- W empik go
Przy wigilijnym stole - ebook
Przy wigilijnym stole - ebook
Wieczerza wigilijna to, obok Wielkanocy, najbardziej uroczyste święto w roku. Zwykle zasiadamy do niej w gronie najbliższych w chwili, gdy na niebie pojawi się pierwsza gwiazdka. Zgodnie z tradycją stawiamy jedno naczynie więcej: z myślą o zbłąkanym gościu lub przez pamięć o nieobecnych bliskich. Wieczerzę rozpoczyna piękny zwyczaj dzielenia się opłatkiem, który rozdaje najstarszy uczestnik wigilii, oraz składania sobie życzeń.
Dawniej pod obrus kładziono siano i dzielono się opłatkiem ze zwierzętami (aby zdrowo się chowały) najchętniej o północy, wierząc głęboko, że przemówią ludzkim głosem.
Kiedy zapłoną światełka na choince i popłyną dźwięki kolęd, pora zasiąść do wieczerzy. Powinno się na nią złożyć 12 potraw, ponieważ tylu było apostołów. I choć od niedawna posiłki wigilijne nie muszą być postne, zamieszczone w tej książce przepisy przygotowane zostały z myślą o zwolennikach tradycji i obliczone na 4-5 osób.
Spis treści
Kolędy 5
Cicha noc 5
Wśród nocnej ciszy 6
Zaśnij, Dziecino 7
Nie było miejsca dla Ciebie 7
Nowy Rok bieży 9
Oj, Maluśki 10
Pasterze mili 12
Paśli pasterze woły 13
Pójdźmy wszyscy do stajenki 15
Północ już była 16
Przybieżeli do Betlejem 19
Tryumfy 21
W żłobie leży 23
Wesołą nowinę 25
Witaj Jezu ukochany 27
W Dzień Bożego Narodzenia 30
Lulajże, Jezuniu 32
Gdy śliczna Panna 34
Z narodzenia Pana 36
Jezusa Narodzonego wszyscy witajmy 37
Bóg się rodzi, moc truchleje 38
Rozkwitnęła się lilija 40
Jezus malusieńki 42
Ach, ubogi żłobie 43
Anioł pasterzom mówił 44
A wczora z wieczora 45
Bracia patrzcie jeno 46
Chrystus Pan się narodził 47
Dokąd tak śpieszą Królowie 48
Do szopy, hej pasterze 49
Dzieciątko się narodziło 51
Dzisiaj w Betlejem 52
Gdy się Chrystus rodzi 53
Hej bracia! czy śpicie 54
Jezusek czuwa 57
Mędrcy świata monarchowie 58
Mizerna, cicha 60
Narodził się Jezus Chrystus 62
Narodził się nam Zbawiciel 63
O gwiazdo Betlejemska 64
Przy onej górze 65
Jam jest dudka 66
Hola, hola.... 68
Każde stworzenie śpiewaj swe pienie 70
Przylecieli aniołkowie 71
Jakaś światłość nad Betlejem się rozchodzi 73
Lulaj, śpij maleńki 74
Przepisy wigilijne 75
Śledzie w oleju 76
Śledzie w śmietanie 77
Rolmopsy 77
Sałatka z szyjkami raków 78
Krewetki z awokado 79
Rukola z migdałami 79
Karp w galarecie 80
Chrzan po litewsku 81
Ćwikła 82
Barszcz czerwony 82
Uszka do wigilijnego barszczu 83
Kruche pierożki do barszczu 83
Zupa cebulowa 84
Borowikowa z łazankami 85
Solanka rybna 85
Zupa rybna z kluseczkami 86
Karp smażony 86
Karp inaczej 87
Sos beszamelowy 88
Halibut z zielonym sosem 88
Pstrągi w kminku 88
Pstrąg lub łosoś z masłem 89
Łosoś w sosie z fasoli 89
Buraki wigilijne 90
Kapusta z grzybami 90
Pierogi z kapustą i grzybami 91
Pierogi ruskie 92
Wigilijny mak 92
Kompot wigilijny 93
Kruche ciastka 93
Kruche ciastka II 94
Makowiec 94
Pierniki 95
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-60786-47-5 |
Rozmiar pliku: | 954 KB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
1
Cicha noc
Cicha noc, święta noc,
Pokój niesie ludziom wszem
A u żłobka Matka Święta
Czuwa sama uśmiechnięta
Nad dzieciątka snem
Nad dzieciątka snem.
Cicha noc, święta noc,
Pastuszkowie od swych trzód
Biegną wielce zadziwieni
Za anielskim głosem pieni
Gdzie się spełnił cud
Gdzie się spełnił cud.
Cicha noc, święta noc,
Narodzony Boży Syn,
Pan wielkiego majestatu
Niesie dziś całemu światu
Odkupienie win
Odkupienie win.
Cicha noc, święta noc,
Jakiż w tobie dzisiaj czas
W Betlejem dziecina święta
Wznosi w górę swe rączęta,
Błogosławi nam,
Błogosławi nam.
2
Wśród nocnej ciszy
Wśród nocnej ciszy głos się rozchodzi:
wstańcie, pasterze, Bóg się wam rodzi.
Czym prędzej się wybierajcie,
do Betlejem pośpieszajcie
przywitać Pana.
Poszli, znaleźli Dzieciątko w żłobie
z wszystkimi znaki, danymi sobie.
Jako Bogu cześć Mu dali,
a witając zawołali
z wielkiej radości.
Ach witaj, Zbawco, z dawna żądany,
tyle tysięcy lat wyglądany.
Na Ciebie króle, prorocy
czekali, a Tyś tej nocy
nam się objawił.
I my czekamy na Ciebie Pana,
a skoro przyjdziesz na głos kapłana,
Padniemy na twarz przed Tobą,
Wierząc, żeś jest pod osłoną
chleba i wina.
3
Zaśnij, Dziecino
Zaśnij, Dziecino, Święte Dziecię,
Tyś nam pociechą na tym świecie.
Zmruż oczęta swoje,
Tyś serce moje,
modlitwa moja
niech uśpi Cię.
Wznieś rączkę swoją, błogosław nam.
Całe swe życie dziś Tobie dam.
Zmruż oczęta swoje.
Tyś serce moje,
modlitwa moja
niech uśpi Cię.
4
Nie było miejsca dla Ciebie
Nie było miejsca dla Ciebie
w Betlejem w żadnej gospodzie
i narodziłeś się, Jezu,
w stajni, w ubóstwie i chłodzie.
Nie było miejsca, choć zszedłeś
jako Zbawiciel na ziemię,
by wyrwać z czarta niewoli
nieszczęsne Adama plemię.
Nie było miejsca, choć chciałeś
ludzkość przytulić do łona
i podać z krzyża grzesznikom
zbawcze, skrwawione ramiona.
Nie było miejsca, choć szedłeś
ogień miłości zapalić
i przez swą mękę najdroższą
świat od zagłady ocalić.
Gdy liszki mają swe jamy
i ptaszki swoje gniazdeczka,
dla Ciebie brakło gospody,
Tyś musiał szukać żłóbeczka.
A dzisiaj czemu wśród ludzi
tyle łez, jęków, katuszy?
Bo nie ma miejsca dla Ciebie
w niejednej człowieczej duszy!Przepisy wigilijne
Wieczerza wigilijna to, obok Wielkanocy, najbardziej uroczyste święto w roku. Zwykle zasiadamy do niej w gronie najbliższych w chwili, gdy na niebie pojawi się pierwsza gwiazdka. Zgodnie z tradycją stawiamy jedno naczynie więcej: z myślą o zbłąkanym gościu lub przez pamięć o nieobecnych bliskich. Wieczerzę rozpoczyna piękny zwyczaj dzielenia się opłatkiem, który rozdaje najstarszy uczestnik wigilii, oraz składania sobie życzeń.
Dawniej pod obrus kładziono siano i dzielono się opłatkiem ze zwierzętami (aby zdrowo się chowały) najchętniej o północy, wierząc głęboko, że przemówią ludzkim głosem.
Kiedy zapłoną światełka na choince i popłyną dźwięki kolęd, pora zasiąść do wieczerzy. Powinno się na nią złożyć 12 potraw, ponieważ tylu było apostołów. I choć od niedawna posiłki wigilijne nie muszą być postne, zamieszczone w tej książce przepisy przygotowane zostały z myślą o zwolennikach tradycji i obliczone na 4-5 osób.
Śledzie
Istnieje w polskiej tradycji głęboko zakorzeniony zwyczaj wpadania do znajomych przed świętami Bożego Narodzenia „na śledzika”. W ostatnich latach na naszych stołach pojawiły się śledzie w tak wyszukanych smakach, że jest to uczta zarówno dla oczu, jak i podniebienia. Sukces kulinarny zależy jednak w głównej mierze od jakości śledzi. Najlepiej kupić „prawdziwe” solone ryby, namaczać je przez dobę, zmieniając kilkakrotnie wodę, a następnie ściągnąć skórkę, odciąć ogon i płetwy, podzielić na filety i usunąć ości (delikatnie pociągając za kręgosłup). Można też kupić gotowe filety śledziowe i eksperymentować, tworząc własne niepowtarzane receptury.
1
Śledzie w oleju
4 filety śledziowe, 1 cebula, ziele angielskie, listek laurowy, pieprz, pół szklanki oliwy z oliwek
1 Filety śledziowe pokroić na dzwonka, przełożyć w szklanym naczyniu drobno pokrojoną cebulą, dodając kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu i listek laurowy. To przepis podstawowy, można go jednak modyfikować, dodając kilka plasterków cytryny, łyżeczkę majeranku, ząbek czosnku lub inne przyprawy korzenne i zioła.
2 Całość zalewamy dobrym olejem lub oliwą z oliwek i poruszamy naczyniem, aby płyn wypełnił wszystkie szczeliny. Można również podgrzać olej z przyprawami i ostudzonym zalać śledzie z cebulką.
Będą smaczniejsze, jeżeli przygotuje się je na dobę przed jedzeniem.
Wspaniale smakują śledzie przełożone ugotowaną fasolą lub pokrojonymi w półtalarki ugotowanymi i obranymi ze skórki burakami.
2
Śledzie w śmietanie
4 filety śledziowe, 1 cebula, 1 winne jabłko, 1 łyżka soku cytrynowego, 1 opakowanie śmietany, szczypta cukru pudru, szczypta soli i pieprzu
1 Wymieszać szklankę kwaśnej śmietany z drobno pokrojoną cebulą, startym na tarce o dużych otworach, obranym ze skórki jabłkiem, łyżką soku cytrynowego, szczyptą soli, cukru pudru i pieprzu.
2 Filety śledziowe zalać sosem śmietanowym i odstawić pod przykryciem na godzinę do lodówki.
3
Rolmopsy
4 filety śledziowe, kwaszony ogórek, łyżka musztardy, 2 cebule, marchewka, pół szklanki octu winnego, łyżka cukru, pieprz, ziele angielskie, wykałaczki
1 Filety ułożyć na desce, wewnętrzną stroną do wierzchu. Posmarować musztardą, posypać drobno pokrojoną cebulą i położyć pasek pokrojonego wzdłuż ogórka.
2 Obraną i pokrojoną w krążki cebulę oraz marchewkę zalać szklanką wody i zagotować. Dodać pół szklanki białego octu winnego oraz przyprawy do smaku.
3 Ostudzoną zalewą zalać rolmopsy. Każdy filet zawinąć, spinając wykałaczką. Ułożyć ciasno w naczyniu i zalać zalewą.
4 Odstawić pod przykryciem do lodówki na dobę.