Facebook - konwersja
Czytaj fragment
Pobierz fragment

Opanuj cukrzycę - ebook

Wydawnictwo:
Tłumacz:
Data wydania:
9 marca 2022
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, MOBI
Format MOBI
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najczęściej wybieranych formatów wśród czytelników e-booków. Możesz go odczytać na czytniku Kindle oraz na smartfonach i tabletach po zainstalowaniu specjalnej aplikacji. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
(2w1)
Multiformat
E-booki sprzedawane w księgarni Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu - kupujesz treść, nie format. Po dodaniu e-booka do koszyka i dokonaniu płatności, e-book pojawi się na Twoim koncie w Mojej Bibliotece we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu przy okładce. Uwaga: audiobooki nie są objęte opcją multiformatu.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment
39,99

Opanuj cukrzycę - ebook

Przełomowy sposób opanowania cukrzycy.

Autorzy opracowali metodę, która może pomóc zwalczyć insulinooporność przy jednoczesnej poprawie ogólnego stanu zdrowia. Pokazują, jak spożywać duże ilości pełnowartościowych produktów bogatych w węglowodany, obniżając przy tym poziom glukozy we krwi. Udzielają również porad dotyczących przerywanego postu i codziennych ćwiczeń oraz wskazówek odnoszących się do jedzenia w trudnych sytuacjach, takich jak posiłki w restauracji czy rodzinne obiady.

Dzięki tym sposobom, a także ponad trzydziestu pysznym, sycącym i bogatym w składniki odżywcze przepisom, książka ta pomoże Ci zmaksymalizować wrażliwość na insulinę, osiągnąć idealną wagę ciała, poprawić zdrowie układu trawiennego, prowadzić aktywny tryb życia i poczuć się najlepiej od lat.

Kategoria: Poradniki
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-8143-776-9
Rozmiar pliku: 3,7 MB

FRAGMENT KSIĄŻKI

PRZED­MOWA

Co wie­czór około szó­stej mój ojciec wra­cał z pracy. Sta­wiał ciężką torbę lekar­ską obok drzwi, sia­dał w fotelu w salo­nie i czy­tał gazetę aż do kola­cji. Był spe­cja­li­stą do spraw cukrzycy w Fargo w Dako­cie Pół­noc­nej. Pacjenci ze wschod­niej Dakoty Pół­noc­nej i zachod­niej Min­ne­soty przy­jeż­dżali do niego, aby poznać swoje aktu­alne wyniki i dosto­so­wać dawkę insu­liny. Ani razu nie zda­rzyło się jed­nak, by wró­cił do domu i ogło­sił, że któ­ryś z jego pacjen­tów został wyle­czony. Ni­gdy nawet nie wspo­mniał, że stan cho­rego z cukrzycą choćby się popra­wił. Sta­wiał sobie znacz­nie skrom­niej­sze cele – pra­gnął tylko spo­wol­nić wystą­pie­nie nie­unik­nio­nych powi­kłań cho­roby.

Wielu dia­be­ty­ków nawet dziś może liczyć co naj­wy­żej na tyle. Po zdia­gno­zo­wa­niu u nich cukrzycy typu 2 zaleca się im wpro­wa­dze­nie kilku zmian w die­cie i stop­niowe zwięk­sza­nie dawek leków. Leków na cukrzycę. Leków na cho­le­ste­rol. Leków na nad­ci­śnie­nie. A sama cukrzyca ni­gdy nie ustę­puje i ni­gdy nie docho­dzi do fak­tycz­nej poprawy. Osoby z typem 1 radzą sobie z cho­robą, jak tylko mogą, licząc na unik­nię­cie kom­pli­ka­cji. Kobiety chore na cukrzycę cią­żową z góry zakła­dają, że ten pro­blem będzie nawra­cać z każdą ciążą.

Jeśli masz podobne doświad­cze­nia, nie­ba­wem wkro­czysz w zupeł­nie nowy świat. Naj­wyż­szy czas opa­no­wać cukrzycę. Nie­któ­rzy mają nawet szansę cał­ko­wi­cie się od niej uwol­nić.

Pierw­sze podej­rze­nia, że cukrzycę można powstrzy­mać, wyni­kały z obser­wa­cji w kra­jach, któ­rych miesz­kańcy zmie­nili swoją dietę. Na przy­kład w Japo­nii w latach 80. inwa­zja fast foodów spra­wiła, że tra­dy­cyjną dietę opartą na ryżu zastą­piły skrzy­dełka z kur­czaka, ham­bur­gery i kok­tajle mleczne. W rezul­ta­cie wzro­sła zapa­dal­ność na cukrzycę. Podob­nie w miarę jak dekadę po deka­dzie Ame­ry­ka­nie coraz chęt­niej się­gali po mięso i sery, wzra­stała czę­stość wystę­po­wa­nia cukrzycy typu 2. Nasu­nęło się więc pyta­nie: a co, jeśli postą­pi­li­by­śmy cał­kiem odwrot­nie? Co jeśli wyru­gu­jemy te nie­zdrowe pro­dukty i przej­dziemy na dietę bar­dziej roślinną?

Tym wła­śnie zajął się nasz zespół badaw­czy, finan­so­wany przez Natio­nal Insti­tu­tes of Health. W gru­pie doro­słych cho­rych na cukrzycę typu 2 poło­wie losowo wybra­nych pacjen­tów zaor­dy­no­wa­li­śmy kon­wen­cjo­nalną dietę cukrzy­cową, która wyma­gała reduk­cji kalo­rycz­no­ści potraw i utrzy­my­wa­nia sta­łego spo­ży­cia węglo­wo­da­nów dzień po dniu. Pozo­stali uczest­nicy prze­szli na zupeł­nie nową dietę, cał­ko­wi­cie rezy­gnu­jąc z mięsa, serów i innych pro­duk­tów pocho­dze­nia zwie­rzę­cego oraz mini­ma­li­zu­jąc ilość ole­jów. Zamiast ogra­ni­czać spo­ży­cie owo­ców, jak zale­cano wielu dia­be­ty­kom, mogli jeść ich tyle, ile dusza zapra­gnie. Spo­ży­wali też warzywa strącz­kowe, pro­dukty peł­no­ziar­ni­ste i wszyst­kie potrawy dające się przy­rzą­dzić z tych skład­ni­ków: potrawki warzywne, zupę z socze­wicy, faso­lowe bur­rito, capel­lini¹ z gril­lo­wa­nymi kar­czo­chami i grzy­bami, wegań­skie lasa­gne, curry, wege­ta­riań­skie sushi i masę innych, bez licze­nia kalo­rii i węglo­wo­da­nów.

Zaczęli uzy­ski­wać zaska­ku­jące wyniki badań labo­ra­to­ryj­nych. W 2006 roku Ame­ri­can Dia­be­tes Asso­cia­tion opu­bli­ko­wało nasze pierw­sze usta­le­nia: dieta roślinna oka­zała się trzy­krot­nie sku­tecz­niej­sza w kon­troli poziomu cukru we krwi w porów­na­niu z dietą kon­wen­cjo­nalną. Trzy lata póź­niej opu­bli­ko­wa­li­śmy wyniki naszych dłu­go­ter­mi­no­wych badań w „Ame­ri­can Jour­nal of Cli­ni­cal Nutri­tion”, potwier­dza­jące trwa­łość uzy­ska­nej poprawy. Wielu innych naukow­ców bada­ją­cych podobne diety kon­se­kwent­nie stwier­dzało u pacjen­tów utratę wagi oraz obni­że­nie poziomu cho­le­ste­rolu i ciśnie­nia krwi. Co zaska­ku­jące, wcale nie było to trudne. Ow­szem, uczest­nicy naszych badań musieli zapo­znać się z nowymi sma­kami i zre­zy­gno­wać z innych. W prze­ci­wień­stwie jed­nak do każ­dej innej diety, którą sto­so­wali, nie odczu­wają głodu – mogą jeść tyle, ile chcą. Nie drę­czy ich efekt jojo, który spra­wia, że po utra­cie wagi nastę­puje jej przy­rost. W prze­ci­wień­stwie do wielu osób nie muszą też oba­wiać się węglo­wo­da­nów. Mogą swo­bod­nie odkry­wać całą paletę nowych smacz­nych potraw.

