Mięsna dieta karniwora rozszerzeniem diety ketogenicznej - ebook
Mięsna dieta karniwora rozszerzeniem diety ketogenicznej - ebook
Mięsna dieta karniwora to alternatywny sposób zdrowego odżywiania, kolejny krok po diecie ketognicznej. Oparta jest na wysokiej jakości produktach pochodzenia zwierzęcego – „od nosa do ogona”. Książka zawiera naukowo udowodnione zalety diety mięsożercy. Obala mity dotyczące cholesterolu, bakterii jelitowych a także ujawnia prawdę o toksyczności spożywanych roślin. Autor wyjaśnia zasady i przedstawia pięć poziomów diety mięsnej w połączeniu z aktywnością fizyczną, przykładowe jadłospisy i radzi, jak uniknąć błędów. Jej skuteczność potwierdzają mięsożercy, którzy wyeliminowali choroby układu trawiennego i krążenia, stany zapalne i choroby autoimmunologiczne, alergie, czy depresję. Mięsna dieta karniwora – jedz mięso dla zdrowia!
Spis treści
Wstęp
Wprowadzenie
Zagubiona instrukcja obsługi
Początki
Za drugim razem
Cel tej książki
Równanie jakości życia
Część i
Rozdział pierwszy: nasze początki
Sprawy Indiany Jonesa
Jak dużo mięsa jedliśmy?
Ludzie jako łowcy polujący na tłuszcz
Ewolucyjne przystosowanie do spożywania mięsa
Kociołek w twoim brzuchu
Cenna tkanka
Duplikacje genów amylazy
Drapieżnik alfa
Nasze przeznaczenie
Rozdział drugi: nasz największy błąd
Czy dzisiaj naprawdę jesteśmy zdrowi?
Życie społeczności łowiecko-zbierackich
Powrót Indiany Jonesa
Społeczności łowiecko-zbierackie, czy tylko łowieckie?
Część ii
Rozdział trzeci: wojna chemiczna
Przypadek błędnej tożsamości
Miecze, włócznie i topory
Pestycydy w roślinach
Rozróżnianie systemów operacyjnych
Przygotuj się na lekcję chemii
Zwierzęta, które jedzą rośliny
Rozdział czwarty: brokuł – superbohater czy superzłoczyńca?
Uszkodzenie dna
Długotrwałe uszkodzenia
Jak zostaliśmy oszukani?
Ponowne badanie hormezy
Radykalne życie wystarczy
Typy badań
Unikanie pułapek
Rozdział piąty: jednorożce z krainy baśni
Problemy związane ze skutecznością przekonań w zakresie zdrowia
Typ Jamesa Deana
Kurkuma ma swoją ciemną stronę
Procesy detoksykacji w wątrobie
Leczenie przyczyn, a nie objawów
Przyczyny zapalenia
Unikanie flawonoidów
Zaburzanie trawienia
Podział komórkowy i chromosomy
Salicylany – nawet szparagi i kokosy mogą nam zaszkodzić
Obietnica statusu superwampira
Rozdział szósty: atak szczawianów
Toksyczność szczawianów
Wszędzie toksyczne szczawiany!
Szczawianowe kamienie w nerkach
Detoksykacja szczawianów
Rozdział siódmy: o fasoli i chorobie parkinsona
Toksyczne lektyny w warzywach fasolowych
Praca naszego układu pokarmowego
Jak lektyny uszkadzają jelita
Gluten i inne lektyny
Czy lektyny mogą odgrywać rolę w chorobie Parkinsona?
Model Plinko choroby autoimmunologicznej
Czy lektyny mogą sprawiać, że przybieramy na wadze
Paradoks roślin
Kończąc drugą część naszej podróży
Część iii
Rozdział ósmy: mit i. produkty roślinne to superpożywienie
Magiczne składniki odżywcze w pokarmach zwierzęcych
Kreatyna sprawia, że jesteśmy mądrzejsi i silniejsi
Cholina
Karnityna a zdrowie psychiczne
Karnozyna
Pogorszenie zdrowia psychicznego jako skutek diety roślinnej
Przyczyny depresji i lęku
Witaminy i składniki mineralne w produktach pochodzenia zwierzęcego w porównaniu do produktów roślinnych
Witaminy z grupy B i metylacja
Witamina A
Witamina K
Białko
Kwasy tłuszczowe omega-3
Dlaczego dieta wegańska niektórym pomaga?
Problem z pojęciem bioindywidualności
Nasz mózg nie kłamie – pokarmy zwierzęce kontra roślinne
Podsumowanie
Rozdział dziewiąty: mit ii. błonnik jest niezbędny dla zdrowych jelit
Przerost flory bakteryjnej jelita cienkiego, ang. Small intestinal bacterial overgrowth, sibo
Dlaczego nie chcesz mieć słabych ścian jelit
Błonnik a rak jelita
Rodzaje błonnika
Błonnik nieustannie atakuje
Czy błonnik wpływa na chudnięcie?
Dżungla wewnątrz nas
Różnorodność mikrobiomu
Kwasy tłuszczowe o krótkim łańcuchu: więcej niż tylko maślan
Magiczny śluz
Podsumowanie naszej przygody z błonnikiem
Rozdział dziesiąty: mit iii. – czerwone mięso: NIE JEST WROGIEM KOŚCI, NEREK CZY PALCÓW
Co zostało pominięte w rapocie iarc?
Mit dotyczący związków mięsa i nowotworów obalony raz na zawsze
Neu5Gc: brak powodów do obaw
mtor: przełącznik rozwoju molekularnego
Czerwone mięso: z pewnością nie jest wrogiem kości, nerek czy palców
Mit niebieskich stref
Czy nie zachoruję na szkorbut, spożywając wyłącznie żywność pochodzenia zwierzęcego?
Podsumowanie
Rozdział jedenasty: mit iv. – czerwone mięso powoduje choroby serca
Podstawy lipoprotein i cholesterolu
Istotna rola ldl w naszym organizmie
Czy więcej LDL może działać ochronnie?
Ldl w chorobie serca: przestępca czy strażak?
Miażdżyca – chodzi o lepkość!
Kolejna tajemnica dotycząca ldl
Szczupłość (i jej brak) a insulinooporność
Inne przyczyny insulinooporności
Dlaczego poziom ldl rośnie na diecie ketogenicznej?
Czy należy zażywać statyny w przypadku podwyższonego poziomu ldl?
Tmao: owca w wilczej skórze
Tłuszcze nasycone: dlaczego firmy produkujące oleje roślinne mówią, że to coś złego?
Granice raju
Część iv
Rozdział dwunasty: co jeść na diecie mięsnej od nosa do ogona?
Czy spożywanie zwierząt jest etyczne?
Jak stosować dietę mięsną od nosa do ogona
Poziom 1: prawie dieta mięsna
Dieta mięsna a słodziki i przyprawy
Czy nasi przodkowie nie jedli owoców?
Bulwy i jagody
A co z grzybami?
Co pić na diecie mięsnej?
A co z alkoholem?
Godziny posiłków na diecie mięsnej
Poziom 2: dieta mięsna oparta na mięsie i wodzie
Poziom 3: dieta mięsna dla początkujących
A co z rybami i owocami morza na diecie mięsnej?
A co z kurczakiem, indykiem i drobiem?
A co z wieprzowiną?
Poziom 4: dięta mięsna na poziomie średniozaawansowanym
Wspaniała wątroba
Czy można zjeść za dużo wątróbki?
Dlaczego równowaga metioniny/glicyny ma znaczenie?
Poziom 5: dieta mięsna na poziomie zaawansowanym
Inne podroby
Ile podrobów powinniśmy jeść?
Ile białka i ile tłuszczu?
Kości to też mięso!
A co z nabiałem?
Bor: często pomijany, ale cenny minerał
Jak prowadzić radykalny styl życia
Oczyszczanie na diecie mięsnej (ang. Clean Carnivore Reset, CCR)
Studia przypadków i opinie po zastosowaniu diety mięsnej
Podsumowanie
Rozdział trzynasty: najczęstsze problemy przy rozpoczęciu diety mięsnej
Spodnie klęski
Zaparcia
„Grypa ketonowa”
Zmęczenie
Bezsenność
Skurcze mięśni
Nietolerancja histaminy
Problemy z tłuszczem lub czerwonym mięsem
Dlaczego w drogach żółciowych tworzą się kamienie i jak ich unikać
Brak różnorodności
Dieta mięsna a polimorfizm apoe4
Dieta mięsna a mutacja fto
Podsumowanie
Rozdział czternasty: koniec drogi i początek nowego życia
Wpływ spożywania mięsa na środowisko
Końcowe podsumowanie
Końcowe przemyślenia
Często zadawane pytania
Załącznik
PRZYPISY
Podziękowania
O autorze
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-8168-984-7 |
Rozmiar pliku: | 21 MB |