- promocja
Dieta antyhistaminowa - ebook
Dieta antyhistaminowa - ebook
Histamina wytwarzana w naturalnych procesach w organizmie człowieka jest - w odpowiednich ilościach - niezbędna do życia. Jednak u osób, u których stwierdzono jej nietolerancję histamina zawarta w lekach i pokarmach może powodować znaczne dolegliwości. Ponieważ odgrywa kluczową role w reakcjach alergicznych, jej następstwami są m.in.: bóle głowy, wysypka, swędzenie skóry, bóle brzucha, biegunka, wodnisty katar, kaszel, zaburzenia rytmu serca.
W poradniku podano praktyczne rady, które pomogą wrażliwym na działanie histaminy osobom uzyskać wyraźną poprawę stanu zdrowia, a nawet całkowicie pozbyć się uciążliwych objawów.
Liczne przepisy na dania główne, zupy, sałatki, desery oraz na ciasteczka, ciasta i torty z pewnością ułatwią zachowanie właściwej diety.
Kategoria: | Medycyna |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-200-5693-8 |
Rozmiar pliku: | 10,0 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Książka ta jest praktycznym poradnikiem, który ma pomóc odkryć na nowo pozytywne strony żywienia tym wszystkim, u których stwierdzono nietolerancję histaminy i którzy nie wiedzą, co właściwie wolno im jeszcze jeść.
Chciałabym pomóc wszystkim osobom z nietolerancją histaminy w uzyskaniu wyraźnej poprawy ogólnego stanu zdrowia lub nawet w całkowitym wyzbyciu się objawów.
Pragnę szczególnie podziękować mojemu mężowi Johannesowi, który nie tylko dał mi impuls do napisania tej książki, lecz również ciągle mnie wspierał, a także moim córkom, Leonie, Amelie i Tiffanie, które przez cały czas okazywały zrozumienie dla mojej pracy i służyły mi życzliwą krytyką.
Dla Johannesa, Leonie, Amelie i Tiffanie.Wprowadzenie
Co robić, gdy czerwone wino, żółty ser lub sałatka z tuńczyka wywołuje duszność lub bóle głowy? Kiedy mimo lekkostrawnego jedzenia występują bóle żołądka? Kiedy po zjedzeniu pomidorów pojawia się wodnisty katar? Kiedy po zjedzeniu żelek misiów występuje kaszel? Kiedy po czekoladzie swędzi skóra? Kiedy młodzi ludzie zjedzą pizzę, a potem mają zaburzenia rytmu serca? Kiedy astma oskrzelowa nie jest spowodowana przez czynniki egzogenne, a więc przez pyłki, naskórek zwierząt, roztocze kurzu domowego, pleśnie, lecz endogenne, a więc wewnątrzpochodne? Kiedy biegunka i luźne stolce przysparzają zmartwienia? Kiedy pacjenci z chorobą Crohna wymagają ciągłego przyjmowania leków, aby kontrolować objawy choroby? Kiedy ciśnienie krwi jest bardzo niskie? Kiedy pacjenci z atopowym zapaleniem skóry mają rzut choroby po stresie?
W takich sytuacjach często wykonuje się wiele szczegółowych badań. Testy alergiczne, prześwietlenie szyjnego odcinka kręgosłupa (bóle głowy), badania kardiologiczne (zaburzenia rytmu serca), badania jelit itd. najczęściej wypadają prawidłowo. Pacjent jednak wie, że coś jest nie tak, i podświadomie czuje, co mu służy. Ta książka ma pomóc zamienić te przeczucia i domysły w działania.Co to jest histamina?
Histamina w odpowiednich ilościach jest niezbędna do życia – bez histaminy wiele procesów nie mogłoby przebiegać prawidłowo. Histamina jest wytwarzana w organizmie człowieka i może być w każdej chwili natychmiast uwolniona.
Ta „amina biogenna” spełnia wiele różnych funkcji:
- Pobudza wytwarzanie kwasu żołądkowego.
- Działa jako hormon tkankowy i bierze istotny udział w przewodzeniu pobudzeń w układzie nerwowym (pełni funkcję neuroprzekaźnika).
- Odgrywa ważną rolę w obronie przed obcymi substancjami, w gojeniu ran i we wzrastaniu komórek.
- Wpływa na rytm snu i czuwania.
- Wpływa na perystaltykę przewodu pokarmowego.
- Steruje, między innymi, łaknieniem.
- Odgrywa pewną rolę w regulacji temperatury ciała, ciśnienia tętniczego, odczuwaniu bólu i wytwarzaniu hormonów.
- Może wywoływać chorobę morską.
- Jest gwałtownie uwalniana w organizmie człowieka w trakcie reakcji immunologicznej na alergeny.
HISTAMINA
- Jest przedstawicielem tak zwanych „amin biogennych”.
- W organizmie człowieka jest aktywnie wytwarzana.
- Bierze udział w regulowaniu różnych funkcji ciała (wydzielania kwasu żołądkowego, wzrostu komórek, różnicowania komórek, rytmu snu i czuwania, uczenia się i pamięci).
- Odgrywa kluczową rolę w reakcjach alergicznych. Kliniczne następstwa to: zaczerwienienie skóry, świąd, pokrzywka (urticaria), obrzęk błon śluzowych, trudności w oddychaniu i obniżenie ciśnienia tętniczego.
- Histamina sumuje się i jest termostabilna, a więc oporna na działanie wysokiej i niskiej temperatury.
Histamina wykazuje w organizmie człowieka różne naturalne działania, np. rozszerza naczynia krwionośne i kurczy macicę. Nadmiar histaminy w organizmie ma jednak negatywne skutki. Histamina jest najważniejszym mediatorem zapalenia w chorobach alergicznych, takich jak katar sienny (alergiczny nieżyt nosa; rhinitis allergica) i astma oskrzelowa (asthma bronchiale).
Jest klasycznym czynnikiem wywołującym pokrzywkę (urticaria) i odgrywa ważną rolę w nietolerancji (alergii) na leki.