- W empik go
50 przepisów na pyszne kawy dla każdego - ebook
50 przepisów na pyszne kawy dla każdego - ebook
"50 przepisów na pyszne kawy dla każdego" to książka kucharska idealna dla miłośników kawy, którzy pragną odkryć nowe smaki i sposoby przygotowania tego ulubionego napoju. W książce znajdziesz 50 unikalnych przepisów na kawy, które zadowolą każde podniebienie, od klasycznych espresso i cappuccino po kreatywne i aromatyczne wariacje, takie jak kawa z nutą wanilii, przypraw korzennych czy czekolady.
Kategoria: | Kuchnia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
Rozmiar pliku: | 36 KB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
Mój e-book nie tylko Ci pokaże składniki i wykonanie krok po kroku, on Ciebie nauczy robić wiele kaw, które CI się przydadzą w pracy jako barman, czy sprzedawca w kawiarni, gdzie musisz potrafić zrobić wiele ciekawych kaw. Może planujesz swój biznes z kawiarnią i różnego rodzaju nowościami z kaw? To właśnie ten ebook będzie dla Ciebie najlepszy! Pomoże Ci zrobić nowe super wyglądające kawy, które zaskoczą wszystkich!
Spis treści.
1. Espresso
2. Cappuccino
3. Latte
4. Americano
5. Mocha
6. Flat White
7. Macchiato
8. Ristretto
9. Cortado
10. Affogato
11. Doppio
12. Lungo
13. Breve
14. Espresso Con Panna
15. Espresso Romano
16. Red Eye
17. Black Tie
18. Mazagran
19. Café au Lait
20. Flat Black
21. Espresso Tonic
22. Viennese Coffee
23. Irish Coffee
24. Greek Coffee
25. Iced Coffee
26. Nitro Coffee
27. Café Cubano
28. Caramel Macchiato
29. Café Bombón
30. Marocchino
31. Café Crème
32. White Coffee
33. New Orleans Coffee
34. Piccolo Latte
35. Shakerato
36. Turkish Coffee
37. Café Melange
38. Indian Filter Coffee
39. Frappe
40. Kopi Luwak
41. Café Mocha Blanco
42. Ginseng Coffee
43. Coconut Coffee
44. Vietnamese Egg Coffee
45. Café Zorro
46. Eiskaffee
47. Coconut Iced Coffee
48. Scandinavian Egg Coffee
49. Horchata Coffee
50. Siphon Coffee
1. Espresso
Składniki:
- 7-9 g świeżo zmielonej kawy (najlepiej do espresso)
- Woda (około 30 ml)
Instrukcje:
1. Zmielenie kawy: Zmiel ziarna kawy na drobno, aby uzyskać konsystencję przypominającą drobny cukier.
2. Przygotowanie ekspresu: Napełnij filtr ekspresu 7-9 g zmielonej kawy. Użyj tampera, aby równomiernie ubić kawę.
3. Zaparzanie: Umieść filtr w ekspresie i uruchom maszynę. Ekstrakcja powinna trwać około 25-30 sekund.
4. Serwowanie: Espresso powinno być podawane w małej filiżance, natychmiast po zaparzeniu.
2. Cappuccino
Składniki:
- 1 espresso (30 ml)
- 120 ml mleka
- Kakao (opcjonalnie do dekoracji)
Instrukcje:
1. Przygotowanie espresso: Zaparz espresso według powyższych instrukcji.
2. Spienianie mleka: Podgrzej mleko do około 65°C i spień je za pomocą spieniacza lub pary z ekspresu do kawy.
3. Łączenie: Wlej spienione mleko do filiżanki z espresso, trzymając dzbanek pod kątem, aby utworzyć warstwę spienionego mleka na górze.
4. Dekoracja: Możesz posypać wierzch kakao.
3. Latte
Składniki:
- 1 espresso (30 ml)
- 240 ml mleka
- Syrop smakowy (opcjonalnie)
Instrukcje:
1. Przygotowanie espresso: Zaparz espresso według powyższych instrukcji.
2. Spienianie mleka: Podgrzej mleko do około 65°C i spień je delikatnie, tworząc mniej pianki niż w cappuccino.
3. Łączenie: Wlej espresso do dużej szklanki lub filiżanki, następnie delikatnie wlej spienione mleko.
4. Dodatki: Możesz dodać syrop smakowy według uznania.
4. Americano
Składniki:
- 1 espresso (30 ml)
- 90 ml gorącej wody
Instrukcje:
1. Przygotowanie espresso: Zaparz espresso według powyższych instrukcji.
2. Łączenie: Do filiżanki wlej gorącą wodę, a następnie dodaj do niej espresso.
3. Serwowanie: Americano serwuje się w filiżance podobnej do tej, którą używa się do cappuccino.
5. Mocha
Składniki:
- 1 espresso (30 ml)
- 120 ml mleka
- 20 g czekolady (lub łyżka kakao)
- Bita śmietana (opcjonalnie)
Instrukcje:
1. Przygotowanie espresso: Zaparz espresso według powyższych instrukcji.
2. Rozpuszczanie czekolady: Podgrzej mleko i dodaj do niego czekoladę lub kakao, mieszając, aż się rozpuści.
3. Łączenie: Wlej espresso do szklanki lub filiżanki, a następnie dodaj czekoladowe mleko.
4. Dekoracja: Na wierzch możesz dodać bitą śmietanę.
6. Flat White
Składniki:
- 1 podwójne espresso (60 ml)
- 120 ml mleka
Instrukcje:
1. Przygotowanie podwójnego espresso: Zaparz podwójne espresso.
2. Spienianie mleka: Podgrzej mleko i spień je, aby uzyskać delikatną i gładką piankę.
3. Łączenie: Wlej podwójne espresso do filiżanki, następnie delikatnie wlej spienione mleko.
7. Macchiato
Składniki:
- 1 espresso (30 ml)
- Mała ilość spienionego mleka (ok. 15 ml)
Instrukcje:
1. Przygotowanie espresso: Zaparz espresso według powyższych instrukcji.
2. Spienianie mleka: Podgrzej mleko i spień je.
3. Łączenie: Dodaj małą ilość spienionego mleka na wierzch espresso.
8. Ristretto
Składniki:
- 7-9 g świeżo zmielonej kawy
- 15-20 ml wody
Instrukcje:
1. Zmielenie kawy: Zmiel ziarna kawy jeszcze drobniej niż do espresso.
2. Przygotowanie: Użyj około 15-20 ml wody do zaparzenia, podobnie jak przy espresso, ale krótszym czasem ekstrakcji (około 15-20 sekund).
9. Cortado
Składniki:
- 1 espresso (30 ml)
- 30 ml ciepłego mleka
Instrukcje:
1. Przygotowanie espresso: Zaparz espresso według powyższych instrukcji.
2. Podgrzanie mleka: Podgrzej mleko, ale nie spieniaj go.
3. Łączenie: Wlej ciepłe mleko do espresso w równych proporcjach.
10. Affogato
Składniki:
- 1 kulka lodów waniliowych
- 1 espresso (30 ml)
Instrukcje:
1. Serwowanie: Umieść kulkę lodów waniliowych w filiżance lub miseczce.
2. Dodanie espresso: Zalej lody gorącym espresso.
11. Doppio
Składniki:
- 14-18 g świeżo zmielonej kawy
- 60 ml wody
Instrukcje:
1. Zmielenie kawy: Zmiel ziarna kawy na konsystencję espresso.
2. Przygotowanie: Użyj podwójnej ilości kawy i wody, aby przygotować podwójne espresso.
12. Lungo
Składniki:
- 7-9 g świeżo zmielonej kawy
- 60-90 ml wody
Instrukcje:
1. Zmielenie kawy: Zmiel kawę podobnie jak do espresso.
2. Przygotowanie: Użyj więcej wody, aby wydłużyć czas ekstrakcji do 50-60 sekund.
13. Breve
Składniki:
- 1 espresso (30 ml)
- 120 ml śmietanki półtłustej
Instrukcje:
1. Przygotowanie espresso: Zaparz espresso według powyższych instrukcji.
2. Podgrzewanie śmietanki: Podgrzej śmietankę i delikatnie ją spień.
3. Łączenie: Wlej spienioną śmietankę do espresso.
