Facebook - konwersja
Czytaj fragment
Pobierz fragment

  • Empik Go W empik go

Apikosmetyka. Miód, propolis, pyłek kwiatowy, mleczko pszczele, jad pszczeli, wosk - ebook

Wydawnictwo:
Data wydania:
1 stycznia 2020
Format ebooka:
EPUB
Format EPUB
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najpopularniejszych formatów e-booków na świecie. Niezwykle wygodny i przyjazny czytelnikom - w przeciwieństwie do formatu PDF umożliwia skalowanie czcionki, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie jej wielkości do kroju i rozmiarów ekranu. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
, MOBI
Format MOBI
czytaj
na czytniku
czytaj
na tablecie
czytaj
na smartfonie
Jeden z najczęściej wybieranych formatów wśród czytelników e-booków. Możesz go odczytać na czytniku Kindle oraz na smartfonach i tabletach po zainstalowaniu specjalnej aplikacji. Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Multiformat
E-booki w Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu. Oznacza to, że po dokonaniu zakupu, e-book pojawi się na Twoim koncie we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu.
(2w1)
Multiformat
E-booki sprzedawane w księgarni Virtualo.pl dostępne są w opcji multiformatu - kupujesz treść, nie format. Po dodaniu e-booka do koszyka i dokonaniu płatności, e-book pojawi się na Twoim koncie w Mojej Bibliotece we wszystkich formatach dostępnych aktualnie dla danego tytułu. Informacja o dostępności poszczególnych formatów znajduje się na karcie produktu przy okładce. Uwaga: audiobooki nie są objęte opcją multiformatu.
czytaj
na tablecie
Aby odczytywać e-booki na swoim tablecie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. Bluefire dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na czytniku
Czytanie na e-czytniku z ekranem e-ink jest bardzo wygodne i nie męczy wzroku. Pliki przystosowane do odczytywania na czytnikach to przede wszystkim EPUB (ten format możesz odczytać m.in. na czytnikach PocketBook) i MOBI (ten fromat możesz odczytać m.in. na czytnikach Kindle).
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
czytaj
na smartfonie
Aby odczytywać e-booki na swoim smartfonie musisz zainstalować specjalną aplikację. W zależności od formatu e-booka oraz systemu operacyjnego, który jest zainstalowany na Twoim urządzeniu może to być np. iBooks dla EPUBa lub aplikacja Kindle dla formatu MOBI.
Informacje na temat zabezpieczenia e-booka znajdziesz na karcie produktu w "Szczegółach na temat e-booka". Więcej informacji znajdziesz w dziale Pomoc.
Czytaj fragment
Pobierz fragment

Apikosmetyka. Miód, propolis, pyłek kwiatowy, mleczko pszczele, jad pszczeli, wosk - ebook

Prof. dr hab. n. farm. Bogdan Kędzia wraz z małżonką, mgr farm. Elżbietą Hołderną-Kędzią, uważani są za wybitnych znawców apiterapii. Zaliczani są ponadto do naukowców specjalizujących się w dziedzinie mikrobiologii i farmakologii leku roślinnego. Ich zainteresowanie apiterapią zaczęło się od V Międzynarodowego Sympozjum Apiterapii w Krakowie, które odbyło się w 1985 roku, oraz XXXI Międzynarodowego Kongresu Pszczelarskiego "Apimondia `87", który miał miejsce w Warszawie w 1987 roku. Są autorami wielu prac eksperymentalnych na temat miodu, propolisu, pyłku kwiatowego i jadu pszczelego, prezentowanych od lat na różnych naukowych konferencjach pszczelarskich. To znani w kraju popularyzatorzy produktów pszczelich, autorzy ponad 250 artykułów w czasopismach pszczelarskich i popularnonaukowych. Opublikowali wspólnie wiele książek z tej dziedziny, w tym "Leczenie produktami pszczelimi" (1994), "Produkty pszczół w profilaktyce i lecznictwie" (2000), "Produkty pszczół w terapii" (2005), "Miód. Skład i właściwości biologiczne" (2008), "Leczenie chorób wewnętrznych ogólnie dostępnymi produktami pszczelimi w świetle badań klinicznych" (2008), "Propolis w leczeniu chorób skóry" (2009), "Lecznicze działanie miodu w chorobach wewnętrznych" (2010), "Pyłek kwiatowy i pierzga w lecznictwie klinicznym" (2010), "Leczenie propolisem chorób uszu, nosa, gardła" (2011), "Propolis w chorobach wewnętrznych" (2011), "Pszczeli pyłek kwiatowy - monografia" (2012), "Mleczko pszczele - monografia" (2013), "Możliwości leczenia chorób serca i układu krążenia za pomocą produktów pszczelich" (2016) oraz "Mniej znane produkty pszczele" (2017). Prof. Bogdan Kędzia jest także tłumaczem książek o propolisie, pyłku kwiatowym, jadzie pszczelim i miodzie z języka rosyjskiego na polski. Znani z wielu wykładów z zakresu apiterapii, wygłoszonych na konferencjach naukowych i podczas uroczystości pszczelarskich. Za propagowanie wiedzy o leczniczych właściwościach produktów pszczelich prof. Bogdan Kędzia został uhonorowany Medalem Oddziału Pszczelnictwa w Puławach (1993) i Złotą Odznaką Polskiego Związku Pszczelarskiego (1998). Obecnie są pracownikami Instytutu Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu. Prof. Bogdan Kędzia pełni funkcję redaktora naczelnego czasopisma "Postępy Fitoterapii".

Kategoria: Poradniki
Zabezpieczenie: Watermark
Watermark
Watermarkowanie polega na znakowaniu plików wewnątrz treści, dzięki czemu możliwe jest rozpoznanie unikatowej licencji transakcyjnej Użytkownika. E-książki zabezpieczone watermarkiem można odczytywać na wszystkich urządzeniach odtwarzających wybrany format (czytniki, tablety, smartfony). Nie ma również ograniczeń liczby licencji oraz istnieje możliwość swobodnego przenoszenia plików między urządzeniami. Pliki z watermarkiem są kompatybilne z popularnymi programami do odczytywania ebooków, jak np. Calibre oraz aplikacjami na urządzenia mobilne na takie platformy jak iOS oraz Android.
ISBN: 978-83-62993-57-4
Rozmiar pliku: 967 KB

FRAGMENT KSIĄŻKI

MIÓD PSZCZELI

Powstawanie i pozyskiwanie

Obecnie miodem określa się naturalny, słodki produkt wytwarzany przez pszczoły miodne _Apis mellifera_ z nektaru lub wydzielin żywych części roślin, a także wydalin owadów ssących soki roślinne – łączony następnie z ich własnymi swoistymi substancjami, składany, odparowywany i pozostawiony do dojrzewania w plastrach.

Nektar powstaje w specjalnych narządach roślin zwanych nektarnikami, znajdujących się w obrębie kwiatów. Pod względem chemicznym jest to zagęszczony sok roślinny złożony głównie z wody i cukrów, takich jak: glukoza, fruktoza i sacharoza, a także z niewielkiej ilości związków białkowych, wolnych aminokwasów, kwasów organicznych, witamin, olejków eterycznych, barwników i związków mineralnych. Stężenie cukrów w nektarze wynosi zazwyczaj od 10 do 40%, w szczególnych przypadkach do 70%.

Wydzieliną żywych części roślin nazywa się sok dojrzałych owoców, np. malin czy morwy, oraz tzw. rosę miodową, która znajduje się na kłosach zbóż, np. żyta, a także na wiechach licznych traw.

Drugim ważnym produktem zbieranym przez pszczoły do wyrobu miodu jest spadź. Jest to sok roślinny przetworzony przez niektóre owady, głównie mszyce, czerwce i miodówki. Owady te nakłuwają liście i górne części roślin, wysysają sok, z którego wchłaniają białko stanowiące ich pokarm, a pozostałość wydalają w postaci kropelek zwanych spadzią. Miejscem bytowania wymienionych owadów są zarówno drzewa liściaste, jak i iglaste. Spadź w około 50% składa się z cukrów, podobnych jak w nektarze, przy czym może ona zawierać dodatkowo dwa inne cukry – melecytozę i fruktomaltozę. Ponadto w spadzi występują: kwasy organiczne, aminokwasy, garbniki, żywice, witaminy oraz związki mineralne.

Nektar, wydzielina żywych części roślin lub spadź zwilżane są przez pszczoły niewielką ilością wydzieliny pochodzącej z gruczołów ślinowych, po czym trafiają przez otwór gębowy i przełyk do wola miodowego. Proces ten wzbogaca te produkty w enzymy i kwasy organiczne pochodzące z organizmu pszczół.

Po przylocie do ula pożytek, zawierający do 80% wody, przekazywany jest pszczołom ulowym, które kilkakrotnie wprowadzają go do wola miodowego i przemieszczają na nasadę języczka. W tym czasie produkt wzbogaca się w enzymy pochodzące z gruczołów ślinowych pszczół, m.in. w diastazę, inwertazę i lizozym. Po odpowiednim zagęszczeniu powstały produkt przekazywany jest innym pszczołom do dalszej przeróbki, aż w końcu umieszczany w dolnych komórkach plastra, gdzie następuje jego ostateczne odparowanie. W miarę zagęszczania miód przenoszony jest do coraz wyżej położonych komórek plastra. Po ich wypełnieniu następuje proces dojrzewania miodu, podczas którego zawartość wody obniża się w nim do około 18%. Zapobiega to fermentacji miodu. Sacharoza ulega w tym czasie enzymatycznemu rozkładowi do glukozy i fruktozy. W trakcie dojrzewania zwiększa się także kwasowość miodu. Proces trwa 4-5 dni i po jego zakończeniu komórki plastra pokrywane są cienką warstwą wosku, tzw. zasklepem lub wieczkiem woskowym.

Do celów kosmetycznych wykorzystuje się miód handlowy w stanie płynnym. Miód taki otrzymuje się po odwirowaniu plastrów i przecedzeniu przez gęste sito, które usuwa większe zanieczyszczenia mechaniczne. Następnie miód umieszcza się w odstojniku w celu jego sklarowania. Po zebraniu wierzchniej warstwy drobnych zanieczyszczeń miód rozlewa się do opakowań jednostkowych.

Miód skrystalizowany przed użyciem do produkcji kosmetyków należy upłynnić. Proces upłynniania miodu prowadzi się w łaźni wodnej o temperaturze 45°C. Pojemnik z miodem o masie 30 kg wymaga ogrzewania w tej temperaturze przez 6-10 godzin.

Charakterystyka fizykochemiczna

O jakości miodu decydują właściwości organoleptyczne tego produktu, takie jak: barwa, smak, aromat i konsystencja. Do ważnych parametrów fizykochemicznych charakteryzujących poszczególne rodzaje miodu należą: ciężar właściwy, skręcalność optyczna, lepkość, kwasowość i przewodność elektryczna.

Miody odznaczają się dużą różnorodnością barwy. Miody nektarowe, w zależności od rodzaju pożytku, rejonu pozyskiwania i terminu zbioru, mają różną barwę – od niemalże bezbarwnej, poprzez żółtą i brunatnoszarą, do ciemnej. W większości są to miody jasne (akacjowy, rzepakowy, koniczynowy, mniszkowy) i z odcieniem żółtym (lipowy, wrzosowy). Do miodów ciemnych zalicza się: miód gryczany, kasztanowy i miody spadziowe. Te ostatnie mają barwę zielonkawą, szarą, brązową, a nawet czarną. Zabarwienie to pochodzi w dużej mierze od strzępków grzybni, barwników roślinnych i glonów.

Smak miodu zależy w dużym stopniu od gatunku rośliny będącej źródłem nektaru lub spadzi. Miody jasne, takie jak: akacjowy, mniszkowy i koniczynowy, odznaczają się zazwyczaj łagodnym, a niekiedy nawet mdłym smakiem. Natomiast odmiany ciemne, pochodzące zwykle z późniejszych pożytków, mają na ogół smak ostry, piekący, niekiedy gorzki lub cierpki.

Aromat miodu także zależy od roślin, z których pochodził pożytek. Ze względu na to, że składniki miodu wpływające na jego aromat mają charakter lotny, najsilniejszym aromatem charakteryzują się świeżo pozyskane miody. Przykładem może być miód lipowy. Dłuższe przechowywanie miodu w dużym stopniu pozbawia go aromatu.

Jednym z parametrów charakteryzujących miód jest jego ciężar właściwy (gęstość), będący stosunkiem masy miodu do jego objętości. Dojrzały miód jest gęstą, niejednorodną masą płynną, składającą się głównie z mieszaniny cukrów. Z tego względu jego ciężar właściwy jest wyższy od wody i mieści się w granicach 1,38-1,45 g/cm³ , co oznacza, że 1 l miodu waży 1380-1450 g. Mniejszy ciężar właściwy może wskazywać na większą zawartość wody.

Skręcalność optyczna znacznie różni się w przypadku miodów nektarowych i spadziowych. O ile miody nektarowe odznaczają się ujemnymi wartościami, to miody spadziowe mają dodatnią wartość tego parametru. Na przykład, miody akacjowe mają średnią skręcalność optyczną -17,0°, a dla miodów spadziowych ta wartość wynosi +4,2°. W dużym stopniu na skręcalność optyczną ma wpływ obecność dekstryn w miodach. Miody nektarowe cechuje niska ich zawartość (średnio 0,84%), natomiast w miodach spadziowych występuje duża zawartość dekstryn (średnio 2,5%).

Lepkość miodu w dużym stopniu zależy od zawartości wody i temperatury otoczenia. Im większa jest zawartość wody w miodzie, tym mniejsza jest jego lepkość. Na przykład, miód wielokwiatowy w temperaturze 25°C przy zawartości wody 20,0% ma lepkość 25,6 P (puaza), natomiast przy zawartości wody 15,8% – 143,9 P. Ponadto miody nektarowe ogólnie cechuje niższa lepkość w porównaniu z miodami spadziowymi i nektarowo-spadziowymi.

Jeśli chodzi o kwasowość miodów, to wyróżniamy tutaj dwa parametry, a mianowicie odczyn miodu (pH) oraz tzw. kwasowość ogólną, charakteryzującą ilość roztworu zasady, która jest potrzebna do zobojętnienia określonej ilości miodu (wartość tę wyraża się w miliekwiwalentach, tj. miligramorównoważnikach zasady, jako mval/kg). Wartości pH miodów krajowych mieszczą się w granicach 3,95-4,29, przy czym do najbardziej kwaśnych zalicza się miody nektarowe (akacjowy, lipowy, gryczany, wielokwiatowy). Miody spadziowe (ze spadzi liściastej i iglastej) są mniej kwaśne. Natomiast kwasowość ogólna jest stosunkowo niska dla miodów wiosennych (średnio 21,2 mval/kg) i dość wysoka dla miodów z pełni lata (średnio 42,0 mval/kg) oraz odmian jesiennych (średnio 36,2 mval/kg). O kwasowości ogólnej decydują wolne kwasy i laktony. Na przykład, miody wiosenne (z sadów, rzepakowy, akacjowy) zawierają średnio 16,4 mval/kg wolnych kwasów i 4,8 mval/kg laktonów, natomiast miody z pełni lata (lipowy, gryczany, koniczynowy, wielokwiatowy) zawierają średnio 34,3 mval/kg wolnych kwasów i 7,6 mval/kg laktonów.

Przewodność elektryczna stanowi z kolei cechę miodu, w dużym stopniu zależną od pochodzenia pożytku – nektarowego czy spadziowego. Parametr ten określa się w μS/cm (mikrosimensy/cm). Odmiany miodu wiosennego (akacjowy, rzepakowy) odznaczają się niską przewodnością elektryczną – średnio 259 μS/cm, średnią przewodnością cechują się odmiany miodu z pełni lata (gryczany, lipowy, wielokwiatowy) – średnio 447 μS/cm, a wysoką przewodnością elektryczną charakteryzują się odmiany miodu jesiennego (wrzosowy, spadziowy, nektarowo-spadziowy) – 787 μS/cm.

Skład chemiczny

Miody krajowe zawierają średnio 18,3% wody, 75,9% cukrów i 5,8% innych substancji, takich jak: białka, peptydy, enzymy, wolne aminokwasy, kwasy alifatyczne, związki fenolowe (kwasy fenolowe i flawonoidy), substancje lotne, witaminy, biopierwiastki, a także hormony, lipidy i składniki nierozpuszczalne.

