Facebook - konwersja
Czytaj fragment
Pobierz fragment

  • Empik Go W empik go

Gotowanie z radością... - ebook

Wydawnictwo:
Data wydania:
1 października 2020
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, MOBI
Format MOBI
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najczęściej wybieranych formatów wśród czytelników e-booków. Możesz go odczytać na czytniku Kindle oraz na smartfonach i tabletach po zainstalowaniu specjalnej aplikacji. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
(2w1)
Multiformat
E-booki sprzedawane w księgarni Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu - kupujesz treść, nie format. Po dodaniu e-booka do koszyka i dokonaniu płatności, e-book pojawi się na Twoim koncie w Mojej Bibliotece we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu przy okładce. Uwaga: audiobooki nie są objęte opcją multiformatu.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment

Gotowanie z radością... - ebook

Druga już książka kulinarna autorki, która przenosi nas w zmysłowy świat smaków potraw gotowanych z radością i… odrobiną miłości.

Kategoria: Kuchnia
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-8221-717-9
Rozmiar pliku: 11 MB

FRAGMENT KSIĄŻKI

KANIE W POMIDORACH

Kanie, czyli sowy w marynacie pomidorowej smakują wyśmienicie, a zawekowane z pewnością przetrwają do Bożego Narodzenia.

Składniki:

-kanie

-jajko

-mąka

-sól

-olej lub masło do smażenia

Wykonanie:

Oczyszczone sowy solimy, obtaczamy w jajku i mące lub tartej bułce i smażymy na oleju, czyli tradycyjnie. Zamiast jajek można zastosować ciasto naleśnikowe.

Składniki sosu:

— 1l wody

— 2 szkl octu

— 1 szkl cukru

— 1 łyżka soli

— pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

— 400 ml koncentratu pomidorowego.

Wszystkie składniki zagotowujemy, studzimy. Grzyby ( mogą to być również obgotowane podgrzybki ) układamy ciasno w słoikach, zalewamy sosem, zakręcamy i wekujemy 10 — 15 minut od momentu zagotowania. Nadmiar sosu możemy spożytkować do innych grzybów, ryby, a nawet kurczaka i również wpakować w słoiki :-).

Smacznego!

SALCESON

Składniki:

— 3 ozorki wieprzowe

— 3 nóżki wieprzowe

— około 0,5 kg dowolnego nietłustego mięsa- żeberka ekstra mięsne, karkówka, łopatka

— żelatyna

— 1 duża marchewka

— 1 duża pietruszka

— 1 mały seler

— kawałek pora

— 1 cebula

— 1 pęczek natki pietruszki

— 4—5 ząbków czosnku

— sól, pieprz, pieprz ziołowy, kminek mielony, kilka ziaren ziela angielskiego,

2—3 listki laurowe

Przygotowanie:

Warzywa obieramy, myjemy, mięso oczyszczamy i wszystko to wraz z przyprawami wrzucamy do garnka. Całość zalewamy wodą tak, aby warzywa i mięso były pod wodą. Gotujemy tak długo, aż mięso będzie odchodzić od kości. Mięso i warzywa odcedzamy. Ozorki obieramy ze skóry, kroimy w grube plastry. pozostałe mięso i nóżki obieramy z kości. Zostawiamy tyle wywaru, żeby przykryło nam przygotowane mięso. Wywar zagotowujemy i dodajemy żelatynę w proporcji odpowiedniej do ilości wywaru (przepis na opakowaniu żelatyny). Wywar łączymy z mięsem, mieszamy, w razie konieczności doprawiamy ( można dodać czosnku granulowanego) i przekładamy do pojemnika lub do blaszki keksowej, zostawiamy do wystygnięcia. Wystudzony salceson przykrywamy i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Smacznego!

ZIMNE NÓŻKI

Galareta z nóżek wieprzowych. Zawekowana, doskonale się przechowuje.

Składniki:

— 3 nóżki wieprzowe

— 60 dag innego mięsa, np.: golonka, żeberka

— 1 marchewka

— 1 pietruszka

— kawałek selera

— kawałek pora

— 1 cebula

— sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

— opcjonalnie puszka groszku, kukurydzy lub cieciorki, 3 jajka ugotowane na twardo.

Wykonanie:

Oczyszczone nóżki i mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy przyprawy i stawiamy na małym ogniu. Obieramy marchew, pietruszkę, seler, cebulę i wraz z porem wrzucamy do garnka. Gotujemy wszystko na małym ogniu, zbierając z wierzchu szumowiny. Kiedy mięso będzie odstawało od kości, przecedzamy całość, obieramy mięso, do słoiczków czy miseczek wkładamy groszek, pokrojoną marchewkę, jajko i to, na co mamy ochotę :-), np.: gałązki selera czy natkę pietruszki, następnie mięso i zalewamy wywarem.

Wekowanie:

Słoiki zakręcamy i wekujemy 40—50 minut w temp. 85 stopni. Moje rady: Jeśli gorący wywar nie jest zbyt kleisty i nie mamy pewności, że galareta się zetnie, żeby to sprawdzić, wylewamy łyżkę wywaru na płaski spodeczek i umieszczamy w lodówce. Po wystudzeniu i schłodzeniu będzie wiadomo :-). Jeżeli wywar nie stężeje, możemy dodać żelatynę wg. przepisu na opakowaniu. Galaretę w miseczkach zalewamy tak, żeby mięso było nieznacznie przykryte. Odstawiamy do lodówki i kiedy całość stężeje, zalewamy miseczki do pełna. Jeśli zalejemy od razu całość, mięso i warzywa podejdą do góry. Smacznego!

GALARETKA RYBNA

Zawekowana w słoiczkach galaretka rybna, bardzo fajny sposób na przechowanie i na niespodziewanych gości.

Składniki galarety:

— około 1,5 kg ryb najlepiej z płetwami, ogonami i głowami

— 1 marchewka

— 1 pietruszka

— kawałek selera

— kawałek pora

— 1 cebula

— gałązka świeżego lub łyżeczka suszonego rozmarynu

— sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

— 1 puszka groszku lub kukurydzy

— opcjonalnie 4 ugotowane na twardo jajka

Wykonanie:

Oczyszczone ryby zalewamy zimną wodą, dodajemy obrane warzywa i przyprawy, gotujemy 2 godziny na małym ogniu, odszumowując od czasu do czasu. Po ugotowaniu całość odcedzamy, mięso obieramy z ości, marchewkę kroimy. Na dno słoiczków lub miseczek układamy marchewkę z groszkiem, ewentualnie plasterki jajka, mięso i zalewamy przecedzonym wywarem. Zanim jednak zalejemy mięso, musimy się upewnić czy wywar nam się zżeluje. W tym celu wylewamy łyżkę wywaru na spodeczek i wkładamy do lodówki. Jeśli po pewnym czasie wywar stężeje, galaretę wlewamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 15 — 20 min. Jeśli wywar nie stężeje, dodajemy żelatynę według przepisu na opakowaniu, dodajemy do galarety, całość wlewamy do słoiczków i pasteryzujemy jak wyżej. Smacznego!

SZYBKA SAŁATKA ZE ŚWIEŻYM SZPINAKIEM

Na szybko, niebanalnie, z warzyw, żółtego sera i wędzonej szynki.

Składniki w dowolnych proporcjach:

— sałata lodowa

— liście świeżego szpinaku

— cebula

— cukinia

— pomidor

— ogórek

— jabłko

— papryka

— cieniutkie plasterki szynki surowej wedzonej

— starty na wiórki lub cienkie plasterki wędzony żółty ser

— ser typu feta

Sos vinegret:

— 4 łyżki oliwy z oliwek

— 1 łyżka jasnej musztardy

— 1 łyżeczka miodu

— 1—2 ząbki czosnku

— sól ziołowa

— 4 łyżki wody

Wykonanie:

Wszystkie warzywa, ser i szynkę kroimy wg upodobania. Jedni wolą większe, inni mniejsze kawałki.

Sos:

Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z pozostałymi składnikami. Mieszamy. Odstawiamy na około 5 minut.

Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem.

Smacznego!

SAŁATKA TANIA

Składniki:

— 30 dag szynki konserwowej

— 6 ogórków konserwowych

— 1 łyżka tartego chrzany

— 2—3 łyżki majonezu

Wykonanie:

Szynkę i ogórki pokroić w grubą kostkę, dodać chrzan i majonez i… gotowe. Smacznego!

SAŁATKA Z KURCZAKIEM

Składniki:

— kawałki kurczaka ( może być wędzony )

— szczypior

— sałata

— ugotowane ziemniaki

— 2 ząbki czosnku

— zioła do sałatek

— śmietana lub majonez

— sól himalajska, pieprz cayenne

Wykonanie sosu:

Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy ze śmietaną lub majonezem lub jednym i drugim, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotowe! Jeśli zastosujemy kwaśną śmietanę, możemy dodać odrobinę cukru.

Pozostałe składniki sałatki siekamy, kroimy, rozdrabniamy, układamy na talerzu lub wrzucamy do miski i polewamy sosem. Do sałatki możemy również dodać seler naciowy, fetę, oliwki, pomidora, ogórka, paprykę — wszystko to co jadalne :-). Smacznego!

JAJKA W ŚMIETANIE

Zamiast tradycyjnych jajek w sosie tatarskim.

Składniki sosu:

— 5—6grzybków marynowanych

— 0,5 pęczka szczypiorku

— 0,5 pęczka natki pietruszki

— 1 szkl kwaśnej śmietany ( 12% lub 18% )

— sól, pieprz

— opcjonalnie ocet i cukier

Przygotowanie:

Grzybki kroimy w drobną kostkę, natkę i szczypiorek siekamy. Całość łączymy ze śmietaną, przyprawiamy i gotowe :-) Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.

Smacznego!