14. Espresso Con Panna
Składniki:
- 1 espresso (30 ml)
- Bita śmietana
Instrukcje:
1. Przygotowanie espresso: Zaparz espresso według powyższych instrukcji.
2. Dekoracja: Na wierzch espresso dodaj porcję bitej śmietany.
15. Espresso Romano
Składniki:
- 1 espresso (30 ml)
- Plasterek cytryny
Instrukcje:
1. Przygotowanie espresso: Zaparz espresso.
2. Podanie: Podaj espresso z plasterkiem cytryny, którą można wycisnąć do kawy dla uzyskania cytrusowej nuty.
16. Red Eye
Składniki:
- 1 espresso (30 ml)
- Filiżanka kawy czarnej (240 ml)
Instrukcje:
1. Przygotowanie espresso: Zaparz espresso.
2. Łączenie: Wlej espresso do filiżanki z czarną kawą.
17. Black Tie
Składniki:
- 1 filiżanka tajskiej herbaty (240 ml)
- 1 espresso (30 ml)
- 60 ml słodzonego mleka skondensowanego
Instrukcje:
1. Przygotowanie tajskiej herbaty: Zaparz herbatę i wymieszaj ją z mlekiem skondensowanym.
2. Dodanie espresso: Wlej espresso do herbaty.
18. Mazagran
Składniki:
- 1 espresso (30 ml)
- 60 ml zimnej wody
- Lód
- Cytryna i cukier do smaku
Instrukcje:
1. Przygotowanie: Zaparz espresso i ostudź.
2. Łączenie: Wlej espresso do szklanki z lodem, dodaj zimną wodę.
3. Dekoracja: Podaj z plasterkiem cytryny i cukrem.
19. Café au Lait
Składniki:
- 120 ml kawy czarnej
- 120 ml ciepłego mleka
Instrukcje:
1. Przygotowanie kawy: Zaparz kawę czarną.
2. Łączenie: Wlej ciepłe mleko do kawy w równych proporcjach.
20. Flat Black
Składniki:
- 1 podwójne espresso (60 ml)
- 60 ml gorącej wody
Instrukcje:
1. Przygotowanie podwójnego espresso: Zaparz podwójne espresso.
2. Łączenie: Dodaj gorącą wodę do espresso.
21. Espresso Tonic
Składniki:
- 1 espresso (30 ml)
- 120 ml toniku
- Lód
Instrukcje:
1. Przygotowanie espresso: Zaparz espresso.
2. Łączenie: W szklance z lodem wlej tonik, a następnie dodaj espresso.
22. Viennese Coffee
Składniki:
- 1 espresso (30 ml)
- 120 ml spienionego mleka
- Bita śmietana
Instrukcje:
1. Przygotowanie espresso: Zaparz espresso.
2. Łączenie: Wlej spienione mleko do filiżanki z espresso.
3. Dekoracja: Na wierzch dodaj bitą śmietanę.
23. Irish Coffee
Składniki:
- 1 filiżanka kawy czarnej (240 ml)
- 30 ml irlandzkiej whisky
- 1 łyżka cukru brązowego
- Bita śmietana
Instrukcje:
1. Przygotowanie kawy: Zaparz kawę czarną.
2. Dodanie whisky: Wlej whisky do kawy i dodaj cukier.
3. Dekoracja: Na wierzch dodaj bitą śmietanę.
24. Greek Coffee
Składniki:
- 1 łyżeczka świeżo zmielonej kawy greckiej (lub tureckiej)
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- 60 ml wody
Instrukcje:
1. Zmieszanie: W rondelku wymieszaj kawę, cukier i wodę.
2. Podgrzewanie: Podgrzewaj na małym ogniu, aż kawa zacznie się pienić. Nie gotuj.
3. Serwowanie: Przelej kawę do filiżanki i podawaj bez mieszania.
25. Iced Coffee
Składniki:
- 1 filiżanka kawy czarnej (240 ml)
- Lód
- Mleko i cukier do smaku
Instrukcje:
1. Przygotowanie kawy: Zaparz kawę i ostudź.
2. Łączenie: Wlej kawę do szklanki z lodem.
3. Dodanie dodatków: Dodaj mleko i cukier według uznania.
26. Nitro Coffee
Składniki:
- 1 filiżanka kawy cold brew (240 ml)
- Azot (do nasycenia)
Instrukcje:
1. Przygotowanie cold brew: Zaparz kawę metodą cold brew.
2. Nasycenie: Nasyć kawę azotem przy użyciu specjalnego dyspensera.
27. Café Cubano
Składniki:
- 1 espresso (30 ml)
- 1 łyżeczka cukru
Instrukcje:
1. Przygotowanie espresso: Zaparz espresso.
2. Łączenie: Wlej espresso do filiżanki i natychmiast wymieszaj z cukrem.
28. Caramel Macchiato
Składniki:
- 1 espresso (30 ml)
- 120 ml mleka
- 1 łyżka syropu karmelowego
Instrukcje:
1. Przygotowanie espresso: Zaparz espresso.
2. Spienianie mleka: Podgrzej mleko i spień je.
3. Łączenie: Wlej syrop karmelowy do filiżanki, następnie dodaj mleko, a na końcu espresso.
29. Café Bombón
Składniki:
- 1 espresso (30 ml)
- 30 ml słodzonego mleka skondensowanego
Instrukcje:
1. Przygotowanie espresso: Zaparz espresso.
2. Łączenie: Wlej słodzone mleko skondensowane na dno filiżanki, następnie dodaj espresso.
30. Marocchino
Składniki:
- 1 espresso (30 ml)
- 10 g czekolady
- 30 ml spienionego mleka
- Kakao w proszku do posypania
Instrukcje:
1. Przygotowanie espresso: Zaparz espresso.
2. Łączenie: W filiżance umieść czekoladę, zalej ją espresso, a następnie dodaj spienione mleko.
3. Dekoracja: Posyp kakao.
31. Café Crème
Składniki:
- 1 espresso (30 ml)
- 90 ml spienionego mleka
Instrukcje:
1. Przygotowanie espresso: Zaparz espresso.
2. Łączenie: Dodaj spienione mleko do espresso.
32. White Coffee
Składniki:
- 1 filiżanka kawy czarnej (240 ml)
- 60 ml mleka
Instrukcje:
1. Przygotowanie kawy: Zaparz kawę czarną.
2. Łączenie: Wlej mleko do kawy.
33. New Orleans Coffee
Składniki:
- 1 filiżanka cold brew (240 ml)
- 60 ml mleka
- 1 łyżka syropu z cykorii
Instrukcje:
1. Przygotowanie cold brew: Zaparz kawę metodą cold brew.
2. Łączenie: Wlej cold brew do szklanki z lodem, dodaj mleko i syrop z cykorii.
34. Piccolo Latte
Składniki:
- 1 espresso (30 ml)
- 60 ml spienionego mleka
Instrukcje:
1. Przygotowanie espresso: Zaparz espresso.
2. Łączenie: Wlej spienione mleko do espresso.
35. Shakerato
Składniki:
- 1 espresso (30 ml)
- Lód
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
Instrukcje:
1. Przygotowanie espresso: Zaparz espresso.
2. Mieszanie: Wlej espresso do shakera z lodem i cukrem, a następnie mocno wstrząśnij.
3. Serwowanie: Przelej kawę do schłodzonego kieliszka.
36. Turkish Coffee
Składniki:
- 1 łyżeczka świeżo zmielonej kawy tureckiej
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- 60 ml wody
Instrukcje:
1. Zmieszanie: W rondelku wymieszaj kawę, cukier i wodę.
2. Podgrzewanie: Podgrzewaj na małym ogniu, aż kawa zacznie się pienić. Nie gotuj.
3. Serwowanie: Przelej kawę do filiżanki, pozwalając osadom opaść.
37. Café Melange
Składniki:
- 1 espresso (30 ml)
- 120 ml spienionego mleka
- Bita śmietana
Instrukcje:
1. Przygotowanie espresso: Zaparz espresso.
2. Łączenie: Wlej spienione mleko do filiżanki z espresso.
3. Dekoracja: Na wierzch dodaj bitą śmietanę.
38. Indian Filter Coffee
Składniki:
- 1 espresso (30 ml)
- 240 ml wody
- 2 łyżki kawy mielonej
- 2 łyżki mleka skondensowanego
Instrukcje:
1. Parzenie: W specjalnym filtrze do kawy parz kawę z wodą.
2. Łączenie: Wlej kawę do filiżanki, dodaj mleko skondensowane i dobrze wymieszaj.
39. Frappe
Składniki:
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka cukru
- 30 ml wody
- Lód
Instrukcje:
1. Mieszanie: W shakerze wymieszaj kawę rozpuszczalną, cukier i wodę.
2. Łączenie: Wlej kawę do szklanki z lodem i uzupełnij wodą lub mlekiem.
40. Kopi Luwak
Składniki:
- 7-9 g kawy Kopi Luwak
- Woda
Instrukcje:
1. Zmielenie kawy: Zmiel kawę na drobno.
2. Przygotowanie: Zaparz kawę jak espresso lub metodą pour-over.
41. Café Mocha Blanco
Składniki:
- 1 espresso (30 ml)
- 120 ml mleka
- 20 g białej czekolady
Instrukcje:
1. Rozpuszczanie czekolady: Podgrzej mleko i dodaj do niego białą czekoladę, mieszając, aż się rozpuści.
2. Łączenie: Wlej czekoladowe mleko do filiżanki, a następnie dodaj espresso.
42. Ginseng Coffee
Składniki:
- 1 espresso (30 ml)
- 1 łyżeczka proszku z żeń-szenia
Instrukcje:
1. Przygotowanie espresso: Zaparz espresso.
2. Łączenie: Dodaj proszek z żeń-szenia do espresso i dobrze wymieszaj.
43. Coconut Coffee
Składniki:
- 1 espresso (30 ml)
- 120 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka cukru
Instrukcje:
1. Przygotowanie espresso: Zaparz espresso.
2. Łączenie: Wlej mleko kokosowe do filiżanki, dodaj espresso i cukier.
44. Vietnamese Egg Coffee
Składniki:
- 1 espresso (30 ml)
- 1 żółtko
- 2 łyżki słodzonego mleka skondensowanego
Instrukcje:
1. Przygotowanie: Ubij żółtko z mlekiem skondensowanym na puszystą masę.
2. Łączenie: Wlej espresso do filiżanki, a na wierzch dodaj ubite żółtko.
45. Café Zorro
Składniki:
- 2 espresso (60 ml)
- 60 ml gorącej wody
Instrukcje:
1. Przygotowanie: Zaparz dwa espresso.
2. Łączenie: Dodaj gorącą wodę do filiżanki z espresso.
46. Eiskaffee
Składniki:
- 1 filiżanka kawy czarnej (240 ml)
- 2 kulki lodów waniliowych
- Bita śmietana
Instrukcje:
1. Łączenie: Wlej kawę do szklanki, dodaj lody waniliowe.
2. Dekoracja: Na wierzch dodaj bitą śmietanę.
47. Coconut Iced Coffee
Składniki:
- 1 filiżanka kawy czarnej (240 ml)
- 60 ml mleka kokosowego
- Lód
Instrukcje:
1. Łączenie: Wlej kawę do szklanki z lodem, dodaj mleko kokosowe.
48. Scandinavian Egg Coffee
Składniki:
- 1 łyżeczka świeżo zmielonej kawy
- 1 jajko
- 240 ml wody
Instrukcje:
1. Mieszanie: Wymieszaj jajko z kawą.
2. Gotowanie: Zalej mieszankę wrzątkiem i gotuj przez kilka minut, a następnie przefiltruj.
49. Horchata Coffee
Składniki:
- 1 espresso (30 ml)
- 240 ml mleka z orzechów lub ryżu (horchata)
- Lód
Instrukcje:
1. Łączenie: Wlej espresso do szklanki z lodem, dodaj horchata i dobrze wymieszaj.
50. Siphon Coffee
Składniki:
- 15 g świeżo zmielonej kawy
- 250 ml wody
Instrukcje:
1. Podgrzewanie: Umieść wodę w dolnym naczyniu syfonu i podgrzewaj, aż zacznie parować.
2. Ekstrakcja: Dodaj kawę do górnego naczynia, gdy woda przejdzie do góry. Mieszaj przez około minutę.
3. Zakończenie: Gdy przestaniesz podgrzewać, kawa przejdzie z powrotem do dolnego naczynia. Serwuj natychmiast.