- W empik go
Kulinarna Wiola. Najlepsze przepisy - ebook
Kulinarna Wiola. Najlepsze przepisy - ebook
Dla Kulinarnej Wioli gotowanie to pasja. Dziś możesz dzielić ją z Wiolą tak, jak zrobiło to już ponad 350 tysięcy osób obserwujących jej profil na Facebooku. Oto 120 najlepszych przepisów na smaczne, proste i niedrogie dania tradycyjnej kuchni polskiej od Kulinarnej Wioli.
Autorka książki gotuje od dzieciństwa, uczyła się od najbliższych jej kobiet: mamy, babć, ciotek, a od sześciu dzieli się swoimi przepisami na Facebooku. Nie zawsze wszystko wychodziło jej perfekcyjnie, mimo to nie poddawała się. O sobie mówi: Nie uważam się za mistrzynię kuchni (choć fani często mnie tak nazywają). Nie jestem profesjonalistką, ale sądzę, że jestem dobrą gospodynią domową. I to mnie cieszy.
Spis treści
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
Puszysty chleb z cukinią i szczypiorkiem
Bułeczki z prażoną cebulką i słonecznikiem
Pszenny chleb na żytnim zakwasie
Puszysta pasta jajeczno-serowa
Wątróbkowe smarowidło do chleba
Bagietka z pastą jajeczną i szprotkami
Zupa na soku z kiszonej kapusty
Zacierkowa z kapustą kiszoną i skwarkami
Schab w sosie cebulowo-musztardowym z karmelizowaną marchewką
Szynka w sosie grzybowym z kluskami śląskimi
Klopsiki w sosie śmietanowo-koperkowym z marchewką
Rolady schabowe z serem w sosie orzechowym
Pierś kaczki z sosem grzybowym
Kotlety drobiowe z cukinią i parmezanem
Pałki kurczaka w śmietanie z pieczarkami
Kurczak w marynacie jogurtowej z warzywami
Kotlet rybny nadziewany mozzarellą
Klopsiki rybne w sosie słodko-kwaśnym
Placki ziemniaczane z łososiem i sosem śmietanowo-jogurtowym
Dorsz w płatkach owsianych z kiszoną kapustą
Smażony halibut z surówką z kiszonej kapusty
DRUGIE DANIA
Dania wegetariańskie
Makaron tagliatelle ze szpinakiem w sosie serowo-śmietanowym
Kotlety z kalafiora w sosie koperkowym
Zapiekane naleśniki z pieczarkami i żółtym serem
Surówka z młodej kapusty z ananasem
Ciasteczka – zdrowa przegryzka
Ciasteczka w orzechowej otoczce z powidłami
Ciasto kakaowe z wiśniami i polewą chałwową
Kruche ciasto z pianką i owocami
Kruche ciasto z czerwoną porzeczką
Talarki bezowe z czekoladą i orzechami
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-7773-151-2 |
Rozmiar pliku: | 22 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Składniki
3½ dag drożdży
łyżka cukru
125 ml mleka
½ kg mąki pszennej
300 ml letniej wody
1½ szklanki otrąb pszennych
łyżka nasion kminku
łyżka siemienia lnianego
1½ łyżeczki soli
masło do natłuszczenia formy
Wykonanie
Potrzebna forma do pieczenia 14×25 cm
1. W miseczce wymieszaj drożdże, cukier i mleko.
2. Dodaj mąkę, wodę, otręby, kminek, siemię lniane i sól.
3. Przez kilka minut wyrabiaj ciasto ręcznie. Powinno być klejące.
4. Przełóż ciasto do natłuszczonej foremki.
5. Ręce natłuść olejem i wygładź wierzch ciasta.
6. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
7. Piecz około 75 minut w 180 stopniach.
Chleb pszenny
Składniki
4 szklanki letniej wody
10 dag drożdży
2 łyżki soli
łyżka cukru
2 szklanki otrąb pszennych + odrobina do posypania formy
kg mąki pszennej (np. wrocławskiej)
pestki słonecznika i dyni (opcjonalnie)
masło do natłuszczenia formy
Wykonanie
Potrzebna tortownica o średnicy 20 cm
1. Wodę wymieszaj z solą, cukrem i drożdżami.
2. Dosyp otręby, a następnie mąkę i wyrabiaj ciasto ręcznie.
3. Formę do pieczenia posmaruj grubo masłem i posyp otrębami.
4. Przełóż do niej ciasto (nie musisz czekać, by wyrosło).
5. Wstaw formę do zimnego piekarnika. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Piecz przez godzinę i 20 minut.
Wiola radzi
Do ciasta można dodać pestki słonecznika lub dyni. Z tej porcji ciasta powstaną 2 małe chlebki. Możesz je również upiec w naczyniu żaroodpornym.
Czosnkowy serek jogurtowy
Składniki
2 duże jogurty typu greckiego
½ łyżeczki soli
2 ząbki czosnku
Wykonanie
1. Jogurty przełóż do miseczki.
2. Dodaj sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj.
3. Zostaw na 15 minut, by sól dobrze się rozpuściła.
4. Następnie wyłóż sito podwójnie złożoną gazą.
5. Ponownie wymieszaj jogurty i wylej je na gazę. Zbierz boki gazy do góry, zawiąż i zawieś na 20 godzin do ocieknięcia. Następnie delikatnie wyjmij serek z gazy i przełóż na talerz.
Paprykarz z makreli
Składniki
wędzona makrela
cebula
2 marchewki
czerwona papryka
3–4 łyżki ugotowanego na sypko ryżu
2 liście laurowe
2–3 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz
pikantny keczup
przecier pomidorowy
Wykonanie
1. Cebulę drobno pokrój.
2. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
3. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w kostkę.
4. Cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj marchewkę i paprykę.
5. Chwilę podsmażaj, następnie dodaj przyprawy, podlej wodą i duś kilka minut do miękkości.
6. Ugotowany ryż oraz obraną i rozdrobnioną, pozbawioną ości rybę dodaj do warzyw. Dodaj także łyżkę przecieru pomidorowego i 3–4 łyżki pikantnego keczupu.
7. Duś około 5 minut. Jeśli paprykarz jest za suchy, dolej odrobinę wody.
Krem z dyni
Składniki
60 dag obranej i wydrążonej dyni
mała marchewka
średnia cebula
2 ząbki czosnku
650 ml wody lub bulionu
łyżeczka świeżo startego imbiru
szczypta chili
2 łyżki oliwy
sól
Wykonanie
1. Marchewkę obierz i pokrój na małe kawałki. Podobnie pokrój dynię i cebulę.
2. Na teflonowej patelni rozgrzej oliwę, dodaj wszystkie warzywa i podsmażaj około 10 minut.
3. Następnie przełóż warzywa do garnka i wlej wodę lub bulion. Zagotuj.
4. Do wrzącej zupy dodaj sól, imbir i odrobinę chili.
5. Gotuj 20 minut, a następnie zmiksuj zupę blenderem. Uwaga: niektórzy producenci blenderów zalecają wcześniejsze schłodzenie zupy.
6. Krem podawaj z prażonymi pestkami dyni, kleksem kwaśnej śmietany i posypany koperkiem.
Wiola radzi
Do wrzącej zupy możesz dodać jedno pokrojone kwaśne jabłko.
Krem śliwkowy
Składniki
70 dag śliwek (najlepiej węgierek)
⅓ łyżeczki cynamonu
3 goździki
3 łyżki cukru
Wykonanie
1. Śliwki umyj, podziel na połówki i pozbaw pestek.
2. Do 2-litrowego garnka wlej litr zimnej wody.
3. Dodaj połówki śliwek, cynamon, goździki i cukier. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu 10 minut.
4. Wyjmij goździki i zmiksuj zupę blenderem.
5. Podawaj z makaronem i śmietanką.
Wiola radzi
Ta zupa krem wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Mięsna miseczka rozmaitości
Składniki
Mięsna miseczka
½ kg mięsa mielonego (np. z łopatki)
jajko
mała bułka
ostra musztarda
mała cebula
sól, pieprz
Farsz
½ strąka czerwonej papryki
cebula
6 średnich pieczarek
2 ogórki kiszone
olej
Kulki ziemniaczane
½ kg ziemniaków
łyżka masła
jajko
czosnek granulowany
mielony kminek
sól i pieprz
Wykonanie
1. Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj.
