Facebook - konwersja
Przeczytaj fragment on-line
Darmowy fragment

Jak wyjść z insulinooporności dzięki właściwej diecie i lekom - ebook

Wydawnictwo:
Format:
EPUB
Data wydania:
1 stycznia 2023
21,90
2190 pkt
punktów Virtualo

Jak wyjść z insulinooporności dzięki właściwej diecie i lekom - ebook

Metformina – złoty środek na chudnięcie i walkę z cukrzycą

Ozempic – jak stosować przy cukrzycy typu 2

Akarboza – czym się wspomagać przy leczeniu zespołu metabolicznego?

Przyspieszanie metabolizmu – korzyści zdrowotne z suplementacji berberyny

Redukcja stanów zapalnych – kurkuma w codziennym jadłospisie

 

Praktyczne odchudzanie – jak łatwo zacząć i zobaczyć efekty po pierwszych 7 dniach

Zamienniki cukru – 5 alternatyw dla diabetyków

7 słodkich przepisów, czyli receptury na wypieki dla cukrzyków

Fitness medyczny – zbawienie dla osób przewlekle chorych

Kategoria: Zdrowie i uroda
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-8344-154-2
Rozmiar pliku: 938 KB

FRAGMENT KSIĄŻKI

OD REDAKCJI

Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,

oto e-book, który zawiera wiele cennych informacji na temat insulinooporności, zespołu metabolicznego, nadwagi i otyłości, leków oraz diety związanych z tymi problemami zdrowotnymi. Dowiesz się, czym jest insulinooporność i jak wpływa na nasz organizm. Poznasz przyczyny zespołu metabolicznego i jego skutki dla naszego zdrowia. Znajdziesz również porady dotyczące odchudzania, aktywności fizycznej i zdrowego stylu życia. E-book porusza także temat leków stosowanych przy insulinooporności, w tym metforminy i leków inkretynowych. Nie zabraknie również informacji na temat odpowiedniej diety, produktów zakazanych i wskazanych oraz słodkości, które można wprowadzić do codziennego menu. Jeśli chcesz lepiej zrozumieć te zagadnienia i dowiedzieć się, jak radzić sobie z insulinoopornością, cukrzycą, nadwagą i otyłością, ten e-book jest dla Ciebie. Przeczytaj go i podejmij kroki, które pomogą Ci poprawić swoje zdrowie i samopoczucie.

Redakcja Zdrowia w PraktyceCZYM JEST INSULINOOPORNOŚĆ?

Insulinooporność – o co w tym wszystkim chodzi?

dr n. med. Małgorzata Nowicka

W insulinooporności dochodzi do tego, że tkanki mają obniżoną wrażliwość na działanie insuliny. Czy to nam coś mówi? No, niewiele… Ale zaraz wyjaśnię punkt po punkcie, jak to działa.

Trzustka – w odpowiedzi na spożycie posiłku zawierającego węglowodany (a więc też glukozę) – wydziela insulinę.

Insulina potrzebna jest do tego, żeby glukoza „dostała” się do komórek organizmu.

Jeśli komórki są insulinooporne (inaczej – mają obniżoną insulinowrażliwość), to glukoza nie może wchodzić do komórek (czyli może być jej wyższy lub nawet bardzo wysoki poziom we krwi), a trzustka zaczyna wydzielać więcej insuliny, starając się pomóc w obniżaniu stężenia glukozy we krwi i transportu jej do komórek.

Więc dochodzi do wzrostu stężenia insuliny we krwi, co nazywamy hiperinsulinizmem.

Wysoki poziom insuliny uniemożliwia powstawanie innego hormonu – glukagonu, którego działanie jest przeciwstawne do insuliny. Glukagon odpowiada za spalanie zapasów energii. Kiedy poziom insuliny jest stale wysoki, glukagon jest na niskim poziomie, a dostarczona z pożywieniem energia odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej, co jest przyczyną nadwagi i otyłości.

Z kolei tkanka tłuszczowa, czy już obecna, czy powstała w wyniku insulinooporności, jest tkanką najbardziej insulinooporną.

Tkanka tłuszczowa przyczynia się do powstania insulinooporności poprzez produkowanie substancji hormonalnych, które mają działanie przeciwstawne do insuliny lub hamują efekty jej działania, jak i przez bezpośrednie wydzielanie do krwi tzw. wolnych kwasów tłuszczowych.

W obecności znacznych ilości wolnych kwasów tłuszczowych organizm zaczyna wykorzystywać je jako źród­ło energii zamiast glukozy. W rezultacie glukoza nie jest spalana w tkankach, a jej poziom we krwi wzrasta. To z kolei stymuluje wydzielanie insuliny przez trzustkę, które próbuje obniżyć poziom glukozy we krwi i dochodzi znowu do hiperinsulinizmu.

I powstaje błędne koło… Czy jest w takim razie możliwość jego zahamowania lub odwrócenia, żeby zaczęło kręcić się w odwrotną stronę? O tym w dalszej części artykułu.

U kogo i dlaczego powstaje insulinooporność

Z pewnością część przypadków insulinooporności ma podłoże genetyczne, jednak do tej pory nie zdołano ziden­tyfikować konkretnego genu za nią odpowiedzialnego. Rzadko przyczyną jest wrodzony defekt produkcji nieprawidłowej insuliny. Insulinooporność występuje często rodzinnie: dziedziczymy do niej skłonność po przodkach (np. mamy dziadków czy babcie z cukrzycą lub nadwagą, którzy z pewnością mają niezdiagnozowaną insulinooporność, która przy kumulacji kilku genów i czynników ujawnia się wcześniej w naszym pokoleniu). Zwłaszcza jeśli prowadzimy niezdrowy tryb życia: nieregularnie spożywamy posiłki, z dużą ilością cukrów prostych i żywności wysoko przetworzonej, mamy niską lub – najczęściej – żadną aktywność fizyczną. Wtedy, nawet przy braku skłonności rodzinnych, nabieramy tkanki tłuszczowej i… zaczyna się wspomniane powyżej błędne koło.

Więcej znajdziesz w wersji pełnej publikacji

Tematy publikacji w pełnej wersji

Insulinooporność – o co w tym wszystkim chodzi?

Insulinooporność przy prawidłowym poziomie cukru we krwi? Co ci powie indeks HOMA?

Jak się pozbyć insulinooporności

Tak zniknie twoja insulinooporność – walcz z jej przyczyną

Zdążyć przed cukrzycą – 10 złotych zasad przy insulinooporności

Zespół metaboliczny – choroba naszych czasów

Przyczyny zespołu metabolicznego – wysokie ciśnienie krwi

Metale ciężkie przyczyniają się do wystąpienia zaburzeń metabolicznych, w tym gospodarki węglowodanowej

Akarboza – lek ciągle przydatny w leczeniu zespołu metabolicznego

Siedem złotych zasad, które pozwolą ci wdrożyć w życie dobre postanowienia dotyczące odchudzania

Ograniczenia ruchowe osób z nadwagą i otyłością

Nadwaga sprzyja bólowi pleców. Jak schudnąć?

Szczupli dzięki nicnierobieniu? Poczytajcie o operacjach

Fitness medyczny

Proste porady żywieniowe, które pomogą ci schudnąć „przy okazji”

Insulinooporność i metformina – o co w tym wszystkim chodzi?

Metformina pomaga schudnąć, a tym samym zwalcza cukrzycę

Ozempic: przewodnik po leku na cukrzycę typu 2

Nie tylko leki. Jak dzięki odpowiedniej diecie wygrać z insulinoopornością

Jak połączyć dietę dla insulinoopornych z dietą lekkostrawną?

Dieta niskoglikemiczna w praktyce

Produkty zakazane w insulinooporności i cukrzycy – czy takie naprawdę istnieją?

Czym słodzić – których zamienników cukru lepiej unikać, mając cukrzycę lub insulinooporność?

Ocet jabłkowy pomocny przy cukrzycy i insulinooporności

Kurkumina – ważny składnik diety diabetyka

Berberyna obniży cukier

Jakie słodkości mogą zagościć na naszych stołach – przepisy dla osób zmagających się z insulinoopornością

Przygotowanie do wersji elektronicznej: RASTER studio, 603 59 59 71
mniej..

BESTSELLERY

Menu

Zamknij