Autyzm i dieta. Co jako rodzic powinieneś wiedzieć - ebook
Autyzm i dieta. Co jako rodzic powinieneś wiedzieć - ebook
Praktyczny poradnik dietetyczny dla rodziców dzieci w spektrum autyzmu
- Czy w przypadku dziecka z autyzmem powinno się wprowadzać specjalistyczną dietę?
- Dlaczego dziecko autystyczne tak często odczuwa różne dolegliwości przewodu pokarmowego?
- Dlaczego źle reaguje na pewne składniki pokarmowe?
- Jaki jest związek rozwoju w spektrum autyzmu ze składnikami pożywienia?
- Jak przeprowadzić trening jedzenia?
Na te i inne pytania nurtujące rodziców dzieci autystycznych odpowiada dr n. med. Justyna Jessa. Jako dietetyk kliniczny od lat zgłębia zagadnienie wpływu diety na funkcjonowanie dzieci w spektrum autyzmu. Przestudiowała setki publikacji na ten temat, przeanalizowała przypadki swoich pacjentów, których rodzice wprowadzili specjalistyczną dietę, i wynikami tych obserwacji dzieli się w książce. To pozycja, która pomoże usystematyzować wiedzę i odnaleźć się w gąszczu - nierzadko sprzecznych - informacji. Dzięki temu ułatwi rodzicom decyzję o wprowadzeniu diety dla dziecka autystycznego, przede wszystkim pozwoli świadomie ją ocenić.
Autyzm i dieta. Co jako rodzic powinieneś wiedzieć to przewodnik dla rodziców, którzy chcą poprawić stan zdrowia i komfort swojego autystycznego dziecka. Dr Justyna Jessa opisuje zagadnienia, które zostały już zbadane i które warto brać pod uwagę. Wskazuje symptomy i objawy, które powinno się obserwować, podpowiada, jakie badania trzeba wykonać, by mieć podstawy do interwencji dietetycznej. Opiera się na własnych badaniach, ale też podaje bogatą literaturę, przywołującą badania innych specjalistów w Polsce i za granicą. Wprowadza rodziców w dziedzinę, w której muszą świadomie podejmować liczne decyzje odnośnie do swoich dzieci, i w ten sposób udziela im cennego wsparcia.
Maria Wroniszewska, specjalistka ds. włączenia społecznego osób z ASD, Fundacja SYNAPSIS
Zachęcam do przeczytania tej książki, będącej wynikiem wieloletniej pracy dr Justyny Jessy, jej badań i niezliczonych spotkań z pacjentami w spektrum autyzmu. Mam nadzieję, a raczej jestem o tym przekonana, że rozwieje ona wiele rodzicielskich rozterek i wątpliwości, ale przede wszystkim pomoże spojrzeć na problemy żywieniowe dzieci z zupełnie innej perspektywy. Szacunek do pacjenta, niezależnie od tego, w jakim wzorcu neurorozwojowym wzrasta, jest najważniejszy, i należy się dzieciom i osobom w spektrum autyzmu również w kwestii uszanowania ich wyjątkowych wymagań dotyczących odżywiania i diety.
Izabela Hnidziuk-Machnica, współzałożycielka i dyrektor zarządzająca Fundacji AleKlasa
Obejrzyj live z dr n. med. Justyną Jessą i Izabelą Hnidziuk-Machnicą!
Spis treści
Wprowadzenie (9)
- Kilka słów od współzałożycielki Fundacji Synapsis (10)
- Wstęp od przedstawicielki Fundacji AleKlasa (16)
- Wstęp autorki (19)
ROZDZIAŁ 1. Dlaczego dziecko ze spektrum autyzmu nie chce jeść (23)
ROZDZIAŁ 2. Problemy z jedzeniem u dzieci z ASD z perspektywy terapeutów jedzenia - praktyczne wskazówki, jak radzić sobie z selektywnością żywieniową (31)
- Trening jedzenia - tekst: Monika Thiel (32)
- Trening jedzenia - tekst: Anna Rejek (44)
ROZDZIAŁ 3. Problemy ze strony przewodu pokarmowego (51)
- Zaburzenia mikrobioty jelitowej (53)
- Alergie i nietolerancje pokarmowe (61)
- Stany zapalne i zaburzenia trawienia (62)
ROZDZIAŁ 4. Diety w ASD - prawdy i mity - czy stosować, na co uważać, jak prawidłowo bilansować (65)
- Gluten a autyzm (66)
- Dlaczego większość specjalistów nie zaleca wprowadzania diety (70)
- Jak bezpiecznie wdrożyć dietę eliminacyjną (79)
ROZDZIAŁ 5. Przepisy kulinarne - Paula Kraśniewska (89)
- Śniadania i kolacje (90)
- Chleb owsiano-jaglany z pestkami (90)
- Chleb gryczany a la na zakwasie (92)
- Chleb z marchewką (93)
- Chleb z cukinią i miksem nasion (94)
- Chleb z batatami o smaku pizzy (95)
- Domowy keczup (96)
- Domowy majonez (98)
- Domowa musztarda (98)
- Paprykarz wegański jaglany (99)
- Pasztet wegański z soczewicy i warzyw (100)
- Pasztet wegański ze słonecznika (101)
- Pasztet z mięsa drobiowego z dodatkami (102)
- Jaglane różowe naleśniki z konfiturą owocową (104)
- Placki z batatów z sadzonym jajkiem przepiórczym i domowym pesto (106)
- Placki dyniowe z cynamonem i karmelem daktylowym (107)
- Placki z purée dyniowego (107)
- Placuszki z jabłek na mące orzechowej z cykorią i winogronami (108)
- Placuszki na mące kokosowej z borówkami lub jagodami (110)
- Placuszki z truskawkami na wegańskim jogurcie (111)
- Zupy (112)
- Lekka zupa rybna (112)
- Rosół drobiowy z kluseczkami (113)
- Bezglutenowe lane kluski (114)
- Aromatyczny bulion mięsny (116)
- Wegański jaglany krupnik z warzywami (118)
- Krem z brokuła z amarantusem i kiełkami (119)
- Krem z pieczonych warzyw z olejem konopnym (120)
- Obiady (121)
- Kopytka z batatów z kurczakiem, sosem pieczeniowym i fasolką szparagową (121)
- Kotlety mielone z kalafiorem podane z komosą ryżową, pietruszką i groszkiem (125)
- Dorsz maślany z makaronem z cukinii, blanszowanym szpinakiem i orzeszkami piniowymi (126)
- Burgery z indyka z ziołami i suszonymi pomidorami z sorgo i surówką z ogórków małosolnych (128)
- Pulpeciki z indyka z pary na purée z dyni z mizerią z wegańską śmietaną (129)
- Klopsiki wołowe z sosem pomidorowym, tymiankową kaszą gryczaną i surówką z czerwonej kiszonej kapusty (130)
- Paluszki z kurczaka z frytkami z marchewki i domowym keczupem (132)
- Polędwiczka wieprzowa z sosie botwinkowym z sorgo, młodą marchewką i groszkiem cukrowym (134)
- Burgery z łososia z sałatką z roszponki i rzodkiewek (136)
- Sorbety (137)
- Sorbet wiśniowy (138)
- Sorbet z owoców leśnych (138)
- Sorbet jagodowy (138)
- Sorbet z moreli (138)
- Sorbet malinowy (139)
- Sorbet truskawkowo-szpinakowy (139)
- Sorbet z mango i pietruszki (139)
- Gofry (140)
- Gofry na mące kasztanowej (140)
- Gofry wegańskie na bezglutenowej mące owsianej (142)
- Wytrawne gofry z szynką i warzywami (143)
- Gładkie gofry dyniowe (144)
- Ciasteczka (145)
- Ciasteczka z komosy ryżowej (bez pieczenia) (145)
- Ciasteczka z fasoli (146)
- Ciasteczka marchewkowo-bananowe (148)
- Batoniki bounty (149)
- Ptasie mleczko (150)
- Baton twix (151)
- Tarta bezglutenowa z orzechowo-jagodowym kremem (152)
- Pieczone czekoladowe ciasto jaglane (153)
- Kokosowe ciasto jaglane bez pieczenia (154)
- Budynie (155)
- Budyń jaglany (155)
- Czekoladowy budyń jaglany z jagodami (156)
- Budyń truskawkowy z malinami (157)
- Inne przekąski (158)
- Chipsy z pieczonych warzyw (158)
- Frytki pieczone z marchewki, selera, pietruszki (160)
- Frytki z cukinii lub dyni smażone w mące ciecierzycowej (160)
- Koktajle (161)
- Koktajl pełen antyoksydantów (161)
- Koktajl z jabłkiem, szpinakiem, cytryną i bananem (162)
- Koktajl tropikalny z ananasem, sałatą i brzoskwiniami (164)
- Koktajl z ogórkiem, melonem i pokrzywą (165)
- Koktajl z truskawkami, arbuzem, kurkumą, rozmarynem i limonką (166)
- Koktajl owocowy z ogórkiem, natką i selerem naciowym (167)
- Piśmiennictwo naukowe (169)
- O autorce (174)
Kategoria: | Psychologia |
Zabezpieczenie: |
Watermark
|
ISBN: | 978-83-283-8183-4 |
Rozmiar pliku: | 3,7 MB |