- nowość
- promocja
- W empik go
Świąteczne wypieki. Aż 100 obłędnie pysznych przepisów na ciasta i desery na Wigilię i Święta! - ebook
Świąteczne wypieki. Aż 100 obłędnie pysznych przepisów na ciasta i desery na Wigilię i Święta! - ebook
Zatrzymaj się na chwilę. Poczuj ten charakterystyczny zapach korzennych przypraw unoszący się w kuchni. Ciepło rozgrzanego piekarnika. Dźwięk rozbijanych orzechów i szelest papierków po czekoladzie. To właśnie magia świątecznego pieczenia - chwile, które zostają z nami na zawsze. W tej wyjątkowej książce kucharskiej oddajemy w Twoje ręce całe bogactwo bożonarodzeniowych wypieków. Od tradycyjnego makowca podanego w nowoczesnej odsłonie, przez kruche ciasteczka z własnoręcznie przygotowaną konfiturą, aż po wyrafinowane torty, które zachwycą nawet najbardziej wymagających gości. Co wyróżnia tę książkę? Przede wszystkim dbałość o detale. Znajdziesz tu nie tylko dokładne proporcje składników, ale także praktyczne porady dotyczące ich wyboru i przechowywania. Każda strona została stworzona z myślą o tym, by wprowadzić Cię w świat profesjonalnego pieczenia, jednocześnie zachowując przyjazny, przystępny charakter.
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 9788368316162 |
Rozmiar pliku: | 10 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
NOWOCZESNE WARIACJE NA TEMAT MAKOWCA
Makowiec z zieloną herbatą matcha
Makowe brownie z karmelizowanymi gruszkami
Rolada makowa z kremem pistacjowym
Makowiec z czarnym sezamem i yuzu
Sernik-makowiec marmurkowy z chili:
Mini babeczki makowe z kremem piernikowym:
Tort makowy z warstwami praliny:
Makowiec z musem z białej czekolady i malinami:
PIERNIK W ZASKAKUJĄCYCH ODSŁONACH
Piernik z wasabi i czekoladą
Piernikowe tiramisu
Piernik z kardamonem i figami
Piernikowe cake pops z glazurą lustrzaną
Piernik z tahini i daktylami
Piernikowa granola z orzechami pekan
Piernik z czarnym pieprzem i pomarańczą
SERNIKI W NIETYPOWYCH ODSŁONACH
Sernik z Earl Greyem i lawendą
Sernik z paloną białą czekoladą i tymiankiem
Sernik japoński z matchą i żurawiną
Sernik z kozim serem i karmelizowanymi śliwkami
Sernik z masłem orzechowym i solonym karmelem
Sernik z wędzoną ricottą i gruszkami
Sernik z curry i mango
Sernik z mascarpone i włoskim meringue
CIASTA DROŻDŻOWE W NOWEJ INTERPRETACJI
Drożdżowe z czarnym czosnkiem i czekoladą
Pleciona chałka z pistacjami i różą
Drożdżowe z tahini i orzechami
Brioszki z kremem yuzu
Drożdżowe z matchą i białą czekoladą
Rolada drożdżowa z kremem z palonego masła
Drożdżowe z chai masala
ŚWIĄTECZNE TARTY I QUICHE NA SŁODKO
Tarta z karmelizowanym kumkwatem
Tarta czekoladowa z chili i solą morską
Tarta z kandyzowanym imbirem i limonką
Tarta z masą pralinową i orzechami
Tarta z kremem earl grey i gruszkami
Tarta z musem z białej czekolady i marakują
Tarta z kremem pistacjowym i maliną
FUSION CHRISTMAS
Stollen z pastą matcha i azuki
Pavlova z kremem piernikowym
Mochi z nadzieniem makowym
Świąteczne cannoli z ricottą i kandyzowanymi owocami
Bûche de Noël z zieloną herbatą
Baklava z orzechami i przyprawami piernikowymi:
WEGAŃSKIE ALTERNATYWY
Wegański sernik z nerkowców
Bezglutenowy piernik z batatów
Wegański makowiec z aquafabą
Raw ciasto marchewkowe
Wegańskie truffle świąteczne:
Ciasto daktylowe z kremem kokosowym
Wegańskie pierniczki z lukrem z aquafaby
ŚWIĄTECZNE DESERY W SZKLANKACH
Trifle z kremem makowym
Mus czekoladowy z chili i pomarańczą
Panna cotta z cynamonem i karmelizowanymi jabłkami
Parfait z pierniczkami i żurawiną
Mus z białej czekolady z matchą
CZEKOLADOWE WARIACJE ŚWIĄTECZNE
Tort czekoladowy z whisky i figami
Brownie z solonym karmelem i orzechami
Mus czekoladowy z przyprawami korzennymi
Czekoladowe trufle z chili
Tarta czekoladowa z maliną i rozmarynem
Czekoladowe ciastka z Earl Greyem
Fondant czekoladowy z kardamonem
FIT CHRISTMAS
Ciasto marchewkowe bez cukru
Sernik proteinowy z ricotty
Brownie z czarnej fasoli
Fit piernik z mąki migdałowej
Kulki energetyczne świąteczne
Owsiane ciasteczka z żurawiną
Fit makowiec z daktyli
ŚWIĄTECZNE WYPIEKI BEZ PIECZENIA
Raw sernik makowy
Kulki rafaello z przyprawami korzennymi
Raw brownie świąteczne
Tarta bez pieczenia z kremem orzechowym
Rolada kokosowa z żurawiną
EKSTRAWAGANCKIE TORTY ŚWIĄTECZNE
Tort piernikowy z masą pistacjową
Tort czekoladowy z płatkami złota
Tort z kremem Earl Grey i mandarynką
Tort z musem z białej czekolady i matchą
Tort karmelowy z solą morską
Tort migdałowy z żurawiną
SŁODKIE PRZEKĄSKI NA ŚWIĄTECZNY STÓŁ
Pralinki z nadzieniem piernikowym
Makaroniki z kremem makowym
Trufle ze złotą posypką
Ptysie z kremem pistacjowym
Eklery z kremem cynamonowym
Mini pavlovy z owocami
Beziki z przyprawami korzennymi
ŚWIĄTECZNE DESERY MOLEKULARNE
Sferyfikowane likiery świąteczne
Piana z piernika
Żel z mandarynek z przyprawami
Czekoladowa ziemia z pianką
Karmelizowany miód w proszku
Lody z ciekłym azotem i przyprawami
Kawior z syropu klonowego
MINIATURY ŚWIĄTECZNYCH PRZYSMAKÓW
Mini serniczki z konfiturą z żurawiny
Babeczki makowe z kremem waniliowym
Tartaletki z musem czekoladowym
Piernikowe donaty
Mini rolady z kremem kawowym
Mini tarty z kremem cytrynowymMakowiec z zieloną herbatą matcha
Odkąd japońska kultura kulinarna zawitała do Polski, eksperymentuję z łączeniem tradycyjnych smaków z azjatyckimi akcentami. Ten makowiec to ukłon w stronę minimalistycznej estetyki i subtelności japońskiej herbaty matcha, która idealnie komponuje się z intensywnym smakiem maku. Połączenie tych dwóch światów tworzy nie tylko niepowtarzalny smak, ale również piękny wizualnie wypiek, gdzie klasyczna forma makowca zyskuje nowoczesny, nieco orientalny charakter.