LEKKA SAŁATKA Z MARYNOWANYM CZOSNKIEM I BAZYLIĄ

Sałatka z mozzarellą, pomidorem, cukinią, marynowanym czosnkiem i bazylią. Szybka i prosta w w wykonaniu, Smaczna i pożywna. Alternatywa dla tradycyjnych pomidorów z mozzarellą.

Składniki:

— 1 opakowanie mozzarelli w kulkach

— 10 ząbków marynowanego czosnku

— 1/2 małej cukinii

— 1 duży pomidor

— pół pęczka szczypiorku

— liście świeżej bazylii

— oliwa z oliwek

— sól, pieprz

Wykonanie:

Mozzarellę odcedzamy. Pomidory kroimy w grubą kostkę, cukinię w półplasterki, szczypiorek siekamy, listki bazylii rwiemy na kawałki. Wrzucamy do miski, dodajemy ząbki czosnku, solimy, pieprzymy, polewamy oliwą, mieszamy i gotowe. Można również dodać biały ocet balsamiczny, ewentualnie odrobinę cukru bądź polać sałatkę winegretem.

Sos winegret:

— 2 łyżki oliwy

— 2 łyżki wody

— 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

— 1 łyżka musztardy

— 1 łyżka miodu

— 2 łyżki białego octu balsamicznego

— opcjonalnie łyżeczka ziół do sałatek.

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem. Smacznego!

TATAR

Befsztyk tatarki. Po prostu tatar.

Składniki na 1 sztukę:

— 20 dag polędwicy wołowej mielonej lub siekanej

— 1/2 małej cebuli

— kilka marynowanych grzybków

— 1 ogórek w occie lub kiszony

— 1 łyżka oliwek

— 1 żółtko

Dodatkowo:

— oliwa

— musztarda

— sól, pieprz

— maggi — opcjonalnie

Zamiast polędwicy może być mięso z udźca wołowego uprzednio namoczone w mleku. Oprócz oliwek, ogórka, grzybków i cebuli można również dodać anchois i kapary.

Wykonanie:

Warzywa siekamy, mięso kładziemy na talerzu, w środku robimy wgłębienie, w którym umieszczamy żółtko. Przed rozbiciem, jajko musi być sparzone wrzątkiem.

Warzywa układamy wokół mięsa. Przyprawiamy dowolnie polewając małą ilością oliwy i mieszając dokładnie wszystkie składniki. Smacznego!

ZIELONY ŚLEDŹ

Zielony śledź w chrupiącej panierce na zielonej sałacie, szpinaku i ze świeżym koperkiem.

Składniki na 2 porcje:

— 2 filety zielonego śledzia

— 1/2 l maślanki naturalnej

— 1 jajko

— bułka tarta

— pieprz cytrynowy

— dowolna sałata

— liście świeżego szpinaku

— roszponka

— pomidory suszone

— por ( biała część )

— kilka gałązek koperku

— olej do smażenia

Winegret:

— 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny

— 2- 3 łyżki oleju 3 ziarna, oliwy z oliwek lub oleju lnianego

— 2 łyżki wody

— 1 łyżeczka musztardy

— 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

— 1 łyżeczka płynnego miodu

— szczypta soli

— dowolne zioła

Wykonanie:

Solone filety ze śledzia płuczemy i zalewamy maślanką wymieszaną z pieprzem cytrynowym, odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie filety płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacinamy wzdłuż w odstępach mniej więcej dwumilimetrowych, przecinając ości. Podczas smażenia ości nam się stropią i nie będziemy ich wyciągać z zębów :-). Filety obtaczamy w jajku i w bułce. Na patelni rozgrzewamy olej. Filety smażymy z obu stron na złoty kolor, odsączamy na ręczniku papierowym. W czasie kiedy ryba się smaży, układamy na talerzu sałatę, szpinak, roszponkę i wiórki pora. Składniki sosu mieszamy ze sobą i polewamy sałatę. Na wierzchu układamy kawałki suszonych pomidorów. Usmażonego i odsączonego śledzia kroimy w paski, układamy na sałacie i dekorujemy gałązkami koperku.

Smacznego!

ŚLEDŹ W SOSIE ŚMIETANOWO — KOPERKOWYM

Śledź w śmietanie, z koperkiem, jabłkiem i korniszonem. Jako dodatek do gotowanych ziemniaków.

Składniki na 4 porcje:

— 4 solone płaty śledziowe

— 1 jabłko

— 1 cebula

— 2 korniszony

— 2 łyżki majonezu

— 1 szkl gęstej śmietany

— 1/2 pęczka koperku

— sól, pieprz, cukier

Wykonanie:

Śledzie płuczemy w wodzie, namaczamy na 2 — 3 godziny, kilka razy zmieniając wodę. Obieramy cebulę i jabłko, kroimy w drobną kostkę, korniszony również, koperek siekamy. Warzywa łączymy z jabłkiem, śmietaną i majonezem, przyprawiamy pieprzem. Wymoczone śledzie kroimy na kawałki, dodajemy do sosu, mieszamy i odstawiamy na chwilę. Całość przyprawiamy solą i cukrem, jeśli będzie to konieczne. Podajemy z gotowanymi ziemniakami lub pieczywem. Smacznego!

ŚLEDŹ Z JABŁKIEM

Składniki:

— 1 kg solonych filetów śledziowych

— 3 duże cebule

— 5 — 6 jabłek

— 2 łyżki oleju

— 1 szkl wody

— 1 szkl octu winnego

— 2 łyżki cukru

— 1/4 łyżki soli

— po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i gorczycy

— 2 listki laurowe

— 1 łyżeczka suszonego tymianku

Wykonanie:

Śledzie moczymy kilka godzin w zimnej wodzie, zmieniając 3 -4 razy wodę. Z octu, wody i przypraw zagotowujemy zalewę, zostawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w krążki i dusimy na oleju pod przykryciem uważając, żeby nie zbrązowiała. Przygotowujemy jabłka — możemy je obrać, pokroić w krążki i kieliszkiem usunąć gniazda nasienne lub nie obierać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w plastry. Śledzie kroimy w kawałki. W pojemniku lub słoiku układamy warstwowo śledzie, jabłka i cebulę, zalewamy zalewą i odstawiamy na minimum 24 godziny. Smacznego!

ŚLEDŹ Z SUSZONĄ ŚLIWKĄ

Składniki:

— 1/2 kg solonych filetów śledziowych

— 50 g suszonych śliwek

— 1 duża cebula

— 4 łyżki oleju

— 1/2 szkl octu

— 1 1/2 szkl wody

— po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu

— liść laurowy

— 1/2 łyżeczki gorczycy

Wykonanie:

Śledzie płuczemy i zalewamy wodą. Moczymy je 1 - 3 godziny kilka razy zmieniając wodę.

Zalewa:

Wodę, ocet i przyprawy zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia.

Cebulę obieramy, kroimy w plastry i dusimy na oleju. W słoiku układamy naprzemiennie cebulę, śliwki i śledzie, zalewamy marynatą, zakręcamy i odstawiamy do lodówki na minimum dwa dni. Smacznego!

ŚLEDŹ Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM

Śledzie w zalewie octowej z czosnkiem niedźwiedzim.

Składniki:

— 1/2 kg solonych filetów śledziowych

— 3 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego

— 1 duża cebula

— 4 łyżki oleju

— po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego

— 1/2 łyżeczki gorczycy

— liść laurowy

— 1/2 szkl octu

— 1 1/2 szkl wody

— 1 łyżka cukru

Wykonanie:

Śledzie moczymy kilka godzin w zimnej wodzie, 3 — 4 razy zmieniając wodę. Ocet, wodę, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, gorczycę i cukier zagotowujemy, następnie odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę obieramy, kroimy w plastry i dusimy pod przykryciem na oleju, aż będzie szklista. Śledzie kroimy na kawałki, łączymy z czosnkiem niedźwiedzim, układamy wraz z cebulą w słoiku i zalewamy marynatą. Odstawiamy do lodówki na minimum dwa dni. Smacznego!

ŚLEDŹ W OLEJU

Składniki:

— 1/2 kg solonych filetów śledziowych

— 2 cebule

— 1 szkl oleju

— ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty

— 1/2 łyżeczki rozmarynu ( opcjonalnie )

Wykonanie:

Śledzie moczymy kilka godzin w zimnej wodzie. Cebulę obieramy, kroimy w plastry i dusimy na półmiękko na oleju. W słoiku układamy cebulę z przyprawami, śledzie, pozostałą cebulę i przyprawy. Całość zalewamy olejem. Cebula musi być całkowicie zanurzona w oleju. Śledzie odstawiamy na minimum 24 godziny. Smacznego!

ŚLEDŹ Z ŻURAWINĄ

Śledzie z duszoną cebulką i żurawiną suszoną lub konfiturą żurawinową. Podaję porcję na 1/2 kg śledzi, proponuję jednak zrobić więcej. Zaręczam, że znikną błyskawicznie.

Składniki:

— 1/2 kg solonych płatów śledziowych

— 1 duża cebula

— 3 — 4 łyżki suszonej żurawiny lub 2 łyżki konfitury żurawinowej

— 1/2 szkl octu

— 1 1/2 szkl wody

— 1 płaska łyżeczka cukru

— 1 liść laurowy

— 3 ziarna ziela angielskiego

— 1/3 łyżeczki gorczycy

— kilka ziaren pieprzu

— 3 — 5 łyżek oleju

Wykonanie:

Śledzie płuczemy i moczymy 2 — 3 godziny w zimnej wodzie. W tym czasie wodę kilka razy zmieniamy. Cebulę obieramy, kroimy w plastry i dusimy pod przykryciem na oleju uważając, żeby się nie przypaliła. Wodę, ocet, cukier, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Wymoczone śledzie kroimy na kawałki. W słoiczku lub pojemniku układamy połowę cebuli, następnie na przemian śledzie i żurawinę, na wierzch pozostałą część cebuli. Całość zalewamy zalewą tak i odstawiamy do lodówki na minimum 2 dni. Smacznego!

ROLMOPSY W SOSIE POMIDOROWYM

Śledź faszerowany cebulką, w aromatycznym sosie pomidorowym z papryką. Pyyycha!!!

Składniki na 6 szt:

— 6 dużych solonych płatów śledziowych

— 2 duże cebule

— 1 papryka

— 500 ml przecieru pomidorowego w kartoniku

— 4 łyżki octu

— 2 łyżki cukru

— 1/4 szkl oleju

— 3 ziarna ziela angielskiego

— 2 liście laurowe

— 1/2 łyżeczki gorczycy

Wykonanie:

Filety śledziowe płuczemy i moczymy w dużej ilości wody minimum dwie godziny, kilka razy zmieniając wodę. Cebulę obieramy i kroimy w plastry, podsmażamy pod przykryciem na oleju. Podsmażoną cebulę wyjmujemy z oleju. Z papryki usuwamy gniazda nasienne. Paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju pozostałym po smażeniu cebuli. Do papryki dodajemy przecier, cukier, ocet, ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę. Całość zagotowujemy i studzimy. Płaty śledziowe zwijamy w rulon z kieszonką w środku, spinamy wykałaczką, do środka wkładamy cebulę i spinamy drugą wykałaczką. Tak przygotowujemy wszystkie płaty. Rolmopsy układamy ciasno w pojemniczku lub słoiku, zalewamy sosem, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum dwa dni. Smacznego!

ROLMOPSY Z KISZONĄ KAPUSTĄ

Rolmops w oleju z podsmażoną kiszoną kapustą. Cóż można o nim napisać? Mmm! To mówi wszystko!

Składniki na 6 rolmopsów:

— 6 solonych płatów śledziowych

— 3/4 szkl kiszonej kapusty

— 1 cebula

— 6 łyżek oleju do smażenia

— olej do zalania śledzia ( około 1,5 szkl )

Wykonanie:

Śledzie płuczemy i moczymy przez minimum dwie godziny, zmieniając wodę kilka razy. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki, podsmażamy na oleju pod przykryciem. Podsmażoną cebulę wyjmujemy z patelni i na tym samym oleju podsmażamy kapustę ( nie kroimy kapusty! ). Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, dodajemy 1/2 łyżeczki cukru. Kapustę mieszamy z cebulą. Śledzie wyjmujemy z wody, osuszamy ręcznikiem papierowym lub czekamy chwilę aż woda ścieknie. Zwijamy ”na stojąco” w rulon z kieszonką w środku, spinamy jedną wykałaczką, do środka nakładamy farsz, spinamy drugą wykałaczką. W ten sposób przygotowujemy wszystkie rolmopsy.

Gotowe rolmopsy układamy w pojemniczku ciasno jeden obok drugiego i wlewamy tyle oleju, żeby śledziki były całe zanurzone. Zamykamy pojemniczek i odstawiamy do lodówki na minimum dwa dni. Smacznego!

KREWETKI Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM

Przystawka z krewetek z sosem czosnkowo — musztardowym. Składniki na 2 porcje:

— 40 dag mrożonych średnich krewetek

— 1 łyżka czerwonej pasty curry lub przyprawa curry, mielona papryka słodka i pieprz cayenne

— 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego

— 1 łyżka oleju kokosowego lub masła

— 1 łyżka octu winnego lub sok z połowy cytryny

— 100 ml słodkiej śmietanki 18%

— 2 łyżki majonezu sałatkowego

— 1 łyżka łagodnej musztardy

— 3 ząbki czosnku

— sól ziołowa

— pieprz cytrynowy

Wykonanie:

Krewetki zalewamy wrzątkiem, odcedzamy po minucie. Przygotowujemy sos: majonez, śmietankę, musztardę łączymy ze sobą i przyprawiamy solą ziołową. Ząbki czosnku obieramy, przepuszczamy przez praskę i łączymy z sosem. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy/masło, dodajemy pastę curry/paprykę, curry, pieprz cayenne. Wsypujemy czosnek niedźwiedzi i wrzucamy krewetki. Podsmażamy dodając ocet/sok z cytryny i szczyptę soli ziołowej. Całość smażymy nie dłużej niż 3 — 6 minut. Podajemy z przygotowanym sosem. Smacznego!

GRAVLAKS ZŁOSOSIA

Solony łosoś przygotowany na zimno, doskonały do sałatek, na kanapki, jako zimna przekąska. Ja podaję go z białym serem krojonym w kostkę i dużą ilością koperku. Świetnie przechowuje się w lodówce, a dzięki dodaniu cytryny i kopru jest bardzo aromatyczny.

Składniki:

— 20 dag grubszej części fileta z łososia ze skórą

— sok i otarta skórka z połowy cytryny

— 20 ml wódki lub whisky

— 1/3 szkl grubej soli morskiej

— 1 pęczek koperku

— 2 łyżki różowego pieprzu ( może być kolorowy )

Wykonanie:

Łososia myjemy, osuszamy i układamy na folii aluminiowej. Sok z cytryny łączymy z alkoholem i nacieramy filet. Skórkę z cytryny mieszamy z solą i układamy na łososiu. Koperek siekamy i obsypujemy nim rybę. Na wierzch układamy roztarty pieprz.

Całość zawijamy szczelnie folią. Folię nacinamy z boku na dole wzdłuż. Łososia układamy na półmisku lub blaszce w ten sposób, żeby bok z rozcięciem znajdował się wyżej niż bok bez nacięcia. Wówczas soki z łososia będą swobodnie spływały na półmisek. Całość przyciskamy deseczką i zostawiamy w lodówce na 48 godzin. Po tym czasie filet oczyszczamy z soli, kopru i pieprzu.

Smacznego!ZUPA Z KANI Z LANYMI KLUSECZKAMI

Pyszne danie w 40 minut.

Składniki na 4 porcje:

— 2 duże kanie lub 3, 4 małe

— 1 cebula

— kawałek pora

— 1 mała marchewka

— plaster selera

— 1/2 pęczka natki pietruszki

— sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk

— 4 łyżki oleju

Składniki kluseczek:

— 2 jajka — 1/3 szkl mleka

— 1 kopiasta łyżka bułki tartej

— 3 łyżki mąki

— szczypta soli

Wszystkie składniki klusek mieszamy ze sobą. Ciasto powinno być gęste, lejące, mniej więcej takie jak na placki ziemniaczane, czyli gęściejsze niż na naleśniki :-)
Jeśli jest zbyt rzadkie, dodajemy mąkę, jeśli za gęste, mleko.

Wykonanie:

Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki i szklimy na oleju. Oczyszczone kanie kroimy w taki sposób, żeby powstały nam krótkie, wąskie paski, dodajemy do cebuli i obsmażamy delikatnie. Pora kroimy w półplaserki, marchewkę i seler obieramy, trzemy na wiórki, natkę pietruszki siekamy i wszystko to razem z grzybami i cebulą umieszczamy w garnku, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i zagotowujemy. Gotujemy 10 — 15 minut. Po tym czasie do zupy wlewamy kluseczki. Nad garnkiem z zupą widelcem nabieramy ciasto, które powinno się „przelewać” pomiędzy zębami widelca. Czynność powtarzamy kilka razy i mieszamy zupę, żeby kluski nam się nie posklejały, znów nabieramy ciasto widelcem… itd. do wykorzystania całego ciasta. Jeśli zupa będzie za gęsta, dolewamy wody. Gotujemy jeszcze 10 minut i… gotowe! Podajemy ze słodką śmietanką 18 % . Smacznego!

POROWA ZUPA DARKA

Pikantna zupa z klopsikami, przepis autorski mojego syna! Zadziwiająco proste wykonanie, niewiele składników, a smak… mmm!

Składniki na 4 porcje:

— 1/2 kg mielonego

— 1 podwójny filet z kurczaka

— 1 duży por

— 1,5l bulionu

— sól, pieprz, pieprz cayenne

Wykonanie:

Filet z kurczaka i pokrojonego w plasterki pora gotujemy w bulionie. Z mięsa mielonego lepimy małe klopsiki i obgotowujemy w wodzie. Ugotowany filet z kurczaka wyjmujemy z zupy, rozdrabniamy widelcem i ponownie umieszczamy go w zupie. Do zupy dodajemy ugotowane klopsiki, przyprawiamy solą, pieprzem oraz pieprzem cayenne, chwilkę gotujemy i… gotowe!

Smacznego!

ZIELONA ZUPA Z PULPECIKAMI RYBNYMI

Zupa ze szpinakiem, brukselką i pulpecikami rybnymi. Ale pulpeciki te mogą być świetnym dodatkiem do ziemniaków i surówki i stanowić smakowite drugie danie. Cieciorkę, która również jest składnikiem zupy, przed ugotowaniem najlepiej jest namoczyć na noc lub zastosować cieciorkę z puszki.

Składniki:

Pulpeciki:

— 1,2 kg mielonego mięsa z dowolnych ryb

— 1 jajko

— około 1/2 szkl bułki tartej

— 1/2 pęczka natki pietruszki

— 1 mała cebula

— sól, pieprz, odrobina suszonego rozmarynu

— olej do smażenia.

Wykonanie:

Cebulę siekamy i łączymy z rybą, jajkiem i bułką tartą. Przyprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Farsz powinien być taki gęsty jak na kotlety mielone. Na patelni rozgrzewamy olej, dłońmi maczanymi w zimnej wodzie tworzymy małe pulpeciki i podsmażamy z obu stron. Wykładamy na talerz i bierzemy się za gotowanie zupy.

Zupa — 4 porcje:

— 1 puszka lub 1/2 szkl ugotowanejcieciorki

— 1 opakowanie mrożonego lub dwie garści liści świeżego szpinaku

— 1 marchewka

— 1 pietruszka

— 3 ząbki czosnku

— 1 cebula

— kilka brukselek

— 2 duże ziemniaki

— sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, suszony rozmaryn (około 1/2 łyżeczki ).

W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy szpinak mrożony lub zblendowany świeży. Cebulę siekamy, obrane ziemniaki, marchew i pietruszkę kroimy w kostkę i dodajemy do zupy, brukselkę również. Zagotowujemy. Obieramy czosnek, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka. Można też zastosować czosnek granulowany. Pulpeciki i cieciorkę ugotowaną lub z puszki także dodajemy do zupy. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, przyprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Gotujemy około 10 — 15 minut i… gotowe! Podajemy ze śmietanką lub bez :-) Smacznego!

SZYBKA SEROWA Z INDYKIEM

Zupa w 45 minut.

Składniki na 4 porcje:

— 1/2 kg mięsa z udźca indyczego

— 1 marchewka

— 1 pietruszka

— 1 mały seler

— kawałek pora

— 1 cebula

— 1 mała cukinia

— 2 duże ząbki czosnku

— 2—3 serki topione

— 1 serek pleśniowy blue

— 1/2 pęczka kopru

— sól, biały pieprz, kardamon, kolendra

Wykonanie:

Warzywa myjemy i obieramy. Marchew, pietruszkę i seler kroimy w cienkie paski, cebulę w kostkę. Mięso myjemy i również kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy pod przykryciem, dodając sól i pieprz. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki, cukinię kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy i dodajemy, kiedy mięso będzie prawie miękkie. Zagotowujemy. Dokładamy serki, mieszamy, przyprawiamy i jeszcze chwilę gotujemy do rozpuszczenia serków. Smacznego!

SZPINAKOWA

Składniki na 4 porcje:

— 1 podwójny filet z kurczaka

— 1 opakowanie świeżego szpinaku baby

— 1 cebula

— 1 mała marchewka

— 1 mała pietruszka

— kawałek selera

— kawałek pora

— 3—4 ząbki czosnku

— sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kozieradka mielona lub lubczyk

— słodka śmietanka 12% lub 18%

Wykonanie:

Szpinak (umyty) blendujemy. Pozostałe warzywa oprócz czosnku myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i umieszczamy w garnku. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i zagotowujemy. Mięso kroimy w kostkę, czosnek kroimy w plasterki, dodajemy do zupy i zagotowujemy. Kiedy mięso i warzywa będą miękkie, zmniejszamy temperaturę gotowania. Śmietankę hartujemy, czyli wlewamy do niej nabierkę gorącej zupy, mieszamy i całość wlewamy do garnka z zupą. Zagotowujemy.

Zupę podajemy z grzankami, lanymi kluseczkami, ryżem lub makaronem.

Smacznego!

PAPRYKOWA Z KURCZAKIEM

Składniki na 4 porcje:

— 1 ćwiartka z kurczaka

— 2 papryki w różnych kolorach

— 1 marchewka

— 1 mały seler

— kawałek pora

— 1 pietruszka

— 5 małych pomidorów

— 2—3 łyżki kaszy bulgur

— 1 łyżka obranych ziaren słonecznika

— 1 łyżka obranych pestek dyni

— sól, pieprz, kardamon, gałka muszkatołowa, kozieradka mielona, lubczyk

— śmietanka 18%

— opcjonalnie olej

Wykonanie:

Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paski lub kostkę, prażymy na rozgrzanej patelni lub podsmażamy na oleju. Pomidorki sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki. Pestki dyni i słonecznika możemy uprażyć na patelni, ale nie jest to konieczne. Pozostałe warzywa myjemy i obieramy. Marchewkę, seler i pietruszkę kroimy w małe słupki, pora w półplasterki. Warzywa i ćwiartkę z kurczaka umieszczamy w garnku i wraz z przyprawami zagotowujemy. Następnie dosypujemy kaszę i gotujemy kilkanaście minut. Kiedy mięso będzie miękkie, obieramy z kości i kroimy na kawałki. Śmietankę hartujemy, czyli wlewamy ją do miseczki, dolewamy do niej stopniowo po łyżce ( 5—6 łyżek ) gorącej zupy intensywnie mieszając. Całość wlewamy do zupy, mieszamy, dodajemy pestki i zagotowujemy. Smacznego!

PAPRYKOWA Z WĘDZONKĄ

Składniki na 4 porcje:

— 1 papryka żółta

— 1 papryka czerwona

— 1 marchewka

— 1 pietruszka

— kawałek selera

— kawałek pora

— cebula

— opcjonalnie cukinia

— 30 dag polędwicy wędzonej lub szynki

— 150 ml słodkiej śmietanki

— kurkuma, curry, kardamon, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, cząber

Wykonanie:

Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Marchew, pietruszkę, seler i cebulę obieramy, również kroimy w kostkę. Por kroimy w talarki, wędlinę w grubą kostkę. Wszystko wrzucamy do garnka, zagotowujemy. Dodajemy przyprawy i pokrojoną cukinię. Gotujemy do miękkości warzyw. Do zupy dolewamy śmietankę i zagotowujemy. Smacznego!

