-
promocja
Air fryer. Przepisy na prawie wszystko - ebook
Air fryer. Przepisy na prawie wszystko - ebook
AIR FRYER – urządzenie do zadań specjalnych!
Szybszy i tańszy w działaniu od piekarnika. Przyrządzisz w nim prawie wszystko.
Poznaj tajniki pieczenia ciepłym powietrzem!
Aby dobrze zacząć dzień, przygotuj puszyste wytrawne omlety lub własnoręcznie skomponowaną chrupiącą granolę z orzechami i owocami.
Na obiad przyrządź zupę z pasternaku z miodem, sycące steki z kalafiora lub cudownie soczyste kotlety jagnięce.
Masz ochotę na deser? W air fryerze zrobisz też przełamane nutą słonego karmelu bananowe babeczki, kukurydziane batoniki, a nawet orzeźwiające ciasto cytrynowe!
Odkryj pełny potencjał swojego AIR FRYERA.
Jeśli stawiasz pierwsze kroki w smażeniu ciepłym powietrzem – ta książka pomoże ci wybrać odpowiedni model urządzenia, zdradzi, co zrobić, żeby twoje dania były doskonałe za każdym razem, i otworzy przed tobą drzwi do prawdziwego mistrzostwa!
Ta publikacja spełnia wymagania dostępności zgodnie z dyrektywą EAA.
| Kategoria: | Kuchnia |
| Zabezpieczenie: |
Watermark
|
| ISBN: | 978-83-8367-650-0 |
| Rozmiar pliku: | 23 MB |
FRAGMENT KSIĄŻKI
CZAS PRZYGOTOWANIA 5 minut CZAS SMAŻENIA 10–15 minut LICZBA PORCJI 1 AKCESORIA KUCHENNE naczynie żaroodporne, które pasuje do Twojego air fryera
To genialnie proste danie możesz przygotować w swoim air fryerze za jednym zamachem. Wprawdzie podane składniki tego obfitego śniadania lub brunchu wystarczą na jedną porcję, ale jeśli wzbogacisz posiłek tostami, możesz z powodzeniem nakarmić nim dwie osoby.
1 średni ziemniak, obrany i pokrojony w cienkie plastry
1 łyżeczka musztardy angielskiej w proszku
4 łyżki mleka
100 g świeżego szpinaku
130 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w kostkę
80 g sera cheddar, tartego
2 jajka
oliwa, do spryskania
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
1. Naczynie żaroodporne spryskaj niewielką ilością oliwy, a następnie ułóż na jego dnie plasterki ziemniaka w jednej warstwie. Posyp musztardą w proszku i zalej mlekiem. Całość przykryj równą warstwą szpinaku, a następnie kiełbasą chorizo. Wszystko pokryj serem cheddar, na wierzch wbij oba jajka i obficie dopraw je solą i pieprzem.
2. Naczynie przełóż do air fryera i piecz potrawę w temperaturze 180°C przez 10–15 minut (sprawdzaj co 5 minut), aż będzie dobrze upieczona, a ser się roztopi i zaczną się na nim tworzyć bąbelki. Podawaj na gorąco.
Muffiny śniadaniowe
CZAS PRZYGOTOWANIA 5 minut CZAS PIECZENIA 20 minut LICZBA PORCJI 4 AKCESORIA KUCHENNE 4 silikonowe foremki do pieczenia babeczek
Te pyszne muffiny stanowią świetną opcję śniadaniową na wynos. Ponieważ doskonale smakują zarówno na gorąco, jak i na zimno, przygotuj je z wyprzedzeniem, by skorzystać z nich wtedy, gdy nie będziesz mieć czasu na gotowanie. W tym przepisie liczbę porcji można łatwo zwiększyć, więc jeśli masz dużo głodnych osób do nakarmienia, po prostu podwój lub potrój ilość każdego z podanych składników.
8 plasterków pancetty
4 jajka
80 g sera cheddar, tartego
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
ketchup, do maczania (opcjonalnie)
1. Plasterki pancetty rozłóż na dnie air fryera w jednej warstwie tak, aby na siebie nie nachodziły. Piecz w temperaturze 190°C przez 5 minut, aż zrobią się chrupiące. W połowie pieczenia sprawdź plasterki i w razie potrzeby je odwróć, aby były tak samo chrupiące z każdej strony.
2. Jajka wbij do miski, dopraw solą i pieprzem, a następnie roztrzep. Do jajek dodaj tarty ser i ponownie wymieszaj.
3. Gdy pancetta będzie już gotowa, pokrój ją lub pokrusz na drobne kawałki.
4. Połowę pancetty dodaj do miski z jajkami i serem. Całość wymieszaj, aby połączyć wszystkie składniki. Otrzymaną w ten sposób mieszankę podziel na cztery równe części i umieść w silikonowych foremkach na babeczki, a następnie zawartość każdej foremki posyp z wierzchu pozostałą pancettą.
5. Napełnione foremki przełóż do air fryera i piecz w temperaturze 180°C przez 15 minut (od czasu do czasu je sprawdzaj), aż muffiny będą dobrze zarumienione. Podawaj na ciepło lub na zimno z ketchupem do maczania.
Błyskawiczny omlet śniadaniowy
CZAS PRZYGOTOWANIA 5 minut CZAS PIECZENIA 18 minut LICZBA PORCJI 1 AKCESORIA KUCHENNE duża okrągła forma silikonowa
Jako niezwykle proste danie, które można z łatwością dostosować do indywidualnych preferencji, omlety stanowią idealny posiłek o każdej porze dnia. W tym przepisie zaproponowałam dodanie do środka pomidorów, papryki i cebuli, ale Ty możesz dowolnie dopasować nadzienie do tego, na co aktualnie masz ochotę. To omlet z dwóch jaj, który zaspokoi głód jednej osoby, ale jeśli musisz nakarmić ich więcej, możesz odpowiednio zwiększyć ilość każdego ze składników. Musisz tylko pamiętać, aby przed podaniem upewnić się, że jajka są całkowicie ścięte.
4 pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół
½ czerwonej lub zielonej papryki, pozbawionej gniazda nasiennego i grubo posiekanej
½ czerwonej cebuli, obranej i pokrojonej w plasterki
2 łyżeczki oliwy
2 jajka, roztrzepane
25 g sera cheddar, tartego
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
1. Do formy silikonowej włóż pomidorki, paprykę i cebulę, a następnie dodaj oliw. Całość dokładnie wymieszaj, aby równomiernie pokryć olejem wszystkie składniki. Formę przenieś do air fryera i piecz warzywa w temperaturze 180°C przez 5 minut, aż będą prawie miękkie.
2. Do formy silikonowej dodaj roztrzepane jajka i obficie dopraw wszystko solą i zmielonym pieprzem. Całość wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić warzywa. Otrzymaną mieszankę ponownie umieść w air fryerze i piecz przez 8 minut, aż omlet będzie prawie gotowy. Posyp go serem i piecz jeszcze przez 5 minut lub do momentu, aż ser się roztopi i nabierze złocistego koloru, a omlet będzie dobrze ścięty.
3. Gotowy omlet wyłóż na talerz i od razu podawaj.
_Dalsza część w wersji pełnej_