Czas przygotowania: 3 godziny (plus czas na wyrośnięcie ciasta) Stopień trudności: średni Porcje: 12-14 kawałków
SKŁADNIKI:
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej typu 550
- 250 ml mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 100 g masła
- 80 g cukru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Masa makowa z matchą:
- 500 g maku mielonego
- 200 ml mleka
- 150 g miodu
- 100 g masła
- 3 łyżki wysokiej jakości sproszkowanej herbaty matcha
- 100 g migdałów blanszowanych i zmielonych
- 3 białka
- 80 g cukru pudru
- skórka otarta z 1 cytryny
Glazura matcha:
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżki herbaty matcha
- 3-4 łyżki gorącej wody
- 20 g masła
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto drożdżowe:
1. Drożdże rozkruszyć, wymieszać z 2 łyżkami cukru i 100 ml ciepłego mleka. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i wyrośnięty rozczyn.
3. Wyrabiać ciasto około 15 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
4. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę do podwojenia objętości.
Masa makowa:
1. Mak zalać gorącym mlekiem, dodać miód i masło. Gotować na małym ogniu przez 15 minut, często mieszając.
2. Przestudzić, dodać zmielone migdały i herbatę matcha, dokładnie wymieszać.
3. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem.
4. Delikatnie połączyć masę makową z ubitymi białkami i skórką cytrynową.
Składanie i dekorowanie:
1. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt 35x45 cm.
2. Rozprowadzić masę makową, pozostawiając 2 cm marginesu.
3. Zwinąć w roladę, przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem.
4. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
5. Piec w 180°C przez 45-50 minut.
6. Przestudzić, polać glazurą przygotowaną z połączonych składników.
PRZECHOWYWANIE I SERWOWANIE: Makowiec najlepiej smakuje następnego dnia po upieczeniu. Można przechowywać do 5 dni w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu. Serwować pokrojony w plastry, z espresso lub - co szczególnie polecam - z klasyczną japońską zieloną herbatą sencha. Przed podaniem można dodatkowo oprószyć wierzch świeżą herbatą matcha dla intensywniejszego koloru i aromatu.
Makowe brownie z karmelizowanymi gruszkami
Klasyczne amerykańskie brownie w tej odsłonie zyskuje całkiem nowy wymiar dzięki dodatkowi mielonego maku oraz słodko-karmelowych gruszek. To połączenie stworzy niebiański duet intensywnej czekolady z delikatną nutą maku, zwieńczony soczystymi owocami. Wilgotne i puszyste ciasto z chrupiącą skórką na wierzchu zachwyci nawet najbardziej wymagających wielbicieli brownie.
Czas przygotowania: 1 godzina Stopień trudności: łatwy Porcje: 12 kawałków
SKŁADNIKI:
Brownie makowe:
- 200 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
- 180 g masła
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 120 g mąki pszennej
- 150 g mielonego maku
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Karmelizowane gruszki:
- 4 twarde gruszki (najlepiej konferencje)
- 80 g masła
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta cynamonuPRZYGOTOWANIE:
Brownie:
1. Rozgrzać piekarnik do 175°C. Formę 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.
3. W osobnej misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę.
4. Do masy jajecznej dodać przestudzoną czekoladę z masłem, wymieszać.
5. Mąkę wymieszać z makiem, kakao i solą, przesiać do masy czekoladowej.
6. Delikatnie połączyć wszystkie składniki szpatułką.
Karmelizowane gruszki:
1. Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne.
2. Pokroić w średniej grubości plastry, skropić sokiem z cytryny.
3. Na patelni rozpuścić masło z cukrem i ziarenkami z laski wanilii.
4. Dodać gruszki, karmelizować około 10 minut do złotego koloru.
5. Pod koniec dodać cynamon, wymieszać.
Składanie:
1. Wylać 2/3 ciasta do formy.
2. Ułożyć karmelizowane gruszki.
3. Przykryć pozostałym ciastem.
4. Piec 25-30 minut do momentu, gdy patyczek wetknięty w ciasto będzie lekko wilgotny.
SERWOWANIE: Brownie najlepiej smakuje lekko ciepłe lub w temperaturze pokojowej. Przed podaniem warto je delikatnie podgrzać. Doskonale komponuje się z kulką lodów waniliowych i sosem karmelowym. Dla pełni smaku można posypać wierzch odrobiną mielonego maku lub kakao. Świetnie sprawdzi się również z kremem mascarpone z dodatkiem whisky lub kawą espresso.Rolada makowa z kremem pistacjowym
W tej eleganckiej odsłonie klasyczna rolada zyskuje zupełnie nowy charakter. Delikatny biszkopt z dodatkiem maku tworzy intrygujący kontrast z kremowym, lekko słonawym nadzieniem pistacjowym. To połączenie, inspirowane współczesnymi trendami cukierniczymi, zachwyca nie tylko smakiem, ale również efektownym wyglądem - ciemny biszkopt przełamany jest szmaragdową wstęgą kremu.
Czas przygotowania: 2 godziny Stopień trudności: średni Porcje: 10-12 kawałków
SKŁADNIKI:
Biszkopt makowy:
- 6 jajek
- 150 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 100 g zmielonego maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
Krem pistacjowy:
- 250 g masła w temperaturze pokojowej
- 200 g serka mascarpone
- 150 g pasty pistacjowej
- 100 g cukru pudru
- 50 g pistacji (posiekanych)
- szczypta soli morskiej
Dekoracja:
- 50 g białej czekolady
- garść całych pistacji
- cukier puder do oprószenia
- jadalne płatki kwiatów (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Biszkopt:
1. Nagrzać piekarnik do 180°C. Blaszkę 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Oddzielić żółtka od białek.
3. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodając połowę cukru.
4. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na jasną, puszystą masę.
5. Mąkę wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia.
6. Do żółtek delikatnie wmieszać suche składniki i olej.
7. Połączyć z ubitymi białkami, wykonując delikatne ruchy folding.
8. Wylać na blaszkę, wyrównać.
9. Piec 15-18 minut do suchego patyczka.
Krem:
1. Masło utrzeć na puszystą masę.
2. Dodać mascarpone i pastę pistacjową, zmiksować.
3. Stopniowo dodawać cukier puder.
4. Na koniec dodać posiekane pistacje i sól.
Zwijanie rolady:
1. Gorący biszkopt wyłożyć na wilgotną ściereczkę posypaną cukrem pudrem.
2. Delikatnie zdjąć papier do pieczenia.
3. Zwinąć wraz ze ściereczką, pozostawić do ostygnięcia.
4. Rozwinąć, posmarować kremem, pozostawiając 2 cm marginesu.
5. Ponownie zwinąć (już bez ściereczki).
6. Schłodzić minimum 2 godziny.
7. Udekorować roztopioną białą czekoladą, pistacjami i płatkami kwiatów.
PRZECHOWYWANIE I PORADY: Roladę przechowuj w lodówce do 3 dni. Wyjmij 30 minut przed podaniem, by krem zmiękł. Aby uniknąć pęknięć podczas zwijania: biszkopt nie może być przepieczony, zwijaj go gdy jest jeszcze ciepły, używaj wilgotnej ściereczki, która zapobiegnie wysychaniu. Krem nakładaj równomierną warstwą, nie za grubo przy krawędziach. Jeśli pojawią się drobne pęknięcia, zamaskuj je dekoracją z białej czekolady i pistacji.Makowiec z czarnym sezamem i yuzu
Inspirowany kuchnią fusion deser łączy w sobie głębię polskiego maku z wyrazistym smakiem czarnego sezamu i orzeźwiającą nutą cytrusowego yuzu. To odważne połączenie tradycji ze współczesnymi trendami kulinarnymi tworzy fascynującą kompozycję smaków i tekstur. Intrygująca czerń sezamu podkreśla klasyczny charakter makowca, podczas gdy yuzu dodaje nieoczekiwanej świeżości.
Czas przygotowania: 2,5 godziny Stopień trudności: wysoki Porcje: 12-14 kawałków
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej typu 450
- 30 g drożdży świeżych
- 200 ml mleka
- 80 g cukru
- 2 jajka
- 120 g masła
- szczypta soli
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
Masa makowo-sezamowa:
- 400 g maku mielonego
- 100 g czarnego sezamu
- 150 g miodu
- 100 g masła
- 2 jajka
- 50 g czarnej pasty sezamowej (nerigoma)
- 80 g cukru
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 30 ml sake mirin (lub białego wina)
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
Polewa yuzu:
- 200 g cukru pudru
- 30 ml soku z yuzu (lub 3 łyżki koncentratu yuzu)
- 50 g masła
- 2 łyżki pasty czarnego sezamu do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
1. Drożdże rozkruszyć z łyżką cukru i 50 ml ciepłego mleka, odstawić na 15 minut.
2. Mąkę przesiać do misy, dodać pozostałe składniki i wyrośnięty zaczyn.
3. Wyrabiać ciasto około 10-12 minut do uzyskania elastycznej konsystencji.
4. Odstawić pod przykryciem na godzinę w ciepłe miejsce.
5. Ponownie wyrobić i rozwałkować na prostokąt.
Masa:
1. Mak zalać wrzątkiem, odcedzić po 15 minutach.
2. Czarny sezam uprażyć na suchej patelni.
3. Zmielić razem mak i sezam.
4. Rozpuścić masło z miodem i pastą sezamową.
5. Połączyć wszystkie składniki masy, dodać sake mirin.
6. Ubić jajka z cukrem, delikatnie wmieszać do masy.
Składanie i polewa:
1. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć masę.
2. Zwinąć, przełożyć do formy wyłożonej papierem.
3. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
4. Piec 45 minut w 180°C.
5. Przestudzić.
6. Składniki polewy podgrzać, wymieszać do gładkości.
7. Polać wystudzone ciasto, udekorować wzorkami z pasty sezamowej.
WSKAZÓWKI: Składniki azjatyckie dostępne są w sklepach z żywnością orientalną lub online. Jeśli nie możesz zdobyć yuzu, zastąp je mieszanką soku z limonki i mandarynki (2:1). Pastę czarnego sezamu można zamienić na tahini z dodatkiem aktywnego węgla spożywczego. Sake mirin można zastąpić białym winem z łyżeczką miodu. Świeże yuzu jest trudno dostępne, dlatego polecam używać koncentratu yuzu lub gotowego soku. W przypadku braku czarnego sezamu można użyć jasnego, jednak efekt wizualny będzie mniej spektakularny. Wszystkie składniki przed użyciem powinny mieć temperaturę pokojową, co ułatwi ich łączenie i zapewni lepszą konsystencję ciasta.Sernik-makowiec marmurkowy z chili:
W tej intrygującej wersji tradycyjnego świątecznego wypieku łączę delikatność sera z wyrazistością maku, dodając niespodziewany akcent w postaci pikantnego chili. Ta odważna kompozycja inspirowana jest meksykańską czekoladą z dodatkiem papryczek, gdzie ostrość podkreśla słodycz i sprawia, że smaki stają się bardziej wyraziste. Ciasto zachwyca nie tylko smakiem, ale również efektownym marmurkowym wzorem.
Czas przygotowania: 2 godziny Stopień trudności: średni Porcje: 12-16 kawałków
SKŁADNIKI:
Masa serowa:
- 1 kg sera twarogowego (trzykrotnie zmielonego)
- 250 g masła (temperatury pokojowej)
- 200 g cukru
- 6 jajek
- 2 budynie waniliowe
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- skórka otarta z 1 pomarańczy
Masa makowa:
- 400 g maku mielonego
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 4 jajka
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki miodu
- 50 g rodzynek namoczonych w rumie
Przyprawy i dodatki:
- 2-3 papryczki chili (świeże)
- 1 łyżeczka cynamonu kasja
- łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu cayenne
- szczypta soli morskiej