Wiem, co jem? Psychologia nadmiernego jedzenia i odchudzania się - ebook
Wiem, co jem? Psychologia nadmiernego jedzenia i odchudzania się - ebook
Dlaczego nie potrafimy oprzeć się pokusie jedzenia, mimo że nie odczuwamy głodu? Jak rozpoznać, kiedy jedzenie staje się szkodliwe i w jaki sposób skutecznie je ograniczyć? Jak osiągnąć sukces w odchudzaniu?
Rozwój cywilizacji, a przede wszystkim przemysłu spożywczego i przetwórczego sprawił, że mamy do czynienia z nadprodukcją żywności. Głodowanie jest zjawiskiem rzadkim. Żywność jest ogólnie dostępna, ale ma to także swoje zgubne skutki. Przyczynia się do trudności w kontrolowaniu ilości spożywanego pokarmu. co najczęściej powoduje, że człowiek je więcej niż potrzebuje jego organizm, a to prowadzi do nadwagi i otyłości. Choć wzrasta świadomość ludzi na temat zdrowego odżywiania się, nie zawsze przekłada się ona na podejmowane zachowania jedzeniowe.
Autorka wyjaśnia, jakie czynniki warunkują odżywianie, z czego wynikają preferencje żywieniowe i dlaczego czasem trudno nam utrzymać odpowiednią wagę. Wskazuje błędy w procesie odchudzania oraz ich skutki uboczne - objadanie się, pogorszenie kondycji fizycznej, złe samopoczucie. Wiedza na ten temat umożliwia długofalowe efektywne odchudzanie oraz trwałe wyeliminowanie niekorzystnych nawyków żywieniowych.
Książka zawiera dwa psychologiczne programy odchudzania, porady dietetyczne i scenariusze działań przydatne w codziennej praktyce dietetyków, lekarzy rodzinnych i każdego, kto mierzy się z problemem nadwagi. To lektura przeznaczona dla szerokiego grona osób zainteresowanych problematyką nadmiernego jedzenia i odchudzania się, w tym profesjonalistów (psychologów, terapeutów, lekarzy, dietetyków) udzielających pomocy psychologicznej, dla studentów kierunków psychologii, pedagogiki, socjologii i medycyny, a przede wszystkim dla osób które chcą nie tylko żyć zdrowo, lecz także zadbać o siebie i swoich bliskich.
Spis treści
Wstęp
1. Nadmierne jedzenie – norma czy patologia?
1.1. Funkcje jedzenia
1.2. Przejawiane zachowania jedzeniowe, czyli co i jak jemy
1.3. Wybory żywieniowe
1.4. Zaburzenia odżywiania się
1.5. Uzależnienie od jedzenia
2. Nadwaga i otyłość jako konsekwencje nadmiernego jedzenia
2.1. Nadwaga i otyłość w aspekcie historycznym
2.2. Rodzaje i kryteria oceny nadwagi i otyłości
2.3. Epidemiologia zjawiska 1
3. Konsekwencje nadwagi i otyłości
3.1. Skutki zdrowotne
3.2. Skutki społeczne, psychologiczne i socjoekonomiczne
4. Czynniki sprzyjające nadmiernemu jedzeniu
4.1. Przyczyny biologiczne
4.2. Przyczyny społeczno-kulturowe
4.3. Przyczyny psychologiczne
4.3.1. Psychologiczne teorie powstawania nadwagi i otyłości
4.3.2. Zaburzenia mechanizmu samoregulacji
4.3.3. Przekonania, oczekiwania i predyspozycje osobowościowe
4.3.4. Emocje
4.3.5. Stres i nieumiejętność radzenia sobie
5. Odchudzanie się jako przyczyna nadmiernego jedzenia
5.1. Rozpowszechnienie stosowania diet odchudzających i przyczyny odchudzania się
5.2. Negatywne skutki stosowania diet odchudzających
5.3. Mechanizmy wyjaśniające dlaczego odchudzanie się sprzyja nadmiernemu jedzeniu
6. Sposoby redukcji nadwagi
6.1. Tradycyjne sposoby redukcji nadwagi i otyłości
6.1.1. Dieta
6.1.2. Aktywność fizyczna
6.1.3. Leczenie nadwagi i otyłości za pomocą środków farmakologicznych
6.1.4. Redukcja nadwagi u dzieci i młodzieży
6.2. Modyfikacja zachowań – psychologiczne sposoby redukowania nadwagi i otyłości
6.2.1. Model społecznego uczenia się
6.2.2. Model poznawczo-behawioralny
6.2.3. Inne modele zmiany zachowań jedzeniowych
6.3. Stosowane formy pomocy
6.4. Co należy uwzględnić w interwencjach psychologicznych?
7. Programy psychologicznego wspomagania redukcji nadwagi
7.1. Założenia
7.2. Program oddziaływań psychologicznych wspomagających redukcję nadwagi u dorosłych
Wprowadzenie
Sesja 1. Co powinnaś wiedzieć o otyłości
Sesja 2. Monitorowanie zachowań związanych z jedzeniem, czyli: kiedy, gdzie i dlaczego jem
Sesja 3. Jak schudnąć
Sesja 4. Jak zmieniać zachowania sprzyjające nadmiernemu jedzeniu
Sesja 5.Jak wytrwać i nie zrezygnować
Sesja 6. Uwierz w siebie i bądź skuteczna
Sesja 7. Myśl pozytywnie
Sesja 8. Jak być bardziej stanowczą
Sesja 9. Pokonaj stres
Sesja 10. Jak radzić sobie z negatywnymi emocjami Zakończenie
7.3. Zdrowy styl życia: Jak zapobiegać nadwadze i otyłości – program dla młodzieży
Wprowadzenie
Warsztat 1. Nadwaga i otyłość - co wiem na ten temat
Warsztat 2. Jak prawidłowo się odżywiać i kształtować właściwe nawyki żywieniowe
Warsztat 3. Jak być stanowczą w zachowaniach związanych z jedzeniem
Warsztat 4. Jak uzyskać pewność siebie i wzmocnić poczucie własnej wartości
Warsztat 5. Jak radzić sobie ze stresem
Podsumowanie
Bibliografia
Załącznik 1. Skala Zaabsorbowania Jedzeniem – SZJ
Załącznik 2. Kwestionariusz Zachowań Związanych z Jedzeniem – KZZJ
Załącznik 3. Skala Poczucia Osobistego Wpływu na Redukcję Wagi Ciała – SPOW-RN
Załącznik 4. Skala Poczucia Własnej Skuteczności w Redukcji Nadwagi – SPWS-RN
Spis tabel
Kategoria: | Psychologia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-8088-348-2 |
Rozmiar pliku: | 1,2 MB |