Tę dietę spraw­dzi­li­śmy rów­nież u osób od wielu lat cho­ru­ją­cych na cukrzycę, która dopro­wa­dziła do bole­snej neu­ro­pa­tii w sto­pach lub dło­niach. I pomimo dłu­giej histo­rii cho­roby ich stan rów­nież zaska­ku­jąco się popra­wił.

Tym­cza­sem nasi kole­dzy z Uni­wer­sy­tetu Yale zaj­rzeli do wnę­trza ludz­kiego ciała, aby zro­zu­mieć, co tak naprawdę dzieje się pod­czas zmiany diety. Korzy­sta­jąc z rezo­nansu magne­tycz­nego, odkryli, że tłusz­cze z poży­wie­nia gro­ma­dzą się w komór­kach mię­śni i wątroby, powo­dują insu­li­no­opor­ność i przy­go­to­wują grunt pod cukrzycę typu 2. Oczy­wi­ście nisko­tłusz­czowa dieta roślinna nie zawiera tłusz­czów zwie­rzę­cych i bar­dzo mało roślin­nych. Pomaga więc usu­nąć nagro­ma­dzony tłuszcz, umoż­li­wia­jąc tym samym w znacz­nym stop­niu przy­wró­ce­nie pra­wi­dło­wego dzia­ła­nia insu­liny.

Wiele osób zasto­so­wało to podej­ście rów­nież w przy­padku cukrzycy typu 1 i stwier­dziło znacz­nie sku­tecz­niej­szą kon­trolę poziomu glu­kozy we krwi, reduk­cję zapo­trze­bo­wa­nia na insu­linę i ogólne polep­sze­nie samo­po­czu­cia. Naukowcy badają rów­nież spo­soby zapo­bie­ga­nia cukrzycy typu 1, stwier­dza­jąc, że kar­mie­nie pier­sią (zwłasz­cza uni­ka­nie eks­po­zy­cji na białka mleka kro­wiego) może zmniej­szyć praw­do­po­do­bień­stwo wywo­ła­nia reak­cji auto­im­mu­no­lo­gicz­nej, która nisz­czy w trzu­stce komórki beta wytwa­rza­jące insu­linę. Cho­ciaż daleko jesz­cze do zakoń­cze­nia tych badań, ist­nieją wszel­kie powody, aby korzy­stać z mocy diety roślin­nej.

Książka _Opa­nuj cukrzycę_ poka­zuje, jak możesz to zro­bić. Auto­rzy znają cukrzycę od pod­szewki, ponie­waż są prak­ty­kami w jej zakre­sie i dokład­nie prze­stu­dio­wali dostępną lite­ra­turę. Są eks­per­tami i krok po kroku popro­wa­dzą cię wła­ściwą ścieżką. Słusz­ność tej drogi potwier­dzą poprawa two­jego samo­po­czu­cia oraz wyni­ków badań labo­ra­to­ryj­nych.

Zachę­camy do prze­czy­ta­nia tej książki od deski do deski, do wyko­rzy­sta­nia jej mocy i podzie­le­nia się nią z innymi, któ­rzy mogą sko­rzy­stać z tego nowego podej­ścia, które może odmie­nić ich życie.

Neal D. Bar­nard,
lekarz, czło­nek Ame­ri­can Col­lege of Car­dio­lo­gi­sts,
prze­wod­ni­czący Phy­si­cians Com­mit­tee,
adiunkt na Geo­rge Washing­ton Uni­ver­sity School

W trak­cie pisa­nia tej książki prze­czy­ta­li­śmy tysiące prac nauko­wych i powo­łu­jemy się w niej na ponad 800 arty­ku­łów recen­zo­wa­nych. Ogra­ni­cze­nia druku spra­wiają, że nie spo­sób wymie­nić tu wszyst­kich źró­deł. Aby jed­nak pomóc ci w pod­ję­ciu świa­do­mych decy­zji doty­czą­cych two­jego zdro­wia, pełną listę pozy­cji biblio­gra­ficz­nych wyko­rzy­sta­nych w tej książce znaj­dziesz na stro­nie: www.maste­ring­dia­be­tes.org/bookinfo/.Roz­dział 1

TA KSIĄŻKA MOŻE URA­TO­WAĆ CI ŻYCIE

Jak zapewne wiesz, cukrzyca jest obec­nie jedną z naj­szyb­ciej roz­prze­strze­nia­ją­cych się cho­rób prze­wle­kłych w Sta­nach Zjed­no­czo­nych i na całym świe­cie. Została ofi­cjal­nie skla­sy­fi­ko­wana jako pan­de­mia przez Cen­ters for Dise­ase Con­trol and Pre­ven­tion (CDC), które sza­cują, że w Sta­nach Zjed­no­czo­nych z cukrzycą typu 1 i 2 żyje ponad 29 milio­nów ludzi, a u kolej­nych 86 milio­nów wystę­puje stan przed­cu­krzy­cowy. W 2017 roku cał­ko­wity koszt lecze­nia zdia­gno­zo­wa­nej cukrzycy w ame­ry­kań­skim sys­te­mie opieki zdro­wot­nej wyniósł 327 miliar­dów dola­rów i pro­gno­zuje się, że do 2030 roku wzro­śnie on do 490 miliar­dów dola­rów. Eks­perci uwa­żają, że do 2050 roku potwier­dzona cukrzyca dotknie 33 pro­cent popu­la­cji USA – czyli co trze­ciego miesz­kańca.

Aby jesz­cze dobit­niej pod­kre­ślić wagę pro­blemu, warto wspo­mnieć, że dia­be­tycy wydają rocz­nie na lecze­nie śred­nio 13 700 dola­rów – dwa–trzy razy wię­cej niż osoby bez cukrzycy. Dra­stycz­nie pod­nosi ona ryzyko wystą­pie­nia wielu cho­rób prze­wle­kłych, zmniej­sza wydaj­ność w pracy i zwięk­sza praw­do­po­do­bień­stwo absen­cji cho­ro­bo­wej oraz ryzyko przed­wcze­snej śmierci.

Jeśli zdia­gno­zo­wano u cie­bie jaką­kol­wiek formę cukrzycy, może ci się wyda­wać, że wszystko sprzy­się­gło się prze­ciwko tobie – wyda­jesz wię­cej pie­nię­dzy na lecze­nie, brak ci ener­gii, przy­bie­rasz na wadze i mar­twisz się o spo­dzie­waną dłu­gość życia. Roz­po­zna­nie cukrzycy może ozna­czać zjazd po równi pochy­łej, jeśli nie zwró­cisz uwagi na swój styl życia i nie wdro­żysz odpo­wied­nich nawy­ków.

Wła­śnie dla­tego napi­sa­li­śmy tę książkę.

Cho­ciaż sta­ty­styki są prze­ra­ża­jące, tak naprawdę roz­wią­za­nie pro­ble­mów dia­be­ty­ków jest w rze­czy­wi­sto­ści bar­dziej osią­galne, niż mogłoby się wyda­wać. W tej książce wyja­śniamy, w jaki spo­sób ludzie żyjący ze wszyst­kimi typami cukrzycy mogą zop­ty­ma­li­zo­wać swoją dietę i nawyki ćwi­cze­niowe, aby czuć się świet­nie, wyglą­dać wspa­niale i zmi­ni­ma­li­zo­wać ryzyko wystą­pie­nia dłu­go­trwa­łych powi­kłań, takich jak cho­roba wień­cowa, miaż­dżyca, nowo­twory, wysoki poziom cho­le­ste­rolu, wyso­kie ciśnie­nie krwi, oty­łość, neu­ro­pa­tia obwo­dowa, reti­no­pa­tia, cho­roba Alzhe­imera, prze­wle­kła cho­roba nerek i stłusz­cze­niowa cho­roba wątroby.

Wiele osób scep­tycz­nie odnosi się do badań nauko­wych pro­pa­gu­ją­cych zdrową nisko­tłusz­czową dietę bazu­jącą na nie­prze­two­rzo­nych pro­duk­tach roślin­nych i twier­dzi, że metoda _Maste­ring Dia­be­tes_ nie ma pod­staw nauko­wych. W trak­cie pisa­nia tej książki prze­czy­ta­li­śmy tysiące arty­ku­łów nauko­wych obej­mu­ją­cych sze­roki zakres tema­tów (w tym żywie­nie nisko­wę­glo­wo­da­nowe) i byli­śmy zdu­mieni, jak wiele badań popiera nisko­tłusz­czową dietę roślinną.

Jeśli chcesz spo­ży­wać smaczne posiłki przy­go­to­wane ze skład­ni­ków, któ­rych od lat naka­zy­wano dia­be­ty­kom uni­kać, to wła­śnie masz taką szansę. Jeżeli pra­gniesz jeść wyso­ko­wę­glo­wo­da­nowe pro­dukty, takie jak banany, mango, ziem­niaki, dynia, kuku­ry­dza, fasola, socze­wica, komosa ryżowa i ryż, a jed­no­cze­śnie ocze­ku­jesz schud­nię­cia, zmniej­sze­nia poziomu glu­kozy we krwi i mini­ma­li­za­cji lub wręcz eli­mi­na­cji leków zaży­wa­nych doust­nie oraz insu­liny, to z rado­ścią dowiesz się, jak pro­ste mody­fi­ka­cje diety mogą odmie­nić twoje zdro­wie, dzia­ła­jąc od wewnątrz.

Jeśli masz stan przed­cu­krzy­cowy lub cukrzycę typu 2 (insu­li­no­nie­za­leżną), nauczymy cię, jak cał­ko­wi­cie odwró­cić oba stany cho­ro­bowe, uży­wa­jąc jedze­nia jako leku. Oso­bom cier­pią­cym na cukrzycę insu­li­no­za­leżną, w tym cukrzycę typu 1, cukrzycę typu 1,5 lub cukrzycę insu­li­no­za­leżną typu 2, wyja­śnimy, jak zmak­sy­ma­li­zo­wać wraż­li­wość na insu­linę i znacz­nie uła­twić kon­trolę poziomu glu­kozy we krwi przy jed­no­cze­snym zmniej­sze­niu ogól­nej gli­ke­mii. Nie­za­leż­nie od rodzaju cukrzycy, z którą żyjesz, metoda przed­sta­wiona w tej książce istot­nie zmniej­szy ryzyko powi­kłań cukrzycy, pomoże ci osią­gnąć ide­alną masę ciała, usprawni pro­cesy myślowe i rady­kal­nie zwięk­szy poziom ener­gii.

Jeśli lubisz jeść – ta książka ci się spodoba. Dla­czego? Ponie­waż więk­szość czasu poświę­cimy jedze­niu, a następ­nie wyru­szymy w świat ćwi­czeń i okre­so­wych gło­dó­wek, aby w pełni wyja­śnić, w jaki spo­sób każde z tych dzia­łań pomaga odwró­cić insu­li­no­opor­ność i jak poskła­dać wszystko do kupy w codzien­nym pędzie.

Choć może to zabrzmieć nie­wia­ry­god­nie, przy oka­zji można się cał­kiem dobrze bawić. Nie­ba­wem dowiesz się, jak popra­wić swój ogólny stan zdro­wia, i poznasz wszel­kie szcze­góły naj­sku­tecz­niej­szej metody uwraż­li­wia­nia na insu­linę, jaką dotąd opra­co­wano. Ogar­niemy ten nie­wia­ry­godny chaos, który panuje w świe­cie cukrzycy, i zapew­nimy ci kom­pletne infor­ma­cje na temat dłu­go­ter­mi­no­wych zagro­żeń wyni­ka­ją­cych ze sto­so­wa­nia diety nisko­wę­glo­wo­da­no­wej lub keto­ge­nicz­nej. Dowiesz się, dla­czego diety nisko­wę­glo­wo­da­nowe de facto zwięk­szają insu­li­no­opor­ność i na dłuż­szą metę znacz­nie pod­no­szą ryzyko wystą­pie­nia wielu cho­rób prze­wle­kłych.

Napi­sa­li­śmy tę książkę nie tylko po to, aby dostar­czyć ci opar­tej na wyni­kach badań nauko­wych wie­dzy na temat insu­li­no­opor­no­ści, ale także po to, by prze­ka­zać ci pro­ste i szcze­gó­łowe zasady postę­po­wa­nia oparte na naszych wła­snych doświad­cze­niach, które pomo­gły tysiącom ludzi z wszyst­kimi typami cukrzycy zmak­sy­ma­li­zo­wać ich wraż­li­wość na insu­linę.

Napi­sa­li­śmy tę książkę, ponie­waż chcemy uświa­do­mić ci fakt, że możesz mieć pełną kon­trolę nad swoją cukrzycą i że możesz odwró­cić insu­li­no­opor­ność, postę­pu­jąc zgod­nie z metodą _Maste­ring Dia­be­tes_, która z kolei zmniej­szy ryzyko roz­woju powi­kłań teraz i w przy­szło­ści. Te pokarmy, które przez pra­wie sto lat były demo­ni­zo­wane, w rze­czy­wi­sto­ści sta­no­wią roz­wią­za­nie two­jego pro­blemu. A my wytłu­ma­czymy ci dla­czego.

Do czy­tel­ni­ków

Dzięki infor­ma­cjom zawar­tym w tej książce nauczysz się, jak trwale odwró­cić insu­li­no­opor­ność. Sku­tecz­ność tego pro­gramu jest nie do prze­ce­nie­nia. A ponie­waż jest tak sku­teczny, wszel­kie zmiany musisz wpro­wa­dzać z pomocą i pod nad­zo­rem leka­rza. Wielu dia­be­ty­ków z całego świata prze­ko­nało się, że metoda _Maste­ring Dia­be­tes_ znacz­nie zmniej­sza ich zapo­trze­bo­wa­nie na leki zaży­wane doust­nie, insu­linę albo jedno i dru­gie. Brak odpo­wied­niej reduk­cji dawki leków może pro­wa­dzić do zagra­ża­ją­cej życiu hipo­gli­ke­mii, a nawet śmierci.

Wielu leka­rzy nie zdaje sobie sprawy z potęgi nisko­tłusz­czo­wej diety opar­tej na nie­prze­two­rzo­nych pro­duk­tach roślin­nych i może wahać się przed dosta­tecz­nym zmniej­sze­niem dawek leków. Z tego powodu ważne jest, aby pod­czas stop­nio­wego zmie­nia­nia diety bar­dzo uważ­nie moni­to­ro­wać poziom glu­kozy we krwi. Jeśli obec­nie przyj­mu­jesz doustne leki na nad­ci­śnie­nie lub pod­wyż­szony cho­le­ste­rol, metoda _Maste­ring Dia­be­tes_ może rów­nież znacz­nie obni­żyć ciśnie­nie krwi i poziom cho­le­ste­rolu. Musisz jed­nak ści­śle współ­pra­co­wać z leka­rzem, aby zapo­biec nie­bez­piecz­nym, a nawet zagra­ża­ją­cym życiu sytu­acjom, które mogą wystą­pić, jeśli pod­czas udziału w tym pro­gra­mie nie ule­gnie zmniej­sze­niu ilość przyj­mo­wa­nych przez cie­bie doust­nych leków i insu­liny.

TA KSIĄŻKA MOŻE URA­TO­WAĆ CI ŻYCIE

Skąd to wiemy? Bo obaj żyjemy z cukrzycą typu 1 w sumie już ponad trzy­dzie­ści sześć lat. Bo prze­stu­dio­wa­li­śmy wyniki badań nauko­wych pro­wa­dzo­nych na prze­strzeni nie­mal stu lat. Bo nasi kole­dzy, pra­cow­nicy ochrony zdro­wia, od dzie­się­cio­leci obser­wują impo­nu­jące i powta­rzalne wyniki u tysięcy pacjen­tów.

Co wię­cej, opra­co­wa­li­śmy dla osób ze wszyst­kimi typami cukrzycy inter­ne­towy pro­gram coachin­gowy, który nie przy­po­mina żad­nego innego obec­nie dostęp­nego na rynku pro­gramu. Nie tylko zna­ko­mi­cie działa (każ­dego dnia testują go nasi klienci i my sami), lecz także przy­nosi odpo­wiedź na wszyst­kie pyta­nia i obawy, które tra­pią dia­be­ty­ków.

Od ponad czte­rech lat nasz pro­gram _Maste­ring Dia­be­tes_ Coaching pomaga oso­bom cier­pią­cym na wszyst­kie typy cukrzycy w reduk­cji dawek lub cał­ko­wi­tej eli­mi­na­cji leków na tę cho­robę przy jed­no­cze­snym zwięk­sze­niu spo­ży­cia nie­prze­two­rzo­nych pro­duk­tów boga­tych w węglo­wo­dany. Więk­szość osób ze sta­nem przed­cu­krzy­co­wym i cukrzycą typu 2 jest w sta­nie cał­ko­wi­cie odwró­cić cukrzycę, zaprze­stać sto­so­wa­nia leków doust­nych i insu­liny ani obni­żyć poziom hemo­glo­biny gli­ko­wa­nej (HbA1c) do 5,6 pro­cent lub mniej. Osoby z cukrzycą insu­li­no­za­leżną czę­sto zmniej­szają dawki insu­liny o 10 do 60 pro­cent, zarówno w jej for­mie pod­sta­wo­wej, jak i w bolu­sie, a ponadto odno­to­wują sta­bi­li­za­cję gli­ke­mii oraz war­to­ści HbA1c oscy­lu­jące wokół poziomu od 5,5 do 6,5 pro­cent. Ponadto tysiące z nich było w sta­nie schud­nąć, rady­kal­nie obni­żyć poziom cho­le­ste­rolu i trój­gli­ce­ry­dów oraz ciśnie­nie krwi, popra­wić pro­cesy tra­wienne – i żyją teraz bez obaw przed przy­szłymi kom­pli­ka­cjami.

Pacjenci przy­cho­dzą do nas, gdyż są roz­cza­ro­wani (a cza­sem obu­rzeni) otrzy­ma­nymi nie­gdyś pora­dami, które wów­czas mogły wyda­wać się sku­teczne i sen­sowne. Zwra­cają się do nas o pomoc, ponie­waż są sfru­stro­wani pogar­sza­jącą się jako­ścią ich życia i rosną­cym zapo­trze­bo­wa­niem na leki doustne i insu­linę. Przy­bie­rają na wadze, mają waha­nia poziomu glu­kozy we krwi, zapar­cia, stany zapalne i czują się wyczer­pani. Rozu­miemy ich. Bo sami kie­dyś mie­li­śmy to samo.

Nowe podej­ście do zro­zu­mie­nia i opa­no­wa­nia cukrzycy

Obaj usły­sze­li­śmy dia­gnozę „cukrzyca” we wcze­snym okre­sie życia – Robby jako nasto­la­tek u progu doj­rze­wa­nia, a Cyrus wieku dwu­dzie­stu kilku lat – ale jako towa­rzy­scy, wyspor­to­wani, żądni przy­gód i roz­woju faceci nie chcie­li­śmy wyco­fy­wać się życia. Nie­mniej po przej­ściu na chęt­nie zapi­sy­waną przez leka­rzy ści­słą dietę nisko­wę­glo­wo­da­nową, wyso­ko­tłusz­czową i wyso­ko­biał­kową, która pomaga kon­tro­lo­wać poziom glu­kozy we krwi, stra­ci­li­śmy w dużej mie­rze kon­trolę nad swoim meta­bo­li­zmem. Zamiast uła­twiać kon­trolę poziomu glu­kozy we krwi i zwięk­szać wraż­li­wość naszych orga­ni­zmów na insu­linę, prze­strze­gane przez nas zale­ce­nia żywie­niowe odnio­sły sku­tek dokład­nie odwrotny. Bez względu na to, jak „popraw­nie” jedli­śmy, nasza wraż­li­wość na insu­linę spa­dła, a zdro­wie fizyczne i emo­cjo­nalne ogrom­nie ucier­piało.

Cho­ciaż wtedy się nie zna­li­śmy, obaj posta­no­wi­li­śmy raz jesz­cze przyj­rzeć się reko­men­da­cjom die­te­tycz­nym zale­ca­nym przez kon­wen­cjo­nalną medy­cynę. Zaczę­li­śmy od poszu­ki­wa­nia infor­ma­cji na temat alter­na­tyw­nych filo­zo­fii odży­wia­nia, w tym diety wege­ta­riań­skiej, wegań­skiej, suro­wej wegań­skiej oraz diety Weston A. Price Foun­da­tion. O dziwo, dwie różne obrane przez nas ścieżki dopro­wa­dziły nas do tego samego wnio­sku:

NISKO­TŁUSZ­CZOWA DIETA OPARTA NA NIE­PRZE­TWO­RZO­NYCH PRO­DUK­TACH ROŚLIN­NYCH JEST NAJ­SKU­TECZ­NIEJ­SZYM SPO­SO­BEM UZY­SKA­NIA WRAŻ­LI­WO­ŚCI NA INSU­LINĘ PRZY UŻY­CIU ŻYW­NO­ŚCI JAKO LEKU.

Cho­ciaż na pierw­szy rzut oka może się to wydać sprzeczne z intu­icją, ta forma odży­wia­nia jest nie­zwy­kle sku­teczna w odwra­ca­niu insu­li­no­opor­no­ści, gdyż wyso­ko­wę­glo­wo­da­nowa żyw­ność wymaga dużych ilo­ści insu­liny JEDY­NIE WTEDY, GDY WYSOKA JEST RÓW­NIEŻ CAŁ­KO­WITA ILOŚĆ TŁUSZ­CZU W DIE­CIE (szcze­gó­łowo omó­wimy to w roz­dziale 3). Kiedy jed­nak sto­su­jesz dietę nisko­tłusz­czową opartą na rośli­nach i ogra­ni­czasz spo­ży­cie pokar­mów boga­tych w tłusz­cze i białko, bar­dzo szybko uzy­sku­jesz wraż­li­wość na insu­linę, co z kolei obniża twoje zapo­trze­bo­wa­nie na leki zaży­wane doust­nie oraz insu­linę, zarówno w per­spek­ty­wie krótko-, jak i dłu­go­ter­mi­no­wej.

Już kilka dni po zmia­nie diety obaj zauwa­ży­li­śmy, że nasza wraż­li­wość na insu­linę zna­cząco wzro­sła. Ponadto mie­li­śmy wię­cej ener­gii, a gli­ke­mia stała się znacz­nie łatwiej­sza do kon­tro­lo­wa­nia. Zale­d­wie po kilku mie­sią­cach takiego odży­wia­nia Cyrus prze­ko­nał się, że jego cał­ko­wite zuży­cie insu­liny spa­dło o 40 pro­cent, a u Robby’ego wraż­li­wość na insu­linę popra­wiła się o 600 pro­cent. Ujmu­jąc to ina­czej: prze­ciętny doro­sły z cukrzycą typu 1 wstrzy­kuje sobie codzien­nie około 0,5 do 1,0 jed­nostki insu­liny na kilo­gram masy ciała. Przy zasto­so­wa­niu metody _Maste­ring Dia­be­tes_ osoby z cukrzycą typu 1 przyj­mują zale­d­wie 0,35 jed­nostki insu­liny na kilo­gram masy ciała dzien­nie i obser­wują u sie­bie rady­kalną poprawę gli­ke­mii, mimo że jed­no­cze­śnie nawet dwu­dzie­sto­krot­nie zwięk­szają spo­ży­cie węglo­wo­da­nów. Zaczę­li­śmy jeść wię­cej roślin – wię­cej owo­ców i warzyw niż kie­dy­kol­wiek wcze­śniej – w tym masę pro­duk­tów zabro­nio­nych we wcze­śniejszej die­cie nisko­wę­glo­wo­da­no­wej. I choć podej­ście to wyda­wało się nie­in­tu­icyjne, obaj czu­li­śmy się lepiej niż kie­dy­kol­wiek, nawet lepiej niż przed dia­gnozą.

Od tej zasad­ni­czej zmiany w sto­so­wa­nych przez nas die­tach roz­po­częła się nasza przy­goda z żywie­niem jako czyn­ni­kiem warun­ku­ją­cym zdro­wie. Wła­śnie dzięki temu Robby zaan­ga­żo­wał się w budowę rewo­lu­cyj­nego impe­rium Forks Over Kni­ves i uzy­skał tytuł magi­stra zdro­wia publicz­nego. To także zain­spi­ro­wało Cyrusa do odej­ścia z NASA Ames Rese­arch Cen­ter, gdzie pra­co­wał jako spe­cja­li­sta inży­nie­rii mecha­nicz­nej po Uni­wer­sy­te­cie Stan­forda, i do zro­bie­nia dok­to­ratu z bio­che­mii żywie­nia na Uni­wer­sy­te­cie Kali­for­nij­skim w Ber­ke­ley. Praw­dzi­wie magiczne było jed­nak uświa­do­mie­nie sobie, że jako cho­rzy na cukrzycę możemy wyko­rzy­stać nasze oso­bi­ste spo­strze­że­nia, wie­dzę i doświad­cze­nie i prze­kształ­cić je w uży­teczne, realne i sku­teczne porady dla innych osób cier­pią­cych na wszyst­kie formy cukrzycy, w tym insu­li­no­za­leżną, insu­li­no­nie­za­leżną i mie­szaną, oraz stan przed­cu­krzy­cowy i cukrzycę cią­żową. To jest pod­stawa naszego pro­gramu, która legła u pod­staw tej książki.

Z bie­giem czasu dopra­co­wa­li­śmy metodę _Maste­ring Dia­be­tes_ i uczy­ni­li­śmy ją czymś naprawdę wyjąt­ko­wym. Obej­muje ona nastę­pu­jące cztery ele­menty:

- ELE­MENT 1: Nisko­tłusz­czowa nie­prze­two­rzona żyw­ność pocho­dze­nia roślin­nego. Zachę­camy do spo­ży­wa­nia pokar­mów wyso­ko­wę­glo­wo­da­no­wych, w tym owo­ców, warzyw boga­tych w skro­bię, roślin strącz­ko­wych i pro­duk­tów peł­no­ziar­ni­stych. Jak dowiesz się z tej książki, żyw­ność bogata w węglo­wo­dany nie jest wro­giem cukrzyka – przed­sta­wimy ci naukowe uza­sad­nie­nie powo­dów, dla któ­rych jedze­nie owo­ców i pro­duk­tów boga­tych w skro­bię ma w rze­czy­wi­sto­ści zasad­ni­cze zna­cze­nie dla odwra­ca­nia insu­li­no­opor­no­ści. I zwięk­sza dłu­gość życia.
- ELE­MENT 2: Okre­sowe gło­dówki. Poszcze­nie jest jed­nym z naj­po­tęż­niej­szych spo­so­bów na poprawę wraż­li­wo­ści na insu­linę, wzmoc­nie­nie układu krą­że­nia, utratę wagi i rze­czy­wi­ste wydłu­że­nie życia. Dowiesz się o róż­nych typach okre­so­wych gło­dó­wek i spo­so­bach sku­tecz­nego włą­cze­nia tej spraw­dzo­nej prak­tyki do inten­syw­nego stylu życia.
- ELE­MENT 3: Codzienna por­cja ruchu. Twoje ciało jest przy­sto­so­wane do aktyw­no­ści fizycz­nej, a kiedy codzienny ruch sta­nie się czę­ścią two­jego stylu życia, praw­do­po­dob­nie zde­cy­do­wa­nie pod­nie­siesz swoją wraż­li­wość na insu­linę, poziom ener­gii i nastrój. Nauczymy cię, w jaki spo­sób i jak czę­sto się ruszać, i jak łączyć ruch z nisko­tłusz­czową dietą opartą na nie­prze­two­rzo­nych pro­duk­tach roślin­nych, aby uzy­skać mak­sy­malny efekt.
- ELE­MENT 4: Drzewa decy­zyjne. Stwo­rzy­li­śmy spe­cjalne narzę­dzie, które uła­twia podej­mo­wa­nie decy­zji na bie­żąco, iden­ty­fi­ka­cję wzor­ców zacho­wań i związ­ków przy­czy­nowo-skut­ko­wych mię­dzy wybo­rami a pro­fi­lem stę­że­nia glu­kozy we krwi. Two­rze­nie drzew decy­zyj­nych pomaga roz­wią­zy­wać codzienne pro­blemy zwią­zane z przyj­mo­wa­niem leków doust­nych, sto­so­wa­niem insu­liny i pano­wa­niem nad pozio­mem glu­kozy we krwi. Pomaga też radzić sobie z zarzą­dza­niem gli­ke­mią przed ćwi­cze­niami, w ich trak­cie i po nich; bez­piecz­nie zmniej­szać dawki leków doust­nych i insu­liny w miarę wzro­stu wraż­li­wo­ści na nią; zro­zu­mieć, dla­czego poziom glu­kozy na czczo może być cza­sami wyż­szy niż poziom glu­kozy po posiłku; radzić sobie z waha­niami poziomu glu­kozy we krwi po posiłku; oraz okre­ślać czas, w któ­rym należy sto­so­wać insu­linę w celu pra­wi­dło­wej kon­troli gli­ke­mii popo­sił­ko­wej.

Ponadto dowiesz się, jak wyko­rzy­sty­wać i inter­pre­to­wać ważne bada­nia krwi zwią­zane z cukrzycą oraz jak sto­so­wać różne rośliny lecz­ni­cze jako alter­na­tywę dla far­ma­ko­lo­gii. Odpo­wiemy rów­nież na takie pyta­nia jak: czy powi­nie­nem ćwi­czyć przed posił­kiem czy po nim, dla­czego mój poziom glu­kozy we krwi wzra­sta, kiedy jem okre­ślone potrawy, i czy owoce naprawdę prze­kształ­cają się w cukier?

Jed­nym z waż­nych aspek­tów metody _Maste­ring Dia­be­tes_ jest jej dostęp­ność dla osób ze wszyst­kimi posta­ciami cukrzycy, w tym cukrzycą typu 1, cukrzycą typu 1,5, cukrzycą typu 2, sta­nem przed­cu­krzy­co­wym i cukrzycą cią­żową, ponie­waż nasze wspólne zma­ga­nia z kon­tro­lo­wa­niem poziomu glu­kozy we krwi wywo­dzą się z tego samego pod­sta­wo­wego pro­blemu: insu­li­no­opor­no­ści.

Cho­ciaż jeste­śmy eks­per­tami w dzie­dzi­nie cukrzycy, nasza wie­dza na jej temat nie wywo­dzi się z tra­dy­cyj­nej medy­cyny, lecz z oso­bi­stego doświad­cze­nia, dok­to­ratu z bio­che­mii żywie­nia, rygo­ry­stycz­nej ana­lizy wyni­ków pra­wie stu lat wery­fi­ko­wal­nych badań nauko­wych, w tym pro­wa­dzo­nych przez naszych kole­gów, z wła­snych wspo­mnień pracy z tysią­cami ludzi za pośred­nic­twem naszego pro­gramu coachin­go­wego online. W prze­ci­wień­stwie do innych pro­gra­mów lub ksią­żek dla dia­be­ty­ków dostęp­nych obec­nie na rynku ta została napi­sana przez dwóch eks­per­tów, któ­rzy udo­wod­nili jej sku­tecz­ność – pomo­gła ona bowiem ponad trzem tysiącom ludzi na całym świe­cie w zmia­nie stylu życia i popra­wie meta­bo­li­zmu. Pro­gram ten opiera się w sumie na trzy­dzie­stu sze­ściu latach naszego oso­bi­stego doświad­cze­nia w życiu z cukrzycą typu 1 i dwu­dzie­stu dzie­wię­ciu latach sto­so­wa­nia metody _Maste­ring Dia­be­tes_.

Mimo że nie jeste­śmy leka­rzami, dobrze orien­tu­jemy się w wyni­kach badań z zakresu bio­che­mii żywie­nia, a nasze zale­ce­nia opie­ramy ści­śle na wery­fi­ko­wal­nych i wia­ry­god­nych danych nauko­wych. Jako że codzien­nie testu­jemy te dane w prak­tyce, umiemy prze­ło­żyć zło­żone kon­cep­cje naukowe na łatwe do zro­zu­mie­nia zasady. Wiele osób mówi nam, że obej­rze­nie kilku naszych fil­mów lub semi­na­riów inter­ne­to­wych – na przy­kład tych, które kwe­stio­nują przy­dat­ność diet nisko­wę­glo­wo­da­no­wych i keto­gen­nych, ujaw­niają praw­dziwe przy­czyny wyso­kiego poziomu cho­le­ste­rolu lub poka­zują, dla­czego zwięk­sze­nie spo­ży­cia białka może pomóc schud­nąć, ale na dłuż­szą metę zwięk­sza ryzyko cho­roby – nauczyło ich wię­cej o bio­lo­gicz­nych aspek­tach życia z cukrzycą niż wizyty u leka­rza. Pod­stawą naszej plat­formy są fakty naukowe, a nie popu­lar­no­nau­kowe opo­wie­ści; sta­ramy się tłu­ma­czyć skom­pli­ko­wane zja­wi­ska bio­lo­giczne tak, by można było zro­zu­mieć, jak i dla­czego okre­ślone pro­dukty żyw­no­ściowe mogą zmie­nić twoje zdro­wie od środka, a inne mogą zwięk­szać ryzyko wystą­pie­nia cho­rób prze­wle­kłych.

Na koniec zapro­simy cię do naszej spo­łecz­no­ści. Udo­sko­na­li­li­śmy i roz­wi­nę­li­śmy pro­gram _Maste­ring Dia­be­tes_ Coaching, opie­ra­jąc się na infor­ma­cjach zwrot­nych od tysięcy klien­tów, któ­rzy sto­sują go każ­dego dnia, a naszym naj­waż­niej­szym odkry­ciem jest to, że naj­le­piej radzą sobie w oto­cze­niu i przy wspar­ciu innych ludzi prze­cho­dzą­cych przez to samo. Suk­ces jest naprawdę zaraź­liwy! Nie warto być samot­nym strzel­cem, jeśli cho­dzi o infor­ma­cje na temat cukrzycy i sto­so­wa­nie metod poprawy stanu zdro­wia. Pro­gram _Maste­ring Dia­be­tes_ Coaching ma na celu poło­że­nie kresu poczu­ciu osa­mot­nie­nia, które towa­rzy­szy pró­bom samo­dziel­nego lecze­nia cukrzycy. Aby pomóc ci dołą­czyć do naszego sys­temu wspar­cia, stwo­rzy­li­śmy pry­watną spo­łecz­ność inter­ne­tową, którą moni­to­ru­jemy 24 godziny na dobę, 7 dni w tygo­dniu, aby udzie­lać naszym klien­tom odpo­wie­dzi w cza­sie rze­czy­wi­stym. Orga­ni­zu­jemy rów­nież regu­larne wide­okon­fe­ren­cje, pod­czas któ­rych człon­ko­wie spo­łecz­no­ści mogą zgła­szać pyta­nia i wąt­pli­wo­ści oraz wcho­dzić w inte­rak­cje bez­po­śred­nio z naszym wysoko wykształ­co­nym i doświad­czo­nym per­so­ne­lem szko­le­nio­wym.

To, co lata temu sta­no­wiło zale­d­wie opty­mi­styczny plan (z nami w roli kró­li­ków doświad­czal­nych) – poparte, oczy­wi­ście, wyni­kami rze­tel­nych badań – zdą­żyło prze­kształ­cić się w zmie­nia­jący życie pro­gram, który zyskał uzna­nie cenio­nych eks­per­tów, leka­rzy i naukow­ców, takich jak Dean Ornish, Michael Gre­ger, Neal Bar­nard, John McDo­ugall, Garth Davis, Joel Kahn, Cald­well Essel­styn, Brenda Davis; Michelle McMac­ken, Dean i Ayesha She­rzai, Rip Essel­styn; Danielle Belardo, Robert Ost­feld, Ocean Rob­bins Anthony Wil­liam, i wielu innych. Ta naukowa metoda zmie­niła życie tysięcy osób, które już sko­rzy­stały z naszego pro­gramu, i pomoże rów­nież tobie. Jeśli będziesz postę­po­wać zgod­nie z kro­kami i spo­strze­że­niami przed­sta­wio­nymi w tej książce, praw­do­po­dob­nie uzy­skasz takie same wyniki jak nasi klienci. Stra­cisz kilo­gramy, które wyda­wały się nie do zrzu­ce­nia; osią­gniesz naj­lep­sze war­to­ści HbA1c w swoim życiu; obni­żysz poziom cho­le­ste­rolu cał­ko­wi­tego i LDL, obni­żysz ciśnie­nie krwi i zmniej­szysz zapo­trze­bo­wa­nie na leki doustne oraz insu­linę, a co naj­waż­niej­sze, RAZ NA ZAWSZE ZNA­CZĄCO ZRE­DU­KU­JESZ LUB CAŁ­KO­WI­CIE ODWRÓ­CISZ INSU­LI­NO­OPOR­NOŚĆ_._

Mam cukrzycę od 31 lat, a po 4 mie­sią­cach pro­gramu _Maste­ring Dia­be­tes_ Coaching zrzu­ci­łem ponad 10 kilo i odsta­wi­łem wszyst­kie leki na cho­le­ste­rol. Jeśli jesteś nowy w tym pro­gra­mie – po pro­stu trzy­maj się zale­ceń, a satys­fak­cja jest gwa­ran­to­wana.

– John L., cukrzyca typu 1

W nie­cały mie­siąc prze­sta­łem przyj­mo­wać codzienną dawkę 2000 mg met­for­miny. W ciągu 4 mie­sięcy schu­dłem 20 kilo­gra­mów i cał­ko­wi­cie odsta­wi­łem leki na nad­ci­śnie­nie i cho­le­ste­rol. Mam teraz dużo ener­gii i jasność myśle­nia.

– Gerry B., odwró­cona cukrzyca typu 2

Wła­śnie ode­bra­łam wyniki badań – udało się! Z Waszą pomocą, dzięki peł­no­war­to­ścio­wej die­cie roślin­nej, pozby­łam się cukrzycy typu 2 i nad­ci­śnie­nia. Jestem teraz w siód­mym nie­bie, aż chce mi się pła­kać z rado­ści. Dzię­kuję, Robby i Cyru­sie, za pomoc w zmia­nie mojego życia.

– Che­ryl K., odwró­cona cukrzyca typu 2

Kiedy 8 mie­sięcy temu zaczy­na­łem z _Maste­ring Dia­be­tes_, mia­łem stan przed­cu­krzy­cowy i dużą nad­wagę. Odkąd wdro­ży­łem ten pro­gram, schu­dłem ponad 30 kilo­gra­mów, a po sta­nie przed­cu­krzy­cowym nie ma śladu. _Maste­ring Dia­be­tes_ to naj­lep­szy spo­sób, by zapew­nić sobie zdro­wie na długo, także jeśli nie masz cukrzycy. Żyje się tylko raz i oso­bi­ście uwa­żam, że wszyst­kich nas to doty­czy.

– John D., odwró­cony stan przed­cu­krzy­cowy

Zaczy­na­łam od 130 kilo, a teraz zeszłam do 83. Hemo­glo­bina gli­ko­wana spa­dła mi z 11,6 pro­cent do 5,6 pro­cent, a stę­że­nie cukru we krwi na czczo to codzien­nie od 88 do 93 mg/dl. Jestem dozgon­nie wdzięczna za pro­gram _Maste­ring Dia­be­tes_ Coaching.

– Ste­fa­nie S., odwró­cona cukrzyca typu 2

Kiedy Cyrus roz­po­czął dok­to­rat z bio­che­mii żywie­nia, z tru­dem przy­cho­dziło mu zro­zu­mie­nie, dla­czego insu­li­no­opor­ność sta­nowi taki pro­blem. Odpo­wiedź na to pyta­nie stała się jasna dopiero po tysią­cach godzin badań. Otóż insu­li­no­opor­ność jest głów­nym sta­nem, który leży u pod­staw wielu prze­wle­kłych cho­rób meta­bo­licz­nych, w tym cukrzycy typu 1, cukrzycy typu 1,5, cukrzycy typu 2, stanu przed­cu­krzy­co­wego, cukrzycy cią­żo­wej, cho­roby wień­co­wej, miaż­dżycy tęt­nic, nowo­two­rów, wyso­kiego poziomu cho­le­ste­rolu, nad­ci­śnie­nia tęt­niczego, oty­ło­ści, zespołu poli­cy­stycz­nych jaj­ni­ków (PCOS), neu­ro­pa­tii obwo­do­wej, reti­no­pa­tii, cho­roby Alzhe­imera, prze­wle­kłej cho­roby nerek i stłusz­cze­nio­wej cho­roby wątroby.

Insu­li­no­opor­ność, bar­dziej niż jaki­kol­wiek inny stan wiesz­czy cho­roby prze­wle­kłe – naj­now­sze bada­nia suge­rują, że 65 pro­cent wszyst­kich osób żyją­cych z cukrzycą typu 1 ponad 20 lat umiera na cho­roby układu krą­że­nia, a ponad 50 pro­cent ludzi żyją­cych z cukrzycą typu 1 przez ponad 30 lat umiera z powodu nie­wy­dol­no­ści nerek. Nie­stety, osią­gnię­cie ści­słej kon­troli poziomu glu­kozy we krwi bez zmiany insu­li­no­opor­no­ści nie wystar­cza, aby zmi­ni­ma­li­zo­wać ryzyko przy­szłych powi­kłań cukrzycy, o czym będzie szcze­gó­łowo mowa w roz­dziale 7.

Dobra wia­do­mość jest taka, że insu­li­no­opor­ność czę­sto staje się wykry­walna nawet dwa­dzie­ścia lat przed poja­wie­niem się obja­wów cukrzycy i cho­rób serca, co ozna­cza, że kon­tro­lo­wa­nie insu­li­no­opor­no­ści może zapo­biec wystą­pie­niu wielu prze­wle­kłych cho­rób meta­bo­licz­nych w przy­szło­ści.

Insu­li­no­opor­ność wpływa na ryzyko roz­woju nie tylko cukrzycy, lecz także wielu innych cho­rób prze­wle­kłych.

ILE JEST RODZA­JÓW CUKRZYCY?

Cho­ciaż więk­szość ludzi sły­szała o cukrzycy typu 1 i 2, oka­zuje się, że ist­nieje wiele rodza­jów tej cho­roby – i wszyst­kie można leczyć, sto­su­jąc metodę _Maste­ring Dia­be­tes_. Poziom glu­kozy we krwi może wzro­snąć z wielu powo­dów, a zro­zu­mie­nie, które kon­kret­nie tkanki w twoim orga­ni­zmie zostały zaata­ko­wane, jest klu­czem do wyja­śnie­nia, na który typ cukrzycy cier­pisz. W tej książce będziemy odno­sić się do róż­nych typów cukrzycy, ale zanim przej­dziemy dalej, wyja­śnijmy róż­nice mię­dzy nimi.

- CUKRZYCA TYPU 1 jest powszech­nie nazy­wana cukrzycą mło­dzień­czą, ponie­waż tra­dy­cyj­nie dotyka ona małe dzieci i mło­dzież. Ta cho­roba auto­im­mu­no­lo­giczna może cał­ko­wi­cie znisz­czyć komórki beta pro­du­ku­jące insu­linę w trzu­stce, dra­stycz­nie zmniej­sza­jąc tym samym endo­genną (wytwa­rzaną przez orga­nizm) pro­duk­cję insu­liny, a jed­no­cze­śnie zwięk­sza­jąc zapo­trze­bo­wa­nie na insu­linę egzo­genną (wpro­wa­dzaną za pomocą strzy­kawki, pena insu­li­no­wego lub pompy insu­li­no­wej). U cho­rych na cukrzycę typu 1 metoda _Maste­ring Dia­be­tes_ ma na celu pod­wyż­sze­nie war­to­ści sto­sunku węglo­wo­da­nów do insu­liny; mak­sy­ma­li­za­cję wraż­li­wo­ści na insu­linę; spra­wie­nie, że poziom glu­kozy we krwi będzie wysoce prze­wi­dy­walny; zapo­bie­ga­nie czę­stym powi­kła­niom, takim jak cho­roby serca, neu­ro­pa­tia, reti­no­pa­tia i cho­roby nerek; osią­gnię­cie pra­wi­dło­wej masy ciała; i zauwa­żalne zwięk­sze­nie ilo­ści ener­gii.
- CUKRZYCA TYPU 1,5 lub uta­jona cukrzyca auto­im­mu­no­lo­giczna doro­słych (ang. _latent auto­im­mune dia­be­tes of adults_, LADA) jest rów­nież wer­sją cukrzycy, która nisz­czy komórki beta wytwa­rza­jące insu­linę. Jed­nak w prze­ci­wień­stwie do cukrzycy typu 1 cukrzyca typu 1,5 dotyka ludzi w wieku powy­żej 30 lat i jest wol­niej postę­pu­jącą reak­cją auto­im­mu­no­lo­giczną, która stop­niowo nisz­czy komórki beta i zmniej­sza endo­genne wydzie­la­nie insu­liny, czę­sto w ciągu od pię­ciu do dzie­się­ciu lat. Cukrzyca typu 1,5 to wystę­pu­jąca u doro­słych, wolno postę­pu­jąca odmiana cukrzycy typu 1, czę­sto jest błęd­nie dia­gno­zo­wana jako cukrzyca typu 2. Podob­nie jak w przy­padku cukrzycy typu 1, u osób cho­rych na cukrzycę typu 1,5 celem sto­so­wa­nia metody _Maste­ring Dia­be­tes_ jest jak naj­dłuż­sze utrzy­ma­nie spraw­no­ści komó­rek beta; zwięk­sze­nie sto­sunku węglo­wo­da­nów do insu­liny; mak­sy­ma­li­za­cja wraż­li­wo­ści orga­ni­zmu na insu­linę; spra­wie­nie, że poziom glu­kozy we krwi będzie wysoce prze­wi­dy­walny; zapo­bie­że­nie nagmin­nym powi­kła­niom, takim jak cho­roby serca, neu­ro­pa­tia, reti­no­pa­tia i cho­roby nerek; osią­gnię­cie pra­wi­dło­wej masy ciała; i zauwa­żalne zwięk­sze­nie ilo­ści ener­gii.
- STAN PRZED­CU­KRZY­COWY to stan poprze­dza­jący wystą­pie­nie cukrzycy typu 2 roz­po­zna­wany, gdy poziom glu­kozy we krwi na czczo wynosi od 100 do 125 mg/dl lub gdy war­tość HbA1c wynosi od 5,7 pro­cent do 6,4 pro­cent. Stan przed­cu­krzy­cowy wystę­puje, gdy mię­śnie i wątroba uod­por­niły się na dzia­ła­nie insu­liny, co powo­duje nie­znaczne pod­nie­sie­nie poziomu glu­kozy we krwi na czczo. Stan przed­cu­krzy­cowy to ostrze­że­nie, że wiel­kimi kro­kami zbliża się cukrzyca typu 2. Celem sto­so­wa­nia metody _Maste­ring Dia­be­tes_ w życiu ze sta­nem przed­cu­krzy­co­wym jest wyeli­mi­no­wa­nie insu­li­no­opor­no­ści i cał­ko­wite unik­nię­cie roz­wi­nię­cia się go w cukrzycę typu 2.
- CUKRZYCA TYPU 2 (INSU­LI­NO­NIE­ZA­LEŻNA) wystę­puje, gdy poziom glu­kozy we krwi na czczo prze­kra­cza 125 mg/dl lub gdy poziom HbA1c wynosi 6,5 pro­cent lub wię­cej, a mimo to na­dal wytwa­rzasz wystar­cza­jące ilo­ści endo­gen­nej insu­liny. Dia­gnoza cukrzycy typu 2 nastę­puje wów­czas, gdy stan przed­cu­krzy­cowy prze­kra­cza łagodną insu­li­no­opor­ność, czę­sto skut­ku­jąc zwięk­szo­nym ryzy­kiem nad­ci­śnie­nia, wyso­kiego cho­le­ste­rolu, miaż­dżycy tęt­nic, przy­ro­stu masy ciała, stłusz­cze­nia wątroby, prze­wle­kłej cho­roby nerek i obni­że­nia poziomu ener­gii. Celem sto­so­wa­nia metody _Maste­ring Dia­be­tes_ w cukrzycy typu 2 jest mak­sy­ma­li­za­cja wraż­li­wo­ści na insu­linę do momentu, gdy nie będzie już potrzeba leków prze­ciw­cu­krzy­co­wych; obni­że­nie war­to­ści A1c poni­żej 5,6 pro­cent oraz wykre­śle­nie cukrzycy typu 2 z karty pacjenta. Jeśli zdia­gno­zo­wano u cie­bie cukrzycę typu 2, prze­pustką do pozby­cia się tej cho­roby jest żywie­nie odwra­ca­jące insu­li­no­opor­ność.
- Cukrzyca typu 2 (INSU­LI­NO­ZA­LEŻNA) wystę­puje, gdy poziom glu­kozy we krwi na czczo prze­kra­cza 125 mg/dl lub gdy poziom HbA1c wynosi 6,5 pro­cent lub wię­cej, a mimo to na­dal pro­du­ku­jesz wystar­cza­jące ilo­ści endo­gen­nej insu­liny. Cukrzyca typu 2 insu­li­no­za­leżna wystę­puje, gdy komórki beta przez długi czas pro­du­kują za dużo insu­liny, co powo­duje nie­zdol­ność do wytwa­rza­nia jej wystar­cza­jącej ilo­ści. W tej sytu­acji pre­cy­zyjne kon­tro­lo­wa­nie poziomu glu­kozy we krwi można osią­gnąć tylko poprzez sto­so­wa­nie diety w połą­cze­niu z insu­liną i/lub lekami zaży­wa­nymi doust­nie. Podob­nie jak w przy­padku cukrzycy typu 1 i 1,5 celem sto­so­wa­nia metody _Maste­ring Dia­be­tes_ w życiu z insu­li­no­za­leżną cukrzycą typu 2 jest mak­sy­ma­li­za­cja wraż­li­wo­ści na insu­linę; spra­wie­nie, że poziom glu­kozy we krwi będzie wysoce prze­wi­dy­walny; mini­ma­li­za­cja lub eli­mi­na­cja doust­nych leków na cukrzycę; zapo­bie­że­nie nagmin­nym powi­kła­niom, takim jak cho­roby serca, neu­ro­pa­tia, reti­no­pa­tia i cho­roba nerek; osią­gnię­cie pra­wi­dło­wej masy ciała; i zauwa­żalne zwięk­sze­nie ilo­ści ener­gii.
- CUKRZYCA CIĄ­ŻOWA wystę­puje u kobiet w ciąży i zwy­kle ustę­puje po poro­dzie. Cukrzyca cią­żowa może poja­wić się na każ­dym eta­pie ciąży, ale czę­ściej zda­rza się w jej dru­giej poło­wie. Nie­pra­wi­dłowy wynik daje wów­czas test prze­sie­wowy – test tole­ran­cji glu­kozy. Podob­nie jak stan przed­cu­krzy­cowy i cukrzyca typu 2 cukrzyca cią­żowa może wystą­pić, gdy u cię­żar­nej roz­wi­nie się insu­li­no­opor­ność, można ją jed­nak kon­tro­lo­wać, zapo­bie­gać jej, a nawet ją eli­mi­no­wać za pomocą metody _Maste­ring Dia­be­tes_. Cho­ciaż cukrzyca cią­żowa czę­sto znika po uro­dze­niu dziecka, nie należy jej lek­ce­wa­żyć w cza­sie ciąży, ponie­waż może ona zwięk­szać ryzyko przed­wcze­snego porodu, wystą­pie­nia stanu prze­drzu­caw­ko­wego (wyso­kiego ciśnie­nia krwi), wewnątrz­ma­cicz­nego obumar­cia płodu i dra­stycz­nie pod­wyż­szać ryzyko roz­woju cukrzycy typu 2 u pacjen­tek w mie­sią­cach czy nawet latach po ciąży.

Metoda _Maste­ring Dia­be­tes_

Podob­nie jak nasz pro­gram coachin­gowy, ta książka ma na celu pomóc ci w wypra­co­wa­niu trwa­łych nawy­ków, które zmniej­szą lub wyeli­mi­nują bio­lo­giczne zapo­trze­bo­wa­nie na leki przyj­mo­wane doust­nie oraz insu­linę przy jed­no­cze­snym zwięk­sze­niu spo­ży­cia pokar­mów boga­tych w węglo­wo­dany. Przed­sta­wimy ci wyniki wia­ry­god­nych badań nauko­wych w spo­sób zro­zu­miały dla laików i pomo­żemy ci zro­zu­mieć, dla­czego sko­rzy­stasz na zmia­nie spo­sobu odży­wia­nia i jak możesz zro­bić to efek­tyw­nie i bez­piecz­nie. Do two­jej dys­po­zy­cji będą cała wie­dza, stra­te­gie, plany, wska­zówki, narzę­dzia i triki, które wypra­co­wa­li­śmy, samemu pro­wa­dząc taki styl życia. W ten spo­sób krok po kroku osią­gniesz suk­ces sku­tecz­niej niż w jakim­kol­wiek innym pro­gramie obie­cu­ją­cym „szyb­kie rezul­taty”.

Pod­stawą tego pro­cesu są nasze oso­bi­ste doświad­cze­nia: twoje powo­dze­nie w walce z cukrzycą zależy od two­ich przy­zwy­cza­jeń. Jeśli poświę­cisz tro­chę czasu na wypra­co­wa­nie sil­nych i nie­za­wod­nych nawy­ków, które popra­wią kon­trolę poziomu glu­kozy we krwi i meta­bo­lizm, będziesz czer­pać korzy­ści z tego stylu życia przez długi czas. Jeśli nato­miast pospie­szysz się z wpro­wa­dza­niem zmian w stylu życia i nie poświę­cisz wystar­cza­jąco dużo czasu na wytwo­rze­nie trwa­łych nawy­ków, praw­do­po­dob­nie w obli­czu trud­nych sytu­acji wró­cisz do swo­ich sta­rych zwy­cza­jów.

Zro­zu­mie­nie wpływu poszcze­gól­nych skład­ni­ków diety na poziom glu­kozy we krwi warte jest wię­cej niż jakie­kol­wiek lekar­stwa i może pozwo­lić ci zaosz­czę­dzić masę pie­nię­dzy na paskach testo­wych do glu­ko­me­tru, tablet­kach i insu­li­nie. Ponadto dowiesz się dokład­nie, które pokarmy pomogą two­jemu orga­ni­zmowi napra­wić uszko­dze­nia meta­bo­liczne powstałe przez lata oraz jak wpro­wa­dzić je do codzien­nej diety i zmak­sy­ma­li­zo­wać efekty dzięki innym zmia­nom w stylu życia, takim jak okre­sowe gło­dówki i ćwi­cze­nia fizyczne. A jeżeli zde­cy­du­jesz się wziąć udział w naszym pro­gra­mie szko­le­nio­wym online, zapew­nimy ci wspar­cie spo­łecz­no­ści inter­ne­to­wej, w książce zaś umie­ścimy liczne stu­dia przy­padku uka­zu­ją­cych zasto­so­wa­nie tej wie­dzy w praw­dzi­wym życiu. Usiądź więc wygod­nie, weź sobie jakiś owoc i do dzieła.

Aby zapo­znać się z ponad 25 pra­cami nauko­wymi cyto­wa­nymi w tym roz­dziale, wejdź na stronę www.maste­ring­dia­be­tes.org/bookinfo.
mniej..

BESTSELLERY

Kategorie: