Zdrowa kuchnia rodzinna - ebook
Zdrowa kuchnia rodzinna - ebook
Nie wszyscy rodzice mają ochotę na wspólną kulinarną przygodę z dziećmi. Niektórzy twierdzą, że kuchnia po rodzinnym gotowaniu wygląda jak po przejściu huraganu. Inni obawiają się skaleczeń lub poparzeń u swoich pociech. W efekcie wiele nastolatków nie potrafi przygotować jajecznicy, a po zrobieniu najprostszej kanapki pozostawia w kuchni istne pobojowisko.
Każdy z domowników może bowiem wnieść do rodzinnej kuchni coś nowego, a wspólnie przyrządzone dania spowodują, że wszyscy z przyjemnością usiądą razem przy stole.
Kukurydziana zupa z popcornem, omlet z serem halloumi, tarta z brokułami oraz domowe lody kokosowe – to tylko kilka spośród pysznych i zdrowych dań, które z pewnością polubią zarówno dorośli, jak i dzieci, i które na stałe zagoszczą w rodzinnym menu.
Monika Mrozowska
Aktorka, wegetarianka, propagatorka zdrowego, ekologicznego odżywiana. Z pasją angażuje się w akcje prozdrowotne, przede wszystkim związane z edukacją żywieniową.
Autorka i współautorka książek kulinarnych, m.in. Zupy moc, Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie, Ekologiczna, ekonomiczna kuchnia, Uczta dla dwojga, Uczta dla maluszka (Wydawnictwo Zwierciadło).
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-8132-229-4 |
Rozmiar pliku: | 8,2 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Bajgle z jajkiem
i szparagami
2 PORCJE
2 świeże bajgle
2 jajka
½ łyżeczki masła klarowanego
10 szparagów
4 brunatne pieczarki
½ pomidora malinowego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżka serka mascarpone
sól do smaku
------------------------------------------------------------------------
Jajka smażymy na maśle klarowanym na sadzone. Na koniec odrobinę solimy. Szparagi, po odcięciu lub oderwaniu zdrewniałych końcówek, kroimy na pół i pod pokrywką smażymy na patelni, na oliwie, przez 10 minut. Zdejmujemy szparagi z patelni i nie myjąc jej, dusimy na niej pod pokrywką pokrojone w grube plastry pieczarki. Po około 5 minutach dolewamy sos sojowy, dodajemy mascarpone, mieszamy i zdejmujemy z gazu. Pomidora kroimy w małą kostkę. Bajgle kroimy na pół i układamy na nich duszone pieczarki, szparagi a na koniec po jednym usmażonym jajku i odrobinie pomidora. Solimy do smaku.
.
Cukinia z komosą
i masłem orzechowym
2 PORCJE
½ cukinii
100 g komosy ryżowej
1,5 szklanki wody
2 łyżki masła orzechowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki serka mascarpone
1 łyżka sosu sojowego
sól do smaku
------------------------------------------------------------------------
Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do garnka wlewamy wodę, dorzucamy startą cukinię, komosę ryżową i odrobinę soli. Gotujemy przez około 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat i sos sojowy. Zdejmujemy z gazu, dokładamy kolejne składniki: mascarpone oraz masło orzechowe, a i całość dokładnie mieszamy.
------------------------------------------------------------------------
Może ten przepis wygląda jak pomysł na szybki obiad (i faktycznie obiadem też może być), ale to idealne, jednogarnkowe śniadanie. Pod warunkiem, że lubicie śniadania na słono. Ja uwielbiam. Przygotowuje się je dosłownie w kwadrans, a „daje kopa” na długie godziny. Komosa dostarcza wapnia, a masło orzechowe to zdrowy tłuszcz oraz doskonałe źródło energii, która przyda się w ciągu długiego dnia zarówno dzieciakom, jak i rodzicom.
.
Frittata
warzywna z tofu
4 PORCJE
6 jajek
50 g tofu
1 duża czerwona papryka
1 duża biała cebula
1 ugotowany duży ziemniak
100 g ugotowanej, zielonej fasolki szparagowej
1 mały pęczek dymki
1 łyżka jasnego miso
½ łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki masła
------------------------------------------------------------------------
Jajka miksujemy z tofu, solą i miso na jednolitą masę. Paprykę kroimy w cienkie plasterki, cebulę w talarki, ziemniaka w małą kostkę, a fasolkę na małe kawałki. Masę jajeczną mieszamy z pokrojonymi warzywami. Na rozgrzaną, żeliwną patelnię (taką, którą możemy później włożyć do piekarnika), na masło z oliwą wylewamy masę z jajek i warzyw. Smażymy na małym ogniu prez około 5 minut, a następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C (góra/dół, termoobieg). Zapiekamy przez około 15 minut, aż frittata przyrumieni się od góry. Gotową frittatę posypujemy poszatkowaną dymką.
------------------------------------------------------------------------
Zapraszamy do zakupu pełnej wersji książki
------------------------------------------------------------------------