2. Cebulę oczyść i drobno pokrój.
3. Bułkę zanurz w wodzie lub mleku, a następnie odciśnij.
4. Do mięsa mielonego dodaj jajko, bułkę, cebulę, 4 łyżeczki musztardy, sól i pieprz. Starannie wymieszaj dłońmi.
5. Z powstałej masy uformuj cztery miseczki i ułóż je na blaszce wysmarowanej olejem. Wnętrza miseczek posmaruj ostrą musztardą.
6. Przygotuj farsz. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę i podduś na oleju. Dopraw solą i pieprzem.
7. Przełóż farsz do mięsnych miseczek.
8. Odcedzone ziemniaki ubij i pozostaw, by lekko przestygły.
9. Dodaj do nich jajko, czosnek granulowany, kminek, sól i pieprz. Wymieszaj.
10. Z powstałej masy ziemniaczanej uformuj kulki i ułóż je na wierzchu mięsnych miseczek.
11. Miseczki przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
12. Piecz 30 minut pod przykryciem. Następnie zdejmij folię i piecz jeszcze 15 minut.
Ziołowe gołąbki
Składniki
½ kg mięsa mielonego (np. karkówki)
łyżka drobno posiekanego świeżego majeranku
łyżka drobno posiekanego świeżego lubczyku
łyżka czosnku niedźwiedziego
łyżka drobno posiekanego świeżego koperku
łyżka drobno posiekanego świeżego szczypiorku
łyżka drobno posiekanej świeżej natki pietruszki
cebula
1½ szklanki ugotowanego ryżu
kilka liści kapusty
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
gałązka selera, pietruszki, lubczyku i koperku
sól, pieprz
łyżka oleju lub masła
Wykonanie
1. Cebulę oczyść i pokrój w kostkę, a następnie zeszklij na łyżce masła lub oleju.
2. Do mięsa mielonego dodaj wszystkie zioła, cebulę i ugotowany ryż. Dopraw solą i pieprzem.
3. Sparz liście kapusty.
4. Farszem mięsno-ziołowym nadziewaj liście kapusty i zawijaj je w gołąbki.
5. Ułóż gołąbki ciasno w garnku, zalej wrzącą wodą, tak by całkowicie je zakryła.
6. Dodaj czubatą łyżeczkę soli, ziele angielskie, liście laurowe, po gałązce selera, pietruszki, koperku i lubczyku.
7. Gotuj na małym ogniu około 50 minut, aż kapusta zrobi się miękka.
Kotlet rybny nadziewany mozzarellą
Składniki
½ kg dowolnych filetów rybnych bez skóry (np. dorsza)
jajko
mała bułka
2 szklanki mleka lub wody
bułka tarta
natka pietruszki
pęczek szczypiorku
mała cebula
olej
sól, pieprz
masło i olej do smażenia
Wykonanie
1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle.
2. Szczypiorek pokrój, a pietruszkę posiekaj.
3. Filety rybne zmiel w maszynce do mięsa.
4. Dodaj do nich namoczoną w wodzie lub mleku i odciśniętą bułkę, jajko, cebulę, 5 łyżek natki pietruszki, szczypiorek, sól i pieprz. Wymieszaj. Jeśli masa jest za rzadka, dosyp kilka łyżek bułki tartej i ponownie wymieszaj.
5. Porcję masy rybnej rozpłaszcz i połóż na niej plaster mozzarelli. Ser przykryj drugą porcją mielonej ryby.
6. Uformuj duży, okrągły kotlet, następnie obtocz go w bułce tartej.
7. Smaż na rozgrzanym oleju na małym gazie.
8. Podawaj np. z frytkami i surówką z kiszonej kapusty.
Klopsiki rybne w sosie słodko-kwaśnym
Składniki
½ kg dowolnych filetów rybnych bez skóry
jajko
mała bułka
bułka tarta
2 szklanki mleka lub wody
natka pietruszki
pęczek szczypiorku
mała cebula
ząbek czosnku
2 łyżki majeranku
sól, pieprz
masło do smażenia
Sos
4 średnie cebule
duża marchewka
czerwona papryka
3 ziarenka ziela angielskiego
3 liście laurowe
łyżka przecieru pomidorowego
3 łyżki keczupu
2 łyżki octu
2 łyżki miodu
sól, pieprz
łyżka oleju
Wykonanie
1. Przygotuj sos. Pokrój warzywa: cebule w piórka, marchewkę w słupki, paprykę w paski.
2. Podsmaż je na oleju tak, by cebula się zeszkliła.
3. Następnie wlej do warzyw około 1½ szklanki wrzącej wody. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj kilka minut.
4. Gdy warzywa zrobią się miękkie, dodaj przecier pomidorowy, keczup, ocet i miód.
5. Dopraw, wymieszaj i zagotuj.
6. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Szczypiorek pokrój, a pietruszkę posiekaj.
7. Filety rybne zmiel w maszynce do mięsa.
8. Dodaj do nich namoczoną w mleku lub wodzie i odciśniętą bułkę, jajko, cebulę, 5 łyżek natki pietruszki, szczypiorek, majeranek, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Wymieszaj. Jeśli masa jest za rzadka, dosyp kilka łyżek bułki tartej i ponownie wymieszaj.
9. Następnie uformuj małe klopsiki.
10. Smaż na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.
11. Przełożone do pojemnika klopsiki zalej gorącym sosem. Gdy potrawa wystygnie, schłodź ją w lodówce.Makaron tagliatelle ze szpinakiem w sosie serowo-śmietanowym
Składniki
250 g makaronu tagliatelle
400 g mrożonego szpinaku
100 g sera lazur (pleśniowy, błękitny)
200 g śmietany 30%
ząbek czosnku
gałka muszkatołowa
sól, pieprz, chili
parmezan
Wykonanie
1. Do rondla wlej 100 ml wody i doprowadź do wrzenia. Dodaj szpinak i gotuj kilka minut na małym ogniu pod przykryciem, aż się rozmrozi.
2. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
3. Do szpinaku dodaj pokruszony ser lazur, śmietanę, solidną szczyptę gałki muszkatołowej i chili oraz sól i pieprz do smaku.
4. Mieszając, gotuj kilka minut, aż ser się rozpuści.
5. Do gotowego sosu dodaj gorący makaron. Wymieszaj.
6. Gotowe danie posyp startym parmezanem.
Kotlety z kalafiora w sosie koperkowym
Składniki
½ kg kalafiora
jajko
½ małej cebuli
mały ząbek czosnku
kulka sera mozzarella
łyżka posiekanego koperku
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
olej
Sos koperkowy
2 łyżki masła
łyżka mąki
350 ml gorącej wody
50 ml śmietanki 30%
sól, pieprz
4 łyżki posiekanego koperku
Wykonanie
Z tej ilości kalafiora wyjdzie 12 małych kotletów
1. Kalafior ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź i zostaw do ostygnięcia.
2. Cebulę drobno pokrój, a ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
3. Kalafior rozgnieć widelcem.
4. Dodaj do niego jajko, cebulę, ser, czosnek przeciśnięty przez praskę, bułkę tartą i koperek. Dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
5. Z powstałej masy uformuj małe kotlety.
6. Obtocz je w bułce tartej i usmaż na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Przewróć na drugą stronę, gdy spód się przypiecze.
7. Przygotuj sos. W rondlu na małym ogniu stop masło. Do masła dodaj pełną łyżkę mąki. Mieszaj, by składniki się połączyły.
8. Do zasmażki, ciągle mieszając, cienkim strumieniem wlewaj gorącą wodę (powinno wystarczyć około 350 ml). Gotuj chwilę, aż powstanie gładka zawiesina.
9. Zdejmij z ognia.
10. Do gorącej zawiesiny dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem. Dodaj koperek i wymieszaj.
11. Kotlety z kalafiora polej sosem koperkowym.
Wiola radzi
Sos koperkowy doskonale pasuje do ugotowanych na twardo jajek, ryby oraz dań warzywnych. Zamiast wody można dodać do niego bulion.
