Facebook - konwersja
Czytaj fragment
Pobierz fragment

Olejki eteryczne w profilaktyce i leczeniu chorób infekcyjnych - ebook

Data wydania:
15 lipca 2021
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, MOBI
Format MOBI
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najczęściej wybieranych formatów wśród czytelników e-booków. Możesz go odczytać na czytniku Kindle oraz na smartfonach i tabletach po zainstalowaniu specjalnej aplikacji. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
(2w1)
Multiformat
E-booki sprzedawane w księgarni Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu - kupujesz treść, nie format. Po dodaniu e-booka do koszyka i dokonaniu płatności, e-book pojawi się na Twoim koncie w Mojej Bibliotece we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu przy okładce. Uwaga: audiobooki nie są objęte opcją multiformatu.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment
114,00

Olejki eteryczne w profilaktyce i leczeniu chorób infekcyjnych - ebook

Publikacja Olejki eteryczne w profilaktyce i leczeniu chorób infekcyjnych została przygotowana pod redakcją prof. dr hab. n. farm. Anny Malm wspólnie z zespołem specjalistów z zakresu analizy fitochemicznej, mikrobiologii, wirusologii, mykologii i parazytologii, a także klinicystów stosujących olejki i ich składniki w praktyce lekarskiej.

Stanowi pierwszą w Polsce pozycję, która obejmuje aspekt zarówno teoretyczny, jak i praktyczny (kliniczny) olejków eterycznych w zakresie chorób infekcyjnych. W publikacji zostały przedstawione znane i tradycyjnie stosowane olejki eteryczne, nowoczesne metody ich otrzymywania, ilościowa i jakościowa analiza fitochemiczna głównych składników, a także wyniki badań prowadzonych nad ich aktywnością przeciwdrobnoustrojową i możliwością jej skutecznego wykorzystania w praktyce lekarskiej i stomatologicznej. Szeroko omówiono także właściwości przeciwdrobnoustrojowe olejków eterycznych (w tym przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe oraz przeciwpasożytnicze).

Publikacja stanowi cenne źródło wiedzy dla farmaceutów i lekarzy, ale także jest przeznaczona dla studentów zarówno kierunku lekarskiego, jak i lekarsko-dentystycznego, którzy chcieliby poszerzyć wiedzę zdobywaną na studiach – zwłaszcza w dobie zainteresowania przetworami i produktami leczniczymi roślinnymi.

Kategoria: Medycyna
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-200-6469-8
Rozmiar pliku: 2,9 MB

FRAGMENT KSIĄŻKI

AUTORZY

Dr hab. n. farm. Tomasz Janusz Baj

Katedra i Zakład Farmakognozji, Uniwersytet Medyczny w Lublinie

Dr n. farm. Anna Barbara Biernasiuk

Katedra i Zakład Mikrobiologii Farmaceutycznej, Uniwersytet Medyczny w Lublinie

Lek. med. Krzysztof Błecha

Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza w Żywcu

Prof. dr hab. n. farm. Anna Bogucka-Kocka

Katedra i Zakład Biologii z Genetyką, Uniwersytet Medyczny w Lublinie

Dr n. farm. Agnieszka Grzegorczyk

Katedra i Zakład Mikrobiologii Farmaceutycznej, Uniwersytet Medyczny w Lublinie

Dr n. farm. Przemysław Kołodziej

Pracownia Diagnostyki Parazytologicznej, Katedra i Zakład Biologii z Genetyką, Uniwersytet Medyczny w Lublinie

Dr hab. n. farm. Izabela Korona-Głowniak

Katedra i Zakład Mikrobiologii Farmaceutycznej, Uniwersytet Medyczny w Lublinie

Dr n. med. Beata Kubić-Filiks

Katedra Stomatologii Zintegrowanej, Zakład Zintegrowanej Stomatologii Wieku Rozwojowego, Uniwersytet Medyczny w Lublinie

Dr hab. n. farm. Agnieszka Ludwiczuk

Katedra i Zakład Farmakognozji, Samodzielna Pracownia Chemii Produktów Pochodzenia Naturalnego, Uniwersytet Medyczny w Lublinie

Prof. dr hab. n. farm. Anna Malm

Katedra i Zakład Mikrobiologii Farmaceutycznej, Uniwersytet Medyczny w Lublinie

Prof. dr hab. n. med. Małgorzata Polz-Dacewicz

Zakład Wirusologii z Laboratorium SARS, Uniwersytet Medyczny w Lublinie

Dr hab. n. med. Barbara Rajtar

Zakład Wirusologii z Laboratorium SARS, Uniwersytet Medyczny w Lublinie

Prof. dr hab. n. med. Jolanta Szymańska

Katedra Stomatologii Zintegrowanej, Zakład Zintegrowanej Stomatologii Wieku Rozwojowego, Uniwersytet Medyczny w Lublinie

Dr n. med. Łukasz Świątek

Zakład Wirusologii z Laboratorium SARS, Uniwersytet Medyczny w Lublinie

Dr n. farm. Daniel Zalewski

Katedra i Zakład Biologii z Genetyką, Uniwersytet Medyczny w LublinieWPROWADZENIE

Od początku XXI wieku we współczesnej medycynie możemy obserwować rosnące zainteresowanie preparatami pochodzenia naturalnego, głównie roślinnego. Należy podkreślić, że rośliny są bogatym, nie do końca poznanym źródłem związków biologicznie czynnych, o wielokierunkowym działaniu farmakologicznym. Na całym świecie badaniom poddawane są różne gatunki roślin, których właściwości lecznicze były od wieków wykorzystywane w medycynie tradycyjnej. Jeden z ważnych kierunków badań współczesnej fitoterapii dotyczy możliwości zastosowania przetworów roślinnych. Mogą one stanowić doskonałą terapię wspomagającą leczenie wielu chorób, w tym chorób infekcyjnych, jak również być stosowane w celach prewencyjnych.

Olejki eteryczne są przetworami roślinnymi o szerokim spektrum aktywności biologicznej. Są to wieloskładnikowe mieszaniny związków lotnych, wytwarzanych powszechnie przez rośliny jako ich wtórne metabolity. Głównym źródłem olejków eterycznych są rośliny aromatyczne zwane też roślinami olejkowymi.

Celem niniejszego opracowania jest prezentacja aktualnego stanu wiedzy dotyczącej wybranych olejków eterycznych i ich właściwości przeciwdrobnoustrojowych, w tym przeciwbakteryjnych, przeciwgrzybiczych, przeciwwirusowych i przeciwpasożytniczych. Ponadto w monografii przedstawiono możliwość wykorzystania olejków eterycznych w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących w praktyce lekarza i lekarza dentysty chorób o etiologii infekcyjnej w aspekcie nie tylko skuteczności tych przetworów, ale również bezpieczeństwa ich stosowania.

Mam nadzieję, że nasze opracowanie będzie pomocne jako pewnego rodzaju kompendium w zakresie fitoterapii z zastosowaniem olejków eterycznych i zainteresuje szersze grono Czytelników.

Anna Malm1
Olejki eteryczne: definicja, pochodzenie i skład chemiczny
Agnieszka Ludwiczuk, Tomasz Janusz Baj

( 1.1. ) DEFINICJA I POCHODZENIE

Olejek eteryczny to zgodnie z normą ISO 9235:2013 („Aromatic natural raw materials – Vocabulary”) produkt otrzymany z roślin lub ich części:

■ przez destylację z wodą (hydrodestylacja); destylację wodno-parową lub parą wodną;

■ w procesie mechanicznym z naowocni (owocni) owoców cytrusowych, zwanej skórką;

■ przez suchą destylację, oddzielany od warstwy wodnej metodami fizycznymi.

Jak wynika z tej definicji, olejkami eterycznymi nie są produkty otrzymywane wszystkimi innymi metodami, a szczególnie metodami ekstrakcji. Olejkiem eterycznym nie można więc nazwać produktu otrzymanego z materiału roślinnego w wyniku jego ekstrakcji rozpuszczalnikiem, np. heksanem, alkoholem, tłuszczem, czy też ekstraktu otrzymanego przy pomocy ciekłego dwutlenku węgla. Olejkami eterycznymi nie są więc konkrety, pomady, absoluty, tinktury, a także inne ekstrakty otrzymane przy użyciu różnych nowoczesnych technik ekstrakcyjnych (m.in. SFE – ekstrakcja płynem w stanie nadkrytycznym, ASE – przyspieszona ekstrakcja rozpuszczalnikowa, UAE – ekstrakcja wspomagana ultradźwiękami), ale także żywice i inne wydzieliny roślinne, rezinoidy, koncentraty lotne oraz produkty przemian enzymatycznych. Istnieje jednakże jeden wyjątek od tej reguły, którym jest olejek eteryczny drożdży winnych otrzymany z drożdży pozostałych po fermentacji wina, ponieważ nie jest on pochodzenia roślinnego.

Olejki eteryczne w temperaturze pokojowej są najczęściej oleistymi cieczami o gęstości mniejszej od gęstości wody i praktycznie w niej nierozpuszczalnymi. Mogą ulec zestaleniu w niższych temperaturach. Są łatwo rozpuszczalne w alkoholach etylowym, chloroformie, eterze, tłuszczach, woskach, olejach mineralnych i roślinnych oraz innych olejkach eterycznych. Najczęściej są bezbarwne, mogą być też brunatne, niebieskie i żółte. Wszystkie są palne.

Głównym źródłem pozyskiwania olejków eterycznych są rośliny aromatyczne (olejkowe), które można opisać jako te o charakterystycznym zapachu. Ze względu na swój aromat takie rośliny wykorzystywane są również jako przyprawy, a także jako źródło aromatycznych ekstraktów. Związki chemiczne odpowiedzialne za zapach są zazwyczaj gromadzone w wyspecjalizowanych roślinnych strukturach anatomicznych, np. włoskach gruczołowych. Przykładem takich roślin są m.in. mięta (ryc. 1.1), tymianek, oregano, melisa czy lawenda (ryc. 1.2) – bardzo łatwo pozyskać z nich olejek eteryczny.

Rycina 1.1.

Mięta (Mentha spp.)

Źródło: ze zbiorów Katedry i Zakładu Farmakognozji Uniwersytetu Medycznego w Lublinie (fot. Jarosław Widelski)

Do roślin aromatycznych zaliczane są również te, których kwiaty wytwarzają i natychmiast emitują substancje lotne przez warstwy naskórka ich płatków, np. kwiaty róży, jaśminu, tuberozy czy fiołka (ryc. 1.3). Dlatego nawet z kwiatów o intensywnym zapachu wydajność destylacji jest bardzo niska. Aby odzyskać drogocenne lotne związki zapachowe, oprócz destylacji stosuje się różne techniki ekstrakcyjne. Na rycinie 1.4 przedstawiono aparat Derynga wykorzystywany do hydrodestylacji olejków eterycznych z materiału roślinnego.

Olejki eteryczne najczęściej pozyskuje się z roślin należących do następujących rodzin botanicznych:

■ Apiaceae (selerowate) – rodzaj: Anethum, Angelica, Carum, Coriandrum, Foeniculum, Pimpinella, Peucedanum,

■ Asteraceae (astrowate) – rodzaj: Artemisia, Achillea, Arnica, Inula, Matricaria, Saussurea, Tanacetum,

■ Cupressaceae (cyprysowate) – rodzaj: Juniperus, Cupressus,

■ Lamiaceae (jasnotowate) – rodzaj: Lavandula, Melissa, Mentha, Origanum, Salvia, Thymus, Rosmarinus,

■ Lauraceae (wawrzynowate) – rodzaj: Cinnamomum, Lindera, Laurus,

■ Liliaceae (liliowate) – rodzaj: Allium,

Rycina 1.2.

Lawenda (Lavandula spp.)

Źródło: ze zbiorów Katedry i Zakładu Farmakognozji Uniwersytetu Medycznego w Lublinie (fot. Jarosław Widelski)

Rycina 1.3.

Fiołek (Viola spp.)

Źródło: ze zbiorów Katedry i Zakładu Farmakognozji Uniwersytetu Medycznego w Lublinie

■ Myrtaceae (mirtowate) – rodzaj: Eucalyptus, Syzygium,

■ Pinaceae (sosnowate) – rodzaj: Pinus, Abies, Picea,

■ Poaceae (trawy) – rodzaj: Cymbopogon, Chrysopogon,

■ Rosaceae (różowate) – rodzaj: Rosa,

■ Rutaceae (rutowate) – rodzaj: Citrus, Ruta,

■ Santalaceae (sandałowcowate) – rodzaj: Santalum,

■ Verbenaceae (werbenowate) – rodzaj: Lippia,

■ Zingiberaceae (imbirowate) – rodzaj: Zingiber, Curcuma.

Olejki eteryczne można otrzymywać z prawie wszystkich części rośliny, czyli liści, kwiatów, kory, nasion, owoców, drewna, kłączy, korzeni, kory korzeni itp. (ryc. 1.5). Ich źródłem mogą być również wydzieliny roślinne (balsamy, żywice). W tabeli 1.1 podano części roślin oraz ich wydzieliny, z których pozyskuje się olejki eteryczne wykorzystywane w lecznictwie i perfumerii.

Rycina 1.4.

Aparat Derynga do hydrodestylacji olejków eterycznych z materiału roślinnego

Źródło: ze zbiorów Katedry i Zakładu Farmakognozji Uniwersytetu Medycznego w Lublinie (fot. Jarosław Widelski)

Rycina 1.5.

Koszyczki (kwiatostany) rumianku Matricaria recutita L. jako przykład materiału roślinnego do otrzymywania olejków eterycznych

Źródło: ze zbiorów Katedry i Zakładu Farmakognozji Uniwersytetu Medycznego w Lublinie

Tabela 1.1.

Źródła olejków eterycznych

--------------- --------------------------------------------- -------------------------- ---------------------------------------
Część rośliny Nazwa rośliny Część rośliny/wydzielina Nazwa rośliny

Liście eukaliptus, wawrzyn, cynamon, pomarańcza Kora korzeni sasafras

Ziele tymianek, oregano, szałwia, rozmaryn, mięta Bulwy czosnek, cebula

Kwiaty róża, jaśmin, jagodlin, lawenda, pomarańcza Owoce anyż, koper, kolendra, kminek

Pąki goździki Skórka owoców pomarańcza, cytryna, mandarynka

Kora cynamon Pseudoowoce jałowiec

Drewno sandałowiec, cedr Nasiona marchew, kardamon, muszkatołowiec

Korzenie wetiwer, arcydzięgiel Balsam styrak balsam peruwiański, terpentyna

Kłącza imbir Żywica kadzidłowiec, mirra, mastyks
--------------- --------------------------------------------- -------------------------- ---------------------------------------

Ponieważ olejki eteryczne są produktami pochodzenia naturalnego, czynniki środowiskowe i genetyczne mają ogromny wpływ na ich skład chemiczny, a tym samym na ich właściwości farmakologiczne i zapach. Do takich czynników należą głównie:

■ gatunek rośliny, istnienie podgatunków oraz odmian i chemotypów,

■ pochodzenie geograficzne, czas zbioru,

■ użyta część rośliny,

■ metoda otrzymania olejku eterycznego.

W wielu przypadkach ta sama roślina wytwarza kilka różnych olejków w zależności od organów użytych do ich otrzymywania. Przykładami mogą być olejki z pomarańczy gorzkiej, które obejmują różne olejki wytworzone ze skórki owoców, z kwiatów (neroli) i z liści (petitgrain), ale także olejki z cynamonowca, które można pozyskać zarówno z kory, jak i z liści. W każdym przypadku, gdy z rośliny można otrzymać więcej niż jeden olejek eteryczny, konieczne jest podanie w nazwie olejku, z jakiej części rośliny został on otrzymany. Ta sama sytuacja dotyczy chemotypów występujących w obrębie jednego gatunku. Przykładem jest rozmaryn lekarski, z którego można otrzymać trzy zupełnie różne pod względem składu chemicznego olejki eteryczne. Są to olejki należące do chemotypów kamforowego, cyneolowego i werbenowego.

Pochodzenie geograficzne olejku ma istotny wpływ na jego jakość. Z takich samych róż z gatunku Rosa x damascena Mill. można pozyskać inny olejek z upraw w dolinie róż w Bułgarii niż z Turcji czy Maroka. Z podobną sytuacją mamy do czynienia w przypadku olejku eterycznego z lawendy Lavandula angustifolia Mill. pochodzącej z Francji. Olejek ten ma wyraźnie inny zapach niż ten sam pozyskany z upraw lawendy na Bałkanach, w Afryce czy Chinach.

Prawie wszystkie olejki eteryczne są objęte tzw. normami przedmiotowymi ISO, czyli normami opisującymi właściwości poszczególnych olejków. Zawierają one takie dane, jak nazwę łacińską rośliny, rodzinę, nazwę potoczną angielską i francuską oraz opis części rośliny, z której pozyskano olejek. Monografie olejków eterycznych znajdują się także w Farmakopei Polskiej. W najnowszej XII edycji opisano w sumie 32 olejki eteryczne. Poza takimi danymi, jak definicja olejku i jego właściwości, monografie zawierają również chromatogram gazowy (ryc. 1.6) i zawartość głównych składników.
mniej..

BESTSELLERY

Kategorie: