Facebook - konwersja
Przeczytaj fragment on-line
Darmowy fragment

Jak zapobiegać marnowaniu żywności. Prawne i praktyczne aspekty - ebook

Wydawnictwo:
Format:
EPUB
Data wydania:
2 grudnia 2024
49,00
4900 pkt
punktów Virtualo

Jak zapobiegać marnowaniu żywności. Prawne i praktyczne aspekty - ebook

Problem marnowania żywności dotyka w znacznym stopniu, poza innymi krajami europejskimi, także Polskę. Żywność trafiająca na śmietnik pochodzi zarówno od podmiotów handlujących artykułami spożywczymi, jak i z gospodarstw domowych. Działania związane z ograniczaniem ilości marnowanej żywności są realizowane na skalę globalną. Z ebooka dowiesz się o przepisach unijnych i polskich, obowiązkach sprzedawców, opłatach, karach, przekwalifikowaniu żywności na paszę oraz zasadach przekazywania żywności.

Kategoria: Ekologia
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-8344-514-4
Rozmiar pliku: 797 KB

FRAGMENT KSIĄŻKI

Problem marnowania żywności w Polsce

Patrycja Konarzewska

specjalista ds. bezpieczeństwa żywności i ochrony środowiska

Problem marnowania żywności dotyka w znacznym stopniu, poza innymi krajami europejskimi, także Polskę. Żywność trafiająca na śmietnik pochodzi zarówno od podmiotów handlujących artykułami spożywczymi, jak i z gospodarstw domowych. Dlaczego marnowanie żywności jest tak dużym problemem?

W Polsce marnuje się za dużo żywności, a stworzenie kompleksowego systemu, który skutecznie zminimalizuje skalę tego problemu, wydaje się niezwykle trudne.

Żywność z gospodarstw

Wyniki przekazywane przez NIK wskazują, że aż 60% jedzenia trafiającego na śmietnik to żywność pochodząca z gospodarstw domowych. Do marnowania żywności przyczyniają się też takie sektory, jak: przetwórstwo (15,6%), produkcja rolnicza (15,5 %), handel (około 7%) czy gastronomia (1,17%). Niezbędne więc wydają się działania edukacyjne w tym zakresie, przede wszystkim na temat racjonalnego planowania czy właściwego przechowywania żywności.

UWAGA!

Na świecie produkowana jest wystarczająca ilość pożywienia dla całej populacji 7,7 mld ludzi, ale pomimo to aż 10% ludzi głoduje.

Warto także przyjrzeć się powodom, dla których żywność jest przede wszystkim marnowana. Dokładne dane w tym zakresie możemy znaleźć na rysunku 2, z którego wyraźnie wynika, że przede wszystkim dochodzi do psucia się pożywienia. Istotnymi problemami są także przeszacowywanie ilości możliwej do spożycia żywności bądź nieprzemyślane zakupy.

Warto mieć świadomość obowiązków wynikających z przepisów prawa w zakresie postępowania z artykułami spożywczymi, które nie nadają się już do spożycia.

Rysunek 1. Marnowanie żywności w Polsce w podziale na poszczególne sektory

Źródło: Wyniki badań IOŚ-PIB, SGGW w ramach projektu PROM, 2020 r.

Więcej znajdziesz w wersji pełnej publikacji

Tematy publikacji w pełnej wersji

Problem marnowania żywności w Polsce

Unijne przepisy w zakresie marnowania żywności

Polskie przepisy dotyczące marnowania żywności

Jakie są obowiązki sprzedawców żywności

Opłata za marnowanie żywności

Jakie kary grożą za nieprzestrzeganie przepisów w zakresie marnowania żywności

Nieodpłatne przekazywanie żywności a kwestie rozliczeń

Ocena skuteczności wprowadzonych przepisów

Przekwalifikowanie żywności na paszę

Zasady przekwalifikowywania żywności pochodzenia niezwierzęcego

Co z żywnością pochodzenia zwierzęcego

Przygotowanie do wersji elektronicznej: RASTER studio, 603 59 59 71
mniej..

BESTSELLERY

Menu

Zamknij