GULASZOWA Z CIECIERZYCĄ

Niezwykła gulaszowa, z mięsem, papryką, pieczarkami i ciecierzycą.

Składniki na 4 porcje:

— 30 dag dowolnego mięsa

— 1 puszka lub 1/2 szkl surowej ciecierzycy

— 1 gruby plaster boczku

— 1 cebula

— 1 papryka

— 20 dag pieczarek

— 1 marchewka

— 1 mała pietruszka

— plaster selera

— kawałek pora

— sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka słodka mielona, lubczyk, kminek, kardamon, gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Jeśli użyjemy surowej ciecierzycy, najlepiej namoczyć ją na noc lub przynajmniej na godzinę zalać gorącą wodą i ugotować na półmiękko z dodatkiem 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej. Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy tłuszcz na rozgrzanej patelni tak, żeby skwarki nie były spieczone. Wyciągamy skwarki i wrzucamy do ciecierzycy. Na powstałym z boczku tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę i również wrzucamy do ciecierzycy. Pieczarki kroimy na grube plastry, dodajemy do zupy. Pozostałe warzywa obieramy, wraz z mięsem i kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z ciecierzycą. Jeśli jest taka konieczność, dolewamy wody. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy pod przykryciem około 30 — 40 minut. Kiedy mięso i warzywa będą miękkie, zupę przyprawiamy pozostałymi przyprawami i gotujemy jeszcze chwilkę. Smacznego!

ORIENTALNA Z BATATEM

Odrobina orientu, zagęszczona słodkim ziemniakiem, z mleczkiem kokosowym, curry i lanymi kluskami.

Składniki na 8 porcji:

— 2 ćwiartki z kurczaka

— 1 marchewka

— 1 cebula

— 1 mała cukinia

— 1 batat

— 1 pęczek rzodkiewki

— 1 papryka

— curry, sól, pieprz cayenne, sos sojowy lub maggi

— 100 ml słodkiej śmietanki lub mleka kokosowego

Kluski:

— 1 szkl mąki

— 1 jajko

— ciepła woda

— szczypta soli

Wykonanie:

Ćwiartki z kurczaka wkładamy do garnka, zalewamy wodą i wstawiamy do gotowania. Dodajemy obranego batata i marchewkę, przyprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. Obraną cebulę siekamy i delikatnie podsmażamy na oleju, maśle lub oleju kokosowym, dodajemy do zupy. Curry również. Z papryki usuwamy nasiona, kroimy i podsmażamy, dodajemy do zupy, zagotowujemy. Ugotowane mięso, marchewkę i batata wyjmujemy z zupy. Mięso obieramy z kości, batata blendujemy, marchewkę kroimy w kostkę. Rzodkiewkę kroimy w plastry, cukinię przekrawamy wzdłuż na 4 części, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa i zblendowanego batata oraz mięso dodajemy do zupy i gotujemy na wolnym ogniu, W tym czasie przygotowujemy kluski: do mąki wbijamy jajko, dodajemy sól i tyle wody, żeby wyszło nam gęste, lejące się ciasto. Zwiększamy ogień pod zupą. Kluski wlewamy bezpośrednio do zupy, oddzielając łyżką odpowiednie porcje ciasta. Gotujemy 10 minut, dodajemy śmietankę lub mleko kokosowe i … już. Smacznego!

FLACZKI DROBIOWE

Flaczki z żołądków drobiowych — delikatniejsza wersja tradycyjnych flaczków.

Składniki na 4 porcje:

— 50 — 60 dag żołądków drobiowych

— 1 cebula

— 1 marchewka

— kawałek selera

— kawałek pora

— 1 cebula

— 1 łyżka papryki słodkiej mielonej

— 1 — 3 łyżki mąki

— sól, pieprz, 1 łyżka majeranku, liść laurowy, ziele angielskie, szczypta mielonego kminku, kardamon, gałka muszkatołowa.

Wykonanie:

Żołądki myjemy, kroimy w paski, wrzucamy do garnka. Warzywa obieramy i również wrzucamy do garnka. Dodajemy majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do momentu, kiedy warzywa będą prawie miękkie. Warzywa wyjmujemy z zupy, a kiedy przestygną, marchewkę, pietruszkę i seler trzemy na tarce na wiórki. Cebula i por nie będą potrzebne. Taka wersja dla leniwych bo można oczywiście warzywa zetrzeć kiedy są jeszcze surowe i dodać do półmiękkich żołądków. Kiedy żołądki będą miękkie, dodajemy starte warzywa, paprykę i doprawiamy kminkiem, kardamonem i gałką muszkatołową. Na suchej patelni prażymy mąkę, ciągle mieszając. Musimy uważać, żeby mąka nam się nie przypaliła. Studzimy, rozprowadzamy zimną wodą i stopniowo dodajemy do gotujących się flaczków, do uzyskania odpowiedniej gęstości zupy. Smacznego!

FLACZKI WOŁOWE

mniej..

BESTSELLERY

Kategorie: