przedstawiliśmy także informacje na temat stosowanych ostatnio nowinek dietetycznych i zamienników cukru w świetle aktualnych doniesień naukowych oraz omówiliśmy główne kierunki badań z obszaru nowej nauki, jaką jest genomika żywienia.

Podręcznik oddajemy do rąk wielu adresatów, a zwłaszcza bliskich nam studentów kształcących się na kierunkach medycznych, weterynaryjnych, ale też wychowania fizycznego, biologii, biotechnologii, oraz wszystkich tych, którzy interesują się funkcjonowaniem układu pokarmowego, żywieniem i odnoszącymi się do tych zagadnień problemami.

Mamy nadzieję, że praktyczne aspekty naszej publikacji staną się źródłem inspiracji dla Czytelników, zgodnie z maksymą Paulo Coelho: „Wszystko, czego się dotąd nauczyłeś, zatraci sens, jeśli nie potrafisz znaleźć zastosowania dla tej wiedzy.”

Hanna Krauss

z zespołem Autorów
mniej..

BESTSELLERY

Kategorie: