- nowość
Jak zapobiegać marnowaniu żywności. Prawne i praktyczne aspekty - ebook
Jak zapobiegać marnowaniu żywności. Prawne i praktyczne aspekty - ebook
Problem marnowania żywności dotyka w znacznym stopniu, poza innymi krajami europejskimi, także Polskę. Żywność trafiająca na śmietnik pochodzi zarówno od podmiotów handlujących artykułami spożywczymi, jak i z gospodarstw domowych. Działania związane z ograniczaniem ilości marnowanej żywności są realizowane na skalę globalną. Z ebooka dowiesz się o przepisach unijnych i polskich, obowiązkach sprzedawców, opłatach, karach, przekwalifikowaniu żywności na paszę oraz zasadach przekazywania żywności.
Kategoria: | Ekologia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-8344-514-4 |
Rozmiar pliku: | 797 KB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Patrycja Konarzewska
specjalista ds. bezpieczeństwa żywności i ochrony środowiska
Problem marnowania żywności dotyka w znacznym stopniu, poza innymi krajami europejskimi, także Polskę. Żywność trafiająca na śmietnik pochodzi zarówno od podmiotów handlujących artykułami spożywczymi, jak i z gospodarstw domowych. Dlaczego marnowanie żywności jest tak dużym problemem?
W Polsce marnuje się za dużo żywności, a stworzenie kompleksowego systemu, który skutecznie zminimalizuje skalę tego problemu, wydaje się niezwykle trudne.
Żywność z gospodarstw
Wyniki przekazywane przez NIK wskazują, że aż 60% jedzenia trafiającego na śmietnik to żywność pochodząca z gospodarstw domowych. Do marnowania żywności przyczyniają się też takie sektory, jak: przetwórstwo (15,6%), produkcja rolnicza (15,5 %), handel (około 7%) czy gastronomia (1,17%). Niezbędne więc wydają się działania edukacyjne w tym zakresie, przede wszystkim na temat racjonalnego planowania czy właściwego przechowywania żywności.
UWAGA!
Na świecie produkowana jest wystarczająca ilość pożywienia dla całej populacji 7,7 mld ludzi, ale pomimo to aż 10% ludzi głoduje.
Warto także przyjrzeć się powodom, dla których żywność jest przede wszystkim marnowana. Dokładne dane w tym zakresie możemy znaleźć na rysunku 2, z którego wyraźnie wynika, że przede wszystkim dochodzi do psucia się pożywienia. Istotnymi problemami są także przeszacowywanie ilości możliwej do spożycia żywności bądź nieprzemyślane zakupy.
Warto mieć świadomość obowiązków wynikających z przepisów prawa w zakresie postępowania z artykułami spożywczymi, które nie nadają się już do spożycia.
Rysunek 1. Marnowanie żywności w Polsce w podziale na poszczególne sektory
Źródło: Wyniki badań IOŚ-PIB, SGGW w ramach projektu PROM, 2020 r.
Więcej znajdziesz w wersji pełnej publikacji
Tematy publikacji w pełnej wersji
Problem marnowania żywności w Polsce
Unijne przepisy w zakresie marnowania żywności
Polskie przepisy dotyczące marnowania żywności
Jakie są obowiązki sprzedawców żywności
Opłata za marnowanie żywności
Jakie kary grożą za nieprzestrzeganie przepisów w zakresie marnowania żywności
Nieodpłatne przekazywanie żywności a kwestie rozliczeń
Ocena skuteczności wprowadzonych przepisów
Przekwalifikowanie żywności na paszę
Zasady przekwalifikowywania żywności pochodzenia niezwierzęcego
Co z żywnością pochodzenia zwierzęcego
Przygotowanie do wersji elektronicznej: RASTER studio, 603 59 59 71