Cukinia na ciepło
Składniki
30 dag cukinii
łyżka masła
mała cebula
2 łyżeczki mąki
sól, pieprz
cukier
łyżeczka soku z cytryny
koperek
Wykonanie
1. Umytą cukinię poszatkuj ze skórką. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
2. W rondelku rozpuść masło i zeszklij na nim cebulę. Często mieszaj, by się nie przypaliła.
3. Dodaj mąkę i wymieszaj.
4. Dodaj cukinię i smaż 2–3 minuty, mieszając.
5. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
6. Na koniec dodaj drobno pokrojony koperek.
Placek czeski
Składniki
Ciasto
½ kg mąki (np. wrocławskiej)
łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki cukru
jajko
4 łyżki kwaśnej śmietany
5 dag miękkiego masła + odrobina do posmarowania formy
3 łyżki miodu
Masa budyniowa
litr mleka
5 łyżek cukru
3 czubate łyżki mąki pszennej
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
200 g masła lub margaryny
laska wanilii
Polewa
75 g śmietany 30%
75 g czekolady mlecznej
75 g czekolady gorzkiej
pełna łyżka cukru pudru
łyżka masła
orzechy włoskie
Wykonanie
Potrzebna forma o wymiarach 22×33 cm
1. Formę do pieczenia posmaruj masłem.
2. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
3. Do miski wsyp mąkę, sodę oczyszczoną i cukier. Wymieszaj.
4. Następnie dodaj jajko, miód, śmietanę i masło.
5. Zagnieć jednolite ciasto. Gdy będzie gotowe, podziel na 3 równe części.
6. Każdą część rozwałkuj na cienki placek takiej wielkości, by pasował do formy.
7. Każdy placek piecz osobno (grzałka góra–dół) około 25 minut.
8. Gdy placki się pieką, możesz przygotować masę budyniową.
9. Do 250 ml mleka dodaj cukier, ziarenka wanilii oraz obie mąki. Dokładnie wymieszaj, by w masie nie było grudek (możesz ją zmiksować).
10. Resztę mleka zagotuj.
11. Do gotującego się mleka wlej cienkim strumieniem, ciągle mieszając, mleko z mąkami, cukrem i wanilią. Zagotuj.
12. Masło podziel na 6 części.
13. Do gęstego, gorącego budyniu dodawaj po kawałku masła i miksuj mikserem na najwyższych obrotach. Każdą kolejną porcję masła możesz dodać dopiero wtedy, gdy poprzednia się rozpuści. Po dodaniu masła budyń zrobi się rzadki.
14. Połowę gorącego budyniu wylej na upieczony placek. Na budyń połóż drugi placek, lekko dociskając ciasto do masy. Następnie wylej pozostały gorący budyń i przykryj go trzecim plackiem.
15. Po kilku minutach wstaw ciasto do lodówki. Powinno się chłodzić mniej więcej 2 godziny.
16. Gdy ciasto stoi w lodówce, możesz przygotować polewę.
17. Do rondla wlej śmietanę. Dodaj cukier, masło i czekolady połamane na drobne kawałki.
18. Gotuj całość na małym ogniu, mieszając, aż składniki się połączą.
19. Schłodzone ciasto polej gorącą polewą. Równomiernie rozsmaruj ją po cieście, a następnie posyp drobno pokrojonymi orzechami włoskimi.
Zebra kakaowo-kawowa
Składniki
2½ szklanki mąki tortowej+2 łyżki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
¾ szklanki cukru
szklanka oleju
szklanka wody gazowanej
łyżka naturalnego kakao
łyżka naturalnej kawy rozpuszczalnej
kilka kropel aromatu waniliowego
masło do posmarowania tortownicy
bułka tarta do posypania tortownicy
Wykonanie
Potrzebna tortownica o średnicy 23 cm
1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
2. Do miski wsyp cukier i dodaj jajka. Miksuj około 5 minut mikserem na najwyższych obrotach. Następnie stopniowo (np. na 3 razy) dolewaj olej.
3. Gdy połączy się z jajkami i cukrem, wlej całą wodę oraz aromat waniliowy i miksuj chwilę na wolnych obrotach.
4. Następnie wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksuj chwilę na najwyższych obrotach.
5. Gotowe ciasto podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj 2 łyżki mąki, do drugiej kakao i kawę. Wymieszaj.
6. Na środek wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownicy kładź na przemian 2 łyżki ciasta jasnego, 2 łyżki ciasta ciemnego.
7. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Włóż ciasto i zmniejsz temperaturę do 160 stopni. Piecz około 70 minut.
8. W ciasto wbij patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyciągnięciu będzie suchy, ciasto jest gotowe.