WODA. Woda zawarta w miodzie gromadzonym przez pszczoły w komórkach plastra pochodzi z nektaru, wydzieliny żywych części roślin i spadzi. Według danych krajowych, miody zawierają od 16,0 do 24,6% wody. Najmniej wody znajduje się w miodach: akacjowym, wielokwiatowym, rzepakowym i z sadów (średnio 17,7%), a najwięcej w miodzie wrzosowym (średnio 20,1%).

CUKRY. Zawartość cukrów w krajowych miodach mieści się w granicach 69,3-84,2%. Najmniej cukrów zawierają miody spadziowe i nektarowo-spadziowe (średnio 69,2%), a najwięcej miody akacjowe, rzepakowe i lipowe (średnio 82,0%). Wśród cukrów w największej ilości występują glukoza i fruktoza (ryc. 1). Należą one do cukrów prostych redukujących. W miodach nektarowych zawartość glukozy mieści się w granicach 27,3-37,4%, a fruktozy – 29,1-42,3%. Stosunek fruktozy do glukozy jest najwyższy w miodzie akacjowym i wynosi średnio 1,44. W miodach wrzosowym i wielokwiatowym stosunek ten jest niższy i wynosi odpowiednio: 1,34 i 1,24. Najniższy stosunek fruktozy do glukozy odnotowano w miodzie lipowym – 1,07. Podobnie niski jest stosunek fruktozy i glukozy w miodach spadziowych i nektarowo-spadziowych i wynosi on 1,11. Wśród cukrów redukujących, występujących w krajowych miodach w stosunkowo dużych ilościach, wymienia się maltozę (średnio 17,1%), turanozę (średnio 5,6%) i melibiozę (średnio 2,1%).

Rycina 1. Budowa chemiczna glukozy i fruktozy

Z innych cukrów obecnych w miodach warto wspomnieć o sacharozie (średnio 2,4%) i trehalozie (średnio 4,1%). Pozostałe cukry, takie jak: melecytoza, rafinoza i maltotrioza, występują w miodzie w ilościach poniżej 1%.

BIAŁKA. Substancje białkowe występują w miodzie w niewielkich ilościach. Przeciętnie można je określić na 370 mg/kg miodu. Zaliczyć można do nich białka, peptydy i enzymy. Najmniej tych substancji występuje w miodzie akacjowym (średnio 86 mg/100 g), najwięcej w miodzie gryczanym (średnio 1045 mg/100 g). Do najważniejszych enzymów występujących w miodzie zaliczamy: diastazę (tj. α- i β-amylazę), inwertazę, maltazę, oksydazę glukozy, katalazę i lizozym. Pierwsze trzy enzymy uczestniczą w hydrolizie węglowodanów. Pozostałe dwa odpowiadają za przeciwdrobnoustrojowe i przeciwutleniające działanie miodu.

W miodzie stwierdzono występowanie wolnych aminokwasów. Wśród najczęściej spotykanych wymienia się 14 aminokwasów, w tym wszystkie egzogenne (niesyntetyzowane w organizmie ludzkim). W największej ilości w miodzie występuje prolina, w nieco mniejszej fenyloalanina. W miodzie rzepakowym i gryczanym aminokwasy te występują średnio w ilościach 311 i 31 mg/100 g.

KWASY ALIFATYCZNE. Miód jest bogatym źródłem kwasów alifatycznych, w tym glukonowego (średnio 667 mg/100 g). W mniejszej ilości (w granicach 8-400 mg/100 g) występują także kwasy: bursztynowy, cytrynowy, mlekowy, mrówkowy, masłowy, propionowy i octowy. Kwas glukonowy powstaje z glukozy w trakcie reakcji enzymatycznej (oksydaza glukozy), w efekcie której tworzy się nadtlenek wodoru. Pozostałe kwasy alifatyczne pochodzą z nektaru i ze spadzi.

ZWIĄZKI FENOLOWE. W miodzie występują związki fenolowe, a mianowicie kwasy fenolowe i flawonoidy. Z polskich danych wynika, że zawartość tych związków może wahać się od 16,6 do 29,1 mg/100 g. W miodach dominowały kwasy fenolowe: chlorogenowy, kawowy i ferulowy (ryc. 2). Najbardziej zasobne w wymienione kwasy okazały się miody: gryczany, lipowy i wrzosowy. Ze związków flawonoidowych w krajowych miodach najczęściej występują: chryzyna, apigenina i luteolina (ryc. 3). W największej ilości związki fenolowe występowały w miodach: lipowym, gryczanym i wrzosowym. Średnia zawartość kwasów fenolowych w wymienionych miodach wynosiła 24,7 mg/100 g, a flawonoidów 7,0 mg/100 g.

Rycina 2. Wzory chemiczne kwasów fenolowych występujących w miodach krajowych

Rycina 3. Wzory chemiczne flawonoidów występujących w miodach krajowych

ZWIĄZKI LOTNE. Badania miodów krajowych: wielokwiatowego, lipowego, gryczanego i wrzosowego wykazały obecność w nich 28 związków lotnych. W największej ilości, w granicach 2,5-7,0 mg/100 g, występowały: toluen, alkohol fenyloetylowy, furfural, aldehyd benzoesowy i aldehyd benzenooctowy.

WITAMINY. Miód zawiera niewielkie ilości witamin. Jeżeli chodzi o witaminy rozpuszczalne w wodzie, to w miodach występuje najwięcej witaminy C (od 2,9 do 11,9 mg/100 g), a następnie witaminy PP (od 0,11 do 0,36 mg/100 g) i kwasu pantotenowego (od 0,02 do 0,10 mg/100 g). Z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach w krajowych miodach odmianowych wykryto karotenoidy w ilościach od 0,004 do 0,067 mg/100 g.

BIOPIERWIASTKI. W miodach występuje także niewielka ilość makroelementów. Według danych krajowych w największej ilości występują: potas (10,0-241,7 mg/100 g), wapń (2,3-26,6 mg/100 g), sód (0,6-40,0 mg/100 g) i magnez (0,7-2,8 mg/100 g). Ponadto miody krajowe zawierają niewielkie ilości mikroelementów, takich jak: żelazo (0,1-3,4 mg/100 g), krzem (0,7-2,8 mg/100 g), glin (1,0-1,5 mg/100 g), cynk (1 mg/100 g), miedź (0,01-0,9 mg/100 g) oraz tytan i stront (0,01-0,02 mg/100 g). W ilościach mniejszych od 0,005 mg/100 g występują także: chrom, molibden, kobalt, srebro, cyrkon, beryl, wolfram, wanad i skand.

INNE SUBSTANCJE. Oprócz opisanych powyżej, w miodzie mogą występować także inne, mniej znane substancje, a mianowicie: acetylocholina i hormony wzrostu roślin, lipidy, glicerol oraz składniki nierozpuszczalne.

Acetylocholina w śladowych ilościach może trafiać do miodu wraz z mleczkiem pszczelim, natomiast niewielkie ilości hormonów wzrostu roślin mogą przedostawać się do miodu wraz z nektarem i spadzią.

Zawartość lipidów w miodzie jest zwykle niewielka i może ona osiągać wartość 31,8 mg/100 g produktu. W skład frakcji lipidowej wchodzą głównie triglicerydy, kwasy i alkohole tłuszczowe, a nawet cholesterol i monoglicerydy. W miodzie wykryto także glicerol w ilościach od 10,0 do 40,0 mg/100 g (średnio 17,2 mg/100 g).

Ponadto w miodzie występuje od 20,0 do 66,8 mg/100 g różnych zanieczyszczeń, takich jak: ziarna pyłku kwiatowego, zarodniki grzybów pleśniowych, komórki grzybów drożdżoidalnych i bakterii, przetrwalniki bakterii, komórki glonów, fragmenty pszczół i innych owadów, roztocza, a także cząstki wosku, pierzgi, gleby, kurzu i kryształki związków mineralnych. Zawartość składników występujących w największych ilościach w miodzie pszczelim zestawiono w tabeli 1.

Tabela 1. Zawartość składników występujących w największej ilości w miodzie pszczelim

SKŁADNIKI

ZAWARTOŚĆ (G/100 G)

ZAKRES

ŚREDNIA

Woda

Cukry ogólne

Glukoza

Fruktoza

Inne substancje*

16,0-24,6

69,3-84,2

27,3-37,4

29,1-42,3

3,7-7,9

18,3

75,9

32,4

35,7

5,8

*Białka, wolne aminokwasy, związki alifatyczne, związki fenolowe, substancje lotne, witaminy, biopierwiastki, składniki nierozpuszczalne

Właściwości biologiczne

Miód pszczeli odznacza się wieloma cennymi z punktu widzenia kosmetyki właściwościami biologicznymi. Do najważniejszych należy zaliczyć działanie przeciwutleniające, antybiotyczne, przeciwzapalne, przeciwbólowe, odżywcze i odnawiające tkanki oraz nawilżające.

Działanie przeciwutleniające

W miodzie występuje wiele substancji o działaniu przeciwutleniającym. Zalicza się do nich: związki fenolowe (flawonoidy i kwasy fenolowe), kwas askorbinowy i karotenoidy, kwasy alifatyczne, a także enzymy (katalaza, lizozym), białka i aminokwasy. Mechanizm przeciwutleniającego działania tych związków jest dwojaki. W pierwszym etapie następuje neutralizacja rodników nadtlenkowych, które już powstały w organizmie (również w skórze i błonach śluzowych). W tym procesie uczestniczą witaminy (kwas askorbinowy, karotenoidy), kwasy alifatyczne, enzymy (katalaza, lizozym), białka i aminokwasy. Istnieje jeszcze inny mechanizm działania przeciwutleniającego składników miodu. Uczestniczą w nim związki fenolowe, a mianowicie flawonoidy i kwasy fenolowe. Odznaczają się one zdolnością kompleksowego wiązania jonów metali, w tym jonów żelaza i miedzi, niezbędnych do tworzenia się rodników nadtlenkowych z nadtlenków, w tym z nadtlenku wodoru. A zatem związki fenolowe obecne w miodzie uniemożliwiają tworzenie się bardzo reaktywnych i szkodliwych dla komórek i tkanek organizmu rodników nadtlenkowych.

Jedną z pierwszych informacji na temat przeciwutleniającego działania miodu podali Frenkel i wsp. (1998). Stwierdzili oni, że ciemny miód gryczany odznaczał się wielokrotnie wyższą aktywnością przeciwutleniającą w porównaniu do miodów jasnych (tab. 2).

Tabela 2. Aktywność przeciwutleniająca miodów ciemnych i jasnych (wg Frenkel i wsp. 1998)

---------------- -------- -----------------------------------------------------------------------------
MIÓD ODMIANOWY BARWA AKTYWNOŚĆ PRZECIWUTLENIAJĄCA (10-5 ΜE Q W PRZELICZENIU NA KWAS ASKORBINOWY)

Gryczany ciemna 432,0

Nostrzykowy jasna 52,7

Sojowy jasna 42,5

Eukaliptusowy jasna 31,0

Szałwiowy jasna 21,3
---------------- -------- -----------------------------------------------------------------------------

Badania Gheldolfa i Engesetha (2002) potwierdziły te spostrzeżenia. Ponadto stwierdzono, że aktywność przeciwutleniająca była zależna w dużym stopniu od stężenia związków fenolowych (flawonoidów i kwasów fenolowych) występujących w badanych miodach (tab. 3).

Tabela 3. Aktywność przeciwutleniająca i zawartość związków fenolowych w miodach ciemnych i jasnych (wg Gheldolf i Engeseth 2002)

---------------- -------- ----------------------------------------------- ----------------------------------------------
MIÓD ODMIANOWY BARWA AKTYWNOŚĆ PRZECIWUTLENIAJĄCA TROLOXU (ΜMOL/G) OGÓLNA ZAWARTOŚĆ ZWIĄZKÓW FENOLOWYCH (ΜG/ G)

Gryczany ciemna 17,0 798

Sojowy jasna 8,3 270

Nostrzykowy jasna 6,1 130

Wierzbówkowy jasna 3,1 60

Akacjowy jasna 3,0 45
---------------- -------- ----------------------------------------------- ----------------------------------------------

Działanie antybiotyczne

Działanie antybiotyczne miodu w kosmetykach należy rozpatrywać dwojako, a mianowicie z punktu widzenia jego działania na normalną florę skóry, a także pod kątem oddziaływania na drobnoustroje chorobotwórcze izolowane z zakażeń skóry.

Normalna flora człowieka obejmuje zwykle saprofityczne ziarniaki _Staphylococcus epidermidis_ , _Micrococcus_ sp., _Streptococcus pyogenes_ z gr. A, maczugowce _Corynebacterium_ sp., laseczki _Bacillus_ sp., niektóre pałeczki jelitowe (_Enterobacteriaceae_ ), drobnoustroje beztlenowe _Propionibacterium_ sp. oraz grzyby drożdżoidalne _Pityrosporum_ sp., rzadziej _Candida_ sp. i grzyby pleśniowe _Penicillium_ sp.

W oparciu o dane zebrane w tabeli 4 można wnioskować, że wzrost większości ziarniaków Gram-dodatnich i pałeczek Gram-ujemnych jest hamowany przez miód w granicach stężeń 3,5-20%. Natomiast do zahamowania wzrostu grzybów drożdżoidalnych i pleśniowych wymagane są stężenia miodu na poziomie 50%.

Tabela 4. Działanie antybiotyczne miodu na drobnoustroje reprezentujące normalną florę skóry człowieka (wg Molan i Allen 1996, Kędzia 1997)

------------------------------ -------------------------------------
DROBNOUSTROJE NAJMNIEJSZE STĘŻENIE MIODU HAMUJĄCE

WZROST DROBNOUSTROJÓW (%)

Ziarniaki Gram-dodatnie

_Staphylococcus epidermidis_ 7,5

_Streptococcus pyogenes_ 3,5

Bakterie Gram-ujemne

_Serratia marcescens_ 6,0

_Escherichia coli_ 4,0-20,0

Grzyby drożdżoidalne

_Candida albicans_ 50,0

Grzyby pleśniowe

_Aspergillus fumigatus_ 50,0
------------------------------ -------------------------------------

Jeśli chodzi o drobnoustroje wywołujące zakażenia dermatologiczne, to najczęściej wywołują je ziarniaki Gram-dodatnie _Staphylococcus aureus_ , _Enterococcus_ sp. i _Streptococcus pyogenes_ oraz pałeczki Gram-ujemne _Escherichia coli_ i _Pseudomonas aeruginosa_ . Dane przedstawione w tabeli 5 wskazują, że do zahamowania wzrostu ziarniaków Gram-dodatnich _Staphylococcus aureus_ , _Streptococcus pyogenes_ i _Enterococcus_ sp. wystarczą stężenia miodu na poziomie 10%, natomiast do zahamowania wzrostu pałeczek Gram-ujemnych _Escherichia coli_ i _Pseudomonas aeruginosa_ wymagane są stężenia miodu nie niższe niż 25%. Należy dodać, że w tym są również szczepy _Staphylococcus aureus_ oporne na metycylinę (MRSA), szczepy _Enterococcus_ sp. oporne na wankomycynę (VRE) oraz szczepy _Escherichia coli_ i _Pseudomonas aeruginosa_ oporne na większość stosowanych antybiotyków.

Tabela 5. Działanie antybiotyczne miodu na drobnoustroje wywołujące najczęściej zakażenia dermatologiczne (wg Willix i wsp. 1992, Cooper i wsp. 2002)

-------------------------- ---------------------------------------------------------------
DROBNOUSTROJE NAJMNIEJSZE STĘŻENIE MIODU HAMUJĄCE WZROST DROBNOUSTROJÓW (%)

Ziarniaki Gram-dodatnie

_Staphylococcus aureus_ 2,7-7,3

_Streptococcus pyogenes_ 3,6-4,0

_Enterococcus sp._ 3,8-9,7

Pałeczki Gram-ujemne

_Escherichia coli_ 5,6-24,7

_Pseudomonas aeruginosa_ 8,3-18,0
-------------------------- ---------------------------------------------------------------

W świetle powyżej przedstawionych danych można przyjąć, że do przeciwdrobnoustrojowego działania produktów kosmetycznych zawierających w swym składzie miód niezbędne jest co najmniej 25% stężenie tego produktu. Pozwoli to mianowicie na zahamowanie wzrostu na skórze nie tylko drobnoustrojów będących jej naturalną florą, lecz także drobnoustrojów wywołujących zakażenia dermatologiczne skóry.

