Mikrobiologia w kosmetologii - ebook
Mikrobiologia w kosmetologii - ebook
Mikrobiologia w kosmetologii w zwięzły sposób omawia praktyczne wskazówki dotyczące zasad higienicznego postępowania oraz wiedzę teoretyczną z zakresu mikrobiologii ogólnej i immunologii infekcyjnej. Publikacja zawiera także aktualne informacje na temat wymogów stawianych zakładom kosmetycznym w zakresie zapobiegania zakażeniom podczas wykonywanych zabiegów.
W książce przedstawiono:
- rolę wirusów, bakterii i grzybów w kosmetologii,
- zakażenia skóry i jej przydatków,
- drobnoustroje występujące w kosmetykach,
- działania prewencyjne w tym sterylizację, dezynfekcję, aseptykę i antyseptykę,
- bezpieczeństwo mikrobiologiczne.
Publikacja przeznaczona jest dla studentów kosmetologii, pracowników zakładów kosmetycznych, Wellness&SPA oraz osób podnoszących swoje kwalifikacje zawodowe na kursach lub studiach podyplomowych z zakresu kosmetologii.
Spis treści
Przedmowa XI
1. Wprowadzenie – Eugenia Gospodarek, Agnieszka Mikucka
2. Podstawy mikrobiologii – przegląd mikrobiologii kosmetycznej
2.1. Systematyka – Eugenia Gospodarek
2.2. Klasyfikacja, budowa i replikacja wirusów – Eugenia Gospodarek
2.3. Klasyfikacja, budowa i namnażanie się bakterii – Eugenia Gospodarek
2.4. Klasyfikacja, budowa i rozmnażanie się grzybów – Małgorzata Prażyńska
2.5. Występowanie i właściwości fizjologiczne drobnoustrojów –Eugenia Gospodarek
2.6. Mikroflora fizjologiczna człowieka – Eugenia Gospodarek
2.6.1. Znaczenie mikroflory skóry i błon śluzowych
3. Podstawy immunologii – Agnieszka Mikucka
3.1. Mechanizmy reakcji obronnych gospodarza
3.1.1. Komórkowa odpowiedź immunologiczna
3.1.2. Odporność przeciwzakaźna
3.2. Immunologiaskóry
3.3. Immunoprofilaktyka
4. Drogi transmisji drobnoustrojów – Alicja Sękowska
5. Kolonizacja, zakażenie – rola drobnoustrojów w zakażeniach – Agnieszka Mikucka
6. Ogólne zasady mikrobiologicznej diagnostyki laboratoryjnej – Eugenia Gospodarek
6.1. Metody barwienia drobnoustrojów
6.2.Podłoża do hodowli drobnoustrojów
7. Wirusy – znaczenie w kosmetologii – Alicja Sękowska, Joanna Wróblewska
7.1. Charakterystyka wirusów przenoszonych przez krew
7.2. Charakterystyka wirusów wywołujących zmiany skórne
7.2.1. Charakterystyka wirusów z rodziny Herpesviridae
7.2.2. Charakterystyka wirusów z rodziny Poxviridae
7.2.3. Charakterystyka wirusów z rodziny Picornaviridae
7.2.4. Charakterystyka wirusów grupy HPV z rodziny Papillomaviridae
7.2.5. Charakterystyka parwowirusa B-19 z rodziny Parvoviridae
7.2.6. Charakterystyka wirusa różyczki z rodziny Togaviridae
7.3. Wirusy gorączek krwotocznych
7.4. Charakterystyka wirusów przenoszonych drogą kropelkową
7.4.1. Charakterystyka wirusów z rodziny Orthomyxoviridae
7.4.2. Charakterystyka wirusów z rodziny Paramyxoviridae
7.4.3. Charakterystyka wirusów z rodziny Coronaviridae
7.4.4. Charakterystyka wirusów z rodziny Picornaviridae
7.4.5. Charakterystyka wirusów z rodziny Adenoviridae
8. Bakterie – znaczenie w kosmetologii – Eugenia Gospodarek
9. Grzyby – znaczenie w kosmetologii – Małgorzata Prażyńska, Joanna Kwiecińska-Piróg
9.1. Grzybice powierzchniowe
9.1.1. Czynniki predysponujące do zakażeń grzybiczych
9.1.2. Rezerwuary grzybów w zakładzie kosmetycznym
9.1.3. Dermatofity
9.1.4. Drożdże
9.1.5. Grzyby pleśniowe
9.2. Diagnostyka mikologiczna
9.3. Profilaktyka zakażeń w zakładzie kosmetycznym
10. Pasożyty – znaczenie w kosmetologii – Anna Michalska
11. Zakażenia skóry i jej przydatków – aspekty kliniczne – Barbara Zegarska, Rafał Czajkowski
11.1. Wstęp
11.2. Zakażenia wirusowe
11.2.1. Opryszczka zwykła (herpes simplex)
11.2.2. Półpasiec (zoster)
11.2.3. Ospa wietrzna (varicella)
11.2.4. Mięczak zakaźny (moluscum contagiosum)
11.2.5. Zakażenia wirusem brodawczaka ludzkiego (Human Papilloma Virus)
11.3. Zakażenia bakteryjne
11.3.1. Zakażenia gronkowcowe (staphylodermiae)
11.3.2. Zakażenia paciorkowcowe (streptodermiae)
11.3.3. Mieszane zakażenia paciorkowcowo-gronkowcowe (staphylo-streptodermiae) .
11.4. Grzybice skóry
11.4.1. Dermatofitozy – zakażenia wywołane przez dermatofity (grzybice właściwe)
12. Drobnoustroje występujące w surowcach kosmetycznych i kosmetykach – Anna Budzyńska, Agnieszka Kaczmarek
12.1. Badania mikrobiologiczne surowców kosmetycznych i kosmetyków
12.2. Czystość mikrobiologiczna kosmetyków
13. Działania prewencyjne w kosmetologii – Katarzyna Jachna-Sawicka, Anna Michalska, Patrycja Zalas-Więcek, Krzysztof Skowron
13.1. Sterylizacja
13.1.1. Podział metod sterylizacji
13.1.2. Kontrola procesu sterylizacji
13.2. Dezynfekcja
13.2.1. Dezynfekcja powierzchni
13.2.2. Dezynfekcja narzędzi i sprzętu
13.2.3. Dezynfekcja skóry, rąk personelu
13.2.4. środki dezynfekcyjne
13.3. Aseptyka i antyseptyka
13.4. środki ochrony kosmetyków
13.4.1. Konserwanty stosowane w kosmetykach
13.4.2. Bezpieczeństwo użytkowania kosmetyków
