Facebook - konwersja
Przeczytaj fragment on-line
Darmowy fragment

Żywienie dzieci - ebook

Format:
EPUB
Data wydania:
23 sierpnia 2008
64,00
6400 pkt
punktów Virtualo

Żywienie dzieci - ebook

"W poradniku omówiono ogólne zasady zdrowego odżywiania i wartości odżywcze poszczególnych składników pokarmowych, a także kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych u najmłodszych i żywienie dzieci w różnych stanach chorobowych. Opisano też szczególne zagadnienia, np. diety wegetariańskie w jadłospisie dziecięcym. Zamieszczone w książce proste przepisy kulinarne pozwolą przyrządzić zdrowe i urozmaicone potrawy. Cennym uzupełnieniem są adresy internetowe, pod którymi można znaleźć porady dietetyczne."

Kategoria: Medycyna
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-200-6554-1
Rozmiar pliku: 1 013 KB

FRAGMENT KSIĄŻKI

WSTĘP

Dziecko to nie „mały dorosły” i dlatego jedzenie zarówno dla malucha, jak i dorastającej młodzieży musi być odpowiednio dobrane i przygotowane z wyselekcjonowanych, najlepszych produktów spożywczych. Pamiętajmy o tym, że to my właśnie przez odpowiednie żywienie naszych pociech i kształtowanie wśród nich postaw prozdrowotnych mamy bezpośredni wpływ na ich rozwój fizyczny i psychiczny. W żywieniu dzieci kierujmy się nie tylko sercem, ale przede wszystkim rozumem.

Proponowany poradnik ma ułatwić młodym Rodzicom oraz dorastającym dzieciom i młodzieży wybór takiego sposobu odżywiania się, który zapewni każdemu zdrowie oraz właściwą aktywność psychiczną i fizyczną.PODSTAWOWE WIADOMOŚCI Z ZAKRESU ŻYWIENIA DZIECI

Prawidłowe żywienie – co to znaczy?

Prawidłowe żywienie to dostarczanie z posiłkami takich składników pokarmowych (w odpowiedniej ilości i we właściwych proporcjach), które zapewnią „dostawę” energii niezbędnej do zaprogramowanego genetycznie wzrastania całego organizmu, regeneracji tkanek oraz aktywności fizycznej i umysłowej.

Odpowiednio ułożona dieta i prawidłowo wykształcone nawyki żywieniowe są gwarancją właściwego rozwoju fizycznego (przyrost masy ciała i wzrost), sprawności umysłu oraz dobrego zdrowia.

Co należy wiedzieć o składnikach pokarmowych?

Podstawowymi składnikami pokarmowymi, zwanymi także składnikami odżywczymi, są: woda, białka, węglowodany, tłuszcze, składniki mineralne i witaminy.

Wszystkie muszą być dostarczone nie tylko w odpowiednich ilościach, lecz także we właściwych proporcjach. Dokonując wyboru sposobu żywienia dziecka, należy pamiętać o tym, że to my, już od okresu życia płodowego, mamy wpływ na jego prawidłowy rozwój fizyczny, dojrzewanie układu pokarmowego, nerwowego i immunologicznego oraz wytworzenie właściwych szlaków metabolicznych. Zdolność do trawienia, wchłaniania i wykorzystania składników pokarmowych pojawia się u płodu już około 26. tygodnia ciąży, ale aktywność porównywalną z funkcjonowaniem dorosłego osobnika, zaprogramowaną genetycznie i stymulowaną urozmaiconym pożywieniem, dziecko osiąga dopiero około 2. roku życia. Donoszone noworodki z prawidłową masą urodzeniową są w pełni gotowe do przyjmowania pokarmu naturalnego, natomiast wcześniaki wymagają indywidualnego podejścia, zawsze pod nadzorem pediatry lub lekarza rodzinnego.

Uwzględniając dojrzałość organizmu naszego dziecka, a także jego aktualne potrzeby wzrostowe i rozwojowe, należy dostarczyć z pokarmem:

substancje energetyczne – przede wszystkim węglowodany i tłuszcze, a tylko sporadycznie białka;

substancje strukturalne – głównie białka, sole mineralne i niektóre związki tłuszczowe;

substancje regulujące – niektóre białka wchodzące w skład enzymów i hormonów oraz witaminy.

Woda

Woda to największy ilościowo budulec ciała ludzkiego, który u donoszonego noworodka stanowi prawie ³/₄ masy ciała, podczas gdy u dorosłego tylko ²/₃, i podstawowy składnik codziennej diety, niezbędny do utrzymania prawidłowej temperatury ciała, wytwarzania energii oraz transportu składników odżywczych i produktów przemiany materii.

Podstawowym źródłem wody są wypijane płyny, ale również spożywane pokarmy; woda powstaje także w procesie przemiany węglowodanów, tłuszczów i białek.

Z organizmu woda wydalana jest przez:

nerki,

skórę,

płuca

oraz z kałem.

Dobowe zapotrzebowanie na wodę obejmuje podstawowe zapotrzebowanie zależne od wieku i masy ciała oraz wszelkie nadmierne straty (np. podczas upałów czy gorączki, na skutek biegunki lub wymiotów).

Pamiętajmy, że im młodsze dziecko, tym bardziej wrażliwe na straty wody.

Niemowlęta karmione wyłącznie piersią w pierwszym półroczu życia nie wymagają dodatkowej podaży wody, dopajamy je dopiero w momencie wprowadzania do żywienia nowych produktów pozamlecznych.
mniej..

BESTSELLERY

Menu

Zamknij