Paradygmat zrównoważonego rozwoju lokalnego i regionalnego we współczesnej gospodarce - ebook
Paradygmat zrównoważonego rozwoju lokalnego i regionalnego we współczesnej gospodarce - ebook
Zgromadzony w prezentowanej publikacji materiał ma duży aspekt aplikacyjny. Zawarte w nim analizy dają Czytelnikowi poprawną merytorycznie i komunikatywnie wyrażoną wiedzę z zakresu ekonomii, polityki gospodarczej, prawa administracyjnego i finansowego; wiedzę odnośnie współczesnej gospodarki rynkowej.
„Monografia jest niezwykle interesującym opracowaniem Autorów - doktorantów skłonnych do zadawania pytań naukowych, formułowania ciekawych hipotez różnych dziedzin ekonomii. Powoduje to, że może ona - i powinna - być przedmiotem zainteresowania studentów, doktorantów, młodej kadry naukowej..."
z recenzji dr. hab. Bazylego Czyżewskiego, prof. nadzw. UEP
Spis treści
Wstęp 13
CZĘŚĆ I
PRZESTRZENNE ASPEKTY ROZWOJU LOKALNEGO I ŚRODOWISKOWEGO
Rozdział 1
Ekonomia złożoności – w poszukiwaniu nowego paradygmatu ekonomii – Marta Mazurowska 17
Streszczenie 17
1.1. Krytyka ekonomii głownego nurtu 18
1.2. Ekonomia behawioralna jako odpowiedź na krytykę ekonomii głównego nurtu 20
1.3. Istota i założenia ekonomii złożoności 23
Summary 26
Bibliografia 27
Rozdział 2
Realizacja koncepcji smart city w wybranych miastach europejskich – Marta Jankowska 29
Streszczenie 29
2.1. Liderzy inteligentnych miast w Europie – studium przypadków 32
2.2. Oszczędny Amsterdam 33
2.3. Profesjonalnie zarządzana Barcelona 35
2.4. Ekologiczna Kopenhaga 37
2.5. Przedsiębiorczy Londyn 38
2.6. Przyjazny Paryż 40
2.7. Zrównoważony Sztokholm 40
2.8. Wysokiej jakości Wiedeń 42
Summary 44
Bibliografia 44
Rozdział 3
Zrównoważony rozwój turystyki a rozwój lokalny – na podstawie European Tourism Indicator System Toolkit – Anna Królikowska-Tomczak 47
Streszczenie 47
3.1. Współczesna turystyka jako czynnik rozwoju regionalnego 48
3.2. Rozwój turystyki jako cel strategiczny rozwoju 53
3.3. Wdrażanie i monitorowanie zrównoważonego rozwoju turystyki
a korzyści dla rozwoju lokalnego na poziomie European Tourism Indicator System Toolkit 55
3.4. Etapy i zasady wdrażania European Tourism Indicators System Toolkit 60
3.5. Możliwości wdrożeniowe systemu zrównoważonego zarządzania turystyką w Wielkopolsce i budowanie przewagi konkurencyjnej regionu 62
Summary 64
Bibliografia 65
Rozdział 4
Integracja środowiskowych oraz ekonomicznych aspektów cyklu życia na przykładzie zrównoważonego budownictwa – Katarzyna Joachimiak-Lechman 67
Streszczenie 67
4.1. Założenia badawcze 69
4.1.1. Jednostka funkcjonalna oraz granice systemu 69
4.1.2. Inwentaryzacja danych 70
4.1.3. Metodyka badawcza – generalne informacje 71
4.2. Wyniki – ocena oddziaływań środowiskowych oraz kosztów cyklu życia 71
Summary 74
Bibliografia 75
Rozdział 5
Wpływ transportu lotniczego na środowisko – Sylwia Andrzejewska, Kamila Kamyszek 77
Streszczenie 77
5.1. Port lotniczy Poznań-Ławica 79
5.2. Obszar ograniczonego użytkowania 80
5.3. Hałas 81
5.4. Wymagania w stosunku do wysokości przeszkód 83
5.5. Zanieczyszczenia 85
5.6. Wpływ transportu lotniczego na zwierzęta 86
Bibliografia 88
Rozdział 6
Bezpośrednie inwestycje zagraniczne w sektorze energetycznym – Katarzyna Piechota 89
Streszczenie 89
6.1. Sektor energetyczny 91
6.2. Bezpośrednie inwestycje zagraniczne 95
6.3. Bezpośrednie inwestycje zagraniczne w sektorze energetycznym na świecie 97
6.4. Bezpośrednie inwestycje zagraniczne w sektorze energetycznym w Polsce 102
Summary 103
Bibliografia 104
Rozdział 7
Charakterystyka organizacji wspierających efektywność energetyczną w rolnictwie – Julia Gościańska-Łowińska 105
Streszczenie 105
7.1. Cel i zakres badania 107
7.2. Założenia metodyczne 108
7.3. Wyniki i analiza 110
Summary 114
Bibliografia 115
Rozdział 8
Program Współpracy Transgranicznej Litwa-Polska-Rosja 2007-2013 wobec wspólnych problemów i wyzwań w zakresie rozwoju społeczno-gospodarczego w regionie objętym danym programem – Ludmiła Nikitina 117
Streszczenie 117
Summary 135
Bibliografia 136
Rozdział 9
Wybrane elementy Strategii Rozwoju Województwa Opolskiego do 2020 roku jako odpowiedź na główne wyzwania regionalnej polityki społecznej – Wojciech Goleński 137
Streszczenie 137
9.1. Strategia i zarządzanie strategiczne jako podstawy rozwoju regionalnego 139
9.2. Główne wyzwania polityki społecznej województwa opolskiego 141
9.3. Strategia Rozwoju Województwa Opolskiego do 2020 roku wobec głównych wyzwań społecznych regionu 143
9.4. Hierarchia planowania strategicznego w województwie opolskim a problemy regionalnej polityki społecznej 145
Summary 148
Bibliografia 149
CZĘŚĆ II
EKONOMICZNO-FINANSOWE ASPEKTY ROZWOJU GOSPODARCZEGO
Rozdział 10
Finansowanie działalności innowacyjnej w Polskiej gospodarce – Anna Przewoźna-Skowrońska, Aleksandra Dewicka 153
Streszczenie 153
10.1. Działalność innowacyjna 154
10.2. Źródła finansowania działalności innowacyjnej 155
10.3. Nakłady na działalność innowacyjną 159
Summary 168
Bibliografia 168
Rozdział 11
Finansowanie bieżącej działalności MŚP kredytem bankowym w Polsce – Karolina Wójcicka 169
Streszczenie 169
11.1. Syntetyczna analiza źródeł finansowania MŚP 170
11.2. Charakterystyka kredytów finansujących działalność obrotową MŚP 172
11.3. Udział kredytów obrotowych w finansowaniu MŚP 175
11.4. Dostępność kredytów obrotowych dla MŚP w Polsce 178
Summary 183
Bibliografia 184
Rozdział 12
Instytucje parabankowe w Polsce – jakie niosą zagrożenia? – Sandra Rataj 185
Streszczenie 185
12.1. Definicja i uregulowania prawne dotyczące instytucji parabankowych 187
12.2. Jakie zagrożenia wiążą się z funkcjonowaniem instytucji parabankowych i z czego one wynikają? 187
12.3. Korzyści wynikające z funkcjonowania instytucji parabankowych 190
Summary 191
Bibliografia 192
Rozdział 13
Bariery w działalności małych i średnich przedsiębiorstw na rynku zamówień publicznych – Danuta Łapacz 193
Streszczenie 193
13.1. Sektor małych i średnich przedsiębiorstw w afiliacji do PKB 194
13.2. Partycypacja małych i średnich przedsiębiorstw na rynku zamówień publicznych 196
13.3. Analiza barier wynikających z ustawy Prawo zamówień publicznych 197
13.3.1. Obciążenie administracyjne 198
13.3.2. Pozyskanie zamówień publicznych w ramach konsorcjum 198
13.3.3. Korzystanie z usług podwykonawców 199
13.3.4. Treść opisu przedmiotu zamówienia 199
13.3.5. Warunki podmiotowe w postępowaniach – atesty, certyfikaty, zaświadczenia 201
13.3.6. Wysokość kwoty wadium 201
13.3.7. Kryteria oceny ofert w postępowaniach o udzielenie zamówienia publicznego 202
13.3.8. Warunki umowy w zamówieniach publicznych 203
13.3.9. Wynagrodzenie dla wykonawcy 204
13.3.10. Stosowanie środków ochrony prawnej 205
Summary 206
Bibliografia 207
Rozdział 14
Społecznie odpowiedzialne zamówienia publiczne – Lidia Węsierska-Chyc 209
Streszczenie 209
14.1. Rozwiązania w UE i w Polsce 210
14.2. SOZP w Polsce 212
14.3. Poziom społecznie odpowiedzialnych zamówień publicznych w latach 2010-2012 214
14.4. Przyczyny niskiego poziomu SOZP w Polsce 216
14.5. Przyszłość 218
Summary 221
Bibliografia 222
Rozdział 15
Determinanty rozwoju rachunkowości rolniczej – Zofia Wierzbińska 223
Streszczenie 223
15.1. Pojęcie przedsiębiorstw rolnych 224
15.2. Przesłanki wzrostu znaczenia rachunkowości rolniczej 226
15.3. Wpływ specyfiki działalności rolniczej na rachunkowość rolniczą 231
Summary 235
Bibliografia 235
Rozdział 16
Identyfikacja ryzyka w działalności gospodarstw rolnych dla potrzeb rachunkowości – Dawid Obrzeżgiewicz 237
Streszczenie 237
16.1. Współczesne uwarunkowania mające wpływ na specyfikę działalności rolnej 239
16.2. Ryzyko jako nieodłączny element prowadzenia działalności rolnej 242
16.3. Aktywa biologiczne jako podstawowy składnik majątku gospodarstwa rolnego 243
16.4. Identyfikacja ryzyka prowadzenia działalności rolnej 246
Summary 251
Bibliografia 251
Rozdział 17
Determinanty wejścia spółki na Giełdę Papierów Wartościowych w Warszawie – Marcin Piasecki 253
Streszczenie 253
17.1. Hipotezy badawcze 255
17.2. Grupa badawcza 256
17.3. Wyznaczenie zmiennych 258
17.4. Test Manna-Whitney’a 260
17.5. Test wielowymiarowy – model regresji probitowej 261
Summary 266
Bibliografia 267
Rozdział 18
Strategie przepływów pieniężnych a problem optymalizacji gotówki w przedsiębiorstwie – Bartosz Orliński 269
Streszczenie 269
18.1. Strategie przepływów pieniężnych a cash management 270
18.2. Optymalizacja gotówki w przedsiębiorstwie 273
18.3. Relacja pomiędzy strategią przepływów pieniężnych a optymalnym poziomem gotówki w przedsiębiorstwie 278
Bibliografia 281
Rozdział 19
Bitcoin w systemach pieniężnych Białorusi, Ukrainy i Rosji – Włodzimierz Lewoniewski 283
Streszczenie 283
19.1. Zasada działania bitcoin i światowe tendencje rozwojowe 285
19.2. Aspekty prawne 286
19.2.1. Rosja 287
19.2.2. Białoruś 287
19.2.3. Ukraina 288
19.3. Przegląd innych systemów płatniczych i walut 289
19.4. Specyfika rynku e-pieniądza Białorusi, Ukrainy i Rosji 290
19.5. Możliwości rozwoju bitcoin w krajach Europy Wschodniej 291
Summary 293
Bibliografia 293
Rozdział 20
Wpływ ilościowego luzowania na poziom oprocentowania brytyjskich obligacji skarbowych w latach 2009-2010 – Anna Paulina Malinowska 297
Streszczenie 297
20.1. Przegląd literatury 298
20.2. Metodologia pomiaru 300
20.3. Wyniki badań 301
Summary 308
Bibliografia 308
CZĘŚĆ III
JAKOŚCIOWE ASPEKTY ROZWOJU PRODUKTÓW
Rozdział 21
Jakość majonezów niskotłuszczowych zagęszczonych skrobią oporną typu RS4 – Jacek Lewandowicz, Hanna Śmigielska, Joanna Le Thanh-Blicharz 313
Streszczenie 313
21.1. Materiał i metody 315
21.2. Wyniki i dyskusja 317
Summary 324
Bibliografia 325
Rozdział 22
Składniki żywności modulujące czynność układu immunologicznego – Ewelina Dymarska 327
Streszczenie 327
22.1. Oleje rybie – w profilaktyce i terapii 329
22.2. Terapeutyczne właściwości probiotyków 330
22.3. Związki biologicznie aktywne zawarte w grzybach i glonach 333
22.3.1. β glukany grzybów 333
22.3.2. Spirulina 334
22.4. Jeżówka 336
22.5. Rożne oblicza kawy 337
Summary 340
Bibliografia 340
Rozdział 23
Właściwości przeciwutleniające wodno-alkoholowych ekstraktów z rumianku – Barbara Kamczycka 343
Streszczenie 343
23.1. Rumianek pospolity 344
23.1.1. Występowanie rumianku 344
23.1.2. Uprawa i warunki rozwoju rumianku 344
23.1.3. Morfologia rumianku 345
23.1.4. Surowiec roślinny i jego pozyskiwanie 346
23.1.5. Działanie i zastosowanie 347
23.2. Substancje czynne w surowcach roślinnych 348
23.3. Sposoby przetwarzania surowców roślinnych 349
23.4. Spektrofotometryczne metody jakościowe i ilościowe 350
23.5. Cel badań 351
23.6. Oznaczenie zawartości flawonoidów 355
Summary 359
Bibliografia 360
Rozdział 24
Określenie poziomu zanieczyszczenia mikroflorą grzybową pasz przeznaczonych dla kurcząt brojlerów – Anna Ostrowska, Kinga Stuper-Szablewska, Juliusz Perkowski 361
Streszczenie 361
24.1. Grzyby występujące w materiale paszowym – charakterystyka 363
24.2. Materiał badany i metody badawcze 365
24.2.1. Materiał badany 365
24.2.2. Oznaczenie zawartości ergosterolu 365
24.2.3. Liczba pleśni i drożdży 365
24.2.4. Ocena jakościowa pleśni 365
24.4. Omówienie i dyskusja wyników 366
Summary 367
Bibliografia 368
Spis tabel 369
Spis rysunków 372
Spis wykresów i schematów 374
Kategoria: | Handel i gospodarka |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-7941-434-5 |
Rozmiar pliku: | 7,6 MB |