- W empik go
Trunki klasztorne - ebook
Trunki klasztorne - ebook
Rodzajów „leczniczych trunków”, tak alkoholowych, jak i bezalkoholowych jest sporo. W tej książeczce zaprezentuję receptury kilku rodzajów, z których za najsmaczniejsze i za najbardziej wartościowe dla naszych organizmów uznaję nalewki, miody, piwa, sbitienie i kwasy. Wydaje mi się za ważne w dzisiejszej dobie zapoznanie z możliwościami wykorzystania części roślin do wyrobu leczniczych napojów, podanie receptur wielu bardzo wartościowych miodów, kwasów, piw i napojów ziołowych, z których wszystkie będą posiadały większe bądź mniejsze wartości lecznicze, a ponadto zdecydowana większość z nich będzie dobrze smakować. Tak więc będą to lecznicze napoje nie tylko dla „ciała”, ale i dla „ducha” (jeśli można użyć takich określeń). Oczywiście najważniejsze będzie zastosowanie leczniczych napojów w kuracji rozmaitych chorób, nie jako leków głównych, zasadniczych, ale pomocniczych, wspierających terapię. Istotne również będzie, ich wykorzystanie w profilaktyce medycznej. Nie mniej istotna będzie również ich wartość spożywcza.
Spis treści
NALEWKI NA ZIOŁACH I KORZENIACH
„Ostra” nalewka wzmacniająca
Wódka jarzębinówka „migdałowa”
Nalewka jałowcowa wytrawna
Tymiankowy nalewka wyborna
Anyżówka smakowita
Piołunówka mnicha
Szałwiówka
Dziurawcówka klasztorna
Nalewka jodłowa
Nalewka przytuliowo-nostrzykowa
Nalewka kminkowa
Nalewka na kwiatach mniszka lekarskiego
Nalewka sandomierska ostra
„Listkówka” porzeczkowa
Listkówka różana, czyli różany „koniak”
Listkówka różana na słodko
Ziołowa I
Nalewka tatarakowa wykwintna
Nalewka tatarakowo-różeńcowa
Klasztorna gorzka żołądkowa
Benedyktynka
Żubrówka (klasyczna)
Żubrówka „na szybko”
Nalewka szałwiowo-kasztanowa
Rozmarynówka wytrawna
Mirtowa wzmacniająca
Pimentówka wytrawna
NALEWKI NA OWOCACH
Rosyjska owocowa nalewka klasztorna
Rosyjska nalewka agrestowo-malinowa
Rosyjska klasztorna nalewka borówkowo-wiśniowa
Zitronello
Cytrynówka
Dusza mnicha - rosyjska nalewka czeremchowa
„Sok malinowy dla dorosłych”
Nalewka bakaliowa
Wiśniówka wytrawna
Oranginello
Rosyjska nalewka owocowo-ziołowa - wyborowa
Rum gruszkowy
Gruszkówka Ojca Atanazego
Nalewka na suszonych gruszkach
Morelówka ubogiego mnicha
Rum morelowy
Nalewka morelowa sandomierska
Bananówka wyborna
Bananówka na inny sposób
Bananówka z wanilią
Wódka jabłeczna wytrawna
Jabłkówka
Rosyjski „gorący” napój jabłeczny
Wódka śliwkówka łakomego mnicha
Śliwowica I
Śliwowica II
Rosyjska nalewka klasztorna na suszonych śliwkach
Tarniówka
Wódka jarzębinówka wytrawna
Jarzębiak I
Jarzębiak II
Gin porzeczkowy
Nalewka wyborna z owoców czarnej porzeczki – ojca Atanazego
Nalewka na owocach czarnej porzeczki
Orzechówka wytrawna na sposób duński
Orzechówka wytrawna na sposób polski
Nalewka na orzeszkach bukowych dla mnichów wyczerpanych postem i umartwieniami
Nalewka migdałowa
LIKIERY I RATAFIE – NA DESER
Likier jajeczny I
Likier jajeczny II
Likier jajeczny III
Likier jajeczny IV
Likier jajeczny V
Likier jajeczno-kakaowy
Likier jajeczno-waniliowy
Rosyjski likier kakaowy
Likier czekoladowy I
Likier czekoladowy II
Likier mleczny
Mleko cytrynowe
Napój "gorące mleko"
„Gorące” mleko
Likier orzechowy
Likier rosyjski
Ratafia agrestowa
Ratafia orzechowa (rosyjska)
Ratafia pomarańczowa bądź mandarynkowa
KWASY
Kwas berberysowy
Kwas brzozowy I
Kwas brzozowy II
Kwas z buraków ćwikłowych
Kwas z buraków (polski)
Kwas bzowy czerwony
Kwas chlebowy biały I
Satrorosyjski biały kwas chlebowy
Kwas chlebowy biały z tatarakiem
Kwas chlebowy żytni
Kwas czeremchowy szkarłatny
Kwas z dyni
Kwas gruszkowy
Kwas z suszonych gruszek
Kwas imbirowy
Kwas jabłkowy I
Kwas jabłkowy II
Kwas z suszonych jabłek I
Kwas z suszonych jabłek II
Kwas jarzębinowy I
Kwas jarzębinowy II
Kwas karmelowy
Kwas klonowy
Kwas kminkowy
Kwas z lebiodką
Kwas litewski
Kwas malinowy I
Kwas malinowy II
Kwas marchwiany I
Kwas marchwiany II
Kwas z melona
Kwas miodowy - astrachański
Kwas z miodem i chrzanem – starodawny rosyjski
Kwas mleczno-miodowy
Kwas mleczny
Kwas morwowy rubinowy
Kwas moskiewski
Kwas z porostu islandzkiego
Kwas z porzeczek czerwonych, białych lub różowych
Kwas z czerwonej porzeczki
Kwas z czarnej porzeczki
Kwas z liści czarnej porzeczki
Kwas pszeniczny
Kwas rabarbarowy I
Kwas rabarbarowy II
Kwas rabarbaru z tatarakiem
Kwas rodzynkowy
Kwas różany
Kwas z owoców dzikiej róży
Kwas staropolski
Kwas śliwkowy
Kwas ukraiński
Kwas wiśniowy I
Kwas wiśniowy II
Kwas żurawinowy
SBITNIENIE
Sbitień arakowo-miodowy
Sbitień miodowy
Sbitień chmielowo-korzenny warzony
Sbitień „moskowskij”
Sbitień “sandomirskij”
Sbitień „władimirskij”
Sbitień „suzdalskij” I
Sbitień „suzdalskij” II
Sbitień chmielowy
Sbitień „popularny” I
Sbitień „popularny” II
Sbitień „popularny” III
Sbitień „popularny” IV
Sbitień winny (ciemny)
Sbitień winny (jasny)
Kategoria: | Poradniki |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-8064-192-1 |
Rozmiar pliku: | 605 KB |