Facebook - konwersja
Czytaj fragment
Pobierz fragment

Współczesna dietoterapia - ebook

Data wydania:
27 grudnia 2022
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, MOBI
Format MOBI
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najczęściej wybieranych formatów wśród czytelników e-booków. Możesz go odczytać na czytniku Kindle oraz na smartfonach i tabletach po zainstalowaniu specjalnej aplikacji. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
(2w1)
Multiformat
E-booki sprzedawane w księgarni Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu - kupujesz treść, nie format. Po dodaniu e-booka do koszyka i dokonaniu płatności, e-book pojawi się na Twoim koncie w Mojej Bibliotece we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu przy okładce. Uwaga: audiobooki nie są objęte opcją multiformatu.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment
129,00

Współczesna dietoterapia - ebook

Publikacja o nowym tytule „Współczesna dietoterapia” to nowa odsłona książki „Dietoterapia”, która cieszy się niesłabnącą popularnością, zarówno wśród studentów kierunków żywieniowych i dietetycznych, jak i innych osób, których kształcenie związane jest z naukami o zdrowiu oraz studentów studiów podyplomowych związanych z poradnictwem dietetycznym. Postęp prac badawczych związanych z dietoprofilaktyką, interwencją dietetyczną w różnych stanach chorobowych, jak i modyfikacją zarówno zaleceń diagnostycznych, jak i standardów opieki w poszczególnych dietozależnych stanach patologicznych i jednostkach chorobowych spowodował potrzebę aktualizacji publikacji. Warto dodać, że w ciągu ostatnich lat ukazało się wiele nowych standardów, wytycznych i raportów dotyczących wpływu diety na występowanie i leczenie wielu chorób, ukazały się nowe zalecenia i normy żywieniowe dla populacji polskiej, co uzasadnia potrzebę aktualizacji wcześniej publikowanych informacji. Książkę dedykujemy osobom zawodowo związanym z nauką o zdrowiu i opieką medyczną, w tym lekarzom, pielęgniarkom, czy fizjoterapeutom ale przede wszystkim studentom dietetyki i kierunków żywieniowych i dietetykom.

Kategoria: Medycyna
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-01-22804-0
Rozmiar pliku: 2,7 MB

FRAGMENT KSIĄŻKI

PRZEDMOWA

Właściwy sposób żywienia nie tylko ma znaczenie w utrzymaniu zdrowia człowieka, lecz także może wpływać na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób niezakaźnych. Ponadto żywienie stanowi integralny element terapii w licznych jednostkach chorobowych. Dietetyka jest stale rozwijającą się dziedziną wiedzy, która łączy zagadnienia z zakresu nauk o zdrowiu, nauk medycznych i biologicznych, w tym przede wszystkim żywienia człowieka.

Już w starożytności lekarze zalecali swoim podopiecznym różnego rodzaju modyfikacje dotyczące składu diety, co pozwalało na łagodzenie dolegliwości i przyspieszało zdrowienie. Przez kolejne stulecia, zarówno na skutek poszerzania wiedzy dotyczącej wpływu żywienia i składników diety na zdrowie, jak i nowych obserwacji dotyczących wpływu diety na stan odżywienia i metabolizm organizmu, w terapii kolejnych schorzeń były wprowadzane modyfikacje sposobu żywienia. Należy jednak zaznaczyć, że dopiero w ostatnich dziesięcioleciach zalecenia te zaczęto formułować na podstawie badań naukowych. Doprowadziło to do odstąpienia od niektórych wcześniej stosowanych modyfikacji dietetycznych w określonych jednostkach chorobowych jako nieuzasadnionych oraz do wprowadzenia nowych zaleceń dietetycznych, których skuteczność została potwierdzona w badaniach.

W książce „Współczesna dietoterapia” staraliśmy się przedstawić najbardziej aktualny stan wiedzy dotyczącej zapotrzebowania energetycznego, roli makroskładników i mikroskładników pokarmowych w żywieniu człowieka zdrowego oraz chorego. Ponadto przedstawiliśmy aktualne zalecenia dotyczące dietoterapii w takich schorzeniach, jak: otyłość, cukrzyca, niedokrwistość, osteoporoza, choroby związane z rozwojem miażdżycy, nadciśnienie tętnicze, przewlekła choroba nerek, kamica nerkowa, dna moczanowa oraz choroby układu pokarmowego, wśród których należy wymienić chorobę refluksową, chorobę wrzodową, nieswoiste choroby zapalne jelit, bakteryjny przerost jelita cienkiego, zaparcie stolca, przewlekłe zapalenie trzustki, choroby wątroby, a także nieprawidłowe reakcje na pokarm oraz zaburzenia odżywienia. W niniejszym opracowaniu znalazły się również zagadnienia dotyczące stosowania leczenia żywieniowego.

W 2014 roku ukazała się publikacja „Dietoterapia”. Od tego czasu postęp wiedzy w obszarze dietetyki oraz modyfikacje rekomendacji towarzystw medycznych i dietetycznych w prezentowanych w niej jednostkach chorobowych sprawiły, że pojawiła się potrzeba aktualizacji i uzupełnienia tej pozycji. Ponadto w przygotowaniu niniejszego opracowania uczestniczyła większa liczba autorów, którzy dodatkowo wzbogacili ją o swoją wiedzę oraz doświadczenie zawodowe. Włączono do niej opis dietoterapii w jednostkach chorobowych nieuwzględnionych wcześniej. W efekcie powstała nowa, nowoczesna i znacznie obszerniejsza monografia.

Mamy nadzieję, że „Współczesna dietoterapia” zainteresuje nie tyko dietetyków, lecz także lekarzy, pielęgniarki oraz osoby wykonujące inne zawody medyczne i będzie pomocna w codziennej pracy z pacjentami.

_Autorzy_
mniej..

BESTSELLERY

Kategorie: