Facebook - konwersja
Czytaj fragment
Pobierz fragment

  • Empik Go W empik go

Kulinarna Wiola. Najlepsze przepisy - ebook

Wydawnictwo:
Data wydania:
20 listopada 2023
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, MOBI
Format MOBI
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najczęściej wybieranych formatów wśród czytelników e-booków. Możesz go odczytać na czytniku Kindle oraz na smartfonach i tabletach po zainstalowaniu specjalnej aplikacji. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
(2w1)
Multiformat
E-booki sprzedawane w księgarni Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu - kupujesz treść, nie format. Po dodaniu e-booka do koszyka i dokonaniu płatności, e-book pojawi się na Twoim koncie w Mojej Bibliotece we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu przy okładce. Uwaga: audiobooki nie są objęte opcją multiformatu.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment

Kulinarna Wiola. Najlepsze przepisy - ebook

Dla Kulinarnej Wioli gotowanie to pasja. Dziś możesz dzielić ją z Wiolą tak, jak zrobiło to już ponad 350 tysięcy osób obserwujących jej profil na Facebooku. Oto 120 najlepszych przepisów na smaczne, proste i niedrogie dania tradycyjnej kuchni polskiej od Kulinarnej Wioli.

Autorka książki gotuje od dzieciństwa, uczyła się od najbliższych jej kobiet: mamy, babć, ciotek, a od sześciu dzieli się swoimi przepisami na Facebooku. Nie zawsze wszystko wychodziło jej perfekcyjnie, mimo to nie poddawała się. O sobie mówi: Nie uważam się za mistrzynię kuchni (choć fani często mnie tak nazywają). Nie jestem profesjonalistką, ale sądzę, że jestem dobrą gospodynią domową. I to mnie cieszy.

Spis treści

Od Autorki

PIECZYWO

Ciemny chlebek pszenny

Chleb pszenny

Rogale pszenne

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Chleb razowy na zakwasie

Puszysty chleb z cukinią i szczypiorkiem

Jogurtowa chałka

Ziołowe bułki na parze

Buły z kiełbasą

Bułeczki z prażoną cebulką i słonecznikiem

Pszenny chleb na żytnim zakwasie

Chleb żytnio-orkiszowy

Chleb pszenny ze śliwką

COŚ DO CHLEBA

Czosnkowy serek jogurtowy

Paprykarz z makreli

Paprykarz z dorsza

Puszysta pasta jajeczno-serowa

Pasta z tuńczyka

Pasta z awokado

Pasta jajeczna

Pasta rybna

Smalec z pieczarkami

Smalczyk z marchewką

Wątróbkowe smarowidło do chleba

Pasta z cukinii

Jajka z chrzanem

Pasta z buraka

Buraczek z awokado

Zielona pasta

Twaróg z pomidorem

Bagietka z pastą jajeczną i szprotkami

Serek topiony

ZUPY

Krem z dyni

Krem śliwkowy

Rosół wołowo-drobiowy

Zupa pomidorowa

Zupa na soku z kiszonej kapusty

Barszcz czerwony

Zupa z soczewicy

Zupa pieczarkowa

Zupa z kaczki

Zupa kwas

Kwaśny klopsik

Krem chrzanowy

Krem z kalafiora

Krem z cukinii

Krem z białych warzyw

Zacierkowa z kapustą kiszoną i skwarkami

DRUGIE DANIA
Mięsa

Mięsna miseczka rozmaitości

Ziołowe gołąbki

Schab w sosie cebulowo-musztardowym z karmelizowaną marchewką

Szynka w sosie grzybowym z kluskami śląskimi

Klopsiki w sosie śmietanowo-koperkowym z marchewką

Szaszłyki wieprzowe

Rolady schabowe z serem w sosie orzechowym

Pierś kaczki z sosem grzybowym

Skrzydełka z piekarnika

Sznycle drobiowe

Duszona wątróbka drobiowa

Kotlety drobiowe z cukinią i parmezanem

Pizza na filecie drobiowym

Filet drobiowy w puchu

Pałki kurczaka w śmietanie z pieczarkami

Kurczak w marynacie jogurtowej z warzywami

Gulasz wołowy z ziemniakami

Zrazy wołowe

Klopsy na cebuli

Makaron z warzywami

Pierogi ruskie ze skwarkami

Krokiety z czerwoną kapustą

DRUGIE DANIA
Dania z ryb

Kotlet rybny nadziewany mozzarellą

Klopsiki rybne w sosie słodko-kwaśnym

Flądra w cieście cukiniowym

Placki ziemniaczane z łososiem i sosem śmietanowo-jogurtowym

Ryba w sosie z brzoskwiniami

Dorsz w płatkach owsianych z kiszoną kapustą

Siekane kotlety rybne

Pstrąg z piekarnika

Smażony halibut z surówką z kiszonej kapusty

DRUGIE DANIA
Dania wegetariańskie

Makaron tagliatelle ze szpinakiem w sosie serowo-śmietanowym

Kotlety z kalafiora w sosie koperkowym

Zapiekane naleśniki z pieczarkami i żółtym serem

Łazanki z kapustą i grzybami

Makaron cukiniowy z dodatkami

Knedle z truskawkami

Sodziaki

Sernikowe racuszki

Kotlety cukiniowo-gryczane

SAŁATKI I SURÓWKI

Cukinia na ciepło

Dynia słodko-kwaśna

Buraczki na zimno

Surówka z modrej kapusty

Kiszona kapusta na bogato

Surówka z młodej kapusty z ananasem

Surówka z marchewki i pora

Fasolka szparagowa z ziołami

Ogórki słodko-kwaśne

Sałatka grillowa

Sałata lodowa z dodatkami

Surówka spaghetti

Sałatka pomidorowo-ogórkowa

Kalarepka z rodzynkami

Młoda kapusta na dwa sposoby

DESERY I WYPIEKI

Placek czeski

Zebra kakaowo-kawowa

Ciasteczka – zdrowa przegryzka

Sernik toffi z orzechami

Ciasto kakaowe z jabłkami

Ciasteczka w orzechowej otoczce z powidłami

Rogaliki z serem

Ciasto kakaowe z wiśniami i polewą chałwową

Kruche ciasto z pianką i owocami

Sernik z jagodami

Malinowy sernik z galaretką

Leśny mech

Kruche ciasto z czerwoną porzeczką

Talarki bezowe z czekoladą i orzechami

Owocowy tort bezowy

Anyżki

Złociste poduszeczki – ciasteczka smażone

Ciasto jogurtowe

Kategoria: Kuchnia
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-7773-151-2
Rozmiar pliku: 22 MB

FRAGMENT KSIĄŻKI

Ciemny chlebek pszenny

Składniki

3½ dag drożdży

łyżka cukru

125 ml mleka

½ kg mąki pszennej

300 ml letniej wody

1½ szklanki otrąb pszennych

łyżka nasion kminku

łyżka siemienia lnianego

1½ łyżeczki soli

masło do natłuszczenia formy

Wykonanie

Potrzebna forma do pieczenia 14×25 cm

1. W miseczce wymieszaj drożdże, cukier i mleko.
2. Dodaj mąkę, wodę, otręby, kminek, siemię lniane i sól.
3. Przez kilka minut wyrabiaj ciasto ręcznie. Powinno być klejące.
4. Przełóż ciasto do natłuszczonej foremki.
5. Ręce natłuść olejem i wygładź wierzch ciasta.
6. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
7. Piecz około 75 minut w 180 stopniach.

Chleb pszenny

Składniki

4 szklanki letniej wody

10 dag drożdży

2 łyżki soli

łyżka cukru

2 szklanki otrąb pszennych + odrobina do posypania formy

kg mąki pszennej (np. wrocławskiej)

pestki słonecznika i dyni (opcjonalnie)

masło do natłuszczenia formy

Wykonanie

Potrzebna tortownica o średnicy 20 cm

1. Wodę wymieszaj z solą, cukrem i drożdżami.
2. Dosyp otręby, a następnie mąkę i wyrabiaj ciasto ręcznie.
3. Formę do pieczenia posmaruj grubo masłem i posyp otrębami.
4. Przełóż do niej ciasto (nie musisz czekać, by wyrosło).
5. Wstaw formę do zimnego piekarnika. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Piecz przez godzinę i 20 minut.

Wiola radzi

Do ciasta można dodać pestki słonecznika lub dyni. Z tej porcji ciasta powstaną 2 małe chlebki. Możesz je również upiec w naczyniu żaroodpornym.

Czosnkowy serek jogurtowy

Składniki

2 duże jogurty typu greckiego

½ łyżeczki soli

2 ząbki czosnku

Wykonanie

1. Jogurty przełóż do miseczki.
2. Dodaj sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj.
3. Zostaw na 15 minut, by sól dobrze się rozpuściła.
4. Następnie wyłóż sito podwójnie złożoną gazą.
5. Ponownie wymieszaj jogurty i wylej je na gazę. Zbierz boki gazy do góry, zawiąż i zawieś na 20 godzin do ocieknięcia. Następnie delikatnie wyjmij serek z gazy i przełóż na talerz.

Paprykarz z makreli

Składniki

wędzona makrela

cebula

2 marchewki

czerwona papryka

3–4 łyżki ugotowanego na sypko ryżu

2 liście laurowe

2–3 ziarenka ziela angielskiego

sól, pieprz

pikantny keczup

przecier pomidorowy

Wykonanie

1. Cebulę drobno pokrój.
2. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
3. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w kostkę.
4. Cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj marchewkę i paprykę.
5. Chwilę podsmażaj, następnie dodaj przyprawy, podlej wodą i duś kilka minut do miękkości.
6. Ugotowany ryż oraz obraną i rozdrobnioną, pozbawioną ości rybę dodaj do warzyw. Dodaj także łyżkę przecieru pomidorowego i 3–4 łyżki pikantnego keczupu.
7. Duś około 5 minut. Jeśli paprykarz jest za suchy, dolej odrobinę wody.

Krem z dyni

Składniki

60 dag obranej i wydrążonej dyni

mała marchewka

średnia cebula

2 ząbki czosnku

650 ml wody lub bulionu

łyżeczka świeżo startego imbiru

szczypta chili

2 łyżki oliwy

sól

Wykonanie

1. Marchewkę obierz i pokrój na małe kawałki. Podobnie pokrój dynię i cebulę.
2. Na teflonowej patelni rozgrzej oliwę, dodaj wszystkie warzywa i podsmażaj około 10 minut.
3. Następnie przełóż warzywa do garnka i wlej wodę lub bulion. Zagotuj.
4. Do wrzącej zupy dodaj sól, imbir i odrobinę chili.
5. Gotuj 20 minut, a następnie zmiksuj zupę blenderem. Uwaga: niektórzy producenci blenderów zalecają wcześniejsze schłodzenie zupy.
6. Krem podawaj z prażonymi pestkami dyni, kleksem kwaśnej śmietany i posypany koperkiem.

Wiola radzi

Do wrzącej zupy możesz dodać jedno pokrojone kwaśne jabłko.

Krem śliwkowy

Składniki

70 dag śliwek (najlepiej węgierek)

⅓ łyżeczki cynamonu

3 goździki

3 łyżki cukru

Wykonanie

1. Śliwki umyj, podziel na połówki i pozbaw pestek.
2. Do 2-litrowego garnka wlej litr zimnej wody.
3. Dodaj połówki śliwek, cynamon, goździki i cukier. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu 10 minut.
4. Wyjmij goździki i zmiksuj zupę blenderem.
5. Podawaj z makaronem i śmietanką.

Wiola radzi

Ta zupa krem wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Mięsna miseczka rozmaitości

Składniki

Mięsna miseczka

½ kg mięsa mielonego (np. z łopatki)

jajko

mała bułka

ostra musztarda

mała cebula

sól, pieprz

Farsz

½ strąka czerwonej papryki

cebula

6 średnich pieczarek

2 ogórki kiszone

olej

Kulki ziemniaczane

½ kg ziemniaków

łyżka masła

jajko

czosnek granulowany

mielony kminek

sól i pieprz

Wykonanie

1. Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj.
2. Cebulę oczyść i drobno pokrój.
3. Bułkę zanurz w wodzie lub mleku, a następnie odciśnij.
4. Do mięsa mielonego dodaj jajko, bułkę, cebulę, 4 łyżeczki musztardy, sól i pieprz. Starannie wymieszaj dłońmi.
5. Z powstałej masy uformuj cztery miseczki i ułóż je na blaszce wysmarowanej olejem. Wnętrza miseczek posmaruj ostrą musztardą.
6. Przygotuj farsz. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę i podduś na oleju. Dopraw solą i pieprzem.
7. Przełóż farsz do mięsnych miseczek.
8. Odcedzone ziemniaki ubij i pozostaw, by lekko przestygły.
9. Dodaj do nich jajko, czosnek granulowany, kminek, sól i pieprz. Wymieszaj.
10. Z powstałej masy ziemniaczanej uformuj kulki i ułóż je na wierzchu mięsnych miseczek.
11. Miseczki przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
12. Piecz 30 minut pod przykryciem. Następnie zdejmij folię i piecz jeszcze 15 minut.

Ziołowe gołąbki

Składniki

½ kg mięsa mielonego (np. karkówki)

łyżka drobno posiekanego świeżego majeranku

łyżka drobno posiekanego świeżego lubczyku

łyżka czosnku niedźwiedziego

łyżka drobno posiekanego świeżego koperku

łyżka drobno posiekanego świeżego szczypiorku

łyżka drobno posiekanej świeżej natki pietruszki

cebula

1½ szklanki ugotowanego ryżu

kilka liści kapusty

3 ziarenka ziela angielskiego

2 liście laurowe

gałązka selera, pietruszki, lubczyku i koperku

sól, pieprz

łyżka oleju lub masła

Wykonanie

1. Cebulę oczyść i pokrój w kostkę, a następnie zeszklij na łyżce masła lub oleju.
2. Do mięsa mielonego dodaj wszystkie zioła, cebulę i ugotowany ryż. Dopraw solą i pieprzem.
3. Sparz liście kapusty.
4. Farszem mięsno-ziołowym nadziewaj liście kapusty i zawijaj je w gołąbki.
5. Ułóż gołąbki ciasno w garnku, zalej wrzącą wodą, tak by całkowicie je zakryła.
6. Dodaj czubatą łyżeczkę soli, ziele angielskie, liście laurowe, po gałązce selera, pietruszki, koperku i lubczyku.
7. Gotuj na małym ogniu około 50 minut, aż kapusta zrobi się miękka.

Kotlet rybny nadziewany mozzarellą

Składniki

½ kg dowolnych filetów rybnych bez skóry (np. dorsza)

jajko

mała bułka

2 szklanki mleka lub wody

bułka tarta

natka pietruszki

pęczek szczypiorku

mała cebula

olej

sól, pieprz

masło i olej do smażenia

Wykonanie

1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle.
2. Szczypiorek pokrój, a pietruszkę posiekaj.
3. Filety rybne zmiel w maszynce do mięsa.
4. Dodaj do nich namoczoną w wodzie lub mleku i odciśniętą bułkę, jajko, cebulę, 5 łyżek natki pietruszki, szczypiorek, sól i pieprz. Wymieszaj. Jeśli masa jest za rzadka, dosyp kilka łyżek bułki tartej i ponownie wymieszaj.
5. Porcję masy rybnej rozpłaszcz i połóż na niej plaster mozzarelli. Ser przykryj drugą porcją mielonej ryby.
6. Uformuj duży, okrągły kotlet, następnie obtocz go w bułce tartej.
7. Smaż na rozgrzanym oleju na małym gazie.
8. Podawaj np. z frytkami i surówką z kiszonej kapusty.

Klopsiki rybne w sosie słodko-kwaśnym

Składniki

½ kg dowolnych filetów rybnych bez skóry

jajko

mała bułka

bułka tarta

2 szklanki mleka lub wody

natka pietruszki

pęczek szczypiorku

mała cebula

ząbek czosnku

2 łyżki majeranku

sól, pieprz

masło do smażenia

Sos

4 średnie cebule

duża marchewka

czerwona papryka

3 ziarenka ziela angielskiego

3 liście laurowe

łyżka przecieru pomidorowego

3 łyżki keczupu

2 łyżki octu

2 łyżki miodu

sól, pieprz

łyżka oleju

Wykonanie

1. Przygotuj sos. Pokrój warzywa: cebule w piórka, marchewkę w słupki, paprykę w paski.
2. Podsmaż je na oleju tak, by cebula się zeszkliła.
3. Następnie wlej do warzyw około 1½ szklanki wrzącej wody. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj kilka minut.
4. Gdy warzywa zrobią się miękkie, dodaj przecier pomidorowy, keczup, ocet i miód.
5. Dopraw, wymieszaj i zagotuj.
6. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Szczypiorek pokrój, a pietruszkę posiekaj.
7. Filety rybne zmiel w maszynce do mięsa.
8. Dodaj do nich namoczoną w mleku lub wodzie i odciśniętą bułkę, jajko, cebulę, 5 łyżek natki pietruszki, szczypiorek, majeranek, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Wymieszaj. Jeśli masa jest za rzadka, dosyp kilka łyżek bułki tartej i ponownie wymieszaj.
9. Następnie uformuj małe klopsiki.
10. Smaż na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.
11. Przełożone do pojemnika klopsiki zalej gorącym sosem. Gdy potrawa wystygnie, schłodź ją w lodówce.Makaron tagliatelle ze szpinakiem w sosie serowo-śmietanowym

Składniki

250 g makaronu tagliatelle

400 g mrożonego szpinaku

100 g sera lazur (pleśniowy, błękitny)

200 g śmietany 30%

ząbek czosnku

gałka muszkatołowa

sól, pieprz, chili

parmezan

Wykonanie

1. Do rondla wlej 100 ml wody i doprowadź do wrzenia. Dodaj szpinak i gotuj kilka minut na małym ogniu pod przykryciem, aż się rozmrozi.
2. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
3. Do szpinaku dodaj pokruszony ser lazur, śmietanę, solidną szczyptę gałki muszkatołowej i chili oraz sól i pieprz do smaku.
4. Mieszając, gotuj kilka minut, aż ser się rozpuści.
5. Do gotowego sosu dodaj gorący makaron. Wymieszaj.
6. Gotowe danie posyp startym parmezanem.

Kotlety z kalafiora w sosie koperkowym

Składniki

½ kg kalafiora

jajko

½ małej cebuli

mały ząbek czosnku

kulka sera mozzarella

łyżka posiekanego koperku

3 łyżki bułki tartej

sól, pieprz

olej

Sos koperkowy

2 łyżki masła

łyżka mąki

350 ml gorącej wody

50 ml śmietanki 30%

sól, pieprz

4 łyżki posiekanego koperku

Wykonanie

Z tej ilości kalafiora wyjdzie 12 małych kotletów

1. Kalafior ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź i zostaw do ostygnięcia.
2. Cebulę drobno pokrój, a ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
3. Kalafior rozgnieć widelcem.
4. Dodaj do niego jajko, cebulę, ser, czosnek przeciśnięty przez praskę, bułkę tartą i koperek. Dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
5. Z powstałej masy uformuj małe kotlety.
6. Obtocz je w bułce tartej i usmaż na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Przewróć na drugą stronę, gdy spód się przypiecze.
7. Przygotuj sos. W rondlu na małym ogniu stop masło. Do masła dodaj pełną łyżkę mąki. Mieszaj, by składniki się połączyły.
8. Do zasmażki, ciągle mieszając, cienkim strumieniem wlewaj gorącą wodę (powinno wystarczyć około 350 ml). Gotuj chwilę, aż powstanie gładka zawiesina.
9. Zdejmij z ognia.
10. Do gorącej zawiesiny dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem. Dodaj koperek i wymieszaj.
11. Kotlety z kalafiora polej sosem koperkowym.

Wiola radzi

Sos koperkowy doskonale pasuje do ugotowanych na twardo jajek, ryby oraz dań warzywnych. Zamiast wody można dodać do niego bulion.

Cukinia na ciepło

Składniki

30 dag cukinii

łyżka masła

mała cebula

2 łyżeczki mąki

sól, pieprz

cukier

łyżeczka soku z cytryny

koperek

Wykonanie

1. Umytą cukinię poszatkuj ze skórką. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
2. W rondelku rozpuść masło i zeszklij na nim cebulę. Często mieszaj, by się nie przypaliła.
3. Dodaj mąkę i wymieszaj.
4. Dodaj cukinię i smaż 2–3 minuty, mieszając.
5. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
6. Na koniec dodaj drobno pokrojony koperek.

Placek czeski

Składniki

Ciasto

½ kg mąki (np. wrocławskiej)

łyżeczka sody oczyszczonej

3 łyżki cukru

jajko

4 łyżki kwaśnej śmietany

5 dag miękkiego masła + odrobina do posmarowania formy

3 łyżki miodu

Masa budyniowa

litr mleka

5 łyżek cukru

3 czubate łyżki mąki pszennej

3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

200 g masła lub margaryny

laska wanilii

Polewa

75 g śmietany 30%

75 g czekolady mlecznej

75 g czekolady gorzkiej

pełna łyżka cukru pudru

łyżka masła

orzechy włoskie

Wykonanie

Potrzebna forma o wymiarach 22×33 cm

1. Formę do pieczenia posmaruj masłem.
2. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
3. Do miski wsyp mąkę, sodę oczyszczoną i cukier. Wymieszaj.
4. Następnie dodaj jajko, miód, śmietanę i masło.
5. Zagnieć jednolite ciasto. Gdy będzie gotowe, podziel na 3 równe części.
6. Każdą część rozwałkuj na cienki placek takiej wielkości, by pasował do formy.
7. Każdy placek piecz osobno (grzałka góra–dół) około 25 minut.
8. Gdy placki się pieką, możesz przygotować masę budyniową.
9. Do 250 ml mleka dodaj cukier, ziarenka wanilii oraz obie mąki. Dokładnie wymieszaj, by w masie nie było grudek (możesz ją zmiksować).
10. Resztę mleka zagotuj.
11. Do gotującego się mleka wlej cienkim strumieniem, ciągle mieszając, mleko z mąkami, cukrem i wanilią. Zagotuj.
12. Masło podziel na 6 części.
13. Do gęstego, gorącego budyniu dodawaj po kawałku masła i miksuj mikserem na najwyższych obrotach. Każdą kolejną porcję masła możesz dodać dopiero wtedy, gdy poprzednia się rozpuści. Po dodaniu masła budyń zrobi się rzadki.
14. Połowę gorącego budyniu wylej na upieczony placek. Na budyń połóż drugi placek, lekko dociskając ciasto do masy. Następnie wylej pozostały gorący budyń i przykryj go trzecim plackiem.
15. Po kilku minutach wstaw ciasto do lodówki. Powinno się chłodzić mniej więcej 2 godziny.
16. Gdy ciasto stoi w lodówce, możesz przygotować polewę.
17. Do rondla wlej śmietanę. Dodaj cukier, masło i czekolady połamane na drobne kawałki.
18. Gotuj całość na małym ogniu, mieszając, aż składniki się połączą.
19. Schłodzone ciasto polej gorącą polewą. Równomiernie rozsmaruj ją po cieście, a następnie posyp drobno pokrojonymi orzechami włoskimi.

Zebra kakaowo-kawowa

Składniki

2½ szklanki mąki tortowej+2 łyżki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

5 jajek

¾ szklanki cukru

szklanka oleju

szklanka wody gazowanej

łyżka naturalnego kakao

łyżka naturalnej kawy rozpuszczalnej

kilka kropel aromatu waniliowego

masło do posmarowania tortownicy

bułka tarta do posypania tortownicy

Wykonanie

Potrzebna tortownica o średnicy 23 cm

1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
2. Do miski wsyp cukier i dodaj jajka. Miksuj około 5 minut mikserem na najwyższych obrotach. Następnie stopniowo (np. na 3 razy) dolewaj olej.
3. Gdy połączy się z jajkami i cukrem, wlej całą wodę oraz aromat waniliowy i miksuj chwilę na wolnych obrotach.
4. Następnie wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksuj chwilę na najwyższych obrotach.
5. Gotowe ciasto podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj 2 łyżki mąki, do drugiej kakao i kawę. Wymieszaj.
6. Na środek wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownicy kładź na przemian 2 łyżki ciasta jasnego, 2 łyżki ciasta ciemnego.
7. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Włóż ciasto i zmniejsz temperaturę do 160 stopni. Piecz około 70 minut.
8. W ciasto wbij patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyciągnięciu będzie suchy, ciasto jest gotowe.
mniej..

BESTSELLERY

Kategorie: