Opanuj cukrzycę - ebook
Opanuj cukrzycę - ebook
Przełomowy sposób opanowania cukrzycy.
Autorzy opracowali metodę, która może pomóc zwalczyć insulinooporność przy jednoczesnej poprawie ogólnego stanu zdrowia. Pokazują, jak spożywać duże ilości pełnowartościowych produktów bogatych w węglowodany, obniżając przy tym poziom glukozy we krwi. Udzielają również porad dotyczących przerywanego postu i codziennych ćwiczeń oraz wskazówek odnoszących się do jedzenia w trudnych sytuacjach, takich jak posiłki w restauracji czy rodzinne obiady.
Dzięki tym sposobom, a także ponad trzydziestu pysznym, sycącym i bogatym w składniki odżywcze przepisom, książka ta pomoże Ci zmaksymalizować wrażliwość na insulinę, osiągnąć idealną wagę ciała, poprawić zdrowie układu trawiennego, prowadzić aktywny tryb życia i poczuć się najlepiej od lat.
Kategoria: | Poradniki |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-8143-776-9 |
Rozmiar pliku: | 3,7 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Co wieczór około szóstej mój ojciec wracał z pracy. Stawiał ciężką torbę lekarską obok drzwi, siadał w fotelu w salonie i czytał gazetę aż do kolacji. Był specjalistą do spraw cukrzycy w Fargo w Dakocie Północnej. Pacjenci ze wschodniej Dakoty Północnej i zachodniej Minnesoty przyjeżdżali do niego, aby poznać swoje aktualne wyniki i dostosować dawkę insuliny. Ani razu nie zdarzyło się jednak, by wrócił do domu i ogłosił, że któryś z jego pacjentów został wyleczony. Nigdy nawet nie wspomniał, że stan chorego z cukrzycą choćby się poprawił. Stawiał sobie znacznie skromniejsze cele – pragnął tylko spowolnić wystąpienie nieuniknionych powikłań choroby.
Wielu diabetyków nawet dziś może liczyć co najwyżej na tyle. Po zdiagnozowaniu u nich cukrzycy typu 2 zaleca się im wprowadzenie kilku zmian w diecie i stopniowe zwiększanie dawek leków. Leków na cukrzycę. Leków na cholesterol. Leków na nadciśnienie. A sama cukrzyca nigdy nie ustępuje i nigdy nie dochodzi do faktycznej poprawy. Osoby z typem 1 radzą sobie z chorobą, jak tylko mogą, licząc na uniknięcie komplikacji. Kobiety chore na cukrzycę ciążową z góry zakładają, że ten problem będzie nawracać z każdą ciążą.
Jeśli masz podobne doświadczenia, niebawem wkroczysz w zupełnie nowy świat. Najwyższy czas opanować cukrzycę. Niektórzy mają nawet szansę całkowicie się od niej uwolnić.
Pierwsze podejrzenia, że cukrzycę można powstrzymać, wynikały z obserwacji w krajach, których mieszkańcy zmienili swoją dietę. Na przykład w Japonii w latach 80. inwazja fast foodów sprawiła, że tradycyjną dietę opartą na ryżu zastąpiły skrzydełka z kurczaka, hamburgery i koktajle mleczne. W rezultacie wzrosła zapadalność na cukrzycę. Podobnie w miarę jak dekadę po dekadzie Amerykanie coraz chętniej sięgali po mięso i sery, wzrastała częstość występowania cukrzycy typu 2. Nasunęło się więc pytanie: a co, jeśli postąpilibyśmy całkiem odwrotnie? Co jeśli wyrugujemy te niezdrowe produkty i przejdziemy na dietę bardziej roślinną?
Tym właśnie zajął się nasz zespół badawczy, finansowany przez National Institutes of Health. W grupie dorosłych chorych na cukrzycę typu 2 połowie losowo wybranych pacjentów zaordynowaliśmy konwencjonalną dietę cukrzycową, która wymagała redukcji kaloryczności potraw i utrzymywania stałego spożycia węglowodanów dzień po dniu. Pozostali uczestnicy przeszli na zupełnie nową dietę, całkowicie rezygnując z mięsa, serów i innych produktów pochodzenia zwierzęcego oraz minimalizując ilość olejów. Zamiast ograniczać spożycie owoców, jak zalecano wielu diabetykom, mogli jeść ich tyle, ile dusza zapragnie. Spożywali też warzywa strączkowe, produkty pełnoziarniste i wszystkie potrawy dające się przyrządzić z tych składników: potrawki warzywne, zupę z soczewicy, fasolowe burrito, capellini¹ z grillowanymi karczochami i grzybami, wegańskie lasagne, curry, wegetariańskie sushi i masę innych, bez liczenia kalorii i węglowodanów.
Zaczęli uzyskiwać zaskakujące wyniki badań laboratoryjnych. W 2006 roku American Diabetes Association opublikowało nasze pierwsze ustalenia: dieta roślinna okazała się trzykrotnie skuteczniejsza w kontroli poziomu cukru we krwi w porównaniu z dietą konwencjonalną. Trzy lata później opublikowaliśmy wyniki naszych długoterminowych badań w „American Journal of Clinical Nutrition”, potwierdzające trwałość uzyskanej poprawy. Wielu innych naukowców badających podobne diety konsekwentnie stwierdzało u pacjentów utratę wagi oraz obniżenie poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi. Co zaskakujące, wcale nie było to trudne. Owszem, uczestnicy naszych badań musieli zapoznać się z nowymi smakami i zrezygnować z innych. W przeciwieństwie jednak do każdej innej diety, którą stosowali, nie odczuwają głodu – mogą jeść tyle, ile chcą. Nie dręczy ich efekt jojo, który sprawia, że po utracie wagi następuje jej przyrost. W przeciwieństwie do wielu osób nie muszą też obawiać się węglowodanów. Mogą swobodnie odkrywać całą paletę nowych smacznych potraw.
Tę dietę sprawdziliśmy również u osób od wielu lat chorujących na cukrzycę, która doprowadziła do bolesnej neuropatii w stopach lub dłoniach. I pomimo długiej historii choroby ich stan również zaskakująco się poprawił.
Tymczasem nasi koledzy z Uniwersytetu Yale zajrzeli do wnętrza ludzkiego ciała, aby zrozumieć, co tak naprawdę dzieje się podczas zmiany diety. Korzystając z rezonansu magnetycznego, odkryli, że tłuszcze z pożywienia gromadzą się w komórkach mięśni i wątroby, powodują insulinooporność i przygotowują grunt pod cukrzycę typu 2. Oczywiście niskotłuszczowa dieta roślinna nie zawiera tłuszczów zwierzęcych i bardzo mało roślinnych. Pomaga więc usunąć nagromadzony tłuszcz, umożliwiając tym samym w znacznym stopniu przywrócenie prawidłowego działania insuliny.
Wiele osób zastosowało to podejście również w przypadku cukrzycy typu 1 i stwierdziło znacznie skuteczniejszą kontrolę poziomu glukozy we krwi, redukcję zapotrzebowania na insulinę i ogólne polepszenie samopoczucia. Naukowcy badają również sposoby zapobiegania cukrzycy typu 1, stwierdzając, że karmienie piersią (zwłaszcza unikanie ekspozycji na białka mleka krowiego) może zmniejszyć prawdopodobieństwo wywołania reakcji autoimmunologicznej, która niszczy w trzustce komórki beta wytwarzające insulinę. Chociaż daleko jeszcze do zakończenia tych badań, istnieją wszelkie powody, aby korzystać z mocy diety roślinnej.
Książka _Opanuj cukrzycę_ pokazuje, jak możesz to zrobić. Autorzy znają cukrzycę od podszewki, ponieważ są praktykami w jej zakresie i dokładnie przestudiowali dostępną literaturę. Są ekspertami i krok po kroku poprowadzą cię właściwą ścieżką. Słuszność tej drogi potwierdzą poprawa twojego samopoczucia oraz wyników badań laboratoryjnych.
Zachęcamy do przeczytania tej książki od deski do deski, do wykorzystania jej mocy i podzielenia się nią z innymi, którzy mogą skorzystać z tego nowego podejścia, które może odmienić ich życie.
Neal D. Barnard,
lekarz, członek American College of Cardiologists,
przewodniczący Physicians Committee,
adiunkt na George Washington University School
W trakcie pisania tej książki przeczytaliśmy tysiące prac naukowych i powołujemy się w niej na ponad 800 artykułów recenzowanych. Ograniczenia druku sprawiają, że nie sposób wymienić tu wszystkich źródeł. Aby jednak pomóc ci w podjęciu świadomych decyzji dotyczących twojego zdrowia, pełną listę pozycji bibliograficznych wykorzystanych w tej książce znajdziesz na stronie: www.masteringdiabetes.org/bookinfo/.Rozdział 1
TA KSIĄŻKA MOŻE URATOWAĆ CI ŻYCIE
Jak zapewne wiesz, cukrzyca jest obecnie jedną z najszybciej rozprzestrzeniających się chorób przewlekłych w Stanach Zjednoczonych i na całym świecie. Została oficjalnie sklasyfikowana jako pandemia przez Centers for Disease Control and Prevention (CDC), które szacują, że w Stanach Zjednoczonych z cukrzycą typu 1 i 2 żyje ponad 29 milionów ludzi, a u kolejnych 86 milionów występuje stan przedcukrzycowy. W 2017 roku całkowity koszt leczenia zdiagnozowanej cukrzycy w amerykańskim systemie opieki zdrowotnej wyniósł 327 miliardów dolarów i prognozuje się, że do 2030 roku wzrośnie on do 490 miliardów dolarów. Eksperci uważają, że do 2050 roku potwierdzona cukrzyca dotknie 33 procent populacji USA – czyli co trzeciego mieszkańca.
Aby jeszcze dobitniej podkreślić wagę problemu, warto wspomnieć, że diabetycy wydają rocznie na leczenie średnio 13 700 dolarów – dwa–trzy razy więcej niż osoby bez cukrzycy. Drastycznie podnosi ona ryzyko wystąpienia wielu chorób przewlekłych, zmniejsza wydajność w pracy i zwiększa prawdopodobieństwo absencji chorobowej oraz ryzyko przedwczesnej śmierci.
Jeśli zdiagnozowano u ciebie jakąkolwiek formę cukrzycy, może ci się wydawać, że wszystko sprzysięgło się przeciwko tobie – wydajesz więcej pieniędzy na leczenie, brak ci energii, przybierasz na wadze i martwisz się o spodziewaną długość życia. Rozpoznanie cukrzycy może oznaczać zjazd po równi pochyłej, jeśli nie zwrócisz uwagi na swój styl życia i nie wdrożysz odpowiednich nawyków.
Właśnie dlatego napisaliśmy tę książkę.
Chociaż statystyki są przerażające, tak naprawdę rozwiązanie problemów diabetyków jest w rzeczywistości bardziej osiągalne, niż mogłoby się wydawać. W tej książce wyjaśniamy, w jaki sposób ludzie żyjący ze wszystkimi typami cukrzycy mogą zoptymalizować swoją dietę i nawyki ćwiczeniowe, aby czuć się świetnie, wyglądać wspaniale i zminimalizować ryzyko wystąpienia długotrwałych powikłań, takich jak choroba wieńcowa, miażdżyca, nowotwory, wysoki poziom cholesterolu, wysokie ciśnienie krwi, otyłość, neuropatia obwodowa, retinopatia, choroba Alzheimera, przewlekła choroba nerek i stłuszczeniowa choroba wątroby.
Wiele osób sceptycznie odnosi się do badań naukowych propagujących zdrową niskotłuszczową dietę bazującą na nieprzetworzonych produktach roślinnych i twierdzi, że metoda _Mastering Diabetes_ nie ma podstaw naukowych. W trakcie pisania tej książki przeczytaliśmy tysiące artykułów naukowych obejmujących szeroki zakres tematów (w tym żywienie niskowęglowodanowe) i byliśmy zdumieni, jak wiele badań popiera niskotłuszczową dietę roślinną.
Jeśli chcesz spożywać smaczne posiłki przygotowane ze składników, których od lat nakazywano diabetykom unikać, to właśnie masz taką szansę. Jeżeli pragniesz jeść wysokowęglowodanowe produkty, takie jak banany, mango, ziemniaki, dynia, kukurydza, fasola, soczewica, komosa ryżowa i ryż, a jednocześnie oczekujesz schudnięcia, zmniejszenia poziomu glukozy we krwi i minimalizacji lub wręcz eliminacji leków zażywanych doustnie oraz insuliny, to z radością dowiesz się, jak proste modyfikacje diety mogą odmienić twoje zdrowie, działając od wewnątrz.
Jeśli masz stan przedcukrzycowy lub cukrzycę typu 2 (insulinoniezależną), nauczymy cię, jak całkowicie odwrócić oba stany chorobowe, używając jedzenia jako leku. Osobom cierpiącym na cukrzycę insulinozależną, w tym cukrzycę typu 1, cukrzycę typu 1,5 lub cukrzycę insulinozależną typu 2, wyjaśnimy, jak zmaksymalizować wrażliwość na insulinę i znacznie ułatwić kontrolę poziomu glukozy we krwi przy jednoczesnym zmniejszeniu ogólnej glikemii. Niezależnie od rodzaju cukrzycy, z którą żyjesz, metoda przedstawiona w tej książce istotnie zmniejszy ryzyko powikłań cukrzycy, pomoże ci osiągnąć idealną masę ciała, usprawni procesy myślowe i radykalnie zwiększy poziom energii.
Jeśli lubisz jeść – ta książka ci się spodoba. Dlaczego? Ponieważ większość czasu poświęcimy jedzeniu, a następnie wyruszymy w świat ćwiczeń i okresowych głodówek, aby w pełni wyjaśnić, w jaki sposób każde z tych działań pomaga odwrócić insulinooporność i jak poskładać wszystko do kupy w codziennym pędzie.
Choć może to zabrzmieć niewiarygodnie, przy okazji można się całkiem dobrze bawić. Niebawem dowiesz się, jak poprawić swój ogólny stan zdrowia, i poznasz wszelkie szczegóły najskuteczniejszej metody uwrażliwiania na insulinę, jaką dotąd opracowano. Ogarniemy ten niewiarygodny chaos, który panuje w świecie cukrzycy, i zapewnimy ci kompletne informacje na temat długoterminowych zagrożeń wynikających ze stosowania diety niskowęglowodanowej lub ketogenicznej. Dowiesz się, dlaczego diety niskowęglowodanowe de facto zwiększają insulinooporność i na dłuższą metę znacznie podnoszą ryzyko wystąpienia wielu chorób przewlekłych.
Napisaliśmy tę książkę nie tylko po to, aby dostarczyć ci opartej na wynikach badań naukowych wiedzy na temat insulinooporności, ale także po to, by przekazać ci proste i szczegółowe zasady postępowania oparte na naszych własnych doświadczeniach, które pomogły tysiącom ludzi z wszystkimi typami cukrzycy zmaksymalizować ich wrażliwość na insulinę.
Napisaliśmy tę książkę, ponieważ chcemy uświadomić ci fakt, że możesz mieć pełną kontrolę nad swoją cukrzycą i że możesz odwrócić insulinooporność, postępując zgodnie z metodą _Mastering Diabetes_, która z kolei zmniejszy ryzyko rozwoju powikłań teraz i w przyszłości. Te pokarmy, które przez prawie sto lat były demonizowane, w rzeczywistości stanowią rozwiązanie twojego problemu. A my wytłumaczymy ci dlaczego.
Do czytelników
Dzięki informacjom zawartym w tej książce nauczysz się, jak trwale odwrócić insulinooporność. Skuteczność tego programu jest nie do przecenienia. A ponieważ jest tak skuteczny, wszelkie zmiany musisz wprowadzać z pomocą i pod nadzorem lekarza. Wielu diabetyków z całego świata przekonało się, że metoda _Mastering Diabetes_ znacznie zmniejsza ich zapotrzebowanie na leki zażywane doustnie, insulinę albo jedno i drugie. Brak odpowiedniej redukcji dawki leków może prowadzić do zagrażającej życiu hipoglikemii, a nawet śmierci.
Wielu lekarzy nie zdaje sobie sprawy z potęgi niskotłuszczowej diety opartej na nieprzetworzonych produktach roślinnych i może wahać się przed dostatecznym zmniejszeniem dawek leków. Z tego powodu ważne jest, aby podczas stopniowego zmieniania diety bardzo uważnie monitorować poziom glukozy we krwi. Jeśli obecnie przyjmujesz doustne leki na nadciśnienie lub podwyższony cholesterol, metoda _Mastering Diabetes_ może również znacznie obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Musisz jednak ściśle współpracować z lekarzem, aby zapobiec niebezpiecznym, a nawet zagrażającym życiu sytuacjom, które mogą wystąpić, jeśli podczas udziału w tym programie nie ulegnie zmniejszeniu ilość przyjmowanych przez ciebie doustnych leków i insuliny.
TA KSIĄŻKA MOŻE URATOWAĆ CI ŻYCIE
Skąd to wiemy? Bo obaj żyjemy z cukrzycą typu 1 w sumie już ponad trzydzieści sześć lat. Bo przestudiowaliśmy wyniki badań naukowych prowadzonych na przestrzeni niemal stu lat. Bo nasi koledzy, pracownicy ochrony zdrowia, od dziesięcioleci obserwują imponujące i powtarzalne wyniki u tysięcy pacjentów.
Co więcej, opracowaliśmy dla osób ze wszystkimi typami cukrzycy internetowy program coachingowy, który nie przypomina żadnego innego obecnie dostępnego na rynku programu. Nie tylko znakomicie działa (każdego dnia testują go nasi klienci i my sami), lecz także przynosi odpowiedź na wszystkie pytania i obawy, które trapią diabetyków.
Od ponad czterech lat nasz program _Mastering Diabetes_ Coaching pomaga osobom cierpiącym na wszystkie typy cukrzycy w redukcji dawek lub całkowitej eliminacji leków na tę chorobę przy jednoczesnym zwiększeniu spożycia nieprzetworzonych produktów bogatych w węglowodany. Większość osób ze stanem przedcukrzycowym i cukrzycą typu 2 jest w stanie całkowicie odwrócić cukrzycę, zaprzestać stosowania leków doustnych i insuliny ani obniżyć poziom hemoglobiny glikowanej (HbA1c) do 5,6 procent lub mniej. Osoby z cukrzycą insulinozależną często zmniejszają dawki insuliny o 10 do 60 procent, zarówno w jej formie podstawowej, jak i w bolusie, a ponadto odnotowują stabilizację glikemii oraz wartości HbA1c oscylujące wokół poziomu od 5,5 do 6,5 procent. Ponadto tysiące z nich było w stanie schudnąć, radykalnie obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów oraz ciśnienie krwi, poprawić procesy trawienne – i żyją teraz bez obaw przed przyszłymi komplikacjami.
Pacjenci przychodzą do nas, gdyż są rozczarowani (a czasem oburzeni) otrzymanymi niegdyś poradami, które wówczas mogły wydawać się skuteczne i sensowne. Zwracają się do nas o pomoc, ponieważ są sfrustrowani pogarszającą się jakością ich życia i rosnącym zapotrzebowaniem na leki doustne i insulinę. Przybierają na wadze, mają wahania poziomu glukozy we krwi, zaparcia, stany zapalne i czują się wyczerpani. Rozumiemy ich. Bo sami kiedyś mieliśmy to samo.
Nowe podejście do zrozumienia i opanowania cukrzycy
Obaj usłyszeliśmy diagnozę „cukrzyca” we wczesnym okresie życia – Robby jako nastolatek u progu dojrzewania, a Cyrus wieku dwudziestu kilku lat – ale jako towarzyscy, wysportowani, żądni przygód i rozwoju faceci nie chcieliśmy wycofywać się życia. Niemniej po przejściu na chętnie zapisywaną przez lekarzy ścisłą dietę niskowęglowodanową, wysokotłuszczową i wysokobiałkową, która pomaga kontrolować poziom glukozy we krwi, straciliśmy w dużej mierze kontrolę nad swoim metabolizmem. Zamiast ułatwiać kontrolę poziomu glukozy we krwi i zwiększać wrażliwość naszych organizmów na insulinę, przestrzegane przez nas zalecenia żywieniowe odniosły skutek dokładnie odwrotny. Bez względu na to, jak „poprawnie” jedliśmy, nasza wrażliwość na insulinę spadła, a zdrowie fizyczne i emocjonalne ogromnie ucierpiało.
Chociaż wtedy się nie znaliśmy, obaj postanowiliśmy raz jeszcze przyjrzeć się rekomendacjom dietetycznym zalecanym przez konwencjonalną medycynę. Zaczęliśmy od poszukiwania informacji na temat alternatywnych filozofii odżywiania, w tym diety wegetariańskiej, wegańskiej, surowej wegańskiej oraz diety Weston A. Price Foundation. O dziwo, dwie różne obrane przez nas ścieżki doprowadziły nas do tego samego wniosku:
NISKOTŁUSZCZOWA DIETA OPARTA NA NIEPRZETWORZONYCH PRODUKTACH ROŚLINNYCH JEST NAJSKUTECZNIEJSZYM SPOSOBEM UZYSKANIA WRAŻLIWOŚCI NA INSULINĘ PRZY UŻYCIU ŻYWNOŚCI JAKO LEKU.
Chociaż na pierwszy rzut oka może się to wydać sprzeczne z intuicją, ta forma odżywiania jest niezwykle skuteczna w odwracaniu insulinooporności, gdyż wysokowęglowodanowa żywność wymaga dużych ilości insuliny JEDYNIE WTEDY, GDY WYSOKA JEST RÓWNIEŻ CAŁKOWITA ILOŚĆ TŁUSZCZU W DIECIE (szczegółowo omówimy to w rozdziale 3). Kiedy jednak stosujesz dietę niskotłuszczową opartą na roślinach i ograniczasz spożycie pokarmów bogatych w tłuszcze i białko, bardzo szybko uzyskujesz wrażliwość na insulinę, co z kolei obniża twoje zapotrzebowanie na leki zażywane doustnie oraz insulinę, zarówno w perspektywie krótko-, jak i długoterminowej.
Już kilka dni po zmianie diety obaj zauważyliśmy, że nasza wrażliwość na insulinę znacząco wzrosła. Ponadto mieliśmy więcej energii, a glikemia stała się znacznie łatwiejsza do kontrolowania. Zaledwie po kilku miesiącach takiego odżywiania Cyrus przekonał się, że jego całkowite zużycie insuliny spadło o 40 procent, a u Robby’ego wrażliwość na insulinę poprawiła się o 600 procent. Ujmując to inaczej: przeciętny dorosły z cukrzycą typu 1 wstrzykuje sobie codziennie około 0,5 do 1,0 jednostki insuliny na kilogram masy ciała. Przy zastosowaniu metody _Mastering Diabetes_ osoby z cukrzycą typu 1 przyjmują zaledwie 0,35 jednostki insuliny na kilogram masy ciała dziennie i obserwują u siebie radykalną poprawę glikemii, mimo że jednocześnie nawet dwudziestokrotnie zwiększają spożycie węglowodanów. Zaczęliśmy jeść więcej roślin – więcej owoców i warzyw niż kiedykolwiek wcześniej – w tym masę produktów zabronionych we wcześniejszej diecie niskowęglowodanowej. I choć podejście to wydawało się nieintuicyjne, obaj czuliśmy się lepiej niż kiedykolwiek, nawet lepiej niż przed diagnozą.
Od tej zasadniczej zmiany w stosowanych przez nas dietach rozpoczęła się nasza przygoda z żywieniem jako czynnikiem warunkującym zdrowie. Właśnie dzięki temu Robby zaangażował się w budowę rewolucyjnego imperium Forks Over Knives i uzyskał tytuł magistra zdrowia publicznego. To także zainspirowało Cyrusa do odejścia z NASA Ames Research Center, gdzie pracował jako specjalista inżynierii mechanicznej po Uniwersytecie Stanforda, i do zrobienia doktoratu z biochemii żywienia na Uniwersytecie Kalifornijskim w Berkeley. Prawdziwie magiczne było jednak uświadomienie sobie, że jako chorzy na cukrzycę możemy wykorzystać nasze osobiste spostrzeżenia, wiedzę i doświadczenie i przekształcić je w użyteczne, realne i skuteczne porady dla innych osób cierpiących na wszystkie formy cukrzycy, w tym insulinozależną, insulinoniezależną i mieszaną, oraz stan przedcukrzycowy i cukrzycę ciążową. To jest podstawa naszego programu, która legła u podstaw tej książki.
Z biegiem czasu dopracowaliśmy metodę _Mastering Diabetes_ i uczyniliśmy ją czymś naprawdę wyjątkowym. Obejmuje ona następujące cztery elementy:
- ELEMENT 1: Niskotłuszczowa nieprzetworzona żywność pochodzenia roślinnego. Zachęcamy do spożywania pokarmów wysokowęglowodanowych, w tym owoców, warzyw bogatych w skrobię, roślin strączkowych i produktów pełnoziarnistych. Jak dowiesz się z tej książki, żywność bogata w węglowodany nie jest wrogiem cukrzyka – przedstawimy ci naukowe uzasadnienie powodów, dla których jedzenie owoców i produktów bogatych w skrobię ma w rzeczywistości zasadnicze znaczenie dla odwracania insulinooporności. I zwiększa długość życia.
- ELEMENT 2: Okresowe głodówki. Poszczenie jest jednym z najpotężniejszych sposobów na poprawę wrażliwości na insulinę, wzmocnienie układu krążenia, utratę wagi i rzeczywiste wydłużenie życia. Dowiesz się o różnych typach okresowych głodówek i sposobach skutecznego włączenia tej sprawdzonej praktyki do intensywnego stylu życia.
- ELEMENT 3: Codzienna porcja ruchu. Twoje ciało jest przystosowane do aktywności fizycznej, a kiedy codzienny ruch stanie się częścią twojego stylu życia, prawdopodobnie zdecydowanie podniesiesz swoją wrażliwość na insulinę, poziom energii i nastrój. Nauczymy cię, w jaki sposób i jak często się ruszać, i jak łączyć ruch z niskotłuszczową dietą opartą na nieprzetworzonych produktach roślinnych, aby uzyskać maksymalny efekt.
- ELEMENT 4: Drzewa decyzyjne. Stworzyliśmy specjalne narzędzie, które ułatwia podejmowanie decyzji na bieżąco, identyfikację wzorców zachowań i związków przyczynowo-skutkowych między wyborami a profilem stężenia glukozy we krwi. Tworzenie drzew decyzyjnych pomaga rozwiązywać codzienne problemy związane z przyjmowaniem leków doustnych, stosowaniem insuliny i panowaniem nad poziomem glukozy we krwi. Pomaga też radzić sobie z zarządzaniem glikemią przed ćwiczeniami, w ich trakcie i po nich; bezpiecznie zmniejszać dawki leków doustnych i insuliny w miarę wzrostu wrażliwości na nią; zrozumieć, dlaczego poziom glukozy na czczo może być czasami wyższy niż poziom glukozy po posiłku; radzić sobie z wahaniami poziomu glukozy we krwi po posiłku; oraz określać czas, w którym należy stosować insulinę w celu prawidłowej kontroli glikemii poposiłkowej.
Ponadto dowiesz się, jak wykorzystywać i interpretować ważne badania krwi związane z cukrzycą oraz jak stosować różne rośliny lecznicze jako alternatywę dla farmakologii. Odpowiemy również na takie pytania jak: czy powinienem ćwiczyć przed posiłkiem czy po nim, dlaczego mój poziom glukozy we krwi wzrasta, kiedy jem określone potrawy, i czy owoce naprawdę przekształcają się w cukier?
Jednym z ważnych aspektów metody _Mastering Diabetes_ jest jej dostępność dla osób ze wszystkimi postaciami cukrzycy, w tym cukrzycą typu 1, cukrzycą typu 1,5, cukrzycą typu 2, stanem przedcukrzycowym i cukrzycą ciążową, ponieważ nasze wspólne zmagania z kontrolowaniem poziomu glukozy we krwi wywodzą się z tego samego podstawowego problemu: insulinooporności.
Chociaż jesteśmy ekspertami w dziedzinie cukrzycy, nasza wiedza na jej temat nie wywodzi się z tradycyjnej medycyny, lecz z osobistego doświadczenia, doktoratu z biochemii żywienia, rygorystycznej analizy wyników prawie stu lat weryfikowalnych badań naukowych, w tym prowadzonych przez naszych kolegów, z własnych wspomnień pracy z tysiącami ludzi za pośrednictwem naszego programu coachingowego online. W przeciwieństwie do innych programów lub książek dla diabetyków dostępnych obecnie na rynku ta została napisana przez dwóch ekspertów, którzy udowodnili jej skuteczność – pomogła ona bowiem ponad trzem tysiącom ludzi na całym świecie w zmianie stylu życia i poprawie metabolizmu. Program ten opiera się w sumie na trzydziestu sześciu latach naszego osobistego doświadczenia w życiu z cukrzycą typu 1 i dwudziestu dziewięciu latach stosowania metody _Mastering Diabetes_.
Mimo że nie jesteśmy lekarzami, dobrze orientujemy się w wynikach badań z zakresu biochemii żywienia, a nasze zalecenia opieramy ściśle na weryfikowalnych i wiarygodnych danych naukowych. Jako że codziennie testujemy te dane w praktyce, umiemy przełożyć złożone koncepcje naukowe na łatwe do zrozumienia zasady. Wiele osób mówi nam, że obejrzenie kilku naszych filmów lub seminariów internetowych – na przykład tych, które kwestionują przydatność diet niskowęglowodanowych i ketogennych, ujawniają prawdziwe przyczyny wysokiego poziomu cholesterolu lub pokazują, dlaczego zwiększenie spożycia białka może pomóc schudnąć, ale na dłuższą metę zwiększa ryzyko choroby – nauczyło ich więcej o biologicznych aspektach życia z cukrzycą niż wizyty u lekarza. Podstawą naszej platformy są fakty naukowe, a nie popularnonaukowe opowieści; staramy się tłumaczyć skomplikowane zjawiska biologiczne tak, by można było zrozumieć, jak i dlaczego określone produkty żywnościowe mogą zmienić twoje zdrowie od środka, a inne mogą zwiększać ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych.
Na koniec zaprosimy cię do naszej społeczności. Udoskonaliliśmy i rozwinęliśmy program _Mastering Diabetes_ Coaching, opierając się na informacjach zwrotnych od tysięcy klientów, którzy stosują go każdego dnia, a naszym najważniejszym odkryciem jest to, że najlepiej radzą sobie w otoczeniu i przy wsparciu innych ludzi przechodzących przez to samo. Sukces jest naprawdę zaraźliwy! Nie warto być samotnym strzelcem, jeśli chodzi o informacje na temat cukrzycy i stosowanie metod poprawy stanu zdrowia. Program _Mastering Diabetes_ Coaching ma na celu położenie kresu poczuciu osamotnienia, które towarzyszy próbom samodzielnego leczenia cukrzycy. Aby pomóc ci dołączyć do naszego systemu wsparcia, stworzyliśmy prywatną społeczność internetową, którą monitorujemy 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu, aby udzielać naszym klientom odpowiedzi w czasie rzeczywistym. Organizujemy również regularne wideokonferencje, podczas których członkowie społeczności mogą zgłaszać pytania i wątpliwości oraz wchodzić w interakcje bezpośrednio z naszym wysoko wykształconym i doświadczonym personelem szkoleniowym.
To, co lata temu stanowiło zaledwie optymistyczny plan (z nami w roli królików doświadczalnych) – poparte, oczywiście, wynikami rzetelnych badań – zdążyło przekształcić się w zmieniający życie program, który zyskał uznanie cenionych ekspertów, lekarzy i naukowców, takich jak Dean Ornish, Michael Greger, Neal Barnard, John McDougall, Garth Davis, Joel Kahn, Caldwell Esselstyn, Brenda Davis; Michelle McMacken, Dean i Ayesha Sherzai, Rip Esselstyn; Danielle Belardo, Robert Ostfeld, Ocean Robbins Anthony William, i wielu innych. Ta naukowa metoda zmieniła życie tysięcy osób, które już skorzystały z naszego programu, i pomoże również tobie. Jeśli będziesz postępować zgodnie z krokami i spostrzeżeniami przedstawionymi w tej książce, prawdopodobnie uzyskasz takie same wyniki jak nasi klienci. Stracisz kilogramy, które wydawały się nie do zrzucenia; osiągniesz najlepsze wartości HbA1c w swoim życiu; obniżysz poziom cholesterolu całkowitego i LDL, obniżysz ciśnienie krwi i zmniejszysz zapotrzebowanie na leki doustne oraz insulinę, a co najważniejsze, RAZ NA ZAWSZE ZNACZĄCO ZREDUKUJESZ LUB CAŁKOWICIE ODWRÓCISZ INSULINOOPORNOŚĆ_._
Mam cukrzycę od 31 lat, a po 4 miesiącach programu _Mastering Diabetes_ Coaching zrzuciłem ponad 10 kilo i odstawiłem wszystkie leki na cholesterol. Jeśli jesteś nowy w tym programie – po prostu trzymaj się zaleceń, a satysfakcja jest gwarantowana.
– John L., cukrzyca typu 1
W niecały miesiąc przestałem przyjmować codzienną dawkę 2000 mg metforminy. W ciągu 4 miesięcy schudłem 20 kilogramów i całkowicie odstawiłem leki na nadciśnienie i cholesterol. Mam teraz dużo energii i jasność myślenia.
– Gerry B., odwrócona cukrzyca typu 2
Właśnie odebrałam wyniki badań – udało się! Z Waszą pomocą, dzięki pełnowartościowej diecie roślinnej, pozbyłam się cukrzycy typu 2 i nadciśnienia. Jestem teraz w siódmym niebie, aż chce mi się płakać z radości. Dziękuję, Robby i Cyrusie, za pomoc w zmianie mojego życia.
– Cheryl K., odwrócona cukrzyca typu 2
Kiedy 8 miesięcy temu zaczynałem z _Mastering Diabetes_, miałem stan przedcukrzycowy i dużą nadwagę. Odkąd wdrożyłem ten program, schudłem ponad 30 kilogramów, a po stanie przedcukrzycowym nie ma śladu. _Mastering Diabetes_ to najlepszy sposób, by zapewnić sobie zdrowie na długo, także jeśli nie masz cukrzycy. Żyje się tylko raz i osobiście uważam, że wszystkich nas to dotyczy.
– John D., odwrócony stan przedcukrzycowy
Zaczynałam od 130 kilo, a teraz zeszłam do 83. Hemoglobina glikowana spadła mi z 11,6 procent do 5,6 procent, a stężenie cukru we krwi na czczo to codziennie od 88 do 93 mg/dl. Jestem dozgonnie wdzięczna za program _Mastering Diabetes_ Coaching.
– Stefanie S., odwrócona cukrzyca typu 2
Kiedy Cyrus rozpoczął doktorat z biochemii żywienia, z trudem przychodziło mu zrozumienie, dlaczego insulinooporność stanowi taki problem. Odpowiedź na to pytanie stała się jasna dopiero po tysiącach godzin badań. Otóż insulinooporność jest głównym stanem, który leży u podstaw wielu przewlekłych chorób metabolicznych, w tym cukrzycy typu 1, cukrzycy typu 1,5, cukrzycy typu 2, stanu przedcukrzycowego, cukrzycy ciążowej, choroby wieńcowej, miażdżycy tętnic, nowotworów, wysokiego poziomu cholesterolu, nadciśnienia tętniczego, otyłości, zespołu policystycznych jajników (PCOS), neuropatii obwodowej, retinopatii, choroby Alzheimera, przewlekłej choroby nerek i stłuszczeniowej choroby wątroby.
Insulinooporność, bardziej niż jakikolwiek inny stan wieszczy choroby przewlekłe – najnowsze badania sugerują, że 65 procent wszystkich osób żyjących z cukrzycą typu 1 ponad 20 lat umiera na choroby układu krążenia, a ponad 50 procent ludzi żyjących z cukrzycą typu 1 przez ponad 30 lat umiera z powodu niewydolności nerek. Niestety, osiągnięcie ścisłej kontroli poziomu glukozy we krwi bez zmiany insulinooporności nie wystarcza, aby zminimalizować ryzyko przyszłych powikłań cukrzycy, o czym będzie szczegółowo mowa w rozdziale 7.
Dobra wiadomość jest taka, że insulinooporność często staje się wykrywalna nawet dwadzieścia lat przed pojawieniem się objawów cukrzycy i chorób serca, co oznacza, że kontrolowanie insulinooporności może zapobiec wystąpieniu wielu przewlekłych chorób metabolicznych w przyszłości.
Insulinooporność wpływa na ryzyko rozwoju nie tylko cukrzycy, lecz także wielu innych chorób przewlekłych.
ILE JEST RODZAJÓW CUKRZYCY?
Chociaż większość ludzi słyszała o cukrzycy typu 1 i 2, okazuje się, że istnieje wiele rodzajów tej choroby – i wszystkie można leczyć, stosując metodę _Mastering Diabetes_. Poziom glukozy we krwi może wzrosnąć z wielu powodów, a zrozumienie, które konkretnie tkanki w twoim organizmie zostały zaatakowane, jest kluczem do wyjaśnienia, na który typ cukrzycy cierpisz. W tej książce będziemy odnosić się do różnych typów cukrzycy, ale zanim przejdziemy dalej, wyjaśnijmy różnice między nimi.
- CUKRZYCA TYPU 1 jest powszechnie nazywana cukrzycą młodzieńczą, ponieważ tradycyjnie dotyka ona małe dzieci i młodzież. Ta choroba autoimmunologiczna może całkowicie zniszczyć komórki beta produkujące insulinę w trzustce, drastycznie zmniejszając tym samym endogenną (wytwarzaną przez organizm) produkcję insuliny, a jednocześnie zwiększając zapotrzebowanie na insulinę egzogenną (wprowadzaną za pomocą strzykawki, pena insulinowego lub pompy insulinowej). U chorych na cukrzycę typu 1 metoda _Mastering Diabetes_ ma na celu podwyższenie wartości stosunku węglowodanów do insuliny; maksymalizację wrażliwości na insulinę; sprawienie, że poziom glukozy we krwi będzie wysoce przewidywalny; zapobieganie częstym powikłaniom, takim jak choroby serca, neuropatia, retinopatia i choroby nerek; osiągnięcie prawidłowej masy ciała; i zauważalne zwiększenie ilości energii.
- CUKRZYCA TYPU 1,5 lub utajona cukrzyca autoimmunologiczna dorosłych (ang. _latent autoimmune diabetes of adults_, LADA) jest również wersją cukrzycy, która niszczy komórki beta wytwarzające insulinę. Jednak w przeciwieństwie do cukrzycy typu 1 cukrzyca typu 1,5 dotyka ludzi w wieku powyżej 30 lat i jest wolniej postępującą reakcją autoimmunologiczną, która stopniowo niszczy komórki beta i zmniejsza endogenne wydzielanie insuliny, często w ciągu od pięciu do dziesięciu lat. Cukrzyca typu 1,5 to występująca u dorosłych, wolno postępująca odmiana cukrzycy typu 1, często jest błędnie diagnozowana jako cukrzyca typu 2. Podobnie jak w przypadku cukrzycy typu 1, u osób chorych na cukrzycę typu 1,5 celem stosowania metody _Mastering Diabetes_ jest jak najdłuższe utrzymanie sprawności komórek beta; zwiększenie stosunku węglowodanów do insuliny; maksymalizacja wrażliwości organizmu na insulinę; sprawienie, że poziom glukozy we krwi będzie wysoce przewidywalny; zapobieżenie nagminnym powikłaniom, takim jak choroby serca, neuropatia, retinopatia i choroby nerek; osiągnięcie prawidłowej masy ciała; i zauważalne zwiększenie ilości energii.
- STAN PRZEDCUKRZYCOWY to stan poprzedzający wystąpienie cukrzycy typu 2 rozpoznawany, gdy poziom glukozy we krwi na czczo wynosi od 100 do 125 mg/dl lub gdy wartość HbA1c wynosi od 5,7 procent do 6,4 procent. Stan przedcukrzycowy występuje, gdy mięśnie i wątroba uodporniły się na działanie insuliny, co powoduje nieznaczne podniesienie poziomu glukozy we krwi na czczo. Stan przedcukrzycowy to ostrzeżenie, że wielkimi krokami zbliża się cukrzyca typu 2. Celem stosowania metody _Mastering Diabetes_ w życiu ze stanem przedcukrzycowym jest wyeliminowanie insulinooporności i całkowite uniknięcie rozwinięcia się go w cukrzycę typu 2.
- CUKRZYCA TYPU 2 (INSULINONIEZALEŻNA) występuje, gdy poziom glukozy we krwi na czczo przekracza 125 mg/dl lub gdy poziom HbA1c wynosi 6,5 procent lub więcej, a mimo to nadal wytwarzasz wystarczające ilości endogennej insuliny. Diagnoza cukrzycy typu 2 następuje wówczas, gdy stan przedcukrzycowy przekracza łagodną insulinooporność, często skutkując zwiększonym ryzykiem nadciśnienia, wysokiego cholesterolu, miażdżycy tętnic, przyrostu masy ciała, stłuszczenia wątroby, przewlekłej choroby nerek i obniżenia poziomu energii. Celem stosowania metody _Mastering Diabetes_ w cukrzycy typu 2 jest maksymalizacja wrażliwości na insulinę do momentu, gdy nie będzie już potrzeba leków przeciwcukrzycowych; obniżenie wartości A1c poniżej 5,6 procent oraz wykreślenie cukrzycy typu 2 z karty pacjenta. Jeśli zdiagnozowano u ciebie cukrzycę typu 2, przepustką do pozbycia się tej choroby jest żywienie odwracające insulinooporność.
- Cukrzyca typu 2 (INSULINOZALEŻNA) występuje, gdy poziom glukozy we krwi na czczo przekracza 125 mg/dl lub gdy poziom HbA1c wynosi 6,5 procent lub więcej, a mimo to nadal produkujesz wystarczające ilości endogennej insuliny. Cukrzyca typu 2 insulinozależna występuje, gdy komórki beta przez długi czas produkują za dużo insuliny, co powoduje niezdolność do wytwarzania jej wystarczającej ilości. W tej sytuacji precyzyjne kontrolowanie poziomu glukozy we krwi można osiągnąć tylko poprzez stosowanie diety w połączeniu z insuliną i/lub lekami zażywanymi doustnie. Podobnie jak w przypadku cukrzycy typu 1 i 1,5 celem stosowania metody _Mastering Diabetes_ w życiu z insulinozależną cukrzycą typu 2 jest maksymalizacja wrażliwości na insulinę; sprawienie, że poziom glukozy we krwi będzie wysoce przewidywalny; minimalizacja lub eliminacja doustnych leków na cukrzycę; zapobieżenie nagminnym powikłaniom, takim jak choroby serca, neuropatia, retinopatia i choroba nerek; osiągnięcie prawidłowej masy ciała; i zauważalne zwiększenie ilości energii.
- CUKRZYCA CIĄŻOWA występuje u kobiet w ciąży i zwykle ustępuje po porodzie. Cukrzyca ciążowa może pojawić się na każdym etapie ciąży, ale częściej zdarza się w jej drugiej połowie. Nieprawidłowy wynik daje wówczas test przesiewowy – test tolerancji glukozy. Podobnie jak stan przedcukrzycowy i cukrzyca typu 2 cukrzyca ciążowa może wystąpić, gdy u ciężarnej rozwinie się insulinooporność, można ją jednak kontrolować, zapobiegać jej, a nawet ją eliminować za pomocą metody _Mastering Diabetes_. Chociaż cukrzyca ciążowa często znika po urodzeniu dziecka, nie należy jej lekceważyć w czasie ciąży, ponieważ może ona zwiększać ryzyko przedwczesnego porodu, wystąpienia stanu przedrzucawkowego (wysokiego ciśnienia krwi), wewnątrzmacicznego obumarcia płodu i drastycznie podwyższać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 u pacjentek w miesiącach czy nawet latach po ciąży.
Metoda _Mastering Diabetes_
Podobnie jak nasz program coachingowy, ta książka ma na celu pomóc ci w wypracowaniu trwałych nawyków, które zmniejszą lub wyeliminują biologiczne zapotrzebowanie na leki przyjmowane doustnie oraz insulinę przy jednoczesnym zwiększeniu spożycia pokarmów bogatych w węglowodany. Przedstawimy ci wyniki wiarygodnych badań naukowych w sposób zrozumiały dla laików i pomożemy ci zrozumieć, dlaczego skorzystasz na zmianie sposobu odżywiania i jak możesz zrobić to efektywnie i bezpiecznie. Do twojej dyspozycji będą cała wiedza, strategie, plany, wskazówki, narzędzia i triki, które wypracowaliśmy, samemu prowadząc taki styl życia. W ten sposób krok po kroku osiągniesz sukces skuteczniej niż w jakimkolwiek innym programie obiecującym „szybkie rezultaty”.
Podstawą tego procesu są nasze osobiste doświadczenia: twoje powodzenie w walce z cukrzycą zależy od twoich przyzwyczajeń. Jeśli poświęcisz trochę czasu na wypracowanie silnych i niezawodnych nawyków, które poprawią kontrolę poziomu glukozy we krwi i metabolizm, będziesz czerpać korzyści z tego stylu życia przez długi czas. Jeśli natomiast pospieszysz się z wprowadzaniem zmian w stylu życia i nie poświęcisz wystarczająco dużo czasu na wytworzenie trwałych nawyków, prawdopodobnie w obliczu trudnych sytuacji wrócisz do swoich starych zwyczajów.
Zrozumienie wpływu poszczególnych składników diety na poziom glukozy we krwi warte jest więcej niż jakiekolwiek lekarstwa i może pozwolić ci zaoszczędzić masę pieniędzy na paskach testowych do glukometru, tabletkach i insulinie. Ponadto dowiesz się dokładnie, które pokarmy pomogą twojemu organizmowi naprawić uszkodzenia metaboliczne powstałe przez lata oraz jak wprowadzić je do codziennej diety i zmaksymalizować efekty dzięki innym zmianom w stylu życia, takim jak okresowe głodówki i ćwiczenia fizyczne. A jeżeli zdecydujesz się wziąć udział w naszym programie szkoleniowym online, zapewnimy ci wsparcie społeczności internetowej, w książce zaś umieścimy liczne studia przypadku ukazujących zastosowanie tej wiedzy w prawdziwym życiu. Usiądź więc wygodnie, weź sobie jakiś owoc i do dzieła.
Aby zapoznać się z ponad 25 pracami naukowymi cytowanymi w tym rozdziale, wejdź na stronę www.masteringdiabetes.org/bookinfo.