Jak żywić się w stłuszczeniu wątroby? - ebook
Jak żywić się w stłuszczeniu wątroby? - ebook
Czy mając stłuszczoną wątrobę, mogę jeść jaja? Czy mogę napić się wina? I co ze słodyczami? Czy muszę o nich raz na zawsze zapomnieć? Czy będę musiał(a) być na diecie do końca życia? Kto z Was nie zadał sobie tych pytań po usłyszeniu od lekarza diagnozy - niealkoholowa choroba stłuszczeniowa wątroby (NAFLD, nonalcoholic fatty liver disease)? Stłuszczenie wątroby jest odwracalne pod warunkiem, że zastosujemy odpowiednie żywienie i wysiłek fizyczny. "Jak żywić się w stłuszczeniu wątroby" to poradnik dietetyczny prezentujący przepisy oparte na najnowszych zaleceniach obowiązujących w leczeniu tego schorzenia.
Kategoria: | Zdrowie i uroda |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 9788365471703 |
Rozmiar pliku: | 3,0 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
NAFLD jest chorobą nieznającą granic – cierpią na nią zarówno mieszkańcy krajów wysoko rozwiniętych, jak i dużo biedniejszych rejonów świata. Występuje w każdym wieku, coraz częściej jest diagnozowana u małych dzieci i u starszych osób. Oczywiście ryzyko stłuszczenia wątroby rośnie wraz z dodatkowymi kilogramami. Stłuszczoną wątrobę częściej mają osoby z nadwagą i otyłe, a ich liczba także systematycznie rośnie. I tak w 1975 r. otyłość dotyczyła 3,2% męczyzn i 6,4% kobiet, a w roku 2014 odsetek otyłych mężczyzn wzrósł do 11%, a otyłych kobiet do 14,9%. Wśród osób z nadwagą 50% ma stłuszczoną wątrobę, a wśród osób otyłych odsetek ten wzrasta do 70%.
Niestety, mając zdiagnozowaną stłuszczeniową chorobę wątroby, musimy się liczyć ze zwiększonym ryzykiem pojawienia się innych chorób, niejako towarzyszących NAFLD. Do najpopularniejszych „dodatków” do stłuszczenia należą: niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby (NASH, nonalcoholic steatohepatitis), niektóre typy nowotworów, zaburzenia funkcji nerek, bezdech nocny czy zespół policystycznych jajników.
Po pierwsze, uderza w wątrobę stan zwany insulinoopornością, który prowadzi do gromadzenia tłuszczu w wątrobie. Po drugie, uderza proces utleniania tłuszczów powodujący uszkodzenie miąższu wątroby i jej zwłóknienie. Po trzecie, czwarte i piąte, uderzeniami są czynniki genetyczne, epigenetyczne i środowiskowe stanowiące przyczynę trwałego uszkodzenia komórek wątroby.
Wersja prezentująca fragment publikacjiPROPOZYCJE DIET:
mgr Maja Czerwińska-Rogowska
mgr Patrycja Hołowko
Piśmiennictwo:
1. Afzal S., Tybjærg-Hansen A., Jensen G.B., Nordestgaard B.G.: Change in Body Mass Index Associated With Lowest Mortality in Denmark, 1976-2013. JAMA 2016; 315(18): 1989-1996. DOI: 10.1001/jama.2016.4666.
2. Dey D.K., Rothenberg E., Sundh V. et al.: Body mass index, weight change and mortality in the elderly. A 15 year longitudinal population study of 70 year olds. Eur. J. Clin. Nutr. 2001; 55(6): 482-492.
3. Oblacińska A., Jodkowska M.: Otyłość u polskich nastolatków: epidemiologia, styl życia, samopoczucie. Wydawnictwo Instytutu Matki i Dziecka, Warszawa 2007.
4. Rajala S.A., Kanto A.J., Haavisto M.V. et al.: Body weight and the three-year prognosis in very old people. Int. J. Obes. 1990; 14(12): 997-1003.
5. Rinella M.E., Sanyal A.J.: Management of NAFLD: a stage-based approach. Nat. Rev. Gastroenterol. Hepatol. 2016; 13(4): 196-205. DOI: 10.1038/nrgastro.2016.3.
6. Thomas B., Bishop J.: Manual of dietetic practice. 4th ed. Oxford: Blackwell Publishing Ltd; 2007.