- promocja
Obniż cukier w 8 tygodni. Przeprogramuj swój organizm - ebook
Obniż cukier w 8 tygodni. Przeprogramuj swój organizm - ebook
Zapobiegaj, chudnij, wylecz
Podwyższony poziom cukru we krwi to cicha epidemia naszych czasów. Jest jedną z głównych przyczyn nadwagi i zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2, a także udaru krwotocznego, choroby Alzheimera czy raka.
Dr Michael Mosley, lekarz i popularyzator nauki związany z BBC, przedstawia rewolucyjną dietę, dzięki której błyskawicznie obniżysz niebezpieczny poziom cukru i całkowicie zmienisz swoje życie.
Średnia utrata wagi po 8 tygodniach diety to aż 14 kilogramów!
Proste przepisy, dokładnie zaplanowane menu na każdy dzień oraz wskazówki, jak utrzymać efekty diety – a wszystko poparte twardymi naukowymi dowodami.
Publikacja oparta o najnowsze badania, a jednocześnie pełna osobistych opowieści… Przekazuje rzetelną wiedzę o największym problemie zdrowotnym naszych czasów.
prof. Roy Taylor, University of Newcastle
Kategoria: | Zdrowie i uroda |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-8103-392-3 |
Rozmiar pliku: | 12 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
W 2006 roku podczas przeglądania jednego z czasopism naukowych natknąłem się na artykuł o operacyjnym leczeniu otyłości (chirurgia bariatryczna) u osób cierpiących na cukrzycę typu 2. Umieszczono w nim wykres ukazujący, jak kształtował się poziom cukru (stężenie glukozy) we krwi pacjentów. Wynikało z niego, że niedługo po zabiegu wrócił do normy i wielu z nich mogło odstawić przyjmowane dotychczas leki przeciwcukrzycowe.
Wyniki tych badań są zaskakujące, ponieważ do tej pory cukrzycę typu 2 powszechnie uważano za chorobę nieuleczalną. Osoby zdiagnozowane otrzymywały zwykle informację, że początkowo będą przyjmować leki doustne, potem najprawdopodobniej insulinę i muszą pogodzić się z chorobą i nauczyć się z nią żyć.
Mnie jednak zainteresował przede wszystkim stosunkowo szybki powrót do normy stężenia glukozy we krwi pacjentów. Idealnie pasowało to do teorii, jaka w tamtym okresie snuła mi się po głowie, a mianowicie, że cukrzyca typu 2 spowodowana jest zbyt wysokim poziomem tłuszczu w wątrobie i trzustce, który zaburza produkcję insuliny. Moim zdaniem unormowanie poziomu cukru nie miało nic wspólnego z samym zabiegiem operacyjnym, ale z nagłym ograniczeniem ilości pokarmów przyjmowanych przez pacjentów. Gdyby teoria ta okazała się prawdziwa, cukrzycę typu 2 można byłoby skutecznie cofnąć wyłącznie za pomocą diety niskokalorycznej.
Trzeba jednak pamiętać, że nauka nie znosi pośpiechu, a wszelkie nowe teorie należy poddać drobiazgowej weryfikacji. Od dziesięciu lat wraz ze swoim zespołem oraz innymi naukowcami z Uniwersytetu w Newcastle zajmujemy się analizą mechanizmów powodujących cukrzycę typu 2. Opracowaliśmy między innymi nowe metody pomiaru poziomu tłuszczu w wątrobie i trzustce za pomocą supernowoczesnych skanerów rezonansu magnetycznego.
Całkiem niedawno ukończyliśmy też intensywne badania, które wykazały, że pacjenci z cukrzycą typu 2 są w stanie zaledwie w ciągu 8 tygodni pozbyć się nadwagi i jednocześnie unormować poziom cukru we krwi (lub doprowadzić do wartości bliskiej normie). Dzięki temu mogą na dobre wyleczyć się z cukrzycy, oczywiście pod warunkiem że będą pilnować wagi. W ten sposób udowodniliśmy, że możliwe jest trwałe cofnięcie choroby powszechnie uznawanej za nieuleczalną.
Jaki będzie długofalowy wpływ tego odkrycia na ogólny stan zdrowia pacjenta? Czy sprawdzi się ono u wszystkich bez wyjątku? Żeby odpowiedzieć na te oraz inne pytania, organizacja Diabetes UK realizuje szeroki program badawczy w tym zakresie, który potrwa do 2018 roku.
Mimo że jeszcze nie znamy jego wyników, bardzo mnie cieszy, że doktor Michael Mosley zwraca uwagę na to, jak istotny jest związek pomiędzy pozbyciem się nadwagi a obniżeniem i utrzymywaniem prawidłowego poziomu cukru we krwi. Warto podkreślić jego wyjątkową umiejętność przekazywania wiedzy medycznej i jej powiązań z codziennością w prosty i zrozumiały sposób. W swojej książce, poświęconej jednej z największych bolączek współczesnego świata, umiejętnie prezentuje fakty naukowe pochodzące z wiarygodnych źródeł, łącząc je z własnymi obserwacjami i ilustrując licznymi przykładami historii pacjentów.
Książka ta przeznaczona jest dla wszystkich chorych na cukrzycę typu 2, którzy są gotowi podjąć próbę, by na zawsze się od niej wyzwolić. Jeśli w waszej rodzinie są osoby chore na cukrzycę, to warto przekazać im tę publikację. W XXI wieku każdy z nas musi samodzielnie uporać się z całkowicie nowym dla społeczeństwa zjawiskiem – po raz pierwszy w ciągu dwustu tysięcy lat ewolucji homo sapiens trzeba nauczyć się, jak radzić sobie z zagrażającym naszemu zdrowiu wszechobecnym nadmiarem jedzenia.
Prof. Roy Taylor
listopad 2015WSTĘP
Zaburzenia poziomu cukru we krwi dotykają milionów osób na całym świecie – przy czym wielu z nich jeszcze o tym nie wie. Zazwyczaj sygnałem ostrzegawczym jest wzmożone pragnienie lub częste oddawanie moczu, a także trudno gojące się rany i ciągłe zmęczenie, lecz znacznie częściej choroba ta przebiega… bezobjawowo.
Ale nawet w przypadku braku dolegliwości podwyższone stężenie glukozy we krwi ma bardzo poważne skutki, ponieważ przyspiesza proces starzenia, powoduje cukrzycę typu 2 oraz zwiększa ryzyko wystąpienia udaru mózgu i choroby wieńcowej.
O tym właśnie jest moja książka, a także o globalnej epidemii cukrzycy typu 2, jaka ma miejsce w ostatnich latach. Poświęcam w tej pracy również sporo uwagi zaburzeniom poziomu cukru we krwi, określanym jako stan przedcukrzycowy, które w ciągu kilku lat prowadzą do zachorowania na cukrzycę typu 2. Można je uznać za sygnał ostrzegawczy.
Nie byłoby jednak sensu jedynie podkreślać wagę problemu, nie podając środków zaradczych. Dlatego jeśli chorujesz na cukrzycę typu 2, chcę ci zaproponować dietę, która w ciągu zaledwie ośmiu tygodni może spowodować całkowite cofnięcie jej objawów. Z kolei osoby, u których rozwinął się już stan przedcukrzycowy, dowiedzą się, jak powstrzymać jego rozwój.
Dlaczego w ogóle zajmuje się tym tematem? Bo problem ten dotknął mnie osobiście – kilka lat temu zdiagnozowano u mnie cukrzycę typu 2.
Na początek kilka słów o mnie. Jestem z wykształcenia lekarzem – odbyłem staż lekarski w londyńskim Royal Free Hospital. Po zdobyciu kwalifikacji zająłem się dziennikarstwem i od 30 lat przygotowuję dla BBC naukowe programy dokumentalne, między innymi na temat problemów zdrowotnych. Początkowo jako producent, ale ostatnio coraz częściej pojawiam się również na ekranie. Zajmowałem się wieloma istotnymi kwestiami medycznymi minionych dziesięcioleci, przeprowadzając wywiady z ekspertami z najróżniejszych dziedzin, dzięki czemu mam dużą wiedzę i doświadczenie. Dlatego wierzcie mi, że nie ma ani odrobiny przesady w stwierdzeniu, że obserwowany w ostatnim czasie wzrost zachorowań na cukrzyco-otyłość jest naprawdę przerażający.
Przyznam, że przez większą część życia nie byłem szczególnie zainteresowany kwestią odżywiania. Podczas studiów nie dowiedziałem się zbyt wiele na temat jego wpływu na organizm, nie licząc obiegowych porad typu: „Jedz mniej i więcej się ruszaj”, które może i zawierają sporo prawdy, ale w praktyce na niewiele się zdają.
Gdyby ktoś spytał mnie dziesięć lat temu, co wiem na temat odchudzania, stwierdziłbym z przekonaniem, że najlepiej tracić na wadze stopniowo, ograniczając spożycie tłuszczów. Nie więcej niż kilogram czy dwa tygodniowo, żeby nie zaburzyć metabolizmu i ustrzec przed efektem jo-jo. Od czasu do czasu zdarzało mi się zastosować tę cenną radę u siebie i nieco schudnąć, ale szybko odzyskiwałem utracone kilogramy. Nie miałem pojęcia, jak mylne były moje przekonania. Do momentu, gdy trzy lata temu lekarz skierował mnie na rutynowe badanie krwi. Trzy dni później otrzymałem telefon z informacją, że nie tylko mam zbyt wysoki cholesterol, ale i nieprawidłowy poziom cukru we krwi, wskazujący na cukrzycę. Norma, co prawda, była przekroczona nieznacznie, ale i tak czekało mnie przyjmowanie leków. Był to dla mnie ogromny wstrząs, bo już wtedy zdawałem sobie sprawę, jaka to poważna choroba.
Choć z drugiej strony nie powinienem być zaskoczony. Problemy z cukrem często są dziedziczne, a mój ojciec, który zmarł w stosunkowo jeszcze młodym wieku siedemdziesięciu czterech lat, cierpiał między innymi na cukrzycę typu 2, chorobę wieńcową, nowotwór prostaty oraz – jak mi się wydaje z perspektywy czasu – wczesną demencję.
Jednak zamiast zacząć brać na stałe leki, zająłem się realizacją filmu dokumentalnego dla BBC zatytułowanego Post i długie życie, w którym poszukiwałem alternatywnych metod leczenia. Natknąłem się wówczas na prace naukowe profesora Marka Mattsona z amerykańskiego Narodowego Ośrodka Badań nad Starzeniem oraz doktor Kristy Varady z Uniwersytetu Illinois w Chicago, którzy badali zjawisko określane przez nich jako okresowe niedojadanie.
Wieloletnie badania przeprowadzone na zwierzętach i ludziach wykazały, że istnieje mnóstwo korzyści ze sporadycznych głodówek – nie tylko utrata zbędnych kilogramów, ale i poprawa samopoczucia oraz pamięci.
Postanowiłem więc zastosować u siebie dietę, którą nazwałem dietą 5:2, czyli pięć dni normalnego jedzenia i dwa dni po około 600 kalorii. Ku mojemu zdziwieniu nie okazała się specjalnym wyrzeczeniem. W ciągu 12 tygodni straciłem dziewięć kilogramów, a mój cholesterol i poziom cukru we krwi wróciły do normy. Po ukończeniu wspomnianego filmu dokumentalnego napisałem wraz z Mimi Spencer książkę Dieta 5:2, w której znalazły się nie tylko fakty naukowe na temat okresowych głodówek, ale również wskazówki, jak stosować je w praktyce (więcej informacji na thefastdiet.co.uk).
Nasza książka nie była, co prawda, napisana z myślą o diabetykach, ale już wtedy zacząłem się zastanawiać, czy to, co przydarzyło się mnie, było tylko zbiegiem okoliczności. Dlatego też postanowiłem przeanalizować badania nad zależnością pomiędzy ilością spożywanych kalorii, węglowodanami, otyłością, insuliną a cukrzycą. Rezultatem moich analiz i poszukiwań jest właśnie ta książka.
Dlaczego teraz?
Współczesna dietetyka jest dziś pod ostrzałem krytyki, jak chyba nigdy dotąd. Liczne badania naukowe podważają skuteczność powszechnie dotąd zalecanej diety niskotłuszczowej, wykazując, że przeważnie nie przynosi trwałych efektów i jest trudna do zastosowania w praktyce.
A wszystko dlatego, że osoby ograniczające spożycie tłuszczów szybko odczuwają głód. W efekcie przerzucają się na tanie i przeładowane cukrem produkty węglowodanowe, które są jedną z głównych przyczyn dietetycznej klęski.
Mimo to ogólne zalecenia specjalistów pozostawały w prawie niezmienionym kształcie. Przez kolejne dziesięciolecia oficjalne rządowe rekomendacje dietetyczne przestrzegały nas przed tłuszczami, pomijając zagrożenia, jakie niesie ze sobą spożywanie węglowodanów. W efekcie większość z nas świetnie zna swoje wyniki cholesterolu, ale nie ma pojęcia o poziomie cukru czy insuliny. A to poważny błąd, bo liczba osób, u których stwierdzono podwyższone stężenie glukozy we krwi, rośnie w niespotykanym dotąd tempie.
W Wielkiej Brytanii żyją obecnie prawie cztery miliony diabetyków. Co więcej, według ostatnich zatrważających doniesień1 liczba osób ze stanem przedcukrzycowym (czyli z grupy wysokiego ryzyka rozwoju cukrzycy) wzrosła ponad trzykrotnie w ciągu ostatniego dziesięciolecia – od 11 do ponad 35 procent.
Według danych amerykańskiej agencji Centrum Kontroli i Prewencji Chorób (CDC) w jeszcze gorszej sytuacji pod tym względem są Stany Zjednoczone, gdzie na cukrzycę choruje już prawie 29 milionów mieszkańców, przy czym wielu z nich o tym nie wie.
Przykładem może być piosenkarka Patti LaBelle, która dowiedziała się, że ma cukrzycę typu 2 dopiero po tym, jak zemdlała na scenie. Jej matce, również diabetyczce, amputowano obie stopy, a inny krewny z powodu choroby stracił wzrok.
Liczba osób, u których rozwinął się stan przedcukrzycowy, jest jeszcze większa – agencja CDC szacuje, że dotyka aż 86 milionów Amerykanów, z czego zaledwie jeden na dziesięciu chorych jest świadomy zagrożenia.
Szczególnie podatni na tę groźną chorobę są Azjaci: ostatnie badania wskazują, że na cukrzycę cierpi już ponad sto milionów Chińczyków, a pięćset milionów dotkniętych jest stanem przedcukrzycowym. Jak można się spodziewać, większość z nich jeszcze o tym nie wie2.
Tymczasem stan przedcukrzycowy zasługuje na szczególną uwagę, nie tylko dlatego że bardzo często z biegiem lat przechodzi w cukrzycę, ale również ze względu na ścisły związek z zespołem metabolicznym, znanym również jako zespół X lub zespół insulinooporności. Przyznam, że jeszcze dziesięć lat temu nie miałem pojęcia o jego istnieniu, tymczasem liczba osób nim dotkniętych stale rośnie. Schorzenie to znane jest również jako śmiertelny kwartet, ponieważ oprócz wysokiego poziomu cukru towarzyszy mu nadciśnienie, otyłość brzuszna oraz podwyższony poziom cholesterolu i trójglicerydów.
Ogniwem łączącym wszystkie te przypadłości jest hormon o nazwie insulina, któremu w dużej mierze poświęcona jest ta książka.
Jak udowodniono, istnieje prawie 30-procentowe prawdopodobieństwo, że u osoby ze stanem przedcukrzycowym (można go wykryć jedynie za pomocą badania krwi) w ciągu najbliższych pięciu lat rozwinie się cukrzyca. Przykładem może być Tom Hanks, ostrzegany przez lekarzy o możliwości zachorowania długo przed diagnozą z uwagi na przewlekle podwyższony poziom cukru. Co ciekawe, aktor nie miał szczególnej nadwagi, ale prawdopodobnie ważył zbyt wiele jak na swój genotyp. Więcej informacji na temat tzw. indywidualnych progów tkanki tłuszczowej w dalszej części książki.
Kiedy stan przedcukrzycowy przekształca się w cukrzycę, pacjentom standardowo zaleca się zażywanie leków. Zbierając materiały do tej książki, otrzymałem wiadomość e-mailową od kobiety, której matka zachorowała na cukrzycę typu 2. „Mama bardzo się wstydzi – pisała. – Uważa, że to jej wina. Zawsze była przeczulona na punkcie swojej nadwagi, ale pomimo wielu prób nigdy nie zdołała się jej pozbyć. Nie powiedziała o chorobie nawet mojemu ojcu (choć mieszkają pod jednym dachem!). Sama dowiedziałam się tylko przez przypadek, gdy zobaczyłam u niej leki i spytałam, dlaczego je zażywa”.
Jak się jednak okazuje, zalecane powszechnie świeżo zdiagnozowanym diabetykom środki farmakologiczne wcale nie leczą właściwej choroby. Ponadto istnieją wątpliwości co do ich długoterminowej skuteczności. Poza tym jestem przekonany, że większość pacjentów – gdyby tylko mieli taką możliwość – wolałaby wrócić do zdrowia dzięki zmianie trybu życia, zamiast skazywać się do końca życia na przyjmowanie leków.
Problem jednak w tym, że rzadko dostają tego typu szansę.
Dlatego chcę w tej książce zaproponować zupełnie inną, nowatorską metodę leczenia cukrzycy i zaburzeń poziomu cukru we krwi – dietę powodującą szybką utratę wagi.
Mam oczywiście świadomość, że taka propozycja z pewnością spotka się z kontrargumentem, że wszelkie drakońskie diety odchudzające prawie zawsze są nieskuteczne, bo utracone kilogramy szybko wracają, i to z nawiązką.
Ale nie tym razem.
Jak zwykle wszystko zależy od tego, jak ją przeprowadzimy. Jeśli nieprawidłowo, dieta niskokaloryczna faktycznie może wyrządzić szkody w organizmie. Stosując się do moich zaleceń, szybko stracisz na wadze. A to niezwykle skuteczna metoda, by pozbyć się tkanki tłuszczowej, uregulować poziom cukru we krwi oraz cofnąć objawy cukrzycy, a nawet całkowicie się z niej wyleczyć.
W następnych rozdziałach przestawiam fakty naukowe, na których oparta jest moja dieta, obalam niektóre z popularnych mitów żywieniowych i – z góry uprzedzam – prezentuję kilka dość radykalnych koncepcji. Pojawia się w niej osoba profesora Roya Taylora, jednego z najbardziej uznanych w Europie badaczy cukrzycy, który dostarczył mi inspiracji do napisania tej książki. Profesor Taylor udowodnił w kilku niezależnych badaniach klinicznych, że dieta niskokaloryczna jest w stanie zaledwie w ciągu kilku tygodni spowodować to, co jak dotąd uznawano za niemożliwe: cofnąć cukrzycę typu 2. Poznacie również historie pacjentów, którzy skorzystali z jego metody leczenia i wrócili do zdrowia. A są to:
• Carlos, który stał już nad grobem, a teraz wygląda i czuje się dwadzieścia lat młodszy.
• Lorna, która jako wysportowana i zdrowa wegetarianka nie miała pojęcia o zaburzeniach poziomu cukru we krwi.
• Geoff, któremu groziła amputacja stopy i który chce, by jego historia była przestrogą dla innych.
• Cassie, pielęgniarka, u której zdiagnozowano cukrzycę typu 2 w wieku zaledwie 24 lat. Zaczęła przyjmować insulinę i z czasem, jak wielu innych pacjentów w jej sytuacji, przytyła tak mocno, że zaproponowano jej operacyjne leczenie otyłości. Stosując moje zalecenia dietetyczne, zdołała w ciągu dwóch miesięcy zgubić aż 20 kilogramów. W efekcie mogła odstawić leki i dziś czuje się tak dobrze, jak nigdy dotąd.
• I wreszcie Dick, mój przyjaciel, który również pozbył się 20 kilogramów w ciągu ośmiu tygodni. W ten sposób uregulował poziom cukru we krwi, i to bez specjalnych wyrzeczeń. Minął już prawie rok, a on wciąż pozostaje w świetnej formie.
Osoby te nie są wcale wyjątkami. Każda z nich, podobnie jak setki innych pacjentów, którzy postanowili przejść na opisywaną przez mnie dietę, usłyszała od swoich lekarzy: „To się nie uda. Nie ma szans, żeby na niej wytrwać”.
Największą trudnością, jak można się spodziewać, jest utrzymanie wagi po zakończeniu diety. Dlatego w książce umieszczam również wskazówki co do zmian, jakie należy wprowadzić na co dzień, żeby zgubione kilogramy nie wróciły.
Jeśli więc chcesz schudnąć, lepiej się poczuć i uregulować poziom cukru we krwi, a przy tym odżywiać się zdrowo i smacznie, trafiłeś pod właściwy adres!
Dieta regulująca poziom cukru we krwi:
• szybka i skuteczna metoda na pozbycie się zaburzeń poziomu cukru,
• oparta na badaniach klinicznych,
• szczegółowy plan dietetyczny na 8 tygodni,
• inspirujące historie osób, którym się udało,
• porady, jak utrzymać wagę po zakończeniu diety.
W kolejnych rozdziałach wyjaśnię, dlaczego prawidłowy poziom cukru we krwi ma tak ogromne znaczenie dla organizmu i co nam grozi, jeśli wymknie się spod kontroli.
Ale najpierw chciałbym opowiedzieć o Jonie.
Znalazłem sposób na życie i odżywianie.
Jon doskonale pamięta dzień, w którym dowiedział się, że choruje na cukrzycę typu 2 – 17 marca 2012 roku. Z zawodu grafik, wówczas 48-letni, ojciec dwóch nastolatków, wiecznie pochłonięty pracą. Zadzwonił telefon – okazało się, że to recepcjonistka z gabinetu jego lekarza. „Proszę jak najszybciej się do nas zgłosić. Dobrze się pan czuje? – spytała zaniepokojonym tonem. – Czy ma obok siebie kogoś do pomocy?”.
– Chyba przestraszyli się, że zapadnę w śpiączkę – wspomina Jon. Podobnie jak wielu innych pacjentów nie miał pojęcia o chorobie, choć wynik badania poziomu cukru ponad trzykrotnie przekraczał normę.
U osób w wieku Jona cukrzyca typu 2 rozwija się obecnie znacznie szybciej, niż miało to miejsce w przeszłości, i występuje o wiele częściej niż u osób powyżej 65. roku życia, jak dotąd uważanych za najbardziej podatne na zaburzenia stężenia glukozy we krwi.
Po zdiagnozowaniu lekarz wypisał Jonowi receptę na leki i skierował go do dietetyka po wskazówki na temat odżywiania. Jednak w ciągu następnych miesięcy otrzymał mnóstwo niejednokrotnie sprzecznych ze sobą zaleceń. Jeden „specjalista” zalecał codziennie zjadać całego ananasa, a drugi jeść na śniadanie owsiankę. Żaden nie wspomniał, że powinien ograniczyć kalorie, choć w tamtym okresie Jon ważył ponad 130 kilogramów.
Niedługo potem usłyszał o diecie regulującej poziom cukru we krwi, więc uznał, że warto spróbować. Spodobała mu się jej prostota oraz szybkie efekty.
Postanowił nieco odczekać i zacząć nazajutrz po swoim przyjęciu z okazji 49. urodzin. Miał, co prawda, sporego kaca, ale uznał, że to dobry moment, by coś zmienić. Z perspektywy czasu uważa, że nowa dieta całkowicie odmieniła jego życie.
W pierwszym tygodniu udało mu się zrzucić osiem i pół kilograma. Nie, nie pomyliłem się – prawie tyle, ile przeciętnie waży opona samochodowa. Większą część stanowiła, co prawda, woda, ale i tak był to imponujący wynik.
Efekty go zaszokowały, a jednocześnie zmotywowały do kontynuowania diety. Jak przyznaje, po raz pierwszy w życiu nie czuł wrzynających się boleśnie w łydki ściągaczy skarpet. Już po tygodniu mieścił się dżinsach mniejszych o jeden rozmiar. „To dawało niesamowitego kopa – wspomina. – Od razu było widać efekty”.
Jon jest towarzyskim, pogodnym facetem, który uwielbia imprezy. Nic dziwnego, że zdarzało mu się pić alkohol, i to niejeden raz. „Wcale się tym nie zadręczałem – przyznaje. – Po prostu następnego dnia spokojnie wracałem na dietę”. (To prawda – kiedy przysłał mi swój dziennik diety, zauważyłem znacznie więcej niż tylko sporadyczną lampkę prosecco).
„Kiedy wpadłem w rytm, przestałem myśleć o tym w kategoriach diety. To mój nowy sposób odżywiania na resztę życia”. Jednocześnie Jon zaczął częściej chodzić piechotą i jeździć na rowerze, dzięki czemu spalał jeszcze więcej tkanki tłuszczowej. W ciągu trzech miesięcy udało mu się zgubić aż 22 kilogramy. Przyjaciele i rodzina zgodnie twierdzą, że wygląda co najmniej dwadzieścia lat młodziej. Poziom cukru we krwi wrócił do normy, więc mógł odstawić leki przeciwcukrzycowe.
„Ta dieta daje trwałe efekty – utrzymuje Jon. – Znalazłem sposób na życie i odżywianie”.
Sposób na życie i odżywianie – właśnie o tym jest ta książka.PRZYPISY
1 A.G. Mainhous III, Prevalence of prediabetes in England from 2003 to 2011, „British Medical Journal”, 2014. http://bmjopen.bmj.com/content/4/6/e005002.full
2 Y. Xu, Prevalence and control of diabetes in Chinese adults, „Journal of the American Medical Association”, 2013. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24002281
3 L. Gross, Increased consumption of refined carbohydrates and the epidemic of type 2 diabetes in the US, „American Journal of Clinical Nutrition”, 2004. http://ajcn.nutrition.org/content/79/5/774.full
4 The Look Ahead Research Group, „New England Journal of Medicine”, 2013. http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1212914
5 D. Ludwig and M. Friedman, Always hungry? Here’s why, New York Times, 2014. https://www.nytimes.com/2014/05/18/opinion/sunday/always-hungry-heres-why.html
6 D. Ludwig, Effects of diet on metabolism in humans, Harvard Medical School, 2012.
D. Ludwig, High glycaemic foods, overeating, and obesity, „Pediatrics”, 1999.
7 D. Ludwig, Effects of diet on metabolism in humans, Harvard Medical School, 2012.
8 E.L. Barr, Risk of cardiovascular and all-cause mortality in individuals with diabetes mellitus, impaired fasting glucose, and impaired glucose tolerance, Australian Diabetes, Obesity, and Lifestyle Study, 2007. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17576864
9 T. Ohara, Glucose tolerance status and risk of dementia in the community, „Neurology”, 2011. http://n.neurology.org/content/77/12/1126
10 Looking older: the effect of higher blood sugar levels, Leiden University Med Center, 2011. http://www.research.leiden.edu/news/looking-older-blood-sugar-plays-a-role.html
11 W.J. Pories, Who would have thought it? An operation proves to be the most effective therapy for adult-onset diabetes mellitus, „Annals of Surgery”, 1995. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1234815/
12 R. Taylor Type 2 diabetes: etiology and reversibility, Diabetes Care, 2013. http://care.diabetesjournals.org/content/36/4/1047.short
13 R. Boussageon, Reappraisal of metformin efficacy in the treatment of type 2 diabetes: a meta-analysis of randomised controlled trials, „PLoS”, 2012. http://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1001204
14 E.L. Lim, Reversal of type 2 diabetes: normalisation of beta cell function in association with decreased pancreas and liver triacylglycerol, „Diabetologia”, 2011. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21656330
15 S. Steven, Restoring normoglycaemia by use of a very low calorie diet in long- and short-duration type 2 diabetes, „Diabet Med”, 2015. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25683066O AUTORZE
Michael Mosley – lekarz, dziennikarz działu naukowego BBC, producent i popularny prezenter telewizyjny. Laureat licznych nagród telewizyjnych, między innymi brytyjskiej RTS, uhonorowany tytułem Dziennikarz Medyczny Roku, przyznawanym przez Brytyjskie Towarzystwo Medyczne. Autor dwóch książek: Dieta 5:2 dr. Mosleya, napisanej wspólnie z Mimi Spencer (Wydawnictwo Muza, Warszawa 2013), oraz Fast Exercise (Short Books, 2013). Ma żonę lekarkę i czwórkę dzieci, w tym syna, który studiuje medycynę.S p i st r e ś c i
Karta tytułowa
Karta redakcyjna
Przedmowa
Wstęp
CZĘŚĆ I – CO MÓWI NAUKA
Epidemia otyłości i jej przyczyny
Jak radzić sobie z cukrzycą
Komu grozi cukrzyca typu 2
Ograniczanie węglowodanów
Renesans diety bardzo niskokalorycznej
CZĘŚĆ II – DIETA REGULUJĄCA POZIOM CUKRU WE KRWI
Główne założenia diety
Dieta w praktyce
Więcej ruchu
Kontrola nad własnym życiem
Podsumowanie
PRZEPISY I JADŁOSPISY
50 przepisów na śniadania, lekkie obiady i kolacje
Zupy, sałatki i lekkie dania obiadowe
Kolacje
Dania szybkie i łatwe
Zupy błyskawiczne
Dietetyczne wypieki
Dodatek
Przypisy
O autorze