Nie marnuj! - ebook
Nie marnuj! - ebook
Jak pisze Zygmunt Bauman, w przednowoczesnym społeczeństwie nie istniało pojęcie odpadu, wszystko starano się powtórnie wykorzystać lub przetworzyć. Tymczasem dzisiaj, choć popularne stają się idee minimalizmu czy zero waste, to statystyki dotyczące marnowania nie napawają optymizmem. Statystyczny Polak wyrzuca co roku ok. 235 kg żywności, co sprawia, że rokrocznie w naszym kraju marnuje się 9 mln ton jedzenia.
Przychody ze sprzedaży nieposiadających ambicji komercyjnych minibooków zostaną przeznaczone na kontynuowanie działalności miesięcznika „Znak”.
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-240-4405-4 |
Rozmiar pliku: | 844 KB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Jak pisze Zygmunt Bauman, w przednowoczesnym społeczeństwie nie istniało pojęcie odpadu, wszystko starano się powtórnie wykorzystać lub przetworzyć. Tymczasem dzisiaj, choć popularne stają się idee minimalizmu czy zero waste, to statystyki dotyczące marnowania nie napawają optymizmem. Statystyczny Polak wyrzuca co roku ok. 235 kg żywności, co sprawia, że rokrocznie w naszym kraju marnuje się 9 mln ton jedzenia.
Prognozy dotyczące zagrażającej nam katastrofy ekologicznej zmuszają do tego, by zastanowić się, ile i dlaczego wyrzucamy. „Nie chodzi o to, żeby się pozbawić środków do życia, tylko żeby odnaleźć swoją własną równowagę, żeby mieć tyle, ile potrzeba, nie mniej, nie więcej” – mówi Konrad Mielcarek w rozmowie z Justyną Siemienowicz. Dobrowolna prostota może być jedną z postaw, które pozwolą nam nauczyć się przemyślanych wyborów konsumenckich, a dzięki temu marnować znacznie mniej.
Zapraszamy do lektury
Redakcja miesięcznika „Znak”
PS Wszystkim autorom i spadkobiercom praw autorskich serdecznie dziękujemy za udostępnienie tekstów do minibooków. Jednocześnie informujemy, że dołożyliśmy wszelkich starań, by odnaleźć ich spadkobierców i właścicieli. Przychody ze sprzedaży nieposiadających ambicji komercyjnych minibooków zostaną
Ciąg dalszy dostępny w wersji pełnej.