Facebook - konwersja
Przeczytaj fragment on-line
Darmowy fragment

  • Empik Go W empik go

Przysmaczki polskiej kuchni - ebook

Wydawnictwo:
Format:
EPUB
Data wydania:
1 stycznia 2014
2,94
294 pkt
punktów Virtualo

Przysmaczki polskiej kuchni - ebook

Starodawne przepisy kulinarne w tej małej książeczce zawarte, czerpane są z długoletniego doświadczenia, co zaś do postrzeżeń nad światem i udzielonych rad kucharkom, te wyjęte z kronik bystrego badacza ludzkich czynów i prawdziwego znawcy tego wszystkiego, co rozum odbiera i wpływ najgorszy na niego wywiera. Przepisy są przygotowane na poszczególne dni tygodnia, od dnia pierwszego – niedzieli, do ostatniego – soboty. Najciekawszy z nich to przepis na pasztet z młodych wróbli, które dawniej w Polsce były jadane a smak potraw z nich przyrządzonych wyjątkowo sobie chwalono. Smacznego!

 

Kategoria: Poradniki
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-7950-488-6
Rozmiar pliku: 581 KB

FRAGMENT KSIĄŻKI

UWAGA.

Przepisy w tej małej książce zawarte, czerpane są z długo-letniego doświadczenia, co zaś do postrzeżeń nad światem i udzielonych rad kucharkom, te wyjęte z kronik bystrego badacza ludzkich czynów i prawdziwego znawcy tego wszystkiego, co rozum odbiera,

I wpływ najgorszy na niego wywiera.

Czytać więc tę broszurę potrzeba z nadzieją rychłej poprawy ludzi czczych, próżnych i nałogowych — a słuchać ją z wiarą i ufnością, — że wszystko to być musi prawdą,

Kiedy tak napisano,

A później drukowano. —

Wydawca.

PODNIEBIENIU I ŻARŁOCZNOSCI GASTRONOMÓW

poświęcam

najniższa sługa

Autorka.

Człowieku!

Jedz, lecz ostróżnie, bo temu jest biada,

Kto wiele i nad miarę się objada.

Moralista.PRZEMOWA.

Łaskawi Czytelnicy! — raczcie przebaczyć ubóstwu i nędzy tej książki, pod względem jej układu i stylu, gdyż od dzieciństwa,

Czytać i pisać tylko nauczona,

A zawsze rądlom szczerze poświęcona,

niemiałam nawet czasu, myśleć o Słowackim i jego dziełach, o których dziś jako emerytka, a tem samem swobodniejsza — dowiaduję się. Wrodzony zaś talent do poezyi we mnie, jak raczycie zauważyć w dalszym biegu tego pisma, wykształcił się na pięknych wzorach nieśmiertelnego Baki, którego poważne, a tak śilnie do serca przemawiające dzieła, w chwilach wolnych od pracy i zatrudnień z wiarą i czcią czytałam.

Szczęśliwą więc jestem i powiem że stokroć szczęśliwszą będę — jeżeli po przeczytaniu tej książeczki raczycie wydać o mnie zdanie: żem zawsze była dobrą kucharką i

Że chociaż jestem z rodu kobiety,

A jednakże, z tem wszystkiem niestety!

Nieodrodna i prawa siostra Baki,

Co w Wilnie zażył śmiertelnej tabaki.

Pisałam w Warszawie — pod strychem.

najniższa sługa

Fruzia.NIEDZIELA.

Gdy błyśnie dzionek świętej niedzieli,

Staw na stół zupę z kwaśną śmietaną,

I mięso z sosem ciemnym z sardeli,

Do tego pieczeń farszem nadzianą —

A zwykle w Polsce huzarską zwaną,

Gdy zaś sąsiadka twoja zawita,

I na obiadku w domu zostanie,

Daj kwaśne jabłka w słodkiej śmietanie,

Pochwali kuchnię i będzie syta.

I. Jabłka po królewsku.

W miarę przybyłych i już będących osób, potrzeba wziąść zdrowych i niezepsutych jabłek, a otarłszy je z kurzu, upiec z ruzczkami na brytwanie, później ułożyć takowe na półmisku i zalać słodką śmietanką, zagotowaną z cukrem, cynamonem, migdałami i drobnemi rodzenkami.PONIEDZIAŁEK.

W dzień zaś następny poniedziałkowy,

Niech rosół tęgi będzie perłowy,

Zniego zaś dróbki — sos agrestowy,

Zresztą i pieczeń z tłustej sztufady

W occie maczanej

I szpikowanej

Jaką dziś od nas daleki

Jadł zawsze przed liczne wieki

Stefan Batory z naszemi dziady.

A jeśli grono powiększy niewiasta,

I czuć się daje potrzeba ciasta,

Zrywaj kwiat dyni żółto-zielony,

I dawaj w smalcu gęsim smażony.

II. Kwiat dyni.

Przyrządziwszy ciasto, jakie zwyczajnie zarabia się do smażenia jabłek, należy zerwać pięknie rozkwitłe kwiaty dyni i oczyściwszy je z owadów, zmaczać w rzeczonym wyżej ciaście, a następnie smażyć w szmalcu jak zwykle się smażą pączki i posypawszy cukrem, stawić na stole. Zwraca się tu uwaga, że w cukrze ma być cynamon. —
mniej..

BESTSELLERY

Menu

Zamknij