14. Bezpieczeństwo mikrobiologiczne w zakładzie kosmetycznym – Anna Budzyńska, Aleksander Deptuła, Agnieszka Kaczmarek, Anna Michalska, Agnieszka Mikucka, Krzysztof Skowron
14.1. Nosicielstwo drobnoustrojów
14.1.1. Nosicielstwo Staphylococcus aureus
14.2. Drobnoustroje stanowiące zagrożenie epidemiologiczne
14.3. Kontrola mikrobiologiczna środowiska pracy w zakładach kosmetycznych
14.4. Kryteria czystości mikrobiologicznej kosmetyków
14.5. Higiena rąk personelu
14.5.1. Mikroflora naturalna rąk
14.5.2. Przenoszenie drobnoustrojów przez ręce
14.6. Właściwości preparatów do higieny rąk
14.7. Dekontaminacja rąk w środowisku zakładu kosmetycznego
14.8. Gospodarka odpadami
15. Zakład kosmetyczny – aspekty prawne – Patrycja Zalas-Więcek, Katarzyna Jachna-Sawicka
15.1. Organizowanie zakładu kosmetycznego
15.1.1. Wymagania ogólne dotyczące lokalizacji, pomieszczeń oraz wyposażenia zakładu kosmetycznego
15.2. Higiena w zakładzie kosmetycznym
15.2.1. Sterylizacja i dezynfekcja
15.3. Postępowanie z odpadami w zakłądzie kosmetycznym
15.4. Skład i jakość kosmetyków
15.5. Krajowy system informowania o kosmetykach wprowadzonych do obrotu
15.5.1. Nadzór nad kosmetykami
Skorowidz
Kategoria: | Inne |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-200-4701-1 |
Rozmiar pliku: | 4,9 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Dr n. med. Anna Budzyńska
Katedra i Zakład Mikrobiologii
Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy
Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
Dr hab. n. med. Rafał Czajkowski
Katedra Dermatologii, Chorób Przenoszonych Drogą Płciową i Immunodermatologii
Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy
Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
Dr n. med. Aleksander Deptuła
Katedra i Zakład Mikrobiologii
Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy
Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
Dr hab. n. med. Eugenia Gospodarek, prof. UMK
Katedra i Zakład Mikrobiologii
Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy
Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
Dr n. med. Katarzyna Jachna-Sawicka
Katedra i Zakład Mikrobiologii
Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy
Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
Dr n. med. Agnieszka Kaczmarek
Katedra i Zakład Mikrobiologii
Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy
Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
Dr n. med. Joanna Kwiecińska-Piróg
Katedra i Zakład Mikrobiologii
Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy
Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
Dr n. med. Anna Michalska
Katedra i Zakład Mikrobiologii
Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy
Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
Dr n. med. Agnieszka Mikucka
Katedra i Zakład Mikrobiologii
Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy
Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
Dr n. med. Małgorzata Prażyńska
Katedra i Zakład Mikrobiologii
Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy
Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
Dr n. med. Alicja Sękowska
Katedra i Zakład Mikrobiologii
Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy
Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
Dr inż. Krzysztof Skowron
Katedra i Zakład Mikrobiologii
Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy
Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
Dr n. med. Joanna Wróblewska
Katedra i Zakład Mikrobiologii
Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy
Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
Dr n. med. Patrycja Zalas-Więcek
Katedra i Zakład Mikrobiologii
Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy
Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
Dr hab. n. med. Barbara Zegarska
Katedra Kosmetologii i Dermatologii Estetycznej
Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy
Uniwersytet Mikołaja Kopernika w ToruniuPrzedmowa
W dobie kultu młodości i pięknego, zadbanego ciała korzystanie z usług zakładów kosmetycznych jest stałym elementem życia współczesnego społeczeństwa. Zwiększa się liczba zakładów świadczących usługi w zakresie pielęgnacji ciała, liczba uczelni umożliwiających studiowanie kierunku kosmetologii, liczba kursów i studiów podyplomowych w tym zakresie. Wraz ze wzrostem konkurencji na rynku usług kosmetycznych rosną wymagania klientów względem nie tylko zakresu wykonywanych w zakładach zabiegów, ale też kwalifikacji personelu, co wymusza podniesienie jakości świadczonych usług. Dzięki m.in. mediom coraz więcej wiemy na temat możliwości pielęgnacji ciała, znamy wady i zalety poszczególnych zabiegów. Nie zawsze jednak zdajemy sobie sprawę z tego, czego powinniśmy wymagać w zakresie higieny oraz możliwości zapobiegania zakażeniom.
Na rynku wydawniczym jest coraz więcej pozycji na temat kosmetologii, brak natomiast podręcznika z zakresu mikrobiologii dla kosmetologów. Chcielibyśmy, aby proponowana przez nas książka wypełniła tę lukę i dlatego przedstawiamy wiedzę z zakresu mikrobiologii w formie przydatnej dla osób związanych zawodowo z kosmetologią bądź też zainteresowanych zagadnieniami mikrobiologii w kosmetologii. Książka przeznaczona jest więc nie tylko dla studentów kosmetologii, ale także dla pracowników zakładów kosmetycznych oraz osób zainteresowanych tą tematyką.
Książka zawiera najbardziej aktualne informacje na temat wymogów stawianych zakładom kosmetycznym w zakresie zapobiegania zakażeniom podczas wykonywanych zabiegów, praktyczne wskazówki dotyczące zasad higienicznego postępowania oraz wiedzę teoretyczną z zakresu mikrobiologii niezbędną dla przyszłych i obecnych kosmetologów.
Autorzy1. Wprowadzenie Eugenia Gospodarek, Agnieszka Mikucka
Kosmetologia (gr. kosmetikós – sprawny w zdobieniu, lógos – nauka) to interdyscyplinarna dziedzina medycyny zajmująca się pielęgnacją skóry, włosów i paznokci, z praktycznym zastosowaniem współczesnych osiągnięć techniki i medycyny. Kosmetologia to nie tylko likwidowanie defektów natury kosmetycznej, ale również zapobieganie ich występowaniu, to dbanie o atrakcyjny wizerunek. Parafrazując słowa Owidiusza (Publius Ovidius Naso, 43 p.n.e.–17 lub 18 n.e.), obecnie można powiedzieć, że „piękno nie wszystkim jest dane z łaski niebios, z bogów ręki, wielu musi sztucznie potęgować swoje wdzięki, najpiękniejszy gaśnie, gdy tego nie czyni”.
Coraz większe wymagania stawiane kosmetologom sprawiają, że przygotowanie do pracy w tym zawodzie musi być rzetelne, interdyscyplinarne, tak pod względem przekazywanej wiedzy, jak i umiejętności praktycznych. Praca ta musi przebiegać w bezpiecznym środowisku zakładu kosmetycznego zarówno dla klienta oczekującego atrakcyjnego wyglądu, jak i dla kosmetologa.
Wiedza i umiejętności kosmetologa muszą być takie, by stosowane preparaty i wykonywane zabiegi nie szkodziły, a jedynie upiększały i pomagały zachować urodę (primum non nocere).
Mikrobiologia i kosmetologia mają wspólne obszary badań oraz perspektywy. Kosmetyki są powszechnie stosowane każdego dnia, dlatego ważne jest, by były wolne od szkodliwych dla zdrowia drobnoustrojów (ryc. 1.1). Dobra praktyka produkcyjna (Good Manufacturing Practice – GMP) powinna zapewnić kosmetykom czystość pod względem mikrobiologicznym. Każdy kosmetyk w czasie przechowywania i użytkowania jest narażony na zanieczyszczenie drobnoustrojami niebezpiecznymi dla zdrowia. Ważne jest zatem zachowanie prawidłowej higieny podczas ich użytkowania w celu zminimalizowania kontaktu kosmetyku znajdującego się w opakowaniu ze skórą, powietrzem bądź wodą wodociągową, ponieważ każda ekspozycja sprzyja transmisji drobnoustrojów.
Niewłaściwie przechowywane i używane kosmetyki mogą stać się źródłem zakażeń zarówno u klientów, jak i u personelu zakładów kosmetycznych.