- W empik go
Przysmaczki polskiej kuchni - ebook
Przysmaczki polskiej kuchni - ebook
Starodawne przepisy kulinarne w tej małej książeczce zawarte, czerpane są z długoletniego doświadczenia, co zaś do postrzeżeń nad światem i udzielonych rad kucharkom, te wyjęte z kronik bystrego badacza ludzkich czynów i prawdziwego znawcy tego wszystkiego, co rozum odbiera i wpływ najgorszy na niego wywiera. Przepisy są przygotowane na poszczególne dni tygodnia, od dnia pierwszego – niedzieli, do ostatniego – soboty. Najciekawszy z nich to przepis na pasztet z młodych wróbli, które dawniej w Polsce były jadane a smak potraw z nich przyrządzonych wyjątkowo sobie chwalono. Smacznego!
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-7950-488-6 |
Rozmiar pliku: | 581 KB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Przepisy w tej małej książce zawarte, czerpane są z długo-letniego doświadczenia, co zaś do postrzeżeń nad światem i udzielonych rad kucharkom, te wyjęte z kronik bystrego badacza ludzkich czynów i prawdziwego znawcy tego wszystkiego, co rozum odbiera,
I wpływ najgorszy na niego wywiera.
Czytać więc tę broszurę potrzeba z nadzieją rychłej poprawy ludzi czczych, próżnych i nałogowych — a słuchać ją z wiarą i ufnością, — że wszystko to być musi prawdą,
Kiedy tak napisano,
A później drukowano. —
Wydawca.
PODNIEBIENIU I ŻARŁOCZNOSCI GASTRONOMÓW
poświęcam
najniższa sługa
Autorka.
Człowieku!
Jedz, lecz ostróżnie, bo temu jest biada,
Kto wiele i nad miarę się objada.
Moralista.PRZEMOWA.
Łaskawi Czytelnicy! — raczcie przebaczyć ubóstwu i nędzy tej książki, pod względem jej układu i stylu, gdyż od dzieciństwa,
Czytać i pisać tylko nauczona,
A zawsze rądlom szczerze poświęcona,
niemiałam nawet czasu, myśleć o Słowackim i jego dziełach, o których dziś jako emerytka, a tem samem swobodniejsza — dowiaduję się. Wrodzony zaś talent do poezyi we mnie, jak raczycie zauważyć w dalszym biegu tego pisma, wykształcił się na pięknych wzorach nieśmiertelnego Baki, którego poważne, a tak śilnie do serca przemawiające dzieła, w chwilach wolnych od pracy i zatrudnień z wiarą i czcią czytałam.
Szczęśliwą więc jestem i powiem że stokroć szczęśliwszą będę — jeżeli po przeczytaniu tej książeczki raczycie wydać o mnie zdanie: żem zawsze była dobrą kucharką i
Że chociaż jestem z rodu kobiety,
A jednakże, z tem wszystkiem niestety!
Nieodrodna i prawa siostra Baki,
Co w Wilnie zażył śmiertelnej tabaki.
Pisałam w Warszawie — pod strychem.
najniższa sługa
Fruzia.NIEDZIELA.
Gdy błyśnie dzionek świętej niedzieli,
Staw na stół zupę z kwaśną śmietaną,
I mięso z sosem ciemnym z sardeli,
Do tego pieczeń farszem nadzianą —
A zwykle w Polsce huzarską zwaną,
Gdy zaś sąsiadka twoja zawita,
I na obiadku w domu zostanie,
Daj kwaśne jabłka w słodkiej śmietanie,
Pochwali kuchnię i będzie syta.
I. Jabłka po królewsku.
W miarę przybyłych i już będących osób, potrzeba wziąść zdrowych i niezepsutych jabłek, a otarłszy je z kurzu, upiec z ruzczkami na brytwanie, później ułożyć takowe na półmisku i zalać słodką śmietanką, zagotowaną z cukrem, cynamonem, migdałami i drobnemi rodzenkami.PONIEDZIAŁEK.
W dzień zaś następny poniedziałkowy,
Niech rosół tęgi będzie perłowy,
Zniego zaś dróbki — sos agrestowy,
Zresztą i pieczeń z tłustej sztufady
W occie maczanej
I szpikowanej
Jaką dziś od nas daleki
Jadł zawsze przed liczne wieki
Stefan Batory z naszemi dziady.
A jeśli grono powiększy niewiasta,
I czuć się daje potrzeba ciasta,
Zrywaj kwiat dyni żółto-zielony,
I dawaj w smalcu gęsim smażony.
II. Kwiat dyni.
Przyrządziwszy ciasto, jakie zwyczajnie zarabia się do smażenia jabłek, należy zerwać pięknie rozkwitłe kwiaty dyni i oczyściwszy je z owadów, zmaczać w rzeczonym wyżej ciaście, a następnie smażyć w szmalcu jak zwykle się smażą pączki i posypawszy cukrem, stawić na stole. Zwraca się tu uwaga, że w cukrze ma być cynamon. —