Jak wyjść z insulinooporności dzięki właściwej diecie i lekom - ebook
Jak wyjść z insulinooporności dzięki właściwej diecie i lekom - ebook
Metformina – złoty środek na chudnięcie i walkę z cukrzycą
Ozempic – jak stosować przy cukrzycy typu 2
Akarboza – czym się wspomagać przy leczeniu zespołu metabolicznego?
Przyspieszanie metabolizmu – korzyści zdrowotne z suplementacji berberyny
Redukcja stanów zapalnych – kurkuma w codziennym jadłospisie
Praktyczne odchudzanie – jak łatwo zacząć i zobaczyć efekty po pierwszych 7 dniach
Zamienniki cukru – 5 alternatyw dla diabetyków
7 słodkich przepisów, czyli receptury na wypieki dla cukrzyków
Fitness medyczny – zbawienie dla osób przewlekle chorych
Kategoria: | Zdrowie i uroda |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-8344-154-2 |
Rozmiar pliku: | 938 KB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,
oto e-book, który zawiera wiele cennych informacji na temat insulinooporności, zespołu metabolicznego, nadwagi i otyłości, leków oraz diety związanych z tymi problemami zdrowotnymi. Dowiesz się, czym jest insulinooporność i jak wpływa na nasz organizm. Poznasz przyczyny zespołu metabolicznego i jego skutki dla naszego zdrowia. Znajdziesz również porady dotyczące odchudzania, aktywności fizycznej i zdrowego stylu życia. E-book porusza także temat leków stosowanych przy insulinooporności, w tym metforminy i leków inkretynowych. Nie zabraknie również informacji na temat odpowiedniej diety, produktów zakazanych i wskazanych oraz słodkości, które można wprowadzić do codziennego menu. Jeśli chcesz lepiej zrozumieć te zagadnienia i dowiedzieć się, jak radzić sobie z insulinoopornością, cukrzycą, nadwagą i otyłością, ten e-book jest dla Ciebie. Przeczytaj go i podejmij kroki, które pomogą Ci poprawić swoje zdrowie i samopoczucie.
Redakcja Zdrowia w PraktyceCZYM JEST INSULINOOPORNOŚĆ?
Insulinooporność – o co w tym wszystkim chodzi?
dr n. med. Małgorzata Nowicka
W insulinooporności dochodzi do tego, że tkanki mają obniżoną wrażliwość na działanie insuliny. Czy to nam coś mówi? No, niewiele… Ale zaraz wyjaśnię punkt po punkcie, jak to działa.
Trzustka – w odpowiedzi na spożycie posiłku zawierającego węglowodany (a więc też glukozę) – wydziela insulinę.
Insulina potrzebna jest do tego, żeby glukoza „dostała” się do komórek organizmu.
Jeśli komórki są insulinooporne (inaczej – mają obniżoną insulinowrażliwość), to glukoza nie może wchodzić do komórek (czyli może być jej wyższy lub nawet bardzo wysoki poziom we krwi), a trzustka zaczyna wydzielać więcej insuliny, starając się pomóc w obniżaniu stężenia glukozy we krwi i transportu jej do komórek.
Więc dochodzi do wzrostu stężenia insuliny we krwi, co nazywamy hiperinsulinizmem.
Wysoki poziom insuliny uniemożliwia powstawanie innego hormonu – glukagonu, którego działanie jest przeciwstawne do insuliny. Glukagon odpowiada za spalanie zapasów energii. Kiedy poziom insuliny jest stale wysoki, glukagon jest na niskim poziomie, a dostarczona z pożywieniem energia odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej, co jest przyczyną nadwagi i otyłości.
Z kolei tkanka tłuszczowa, czy już obecna, czy powstała w wyniku insulinooporności, jest tkanką najbardziej insulinooporną.
Tkanka tłuszczowa przyczynia się do powstania insulinooporności poprzez produkowanie substancji hormonalnych, które mają działanie przeciwstawne do insuliny lub hamują efekty jej działania, jak i przez bezpośrednie wydzielanie do krwi tzw. wolnych kwasów tłuszczowych.
W obecności znacznych ilości wolnych kwasów tłuszczowych organizm zaczyna wykorzystywać je jako źródło energii zamiast glukozy. W rezultacie glukoza nie jest spalana w tkankach, a jej poziom we krwi wzrasta. To z kolei stymuluje wydzielanie insuliny przez trzustkę, które próbuje obniżyć poziom glukozy we krwi i dochodzi znowu do hiperinsulinizmu.
I powstaje błędne koło… Czy jest w takim razie możliwość jego zahamowania lub odwrócenia, żeby zaczęło kręcić się w odwrotną stronę? O tym w dalszej części artykułu.
U kogo i dlaczego powstaje insulinooporność
Z pewnością część przypadków insulinooporności ma podłoże genetyczne, jednak do tej pory nie zdołano zidentyfikować konkretnego genu za nią odpowiedzialnego. Rzadko przyczyną jest wrodzony defekt produkcji nieprawidłowej insuliny. Insulinooporność występuje często rodzinnie: dziedziczymy do niej skłonność po przodkach (np. mamy dziadków czy babcie z cukrzycą lub nadwagą, którzy z pewnością mają niezdiagnozowaną insulinooporność, która przy kumulacji kilku genów i czynników ujawnia się wcześniej w naszym pokoleniu). Zwłaszcza jeśli prowadzimy niezdrowy tryb życia: nieregularnie spożywamy posiłki, z dużą ilością cukrów prostych i żywności wysoko przetworzonej, mamy niską lub – najczęściej – żadną aktywność fizyczną. Wtedy, nawet przy braku skłonności rodzinnych, nabieramy tkanki tłuszczowej i… zaczyna się wspomniane powyżej błędne koło.
Więcej znajdziesz w wersji pełnej publikacji
Tematy publikacji w pełnej wersji
Insulinooporność – o co w tym wszystkim chodzi?
Insulinooporność przy prawidłowym poziomie cukru we krwi? Co ci powie indeks HOMA?
Jak się pozbyć insulinooporności
Tak zniknie twoja insulinooporność – walcz z jej przyczyną
Zdążyć przed cukrzycą – 10 złotych zasad przy insulinooporności
Zespół metaboliczny – choroba naszych czasów
Przyczyny zespołu metabolicznego – wysokie ciśnienie krwi
Metale ciężkie przyczyniają się do wystąpienia zaburzeń metabolicznych, w tym gospodarki węglowodanowej
Akarboza – lek ciągle przydatny w leczeniu zespołu metabolicznego
Siedem złotych zasad, które pozwolą ci wdrożyć w życie dobre postanowienia dotyczące odchudzania
Ograniczenia ruchowe osób z nadwagą i otyłością
Nadwaga sprzyja bólowi pleców. Jak schudnąć?
Szczupli dzięki nicnierobieniu? Poczytajcie o operacjach
Fitness medyczny
Proste porady żywieniowe, które pomogą ci schudnąć „przy okazji”
Insulinooporność i metformina – o co w tym wszystkim chodzi?
Metformina pomaga schudnąć, a tym samym zwalcza cukrzycę
Ozempic: przewodnik po leku na cukrzycę typu 2
Nie tylko leki. Jak dzięki odpowiedniej diecie wygrać z insulinoopornością
Jak połączyć dietę dla insulinoopornych z dietą lekkostrawną?
Dieta niskoglikemiczna w praktyce
Produkty zakazane w insulinooporności i cukrzycy – czy takie naprawdę istnieją?
Czym słodzić – których zamienników cukru lepiej unikać, mając cukrzycę lub insulinooporność?
Ocet jabłkowy pomocny przy cukrzycy i insulinooporności
Kurkumina – ważny składnik diety diabetyka
Berberyna obniży cukier
Jakie słodkości mogą zagościć na naszych stołach – przepisy dla osób zmagających się z insulinoopornością
Przygotowanie do wersji elektronicznej: RASTER studio, 603 59 59 71