Powyższe założenia opierają się głównie na przeciwdrobnoustrojowym działaniu miodu, niezależnie od jego odmiany. Liczne badania wykazały, że już w 20% roztworach miodu, ze względu na wysoką zawartość cukrów, dochodzi do odwodnienia większości form wegetatywnych bakterii i całkowitej destrukcji komórek. Dodatkowymi czynnikami wzmagającymi to działanie są: stosunkowo niskie pH miodu – w granicach 3,6-4,5, wytwarzanie przez enzym oksydazę glukozy w środowisku wodnym nadtlenku wodoru, obecność lizozymu oraz białek i peptydów mleczka pszczelego występujących zwykle w miodzie, takich jak: rojalizyna, apidycyna i abacyna. Niektórzy autorzy w celu wyjaśnienia działania przeciwdrobnoustrojowego miodu wskazują także na związki fenolowe, a mianowicie flawonoidy i kwasy fenolowe.

Działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe

Odczyn zapalny skóry czy błon śluzowych powstały w wyniku określonego bodźca, np. podrażnienia mechanicznego, promieniowania, zakażenia drobnoustrojami czy oparzenia, jest próbą obrony przed czynnikiem szkodliwym dla organizmu. Zmiany toczące się w środowisku zapalnym charakteryzują się zaczerwienieniem, obrzękiem, wzrostem temperatury okolicy otaczających tkanek i bólem. W otoczeniu zmian zapalnych często dochodzi do zapalenia naczyń, co prowadzi do przedostawania się wody i białek osocza do przestrzeni pozanaczyniowych i pojawienia się wysięku. W jego powstawaniu dużą rolę odgrywają tzw. mediatory zapalenia. Są to substancje uwalniane z uszkodzonych tkanek lub tworzące się we krwi w wyniku aktywacji określonych enzymów, m.in. histaminy, serotoniny i bradykininy. W dalszej fazie zapalenia powstają kolejne mediatory, takie jak prostaglandyny i leukotrieny. Powodują one rozszerzenie naczyń włosowatych, prowadzą do zastoju krwi i zwiększają przepuszczalność śródbłonka. W wysięku znajdują się komórki żerne (makrofagi i granulocyty), których zadaniem jest zwalczanie czynników powodujących zapalenie, tj. eliminowanie drobnoustrojów, ciał obcych, fragmentów martwych tkanek itp. Komórki żerne przyciągane są do ogniska zapalnego na drodze zjawiska chemotaksji.

Z wielu publikacji wynika, że miód w kontakcie ze skórą i błonami śluzowymi powoduje zmniejszenie stanu zapalnego, ogranicza i usuwa obrzęki i wysięki oraz uśmierza ból. Zatem działa on jak typowy środek przeciwzapalny.

Działanie przeciwzapalne miodów odmianowych z użyciem neutrofili ludzkich badali Berg i wsp. (2008). Neutrofile aktywowano, stosując zymosan powodujący stan zapalny na drodze wytwarzania przez komórki reaktywnych form tlenu (ROS). Stopień hamowania tego procesu pod wpływem miodów określano jako aktywność przeciwzapalną. Wyniki badań, zebrane na rycinie 4, wskazują, że wszystkie oznaczane miody odznaczały się aktywnością przeciwzapalną, przy czym największą aktywnością charakteryzowały się miody ciemne, zawierające najwięcej związków fenolowych. Aktywność przeciwzapalna tych miodów kształtowała się na poziomie 162 i 131 jedn. RIC. Natomiast aktywność przeciwzapalna jasnych miodów odmianowych o niskiej zawartości związków fenolowych wynosiła od 42 do 111 jedn. RIC.

Rycina 4. Aktywność przeciwzapalna miodów odmianowych (wg Berg i wsp. 2008). 1, 2 – miody ciemne; 3-7 – jasne miody odmianowe

Z przedstawionych powyżej danych wynika, że miody wykazują zróżnicowaną aktywność przeciwzapalną, która zależna jest od poziomu występowania w nich flawonoidów i kwasów fenolowych.

Liczne publikacje wskazują, że miód odznacza się także działaniem antynocyceptywnym. Nocycepcją określa się odczuwanie bólu, który rejestrowany jest przez receptory umiejscowione w skórze, błonach śluzowych i otaczających je tkankach. Działanie antynocyceptywne oznacza zatem przeciwdziałanie odbieraniu przez organizm bodźców bólowych. Inaczej nazywamy to działaniem przeciwbólowym. Stwierdzono, że miód naniesiony na różnego rodzaju rany, zlokalizowane na skórze i błonach śluzowych, zmniejsza ból, a z czasem nawet powoduje jego ustąpienie. Działanie to również przypisuje się występującym w miodzie związkom fenolowym.

Działanie odżywcze i odnawiające tkanki

Miód w bezpośrednim kontakcie ze skórą i błonami śluzowymi odznacza się wyraźnym działaniem odżywiającym i odnawiającym tkankę podskórną. Wynika to z wysokiej zawartości cukrów prostych (glukozy i fruktozy), a także obecności w tym produkcie wolnych aminokwasów, witamin i biopierwiastków. Szczególnie cenna jest zawartość w miodzie witaminy C, która jest prawie 10-krotnie wyższa niż w tkankach, ze względu na to, że uczestniczy ona w syntezie kolagenu. Ponadto miód wzbogaca warstwę mięśniową skóry w glikogen.

Dobrym przykładem działania miodu w kontekście odnawiającym tkanki jest jego korzystny wpływ na tworzenie się tkanki ziarninowej. Badania kliniczne wyraźnie wskazują, że miód w postaci opatrunku powoduje szybkie gojenie się ran.

Suguna i wsp. (1993) przebadali wpływ miodu na biochemiczne i biofizyczne parametry tworzenia się tkanki ziarninowej i epitelializację ran skóry u szczurów. Szczury podzielono na dwie grupy złożone z 6 zwierząt. Na grzbiecie szczurów wycinano skórę na powierzchni 4 cm² i jedną grupę zwierząt pozostawiano do samoistnego wyleczenia, a drugą leczono miodem. Miód nakładano na rany raz dziennie w ilości 1 ml. Po 16 dniach doświadczenia oceniano parametry biochemiczne i biofizyczne w obu grupach zwierząt. Wyniki zebrane w tabeli 6 wskazują, że w utworzonej tkance ziarninowej pod wpływem miodu zawartość DNA była wyższa o 18,2%, białka o 31,9%, kolagenu o 30,7%, heksozaminy o 20,0% oraz kwasu uronowego o 12,1% w porównaniu do tkanki ziarninowej nieleczonej. Należy dodać, że heksozamina i kwas uronowy są składnikami kwasu hialuronowego, który wraz z kolagenem wzmacnia strukturę tkanki łącznej. Ponadto sprężystość kolagenu w tkance leczonej miodem była wyższa o 27,5%, a powstanie nowego nabłonka w procesie epitelializacji było krótsze o 13,6% w porównaniu do kontroli. Dane te świadczą o wzmaganiu przez miód procesów metabolicznych zachodzących w ranie.

Tabela 6. Wpływ miodu na parametry biochemiczne i biofizyczne tkanki ziarninowej u szczurów (wg Suguna i wsp. 1993)

PARAMETRY BIOCHEMICZNE I BIOFIZYCZNE TKANKI ZIARNINOWEJ PO 16 DNIACH DOŚWIADCZENIA

TKANKA ZIARNINOWA

STOPIEŃ ZMIAN

(%)

KONTROLNA (NIELECZONA)

LECZONA MIODEM

Zawartość DNA (mg/100 mg)

Zawartość białka (mg/100 mg)

Zawartość kolagenu (mg/100 mg)

Zawartość heksozaminy (mg/100 mg)

Zawartość kwasu uronowego (mg/100 mg)

Sprężystość kolagenu (kg/cm³ )

Czas epitelializacji rany (dni)

3,69

5,51

2,51

1,35

2,57

5,53

22

4,36

7,27

3,28

1,65

2,88

7,05

19

18,2 ↑

31,9 ↑

30,7 ↑

20,0 ↑

12,1 ↑

27,5 ↑

13,6 ↓

Potwierdzeniem tych spostrzeżeń mogą być wyniki badań przeprowadzonych przez Oladejo i wsp. (2003). Stwierdzili oni, że w trakcie leczenia ran u szczurów za pomocą miodu w tkance ziarninowej odnotowano o 25,0% mniej fibroblastów i o 14,0% więcej nowych naczyń krwionośnych w porównaniu do nieleczonej kontroli. Świadczy to o szybszym tworzeniu się w ranie leczonej miodem tkanki łącznej i o procesie bliznowacenia w odniesieniu do ran zwierząt kontrolnych.

