- promocja
Żywienie w sporcie - ebook
Żywienie w sporcie - ebook
Najpopularniejszy poradnik na temat żywienia w sporcie
Nowe wydanie Żywienia w sporcie, uwzględniające najnowsze raporty medyczne, to publikacja, która jest równocześnie wyczerpującym podręcznikiem praktycznym i kompendium wiedzy teoretycznej, a co ważne, przekazuje cenne informacje w sposób interesujący i przystępny dla wszystkich.
Książka ta, napisana przez jedną z czołowych brytyjskich specjalistek od spraw żywienia w sporcie, doskonale przysłuży się zarówno amatorowi aktywnego trybu życia, jak i zawodnikom pragnącym osiągać lepsze wyniki w swoich dyscyplinach. Obecne wydanie autorka wzbogaca o wyniki najnowszych, nierzadko nowatorskich badań związanych ze zdrowiem i wydolnością sportową, nie pozostawiając bez odpowiedzi żadnych pytań czy wątpliwości.
Można tu znaleźć praktyczne wskazówki w następujących kwestiach: jak zwiększyć wytrzymałość, siłę i wydolność organizmu, jak obliczyć zapotrzebowanie organizmu na kalorie, węglowodany oraz białka, jak poprawić sylwetkę ile płynów wypijać i jak skutecznie nawodnić organizm.
„Nowe wydanie bestsellerowej książki Żywienie w sporcie jest najbardziej kompetentnym podręcznikiem z tego zakresu na świecie”.
Prof. dr hab. Łucja Pilaczyńska-Szcześniak
Kategoria: | Poradniki |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-8116-664-5 |
Rozmiar pliku: | 11 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Chciałabym podziękować mojemu mężowi Simonowi za cierpliwość, którą wykazywał, gdy pisałam tę książkę, spędzając tak wiele godzin przy komputerze. Jestem również bardzo wdzięczna Chloe i Lucy, moim dwóm wspaniałym (i wysportowanym) córkom, za dostarczanie mi natchnienia, radości i poczucia spełnienia. Ta publikacja nie mogłaby powstać bez wizji, wsparcia i talentu członków wspaniałego zespołu redakcyjnego z Bloomsbury, szczególnie Charlotte Croft i Sarah Skipper. W trakcie powstawania książki również wiele innych osób pomogło mi w sposób bezpośredni lub pośredni. Są wśród nich liczni sportowcy, trenerzy i naukowcy, których miałam zaszczyt poznać i z którymi przez te wszystkie lata współpracowałam. Dostarczali mi oni inspiracji, dzielili się wiedzą i cennymi spostrzeżeniami na temat sportu. Niezwykle sobie cenię ich sugestie i uwagi oraz uczciwość zawodową.
Zapraszamy do zakupu pełnej wersji książkiPRZEDMOWA
Z własnego doświadczenia wiem, jak ważne dla wyników sportowych jest odpowiednie odżywianie. Dieta zawsze stanowiła decydującą część mojej strategii treningowej i niewątpliwie pomogła w osiąganiu sukcesów, które sprawiały mi ogromną satysfakcję. Przez lata nauczyłem się, że muszę zaopatrzyć swoje ciało we właściwe paliwo, w przeciwnym razie nie będę miał dość energii ani siły na wyczerpujące treningi i zawody.
Największym wyzwaniem związanym z żywieniem zawsze było przyjmowanie wystarczającej ilości pożywienia. Podczas treningu spalam 5000–6000 kalorii dziennie, co równa się wielkiej masie jedzenia! Poza tym naprawdę nie jest łatwo wpasować w codzienne życie trening i odpowiednie posiłki. Ustaliłem — metodą prób i błędów — niezbędną gramaturę posiłków, właściwe ich pory i najlepsze produkty do szybkiej regeneracji.
Istnieje mnóstwo spraw, o których należy pomyśleć przed ważnym wyścigiem czy zawodami. U mnie jedno z czołowych miejsc wśród tych spraw zajmuje odżywianie. Chcąc dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość węglowodanów, białka i tłuszczów, muszę starannie zaplanować, co zjem i wypiję przed wyścigiem. Nie jest to proste, zwłaszcza że bardzo dużo podróżuję, rywalizując w różnych krajach, dlatego wcześniej sprawdzam, czy będę w stanie zdobyć na miejscu wszystkie potrzebne mi produkty spożywcze i napoje.
Z tych właśnie względów bardzo przydała mi się ta publikacja, jasno i zwięźle wyjaśniająca znaczenie żywienia w sporcie. Pomagała mi w treningach i podczas zawodów. Odpowiedziała na szereg pytań, które zadawałem sobie na temat mojego żywienia. Anita Bean zdołała bowiem uczynić tę złożoną dziedzinę dostępną i ekscytującą.
Rady autorki są precyzyjne i — co ważniejsze — realne oraz możliwe do wprowadzenia w życie. Trudno się zatem dziwić, że jej poradnik, odkąd opublikowano go po raz pierwszy w 1993 roku, został najlepiej sprzedającą się książką na temat odżywiania w Wielkiej Brytanii. Szczerze polecam go każdemu, kto chce osiągnąć w sporcie coś więcej. Wiele się z niego nauczyłem i jestem przekonany, że pomoże on każdemu — niezależnie od tego, czy tylko dba o kondycję, czy też przygotowuje się do następnej olimpiady.
James Cracknell
światowej sławy wioślarz odznaczony Orderem Imperium Brytyjskiego, dwukrotny mistrz olimpijski i rekordzista świata
Zapraszamy do zakupu pełnej wersji książkiWSTĘP DO WYDANIA ÓSMEGO
Książka ta po raz pierwszy została wydana w roku 1993, gdy nauka o żywieniu sportowców była jeszcze w powijakach, a zawodnicy mieli dostęp do bardzo niewielu wiarygodnych informacji dotyczących odżywiania. Od tego czasu nasza wiedza na temat wpływu żywienia na ćwiczenia i wyniki sportowe ogromnie wzrosła, opracowano nowe wytyczne i ciągle publikowane są rezultaty nowych cennych badań. Istnieją obecnie silne dowody na to, że dieta ma znaczący wpływ na wyniki sportowe. Doradzając przez ostatnie dwadzieścia pięć lat setkom zawodników, na własne oczy widziałam, jak ważne jest żywienie jako wsparcie każdego programu treningowego i jak odpowiednia dieta pomaga sportowcom w osiąganiu ich celów.
Zadanie tego poradnika zawsze było to samo — przekształcić zasady nauki o żywieniu w zestaw praktycznych informacji, które sportowcy będą mogli zrozumieć i wykorzystać. Próbowałam dostarczyć oparte na dowodach fakty i porady w łatwej do przyswojenia formie, a równocześnie uniknąć zwykłego wymieniania opinii czy anegdot. Wszelkie informacje oparłam na starannie dobranych odnośnikach naukowych, które wypunktowałam na końcu. Z radością mogę stwierdzić, że przez te wszystkie lata moja książka pozostaje zaufanym źródłem i praktycznym podręcznikiem dla wielu zawodników, instruktorów, trenerów sportowych i innych osób profesjonalnie związanych ze sportem.
Co nowego zatem? Ósme wydanie przedstawia najnowsze badania oraz informacje dotyczące żywienia sportowców i osób ćwiczących. Zawiera ono aktualne zalecenia zgodnie rekomendowane przez najważniejsze organizacje sportowe, takie jak Międzynarodowy Komitet Olimpijski, Amerykańskie Kolegium Medycyny Sportowej, Akademia Żywienia i Dietetyki oraz Dietetyków Kanady, a także wyniki setek prowadzonych na całym świecie badań w zakresie żywienia w sporcie.
Od czasu publikacji siódmego wydania badania poświęcone żywieniu sportowców skupiały się wokół nowych tematów, takich jak periodyzacja odżywiania, „trening z niskim poziomem”, pora spożycia białek, dostępność energii (energia dostępna) i optymalizacja składu ciała. Pojawił się trend spożywania większych ilości tłuszczu i odejścia od diet o bardzo niskiej jego zawartości — diet, które kiedyś uważano za korzystne dla sportowców. Istnieją jednak kontrowersje wokół diet o niskiej zawartości węglowodanów, a nowe badania powoli dostarczają kolejnych interesujących wniosków na temat skutków strategicznych okresów ograniczania węglowodanów odpowiednio do obciążeń treningowych, składu ciała i wydolności.
Wytyczne dotyczące energii, węglowodanów i białka wyraża się obecnie w gramach na kilogram masy ciała, a nie jako procent całkowitej energii. Pomiary są dzięki temu dokładniejsze, ponieważ uwzględniają rozmiar ciała. Pojawiły się nowe zalecenia dotyczące optymalnej do spożycia po treningu ilości białka, a także czasu jego spożycia i typu protein. Rozwinęły się nowe pojęcia, takie jak wydajność metaboliczna i elastyczność metaboliczna.
Oczywiste jest, że jeśli chodzi o optymalną wydolność, to nie można mierzyć jedną miarą wszystkich osób. Sportowcy powinni mieć indywidualne plany odżywiania i nawadniania, które będą uwzględniać konkretne potrzeby fizjologiczne związane z uprawianą dyscypliną, cele wyznaczone na treningi i zawody, względy praktyczne, preferencje żywieniowe i indywidualne okoliczności.
Naukowcy poczynili również postępy w poszukiwaniu środków wspomagających czołowych zawodników w konkurencjach długodys-tansowych, zwłaszcza napojów, które zawierają zestawy łatwo przyswajalnych węglowodanów pozwalających organizmowi wchłonąć większe ilości tych składników na godzinę. Inne zmiany obejmują odstąpienie od porad związanych z przyjmowaniem płynów, zanim poczujemy pragnienie, oraz wiążące się z tym ostrzeżenie przed nadmiernym nawodnieniem podczas długich wyścigów sportowych. Nie ma już sztywnych zasad dotyczących ilości przyjmowanych płynów i w praktyce sportowcy sami muszą znaleźć kompromis między zapobieganiem odwodnieniu a niebezpiecznym dla organizmu przewodnieniem.
Jeśli chodzi o optymalizację odżywiania na potrzeby wydolności sportowej, to mimo dostępnych na rynku kosztownych i wymyślnych suplementów zawsze wybieram podejście, które nazywam „najpierw pożywienie”. Pigułki, proszki i żele nie są w stanie naśladować dostarczanej przez żywność naturalną złożonej matrycy substancji odżywczych i fitochemicznych. Co więcej, jedzenie jest dużo smaczniejsze i zapewnia znacznie większą przyjemność niż jakikolwiek suplement diety. Jeśli powiem, że naturalne pożywienie może przyspieszyć regenerację i wydolność organizmu, będzie to doskonała informacja dla każdego sportowca.
Z fascynacją i sceptycyzmem równocześnie obserwuję, jak na rynku pojawia się coraz więcej suplementów sportowych. Nauka z kolei wciąż podważa działanie większości z nich, co z chęcią w tej książce omawiam. Istnieją jednak niepodważalne dowody na temat korzyści płynących z przyjmowania niewielkiej ilości suplementów, które opisałam w rozdziale 6.
Próbowałam w tej publikacji zawrzeć dziesięciolecia badań nad odżywianiem w sporcie, przekazać je w postaci praktycznych wskazówek i — ostatecznie — krok po kroku pokazać, jak opracować spersonalizowany plan żywieniowy. Mam nadzieję, że znajdą tu Państwo przydatne informacje, które pomogą Wam maksymalnie wykorzystać wasz potencjał sportowy.
Anita Bean
Zapraszamy do zakupu pełnej wersji książki