Powyższe dane świadczą niezbicie o stymulowaniu przez miód procesów odnawiających tkankę podskórną.

Działanie nawilżające

Miód, dzięki dużej zawartości glukozy i fruktozy, można zaliczyć do grupy humektantów, tj. substancji pochłaniających wilgoć i w ten sposób zapobiegających wysychaniu kosmetyku.

Dodatek miodu w stężeniu 7% do kosmetyku typu olej w wodzie zapewnia wysoki stopień nawilżenia skóry (Jimēnez i wsp. 1999). Ponadto ekstrakty z miodu, wprowadzone do kosmetyków, dzięki obecności aminokwasów, kwasów organicznych i biopierwiastków regulują wilgotność rogowej warstwy skóry na poziomie 12-15% (Lower 1998).

Inne właściwości

Miód wykazuje właściwości higroskopijne i dzięki temu wchłania substancje wydzielane wraz z potem, takie jak: mocznik, amoniak, kwas mlekowy, lipoproteiny, lipidy łojowe, resztki komórkowe i enzymy. Skóra w ten sposób zostaje oczyszczona.

Na drodze osmozy miód powoduje wzmożenie przepływu krwi w naczyniach włosowatych tkanki podskórnej. Proces ten polepsza odżywianie skóry, która staje się gładka i aksamitna.

Miód podwyższa napięcie skóry. Pod jego wpływem staje się ona jędrna, nabywa elastyczności, a zmarszczki ulegają wygładzeniu. Zapobiega to również procesom starzenia się skóry.

Ponadto miód ma właściwości usuwania złuszczonego naskórka, oczyszczając skórę. Ma to duże znaczenie w przypadku skóry niedostatecznie ukrwionej, a także skóry o rozszerzonych porach.

Zastosowanie w kosmetyce

Biorąc pod uwagę efekt docelowy, jaki chcemy osiągnąć, kosmetyki dzielimy na: dekoracyjne (upiększające), pielęgnacyjne, zachowawcze oraz lecznicze (tzw. kosmeceutyki). Miód bardzo rzadko stosowany jest do wytwarzania kosmetyków upiększających, częściej do kosmeceutyków, a najczęściej do kosmetyków pielęgnacyjnych. W każdej z tych grup wyróżniamy z kolei kategorie lub postacie kosmetyków, np. kremy, toniki, emulsje, lotiony, pilingi, odżywki i inne.

Kosmetyki pielęgnacyjne

Do najczęściej stosowanych pielęgnacyjnych kosmetyków miodowych, które można sporządzać we własnym zakresie, zalicza się: maseczki do twarzy, kremy, kąpiele, masaże, okłady, balsamy, toniki, emulsje, lotiony, pilingi i odżywki. Oto przykłady miodowych kosmetyków pielęgnacyjnych.

Maseczki do twarzy

Poza miodem, kosmetyki te zawierają zwykle żółtko jaja kurzego, mąkę pszenną, owsianą lub ziemniaczaną oraz płatki owsiane. Często do ich sporządzenia wykorzystuje się produkty mleczne, takie jak: świeża śmietana, jogurt naturalny i twarożek homogenizowany oraz starte owoce: jabłka, gruszki, truskawki, maliny i banany. W skład maseczek do twarzy mogą wchodzić ponadto: sok z cytryny, oliwa z oliwek, gliceryna, etanol, wosk pszczeli, a także zmielone surowce zielarskie: nasiona słonecznika i korzeń prawoślazu.

Do najczęściej stosowanych należą maseczki do twarzy: oczyszczająca, wybielająca (przeciw piegom) i do cery suchej.

MASECZKA OCZYSZCZAJĄCA. Należy utrzeć dokładnie żółtko z łyżeczką do herbaty miodu płynnego i łyżeczką do herbaty mąki owsianej, a następnie nałożyć otrzymaną maseczkę na twarz i szyję za pomocą tamponu z waty i po 20 minutach zmyć ją ciepłą wodą. Dobre efekty przynosi stosowanie tej maseczki 2-3 razy w tygodniu.

MASECZKA WYBIELAJĄCA. Dokładnie miesza się ze sobą 6 g gliceryny, 6 g spirytusu i 1 g soku z cytryny. Po dodaniu 25 g miodu i wymieszaniu, maseczkę za pomocą tamponu z waty nakłada się na twarz. Po 15 minutach maseczkę spłukuje się wodą mineralną. Przygotowana maseczka wystarcza na 3-4 zabiegi (wykonywane co drugi dzień). Całość przechowuje się w lodówce.

MASECZKA DO CERY SUCHEJ. Żółtko uciera się z łyżeczką do herbaty płynnego miodu, a następnie z łyżeczką do herbaty świeżej śmietanki. Całość za pomocą tamponu z waty nakłada się na twarz i szyję i po 20 minutach spłukuje podgrzaną wodą mineralną.

Poza wymienionymi, maseczki do twarzy stosuje się do pielęgnacji cery normalnej, tłustej i szorstkiej, w celach odżywiania skóry twarzy i szyi oraz wygładzania zmarszczek.

MASECZKA DO SKÓRY TŁUSTEJ. Należy zmieszać 1 łyżeczkę do herbaty miodu i 1 łyżeczkę do herbaty soku z cytryny. Mieszaninę nanieść na skórę twarzy i trzymać na niej przez 15-20 minut, następnie zmyć ciepłą wodą i pokryć skórę kremem.

MASECZKA ODŻYWCZA. Dwie łyżki stołowe miodu zmieszać na ciepło z 2 łyżkami stołowymi zmielonych na puder otrąb pszennych oraz sokiem otrzymanym z połowy cytryny. Mieszaninę na ciepło nanieść na skórę twarzy. Po 30 minutach maseczkę zmyć przegotowaną wodą.

MASECZKA PRZECIWZMARSZCZKOWA. Zmieszać 1 łyżeczkę do herbaty oleju z dzikiej róży lub migdałowego, 1 łyżeczkę do herbaty miodu i żółtko jaja kurzego, dodać 10 kropli olejowego roztworu witaminy A. Po 25 minutach zmyć maseczkę ciepłą wodą, a następnie opłukać twarz zimną wodą.

MASECZKA TONIZUJĄCA. Dodać po łyżeczce do herbaty: soku z aloesu, miodu lipowego, gliceryny, wody i mąki owsianej. Wymieszać składniki do jednorodnej masy i nałożyć całość na skórę twarzy na 15-20 minut. Maseczka polecana jest dla suchej skóry z objawami starzenia. Stosować 1-2 razy w tygodniu przez 1,5 miesiąca.

Kremy

Kremy miodowe stosuje się przede wszystkim do pielęgnacji skóry suchej twarzy i rąk oraz usuwania zmarszczek. Zawierają one zwykle wosk pszczeli oraz oleje roślinne.

KREM DO PIELĘGNACJI SKÓRY TWARZY. Do 10 g podgrzanego i upłynnionego wosku pszczelego dodaje się 40 g płynnego miodu i całość dokładnie uciera. Krem działa odnawiająco i wygładza skórę twarzy.

KREM PRZECIWZMARSZCZKOWY. Miesza się ze sobą 2 żółtka, 3 łyżki stołowe miodu płynnego i 3 łyżki stołowe oleju z kiełków pszenicy. Następnie ubija się białko z 2 jajek i miesza z pozostałymi składnikami. Krem nakłada się przed snem na skórę twarzy, kącików oczu i szyi.

KREM DO PIELĘGNACJI SKÓRY RĄK. Zmieszać pół szklanki oleju migdałowego z 3 łyżkami stołowymi miodu. Krem nanosić cienką warstwą w celu zmiękczenia skóry rąk.

KREM ODŻYWCZY DLA SKÓRY TWARZY I RĄK. Wziąć 2 łyżki stołowe dobrze rozdrobnionych korzeni lub płatków lilii białej, 1 łyżkę stołową miodu, pół łyżeczki do herbaty wody różanej i 30 g lanoliny. Proszek z lilii zalać szklanką wody i gotować 20 minut na małym ogniu. Następnie odwar przecedzić i dodać miód. Oddzielnie na łaźni wodnej upłynnić lanolinę. Wszystkie składniki zmieszać. Na końcu wstrząsając dodać wodę różaną.

Kąpiele

W celu przygotowania kąpieli miodowej należy napełnić wannę ok. 40 l wody, najlepiej o temperaturze ok. 37o C. Do wody dodaje się najczęściej od 50 do 350 g miodu. Można także dodać 1 l ciepłego mleka oraz kilka kropli olejku eterycznego. Kąpiele stosuje się wieczorem. Po kąpieli należy wziąć prysznic.

Przed decyzją o kąpieli miodowej należy jednak uwzględnić szereg przeciwwskazań, np. niewydolność sercowo-naczyniową i płucną, procesy nowotworowe i zapalne, choroby krwi, cukrzycę i uczulenie na miód.

KĄPIEL ODŻYWCZA I TONIZUJĄCA. W wodzie do kąpieli rozpuszcza się 50-100 g miodu. W kąpieli przebywa się 20-25 minut, a następnie opłukuje ciepłą wodą.

KĄPIEL DLA SUCHEJ SKÓRY. Do 1 l ciepłego mleka dodać 50 g miodu i po rozpuszczeniu wlać do wanny z wodą. Następnie dodać kilka kropli olejku cytrynowego lub pomarańczowego. Kąpiele 2-3 razy w tygodniu usuwają suchość skóry, która staje się gładka i odpowiednio nawilżona.

KĄPIEL UPIĘKSZAJĄCA. Do wanny z wodą wsypać 100 g soli morskiej, 1 l mleka i 100 g miodu. Po rozpuszczeniu składników przebywać w kąpieli przez 30 minut. Regularne stosowanie kąpieli pozwala na zachowanie gładkiej, delikatnej skóry.

Masaże

Miód nanosi się bezpośrednio na dłonie i wmasowuje w odpowiednie strefy ciała. Początkowo skórę masuje się delikatnie, a następnie z coraz większym naciskiem. Masaż określonych miejsc ciała powinien trwać 10-15 minut. Masaż ogólny trwa około godziny, przy czym najpierw masuje się prawą, a później lewą część ciała.

Po masażu miód zmywa się ciepłą wodą, a skórę pokrywa się kremem nawilżającym. Cykl obejmuje 12-15 zabiegów.

Masaż miodowy oczyszcza pory skóry, usuwa substancje toksyczne oraz nadmiar tłuszczu z organizmu. Często łącznie z miodem stosuje się olejki eteryczne, m.in.: różany, cytrynowy, pomarańczowy, miętowy, z drzewa herbacianego i inne.

Miód wmasowywany w skórę powoduje jej zmiękczenie, poprawia elastyczność, odżywienie, a także reguluje bilans wodny i metabolizm tkanki podskórnej.

Okłady

Okłady, zwane także kompresami i zawijaniami, mają na celu oczyszczenie, odżywienie i nawilżenie skóry. Do okładów stosuje się miód z dodatkiem olejków eterycznych, mleka lub jogurtu, spirytusu, a także soków owocowych.

Miód nanosi się cienką warstwą na skórę i często, dla bardziej aktywnego działania, miejsce pokryte miodem zawija się folią polietylenową i pozostawia na 45-60 minut. Do miodu dodaje się zwykle następujące olejki eteryczne: rozmarynowy, cytrynowy, cyprysowy i pomarańczowy. Mleko i jogurt dodaje się do miodu w proporcji 2:1, a spirytus i sok owocowy w proporcji 1:1. Po zabiegu okład spłukuje się ciepłą wodą.

Balsamy

Balsamami określa się kosmetyki w postaci półpłynnej. Może to być miód rozcieńczony odpowiednią ilością wody, a także miód z dodatkiem oleju, żółtka jaja i soku z cytryny.

BALSAM NA ŁUSZCZĄCĄ SIĘ SKÓRĘ GŁOWY. Łyżeczkę do herbaty miodu miesza się z łyżeczką do herbaty oleju z oliwek, żółtkiem jaja i dodaje kilka kropel soku z cytryny. Balsamem delikatnie pokrywa się skórę głowy i pozostawia na 15 minut, a następnie spłukuje ciepłą wodą. Zabieg powtarza się 2 razy w tygodniu.

Toniki

Toniki są kosmetykami służącymi do oczyszczania skóry, dającymi równocześnie uczucie świeżości. Ponadto zmniejszają porowatość skóry, wygładzają zmarszczki i pobudzają krążenie krwi. Pod ich wpływem skóra ulega napięciu, a także obniża się jej pH, co zabezpiecza przed rozwojem drobnoustrojów. Wyróżnia się toniki z miodem o charakterze nawilżającym, przeciwzmarszczkowym i odświeżająco-odżywczym.

TONIK NAWILŻAJĄCY. Do 100 ml przegotowanej wody dodajemy 1 łyżeczkę do herbaty miodu i przenosimy do buteleczki z ciemnego szkła. Następnie dodajemy 5 kropli olejku cytrynowego i silnie wstrząsamy. Tonik można przechowywać w temperaturze pokojowej. Przed użyciem wstrząsnąć.

TONIK PRZECIWZMARSZCZKOWY. 3 g wysuszonego kwiatu lawendy zalewa się 10 ml 50% alkoholu etylowego i pozostawia na tydzień w ciemnym miejscu. Następnie ekstrakt sączy się przez watę i gazę, miesza z 2 łyżeczkami do herbaty miodu i dodaje do 100 ml przegotowanej wody. Skórę twarzy naciera się tamponami z waty nasączonymi tonikiem.

TONIK ODŚWIEŻAJĄCO-ODŻYWCZY. Zmieszać 2 łyżki stołowe miodu i 1 łyżkę stołową oleju migdałowego. Tak przygotowany tonik delikatnie wmasować w skórę twarzy. Po 30 minutach tonik należy zmyć letnią wodą.

Emulsje

Emulsje są układami dwóch niemieszających się ze sobą cieczy, z których jedna jest rozproszona w drugiej w postaci niewielkich kropel. Zwykle jedną z faz jest woda (W), a drugą olej (O). Najczęściej emulsje są układami typu olej w wodzie (O/W), które zawierają niejonowe środki powierzchniowo czynne, m.in. glicerynę.

EMULSJE DO RĄK. W 0,5 l naparu z rumianku (2 łyżki stołowe koszyczków rumianku/0,5 l wrzącej wody) zawiesić 20 g gliceryny i 1 łyżkę stołową miodu. Emulsję można przechowywać przez dłuższy czas w ciemnym miejscu. Przed użyciem należy ją wstrząsnąć. Stosować po umyciu rąk. Szczególnie przydatna dla skóry popękanej w wyniku mrozu.

Lotiony

Lotiony zaliczane są do ochronnych układów emulsyjnych w postaci mleczek, służące m.in. do pielęgnacji skóry na drodze jej zmywania. Są to głównie emulsje typu O/W, stosowane do wygładzania i zmiękczania skóry twarzy, szyi, rąk i głowy. Najczęściej przygotowuje się je z soków roślinnych, alkoholu etylowego, wód kolońskich i miodu.

LOTION NAWILŻAJĄCY. Zmieszać ze sobą 2 szklanki soku z winogron (świeżo przygotowanego), 2 łyżki stołowe miodu, 1 łyżeczkę do herbaty soli kuchennej oraz szklankę 50% alkoholu etylowego. Mieszaninę przecedzić przez watę i wlać do butelki z ciemnego szkła. Umytą skórę twarzy przetrzeć wacikiem zamoczonym w lotionie i pozostawić bez wycierania na 1-2 godziny.

LOTION TONIZUJĄCY. Do szklanki naparu z kwiatostanów lipy (1 łyżka stołowa kwiatostanów lipy/0,25 l wrzącej wody) dodać 1 łyżeczkę do herbaty miodu. Lotionem przecierać skórę twarzy na noc, przed naniesieniem kremu.

LOTION ODŻYWCZY. Zmieszać 3 łyżki stołowe gliceryny, 1 łyżeczkę do herbaty miodu, odrobinę boraksu (na czubku noża) i pół szklanki wody. Lotion dobrze zmiękcza skórę, usuwa suchość i łuszczenie się, sprawia, że staje się ona delikatna i przyjemna w dotyku. Przed użyciem lotion należy wstrząsnąć.

Pilingi

Pilingami nazywamy kremy złuszczające skórę, usuwające martwy naskórek.

PILING OCZYSZCZAJĄCY. Do 50 g miodu dodaje się 50 g oleju migdałowego i 0,5 g kwasu salicylowego. Po zmieszaniu składników piling nanosi się cienką warstwą na skórę twarzy, szyi i rąk. Po kilku minutach piling należy spłukać letnią wodą i dokładnie osuszyć skórę ręcznikiem.

Odżywki do włosów

W przypadku miodu, jego kosmetologiczne właściwości sprowadzają się w zasadzie do pielęgnacji włosów, a w szczególności do ich odżywiania. Istnieje cały szereg kosmetyków pełniących rolę odżywek do włosów. Oto kilka z nich, które można sporządzić we własnym zakresie.

ODŻYWKA MIODOWO-CEBULOWA. Cebulę utartą na tarce łączy się dokładnie z miodem w stosunku 4:1. Odżywkę lekko wciera się w skórę głowy i we włosy i pozostawia na 30 minut. Jeśli włosy są przesuszone, do odżywki dodaje się kilka kropli oliwy z oliwek. Po tym czasie głowę zmyć szamponem i ciepłą wodą.

ODŻYWKA MIODOWO-BANANOWA. Utrzeć banana i miód w stosunku 1:1 do jednolitej konsystencji. Odżywkę wetrzeć w skórę głowy oraz we włosy i pozostawić na 20 minut. Następnie głowę zmyć szamponem i ciepłą wodą.

ODŻYWKA MIODOWO-ALOESOWA. Przy silnym wypadaniu włosów stosuje się odżywkę o składzie: 1 łyżka stołowa miodu, 1 łyżka stołowa świeżo otrzymanego soku z liści aloesu drzewiastego i 1 łyżeczka do herbaty świeżo otrzymanego soku z czosnku. Mieszaninę tych składników można przechowywać w butelce w lodówce. Przed użyciem do 1 łyżki stołowej mieszaniny dodaje się żółtko jaja kurzego, nanosi na skórę głowy i włosy, po czym pozostawia na 20 minut. Następnie głowę spłukuje się ciepłą wodą.

ODŻYWKA MIODOWO-RUMIANKOWA. Odżywkę stosuje się do zmiękczania i wzmocnienia włosów. Wysuszone koszyczki rumianku w ilości 30 g zalewa się 1 l wody destylowanej i gotuje przez 15 minut. Po ochłodzeniu i odcedzeniu do odwaru dodaje się 1 łyżkę stołową miodu. Umyte włosy płucze się otrzymaną odżywką i po 30 minutach opłukuje ciepłą wodą. Przy suchych włosach zabieg wykonuje się raz na 10-12 dni, przy tłustych – raz na 6-7 dni.

ODŻYWKA MIODOWO-RYCYNOWA. W celu wzmocnienia cebulek włosowych i odżywienia włosów stosuje się odżywkę złożoną z 1 łyżeczki do herbaty miodu i 1 łyżeczki do herbaty oleju rycynowego. Odżywkę wciera się delikatnie w skórę głowy i po 40-50 minutach spłukuje się ją ciepłą wodą.

Odżywki do paznokci

ODŻYWKA WZMACNIAJĄCA PAZNOKCIE. Do utartego żółtka jaja kurzego dodaje się kolejno po 1 łyżeczce do herbaty: miód, oliwę z oliwek i sól kuchenną. W tak przygotowanej odżywce zanurza się paznokcie na 10-15 minut, a następnie opłukuje ciepłą wodą.

Kosmeceutyki

Miód służy także do sporządzania kosmetyków leczniczych. Przykładem może być maseczka do cery tłustej z trądzikiem. Zawiera ona w swym składzie napary z herbaty, kwiatu rumianku, ziela krwawnika, kwiatu nagietka, korzenia mydlnicy, ziela tymianku, nasion kozieradki, ziela mięty, dekstryny oraz miód. Inny kosmeceutyk zawiera miód i alantoinę. Preparat ten w postaci kremu stosuje się na podrażnioną skórę. Jeszcze inny preparat zawierający miód, w postaci pasty do zębów, stosuje się do leczenia parodontozy.

Miód okazał się wyjątkowo skutecznym kosmeceutykiem w leczeniu różnych chorób dermatologicznych, takich jak: grzybice skóry, łupież pstry, łojotokowe zapalenie skóry, wyprzenia drożdżakowe, opryszczka warg i narządów płciowych, leiszmanioza, atopowe zapalenie skóry, pęcherzowe oddzielanie się naskórka, owrzodzenia kończyn wywołane anemią sierpowatą, łuszczyca i dermatozy polekowe.

Dobrym przykładem jest leczenie atopowego zapalenia skóry u dzieci za pomocą kosmeceutyku z miodem. Do tego celu Al-Waili (2003) zastosował preparat zawierający miód, wosk pszczeli i oliwę z oliwek w stosunku objętościowym 1:1:1. W badaniach klinicznych uczestniczyło 20 dzieci w wieku 5-16 lat. Dzieci podzielono na dwie równe grupy: jedną leczono preparatem miodowym, a drugą za pomocą wazeliny białej. Preparaty wcierane były w chore miejsca 3 razy dziennie przez 3 tygodnie. Przed leczeniem i po jego zakończeniu oceniano stan chorobowy pacjentów: rumień, łuszczenie się, stwardnienie, grudkowacenie, sączenie, świąd i tworzenie się strupów w miejscach zmienionych chorobowo. Objawy te oceniano punktowo. Badania wykazały, że po dwutygodniowym leczeniu atopowego zapalenia skóry za pomocą kosmeceutyku miodowego objawy chorobowe zmniejszyły się o 60,6%. Natomiast u dzieci leczonych wazeliną białą stopień zmian chorobowych zmniejszył się zaledwie o 17,1% (ryc. 5). Na tej podstawie można wnioskować, że zastosowanie kosmeceutyku miodowego jest bardzo pomocne w leczeniu atopowego zapalenia skóry u dzieci.

Rycina 5. Leczenie atopowego zapalenia skóry u dzieci za pomocą kosmeceutyku miodowego (wg Al-Waili 2003). Stopień zmian chorobowych: A – przed leczeniem; B – po leczeniu kosmeceutykiem miodowym; C – po leczeniu wazeliną białą

Magomiedowa i wsp. (2016) także podają szereg kosmeceutyków, które z dobrym skutkiem stosowane były przy leczeniu wielu chorób dermatologicznych.

Do leczenia przewlekłego wyprysku i świerzbiączki przydatny okazał się balsam z miodem i dziegciem. Balsam otrzymuje się po wymieszaniu 50 g miodu i 10 g dziegciu brzozowego na gorąco. Stosuje się ten preparat przez 15-20 dni. Leczenie można powtarzać 2-3 razy. Balsam w tym czasie przechowuje się w lodówce.

Przy leczeniu osutki trądzikowej i łojotokowego zapalenia skóry stosuje się lotion złożony z naparu z liści szałwii i miodu. Napar przygotowuje się z 1 łyżki stołowej wysuszonych liści szałwii lekarskiej i szklanki wrzącej wody. Liście naparza się przez 30-40 minut pod przykryciem. Następnie do naparu dodaje się 1 łyżeczkę do herbaty miodu i w postaci przymoczek lotion przykłada się do miejsc objętych chorobą, 2-3 razy dziennie, aż do czasu ustąpienia objawów zapalenia skóry.

W przypadku łojotoku oleistego twarzy i głowy pomocny jest lotion miodowo-dębowy. Z kory dębu przygotowuje się odwar (w stosunku 1:5) i do szklanki odwaru dodaje 1 łyżeczkę do herbaty miodu. Otrzymanym lotionem przemywa się skórę twarzy oraz wciera go w skórę głowy. Zabiegi prowadzi się 2-3 razy dziennie do momentu ustąpienia objawów chorobowych.
mniej..

BESTSELLERY

Kategorie: